Seiko Magazin 2023

Page 1

A SEIKO ÚJ

MÁRKANAGYKÖVETE

SEIKO CLUB

MEGÉRI

CSATLAKOZNI

PROSPEX SPEEDTIMER

A BUDAPESTI

ATLÉTIKAI VB TITKAI

PROSPEX-DELTA TEAM

FILMVÁSZNON

2023. ára: 1100 Ft 2023
TRUNK TOMI

Egyetlen pillanat alatt minden megváltozhat.

SZIASZTOK!

A2023-as év sok szempontból különleges minden Seikoholista számára. Írhatnám, hogy a Seiko legfényesebb időszakaira jellemző sok sikeres modell jelenik meg – hihetetlen, hogy mennyi kollaborációs modell teszi még színesebbé a választékot –, de két dolgot mindenképpen szeretnék kiemelni. 2023-ban Budapest ad helyszínt az atlétikai világbajnokságnak, amelynek főtámogatója és időmérője a Seiko. Ez alkalomból pedig egy, a világbajnokságra készült sorszámozott kiadás is megjelenik, ami a mi életünkben valószínűleg többször nem fordul elő. Ezért úgy gondolom, ez minden magyar Seiko-kedvelő gyűjteményében helyet kíván, és zászlós darabja lesz az óraválogatásoknak.

A másik téma, ami külön szót érdemel, egy kicsit a szórakozás

irányába terel minket: idén februárban bemutatták a mozikban egész estés filmünket, amely a Prospex Team új hajójának megszületésétől az első Kékszalag verseny végéig mutatja be a csapat egész éves küzdelmét. Bár az első hónapokban csak mozikban volt látható, most már a csapat YouTube-csatornáján is megnézhető a film. Nézzétek meg, mert a színfalak mögötti eseményeken túl a versenyt is olyan nézőpontból mutatja be, amire korábban, itthon nem volt példa!

Jó szórakozást kívánok mind a filmhez, mind pedig a magazin olvasásához!

Lichtenberger Attila ügyvezető igazgató
1

TARTALOM

IMPRESSZUM Kiadja a TMC KFT., a SEIKO órák hivatalos magyarországi forgalmazója

a TMC Kft. ügyvezetô igazgatója

Lichtenberger Attila, Széles Árpád, Tóth Zoltán

1134 Budapest, Csángó utca 4/B

Telefon: +36 1 350 2063

Fax: +36 1 237 0548

Információ és hirdetésfelvétel marketing@seiko.hu

Telefon: +36 1 350 2063

Megjelenik évente egyszer

Jelen szám lapzártája: 2023. július www.seiko.hu

A magazinban szereplô cikkek, fotók, grafikák, szerkesztési és tördelési megoldások szerzôi jogi védelem alatt állnak. Engedély nélküli felhasználásuk jogszabályba ütközik, és büntetôjogi felelôsséggel jár. Bárminemû sokszorosítás csak a kiadó írásos engedélyével történhet. Kéziratokat és fotókat nem ôrzünk meg, és nem küldünk vissza.

A lapban megjelent hirdetések tartalmáért nem vállalunk felelôsséget.

© Minden jog fenntartva.

A TMC Kft. megbízásából kiadja a Hamu és Gyémánt Média Kft. szerkesztősége 1024 Budapest, Margit krt. 5/A, 3. em. 1.

Telefon: +36 20 516 9448

E-mail: szerkesztoseg@hamuesgyemant.hu

Alapítók Csetényi Csaba, Krskó Tibor Kiadóvezető Katona Gergely

Felelős szerkesztő Orcifalvi Anna Nóra

Layout Petrányi Réka, Tárczy Tamás Képszerkesztő Györkös Dávid

Fotók Getty Images Hungary, Kerekes Zsombor, Pauker, Profimedia-Red Dot, Seiko, Seiko Magyarország

Szerzők Baumann Viola, Gabay Balázs, Gerencsér Dóra, Joó Zsófia, Tóbiás Lilla Nyomda Pauker Nyomda

2 ASTRON 6 Csillagok között születtek PROSPEX SAVE THE OCEAN 10 Sarkvidéki szépség limitált kiadásban PRESAGE STYLE 60’S 14 A retró bűvöletében SEIKO 5 SPORTS 18 Kavamura-stílusban, sportosan KING SEIKO 26 Lélegzetelállító tükröződés Zaratsu polírozással SEIKO CLUB 30 Különlegességekkel övezve PROSPEX SPEEDTIMER 34 Budapesten a világ szeme INTERJÚ 40 Trunk Tomi, a Seiko új márkanagyakövete PRESAGE COCKTAIL TIME 44 Új időszámítás a kávék világában SEIKO SUMO 48 „Erős úriemberek” – a szumóról őszintén PRESAGE SHARP EDGED 54 Kitartás és életerő PROSPEX 60 Fedezzük fel a víz alatt világot! UTAZÁS 64 Kanazava, az élő mesterségek városa PROSPEX ALPINIST 68 A sziklák vonzásában JAPÁN KULTÚRA 72 Hadaka no csukiai, a meztelen találkozás SEIKO-TÖRTÉNELEM 76 A Seiko House Ginza kalandos születése PROSPEX TEAM 80 Viharok hullámain OCEAN DEBRIS PROGRAM 84 Szemétszedés békalábakkal és oxigénpalackkal 2023
4
5

A CSILLAGOK KÖZÖTT SZÜLETTEK

Az Astron Nova modellek a precíz eleganciát és a sportos megjelenést ötvözik, a csúcsdarab, a Supernova láttán pedig a nomen est omen latin közmondás jut eszébe mindenkinek, aki látta már fotón ezt a megkapó csillagászati jelenséget. Mielőtt közelebbről is megismerkedünk a Seiko GPS Solar-kollekciójának legújabb darabjaival, lássuk, mi is ez az égi tünemény, amely az egyik óra nevét ihlette!

Szupernóváról akkor beszélünk, amikor egy csillag élettartama lejár, és fantasztikus erejű fényjelenséget gerjesztve felrobban. Etimológiailag a latin nova szóból származik, amelynek jelentése ’új, újdonság’, a jelenség azonban valójában az i. sz. 2. században volt újdonság az eget kémlelők számára, ekkorról származnak ugyanis az első feljegyzések róla.

A 16. század végén ismert csillagászok, köztük Johannes Kepler, rögzítették, hogy bizonyos időközönként az égbolton új csillagok bukkannak fel (ezt hívták novának), az okát azonban nem tudták megfejteni.

Az 1930-as években aztán az Amerikai Fizikai Társaság egyik ülésén megjelent a „szupernóva” kifejezés, amelyet elkülönítettek a korábbi szakkifejezéstől. A nova megmaradt egy csillag felszínén végbemenő termonukleáris robbanás jelölésére, míg a szupernóvát egy Napnál nagyobb égitest megsemmisülésére alkalmazták. Sokáig csak a Tejútrendszeren belüli szupernóvákban tudtak gyönyörködni a csillagászok, a távcső felfedezésével aztán megnyílt a tér az extragalaktikus szupernóvák elemzése előtt.

SSH123J1

5X53 GPS Solar szerkezet

titán óratok szuperkemény titánkarbid bevonattal három pozícióban állítható zár

zafírkristály óraüveg tükröződésmentes réteggel

6 hónap járástartalék (energiakímélő üzemmódban 2 év)

10 bar (100 m) vízállóság

1500 db-os limitált kiadás

1 000 000 Ft

6

SSH123J1

A Seiko az Astron kollekció tízéves évfordulója alkalmából a „Nova” névre keresztelt modellek mellett egy páratlan darabot is tervezni kívánt. Olyan órát, amely oly ritkán bukkan fel, mint egy szupernóva, és olyan semmivel sem összetéveszthető hatása van az órák galaxisában, mint egy Napnál is nagyobb csillag felrobbanásának. Az SSH123J1 óra fekete dominanciája megmaradt a szíjon és a tokon, sőt még sötétebbe, éjfeketébe hajlik. A számlap kidolgozottsága azonban egyik modellhez sem fogható: a színpompás, ciklámenszerű alapot nem törték meg eltérő színű segédszámlapokkal, a megjelenés homogén, melyhez tökékéletesen illik a fekete dátumtárcsa. A mutatókat kék Lumibrite foszforeszkáló festéssel vonták be. Ha láttunk már képen szupernóvát, az óra láttán esélyes, hogy felmerül bennünk az emlékképe. A felszereltség a szokásos: a tok és fémszíj titánból készült, a ráma kerámiából, az üveg zafírból, a hátlap pedig menetes. A karcokkal szembeni ellenállást a „Super-hard coating” eljárással biztosították. Az egymillió forintért kínált SSH123J1-ből mindössze 1500 számozott darabot gyártott a Seiko.

VAN MÉG MIT KUTATNI

A szupernóvák igen ritkák, a Tejútrendszerhez mérhető galaxisokban átlagosan fél évszázadonként egyszer következik be a jelenséghez vezető robbanás, és az előrejelzésükre alkalmas rendszert sem találták még fel. Valószínűleg azért sem, mert a jelenséghez vezető folyamat felfoghatatlan sebességgel, mindössze néhány milliszekundum alatt megy végbe. A csillag először megszabadul külső rétegétől, melynek helyébe héliumés hidrogénelemek lépnek. A robbanás után gömb alakú tágulás veszi kezdetét, sőt a szupernóva-jelenség új csillagok

ASTRON
NÉZD MEG AZ

SSH121J1

5X53 GPS Solar szerkezet titán óratok szuperkemény titánkarbid bevonattal

három pozícióban állítható zár zafírkristály óraüveg tükröződésmentes réteggel

6 hónap járástartalék (energiakímélő

üzemmódban 2 év)

10 bar (100 m) vízállóság

1 000 000 Ft

TUDTAD, HOGY A YOUTUBECSATORNÁNKON

KÜLÖN LEJÁTSZÁSI LISTÁK TARTOZNAK? ERRE

TALÁLOD EGY HELYEN!

kialakulásához is hozzájárulhat. A robbanás során szinte elképzelhetetlen mennyiségű energia szabadul fel, megközelítően annyi, amennyit a Nap egész élettartama alatt kibocsát. A Földről ez úgy fest, mintha új csillag képződne, pedig valójában éppen megsemmisül egy.

A folyamat közben a fényimpulzus megvilágítja az útjába kerülő gázt és port, és a szupernóva a Földről kékes, sárgás, pirosas vagy zöldes színben is pompázhat hosszú időn át. Csaknem ezer évvel ezelőttről fennmaradt olyan beszámoló, amely szerint a Földről hónapokon keresztül látni lehetett az utóbb SN 1006-nak elkeresztelt szupernóva erős, világító fényét.

A szupernóváknak természetesen komoly hatásuk van a környezetükre. A csillagrobbanást követően nehézfémek – például plutónium, urán – keletkeznek a belsejükben, ezzel egyidejűleg a csillag helyén megmaradt anyag tágulni kezd. Ez a „felhő” átrendezi a környezetében található csillagközi területet, miközben az onnan kiűzött anyagok az űrben tágulnak, ködszerű anyagot alkotnak, amit szupernóva-maradványnak hívnak. Miközben a szupernóva folyamatosan, több ezer éven át csak tágul és tágul, új csillagok létrejöttéhez is hozzájárul.

TELE ENERGIÁVAL SSH121J1

A dizájnt tekintve ez a modell nem feltétlenül az eleganciára hajt, sokkal inkább sportos, energikus érzetet sugároz. Ennek szellemében az egész tok és a karcmentesített szíj is fekete bevonatot kapott. Ahogy sok férfiruhatárban, itt is a kék-fekete kombináció uralja a teret: a tükröződésmentes kristály óraüveg alatt a kék számlapot fekete segédszámlapok és fekete dátumtárcsa egészíti ki. Természetesen a tokot és a fémszíjat ennél a modellnél is szuperkemény titánkarbidból készítik, a „Superhard coating” kiképzés sem hiányozhat. Az alacsony energiaigény és a magas minőségű műszaki megoldások itt is az Astron-kollekció velejárói. A számlap mintázata a többi modellhez hasonlóan sugárirányú struktúrát mutat, az új csillag születését idézi.

A szakemberek annak alapján osztályozzák a különböző szupernóvákat, hogy a színképeik milyen kémiai elemeket – hélium, szilícium, hidrogén – tartalmaznak. Az elmúlt évszázadokban megfigyelt legfényesebb ilyen jelenséget a Nagy Magellán-felhőben fedezték fel 1987-ben; ezt érdekes módon éppen a 2022-ben, október 9-én tapasztalt gammajelenség haladhatta meg, amelyet BOAT névvel illettek a szakemberek (Brightest of All Time – minden idők legfényesebbje).

SSH119J1

5x53 GPS Solar szerkezet

titán óratok szuperkemény titánkarbid bevonattal

három pozícióban állítható zár zafírkristály óraüveg tükröződésmentes réteggel

6 hónap járástartalék (energiakímélő

üzemmódban 2 év)

10 bar (100 m) vízállóság

920 000 Ft

8

MODERN VONAL

SSH117J1

Az Astron 5X sorozat modellje méretével, új műszaki megoldásaival, alacsony energiaigényével az Astron GPS Solar kaliber legmodernebb vonalát képviseli. Az 5X53 kaliber tokja és fémszíja titánból készült, amely az acélnál 40 százalékkal könnyebb. A karcolások megelőzése fontos szempont volt a tervezéskor: a szíjat a Seiko által kifejlesztett „Super-hard coating” bevonat teszi tartóssá, a lünetta kerámiából készült, az óraüveget pedig zafírkristályból gyártották. A titánszíjhoz színben illeszkedik az ezüstös számlap, amelyet bekeretez a kontrasztos, fekete, UTC városkódokkal ellátott kerámialünetta. A modell sugárirányban strukturált számlapja egyedi mintázatú: csillagászati jelenséget idéz meg. Ez a „Nova”, vagyis egy hirtelen fényjelenség, egy az égbolton megjelenő objektum, amelyet eleinte csillagnak hittek. A Nova évek, évtizedek alatt halványul csak el, ám szépsége örök. A számlap kialakítása a jelenség előtt tiszteleg.

ELEGÁNSAN SPORTOS

SSH119J1

Az SSH117J1-hez hasonlóan ez a darab is a kollekció high-tech arculatát erősíti, az óraszerkezetek között a csúcskategóriát jeleníti meg. A szíja és a tokja ugyanúgy titánborítású, „Super-hard coating” eljárás véd a karcolásoktól, a lünetta és a kristály óraüveg minősége sem tér el. Újdonság viszont a sötétszürke számlapon elhelyezett kék segédszámlap, és a fekete dátumtárcsa, amely elegánsan sportos összehatást kelt. Az Astron-formavilág legjellegzetesebb elemét, a több síkban felépülő, háromdimenziós számlapot ebben a színösszeállításban jobban kiemelik, látványossá varázsolják a segédszámlapok. Ennél a modellnél sem hiányozhat a sugárirányú osztás a számlapon, amely örök szépséget kölcsönöz az órának.

SSH117J1

5x53 GPS Solar szerkezet titán óratok szuperkemény titánkarbid bevonattal három pozícióban állítható zár zafírkristály óraüveg tükröződésmentes réteggel

6 hónap járástartalék (energiakímélő üzemmódban 2 év) 10 bar (100 m) vízállóság 920 000 Ft

9 ASTRON

SARKVIDÉKI SZÉPSÉG

LIMITÁLT KIADÁSBAN

Kevés lenyűgözőbb látvány van az északi-sarki jéghegyeknél, a kék és a törtfehér különböző árnyalatainál a jég és a víz találkozásakor. A Seiko Prospex kollekció Save The Ocean sorozatának megalkotásában ezek a színek ihlették a tervezőket, az inspiráció azonban veszélyben van, a jéghegyek menthetetlenül olvadásnak indultak.

Mostani földtörténeti korunk jégkorszaknak számít, ezért léteznek állandó jégtakaróink, mint az Északi- és a Déli-sark vagy Grönland. Az általuk biztosított klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodott a szervezetünk. Zsugorodásukat az 1980-as évek óta követjük aktívabban. Olvadásuk gyorsuló üteme miatt hamarosan fordulópont állhat be a Föld klímájában, védelmezésük életbevágó. A jég borította területek csökkenésének több oka van, ezek jórészt összekapcsolódnak. A túlfokozott globális termelés miatt egyre több szennyező gáz jut a légkörbe, ahol csapdába ejti a földfelszínről visszaverődő napsugárzást. Kialakul az üvegházhatás – innen ezeknek a gázoknak az elnevezése –, a napfény nem tud távozni az űrbe, s egyre jobban felmelegíti a földfelszínt. Minél nagyobb mértékű az ipari termelés, a

kibocsátás, annál több szén-dioxid kerül és ragad meg a légkörben, ennek révén pedig az átlaghőmérséklet egyre emelkedik a Földön.

AGGASZTÓ HÍREK GRÖNLANDRÓL

A Föld legnagyobb szigetét, Grönlandot állandó jégtakaró borítja, ám egyre aggasztóbb hírek érkeznek arról, meddig áll fenn ez az állapot. A 2000-es évek óta folyamatosan növekszik a tengerbe olvadó jég mennyisége, a Coloradói Egyetem Földtudományi és Megfigyelő Központjának mérései szerint azonban idén nyáron egészen döbbenetes mértékű olvadásnak lehettek szemtanúi a terepen dolgozó munkatársak. 2022 nyarán 18 milliárd tonna gleccserjég tűnt el, vagyis napi 6 milliárd tonna olvadék zúdult az

SPB297J1

A modell mintájául szolgáló darab volt az első japán búváróra, amelyet mechanikus automata kaliberrel gyártottak. 1965-ben jelent meg, a maga idejében úttörő volt egészen egyedi technikai felszereltségével, 150 méteres vízállóságával – ez persze ma már hétköznapi értéknek számít. 1966-ban az óra részt vett a 8. JARE (Japanese Antarctic Research Expedition) útján, ahol szélsőséges sarkvidéki körülmények között bizonyíthatta tartósságát. Ezt a világot jeleníti meg a Seiko Prospex SPB297J1 modell, amely formájával a legszebb hagyományokat követi, és olyan különleges textúrájú számlapot kapott, amelynek összetett felülete és mélykék színe a sarkvidékek gleccsereit örökíti meg. Tükröződésmentes üvege zafírból készült, az óratok és az óraszíj pedig nemesacélból.

SPB297J1

6R35 automata szerkezet nemesacél tok és szíj szuperkemény bevonattal négyrészes zár biztonsági nyomógombbal domború zafírüveg tükröződésmentes bevonattal menetes hátlap 70 óra járástartalék 20 bar (200 m) vízállóság

520 000 Ft

10

Atlanti-óceánba. Ez a 2019-es éves olvadási ütemnek mintegy négyszerese.

A kutatók arról számoltak be, hogy ebben a néhány napban 15 fok feletti hőmérsékletet rögzítettek Észak-Grönlandon, pólóban végezték a méréseket. Ez tíz fokkal magasabb az ebben az időszakban megszokott átlaghőmérsékletnél.

A szokatlan mértékű olvadást az okozta, hogy Kanada felől érkezett egy nagyobb kiterjedésű meleg légtömeg, és Grönland fölött kialakult egy magas nyomású hőkupola (magas nyomás okozta tartós hőség). Hogy legyen viszonyítási pontunk a három nap alatt eltűnt 18 milliárd tonnányi jéghez: 2019-ben közel 530 milliárd tonna grönlandi jég olvadt el, amely akkor 1,5 milliméterrel emelte meg az óceánok vízszintjét. Ha Grönland teljes jégtakarója végleg elolvadna, 7,5 méterrel emelkedne az óceánok és tengerek szintje.

A SZÍNES JÉG VESZÉLYE

Egyáltalán nem mindegy, hogy a jégtakarók felszíne menynyire képes ellenállni az emelkedő hőmérsékletnek. A jég fel-

Minél nagyobb mértékű az ipari termelés, a kibocsátás, annál több szén-dioxid kerül, és ragad meg a légkörben, ennek révén pedig egyre emelkedik az átlaghőmérséklet a Földön.

színén egyre nagyobb területen rakódik le az ipari termelésből és az erdőtüzekből származó por és füst, ami csökkenti a jég fényvisszaverő képességét. Ezzel párhuzamosan a felszínen élő mikrobák és algák pigmenteket kezdtek el létrehozni, amelyek miatt már kevésbé fehér a felszín, s így hatékonyabban nyeli el a napsugarakat, ez pedig melegíti az alsó rétegeket. Emiatt egyre több jégtábla és jéghegy szakad le az északi jégtakaróból.

PROSPEX 11

Eközben a megváltozott klimatikus viszonyok a melegebb áramlatokat a sarkvidékek felé terelik, ami ugyancsak fokozza az olvadás sebességét. A Grönlandon elolvadó évi csaknem 250 milliárd tonna édesvíz módosítja az óceán vízének sűrűségét. Ez olyan áramlásokat változtat meg, amelyek közül az egyik (Haloklin-áramlat) épp azért felel, hogy megvédje a jégtakarót a melegebb vizekkel való találkozástól.

GYORSABBAN CSÚSZNAK

A GLECCSEREK

A szárazföldön is kritikus problémát jelent a felmelegedés. A magas hegyekben elolvadó csapadék felgyorsítja a gleccserek haladását az olvadási zóna felé. Sebes fogyatkozásuk súlyosan veszélyezteti a globális vízellátást.

A globális felmelegedés és a jégsapkák olvadásának következtében eltolódnak az évszakok, állat- és növényfajok tűnnek el, a pusztító aszályok, erdőtüzek, villámárvizek, hőhullámok egyre nagyobb károkat okoznak.

A borús kilátások ellenére az Északi- és a Déli-sark vidékén ringatózó jégtáblák és jéghegyek beindítják az ember fantáziáját, szépségük és hangulatuk új Seiko-modellek megtervezéséhez szolgál ihletforrásul.

A Prospex Save The Ocean sorozatának egyedi kiadású, limitált szériás modelljei a búvárórák új generációját hozták el, ellenálló képességet és megbízhatóságot sugároznak, miközben felhívják a figyelmet egy problémára, amely fölött többé már nem hunyhatunk szemet.

SPB299J1

6R35 automata szerkezet nemesacél tok és szíj szuperkemény bevonattal négyrészes zár biztonsági nyomógombbal domború zafírüveg tükröződésmentes bevonattal menetes hátlap

70 óra járástartalék 20 bar (200 m) vízállóság 520 000 Ft

SPB299J1

A Seiko nem várt sokat az első csúcstechnológiás búvárórája továbbfejlesztett változatával: 1968-ban, mindössze három évvel az első automata kaliberes típus piacra dobása után, elkészült a Prospex SPB299J1-es modelljét ihlető verzió. A maga idejében a 300 méteres vízállóság egészen szenzációs teljesítmény volt, és még ma is tekintélyt parancsoló. A magas féllengésszámú Hi-Beat kaliber különlegessége pedig olyan érték, amellyel kevés óra büszkélkedhet, még fél évszázaddal később is. A számlap és a búvárlünetta színe a Déli-sark jégbe fagyott szépségét idézi. A dátumtárcsa az előző modellhez hasonlóan fehér színű. A nemesacél óratok és a szíj szürkesége remekül illik a jégkékhez. Biztosak lehetünk benne, hogy a tükröződésmentes zafírüveg búvárkodás közben is bírja a strapát.

az Atlanti-óceánba. Ez a 2019-es éves olvadási ütem mintegy négyszerese.

AZ ARKTIKA FEHÉRSÉGE

SPB301J1

Ez a típus eleveníti fel megjelenésében leginkább a sarkvidék élményét: a hófehér számlap és a világosabb kék lünetta az Északisark hósíkságát eleveníti fel. Az órának robusztus a felépítése, vonalai mégis lágyak, a tok formája pedig aszimmetrikus. Ez egy régóta népszerű kombináció. Az óra elődjének 200 méteres vízállóságát és megbízhatóságát nem csak a Seiko ellenőrizte: a neves japán felfedező, Naomi Uemura 1978-ban kutyaszánnal vágott neki az Északi-sarknak, és ezt a típust, pontosabban ennek az elődjét viselte. Az óra tökéletesen működött a 12 500 kilométeres túrán, szélsőséges körülmények között. Uemura még egy jegesmedve-támadást is túlélt az expedíción. Ahogy a kollekció többi limitált kiadású darabját, ezt a modellt is mechanikus automata kaliberrel látták el, a 6R35 kaliber a 70 órás járástartalékával kiemelkedik az átlagos szerkezetek közül.

SPB301J1

6R35 automata szerkezet nemesacél tok és szíj szuperkemény bevonattal négyrészes zár biztonsági nyomógombbal domború zafírüveg tükröződésmentes bevonattal menetes hátlap

70 óra járástartalék

20 bar (200 m) vízállóság

560 000 Ft

PROSPEX
Július 15. és július 17. között 18 milliárd tonna gleccserjég tűnt el, vagyis napi 6 milliárd tonna olvadék zúdult
13

Ahatvanas, hetvenes éveket fémjelző retró stílust meghökkentő formái, erőteljes színei, szokatlan dizájnmegoldásai miatt szeretik, követik világszerte a mai napig. Ez nem véletlen, hiszen páratlan hatást gyakorolt: a saját elődeitől homlokegyenest eltérő szellemiség és megközelítésmód alapjaiban formálta át a korszak emberének formatervezésről, divatról alkotott elképzeléseit. Manapság, bár már kellemes nosztalgiával, néha humorral tekintünk vissza ezekre az évekre, a modern retróként fémjelzett stílus, illetve a hozzá kapcsolódó életérzés töretlenül hódít. Amerikától Ázsiáig egyre többen keresik e felkapott korszak ereklyéit.

Hogy is ne akarna mindenki egy-egy darabot a hippimozgalom és a világűr meghódításának idejéből? A technológiai fejlődés új távlatai, a neonszínű, tarkabarka ellenkultúra őrületes zenéi fenekestül felforgatták a világot: az agilis űrkorszak a békepárti hippivilággal, ha nem kéz a kézben is, de párhuzamosan robbant be. Az otthonokban megjelentek

Vintage, de modern. A hatvanas évek jellegzetes stílusának és a jelen hatásainak keveredése napjaink férfistílusára különösen igaz. Legyen szó zenéről, autókról, divatról, a kultikus évtizedhez rendre visszatérünk. Nincs ez máshogy a karóráknál sem, de bevalljuk, ezt a trendet mi boldogan üdvözüljük.

A Seiko Presage Style 60’s természetes egyensúlyt teremt napjaink és a múlt között, úgy, hogy közben nem tér le a megbízhatóság és az elegancia útjáról. Jó hírünk van a retró szerelemeseinek: megérkezett a kollekció három új modellje!

14
A retró bátor, játékos, szabad szellemű. Modern újraértelmezéssel kortalan, különleges, vagány lehet.

SSA453J1 „DENIM”

A modell, a megbízhatóságáról és munkabírásáról ismert 4R39 kalibernek köszönhetően hosszú évtizedekig kísérheti viselőjét az újabbnál újabb kalandokon. A 4R39 nem véletlenül vált az egyik legtöbbet használt szerkezetté: megfelelő karbantartás mellett gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

A 4R39 kaliber különlegessége az igencsak látványos, úgynevezett „open heart” megoldás, ahol az áttört számlapon keresztül működése közben feltárul a mechanikus óraszerkezet „szíve”. A láthatóvá váló, pulzáló mozgást végző billegő felel a rugók és fogaskerekek összetett rendszeréből álló óraszerkezet egyenletes és folyamatos járásáért.

Az SSA453J1 nem kapott dátumkomplikációt, vagyis nem jelzi ki a hónapok és napok aktuális állapotát, helyette egy 24 órás segédszámlap mutatja, a nap mely szakaszában járunk éppen.

A farmerkék számlap a barna NATO-szíjjal sportos eleganciát, könnyedséget kölcsönöz a konstrukciónak, melyben a múlt és jelen kéz a kézben jár egymással.

a lávalámpák, a futurista bútordarabok, a híradókban holdbéli kolóniákról értekeztek, miközben a hangszórókból Janis Joplin, Bob Dylan és Jimi Hendrix zenéje áradt, Woodstockban pedig kicsúcsosodott az elidegenedett fogyasztói társadalom elleni lázadás. Valóban, a hatvanas évek minden szempontból fergeteges időszak volt!

A 21. SZÁZAD RETRÓJA

Az újra hódító stílus azonban izgalmas csavart rejt: nemcsak egyszerűen lemásolja az elődöket, hanem megtalálja az összhangot az akkori és a kortárs elemek, formák, funkciók között. Nem utángyártásról beszélünk tehát. A modern retró büszkén, jól láthatóan merít ihletet a kultikus darabokból, azonban a mai technológiáknak, életstílusnak megfelelő módon álmodja újra a végeredményt. Mindezt persze a vásárlói igény alakítja. A különcségre, a nosztalgiára, a régmúlt idők hangulatának megidézésére ugyanis úgy van szükségünk, hogy közben nem akarunk lejjebb adni 21. századi szükségleteinkből.

EGYEDI, IDŐTLEN MEGJELENÉS

A modern retró okos megélésének, elegáns viselésének titka, hogy ügyesen kombináljuk mai darabjainkkal. Egy-egy fókuszdarabbal szofisztikált, időtlen, mögöttes tartalmat sejtető összhatást érhetünk el. Ha énünk meghosszabbításaként tekintünk retró dolgainkra, a hatvanas évek életérzése előtt tisztelegve mindig a jó értelemben véve fogunk kitűnni a tömegből.

SSA453J1

4R39 automata szerkezet nemesacél tok

NATO-szíj hagyományos zár hajlított hardlex üveg menetes üveghátlap 41 óra járástartalék 5 bar vízállóság 238 000 Ft

PRESAGE 15
NÉZD MEG AZ KÉZRE VÉVE!

A modern retró a benne rejlő egyéniség érzése miatt is vonzó. A kortárs enteriőrök, szettek, sőt, zenei lejátszási listák egy csapásra különlegessé, szokatlanná, figyelemfelkeltővé válnak az ízléssel megválasztott „kakukktojásoknak” köszönhetően. Akár kitűnni vágyásból, akár a fast fashion diktálta trendek elleni lázadásból, akár a jövőbe nagy reményekkel tekintő, felszabadult hatvanas évek iránti nosztalgiából nyúlunk a modern retróhoz, az egyenmegoldásoknak biztosan búcsút mondunk.

A retró bátor, játékos, szabad szellemű. Modern újraértelmezéssel − ha a megfelelő kiegészítőket választjuk − kortalan, különleges, vagány lehet. A kortárs otthonban, gardróbban fókuszpontot teremt, amellyel egy-egy pillanatra a legendás, világot felbolygató évtizedben érezhetjük magunkat.

A HATVANAS ÉVEK A CSUKLÓN

A Seiko Presage Style 60’s alkollekciója éppen e cél elérésében segít. A jelent képviseli, ám a könnyed, örömteli, dizájnban, divatban, zenében, építészetben formabontó korszak egyedisége előtt tiszteleg. A hatvanas évek vintage hangulatát ráadásul, tökéletes választásként, nem is akármelyik előd, hanem a cég életében igazi mérföldkőnek számító, 1964-ben debütált Seiko Crown Cronograph idézi meg

SRPH95J1

4R35 automata szerkezet nemesacél tok NATO bőr óraszíj hagyományos zár hajlított hardlex üveg menetes üveghátlap 41 óra járástartalék 5 bar vízállóság 236 000 Ft

SRPH95J1 „STEALTH”

A karórába álmodott „lopakodó” tökéletesen fekete, egyedül az indexek és a mutatók acélja csempészik némi kontrasztot a stílusosan sötét modell számlapjára. A tok a Seiko saját innovációját, a „Hard coating” fekete bevonatát kapta, melyet a dizájner által álmodott fekete lünetta és a szintén fekete, vintage hatást erősítő, bőrből készült NATO-szíj tesz teljessé. A lehető legsötétebb színvilág így kettős célt szolgál: időtlen stílust képvisel, miközben a leolvashatóságot is új szintre emeli.

A SRPH95J1 modell azonban nem csak színe miatt érdemes a figyelemre. Bár a NATOszíj hozzájárul a karóra dinamikus megjelenéséhez, a tokfülek 20 mm-es távolsága és szabványos szélessége lehetővé teszi a szíj könnyű és gyors cseréjét, így a „Stealth” stílusa alkalomnak megfelelően, illetve ízlés szerint szabadon variálható.

Az apró részletek mind a helyükön vannak: a 4R35 kaliber, a retró fémkeretes dátumablak, illetve a hozzá illeszkedő, éjsötét dátumtárcsa, a nemesacél óratok, a menetes üveghátlap végtelenül szerethető modellt alkotnak.

16

60’S SRPH93J1 „RUBY”

A modellben testet öltő kettősség tökéletes harmóniát teremt a modern és a vintage között. A nemes alapanyagok a ma technológiáját demonstrálják, míg a 4R35 kaliber visszafogott, tradicionális belsőt kölcsönöz a modellnek. A retró hatásért a hatvanas évek óráira jellemző, duplán (illetve a 12-es index esetében triplán) metszett indexek, továbbá a napjaink trendjénél halványabb tónusban foszforeszkáló Lumibrite festés felel. A SRPH93J1 a kellemes bézs számlappal harmonizáló barnásvörös lünettával, a jól ismert tokformával és a fémszíjjal elegánsan karakteres kísérője a városi mindennapoknak. Nem hiányzik a dátumablak sem, sőt a vintage óráknál megszokott fémkeret is megmaradt. A mindhárom modellre jellemző 5 Bar (50 m) vízállóság tengeri merülést nem tesz ugyan lehetővé, de a hétköznapi órákkal szemben támasztott elvárásoknak pontosan megfelel. Összhatását, szellemiségét, megjelenését tekintve a „RUBY” méltó mementója a Seiko Crown Chronographnak, ugyanakkor saját jogán lett hiánypótló modell.

− természetesen a 2020-as évek legmodernebb megoldásaival, napjaink technológiai trendjeinek kiválóan megfelelve. Az új sorozat hű maradt a Crown Chronograph jellegzetes „box shaped” óraüvegéhez, a fazettás indexekhez, valamint az egyenes élekkel határolt mutatókhoz. Újításként a számlapon 3 óránál dátumablak kapott helyet. A számlap átmérője külön figyelmet érdemel: bár az óratok átmérője minden modellnél 40,8 mm, a számlap szemre annál kisebbnek tűnik. Az illúziót a különleges formára csiszolt, a rámánál magasabban futó üveg kelti, mely optikailag összenyomja a számlapot, hogy még inkább közelítsen a hatvanas évek kisebb átmérőjű karóráinak viselési érzetéhez.

A kortárs földszínek és az 1964-es formatervezés remek ötvözetet alkotnak: elegánsan utalnak viselőjük vintage ízlésére, ugyanakkor képviselik a 21. század japán csúcstechnológiáját. A múlt megidézése és a jelen képviselete pompás ár-érték arányú karórát eredményezett. A Seiko Presage Style 60’s egy örök érvényű, utcai viseletre tervezett, mechanikus automata, kézi felhúzós karóracsalád, melynek három legújabb tagját egyszerűen muszáj megismerni!

SRPH93J1

4R35 automata szerkezet

nemesacél tok

nemesacél szíj

háromrészes zár biztonsági nyomógombbal

hajlított hardlex üveg

menetes üveghátlap

41 óra járástartalék

5 bar vízállóság

216 000 Ft

17

KAWAMURA-STÍLUSBAN, SPORTOSAN

A Seiko az első japán búvárórák stílusvilágát továbbfejlesztve kínálja nekünk a Seiko 5 Sports sorozat modelljeit. A limitált kiadású darabok közül néhányat a világhírű Kosuke Kawamura tervezett, órakollázsa egészen elbűvölő. A GMT-komplikációval ellátott típusok az időzónák között ingázóknak nyújtanak kényelmes funkciót.

Nincs olyan divatmárka a világon, amely el tudná képzelni saját evolúciós útját anélkül, hogy megszólítsa a fiatal generációt. Nélkülük nincs további fejlődés sem. A Seiko sem töri meg a trendet, ennek volt köszönhető a Seiko 5 Sports megszületése.

Az idő előrehaladtával egyre szélesebb körben jelentkezett az igény arra, hogy sport közben is viselhessünk karórát, a Seiko pedig reagált. Az első Seiko 5 modell közel hat évtizeddel ezelőtt, 1963-ban készült el, és a Seiko Sportmatic 5 nevet kapta. Forradalmi újdonságot hozott, ez volt Japán első automata órája. Az 5-ös szám öt kiemelkedő tulajdonságot jelölt: automata óraszerkezet, dátumkijelző, vízállóság, süllyesztett korona, ellenálló tok és szíj. Mindez kiegészült az ütésálló rendszerrel.

A Seiko 5 Sports sorozat küldetése az volt, hogy az aktív életmódot folytató fiataloknak ne kelljen naponta többször is levenniük órájukat, a portól, víztől tartva. A tartósság jegyében a bőrszíjat fémre cserélték, a fejlődést pedig az automata rendszer mellett a dátumkijelzés szolgálta, így a naptárat sem kellett folyton előbányászni. A gyártó fontosnak tartotta, hogy a magas műszaki színvonalat kínáló darabokat elérhető áron lehessen megkapni.

Gördeszkával az olimpiára

A sportórák óriási népszerűségre tettek szert, az első japán búvárórákat, melyek 150 méteres vízállóságot garantáltak, Oscar-díjas produkciók főszereplői viselték büszkén a filmekben. Nem csak ők, sikeres sportemberek is, mint a 23 éves Yuto Horigome, a 2020-as nyári játékok és a 2021es római gördeszka-világbajnokság győztese. Ő a Seiko

5 Sports limitált kiadású modelljét, az SRPJ39-t hordja.

A gördeszkázás szeretetét édesapjától örökölte, hétéves kora óta járta a skate parkokat, 14 évesen az Egyesült

SRPJ39K1

Az óra nagykövete a bevezetőben is említett olimpiai bajnok, Yuto Horigome, akinek aláírása rajta van a hátlapon. A gördeszkás életérzéshez, a Street Style-hoz passzoló streetware stílusjegyeket tükrözi a feketek tok, a fekete szíj és a fekete camouflage (camo vagy terepmintás) számlap. A mintázat egyedi, háromdimenziós, strukturált minta, a fényviszonyok függvényében változik a megjelenése. A tok Seiko 5 Sports méret, 42,5 milliméteres. Az óra 100 méterig vízálló, búvárlünettával, 4R36 mechanikus automata kaliberrel, illetve nap- és dátumkomplikációval szerelték fel. Ebből a típusból mindössze hatezer készült, a limitált kiadás sorszámát az üvegből készült hátlapba gravírozták.

18

Államokba költözött, ahol nem csupán versenyeket nyert, olyan filmekben is szerepet kapott, amelyek erről az extrém sportról szóltak. Tehetségéhez nem férhet kétség, a pekingi olimpián – ahol a gördeszkázás először szerepelt a játékok sportágai között – street kategóriában indult, és aranyérmet szerzett hazájának.

A Seiko modelljeit atléták, teniszezők, amerikai focisták, baseballjátékosok és a technikai sportágak neves szereplői viselik a karjukon. A Seiko új márkanagykövete, Trunk Tomi, aki mindamellett, hogy sikeres sportoló, influenszer és marketingtanácsadó is, szintén a Seiko 5 Sport, azon belül is a narancssárga hátlapos Sport Style mellett tette le a voksát. (Tomival készült interjúnkat a magazin 40. oldalán találjátok.)

SRPJ39K1

4R36 automata szerkezet nemesacél tok titánkarbid bevonattal szilikon óraszíj hagyományos zár hardlex üveg

41 óra járástartalék

10 bar (100 m) vízállóság

6000 db-os limitált kiadás

136 000 Ft

YUTO HORIGOME, A 2020-AS NYÁRI JÁTÉKOK ÉS A 2021-ES RÓMAI GÖRDESZKA-VILÁGBAJNOKSÁG GYŐZTESE
19 SEIKO 5 SPORT

A Seiko 5 Sports sorozatot a gyártó újraálmodta, és az SKX búvárórával együtt 2019-ben dobta piacra – 27 különböző variációban. Az SKX megjelenése komoly hatással volt az új sorozat darabjainak formatervezésére. A modellek az SKX-kollekció típusain megtalálható óratokkal, hasonló nyíl alakú percmutatóval, egyedi indexekkel és egy irányban forgó lünettával rendelkeznek. A különbség a 200 helyett 100 méteres vízállóság és az új 4R36-os kaliber.

A kollekcióban többféle stílusirányzatot találunk, a búvár, a field és a hétköznapi viseletre tervezett dizájn, és persze a női, illetve a limitált kiadású modell sem hiányozhat. A szíjak anyaga szintén változatos, fém, bőr, szilikon és Nato-szíjas darabokban is gyönyörködhetünk, sőt ebben a sorozatban még az igen ritka, hálós (mesh) fémszíj is megtalálható.

A GMT-modelleknek egészen különleges külsőt kölcsönöz a GMT-komplikáció, amely egy pluszmutató a számlapon, és az időzónák közötti eligazodást teszi kényelmessé.

A Street kollekció pedig a kalandokra, élményekre éhes személyiségeket vonzza, olyanokat, akik határaikat feszegetve fedeznek fel új dolgokat.

SRPJ37K1

4R36 automata szerkezet nemesacél tok titánkarbid bevonattal NATO-szíj hagyományos zár hardlex üveg 41 óra járástartalék 10 bar (100 m) vízállóság 132 000 Ft

SRPJ37K1

Ez a modell a Horigome nevével fémjelzett típushoz teljesen hasonló technikai paraméterekkel rendelkezik, azonban nem limitált kiadású: 42,5 milliméteres, nemesacél, titánkarbid bevonatos, fekete tokot adnak hozzá, illetve szilikonos helyett Nato-szíjat. A számlapja minden más Seiko órától megkülönbözteti: zöld, nem strukturált camouflage mintázattal látták el. A nap- és dátumkomplikáció, a 4R36-os kaliber itt is alapfelszereltség, vízállósága 100 méteres. A hétköznapok során kényelmes, ám stílusos viselet a Street Style alkollekció darabja.

A

MODELLJÉT,
Seiko modelljeit atléták, teniszezők, amerikai focisták, baseballjátékosok és a technikai sportágak neves szereplői viselik a karjukon.
HORIGOME A SEIKO 5 SPORTS LIMITÁLT KIADÁSÚ
AZ SRPJ39-T HORDJA

5SRPJ41K1, SRPJ43K1

4R36 automata szerkezet

nemesacél tok és szíj

háromrészes zár biztonsági

nyomógombbal

hardlex üveg

menetes üveghátlap

41 óra járástartalék

10 bar (100 m) vízállóság

SRPJ41K1: 3000 db-os limitált kiadás

180 000 Ft

SRPJ43K1: 500 db-os limitált kiadás

200 000 Ft

SRPJ43K1

A Sense Style sorozat másik exkluzív képviselője az 500 darabos Boutique Special Limited Edition. Kosuke Kawamura újra kitett magáért, a mechanikus órák szerelmesei nem fognak csalódni. A Time Sonar indexei, a nyíl alakú percmutatók, a lünetta ugyanaz, mint a sárga-kék óralappal felszerelt változatban, ám itt az óralap türkizkék-fekete színekben tündököl – markánsabb, még férfiasabb kisugárzást árasztva. Az eredeti Time Sonar típusokban a dátumtárcsa fölött jelentek meg a funkciók egy hídon, ezeket az új kiadásokban már hiába keressük. Hardlex üveg borítja, a hátlapja pedig menetes üvegből készült. Ennek az órának kétségtelenül az a vonzereje, hogy több évtized különböző típusainak alkatré szei találhatók meg benne. Kavamura művészi alkotásai is pontosan így, kollázsként állnak össze.

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK:

SÁRGA-KÉK VARÁZS

SRPJ41K1

A Sense Style kollekció stílusát a kreativitás fejlődése és mozgalmas kihívások ihlették. Ékes modellje limitált kiadású, melyből mindössze háromezret gyártottak. A 5 Sports Sense Style sorozat darabja magán viseli a hirosimai születésű grafikus, Kosuke Kawamura stílusjegyeit, aki új dizájnnal, sárga-kék színpárosítással élesztette újra a Seiko sportóráját. Nyíl formájú percmutatója, egyedi indexei, egy irányban forgó lünettája megragadó. Kalibere az 5 Sports kollekció megbízható 4R36-osa, amely 24 köves, kézi felhúzóval, 41 órás járástartalékkal rendelkezik. Az óraszerkezetet a mozgási energia működteti: elhelyeztek benne egy súlyt, amely körkörösen haladva felhúzza a rúgót.

SEIKO 5 SPORT

UTAZÁSRA TERVEZVE SSK001K1

A GMT-komplikáció teszi különlegessé ezt a sorozatot, amelynek pazar modelljével van szerencsénk megismerkedni. Lényege egy pluszmutató, mely 12 helyett 24 óra alatt jár körbe, és a GMT-lünettán ellenőrizhetjük egy másik időzóna pontos idejét. Üzleti tárgyalások alkalmával duplán kapóra jön, de bármilyen hosszabb utazásnál célszerű a használata. A Sports Style könnyed, laza stílust tükröz, fekete számlapja és mutatói könnyen leolvashatók. A mechanikus automata szerkezet tartós és megbízható mindennapi viselet, akármeddig hordhatjuk. A GMT-mutatóhoz 4R34-es kaliber dukál, a tokja mindössze 1 milliméterrel lett vastagabb az 5 Sports sorozat többi kollekciójához képest.

A GMT AZ ÚJ CHRONOGRAPH?! NÉZD MEG
Összpontosíts a célra, feszegesd a határaidat, ha kell, küzdj meg ellenfeleiddel, s akár saját magaddal is!

SSK001K1, SSK003K1, SSK005K1

4R34 automata szerkezet nemesacél tok és szíj háromrészes zár biztonsági nyomógombbal hardlex üveg menetes üveghátlap

41 óra járástartalék 10 bar (100 m) vízállóság

190 000 Ft

VISSZAFOGOTTAN SPORTOS

SSK003K1

A Sports Style kék óralapos változata finomabb, mégis lazán férfias darab. Az időzónák közti könnyebb tájékozódást segítő GMT-mutató itt is piros színt kapott. A mindkét irányba forgatható ráma felső része fekete, az alsó kék, hogy gond nélkül meg lehessen különböztetni a nappalt az éjszakától. Az óralap szintén ezt a két színt viseli. A Hardlex üvegen található nagyító is kényelmi funkciót lát el, az óratokot és az óraszíjat nemesacélból gyártották. A szíj különlegessége az ötrészes kialakítás, amelyben a két középső szem polírozott. A 4R34es kaliber korábban jórészt a magasabb kategóriákban volt elérhető.

SSK005K1

Összpontosíts a célra, feszegesd a határaidat, ha kell, küzdj meg ellenfeleiddel, s akár saját magaddal is! Ezt üzeni a GMT-kollekció modellje, a Sport Style narancssárga óralapos kiadása. A színválasztás miatt a GMT-mutató itt nem piros, hanem fekete, felerősítve a kontrasztos érzetet. A forgatható ráma ehhez igazodva szintén egyszínű fekete. Technikai paramétereit tekintve ugyanarra képes, mint a kollekció többi darabja.

23

FÉRFIAKRA SZABVA SRPJ47K1

A fekete klasszikus férfiszín, magabiztosságot, eleganciát sugároz – karórán is.

Barnával „keverve” tökéletes színkombinációt kapunk. A divattervezők a 70–30 arányra esküsznek – a fekete javára – a Seiko sem szeg szabályt ennél a modellnél. A világosbarna óralap és a harmadrészt gesztenyebarna lünetta a fekete részekkel kiegészülve kontrasztmentes, sportos külsőt ad. A 41 órás járástartalék és a 10 baros vízállóság itt is az alapfelszereltség része. A nyíl alakú percmutató az 5 Sports kollekció darabjainak sajátja, a dátumtárcsa ennél a modellnél is angol–német nyelvű.

NÉZZ BELE

5SRPJ45K1, SRPJ47K1 4R36 automata szerkezet nemesacél tok és szíj háromrészes zár biztonsági nyomógombbal hardlex üveg menetes üveghátlap

41 óra járástartalék

10 bar (100 m) vízállóság

125 000 Ft

A TENGER TÜKRE SRPJ45K1

A Sports Style sorozatnak ez a modellje annyiban hajaz a Time Sonar egyik darabjára, hogy hangsúlyos a türkiz szín. Az áttetsző számlap a türkizkék tengert idézi fel, és a lünetta egyharmada is ezt a színt kapta a 20-asig, onnantól feketére vált. A 4R36-os kaliber a megszokott minőséget biztosítja, ahogy a nemesacél szíj és a tok, továbbá a Hardlex óralap is. Ezt a típust angol–német dátumtárcsával szállítja a Seiko.

A kollekcióban többféle stílusirányzatot találunk, a búvár, a field és a hétköznapi viseletre tervezett dizájn, és persze a női, illetve a limitált kiadású modell sem hiányozhat.
24

ZARATSU POLÍROZÁSSAL

Tökéletes összhang, kézműves eljárások, technikai maximalizmus, ez a King Seiko órák sajátja. A ragyogó koronát erre a legendás Zaratsu (Zaracu) polírozás teszi fel, amely tükörfényes, torzításmentes felületet biztosít a Seiko óráknak.

Ahatvanas évek a japán óraipar nagy aranykora volt, ekkor ért a Seiko a világ óragyártásának élvonalába. Ebben az évtizedben született meg a Grand Seiko és a King Seiko márka a Seiko akkori két stúdiójának, a Suwa Seikosha és a Daini Seikosha mérnökeinek versengése révén, valamint ekkor készültek az első japán búvárórák is. Az évtized hatalmas tempót diktált a műszaki fejlesztések terén, volt olyan modell, amely önmagában húsz új szabadalmat jegyzett.

A Seiko az órák pontosságával komoly elismerést váltott ki, a vállalat sorra nyerte a díjakat a japán és svájci precíziós versenyeken.

Taro Tanaka újítása

A technikai bravúrok ellenére a Seiko ekkor még külső dizájnját tekintve nem alakított ki valódi identitást az órái számára. Egy fiatal mérnök színre lépésével kezdtek a megjelenésre összpontosítani. Taro Tanaka arra törekedett, hogy ragyogó dizájnjukkal, harmonikus megjelenésükkel a Seiko órák egyértelműen felismerhetők legyenek. Úgy vélte, a siker kulcsa az élesebb szögekkel és torzításmentes felületekkel rendelkező órák tervezése lehet. A korábbi King Seiko órák lágyabban ívelt, kerekebb formáit Taro Tanaka markáns vonalakkal, határozott élekkel és egyenes felületekkel cserélte fel, ami kihívást jelentett a tokgyártással és polírozással foglalkozó kézműveseknek.

26

SJE087J1

A gyűjtők körében népszerű King Seiko modell új kiadása, a King Seiko KSK 2022-es változata mindössze 1700 darabban készült. A 38,1 mm-es nemesacél tok kerek formáját jól kiegészítik a szögletes, szinte robusztus 44,7 mm-es tokfülek Taro Tanaka stílusában. A Zaratsu polírozási technikának köszönhetően a torzításmentes felületek fény-árnyék játéka modern megjelenést ad a modellnek. A hatvanas éveket idéző óra friss külsővel és a legmodernebb műszaki tartalommal, a felső kategóriás Seikók 6L35 kaliberével rendelkezik. 28 800-as féllengésszámával és 45 órás járástartalékával is mindössze 11,4 mm vastag az automata szerkezet vékony kialakításának köszönhetően, a mai kor igényeinek megfelelő 38,1 mm-es tokátmérője stílusos és kényelmes viseletet jelent. Zafírüveggel és krokodilbőr óraszíjjal elérhető.

SJE087J1

6L35 automata szerkezet nemesacél óratok szuperkemény bevonattal krokodilbőr szíj hagyományos zár domború zafírüveg, tükröződésmentes bevonattal menetes hátlap

45 óra járástartalék

5 bar vízállóság

1700 db-os limitált kiadás

1 320 000 Ft

A Taro Tanaka újításai révén létrejött stílus azóta is meghatározza a King Seiko megjelenését.
27
KING SEIKO

„A Zaratsu nehézsége a tökéletes egyensúly elérése. Még ha egy rész jól van is polírozva, a fülfelület bal és jobb oldala gyakran kissé eltérő lesz. Ezért nem elég csak gondosan, szakaszról szakaszra csiszolni a tokot, hanem növelni kell a nyomást, amellyel a felületet a tárcsához szorítjuk, és a lehető leggyorsabban be kell fejezni a munkát, miközben az egész tokot figyeljük. Emlékszem, hogy hónapokba telt, mire elsajátítottam az ehhez szükséges intuitív érzéket” – állítja Judzsi Kuroki, a Shinshu Watch Studio tokműhelyének Zaratsu polírozási specialistája.

A mesteremberek a Zaratsu polírozás néven ismertté vált eljárással tökéletesen sík, torzulásmentesen tükröződő, sima felületeket tudtak létrehozni, a két sík találkozásánál éles gerincet kialakítva. A tükörfényes felület csiszolással történő kialakítását nem tartották elég pontosnak, mivel ez a technika elkerülhetetlenül lágyítja a gerinc szögét. A polírozáshoz eleinte Európából importált Sallaz fényesítőgépeket használtak, mely márkanév japán átirata ragadt rá az eljárásra Zaratsuként.

A Taro Tanaka újításai révén létrejött stílus azóta is meghatározza a King Seiko megjelenését.

Zaratsu lépésről lépésre

A Seiko óratokok általában hideg kovácsolással készülnek, ennek köszönhetően egy keményebb, szebben polírozható felület jön létre. Ezt követően jönnek a finom kézműves eljárások: az egyenetlen felületek csiszolása síkosító és polírozó pasztákkal, filckorongokkal. Így kezd kialakulni a tok fényessége.

A tok fényesítése egy húsz lépésből álló, kézzel végzett műveletsor, melynek a Zaratsu csak egyetlen része. Míg a hagyományos polírozást a korong élével végzik, a Zaratsu eljárás során a mesterember a polírozandó felületet egy csiszolópapírral ellátott forgó fémkorong elé tartja, és úgy mozgatja. A polírozás ezen módja sokkal nehezebb folyamat, de a fém felületét rendkívül simává teszi.

A tokot egy gyapotszerű koronggal simítják végig, hogy kiemeljék a csillogását, végül a selyemfényű, szálcsiszolt felületeket egy különleges csiszolóanyaggal, kézzel csiszolják. A tok kialakításától függően ez történhet egy nagy, álló korongnak nyomva, vagy apró eszközökkel.

A tok polírozásának utolsó folyamata, a szálcsiszolt felület kialakítása úgy zajlik, hogy a tokot egy csiszolópapírral borított fémlaphoz nyomják és csúsztatják. Ha megváltoztatják a nyomás mértékét és a tokfelület mozgatásának sebességét, különböző hajszálcsíkok keletkeznek. Sík felületek csiszolására a tokot egyszer kell lenyomni a csiszolópapírra, és mozgatni jobbrabalra, az íves felületekére azonban csuklóból történő csavarásra is szükség van. Időnként, a felülettől függően, a hajszálvonalakat úgy készítik el, hogy egy rúd hegyére csiszolópapírt erősítenek, és azzal ecsetelik a felületet. „Az óraműgyártás egyes részeivel ellentétben a mi munkánkat a vásárlóink közelről láthatják az üzletek vitrinjeiben. Ez örömteli, de éppen ezért nem is veszíthetem el a fókuszt” – világít rá a polírozás jelentőségére Takahiro Usijama, aki a szálcsiszolt felület kialakításáért felel.

Időtállóan modern

A Zaratsu-fényezés minőségét különböző tényezők kombinációja határozza meg: milyen anyagot, milyen felületen políroznak, mekkora nyomással, mennyi ideig nyomják a forgó tárcsához,

28

vagy épp milyen gyorsan, milyen mozdulatokkal csúsztatják a felületet a tárcsán. Éppen ezért a polírozómestereknek kimagasló tapintásérzékre és hallásra van szükségük, akik gyakran a súrlódás hangjából ítélik meg a polír megfelelő mértékét. Régebben a Zaratsu még teljes egészében kézzel készült, ma már részben géppel políroznak, és csak a véglegesítés történik kézi munkával. A módszer a hatvanas évek óta nagyon sokat fejlődött, mérnökök kidolgozták a titán, az arany és a platina megmunkálási technikáit is. A tokforma összetettsége, különböző felületek alkalmazása nagyban meghatározza, mennyire bonyolult a polírozás egy-egy modellnél. A szakértő szem rögtön látja, hogy Zaratsuval van dolga, a tökéletes, torzításmentes tükröződésről. A Zaratsu polírozási technika az 1965-ös megjelenése óta időtállóan modern, és 2023-ban is megállja a helyét.

SPB291J1

Az Edo-korszakban számos ukijo-e festményt és fametszetet ihletett a lilaakác virágzása, az SPB291J1 modell ezt örökíti meg a számlap a közepétől kifelé változó, jellegzetes lila színével. Az óra formája az 1965-ös modellt idézi, a síkok és ívek felületei karcsú és elegáns tokprofilt eredményeznek a csuklón (a tokfül 43,6 mm), a vízállósága pedig ebben a kategóriában nem mindennapi, 10 bar (100 m) érték. A szerkezet ebben a modellben a kiemelkedő, 70 órás járástartalékot adó 6R31 kaliber, amely megbízhatóságában és pontosságában tökéletesen illik a King Seiko névhez. Az óra két szíjjal érhető el, a stílusában kellemes hatvanas évekbeli hangulatot idéző fémszíj mellé egy fehér bőrszíj is jár, lila varrással, kiegészítve a számlap varázslatos színeit – ez a modell egy „Seiko Boutique Special Edition” kiadás, amelyhez kizárólag a Seiko Boutique Budapest üzletében lehet majd hozzájutni Magyarországon.

SPB291J1

6R31 automata szerkezet nemesacél tok és szíj

háromrészes zár biztonsági nyomógombbal domború zafírüveg, tükröződésmentes bevonattal

menetes hátlap

70 óra járástartalék

10 bar (100 m) vízállóság

740 000 Ft

29
A polírozómestereknek kimagasló tapintásérzékre és hallásra van szükségük, akik gyakran a súrlódás hangjából ítélik meg a polír megfelelő mértékét.
KING SEIKO

SEIKO CLUB

Premier előtti elővásárlási lehetőség? Meghívás zárt körű bemutatókra és VIP-rendezvényekre? Harmincszázalékos kedvezmény az óraalkatrészekre és online szervizkönyv?

A Seiko Club-tagság különleges előnyöket, lehetőségeket rejt. Lichtenberger Attilával, a Seiko Magyarország ügyvezetőjével beszélgettünk az idei újdonságokról.

KÜLÖNLEGESSÉGEKKEL ÖVEZVE A

Seiko Magyarország több mint tíz éve hívta életre a Seiko Clubot, hogy a vásárlók minél kényelmesebben férjenek hozzá szolgáltatásainkhoz, előnyös ajánlatainkhoz. A klubtagsági rendszert a Seiko elhivatottan igyekszik fejleszteni, újabb és újabb kényelmi szolgáltatásokat kínálva az érdeklődőknek. A különböző platformok követésével, illetve a Seiko Magazinból a tagok hamarabb értesülhetnek a rólunk szóló friss hírekről, kedvezményekről. Az új ötletekkel a legmagasabb igények kiszolgálására törekszünk” – tudtuk meg Attilától.

A CREDOR-KÜLÖNLEGESSÉGEK

„A klubtagokat minden évben különleges rendezvényekkel szeretnénk meglepni. Egy ízben a Grand Seiko órásmesterét hívtuk meg, aki egy Snowflake modellt szerelt össze mikroszkóp alatt, a műveletet pedig kivetítőn lehetett követni. Máskor a Grand Seiko tervezője érkezett Budapestre, és előadása után arról lehetett vele beszélgetni, milyen inspirációk alapján készül el egy Seiko-típus számlapja.”

2022 szeptemberében, a Seiko Club törzshelye, a Margitszigeti Casino rendhagyó eseményt látott vendégül. A Credor Dayre öt Credor-típus érkezett, amelyből hármat Magyarországon is forgalmaz a Seiko. Az idei kelet-európai turnén csak Helsinkiben, Prágában és Budapesten, és csak a Seiko Club-tagok csodálhatták meg ezeket a különleges órákat. Legalábbis az a mintegy százhúsz fő, aki befért a Casinóba. Közel háromszor ennyien érdeklődtek a rendezvény iránt, a jelentkezéseket a klubtagsági szintek alapján tudta fogadni a Seiko Club.

A kiállított, egyedi komplikációkkal bővített Credor órák értéke 200-400 ezer euró (85-170 millió forint) között mozog, legnyűgöző látványt nyújtottak.

30
A Seiko Club-tagság új szintet jelent a vásárlók és a Seiko közötti kapcsolatban, széles körű előnyökkel jár, megéri csatlakozni.

A 2022-ES CREDOR DAY LEGSZEBB

HOGYAN LEHETEK KLUBTAG?

A klubtagsági kiváltásához még vásárolni sem kell, az első lépés a regisztráció a seikoclub. hu-n néhány személyes adat megadásával. Az óraregisztrációhoz fel kell tölteni az online klubtagsági fiókba az órához tartozó jótállási jegy kitöltött oldalának másolatát. Azok a Seiko vagy Grand Seiko órák kaphatnak státuszt a Clubban, amelyek magyarországi hivatalos kereskedőn keresztül kerültek forgalomba. A nem hivatalos partnertől vásárolt modellek regisztrációja korlátozott előnyökkel jár.

A vendégek a modellek különlegességeiről hallgattak meg egy nagyjából harmincperces előadást – a páratlan hangzásukról, kivételes kinézetükről is szó esett. Ezután mindenki kézbe és csuklóra vehette az egyes típusokat. Ez igazi csemege volt a Seiko-fanatikusok számára, hiszen ilyen értékű órákat a legrit-

kábban foghat meg az ember. Lehetőség szerint meg is lehetett rendelni az órákat, természetesen a vásárlást hétköznapi esetben alaposabb felvilágosítás, próbák előzik meg. A helyszínen meg lehetett nézni, fel lehetett próbálni néhány alacsonyabb árkategóriába tartozó (nagyjából 20 millió forintba kerülő) modellt is, amelyek a Seiko Boutiqueban elérhetők.

Attilától megtudtuk, hogy a Seiko Club egy rendszeres eseményt is tervez a jövőben: „Bizonyos időközönként sorsolást tartunk, amelynek győztesei felkapaszkodhatnak a Kék Szalagon második hellyel is büszkélkedő Prospex Team katamaránjára, és kipróbálhatják a vitorlás életérzést.”

A Seiko Club-tagság új szintet jelent a vásárlók és a Seiko közötti kapcsolatban, széles körű előnyökkel jár, megéri csatlakozni. A tagsági szintek minősítései nagyjából tíz éve változatlanok voltak, a besorolásokat a megváltozott árak ismeretében 2022-ben frissítette a Club. A Seiko órák iránt érdeklődők számára az alaptagságot bővítik, új szint a Silver-fokozat, amely egymillió forintos vásárlási keretig érvényes. Egy- és kétmillió forintos vásárlási kategóri-

PILLANATAI 31 SEIKO CLUB

ába tartoznak a Gold-tagok, és kétmillió forinttól kezdődik a Platina-tagság.

A különleges, limitált kiadású órák megvásárlásában a klubtagok előrendelési jogot élveznek, vagyis az új modell megjelenésekor előnyben részesülnek. Túljelentkezés esetén a tagsági fokozat alapján rangsorolnak.

Azok a Seiko Club-tagok, akik regisztrálták az órájukat (részletek keretes anyagunkban), 30 százalékkal alacsonyabb áron

vásárolhatnak óraalkatrészt. Ha valaki például üveget vagy szíjat szeretne cserélni az óráján, a klubtagságival érvényesítheti ezt a kedvezményt. Az alacsonyabb árszabás ebben az esetben a Magyarországon vásárolt, adatbázisban rögzített Seiko órákra vonatkozik. A kedvezmény akkor is megmarad, ha a tulajdonos eladja az órát egy másik Seiko Club-tagnak.

GARANTÁLJUK ONLINE IS!

A klub egyik fontos célja, hogy az ügyfeleknek 2022-től már ne kelljen papírokkal teletömniük az íróasztalukat egy Seiko óra megvásárlásakor, hiszen az online ügyintézés kényelmesebb, és a természetet is kevésbé terheli. Minden vásárlás után lehetőség van regisztrálni a Seiko Clubba, ahol a munkatársak a beérkezett adatok ellenőrzése és jóváhagyása után felviszik az online adatbázisba a modellt és a kiállított garanciajegyet. Az óra innentől kereshető a Seiko Club applikációban és a weboldalon, továbbá bármelyik hivatalos partner számára elérhető digitálisan, nincs szükség papír felmutatására. Külföldi utazáskor továbbra is ki lehet állítani nemzetközi garanciajegyet, ezt nem pótolja a magyar klubtagsági rendszer. Az ügyfelek idén ősztől élhetnek az elektronikusan kiállított garanciális lehetőséggel. A garancia ideje az óra értékéhez, illetve a klubtagsági szinthez illeszkedik, és az adatlap, illetve a garancia digitális rögzítésekor bekerül az applikációba. A Platina-tagok által vásárolt modellekre például automatikusan öt évre emelkedik a garanciaidő.

32

TÖLTSD LE A SEIKO CLUB ALKALMAZÁST!

Az alkalmazásban online

a

ÉRKEZIK AZ ONLINE SZERVIZKÖNYV

Nincs annál komfortosabb érzés, mint amikor online, egy közös platformon rendszerezve megtaláljuk az összes fontos információt az óránkról. A Seiko-alkalmazás ezt segíti elő. Nem szükséges többé az e-mailek között kutakodni, az applikáció pushüzenetei tökéletes emlékeztetőként, funkciói pedig online mankóként szolgálnak.

Ha megtörtént a klubtagsági regisztráció, és az órához tartozó adatlap, illetve a garanciajegy is felkerült az online rendszerbe, minden egy helyen elérhetővé válik az applikációban. Ugyanitt megtaláljuk az órához tartozó használati útmutatót is, nem kell a jövőben a papírra nyomtatott infókat bújnunk.

Az alkalmazásban online kérdezhetünk a Seiko ügyfélszolgálattól – a megfelelő fülre kattintva a szervizzel vagy a bolttal is fel tudjuk venni a kapcsolatot.

A hasznos kényelmi funkciók között találjuk a Seiko-üzletkeresőt. Ha engedélyezzük a helymeghatározást, kiválaszthatjuk a listából a hozzánk legközelebb eső boltot, amelyről fotót is találunk. Ez azért fontos, mert egy plázában könnyen el tudunk veszni, a kép alapján viszont hamar eljutunk a célponthoz. Az app a bolthoz tartozó telefonszámot és e-mail-címet is feltünteti, az üzletet bármilyen kérdéssel minden nehézség nélkül elérhetjük.

Az applikációban a Seiko YouTube-csatornája mellett megtalálható a játék menüpont is, amelyet megnyitva kérdésekre lehet válaszolni. „Négy lehetőség közül kell választani, az ügyes játékosok között értékes nyereményeket sorsolunk ki.”

Az applikáció fejlesztése folyamatos: a tervek szerint hamarosan az óra szervizadatait is böngészni lehet telefonon keresztül. Az alkalmazás push üzenetben jelzi, ha elkészült az óra, és azt is rögzítik, milyen állapotváltozás történt benne. Ez rendkívül hasznos adattár, hiszen ha valaki egyszer szeretné majd értékesíteni az óráját, a digitális szervizkönyv megmutat mindent az új tulajdonosnak. Mindez nagyobb hitelt kölcsönöz az eladónak, a vevő pedig szívesebben áldoz egy olyan órára, amelyet folyamatosan karban tartottak. A szervizkönyvbe – például egy elemcsere esetén – a tulajdonos is beleírhat, de a márkaszerviz szakembereinek vizsgálata a legmegbízhatóbb.

kérdezhetünk
Seikótól –a megfelelő fülre kattintva a szervizzel, a pénzügyi
részleggel vagy
a bolttal is fel tudjuk venni a kapcsolatot.
33 SEIKO CLUB

BUDAPESTEN A VILÁG SZEME

Az atlétikai világbajnokság, melynek hivatalos időmérője a Seiko, 2023-ban beköltözik a főváros szívébe. Az egyik legnézettebb sportesemény kulisszatitkairól a szervezőbizottság tagjával, az egykori vb-bronzérmes gátfutóval, Baji Balázzsal beszélgettünk.

Az augusztus 19-től 27-ig tartandó atlétikai világbajnokság nagykövete Magyarország talán egyetlen korábbi állatorvos gátfutója, Baji Balázs. A 110 méteres gátfutásban vb-bronzérmet nyert sportoló 2021-ben visszavonult ugyan, de nem távolodott el a sportágától.

„A vb szervezőbizottságában, illetve a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyetteseként is dolgozom. Utóbbi a sportállamtitkárság háttérintézménye, a hazai versenysport operatív irányításáért felel” – tudjuk meg Bajitól, akinek így jelenleg nem jut ideje állat-

orvosi praxisára. Négy évig dolgozott az Állatorvostudományi Egyetem Kisállatklinikáján, és hiányoznak neki az állatok, de az új szerepben is örömét leli.

„Életem legnagyobb részét a sport tette ki, rengeteg tudásra, tapasztalatra és kapcsolatra tettem szert, ezt félig-meddig már sportvezetőként szeretném a magyar sport szolgálatába állítani. Jól érzem magam, élvezem az új feladatokat, motiválnak az új kihívások.”

Baji Balázs
34

FORRADALOM A SPORTBAN

1964-ben a Seikót bízták meg, hogy gondoskodjon az időmérésről a tokiói olimpián. A gyártó a versenyekre új stopperórákat tervezett, és elkészítette a világ első elektromos kijelzőjét. 1969-től a cég a világon elsőként kezdte gyártani a mechanikus automata kronográfokat, a Speedtimereket, és egyre fontosabb szerephez jutott a hajszálpontos időmérést igénylő élsportban. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség partnereként a budapesti atlétikai világbajnokságon is a Seiko végzi ezt a feladatot.

Augusztus 19-én a 20 kilométeres gyaloglással rajtol a világbajnokság, amelynek Baji szerint a klímát, a megközelíthetőséget és az atlétika hagyományait tekintve is ideális helyszíne lesz Budapest. 1998-ban az egykori Népstadionban már rendeztek atlétikai Európa-bajnokságot, szabadtéri atlétikai világbajnokság viszont még soha nem volt Közép-Európában. Több mint 200 ország mintegy 2000 sportolója szerez indulási jogot, hogy a 49 versenyszámban próbára tehesse magát.

ÚJ OTTHONRA LEL A MAGYAR ATLÉTIKA

Az esemény fő helyszíne a Csepel-sziget csúcsától északra található Nemzeti Atlétikai Központ.

„Hiánypótló a központ. Budapesten eddig még nem volt olyan létesítmény, amely igazán kiszolgálta volna a hazai atlétika igényeit, így a létesítmény a sportok királynőjének hosszú távú jövőjét szolgálja. A Duna-part kellemes környezetet biztosít, kiszámítható a széljárás is, jellemzően észak felől fúj a szél. Ez alapján tervezték meg a pálya elhelyezkedését és a célegyenes irányát. Ferencvárosnak ez a része lepusztult, emberektől elzárt rozsdaövezet volt, most megújul, és mindenki élvezheti az újjávarázsolt környezetet” –mondja Baji Balázs.

A stadion alsó karéja a vb után is megmarad, a felső részen található, nagyjából 20 ezres mobillelátót viszont visszabontják. A helyén kialakított kerengőben közösségi teret hoznak létre, ahol le lehet ülni beszélgetni, lesz futókör és kültéri edzőpark. Innen bárki nézheti majd a profi atléták edzését.

A versenyszámok zömét az atlétikai központban rendezik, a maratoni futást és a gyaloglószámokat pedig a Belvárosban

SFJ007P1

8A50 solar kvarc szerkezet nemesacél tok és szíj kemény bevonattal

Tokátmérő: 42 mm háromrészes biztonsági zár hajlított zafírüveg, tükröződésmentes bevonattal menetes hátlap

6 hónap járástartalék

10 bar (100 m) vízállóság

360 000 Ft

(SFJ007P1)

A Prospex kollekció budapesti atlétika világbajnokságra kiadott, limitált Solar Chronograph modellje a fény energiáját használja a működéshez. 42 milliméteres nemesacél tokját és az óraszíjat fekete védőbevonattal látták el. A számlapon nincs központi mutató, helyette 4 segédszámlap található rajta, amelyek közül egy a pontos időt, míg 3 a stopper másodperc, tized- és századmásodperceit mutatja.

35

teljesítik a sportolók. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy az egész világból bekapcsolódó tévés közönséget végigvezessék a főváros legvonzóbb látnivalóin.

„Budapest a hangulatot és az érzelmeket tekintve lehet különleges vb-helyszín. Az esemény szlogenjét is ennek szellemében választottuk ki: Láss csodát! A maratonfutás útvonala a tervek szerint a főváros több ikonikus pontját érinti: a Hősök teréről indulva a futók végighaladnak az Andrássy úton, majd a Lánchídon és az Alagúton át a Várkert bazár előtt fordulnak vissza a Hősök tere felé. A gyaloglószámok pedig a Hősök tere környékén zajlanak. A szurkolói zóna előreláthatólag az Erzsébet téren lesz, így a vébé a város szívébe is beköltözik” – sorolja a szervezőbizottság tagja.

Baji elmondása szerint nem kilenc napra szeretnék elkápráztatni a hazai szurkolókat, kifejezett cél, hogy a világbajnokság egészségtudatosságra is nevelje a magyarokat. A korábbi világbajnokságokhoz képest újdonság lesz, hogy ha valaki

SSC911P1, SSC913P1, SSC915P1

nemesacél tok és szíj

tokátmérő: 41,4 mm háromrészes biztonsági zár hajlított zafírüveg, tükröződésmentes bevonattal

menetes hátlap

6 hónap járástartalék

10 bar (100 m) vízállóság

295 000 Ft

csatlakozik a szurkolói klubhoz, és részt vesz egy hazai tömegsportrendezvényen, vagy teljesít egy egyéni kihívást, akár 50 százalékos kedvezményt is kaphat a jegyvásárláskor.

A jegyek egyébként jól fogynak, tavaly december közepétől árulják őket, és január elejére több mint 65 ezer elfogyott. A vb ideje alatt 30 ezer néző foglalhat helyet az atlétikai stadionban, és a szervezők azon dolgoznak, hogy ne csak az esti, hanem a délelőtti programokon is telt ház legyen. Összesen több mint 420 ezer jegy várja gazdáját.

A hatalmas sportolói létszám és a szabálymódosítások miatt ma már a kijutás is elképesztően nehéz az atlétikai világbajnokságra.

„1983, vagyis az első vb óta több mint 100 ország atlétája szerzett érmet, ez bődületes szám a többi sportággal összevetve. Sok számban a vb-kijutáshoz szabott szint meghaladja a magyar országos csúcsot, vagyis az automatikus részvételhez rekorddöntés szükséges, de a világranglistáról való kijutás is elképesztő teljesítményt igényel” – magyarázza Baji Balázs.

36

SPORTOS PANDA

SFJ001P1

A rajongók úgy becézik, a Panda. A fekete-fehér színösszeállítás messziről felismerhető. A 8A50 solar chronograph kalibere hajszálpontos, 1/100 másodperc léptékben képes a sportidőmérésre. A modell izgalmas újdonsága a számlap felosztása 4 kisebb segédszámlapra.

A hazai szervezők az eddigi legnépesebb magyar csapatra számítanak, ez legalább 20-25 főt jelent. „A középdöntős, döntős eredményeknek nagyon örülnénk, az éremszerzés pedig egyenesen felülmúlná a képzeletünket. A legígéretesebb atlétáink között ott van a kalapácsvető Halász Bence, akinek van Eb-ezüstje, 2019-ben bronzérmes, 2022ben pedig ötödik lett a vb-n. Kozák Lucára, Madarász Viktóriára és Krizsán Xéniára is figyelni kell, és persze Márton Anitára, aki gyermekáldás után tért vissza a dobókörbe” –vázolja a reményeket a volt gátfutó, hozzátéve: a szurkolóknak érdemes megismerniük a mezőnyt a túlzott elvárások elkerülése végett.

Baji minden versenyszámra kíváncsi, de nem meglepetés, hogy a 110 méteres gátfutást várja a legjobban. „Lesz azért bennem valamennyi keserűség, hogy nem szögescipőben készülök a rajtra a pályán, de a lelátóról is fantasztikus lesz a verseny. Idén Grant Halloway talán a legnagyobb favorit, de többek között Omar McLoad és Hansle Parchment is befuthat elsőnek.”

„BLACK ON BLACK”

SFJ003P1

A Speedtimer Solar Chronográphja századmásodperces pontossággal képes mérni 60 perces gyűjtővel, havi járáseltérése +/–15 másodperc. Viselete kényelmes, egyszerű. A Speedtimer visszatérő dizájnja máig élő klasszikus.

SFJ001P1, SFJ003P1

nemesacél tok és szíj tokátmérő: 42 mm háromrészes biztonsági zár hajlított zafírüveg, tükröződésmentes bevonattal menetes hátlap

6 hónap járástartalék

10 bar (100 m) vízállóság 335 000 Ft

PROSPEX

LENDÜLET

TRUNK TOMI, A SEIKO ÚJ MÁRKANAGYKÖVETE

Téli ifjúsági olimpiát megjárt élsportoló, nemzetközi cégek marketing-tanácsadója, két könyv szerzője, az ország egyik legkomolyabb sneaker gyűjteményének tulajdonosa, youtuber és tiktoker, TEDx-előadó. Trunk Tamás igen sok lábon áll, de azokon is inkább fáradhatatlanul rohan. Tele van tervekkel, megingathatatlanul hisz a Z generáció életfelfogásában, olyan márkákkal dolgozik, amelyek valódi értéket teremtenek.

ASeiko 5 Sports kollekció új nagykövete nemrég töltötte be 19. éltévét, de pontosan tudja, mit akar, milyen világszemléletet képvisel. A 2022 év végén indult partnerségről, a közös tervekről, a különböző generációk hiteles megszólításáról Lichtenberger Attilával és természetesen Trunk Tomival beszélgettünk. Persze, csak videóhíváson keresztül, ugyanis a fiatal sportoló éppen Észak-Olaszország sípályáin készül a soron következő versenyekre.

Honnan jött az ismeretség, hogyan kerül egy utcaisportcipő-megszállott vlogger a Seiko Magyarország látókörébe?

Lichtenberger Attila (L. A.): Alapvetően a sporton keresztül. Az alpesi síben bámulatos eredményeket elérő Tomira a The Path Sports Management csapata hívta fel figyelmemet. Együttműködésünk az irodával nem új keletű, az elmúlt években rajtuk keresztül dolgoztunk együtt Baji Balázzsal, Michelisz Norbival és Milák Kristóffal is. Személyesen októberben találkoztunk először a Sport Forum Hungaryn, ahol mindketten előadóként vettünk részt. Beszélgettünk, Tomi a kezembe nyomta legújabb könyvét, és egyértelművé vált: a párbeszédet később mindenképpen folytatni fogjuk.

Mi alapján döntöttél úgy, hogy Tomival egy klasszikus influencer-együttműködésnél mélyebb kooperációba kezdjetek?

L. A: Egy márkához nagykövetet választani kényes kérdés. Nagyon kell, hogy meglegyen a tényleges kapcsolódás, az azonos mentalitás: életbe vágó, hogy illeszkedjen a márka

imázsához. Erre a Seiko mindig is kiemelten figyelt: soha nem volt sok nagykövetünk, de őszintén hiszünk azokban, akikkel végül együtt dolgozunk. Tomi hitelesen reprezentálja a fiatalságot, a sikert, és eredményesen nyitja ki az ajtót a Z generáció felé, hiszen ő maga is tagja ennek a különleges korosztálynak. Olyan fiatalok nyelvén beszél, akik még a húszas éveik küszöbén állnak, de az okoseszközök mellett már most érdeklődnek a komoly, tradicionális karórák iránt. A piaci elvárások tehát adottak. Azt se felejtsük el azonban, hogy a Seiko sportkollekciója a rengeteg kollaborációs modellel, vagány színekkel, a trendi formavilággal mindig is a feltörekvő generációt célozta. Esetükben persze nem milliós modellekről beszélünk, hanem divatról: a „ma ehhez van kedvem, holnap ahhoz lesz” életérzésről. Tomi esetében: a ma viselt sneakeremhez ez vagy inkább az a modell passzol igazán. (Nevet.)

Trunk Tomi (T. T): Pontosan. A 5 Sports kollekcióban az fogott meg leginkább, hogy a Seiko egy komoly tradíciókra épülő márka, és életem kedvenc órája mellett még a pillanataimhoz passzoló órákat is megtalálom.

Mit jelent számodra, hogy a Seiko-család tagjává váltál?

T. T: Hatalmas megtiszteltetést. Nagyon örültem, hogy engem, mint sportolót, felkarol egy olyan presztízsű cég, mint a Seiko. Egy kiforrott, világhírű, érett márka új generációs irányát reprezentálhatom, de holisztikusan, egy olyan koncepción keresztül, amely valóban a jövőbe mutat.

40
INTERJÚ

Mi a véleményed, hogyan viszonyul majd a Seiko többi célcsoportja Tomihoz? Mit tud az új márkanagykövet közvetíteni az érettebb korosztályok számára?

L. A: Olyan izgalmas világban élünk, ahol a picit idősebbek gyakran játékos fiatalnak, a fiatalok pedig sokszor komolyabb felnőttnek szeretnek látszani, így a generációk közötti átjárás mindennapos. A 30-as, 40-es korosztálynak elsősorban a magasabb kategóriát képviselő Presage és Prospex kollekcióink szólnak, ám az ő köreikben is igen népszerű az újragondolt retrót megtestesítő, fesztiválozós, hippi hangulatú Presage Style 60’s sorozat – amiért, örömünkre, a Z generáció is rajong. Megvan tehát az első közös nevező.

Miben lesz más a közös munka az új márkanagykövettel, mint az eddigiekkel?

T. T: Mivel világmárkák sztorijait kutatom, előadásaimban a sokszínű új generáció sikeres megszólítását, meg-

értését elemzem, tanácsadóként is segíteni fogom a Seiko Magyarország munkáját. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a tanácsadó tevékenységem, melyet évek óta, nemzetközi tapasztalattal, a legnagyobb ausztriai kommunikációs ügynökséggel együttműködve is gyakorolok, elemző, kutató tevékenységen alapul, és teljesen elkülönül a sneaker és streetwear világban betöltött szerepemtől, közösségimédia-aktivitásomtól.

Személyes oldalról a klasszikus sportolói együttműködésnél így lényegesen diverzebb, színesebb kollaboráció jöhet létre, amelyben ott a helye az alpesi sínek, a tanácsadó tevékenységemnek, de a street kultúrának, a hip-hop zenének is.

L. A: Azon túl, hogy oda-vissza terelünk majd követőtáboraink között, izgalmas játékokat is tervezünk. Nagyon szeretném Tomit a katamaráncsapatunkkal is összehozni, hogy kipróbálhassa, milyen a vízen 40-50 km/h-s sebességgel száguldani.

42
A Seiko márkanagykövetségben az a különleges, hogy teljes természetességgel ötvözi a sportolói énemet és a számomra annyira fontos street stílust.

NÉVJEGY

teljes név: Trunk Tamás születési év: 2003

művésznév: Dablty

sport: alpesi sí

legfrissebb eredmény: jelenleg a legjobb magyar

felnőtt férfi szlalomos a világranglistán

kiadott kötetek:

– Sneaker, Márkák, Z Generáció; 2017

– Kintsugi – A márkák hivatása; 2020

gyűjtői szenvedély: sneakerek

munka: Ausztria egyik vezető kommunikációs ügynökségének, a Campaigning Bureau-nak új generációs szakértője

Párhuzamosan tanulsz, építed szakmai, illetve sportkarrieredet, vlogolsz, könyvet írsz, tanácsadóként dolgozol, és előadásokat tartasz. Hogyan tudsz ennyi helyen egyszerre helytállni?

Szerintem imádni fogja! A hároméves partnerség részletei még formálódnak, de meggyőződésem, hogy figyelemre méltó dolgokat találhatunk ki.

Milyen modelleket láthatunk majd Tomi kezén?

L. A: Elsősorban a 5 Sports család darabjait, de már beszéltünk arról, hogy alkalmanként egy-egy Prospex is meg fog jelenni. Ha pedig valami igazán elegáns alkalomra, például egy díjátadóra készülünk, Tomi csuklóján akár egy Presage modellt is el tudok képzelni.

T. T: Nem könnyű, ám ez az együttműködés hihetetlen erőt, folyamatos lendületet ad! Ez olyan életforma, ami nem való mindenkinek, de én ezt szoktam meg, és imádom. Autóból intézem a vállalati dolgaim, az egyetemet, miközben síterepek közt ingázok. Most jöttem meg Olaszországból, ahol az U21-es olasz válogatottal osztottam meg a dobogót. Világranglista-helyezés tekintetében idén elértem és megerősítettem a pozícióm, mint legjobb magyar felnőtt férfi szlalomversenyző. Mellette sok mindennek bele kell férnie, ami rendkívül nagy kihívás. Az edzések után Tik Tok-videót veszek fel, interjúkat adok, vagy az előadásaimon dolgozom. A Seiko márkanagykövetségben az a különleges, hogy teljes természetességgel ötvözi a sportolói énemet és a számomra annyira fontos street stílust.

Ha egyetlen Seiko modellt kellene kiemel ned, melyik lenne a favorit?

T. T: Kedvelem a feltűnő kiegészítőket, így a narancssárga Seiko 5 Sports modell a favorit GMT-funkcióval. Évente több tucat országban megfordulok, így különösen előnyös, hogy az élénknarancs számlap fölé helyezett fekete GMT-mutatóval egyetlen pil lantás alatt leolvashatom a második időzónát. Imádom, hogy az ebben a kategóriában megszokott alumíniumbetétet itt Hardlex kristály váltotta fel, ami nagyot emel az óra megjelenésén. Minden megvan, ami kell: minőség, multifunkcionalitás és vagány megjelenés.

Hogy látod, a Seiko márkanagyköveti cím kapcsán hamarosan karóragyűjteményed is lesz a legendás sneaker portfólió mellett?

T. T: Abszolút! (Nevet.) Szerencsére már gyerekkoromban megtanulhat tam a minőségi, stílusos órák szerete tét: apukámnak igen komoly karórái van nak, amelyek mindig ámulatba ejtettek. És igen, Seiko is van közöttük!

INTERJÚ
KÖVESD TOMIT AZ INSTAGRAMON!

PRESAGE COCKTAIL

A KÁVÉK VILÁGÁBAN

Bár több száz éve a társasági élet egyik fontos szereplője, koffeintartalma miatt a mindennapjaink szerves része, a kávékoktélok fogyasztása meglehetősen új keletű divat. A termőhely-specifikus specialty kávék szakértőjét, Kielmayer Kristiant kérdeztük a legújabb trendekről.

Olyan, mintha mindig is az életünk része lett volna, pedig az alkoholos italokhoz képest viszonylag fiatal a kávé története.

Etiópia és Jemen területén már ezer éve fogyasztják a kávét.

A legenda szerint egy etióp kecskepásztor figyelte meg először, hogy állatai aktívabbak lettek, amikor a kávé gyümölcsét rágták. Megmutatta a nyers kávé gyümölcsét a helyi szerzeteseknek, akik élénkítő hatása miatt ördögtől valónak ítélték, és tűzre vetették, amikor is kiderült: pörkölve csodálatos az illata.

Ők is elcsábultak: megőrölték, ittak belőle, és feltárult előttük, milyen fenséges italról is van szó.

Az osztrák–magyar elterjedését a legenda szerint egy lengyel kémnek köszönhetjük, aki az oszmánok visszavonulásakor, Bécs kapuinál rálelt a kávéra. A sokáig arab borként hivatkozott ital az 1600-as években indult világhódító útjára: holland gyarmatosítók Indonéziában telepítették, egy Baba Budan nevű szerzetes pedig jemeni zarándokútjáról hazatérve csempészte be Indiába. Bár egy fiatal italról van szó, ugyanakkor számos történet, legenda és persze kultúra is övezi.

A kávét élénkítő, stimuláló hatása miatt isszuk – már aki szereti keserű ízét –, a kávékoktélok azonban nem erről szólnak.

Szeretem hangsúlyozni, hogy a kávé egy gyümölcs, amelynek nem szabad keserűnek lenni. Három komponens jellemzi, és az édesség, a savasság után jön csak a keserű ízjegy. A koffeinnel a növény a kártevők ellen védekezik, például a robusta,

KIELMAYER KRISTIAN

Németországban született, Magyarországon tanult, szakterülete a borok és a párlatok világa. Kommunikációs, értékesítési tanácsadással foglalkozik, a szakmát és a fogyasztókat is oktatja. Legkedvesebb szakterülete az érzékszervi értékelés. Sokáig azt hitte, nem szereti a kávét, aztán 6-7 éve olyan specialty kávét kóstolt Izlandon, amely elvarázsolta a borokra jellemző komplexitásával, gyümölcsösségével. Elvégezte a Specialty Coffee Association diplomaprogramját – amellyel rajta kívül csupán néhány magyar kávés szakember büszkélkedhet –, és profi filterkávé-készítő lett. Podcastsorozatában (Kielmayer Kris Körkép) számos kávéval kapcsolatos adás hallgatható meg.

amely alacsonyabb tengerszinten terem, több koffeinnel védi magát a kártevőktől, kesernyésebb, mint az arabica.

A kávéból mindig is folyadékot készítettek, de eleinte híg, teaszerű italt, amely a mai filterkávénak felel meg. Amikor az olaszok felfedezték az eszpresszó kávégépet a múlt század elején, arra törekedtek a nagy nyomással, hogy még jobban koncentrálják az ízeket. Ez a két kávéfogyasztási szokás él mind a mai napig, és ez a kettő az alapja a kávés koktéloknak.

Fontos az elkészítés módja, de újabban a kávé eredete is számít a fogyasztóknak. Mit takar a specialty kávé kifejezés?

A kávé történetében a hetvenes években újabb fordulat következett be, amikor egy norvég hölgy, Erna Knutsen megalkotta a specialty kávé fogalmát. A specialty kávé jelentése, hogy egy adott termőterületről származik, és értékelés alapján el kell érnie 100-as skálán legalább 80 pontot. A kávék termőterülettől, variánstól függően hihetetlenül sokfélék lehetnek.

44
K ielmayer Kristian

SSA455J1, SSA457J1

4R72 automata szerkezet nemesacél tok bőr óraszíj háromrészes zár biztonsági nyomógombbal hajlított hardlex üveg menetes üveghátlap 41 óra járástartalék 5 bar vízállóság 5000 db-os limitált kiadások 244 000 Ft

Újabban van egy olyan irányzat is, hogy a leszüretelt zöld kávé gyümölcsöt tartályban erjesztik, mint a bort, és a szénsavas maceráció (a héjon áztatás folyamata) még gyümölcsösebb, izgalmasabb aromákat hoz ki belőle. Ma már a kávé-világbaj nokságon rendeznek kifejezetten koktélkészítő versenyt, ez a World Coffee in Good Spirits Championship, ahol a baristák kiváló kávéalapanyagból olyan kreációkat alkotnak, amelyek kiemelik a kávé tulajdonságait.

Milyen trendjeik vannak a kávés koktéloknak a nagyvilágban? Hogyan használják fel a kávét, és milyen alapanyagokhoz társítják?

COCKTAIL TIME STAR BAR

SSA455J1, SSA457J1

A kizárólag mechanikus modelleket felvonultató Presage kollekción belül ősszel új Cocktail Time Star Bar 5000 darabos, limitált kiadás jelent meg. A nemesacél óratokban, az áttört számlapon keresztül működése közben láthatjuk a rugók és fogaskerekek összetett rendszerét, melyet a hajlított Hardlex kristályüveg domborít ki, a menetes üveghátlap pedig az óra rejtett titkait is felfedi viselőjének. A Skeleton számlap bordaszerű bevágásai a koktélok hullámzását elevenítik fel. Az óra kétféle színben kapható, melyeket a Tokyo’s STAR BAR díjnyertes tulajdonos-bártendere, Hiszasi Kisi kreációi ihlettek: a SSA455 fehér számlapja néhány sötétebb árnyalattal az Illumine italt, míg a SSA457 színátmenetes karmazsinvörös számlapja a Red Bricket képviseli. Az 40,5 mm tokátmérőjű és 11,6 mm vastagságú óra a Seiko 4R35 sorozatába tartozó mechanikus automata kalibernek köszönhetően megbízható társ, kellő karbantartás mellett ezek a szerkezetek hosszú évtizedekig szolgálnak majd.

NÉZD MEG HOGYAN MUTATNAK AZ 45 PRESAGE

SEIKO PRESAGE COCKTAIL TIME

(SRPJ13, SRPJ15, SRPJ17)

A Seiko Presage kollekció 7 évvel ezelőtt, a Cocktail Time modellekkel indult el világ hódító útjára. Újabb darabjain új számlapstruktúrát alakítottak ki, melynek körkörös mintázata a fény-árnyék játékainak köszönhetően minden mozdulatra új arcát mutatja.

Az SRPJ13J1 modell az Aviation koktéltól örökölte színeit, és a kékből ibolyaszínbe hajló számlappal és nemesacél szíjjal tündököl. Az SRPJ15J1 modell a bársonyos éjjelek feketeségét idézi fel, az ehhez illő Black Velvet koktél színeivel. Az SRPJ17J1 modell az Irish coffee krémszínét kapta, sötétebb tónusait jól kiegészítik a rózsaarany indexek és mutatók, és a barna bőrszíjjal együtt barátságos, meleg hatást keltenek.

A domború Hardlex kristály óraüveg kiemeli a számlap részleteit, és egy kis vintage érzést is kölcsönöz ezeknek a modelleknek, melyek jól megszokott, kellemesen laza, 39,5 mm-es tokátmérővel készültek.

A baristák eredendően arra törekszenek, hogy a kávé sokszínűségét kiemeljék. Korábban a meleg eszpresszóhoz mindig alkoholt, kávélikőrt adtak, ma már az egyszerűbb, két-három összetevős koktélokat részesítjük előnyben, amelyekben a kávé jut főszerephez. Aszerint, hogy short vagy long drinkre vágyunk, a kreáció alapja lehet filterkávé vagy eszpresszó. A kávét forrón is fel tudjuk használni, de jeges verzióban is elkészíthetjük, ez az ún. cold brew (hidegen áztatott kávé), amivel gyakran könnyedebb testű, gyümölcsösebb frissítő ital jön létre. Fantasztikus koktélokat lehet kreálni alkohol nélkül is. Például egy mosott etióp kávé elképesztően barackos tud lenni, jeges formátumban őszibaracklével keverhetjük, ami felerősíti a barackos jelleget, vagy egy tiszta mosott kolumbiai filterkávé

SRPJ13J1, SRPJ15J1, SRPJ17J1

4R35 automata szerkezet nemesacél tok (SRPJ015J1: fekete titánkarbid bevonattal)

SRPJ13J1: nemesacél szíj

SRPJ15J1: nemesacél szíj fekete titánkarbid bevonattal

SRPJ17J1: bőr óraszíj háromrészes zár biztonsági nyomógombbal hajlított hardlex üveg menetes üveghátlap

41 óra járástartalék 5 bar vízállóság

SRPJ13J1, SRPJ17J1: 180 000 Ft

SRPJ15J1: 208 000 Ft

46

passiógyümölcspéppel házasítva hihetetlenül izgalmas ital lehet. Személyes kedvencem az eszpresszó-tonik, amelyben a hagyományos gin tonikból az alkoholt a kávé váltja ki, amitől élénkítő, frissítő hatása lesz. Ha az eszpres szóra finoman ráöntjük a tonikot, szépen elválik a kettő, ezt virágszirmok kal, lime-mal díszíthetjük. Persze ehhez kell egy jó eszpresszógép… Ha cold brew-t készítünk, a hideg kávét tonikvízzel és pici sziruppal bolondíthatjuk meg, majd szárított narancshéjjal díszíthetjük. Mert ez a három dolog, amit keresünk: savak, keserűség, édesség – a kávéban mind a három megvan, de hozzávalókkal ki lehet egészíteni, ki lehet emelni ezeket a tulajdonságokat.

Igazi kulináris élménynek hangzik! És mi a helyzet az alkoho los-kávés koktélokkal? Mit ajánlasz, ha valami japán specialitásra vágyunk?

A kávé élénkítő hatása ellenpontozza az alkohol bódító hatását. Ha valaki szereti az eszpresszót, de az eszpresszó-tonikot túl egyszerűnek tartja, és kíván bele egy kis alkoholt, akkor megbolondíthatjuk egy kis japán whiskyvel. Ez a skót elődnél talán még kifinomultabb, és vannak nagyon elegáns 12-1517 éves gyönyörű italok. Az eszpresszó-martinit is továbbgondolhatjuk, és kipróbálhatjuk a japánok égetett szeszes italával, a sócsúval. Ez egy gaboná ból, rizsből vagy édesburgonyából készített párlat, alacsonyabb, 25-30 szá zalékos alkohollal.

A kávét hagyományosan melegen fogyasztjuk. Vannak meleg koktélok?

Meleg koktélok vannak, de mivel gyakran sok apró részletre kell ügyelni, ezek kreációja bonyolultabb. A klasszikus ír kávéban eszpresszó, cukor, ír whisky és felvert tejszín van. Amikor nagyon sok cukrot, illetve több összetevőt használunk, elnyomjuk a kávé tulajdonságait – ez ellene megy a mostani trendeknek. Minőségi kávéval – amely drága, mert mindenki odafigyelt a láncolatban, a termelőtől kezdve a szüretelőn és a kereskedőn át a pörkölőig – vétek lenne ezt tenni.

Ahogy mesélsz a műfajról, az sejlik fel, hogy nem kifejlesztett, rögzült koktélfajták vannak, hanem egy barista úgy dolgozik, mint egy séf. Az ő leleményességére, tehetségére van bízva, mit hoz ki a kávéalapú koktélokból.

A mai világban a barista valóban úgy működik, mint egy jó séf: van egy alapanyaga, az alapanyagnak vannak ízei, aromái, szerkezeti elemei – például savak, keserűség, textúra, test –, és a kávé tulajdonságaihoz próbálja hozzátársítani a többi alapanyagot. Ez az izgalmas ebben, hogy ezek a párosítások hogyan jelennek meg, hogy összetett, komplex legyen a végeredmény. Pontosan ez a szépsége ennek a szakmának, ugyanakkor komoly felelősség is, hiszen a kitűnő minőségű alapanyagot is el lehet rontani.

Magyarországon hogyan jelennek meg a kávés koktélok?

A legjobb specialty kávézókban vannak kávés kreációk, ugyanakkor a hazai baristák ritkán használnak alkoholt ezekhez az italokhoz, hiszen a kávézók többségében nem tartanak szeszes italokat, legfeljebb bort. Így a filterkávéhoz vagy az eszpresszóhoz jeget, szirupot vagy gyümölcslevet társítanak. Ez a műfaj is tartogat számunkra még meglepetéseket, mélységeket, a 2022-es The Barista League Budapest megmérettetést például az V. kerületi Vivina Café nyerte meg egy kreációjukkal, amelynek a neve „Japanese Honeymoon” volt. Itt egy etióp cold brew, dinnye és zöldtea-szirup, egy kevés csicseriborsó- és lime-lé került sok jéggel a shakerbe. Mondhatjuk, hogy a kávés koktélok készítése egyelőre gyerekcipőben jár, a 2010-es évektől vannak világbajnokságok, amelyeken a baristák próbára

PRESAGE

ÚRIEMBEREK”

Hatalmas testű, csaknem meztelen férfiak guggolnak egy kör két szélén. Európai szemmel így néz ki a szumó. Pedig Japánban évezredes hagyománya van ennek a sportnak, és a szumósok a közösség megbecsült tagjai. Mi pedig összeszedtük róluk a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítenek eligazodni ebben a különleges világban.

Ha mindenféle előzetes ismeret nélkül téved be az ember egy szumómérkőzésre, vagy látja a közvetítését, egész biztosan elcsodálkozik néhány dolgon. Például, hogy mit és miért szórnak belépéskor maguk elé a férfiak, akiket az európai kultúrából nézve nehéz sportolónak tekinteni. Vagy hogy miért viselnek ilyen furcsa öltözéket, mi alapján harcolnak egymással, miért rajonganak ezért a japánok, és úgy egyáltalán, mi ez a sport?

A szumó eredetét ősi, rituális termékenységi táncokra vezetik vissza, bár manapság harcművészetként tartják nyilván. Az első benyomásunk mégis a táncos eredetet támaszthatja alá, hiszen az ágyékkötő, a nagy terpeszállásban elvégzett lábemelés, guggolás és a hagyományos, hosszú, gyakran kontyba fogott hajviselet inkább a törzsi ősközösségeket idézi.

Az első mérkőzés legendája azonban már átmenet a törzsi tánc és a mai forma között: állítólag két isten vitázott a japán szigeteken, a disputát pedig birkózással döntötték el: ez volt az első szumómérkőzés a történelemben, bár a halandók hasonló harcát és ezzel a szumó kezdetét i. e. 23-ra teszik. Az i. u. 1700-as évekig a harc vérre ment, és nem finomkodtak a technikákkal sem: a hátba rúgás vagy a halálos utcai verekedés is bevett formája volt a szumónak, így olykor be is tiltották az idők folyamán nemzeti sporttá váló tevékenységet.

Aki látott már mérkőzést, azt is láthatta, hogy a versenyzők a meccs elején valami fehéret szórnak a megszentelt körre, a dohjóra. Aztán táncolnak, megismétlik, ismét táncolnak, majd pár másodperc alatt vége a mérkőzésnek, a néző pedig ott áll értetlenül, hogy mi is történt a szeme előtt. A szumó máig rengeteg, a kezdetek óta nem változó rituálét épített magába – részben ennek is köszönheti népszerűségét. Az egyik ilyen mozdulatsor a sószórás, amely a küzdőtér megtisztítását szolgálja az ártó szellemektől. Ugyanebből az okból vesznek a versenyzők vizet a szájukba, miután üdvözölték egymást. Az első, akár négy perc ugyanis a rituálékról és az üdvözlésről szól, és csak a második négy percben kezdődik el maga a harc. Ez addig tart, amíg valamelyik versenyző kívül találja magát a körön, vagy a lábán kívül bármelyik másik testrésze leér a földre, akár a dohjón belül. A győztes alapvetően cselgáncsos elemeket használ, és igen gyakori, hogy ellenfelét a vastag övénél fogva ragadja meg és hajítja el. Az ágyékkötő, amely akár 4-5 kilót is nyomhat, persze tükrözi viselője, a rikisi rangját, hiszen az alacsonyabb rangú versenyzők csak pamutot viselhetnek, míg a legmagasabb rangúak, a jokozunák selyemövben állnak ki a küzdőtérre. A szumóbirkózóknak tilos ököllel ütni, az ellenfél haját tépni, a szemét nyomni vagy épp a gyomrot vagy mellet megrúgni. Ami nem is csoda, hiszen önmagukat a szamurájok követőinek tekintik, és elnevezésük is azt jelenti, ’erős úriemberek’.

48

A szumó máig rengeteg, a kezdetek óta nem változó rituálét épített magába –részben ennek is köszönheti népszerűségét.

KING SEIKO 49

MUTASD A NEVEDET, MEGMONDOM, KI VAGY!

Jól őrzött hagyománya a sportágnak, hogy a versenyzőket ragadványnevekkel ruházzák fel. Ez egy Edo-kori hagyomány, és arra szolgált, hogy odavonzzák a nézőket, illetve hogy a sikona, a ragadványnév elrejtse a birkózó valódi kilétét. A rikisinek általában nem sok beleszólása van a sikonába, és gyakran az istálló hagyományait is tükrözi a névadás. A versenyzők karrierjük során többször is megváltoztat(hat)ják a nevüket. A sikonában megjelenhet a származási hely, az istálló neve, a rang vagy épp valamilyen állat neve. A szerencsét hozó vagy erőt tükröző nevek mellett azonban ellenpéldák is léteznek: Morikava, aki elveszítette az első 39 mérkőzését, az edzőjétől megkapta egy ló, Moriurara nevét, amely 113-szor futott győzelem nélkül. A névváltoztatás után a versenyző megszerezte első diadalát.

NEMCSAK SPORT,

Ha véletlenül abba a hibába esnénk, hogy a szumót kissé sajátságos sportnak tekintjük, igen nagyot tévednénk. A profi szumósok fiatalon kezdik a sportot, ami azzal jár, hogy bekerülnek egy istállóba, hejába. Itt egész nap együtt edzenek, alszanak, esznek… és töltik be rangsor szerinti helyüket. Mert a szumóban a hierarchiának életbe vágó szerepe van: többek között ezen múlik, hogy mennyit keres az illető sportoló, és ha nem a legeslegjobbak közé tartozik, akkor minden meccse számít: ha veszít, lecsúszik a rangsorban, ha nyer, feljebb kerül.

De nemcsak a mérkőzéseken fontos a rang, hanem a nap 24 órájában. A kezdő harcosok, a toritekik hajnalban kelnek, korábban edzenek, de később zuhanyozhatnak haladóbb, szekitori társaiknál. A magasabb rangúakat gyakorlatilag szolgaként segítik: sót hoznak nekik, letörlik a hátukat, asszisztálnak a mosakodásukhoz, az esti kimenő idején pedig komornyikként követik a szekitorit. A fiatal, alacsony

rangú tanoncok takarítanak és főznek, ők intézik a bevásárlást, este pedig gyakran nem hagyhatják el az istállót. Talán senkit sem lep meg különösebben, hogy a lemorzsolódás ebben a pályaszakaszban a leggyakoribb.

NE KERÜLGESSÜK

Tehát a rikisik egész nap edzenek, dolgoznak, tanulnak, esznek, a fiataloknak alig van pihenőjük. Mégis, ami aligha kerülheti el bárki figyelmét, nyilvánvaló, hogy a szumósok jócskán az egészséges testkép és testsúly fölött vannak. Ez persze a szabályoknak köszönhető, hiszen a profi szumóbirkózásban nincsenek súlycsoportok, így a 70 kilós, 180 centis férfi szembetalálhatja magát egy 195 centis, 250 kilós monstrummal. Az átlagsúly az elmúlt évtizedekben ráadásul jelentősen nőtt: a legmagasabb osztályokban az 1969ben mért 125 kg-ból 1991-re 150 kg, míg 2019-re már 166 kg lett. Eközben a rikisik születéskor várható élettartama csupán 60–65 év, ami jóval alacsonyabb a normál japán férfi

50
NÉZD MEG

várható 81 événél. Azért az igazság kedvéért hozzátehetjük, hogy a nem topligás birkózók átlagsúlya 25 kilóval kevesebb, az amatőr szumóban – ahol mellesleg nők is indulhatnak – pedig vannak súlycsoportok, így nem szükséges, hogy a versenyzők hatalmas tömeget érjenek el. De hogyan lehet ekkora súllyal sportolni? Nos, a rengeteg bevitt tápanyag viszonylag egészséges ételekből áll, csak nagyon sok rizs társul melléjük. De a látszólagos kövérség a szumóbirkózóknál nem a belső szerveket zsírosítja el, inkább a bőr alá rakódik, a súly egy része pedig sok-sok izom. Vagyis a szumósok nagyon is erősek, és jó formában vannak, csak fontos, hogy a pályafutásuk befejezése után lefogyjanak.

A várható élettartamuk pedig nemcsak a súlyuk miatt ilyen alacsony, hanem a hierarchikus rendszer lényege miatt: minden egyes mérkőzésen elveszíthetik az addigi rangjukat, más küzdősportokkal ellentétben, ahol az egyszer megszerzett fokozat örökre megmarad. Ez a bizonytalanság pedig extrém stressznek teszi ki a rikisiket.

KING SEIKO 51
A szumóban a hierarchiának életbe vágó szerepe van: többek között ezen múlik, hogy mennyit keres a sportoló, és ha nem a legeslegjobbak közé tartozik, akkor minden meccse számít: ha veszít, lecsúszik a rangsorban, ha nyer, feljebb kerül.

6R35 automata szerkezet nemesacél óratok és -szíj szuperkemény bevonattal négyrészes zár biztonsági nyomógombbal zafírüveg tükröződésmentes bevonattal menetes hátlap 70 óra járástartalék 20 bar (200 m) vízállóság 500 000 Ft

TRADICIONÁLIS MINTÁK

Az SPB321J1 modell hagyományos színvilágú darab. Tengerkék számlapja a közepe felé világosodik, ez a „vignettált” színátmenet szinte mélységet ad neki, a tengerek egyre mélyülő és egyre sötétebb tónusú világát idézi. A számlap struktúrája sem hétköznapi, a hullámmintázat tökéletesen illik egy búvárórához, és hű a Seiko különleges mintákat felvonultató hagyományaihoz.

A SEIKÓNÁL

A Seiko búváróráinak népszerűsége 1965 óta töretlen, a minőséget, az egyediséget és az elérhetőséget kínálják több mint 50 éve. Ebbe a sorba tartozik az egyik ikon, a Seiko Sumo, amely súlyos egyéniségével lopta be magát a rajongók szívébe. A modell 2022-ben is meg tudott újulni, úgy, hogy közben mit sem változott.

A Seiko Sumo 2022-es modelljein csak kisebb változásokat fedezhetünk fel. Az egyedi tokforma megmaradt, a lünetta szinte belesüllyed a tokba – ez sokat segít abban, hogy az elsőre nagynak hangzó 45 mm-es tokátmérő ellenére is kényelmesen viselhető darab legyen. A zafírkristály óra-

SPB321J1
52

6R35 automata szerkezet nemesacél óratok szuperkemény bevonattal extra erős szilikonszíj hagyományos zár zafírüveg tükröződésmentes bevonattal menetes hátlap 70 óra járástartalék 20 bar (200 m) vízállóság 440 000 Ft

A PART VARÁZSA

SPB323J1

Az SPB323J1 modell az új, hullámzó tengert idéző számlappal készült, ám színe most nem a tengert, hanem a partot juttatja eszünkbe. A „vignettált” számlapon a tengerpartok homokpadjainak jellegzetes, barnás színárnyalatai térnek vissza, ritka, mégis nagyon kellemes színösszeállításban.

SPB323J1

6R35 automata szerkezet nemesacél óratok és -szíj szuperkemény bevonattal négyrészes zár biztonsági nyomógombbal zafírüveg tükröződésmentes bevonattal menetes hátlap

70 óra járástartalék

20 bar (200 m) vízállóság

500 000 Ft

üveg ebben a kategóriában persze már alap, és emellett a Seiko Sumo mindhárom új modellje kerámialünettát kapott – a kissé frissített betűtípusok így már a kerámia jellegzetes fényével büszkélkedhetnek, ez a nemes anyag pedig a felső kategóriás búvárórák közé sorolja a Seiko Sumót. Az újdonságok megkapták a Seiko saját „Super hard Coating” felületkezelésével ellátott nemesacél tokot és fémszíjat is, melyek ezáltal hosszabban őrzik meg eredeti, karcmentes szépségüket. Így összességében immár a Sumo modellek is büszkélkedhetnek a rajongók körében csak „King” változatként ismert variációkkal, több népszerű Seiko búváróra után.

A PADI modellek mindig nagy sikert aratnak, az egyedi színösszeállításuk mellett a számlap földgömböt mintázó struktúrája sem mindennapi látvány. A világ legnagyobb búvároktató szövetsége, a PADI és a Seiko már hosszú évek óta együtt dolgozik a tengerek megismeréséért és megmentéséért, nemrég zajlott tengeri hulladékgyűjtő akciójukkal a magazin hasábjain is találkozhatunk. Az SPB325J1 mutatói és számlapja nem a jól megszokott acélszínben készültek, hanem a PADI saját kék és sötétszürke színeivel.

KING SEIKO 53

KITARTÁS ÉS

A Seiko Presage Sharp Edged Series négy új modellje ugyanolyan forradalminak számít most, mint a sorozat első modelljei a 2020-as debütáláskor. Az „open heart” modell, a számlapok egyedi színei éppúgy megérdemlik a figyelmet, mint visszatérő mintázatuk, a kenderlevél, amely a japán kultúra egyik különleges motívuma.

54

Aműszaki és dizájncsemegének számító, határozott japán stílusjegyekkel felruházott Seiko Presage Sharp Edged Series modellek, a debütálásuk óta eltelt két évben megkerülhetetlenek lettek a minőségi mechanikus óragyártás berkein belül. Az idei évben pedig a kollekció négy új órával bővült; olyan minőségi darabokkal, amelyek még több betekintést nyújtanak a japán kultúra világába, ahol a szín-, az anyag- és a mintahasználatnak is többletjelentése van, sőt a történetük évezredekre nyúlik vissza.

Ahogy a korábbi Seiko Presage Sharp Edged Series modellek számlapját, a négy új óráét is az asanoha, vagyis a kender (asa) levél (ha) mintája díszíti. A minta hosszan tartó használata nem véletlen, a japán kultúrában a kender a kitartást, az egészséget és a vitalitást szimbolizálja, mivel a rendkívül gyorsan növő, különösebb gondoskodást nem igénylő, egynyári növényből nyolcszor erősebb alapanyag készül, mint a gyapotból.

A tradicionális japán kendermintához hasonló történelmi motívumok gyűjtőneve a vagara, és több kategóriába sorolható.

A minták megjelenése egy kimonón (női tradicionális öltözék) vagy egy jukatán (hosszú ujjú férfiköpeny) általában egy adott évszakhoz vagy eseményhez köthető. Megkülönböztethetünk virágok, állatok, tárgyak és természeti képződmények inspirálta, illetve geometrikus mintákat. A kenderlevél geometrikus formára leegyszerűsített mintáján egy pont

SPB311J1, SPB309J1

6R38 automata szerkezet nemesacél tok szuperkemény

bevonattal

nemesacél szíj szuperkemény

bevonattal (SPB311J1: bőr óraszíj) háromrészes zár biztonsági nyomógombbal

zafírüveg tükröződésmentes bevonattal

menetes zafír üveghátlap

70 óra járástartalék

10 bar (100 m) vízállóság

400 000 Ft

A 2022-es Sharp Edged sorozat négy új órája a tradicionális minta mellett új tokkialakítással érkezik. Noha megőrzi a sorozatra jellemző éleket és szögletességet, a szálhúzott és tükörpolírozott felületek mégis új ragyogást kölcsönöznek neki. A mostani, több színben készülő „open heart”, vagyis nyitott számlapos modell még ezt is túlszárnyalja, egy merőben új, eddig még nem látott stílust képvisel.

Az SPB311J1 modell „open heart” számlapját a Seiko órásmesterei a billegő felett áttörték, így láthatjuk, ahogy az óra szerkezete dolgozik. Látványos és érdekes megoldás a mechanikus szerkezetek szerelmeseinek. Ennél az áttört számlapú óránál az asanoha minta az aisumi indigókékjével párosul, az SPB309J1 esetében pedig a selyem természetes fehér színével, a sironerivel jelenik meg. Az óra tokja nemesacélból készült, szuperkemény bevonattal, a hátlapja pedig menetes zafír üveghátlap. Üvege zafírüveg, tükröződésmentes bevonattal; az óra klasszikus, elegáns bőr óraszíjat és háromrészes zárat kapott, biztonsági nyomógombbal.

PRESAGE SHARP EDGED

körül hat „levél” csoportosul, és évszakhoz kötöttség nélkül, az egészséges, gyors felnövekvés reményében főként újszülöttek és gyerekek ruháján jelenik meg. Mi több, egyesek még ma is úgy gondolják, hogy a minta az ártó szellemektől is megvédi a gyerekeket.

Sajnálatos módon Japán nyugatiasodása miatt sok minta idővel elveszett, vagy a jelentésük elhomályosult. A mai fiatalok többsége pedig már nem, vagy csak nagyon fontos alkalmakkor hord tradicionális ruhákat, de a Seiko választása is mutatja, hogy a vagara nem tűnt el nyomtalanul, csak egy kicsit átalakult.

Történelmi távlatok

Az említett minták közül sok több ezer évvel ezelőtt alakult ki Kínában, majd vált később a japán kultúra szerves részévé; átformálva és „japánná téve” a kínai kalligráfia motívumait. A fennmaradt írásos dokumentumok, nyomatok és rajzok alapján a 8. és a 11. század közé tehető a megjelenésük. Japánban ez az időszak a Heian-kor vagy Heian-

6R21 automata szerkezet

nemesacél tok és szíj szuperkemény bevonattal

háromrészes zár biztonsági

nyomógombbal

zafírüveg tükröződésmentes

bevonattal

menetes zafír üveghátlap

45 óra járástartalék

10 bar (100 m) vízállóság 440 000 Ft

PAPÍRSÁRKÁNY ÉS TELIHOLD

A kurotobi, a japán papírsárkány, vagyis a kite fekete színében érkező SPB307J1 modell újdonsága az a kaliber, amely eddig nem szerepelt a Sharp Edged Series modellek kínálatában. A 6R21 mechanikus automata szerkezet három segédszámlapján egyszerre láthatjuk a járástartalékot, a hét napját és a dátumot is. Stílusos, informatív és egyedi megoldásról van szó, ráadásul nemesacél óraszíjjal érkezik, amely hiánypótló megoldás a Presage kollekción belül.

Az SPB305J modellt, amely a telihold fehérségét jelképező geppaku színben tündököl, szintén három segédszámlappal szerelték fel. Az egyik mutatja a hét napjait, a másik a dátumot, a harmadik pedig a járástartalékot.

SPB305J1, SPB307J1
56

periódus (794–1185) néven ismert – a Heian japánul békét jelent. A korszakra jellemző volt, hogy a kínai befolyás kezdett alábbhagyni, a nemzeti kultúra pedig fejlődésnek indult.

Ezt az időszakot tekintik a japán császári udvar virágkorának, amikor a művészeteket, főleg a költészetet és az irodalmat felettébb nagyra értékelték.

A művészetek közé tartozott az öltözködés művészete is, amely státuszszimbólumnak is számított. A Heian-periódus nemesei sok esetben több réteg ruhát hordtak, az udvartartás egyes tagjai reggelente akár 12 selyemköntöst is magukra ölthettek, de az is előfordult, hogy végül 20 réteg ruhát viseltek, ami több kilogrammot nyomott. A több réteg ruha egyenes derekat követelt, viszont lelassította a járást. Hogy erre miért volt szükség? Mert a korszak nemesei a csupasz testet egyenesen visszataszítónak találták. A stílusos emberek mindig több réteg ruha alá rejtették magukat; a ruházat elrejthette azt, amit senkinek sem volt szabad látni, de kiemelte a szépséget, és jelezte az adott személy rangját, azt, hogy éppen hova készült (szentélybe vagy audienciára), igazodott az évszakhoz és az időjáráshoz is. A nők általában öt-hat réteget hordtak, határozott sorrendben, itt a színeknek és a mintáknak nagyon fontos szerep jutott. Ha valami egy kicsit elcsúszott, vagy ütötték egymást a színek és minták, az pillanatok alatt tönkretehette az illető hírnevét. Az olyan geometrikus, ismétlő minták, mint az asanoha, önmagukban is megállták-megállják a helyüket, de részletgazdagabb motívumok hátteréül is szolgálhatnak. A Sharp Edged Series modelleknél a mintát jelentéses színekkel kombinálták.

Négy új modell, két nyitott szív

A Presage az egyik legsikeresebb kollekció a Seiko modelljei között, pedig a 2000-es év elejétől kizárólag a japán piacra gyártották. A rajongók és a gyűjtők azonban olyan érdeklődést mutattak az órák iránt, hogy 2016-ban a nagyvilág számára is bemutatták őket.

Presage Sharp Edged

„A textilmintákból divatminták lettek, valamint olyan dekorációs motívumok, amelyek például a Seiko
Series modelleknek köszönhetően újra életre keltek.”
PRESAGE SHARP EDGED

SPB303J1

6R64 automata szerkezet nemesacél tok és szíj szuperkemény bevonattal háromrészes zár biztonsági nyomógombbal zafírüveg tükröződésmentes bevonattal

menetes zafír üveghátlap 45 óra járástartalék 10 bar (100 m) vízállóság 900 db-os limitált kiadás

616 000 Ft

Mindig időben

Ne feledkezzünk meg a Presage Sharp Edged szintén idei megjelenésű GMT (SPB303J1), 900 darabos limitált kiadású modelljéről, amely igazi ritkaságnak számít. Az ugyancsak kenderleveles háttérrel ellátott óra érdekessége a hozzáadott GMT-komplikáció (a GMT a Greenwich Mean Time, vagyis az időzónák közötti referenciapont rövidítése).

A GMT-komplikáció a gyakorlatban egy pluszmutatót jelent, amely egy 24 órás beosztású lünettán egy másik, az órán beállított időponttól eltérő időzóna pontos idejét mutatja, szinkronban mozogva az elsődleges idővel.

Az új 6R64 kaliber komplikációk egész sorát vonultatja fel: a számlapon kilenc óránál találjuk a járástartalék-kijelzőt, amely a 45 órányi tartalékból hátralévőt mutatja; hat óránál a dátummutatót; és mind a négy új modellen, jól látható színekkel kiemelve, a negyedik, GMT-mutatót, a középpontban elhelyezve. A 29 köves szerkezet féllengésszáma 28 800, mely nagyobb pontosságot ad a mindennapokban. A szuperkemény bevonattal ellátott tok mérete 42,2 mmesre nőtt – így még mindig kényelmesen viselhető, ám jobban illeszkedik a sportos elegancia vonalába –, a vastagsága pedig minimálisan, 13,7 mm-re növekedett, amit a plusztudáshoz szükséges kaliber indokolt.

A YOUTUBE-CSATORNÁNKON

A Sharp Edged sorozat két újdonsága, a limitált kiadású SPB361 és SPB363 különös hangulatot örökít meg, az akebonót, vagyis a hajnalhasadtát. A lenyűgöző pillanatot nem mindennapi színvilágával idézi fel az óra: a sötétlilás, vignettált számlap a sötét, szinte fekete szélektől befelé világosodik, épp mint a hajnali fények, az első fénysugarakat pedig a rosegold mutatók és indexek festik meg. Az egésznek pedig a fekete, szuperkemény bevonattal ellátott tok és fémcsat ad éjszakai hátteret. A számlap a Sharpe Edged Series modellek sajátját, az asanoha mintát jeleníti meg. A mintázatot a mindössze 0,4 mm vastag számlap enyhe magasságkülönbségeivel érik el, a strukturált felület különböző irányokban veri vissza a fényt, mély és egyedi csillogást hozva így létre. Új az indexek megjelenése most első alkalommal trapéz formájú, az oldalaik polírozásával is kiemelve a fényt és a csillogást, és a másodpercmutató hegye is sajátos formát öltött, egy fénysugarat jelenít meg.

SPB363J1

6R35

70 óra járástartalék

39,3 mm tokátmérő

11,1 mm tokvastagság

nemesacél tok és szíj, fekete bevonattal

zafírkristály óraüveg (tükröződésmentes bevonattal)

10 Bar (100m)

vízállóság

2000 darabos limitált kiadás

399 000 Ft

PRESAGE SHARP EDGED 59
TUDJ MEG TÖBBET AZ AKEBONO-

FEDEZZÜK FEL

A VÍZ ALATTI VILÁGOT!

A búvárkodás lehet szabadidős tevékenység, versenysport, életforma vagy akár hivatás. Papp Gábor, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke segítségével alámerülünk a víz alatti tevékenységek izgalmas világába, és bemutatjuk a búvárkodás sokszínű lehetőségeit.

Anyaralók körében népszerű tevékenység a sznorkelezés, amikor egy nagy levegővétellel lemerülünk, 10–20 másodpercig időzünk a víz alatt, majd felúszunk újra levegőért. Csak egy kis gyakorlat kell a snorkelinghez is, amikor feltesszük a búvármaszkot, pipát veszünk a szánkba, és lefelé tekintve lebegünk a vízben. Igazából vizsgázni sem kell hozzá, bár nem árt a képzés – létezik snorkelingvizsga is. Ezt a búvárkodási formát gyerekektől kezdve bárki művelheti, hiszen ezekre a merülési módokra azok az alapvető, mindenki által ismert biztonsági szabályok vonatkoznak, mint a tengerben úszásra. Az ún. szabadtüdős vagy légzésvisszatartásos búvárkodásnak vannak extrém változatai, amikor a búvárok szervezett és biztosított körülmények között akár 100–200 méteres mélységbe úsznak le és 6-7 percet is eltöltenek levegővétel nélkül. Három méter mélyen már érezni lehet a fülben a mélység nyomását, amit egyenlítéssel lehet kezelni (orrbefogással, belefújás-

sal a nyomás kiegyenlítődik a középfüljárat és a külső nyomás között). Ez a forma egy kevésbé gyakorlott búvárnak is sikerélményt jelent, mert le tud merülni öt-hat méteres mélységbe mindenféle extra felszerelés nélkül.

Alapvizsga a biztonságunkért

A búvártanfolyamok arra készítenek fel, hogy biztonságosan tudjunk merülni, ismerjük az élettani hatásokat, technikai felszerelésünk működését, a biztonsági előírásokat. Az alapfokú búvártanfolyamon azt is megtanuljuk például, hogyan kell a merülések előtt kiszámolni, hogy a palackunkban lévő levegővel hány percet tartózkodhatunk bizonyos mélységben úgy, hogy a visszafele útra, zsilipelésre is elegendő sűrített levegő maradjon benne. Egy-egy merülést nagyon tudatosan kell megtervezni, előtte a felszerelést ellenőrizni kell, és közben is sok paraméterre kell figyelni, amihez nagy segítséget nyújt egy búvárkom-

SNJ037P1

H855 solar kvarc szerkezet

nemesacél tok

nemesacél szíj titánkarbid

bevonattal

négyrészes zár biztonsági

nyomógombbal

hardlex üveg

menetes hátlap

6 hónap járástartalék

20 bar (200 m) vízállóság

4000 db-os limitált kiadás

304 000 Ft

PappGábor

puter vagy egy extrább búváróra. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a búvárok sosem merülhetnek egyedül. Mindig kell egy társ a víz alatt, de a vízfelszínen is, a merülés helyénél, hogyha bármi történne merülés közben, be tudjon avatkozni, segítséget tudjon nyújtani. Továbbá bójával is jelölni kell, hol és hányan folytatunk búvártevékenységet.

Könnyűbúvárkodás

A vízben lefelé haladva 10 méterenként 1 barral nő a testünkre nehezedő víznyomás. A nyomás növekedésével egyre több levegőt lélegzünk be levegővételkor. A nehézbúvárkodás hőskorá-

„ARNIE” – LIMITÁLT KIADÁS

Az „Arnie”-nak becézett első Seiko Hybrid Diver H558 modellt 1982-ben mutatták be, és ez lett Arnold Schwarzenegger emblematikus órája filmjeiben és magánéletében egyaránt. Az órák mérete illik a megjelenésükhöz, a 46,9 mm-es átmérő és a 14,2 mm-es vastagság a legnagyobbak közé emeli az új modelleket, amelyek Hardlex óraüveget és a Seiko búváróráihoz illő diver’s 200m vízállóságot kaptak – ez megfelel az ISO-szabványnak is. A nemrég bemutatott három új változat között az SNJ037P1 modell idézi leginkább a klasszikus elődöt, teljesen fekete színe szinte megegyezik a 40 évvel ezelőtti darabbal. Ez persze nem véletlen, az óra egy 4000 darabos limitált kiadású modell, amely a Prospex 1982 Hybrid Diver’s 40th Anniversary „Arnie” néven a Seiko tisztelgése az eredeti kiadás előtt.

PROSPEX
61

ban vaskos ólomövek és ólomcipők tartották víz alatt a búvárokat. Eközben felülről egy csövön keresztül pumpálták a levegőt a nagy rézsisakjukba, ami korlátozta merülési lehetőségeiket.

A Magyar Búvár Szakszövetség annak a Víz alatti Tevékenységek Világszövetségének (CMAS) tagja, amelynek alapítói között volt Jacques-Yves Cousteau, aki kifejlesztette a manapság is használatos könnyűbúvár-légzőautomata prototípusát.

A palackban lévő nagy nyomású sűrített levegőt a légzőautomata mindig az adott mélységhez, azaz nyomáshoz igazítja, ezért bármilyen mélyen vagyunk is, ugyanolyan könnyen lélegzünk, mint amikor fent vagyunk a felszínen.

Vizsgarendszerek, búvárbázisok

A különböző vizsgaszintek, amelyeket csillagokkal jelölnek, arra vonatkoznak, hogy a megfelelő képzettség és gyakorlat után milyen körülmények között, milyen búvártevékenységet végezhet valaki. „A világon több búvárszervezetnek van vizsgarendszere: vannak, amelyeket a világ sok pontján elfogadnak, és vannak, amelyeket csak lokálisan. Gyakorlatilag azonban a szabályok, sztenderdek, biztonsági előírások szinte minden rendszerben ugyanazok. A Magyar Búvár Szakszövetség a CMAS égisze alatt működő szövetség, amely az egyik legelterjedtebb vizsgarendszer” – meséli Papp Gábor. A búvárbázisoknak feladatuk és kötelességük ellenőrizni a búvárok megfelelő végzettségét a búvártúra előtt, ők bizto-

sítják a helyszínt és adott esetben a merülésvezetőt, valamint búvárfelszerelést is kölcsönözhetünk tőlük.

Búvároknak való világ

Kezdő búvárok számára az egzotikus tengerek színes, gazdag élővilága a leghívogatóbb. Magyarországhoz legközelebb az Adriai-tenger már jó körülményeket és szép felfedeznivalókat kínál. A horvát mellett a görög, olasz, egyiptomi, spanyol, francia tengerpartokon komoly búvárbázisok találhatók, ahol adott a megfelelő mélység és a természeti jelenségek vizsgálatának lehetősége. Hazánk édesvizeiben, bányatavakban is lehet búvárkodni, búvárkodni – természetesen csak engedéllyel – igaz, kevésbé színes az élővilág, de láthatunk halakat, rákokat, édesvízi medúzákat. Speciális tudásra és több száz órányi gyakorlatra van szükség ahhoz, hogy valaki barlangban merülhessen, viszont Magyarországon van belőlük bőven, így sokan jönnek ide akár a tengerentúlról is felfedezni ezeket az édesvízi barlangokat. A budapesti Molnár János-barlang világszerte ismert és híres.

Közösségi sporttól a hivatásig

A szabadidős könnyűbúvárkodás során gyakorlatilag kirándulunk a víz alatt, felfedezzük a különböző mélységeket, állat- és növényvilágot – akár tengervízben, akár édesvízben. Ahogy előrébb jutunk a képzettségünkben, annál komolyabb búvárfeladatokat végezhetünk el. Búvártúrát vezethetünk, mélyebbre és hosszabban merülhetünk, hideg vízben, tengerszint feletti magasságban lévő tavakban, zárt térben, például barlangban búvárkodhatunk. Papp Gábor szerint több száz órányi merülés és három csillag megszerzése után szokott eldőlni,

SNJ033P1

H855 solar kvarc szerkezet nemesacél tok nemesacél szíj négyrészes zár biztonsági nyomógombbal hardlex üveg menetes hátlap 6 hónap járástartalék 20 bar (200 m) vízállóság 284 000 Ft

„ARNIE” SZÍNESBEN Az új modellek tokjába teljesen új, ún. H855 Solar szerkezetet építettek, amelyhez a Seiko új mélységmérő szenzort fejlesztett. A Dive mode folyamatosan regisztrálja, milyen mélységben, mennyi időt tölt el az óra viselője. Amint az óra eléri az 1,6 méteres mélységet, ez a funkció aktiválódik, és 80 méter mélységig működik. Az óra memóriája 100 merülés rögzítésére képes, ezáltal merüléseink visszakereshetővé válnak. A mérésen kívül másik fontos funkció, hogy az óra figyelmeztet a túl gyors emelkedésre. A digitális kijelző az új modelleken más helyre, a hat órához került. Az új funkciókkal együtt is Solar óráról van szó, tehát fénnyel töltődik, és teljes töltöttségében 6 hónapos járástartalékkal rendelkezik. Ebben a sorozatban a búváróra koronája, nyomógombjai is menetzárasak. Érdekes színfolt a gombok színes megjelölése, ami a funkcióikat segít megkülönböztetni, illetve figyelmeztet merülés előtt, ha nincs lezárva a gomb. Az SNJ033P1 modell megjelenése mai szemmel nézve igazi búváróráé, nemesacél tokkal és fémszíjjal, ami ugyan komoly súlyt ad (184 gramm), ám ez az első „Arnie” modell, amely nem fekete színben készült, így valóban hiánypótló darab.

62

SNJ035P1

H855 solar kvarc szerkezet titánkarbid bevonattal szilikonszíj hagyományos zár hardlex üveg menetes hátlap

6 hónap járástartalék 20 bar (200 m) vízállóság 264 000 Ft

hogy valaki specializálódik-e, netán olyan szakmát választ, amely a búvárkodáshoz kötődik. A képzettségünknek megfelelően lehetünk rendvédelmi szerveknél búvárok vagy ipari búvárok, akiket olyan vízalatti feladatokra képeznek ki, mint a hegesztés, fúrótorony-építés, gátépítés, kikötőtisztítás. Ezeket a tevékenységeket adott esetben szélsőséges körülmények között, pl. „vakon” kell végezni, mert a látótávolság szinte nulla a vízben. A katasztrófahelyzetben végzett búvármentéshez megint extra képesítésre van szükség.

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK AZ

SNJ033P1 ÓRÁRÓL A YOUTUBECSATORNÁNKON!

„TUNA” – PADI SPECIAL KIADÁS

A Prospex modellsorozatot tokformája alapján a rajongók „Tuna” névre keresztelték, a tonhalkonzerv alakja után. A jellegzetes stílus egy robusztus, nagy méretű búvárórát takar (46,9 mm-es tokátmérő, 14,4 mm-es tokvastagság, 50,9 mm tokfül), amelynek leginkább szembetűnő eleme a tokot körülölelő, csavarokkal rögzített fémvédő elem, amely elpusztíthatatlan érzést kölcsönöz az órának. Az SNJ035P1 modell érdekes elegye az új és a régi modellek stílusának, a tok részben fekete PVD-bevonatot kapott, nem teljes egészében fekete, és extra erős szilikonszíjjal érkezik, mint az eredeti modellek. A szilikonszíj miatt a súlya ezzel a mérettel is mindössze 118 gramm, ami egy kényelmesen viselhető mindennapi óra sajátja. Az SNJ035P1 modell a PADI búvároktató szövetséggel közös projekt keretein belül készült, így a jellegzetes kék szín a logó mellett a búvárlünettán és a mutatón is feltűnik, a számlap pedig a PADI logó földgömb-mintázatát kapta.

PROSPEX
SPB243
63

KANAZAVA,

VÁROSA

A modern Japán digitális áldásait a mindennapjainkban élvezzük, turistaként azonban egy titkokkal átszőtt évezredes kultúrába is betekintést nyerhetünk. Ezúttal a távol-keleti szigetország kevésbé ismert vidékére, Kanazava városába kalauzoljuk olvasóinkat, ahol elmerülhetünk a gésák és a szamurájok világában, vagy az olyan hagyományos kézműves mesterség rejtelmeiben, mint az urusi lakkozás, amelynek a Seiko Presage Craftmanship sorozat Kanazawa Green limitált kiadású órájának különleges számlapját is köszönhetjük.

SPB295J1

6R24 automata szerkezet nemesacél tok

bivalybőr óraszíj

háromrészes zár biztonsági nyomógombbal domború zafírüveg tükröződésmentes bevonattal menetes üveghátlap

45 óra járástartalék

10 bar (100 m) vízállóság

2000 db-os limitált kiadás

780 000 Ft

MÉLYZÖLD SZÉPSÉG

Tradicionális kézműves japán technikákat elevenít fel modern köntösben a Seiko Presage kollekció Craftmanship sorozata. A fekete és kék lakkozású órák után megérkezett a sorozat Kanazawa Green modellje, melynek össze nem téveszthető zöld számlapja a Kanazavában máig élő technika, az urusi lakkozás eredménye. A hagyományokat ápoló mester, Isszu Tamura saját kezűleg festi át többször, egyesével a számlapokat, az eredmény: a fülledt nyári napok mélyzöld színe. Az óra nemcsak számlapjában különleges, hanem a stílusát alapvetően meghatározó

6R24 kalibere is figyelmet érdemel. A mechanikus automata szerkezet több érdekes megoldást is felvonultat, a hagyományos három mutató mellett az óra két retrogárd mutatót kapott, 2-3 óránál egy naptár (a hét napjaival), 6 óránál egy dátum komplikáció színesíti a látványt, míg

9-10 óránál egy járástartalék (összesen 45 óra) kijelző működik. Az óra a bivalybőr szíjjal viszonylag könnyű, mindössze 93 grammot nyom. A limitált kiadás 2000 darabot jelent az egész világon – a sorszámot a tokba gravírozták –, ami még értékesebbé teszi ezt a modellt.

Iszikava prefektúra központja, Kanazava csodálatos környezetben, a Japán-tenger és a Japán Alpok által közrefogott dombos vidéken helyezkedik el. A tenger és az Alpok közelsége miatt a környék hihetetlenül csapadékos, középeurópai ésszel szinte felfoghatatlan, hogy Kanazava évente 200 csapadékos nappal büszkélkedhet, ami nyáron gyönyörű zöldellő környezetet eredményez. A Seiko tervezőit is megihlető zöld urusi lakkozással kerül a Presage Craftmanship óra réz számlapjára – akár ötven rétegben –, mely módszer már az időszámításunk előtt elterjedt Kanazava környékén: antibakteriális hatása miatt használták bevonatként szerszámokon, bútorokon, díszítésképpen hangszereken és műtárgyakon. Azonban Kanazava városa nemcsak az urusi lakkozás technikáját őrizte meg. A Tokiótól körülbelül 500 kilométerre északnyugatra található, közel félmillió lakosú Kanazavát a második világháború harci eseményei szerencsés módon elkerülték, így építészeti kincseit és kulturális örökségét –mint a tradicionális kerámiakészítés vagy a selyemfestés családi műhelyeit – ma is megcsodálhatjuk. Az épületek pedig izgalmas múltról mesélnek…

A MAEDA-KLÁN ÖRÖKSÉGE

A középkorban Kanazava jelentőségét tekintve összemérhető volt Kiotóval és Edóval, azaz az ősi Tokióval. A város az 1500as évek végén indult fejlődésnek, amikor elfoglalta és itt alakította ki székhelyét a Maeda-klán. A megnövekedett rizstermelés óriási gyarapodást jelentett a családnak, a bevételt pedig – mai perspektívánkból nézve meghökkentő módon –a művészetek, mesterségek támogatására fordította. A kanazavai lakktárgyak és a teaszertartásokhoz használt kerámiák készítése vagy a kaga juzen selyemfestés is ekkoriban indult virágzásnak. Erre a fordulatra emlékeznek a június első hétvégéjén tartott Hjakumangoku macsurival. A fesztiválon felvonulók 16. századi ruhát öltenek, az Aszano folyón lámpást úsztatnak, az ősi japán műfajok egyikét, nó színházi előadásokat és szamurájfelvonulást tartanak – ezeken, valamint egy nyilvános teaceremónián is részt vehetünk a Kenroku-en parkban. A város felemelkedését elhozó Maeda-klán tizennégy nemzedékének a Kanazava-várkastély szolgált lakhelyéül, amelyet az évszázadok alatt többször újjá kellett építeni. Ahogyan ma megcsodálhatjuk az épületet – favázas szerkezettel, fehér ólomcserepekkel –, az a 2001-es rekonstrukció eredménye, mely az 1850-es évek stílusához nyúlt vissza. Az egykori kastélyhoz tartozó külső kertet, a Kenroku-ent közel két évszázadon keresztül építették, és csak az 1800-as évek végén nyitották meg a nagyközönség előtt. A japánok úgy vélik, a természet tükrözi az istenek szépségét, a parkokban tett séták pedig arra hivatottak, hogy ráleljünk belső harmóniánkra. A Kenroku-en név a hat fenségességre utal –a tágasságra, az elkülönülő terekre, a kifinomult tervezésre, az antik eleganciára, a különféle módokon megjelenő vízre és a gyönyörű kilátásra: a helyi tájépítészeti hagyomány szerint ezek teszik tökéletessé a kertet. És valóban, a Ken-

ASTRON 65 UTAZÁS

KERESD FEL YOUTUBECSATORNÁNKAT!

SPB319J1

6R31 automata szerkezet bőr óraszíj háromrészes zár biztonsági nyomógombbal domború zafírüveg tükröződésmentes bevonattal menetes üveghátlap 70 óra járástartalék 10 bar (100 m) vízállóság 700 000 Ft

roku-en minden évszakban más színben pompázik, az aládúcolt fenyők és csobogók között, hidakon át, kilátókba felsétálva egy elvarázsolt világ elevenedik meg körülöttünk. Nem véletlenül tartják úgy számon a kanazavai parkot, mint Japán három legszebb kertjének egyikét! A helyi hagyományokkal itt, a kerten belül is ismerkedhetünk a kézműves múzeumban vagy a teaházakban, de érdemes bemerészkedni a „szamurájnegyedbe” vagy „gésanegyedbe”, ahol régi épületek között bolyongva, szinte kézzelfogható lesz a múlt.

A PORCELÁN ELEGANCIÁJA

Az Arita porcelángyártás hagyományaira épül, és Hiroyuki Hashiguchi kézművesmester remeke a Presage SPB319 porcelán számlapja, melynek lapis lazuli kék festése az Arita porcelánok hagyományát idézi. A számlap színe, a római számok mélykékje és a hőkezeléssel kékített mutatók tökéletes összhangban vannak ugyanúgy, ahogy az óra méretei (40,5 mm átmérőjű óratok, 12,4 mm-es vastagság) és számlapjának arányai is harmóniát sugároznak. Az órát a mechanikus automata, kézi felhúzós 6R31-es szerkezet működteti, amely 70 óra járástartalékot biztosít tulajdonosának. A nemesacél tokba zárt lapis lazuli kék számlap elegáns megjelenését a bőr óraszíj teszi teljessé.

A várkastély tövében terül el a Nagamacsi szamurájnegyed, ahol az Edo-korszak urait védelmező-kísérő szamurájok éltek családjukkal. A negyed utcái és házai máig megőrizték a múlt varázsát: felújított vályogházak, magánkertek és sikátorok tükrözik a kor hangulatát, a szamurájok mindennapjaiba pedig az egykori módos Nomura szamuráj családi rezidenciájában és kertjében nyerhetünk bepillantást. A negyedben kis múzeumok és kávézók működnek, köztük egy cukorból készült édességház, illetve egy alkotóműhely, ahol a kimonófestészet művészetét ismerhetjük meg.

Az ősi szamurájmesterség a modern hadsereg kialakításával megszakadt, de Kanazavában van egy másik, máig élő hagyomány, amelynek képviselőivel lépten-nyomon találkozhatunk. Ők a gésák, a híres japán teaszertartások levezénylői, akik táncukkal és zenéjükkel a vendégeket szórakoztatják. Ma már csak néhány városban él ez a szubkultúra – Kiotóban, Tokióban, Fukuokában és Kanazavában –, és mindössze

66

pár száz nő működik gésaként.

A kanazavai Higasi Csaja szórakoztatónegyed volt valaha, ma teaházairól, kis üzleteiről híres, ahol egyemeletes zsalugáteres faházak rejtekében a vendégek elmerülhetnek a teaszertartások misztikus szokásaiban. A rizsporos arcú, az évszaknak megfelelő (cseresznyevirágos, juharleveles stb.) selyemkimonóba öltözött, parókás gésák eredetileg csak módos japán nézők, privát ügy felek előtt szerepeltek, de ma már a nyugati turisták is elcsíphetnek egy-egy nyílt napot, amikor a gésák mesélnek a foglalkozásukról, és bemutatót is tartanak művészetükből.

CSODÁKBÓL

A régmúltat idéző épületek között olyan mesteremberek műhelyeire lelhetünk, akik több generáció óta képviselik szakmájukat, legyen szó a selyemfestésről, aranyfüst-készítésről, fazekasságról vagy az urusi lakkozásról. A műhelyek mellett a kézműves és művészeti múzeumok gazdag gyűjteményt őriznek a helyi műkincsekből, míg a 21. Századi Kortárs Művészeti Múzeum a mai japán trendekről és műgyűjtői ízlésből ad ízelítőt. Az aranyfüsttechnikát valaha szentélyek, oltárok díszítésére alkalmazták, ma pedig már a gasztronómiában is megjelenik, és nemcsak a tányérok díszítéseként, hanem magukon az ételeken-italokon is. Kanazava ugyanis igazi gourmet paradicsom, ahol a gasztronómiai tradíció és az új technológiák kéz a kézben járnak. Az izakajákban egy-egy ital mellé helyi specialitásokat és bárfoodokat szolgálnak fel kimunkált kerámiákból, az Edokorszak óta létező Omicso fedett piacon pedig közel 200 üzlet kínálja portrékáit, a friss ételpultokon sok-sok tengeri finomsággal, a vajjal sütött kagylóktól a legextrémebb szusikig.

S míg az óváros utcáit, házait a régi idők szelleme hatja át, a háttérben időnként megjelenik a modern Kanazava képe, magas épületekkel, lüktető várossal, melynek szimbóluma az állomás üvegpalotája előtt díszelgő hagyományos, fából készült torii kapu. Kanazava e kettősségtől lesz megkapó: benne egyszerre jelennek meg a múlt hagyományai és a modern élet vívmányai, valamint a természet fensége és az emberi találékonyság sikerei. Ahogy a Seiko márka is e kettőt ötvözi: tradíció és technika – óratokba zárva.

SPB293J1

6R31 automata szerkezet

nemesacél tok és szíj háromrészes zár biztonsági nyomógombbal domború zafírüveg tükröződésmen tes bevonattal menetes üveghátlap 70 óra járástartalék 10 bar (100 m) vízállóság 700 000 Ft

ARITA HAGYOMÁNYOK

A Seiko Presage Craftmanship sorozatának nyáron 3 új tagja debütált, amelyeknek a számlapjához a híres japán Arita porcelángyártás hagyományaihoz nyúlt vissza a Seiko. A porcelán számlap készítésekor az öntési eljárások határait feszegetve, többéves kísérletezéssel sikerült elkészíteni, Hiroyuki Hashiguchi kézművesmester közreműködésével, a vékony, mégis több dimenzióból álló számlapot, amelynek keménysége négyszerese a hagyományos porcelánénak. Az SPB293 számlapjának porcelánfehér fényét jól kiemelik a kontrasztos, kékített acélmutatók és indexek. A korábbi porcelán Presage-kiadások méretével rendelkező (40,5 mm-es átmérő, 12,4 mm-es vastagság, kifele szélesedő koronával) nemesacél óratok 6R31 szerkezetet rejt, az óraszíjat pedig nemesacélból készült tömör csatszemek alkotják.

UTAZÁS

A SZIKLÁK

VONZÁSÁBAN

A Prospex Alpinist limitált szériás darabja, a „Rock Face” láttán minden lelkes sziklamászó szeme felcsillan, de merre induljunk, ha valódi sziklákat is látni szeretnénk? Hazánkban számos kőfejtőben és természetes sziklaalakzaton kipróbálhatják magukat a mászás iránt érdeklődők, de ha egy kis megerősítésre volna szükségünk az első élményhez, kezdjük a sort a via ferrátákkal! Megmutatjuk, hol érdemes megkezdeni a mászást, és mi a legjobb célpont, ha már van pár „kapaszkodós” élmény a hátunk mögött.

SPB355J1

6R35 automata szerkezet nemesacél tok

textil óraszíj

háromrészes zár biztonsági nyomógombbal

zafírüveg tükröződésmentes bevonattal

menetes üveghátlap 70 óra járástartalék

20 bar (200 m) vízállóság

3000 db-os limitált kiadás

370 000 Ft

NÉZD MEG AZ

A SZIKLA ARCA

Egy hatvan éve kezdődött sikertörténetet folytatott a Seiko 2021-ben, egy olyan modellel, amely a hatvanas évek eleje óta már többször bizonyította, hogy népszerűsége töretlen. Az Alpinist nagyon sokáig csak Japánban volt kapható, ennek ellenére is megismerte, sőt megszerette az egész világ órakedvelő közössége. A korai modelleket 1964-ig gyártották, majd következett egy három évtizedes szünet a modell történetében. Az SPB355J1 – amely a „Rock face” nevet kapta, különleges, szürke sziklát idéző számlapja miatt – 39,5 mm-es átmérőjű tokja 200 méterig vízálló, a vastagsága 13,2 mm, ami ideális

méret egy mechanikus automata modell számára. A 6R35 kalibernek köszönhetően pontossága magas, a járástartalék pedig 70 óra, vagyis közel három nap, ami kiemelkedő érték a kategóriájában. Az üvegen egy nagyító is helyet kapott, amely a dátumablak felett segíti a leolvashatóságot, a zafírkristály óraüveg pedig ellenáll a karcoknak. Az Alpinist legendájához szorosan hozzátartozik a jellegzetes mutatószett, emellett a Seiko speciális LumiBrite festése segít, hogy az óra még sötétben is hosszan leolvasható legyen. A kizárólag Európában kapható, limitált kiadású órából mindössze 3000 darab érhető el.

TATABÁNYAI KILÁTÁS

Tatabányán évtizedek óta másznak a merészebb sporttársak, de ma már kiépített via ferráta utakon is próbára tehetjük a bátorságunkat.

A négy nehezebb út közel 600 méter megfeszített kapaszkodást jelent, a két könnyű út pedig gyerekkel, családdal vagy teljesen kezdőként is tökéletes választás. Az önmagában is izgalmas Gerecse Kapuja Látogatóközpont is színesíti a programot, ráadásul itt találjuk a Turul alatti Tömb nevű kültéri boulder falat, amely bármikor látogatható! A sziklák vasalt út nélkül csak haladóknak valók, de idővel bárki szert tehet a kellő tapasztalatra.

1 PROSPEX ALPINIST 69

A VIA FERRATA, vagyis a vasalt út olyan hegyi utak neve, amelyeket előzetesen már felszereltek a mászást segítő fémkapaszkodókkal: létrákkal, kábelekkel, lépcsőkkel. Az utak nehézségi fokát betűkkel jelölik, az A jelűeket kezdők, vagy akár gyerekek is kipróbálhatják, míg az F jelzés már kizárólag profi sziklamászóknak ajánlott.

SZIGORÚAN BIZALMAS: A KÉTÁGÚ-HEGY

A Kesztölc felett emelkedő Kétágú-hegyen már 1903-ban megnyitottak egy sziklamászó utat, és a hatvanas évektől rendkívül népszerűvé is vált az egyébként félórás kemény kaptatással elérhető sziklaegyüttes. Azóta a szintén pilisi Oszoly vagy épp a Róka-hegy sokakat elcsábított a távolabbi Kétágútól, így 2020-as felújítása óta ez a mászóhely még nincs túlterhelve.

Pedig csodálatos kilátással rendelkezik, és a nagyjából 50 út közül nagyon sok kezdők számára is alkalmas.

1 2 3 4 5 70
2

CUHA-VÖLGYI KALANDOK

A Bakony szívében vezető, több mint 10 kilométer hosszú szurdokvölgy igazi outdoor paradicsom. Természetesen még nyári melegben is ideális kiránduláshoz és kerékpározáshoz, de a kezdő mászók is megtalálják itt a számításukat. Az összesen 70 kiépített mászóút közül a legtöbb mindenkinek ajánlható, 2015-ben pedig elkezdődött a vasalt utak kihelyezése is. 2021-ben a korábbiak újabb vonalakkal bővültek, így ma összesen nyolc, B–E+ nehézségű ferrátán tehetjük próbára a bátorságunkat. Ezek közül is kiemelkedik az Ariadné fonala, amely sokak szerint az egyik legszebb magyarországi vasalt út.

DEMJÉN MEGVALÓSULT ÁLMAI

Ez a kicsi település a Bükk és a Mátra között sokáig csak a hévizes fürdőjéről volt híres. Hogy ezen változtasson, a falu vezetése felkarolta az elhagyott kőbányákat, és az érseki, szemet gyönyörködtető riolittufa kőfejtőben szuper ferrátabirodalmat épített ki. A tizenegy út közül kettő teljesen gyermekbarát, mesterséges lépésekkel, a földdel párhuzamosan vezetve. Három tökéletes kezdőknek, a többi sportos és élvezetes, és van két igen nehéz út is, az F nehézségű Rekviem és az E nehézségű Sarló, amelyek bárkinek kihívást jelenthetnek. A tényleg gyönyörű bányaudvarhoz tanösvény vezet, pihenőpadokat is kihelyeztek, és további fejlesztéseket, többek között köteles mászóutakat is terveznek ide.

A SOKOLDALÚ RÓKA-HEGY

A Róka-hegyi kőfejtő, becenevén csak „Róka”, a budapesti, vagy épp a környéken járó mászók méltán kedvelt birodalma. A Csillaghegy fölött megbúvó, barátságos hangulatú bányaudvar minden oldala más-más jellegű utakkal kecsegtet. A napsütötte Kristályfal kezdőknek is tökéletes, és derűs időben még télen is használható. A több mint száz nittelt út jellemzően 15–25 méter hoszszú, és nagyobb részük 5-7-es nehézségű, de akadnak könnyebb és nehezebb kihívások is.

71 3 4 5 PROSPEX

HADAKA

NO CSUKIAI

A MEZTELEN TALÁLKOZÁS

Városok gőzölgő látképe, sziklahasadékban megbúvó forró termálvíz, rikító kék sós tó a természet lágy ölén és csendes fürdőházakban merítkező meztelen vendégek... A japán fürdőkultúra az országgal egyidős, a több ezer, relaxálásra és regenerálódásra hivatott onszen pedig a külföldi látogatók előtt is nyitva áll, pusztán a használatára és az illő viselkedésre vonatkozó szabályokat kell betartani.

72

Avulkanikus tevékenységnek köszönhetően Japán kifejezetten gazdag hévizekben, több ezer remek adottságú, meleg vizű fürdővel rendelkezik. Az onszen szó hőforrást jelent, és olyan kül- vagy beltéri termálfürdőt jelöl, amely a törvényi előírások szerint legalább egy kémiai elemet tartalmaz a tizenkilencből (például ként, nátrium-kloridot, hidrogén-karbonátot vagy vasat), és hőfoka minimum 25 °C. Többnyire azonban jóval melegebb vizű (40-50 fokos) termálvizekről van szó, mint amit Magyarországon megszokhattunk. A japán fürdőkultúra abban is eltér a magyartól, hogy a távol-keleti országban hagyományosan nem tisztálkodásra, hanem gyógyulás céljából fürdőztek az emberek, az onszent istenek házának tekintették, és egyfajta rituális térként értelmezték. Az onszenlátogatás mind a mai napig népszerű a japánok körében, de ma már inkább kedvelt kikapcsolódási tevékenység, illetve közösségi program.

Évezredes gyógymód

Tárgyi leletek bizonyítják, hogy a szigeten élők már a kőkorszakban kihasználták a hévíz adottságait, később az istenségekről szóló mítoszok egy-egy hőforrás nevét is megőrizték (Arima, Dogo, Sirahama). A legendák szerint a termálvízben megmártózó sebesült harcosok, istenek, állatok sebei begyógyultak, testük új erőre kapott. Nem csoda hát, hogy az onszeneket vallásos tisztelet övezte, a szerzetesek számára a rituális tisztálkodás kötelezővé vált, a termálvizet pedig elkezdték a gyógyászatban is használni. A legrégebbi, buddhista szerzetesek által kialakított onszen Sikoku szigetén található, és 1500 éve használják.

Az Edo-korban (1603–1868 között) vált a köznép számára is hozzáférhető közösségi eseménnyé a fürdőbe járás. Bár ekkoriban még a férfiak és nők egyszerre fürdőztek, de a különböző társadalmi csoportok (szamurájok, földművesek, iparosok vagy kereskedők) nem keveredtek a nyilvános fürdőkben. Módos családok otthon is élvezhették a termálvíz jótékony hatásait, de ott is szigorú hierarchia működött: a behordott forrásvizet melegen tartva, a fa- vagy kődézsában először a vendég fürdött, majd a ház ura, aztán a legidősebb fiú, végül az asszony.

A hadaka no csukiai, azaz a „meztelen társadalmi érintkezés”, „meztelen találkozás” ma is ismert kultúrája a Meidzsi-korban alakult ki, ahogy fokozatosan eltűntek a rangbeli különbségek a társadalomban. A ruhát elhagyva ugyanis a fürdővendégek megszabadultak a koruktól, nemi, vallási, etnikai, társadalmi hovatartozásuktól, ezáltal felszabadultan élvezhették a forró gyógyvíz nyújtotta kikapcsolódást, és bátrabban meg merték szólítani egymást. Az évszázadok alatt olyannyira népszerűvé vált a fürdőzés Japánban, hogy az 1930-as években Tokióban, az 1180 közfürdőben naponta félmillió ember fürdött, és minden kis falu rendelkezett fürdővel. Újabban egy-egy hévíz köré nyugati típusú fürdőkomplexumok épülnek, de rengeteg a hagyományos onszen a szigetországban, ahol a fürdőhasználatra a régi szabályok érvényesek.

Kint vagy bent, sóban vagy kénben

Ahogy írtuk, az „onszen” gyűjtőfogalom, amely csak a hőforrásra, a termálvíz jelenlétére utal.

A legjobb hangulata alighanem azoknak az onszeneknek van, amelyek a természet lágy ölén, a szabadban fogadják a vendégeket, ezekre a kültéri meleg vizes fürdőkre külön szót használnak, a rotenburót. Az is előfordulhat, hogy a térképen megjelölt onszent keresve, nem találunk mást, mint egy mélyedést,

ASTRON 73 JAPÁN KULTÚRA

ahonnan felbugyog a tűzforró, kénes szagú víz. A városokban azonban a feng sui szabályai szerint kialakított fürdőházak, újabban szállók (rjokanok) épültek a hőforrásra, kihasználva a termálvíz turisztikai vonzerejét.

Az ország termálvizekben leggazdagabb területe a déli Kjusu szigetén található Beppu város és környéke, ahol a kutatók szerint már ötvenezer évvel ezelőtt is forró gyógyvíz bugyogott föl a föld alól. A termálforrások legtöbbje magánhasználatban van, de közel 200 forrás szállodákhoz vagy fürdőházakhoz tartozik. A város mind a mai napig folyamatosan gőzölgő látványt mutat a távolból, ami igazi turistacsalogató attrakció. Szintén Kjusu szigetén található az Ibuszuki Onszen, amely a meleg homokos szaunája miatt vált népszerű úti céllá. Ha a szigeten járunk, ne hagyjuk ki! Az onszeneket hőfokuk és ásványianyag-tartalmuk alapján kategorizálják. A kénes fürdőket (pl. a fukusimai Takaju Onsent) könnyűszerrel felismerhetjük jellegzetes szúrós szagukról, zavaros vizükről, ami bőrproblémák és ízületi gyulladás kezelésére ajánlott. A híres kobei Arima Onszen sóban gazdag

vize selymessé és fiatalossá teszi a bőrt, ezért hölgyek és problémás bőrűek körében népszerű. Kellemesen pezsegnek a hidrogén-karbonátban gazdag vizek (pl. az Aomori megyében található Micsinoku Onszen és az Akita megyében lévő Tamagava Onszen), melyek szintén a bőrt regenerálják, emellett a magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlottak. A vasban gazdag onszenek színe rozsdaszerű, nem túl bizalomgerjesztő, ugyanakkor a vérszegénység ellen olykor ivókúrát is alkalmaznak, mint az Ikaho Onszenben.

Végül, nem csak mi, emberek élvezzük a termálvíz jótékony hatását: a Nagano hegyei között található Pokol-völgyben, 50 fokos termálvízben makákók áztatják magukat, amit csak az élelem begyűjtésének idejére hagynak el a téli hidegben. A hómajmokhoz évről évre rengeteg turista zarándokol el, hogy lencsevégre kapják a mókás látványosságot.

A „meztelen találkozás” szabályai

A japán fürdőkultúrát számos írott és íratlan szokásrend szabályozza, amivel jobb tisztában lenni, ha meglátogatunk egy

74

termálfürdőt, ha pedig bizonytalankodunk, mit szabad és mit nem, kövessük a magabiztosan mozgó helyieket!

Az onszenbe csak a lábbelit levetve lehet belépni. Az onszenek általában ma már nem koedukáltak, a nők és a férfiak külön fürdőszárnyban kapcsolódhatnak ki, így a fürdőházba belépve, a nők a piros leples, míg a férfiak a kék leples öltözők felé veszik az irányt, ahol kosárban (újabban kulcsos szekrényben) hagyhatják ruházatukat. A fürdőkultúra alapvető szabálya, hogy merítkezés előtt alaposan meg kell tisztálkodni, még szappanszármazék sem kerülhet a természetes vizekbe. A helyiek sámlikon ülve tusolnak, tegyünk mi is így! A fürdő területére már meztelenül lépnek a vendégek, egy kis törölközőt magukkal víve, amellyel a forróságban hűsíthetik, a téli hidegben takarhatják, vagy épp megtámaszthatják a fejüket (a fejet nem illik belemeríteni a vízbe).

A társasági élet helyszíneként, a fürdőkben természetesen megengedett a társalgás, de csak úgy, hogy a többi fürdővendéget nem zavarjuk a relaxálásban. Nem árt tudni, hogy a hőforrásnál jóval magasabb lehet a víz hőmérséklete, mint a medence szélén, ezért érdemes lassan beleereszkedni, és komótosan mozogni a meleg vízben – ugrálni, fröcskölni pedig kifejezetten tilos. Fontos szabály még, hogy nem illik könyvet, újságot vagy telefont bevinni, sem fotót készíteni az onszen területén.

A nagyobb onszenek több, különböző hőmérsékletű medencével rendelkeznek, ebben az esetben is érdemes a rutinos helyi vendégeket követni, és olyan sorrendben felkeresni a medencéket, ahogy ők. Amennyiben ki akarjuk használni a termálvíz jótékony hatását, hagyjuk, hogy a víz ásványi anyagai felszívódjanak, és ne zuhanyozzunk a merülés után egy-két órán keresztül.

Persze, mint minden más, az utóbbi évtizedekben, a nyugati kultúra hatására az onszenhasználat szabályai is lazultak, például koedukált helyeken (kon’joku) többnyire megengedett a törölközőt a test beborítására használni. Egy biztos, tetoválással nem engednek betérni a fürdőkbe, mert az a helyieket a japán maffia, azaz a jakuza képviselőire emlé-

kezteti, és ellenérzéseket kelt bennük. (Egy egyszerű trükk, de beválik: ha kisebb tetoválásunk van, tapasszal elfedve tudjuk használni a fürdőket.)

Komplex élmény

Az onszenélmény teljességéhez nem pusztán a fürdő adottságai, a csendes, bensőséges környezet, a csodálatos panoráma, a lazító hatású termálvíz tartozik, hanem a hőforrásra épülő fürdőház vagy szálló gasztronómiai kínálata, amelyet a belépőjegy ára fedez. Az onszenkonyha egyik legelterjedtebb különlegessége az onszen tamago, azaz a hőforrásban főtt lágytojás, de ugyanígy a gőz felett halat és zöldségeket is párolnak Japánban. Ezek a sejtelmesen gőzölgő fürdők tehát komplex élményt nyújtanak a látogatóknak, egyszerre szolgálnak a kikapcsolódás, a regenerálódás és a társasági élet helyszínéül, rituális jellege miatt pedig mi is részese lehetünk a titokzatos japán kultúrának. Dobjuk le a ruhánkat, és nyissuk ki mind az öt érzékszervünket, az onszenhatás felejthetetlen lesz!

75
A legendák szerint a termálvízben megmártózó sebesült harcosok, istenek, állatok sebei begyógyultak, testük új erőre kapott.
76

HOUSE GINZA A SEIKO KALANDOS

SZÜLETÉSE

A tokiói Ginza negyed ikonikus kereszteződésében áll az óratorony, amelyet a világ nagy része számára Godzilla tett ismertté. A városromboló szörny ugyanis újra és újra az ártatlan órán vezeti le dühét, mozilátogatók millióinak szeme láttára. Mert a földrengésvédelemre és a tájfunra ugyan gondoltak a tervezők, na de Godzillára?!

Amikor 1894-ben Kintaro Hattori, a Seiko alapítója kinézte magának a forgalmas, gyalogosan mégis jól megközelíthető helyen álló stílusos épületet, aligha sejtette, hogyan alakul az óraüzlet és az egyre népszerűbb negyed, a Ginza sorsa az elkövetkező 125 évben. Ennek ellenére az addig újságkiadóként működő épület tetejére órát terveztetett – igaz, csak svájci gyártótól tudott ilyen méretű szerkezetet beszerezni, hiszen a Seiko elődje akkoriban még nem foglalkozott hasonlóval.

1895-re már el is készült a megrendelt torony, amelyet Ito Tamekicsi, az Egyesült Államokban tanult építész tervezett, számolva az időnként bekövetkező földrengésekkel is. Az igen magasnak számító, 15 méteres épület tetejére tehát a négy égtáj felé néző négy órát szereltek, hogy a római számmal jelölt időt mindenhonnan jól lehessen látni. Az óraszerkezeten belül 24 cm átmérőjű, henger alakú súlyok lógtak, amelyeket minden hét elején kézzel kellett felhúzni. Ahogy a súlyok a napok előrehaladtával lassan leereszkedtek, úgy működtették mind az órát, mind a harangot, amely félóránként szólalt meg, az idő múlásának elkerülhetetlenségét jelezve. Ez volt tehát az az épület, ahol a K. Hattori cég méltó körülmények között kezdhette meg az órák értékesítését.

A német gyártmányú, motorral hajtott ingaórát 1966-ban

Seikóra cserélték, majd fokozatosan modernizálták.

KINTARO HATTORI

A Seiko alapítója 1894-ben még nem sejtette, hogy a Hattoriház a Ginza egyik legfontosabb épülete lesz

ASTRON 77 SEIKO TÖRTÉNELEM

Mindenből semmi, semmiből minden

Az üzlet nagyon is jól ment, így 1921-re a K. Hattori kinőtte az eredeti épületet, amelyet lebontásra ítéltek. Csakhogy az új, ideiglenes bolt, amely szintén a Ginzában állt, 1923-ban a nagy kantói földrengésben és az azt követő tűzvészben elpusztult –akárcsak a cég raktára és üzeme. Amíg a vállalat minden energiáját a talpra állásra fordította, az új épület tervezését fel kellett függeszteni. Hat évvel később azonban már ismét a jövő kerülhetett a középpontba, így 1930 nyarán a főépület építése elkezdődött, a maga látványos, neoreneszánsz stílusában.

Csakhogy hiába folyt már az építkezés, az új óratoronyról nem született döntés. A legenda szerint a tervező, Vatanabe Micuo hiába rajzolta meg a tervet, majd készített hozzá modellépületet és modellóratornyot, Hattori úrnak egyik sem felelt meg, mivel ő a világ legnagyszerűbb óratornyát szerette volna megépíttetni. A tervező idegösszeomlást kapott, azután az ágya mellé helyezett egy vázlatfüzetet, hogy ami éjjel eszébe jut, azonnal lerajzolhassa. Ezzel a módszerrel hamarosan sikerrel is járt: a tulajdonos elfogadta a tervet, az óratorony pedig 1932. június 10-re elkészült.

Viharos évtizedek után ikonikus találkahely

Az izgalmas arabeszkdíszítés, amely a tornyon és az épület alsó részén is visszatér, a másodszülött Hattori fiú ötlete volt, aki Párizsban figyelt fel erre a stílusra. A tekergőző formák egyedi megjelenést kölcsönöznek a stílusos épületnek, amely 1932 óta nem esett át nagyobb átalakításon. Ez annak is köszönhető, hogy isteni szerencse folytán az épület és az óratorony túlélte az 1945-ös légibombázást, csupán az óra három számlapja repedt meg. A későbbiekben ügyeltek rá, hogy a számlapok jól olvashatók legyenek, ennek érdekében az üvegbe mart számokat feketével festették ki, a hátteret pedig fehérrel, és éjszaka belülről világítják meg. A mutatókat idővel tájfunbiztosra cserélték, és már alkalmuk is volt élesben vizsgázni: az óratorony épen úszta meg a természeti csapást.

Közben az épület számos viszontagságos éven jutott túl, hiszen a világháború után amerikai megszállók költöztek a K. Hattori cég helyére, de kivonulásuk után a Seiko és a róla leválasztott, eladásért felelős ága, a Wako visszakapta telephelyét. Innentől valóban megállíthatatlan volt a fejlődés, amely az amúgy is ikonikus Ginza egyik legfontosabb épületévé tette a Hattori-házat.

78
A tekergőző formák egyedi megjelenést kölcsönöznek a stílusos épületnek, amely 1932 óta nem esett át nagyobb átalakításon.

2022. november 10-én a Grand Prix d’Horlogerie de Genève 2022-es díjátadóján a 30 tagú zsűri a Grand Seiko Kodo Constant-force Tourbillion

SLGT003G

Grand Seiko Kodo

9ST1 constant-force tourbillion szerkezet

platina 950 és Brilliant Hard titán óratok

bőr óraszíj

platina 950 háromrészes zár biztonsági nyomógombbal

domború zafírüveg tükröződésmentes bevonattal

6 csavaros zafírüveghátlap

72 óra járástartalék

10 bar (100 m) vízállóság

20 db-os limitált kiadás

148 000 000 Ft

Manapság Tokió egyik legbiztonságosabb, tűz- és földrengésálló épülete a Hattori-ház: alsó négy emeletét a Wako foglalja el, a hetedikre azonban egy profi órásmesterekből álló Seiko-csapat költözött be, hogy a szerencsés meghívottak tanúi lehessenek itt az új óracsodák születésének. Ilyen például a Grand Seiko Kodo, amelynek páratlan hangját és erre utaló elnevezését (’szívdobbanás’) eddig soha nem látott technológiai újítás, a pontosságért felelős tourbillon és a constant-force közös tengelyre helyezése biztosítja. A Ginza Atelier órásmesteri-mérnöki-tervezői társulata 340 alkatrészt tökéletesített és épített össze, ami érthetően nagy munka lehetett, nem csoda, hogy a Kodóból csupán 20 darab készült…

Toronyóra-evolúció

Miközben az épület már korán elnyerte végleges formáját, a torony órájának folyamatosan haladnia kellett a korral. A német gyártmányú, motorral hajtott ingaórát 1966-ban Seikóra cserélték, majd fokozatosan modernizálták. Kvarc került az inga helyére, és míg korábban mérnökök naponta ellenőrizték a szerkezet megfelelő működését, addig 2002 óta GPS vezérli a pontos időt mutató órát. Más órákkal ellentétben azonban itt nem évente vizsgálják felül a pontosságot, hanem minden hónapban. Ami nem is csoda, hiszen a Ginza világhírű kereszteződésében álló épület magának a luxus bevásárlónegyednek is a szimbóluma, miközben kiváló találkozóhely, és mindenkori viszonyítási pont – ha otthon maradt az óránk, vagy lemerült a telefonunk.

A művészet kirakata

A neoreneszánsz Seiko-épület nem ül a babérjain. Az első látványos kirakatot 1952-ben rendezték be, s azóta is azzal a céllal álmodják meg újra és újra, hogy a Ginza látogatóit szórakoztassák. Az éppen aktuális, négyhetente cserélődő installáció természetesen mindig kapcsolódik valamiképp a Seiko és a Wako birodalmához is, de az asszociációk korántsem földhözragadtak, és magas szintű művészetet valósítanak meg. A godzillás gondolatmenethez visszatérve például, magát a szörnyet is éltették a kirakatban, de a nyári vakáció idején interaktív, izgalmas látomásokkal igyekeznek a gyerekek kedvében járni.

órát választotta a Chronometry-díj nyertesének.
ASTRON 79 SEIKO TÖRTÉNELEM

HULLÁMAIN VIHAROK

Kik képesek 15-20 csomós sebességre késztetni egy vitorlás katamaránt a Balatonon, egyáltalán hogyan kell megtervezni egy ilyen hajót, amely aztán vízre száll a győzelemért a Kékszalagon? Erről, a Prospex Team közel egy éven át tartó erőfeszítéseiről, a vitorlázás gyönyöreiről és nehézségeiről szól Dér András dokumentumfilmje. A rendezővel beszélgettünk.

80
A film nem kimondottan a szakmának szól, hanem mindazoknak, akiket érdekel a sport, egyáltalán az, hogy milyen ambíciókkal lehet pazar sporteredményt elérni.

A15-20 csomóval süvítő szél megfeszíti a vitorlát, a tajtékos Balatonból kiemelkedik az 1,2 tonnás AC45 egyik törzse, a szélén kapaszkodók minden erejüket beleadják, hogy előnyt kovácsoljanak a szél energiájából.

A Prospex Team svájci tervezésű hajójáról a YouTube-on több rövid videó is elérhető, de a kulisszák mögé, jobban mondva a vitorlás szakmai munka mélyére, még soha nem volt lehetőségünk benézni. Egészen 2023-ig. Februárban, a budapesti Cinema City Arénában mutatták be a dokumentumfilmet, amelyből kiderül, hogyan zajlik egy katamarán versenyhajó tervezése, éles tesztelése, és mi történik a fedélzeten a legnagyobb hazai viadalon, a Kékszalagon. A címe: Viharok hullámain a Kékszalagért.

„Nem a vitorlázás technológiai oldalát szerettük volna bemutatni, hanem a személyes indíttatást. Épp ezért a film nem kimondottan a szakmának szól, hanem mindazoknak, akiket érdekel a sport, egyáltalán az, hogy milyen ambíciókkal lehet pazar sporteredményt elérni. Törekedtünk a közérthetőségre, hogy ne legyenek idegenek a helyzetek, szakzsargon. Mitől lehet egy katamarán jobb, mint egy másik, kik ezek a srácok, akik mozgásba hozzák, miért roppant összetett feladat, egyben felemelő érzés a vitorlázás? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a filmben” – mutatta be tömören az alkotást rendezője, Dér András.

A KEZDETEK

Az első megbeszélések 2021 októberében zajlottak a filmről a szárazföldi csapatvezető Lichtenberger Attila, a Focusfox stúdió vezetője, Ferenczy Gábor- és a Balázs Béla-díjas rendező, Dér András között. Ahogy a rendező utalt rá, a szinopszis alapján nem a technikai részletek, hanem a projekt két fő arca, Lichtenberger Attila, és a kormányos, csapatvezető Kaiser Kristóf került előtérbe, és természetesen a Prospex Team csapatának tagjai. „Rajtuk keresztül szerettük volna követni a hajóépítés folyamatát, és a 2022-es Kékszalagot. Ezt mindenki elfogadta, majd egyeztettük a költségvetést, és összeraktuk a stábot.”

A filmet több játékfilm neves operatőre, Szabó Gábor fényképezte, a hangmérnök Dér András régi kollégája, Bányay Gábor volt. Létfontosságú szerep jutott Kerekes Zsombornak, a Prospex Team médiafelelősének, aki rendelkezésre bocsátotta a katamaránról készült archív anyagokat, továbbá forgatott a fedélzeten, dokumentálta a terve -

DÉR ANDRÁS

Az 1954-ben született Dér András fényképésznek tanult, majd film- és televízió-operatőr szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Első színházi darabját a Budapesti Kamaraszínházban rendezte, majd dolgozott a Merlin és a Karinthy Színházban, továbbá Egerben, Székesfehérváron és Kecskeméten is. Színházi rendezőként jegyzi többek között a Szentivánéji álmot, A salemi boszorkányokat, a Júliát és az Árnyországot, filmrendezőként a Fehér mérget, a Kényszerleszállást, a Kanyaron túlt, illetve az Antall József portréfilm I. és III. részét. Közel 30 film operatőre volt. Többször elnyert rendezői díjat, 1999-ben a Balázs Béla-díjat. Három gyermeke van.

zés, az építés folyamatát, és bizonyos helyzetekben ő volt a második kamerás.

A forgatás 2022. január elején kezdődött, ám a Covid újabb hulláma lelassította az egyeztetéseket, a beszerzést. Egy sor megbeszélést online kellett megtartani, és mivel a stábnak Új-Zélandtól Angliáig rengeteg partnere volt, ez állandó újratervezést igényelt, csúszást okozott, ami kurtította az edzésidőt is.

Mivel a film kétharmada a felkészülésről szól, a rendező felbontotta a lineáris időszerkezetet – drámai sűrítést adva a film ívének. „Ez fikciós, játékfilmes gondolat, a mai sorozatok, játékfilmek világába illeszkedik” – magyarázza Dér András.

81 PROSPEX TEAM

GOPRO A TESTEN

Az első etap, a felkészülés és a hajóépítés után következett az edzések, illetve az előversenyek időszaka. Utóbbiak egy része elmaradt, annyira lerövidült a vízre bocsátás és a verseny közötti idő. Ráadásul sok versenyen annyira viharos volt az időjárás, hogy a katamaránok el sem tudtak indulni. Ez nehezítette a csapat felkészülését, a stáb pedig nem tesztelhette az eszközeit, így több problémával csak a Kékszalagon szembesültek.

A GoPro-kamerákat úgy kellett az árbócra és a vitorlázók testére erősíteni, hogy mindez ne zavarja a csapatot. Az operatőr és a hangmérnök számára újszerű, izgalmas kihívás volt, hogyan bírják majd a készülékek akkumulátorai a 10–12 órás versenyt, illetve miképp lehet majd tárolni ennyi felvételt, hiszen a GoPrók memóriakártyáit nem a 8–10 órás folyamatos rögzítésre találták ki. A stábnak létre kellett hoznia egy olyan wifirendszert, amelyen keresztül távolról, a hajót motorcsónakkal követve tudták ki-be kapcsolni a kamerákat. A hangrögzítés ennél is kényesebb volt, hiszen nem csupán a víztől kellett megóvni a mikrofonokat, hanem a nagy erejű széltől is.

„Több dokumentum- és játékfilmet készítettem, de vizes tapasztalatom kevés volt. Úgy kellett átélhetővé tennünk a nézők számára a vitorlázást a katamaránon, hogy ne távoli, drónos felvételen keresztül rögzítsük a képkockákat. Az volt a célunk, hogy a lehető legközelebb hozzuk a nézőt ehhez a sportághoz, ismerkedjen meg vele belülről.”

A rendező stábjának szintén kihívást jelentett, hogy megértessék a csapattal, nem akadályozni akarják őket, hanem

értük dolgoznak. Egy filmbe zárt, örök élményért, amit el tudnak majd tenni maguknak. Egyúttal a stábtagoknak is el kellett fogadniuk, hogy a csapatnak kevés az edzésideje. Mindenkinek muszáj volt alkalmazkodnia. Logisztikai próbatételt jelentett, hogy bizonyos helyzetekben 10-12 ember mozgott egyszerre a hajón és a követő motorcsónakon. A rázósabb helyzetekre előzetes beszélgetésekkel készítették fel egymást a felek.

Dér András a film csúcspontjára térve egy kevésbé köztudott dologra is felhívta a figyelmet.

„A Kékszalag nem a másfél napig tartó csillogásról és a high life-ról szól, ahol vízre kerül 600 hajó, közte 12 katamarán, és a legények napsütésben, időnként szakadó esőben végigmennek a versenyen, majd pezsgőznek egyet. Ez nagyon kemény meló. A csapat tagjai munkájuk, egyetemi tanulmányaik mellett, a szabadidejükből áldoznak a vitorlázásra. És nem csak vitorláznak: a csapat kétharmada tevékenyen részt vett a hajó tervezésében és építésében. Ehhez érteni kell a matematikához, a fizikához, a hajóra

A GoPro-kamerákat úgy kellett az árbócra és a vitorlázók testére erősíteni, hogy mindez ne zavarja

a csapatot. Az operatőr és a hangmérnök számára újszerű, izgalmas kihívás volt.

82

A PROSPEX TEAM

EREDMÉNYEI:

Kékszalag 2. hely (2019)

Kékszalag 3. hely (2022, 2020, 2016)

Fehérszalag 1. hely (2016)

Fehérszalag 2. hely (2020, 2017)

Centomiglia – olasz tókerülő 3. hely (2016)

szállva pedig fittnek kell lenni. Szellemileg és fizikailag is nagyon alapos felkészültséget igényel ez a sport.”

A 2022-es verseny alatt is voltak olyan rizikós pillanatok, amikor nagyobb baj is történhetett volna az AC45-ön. Még úgy is, hogy a műszerek segítségével előre meg lehet mondani, milyen változás állhat be az időjárásban a következő 50–100 méteren. Például váratlanul megfordul a szél, és egy lábra áll a hajó. Hiába a gépi segítség, ilyenkor az emberi tudás és kreativitás a döntő. Néhány egytörzsű hajó borult, ám a katamaránokkal nem történt baleset.

A Prospex Team új hajóját egyébként 6-10 csomós szélsebességre építették, mert ez volt a sokéves átlag nyaranta a Balatonon. Az utóbbi időben azonban a 20-25 csomós sebesség sem volt ritka a vízen. 2022 nyarán is az átlagosnál jóval nagyobb sebességgel fújt a szél, viharosabb volt az idő. Ezt tükrözte a versenyrekord is: a Fifty-Fifty saját csúcsát megdöntve, 7 óra 31 perc alatt ért célba.

A stáb összesen 13 napon át forgatott közösen, Kerekes Zsombor pedig legalább 20 napot töltött el a csapattal úgy, hogy külön is fényképezett. A hasonló sportos témájú dokumentumfilmek esetében a 30–50 napos forgatási idő a megszokott.

„A hajón a srácok minden idegszálukkal, izomrostjukkal arra összpontosítottak, hogy nyerjenek a Kékszalagon, a verseny után pedig a stáb nekilátott az utómunkának.

Óriási kihívást teljesített a vágó, Nemes Tímea, hiszen több alkalommal 6–8 órát is forgattunk, összesen, 30–50 órányi nyersanyag gyűlt össze. A képi és a hanganyagok leválogatása hatalmas feladatot jelentett. Az utómunka sokkal több ideig tartott, mint a forgatás.”

A film Dér András megfogalmazása szerint mértéktartó költségvetéssel, az előkészítéstől az utómunka befejezéséig nagyjából egy évig forgott. Zajlanak az egyeztetések a forgalmazásról és arról, látható lesz-e a film valamelyik televízióban, streaming szolgáltatónál vagy a YouTube-on.

83 PROSPEX TEAM
NÉZD MEG AZ

SZEMÉTSZEDÉS BÉKALÁBBAL ÉS OXIGÉNPALACKKAL

A tengerfeneket és a vízfelszínt elborító hulladék óceánjaink jövőjének lehető legsötétebb forgatókönyvét vázolja fel. A fenntarthatóság, illetve a kollektív felelősségvállalás híveként a Seiko csatlakozott a változásért harcoló aktivistákhoz: 2016-ban partnerségre lépett a világ legnagyobb búvároktató szövetségével, hogy megakadályozza a tengeri élőhelyek végleges pusztulását. A közös munka legújabb állomása – a világrekordot beállító, 2022-es víz alatti nagytakarítás-akció – egyszerre ambiciózus vállalás és követendő példa a jövőre nézve.

ASeiko Watch Corporation számára igencsak testhezálló a feladat − ráadásul megtalálta hozzá a legmegfelelőbb társakat. Mivel a Prospex óracsaláddal 1965 óta naponta búvárok generációi merültek és merülnek a mélybe, adta magát, hogy a PADI-val (Professional Association of Diving Instructors, azaz a Professzionális Búvároktatók Szövetsége), illetve annak alapítványával, a PADI AWARE Foundationnel közösen kezdjen a tengerfenék megtisztításába. A trió által életre hívott kezdeményezések során az elmúlt években hivatásos és amatőr búvárok több mint 2 000 000 darab hulladékot távolítottak el vizeinkből. De ne szaladjunk ennyire előre: ismerjük meg magát a problémát, majd a Seiko által támogatott megoldást!

TÚL MELEG, ÉS TELE VAN HULLADÉKKAL

Ennél nagyobb baj már aligha lehetne a víz alatt: pazarló és felelőtlen életformánk miatt ördögi kör zajlik az óceánokban, melynek katasztrofális hatásait az emberiség már saját bőrén érzi. Az erdőirtás, a fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt keletkező hőt elnyelő óceánok nem bírják az extrém terhelést, még 2000 méter mélyen is folyamatosan emelkedik a víz hőmérséklete. Többek között ez okozza számos állat- és növényfaj kihalását, valamint a jégsapkák olvadását, míg a vízszint emelkedése a pusztító erejű hurrikánok, viharok, esőzések kialakulásához vezet.

84

Ez azonban csak a probléma egyik fele. Az önmagában is végzetes folyamatot súlyosbítja a vízfelszínen lebegő, valamint a tengerfenékre süllyedő, felfoghatatlan mennyiségű hulladék.

A sok-sok ezer tonna műanyag, üveg, fém, feldolgozott fa, személyi higiéniai termék és kötélféle a víz alatt is hegyekben áll, egyes helyeken vastagon beteríti a teljes láthatárt. Az emberiség a tengerek mélyén élőlények millióinak halálát okozza: az állatok a kisebb-nagyobb darabokat élelemnek nézik, és elfogyasztják, a vízben lebegő hálókba, csomagolóanyagokba pedig belegabalyodnak. Mindkét találkozás az egyed lassú, fájdalmas kimúlásához, egész fajok eltűnéséhez vezet.

A szennyezettség a víz alatt egyre nagyobb méreteket ölt − a PADI adatai szerint 2025-re több mint 250 millió

Pazarló és felelőtlen életformánk katasztrofális hatásait az emberiség már saját bőrén érzi.
85 OCEAN DEBRIS PROGRAM

tonna műanyag gyűlik majd össze az óceánokban és tengerekben. Mivel a tengeri hulladék 70%-a a fenéken pihen, a Seiko úgy döntött, ott fog beavatkozni.

BÚVÁROKKAL AZ ÓCEÁNOK TISZTASÁGÁÉRT

A tengerfeneket borító törmelék és hulladék lokalizálása, eltávolítása, majd megfelelő újrahasznosítása vagy megsemmisítése igen összetett feladat. A folyamatok megtervezése, az akciók megszervezése, megvalósítása komoly szaktudást, mobilizációs képességet, illetve jelentős anyagi támogatást igényel. Partnereivel közösen a Seiko képes megteremteni e három előfeltételt: a PADI a Föld legtapasztaltabb búvárait mozgósítja, az alapítvány a globális tengerihulladék-adatbázis összeállítására, elemzésére és az információk disztribúciójára összpontosít, míg a Seiko Watch Corporation a Prospex Save The Ocean modellek eladásából származó bevételek

egy jelentős részével támogatja a Dive Against Debris (Merülés a hulladék ellen) névre keresztelt program működését. A munka dandárját maguk a búvárok végzik. Ők azok ugyanis, akik minden merüléskor szembesülnek a tengeri hulladék kritikus mennyiségével. Az általuk közösségi médián megosztott fotók és történetek nagyban hozzájárulnak a probléma iránti figyelem felkeltéséhez, a változáshoz szükséges politikai, gazdasági lépések ösztönzéséhez. A Dive Against Debris programnak köszönhetően azonban a búvárok most még többet tehetnek: az alapítvány létrehozta és megnyitotta előttük a bolygó legátfogóbb, legrészletesebb, tengeri törmelékek lokációját és mennyiségét számontartó tudományos adatbázisát. Ebbe a regisztrált búvárok minden merülés után feltölthetik friss észleléseiket. Az így nyert adatok jelentősen segítik a PADI, a természetvédelmi civil szervezetek, a helyi közösségek és a nemzeti kormányok munkáját a hulladéktelepek felszámolásában, illetve a hosszú távú hulladékkezelési megoldások kialakításában.

A tenger alatti hulladékgyűjtés mára igazi mozgalommá nőtte ki magát.
86

PROSPEX MODELLEKKEL AZ ÓCEÁNÉRT

A Seiko a Prospex-kollekcióban gyűjti össze azokat az órákat, amelyek kiemelkedő teljesítményükkel a sportos, aktív életmód kiváló kiegészítői lehetnek. Legyen szó vizes kalandokról vagy akár egy komolyabb túráról, emelkedjünk a levegőbe, vagy merüljünk az óceán mélyére, mindig lesz egy Prospex-modell, amely kiváló társunk lesz. A kollekción belül is az egyik legsikeresebb sorozat a Save The Ocean, amely modellek megvásárlásával ráadásul a Seikónak fontos ügyeket is támogathatjuk – mint például az óceán megmentését.

Tavaly év végi újdonságuk, a Seiko Prospex SPB333J1 modell számlapjának mintázata és az óra színvilága a sarkvidéki tengerek, gleccserek és a végtelen jégmezők hűvös világából merített ihletet. Az ezüstfehér számlappal és a szürke búvárlünettával kontrasztban az egyetlen szín a kék másodpercmutató. Sötétben a mutatók és az indexek Lumibrite festése segíti a leolvashatóságot.

A tok és az ötsoros fémszíj is a Seiko saját „Super hard coating” bevonatát kapta, de a limitált kiadású modell egyedi dobozában egy ajándék Nato szíjat is találunk, amely a hagyományos japán „szeicsu” fonástechnikával készült, és a Save The Ocean sorozat elveivel összhangban teljes egészében újrahasznosított műanyag palackokból készült.

SPB333J1

6R35 kaliber

70 óra járástartalék

41,0 mm tokátmérő

12,3 mm tok vastagság

nemesacél tok és szíj (Super Hard Coating bevonattal)

zafírkristály óraüveg (tükröződésmentes bevonattal)

200 m vízállóság

5000 darabos limitált kiadás

550 000 Ft

87 OCEAN DEBRIS PROGRAM
NÉZD MEG

SIKERES REKORDDÖNTÉS

2022. szeptember 24-én az óceán szerelmesei történelmet írtak: a Dive Against Debris keretein belül a portugáliai Sesimbra partjainál egyszerre 700 búvár vett részt a tenger alatti nagytakarításban. A résztvevők mindös zsze 12 óra alatt megtisztították a kedvelt merülőhelyet a vízben úszó, valamint a fenékre lesüllyedt hulladéktól. A 3500 kilogramm összsúlyt is meghaladó mennyiségű PET-palack, gumiabroncs, halászháló és műanyag zacskó eltávolításával bebizonyították, hogy összefogással minden lehetséges.

Az új világrekord tehát megszületett, eddig még egyetlen hasonló kezdeményezés sem tudott ekkora tömeget megmozgatni. A PADI, a PADI AWARE Foundation és a Seiko azonban folytatja küldetését: évről évre újabb és újabb akciókba kezdenek, amíg a bolygó óceánjai újra teljes pompájukban nem tündökölnek.

A tenger alatti hulladékgyűjtés mára igazi mozgalommá nőtte ki magát. A PADI AWARE Foundation több mint 70 000, a PADI pedig világszerte több mint 128 000 elhivatott, tettre kész

A SEIKO SZÍVÜGYE

Az aktív szerepvállalás a környezetvédelemben, illetve a figyelemfelkeltés évek óta a Seiko Prospex egyik küldetése. Miguel Rodrigues értékesítési és marketingigazgató kiemelte: „amikor csak lehetséges, igyekszünk támogatni azokat a kezdeményezéseket, amelyek középpontjában az óceánok védelme áll. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy idén szponzorálhattuk a világrekordot beállító víz alatti nagytakarítást. Büszkék vagyunk a sesimbrai akció sikerére, amellyel hozzájárulhattunk egy fenntarthatóbb jövőhöz, ahol az ember a természet szerves része.” Az Ocean Depris Programot a Seiko Prospex Save The Ocean modellek megvásárlásával mi magunk is támogathatjuk.

tagot számlál, akik adatszolgáltatással és/vagy tengeri szemétszedéssel aktívan kiveszik részüket a közös cél megvalósításából. Az ő fáradhatatlan munkájuknak köszönhetően az elmúlt években tonnaszám csökkent az óceánokba került szemét mennyisége. A megtisztított víz alatti élőhelyek így új esélyt kapnak, idővel − ha a szennyezés nem tér vissza − ismét élőlények tízezreinek adhatnak otthont. Muszáj a tudatára ébrednünk: a varázslatos korallzátonyok, a selymes homokpadokkal borított tengerfenék, maga a bámulatos gazdagságú tenger alatti élővilág fennmaradása rajtunk áll. Hogy megőrizhessük e fantasztikus természeti kincset, cselekednünk kell − a változáshoz pedig mindenkire szükség van!

88
PEZSGOWEBSHOP.HU

Váltsuk valóra együtt!

Euroleasing Zrt.

1134 Budapest, Lőportár u. 24.

+36 1 345 2330 | ajanlat@euroleasing.hu

www.euroleasing.hu

LÍZING FINANSZÍROZÁS AUTÓ, MOTOR, HAJÓ ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK

THM: 0,0%-37,0%

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.