Page 1

1


1.0 Inhoudsopgave 3 3 4 5 5 6 7 7 7

8 Taal 8 Personen 8 Merkgedrag 9 Product 10 Interne Communicatie 10 Externe Communicatie 11 Onderneming 11 Bronvermelding 12 Ruiken

Merkvisie Merkmissie Merkwaarden Merkbelofte Merkpersoonlijkheid Merkuiterlijk Zien Horen Voelen

2


1.1 Merkvisie

I

n de jaren zeventig besloot Johan Cruyff om zijn eigen functionele en stijlvolle kledinglijn te ontwikkelen, namelijk Cruyff Sportsbrand en later Cruyff Classics. Zijn filosofie was om niet alleen functionele kleding te cre毛ren, maar daarnaast ook een stijlvol merk met even stijlvolle kledingcollectie te lanceren.

1.2 Merkmissie

T

oen Johan Cruijff zijn eigen merk startte had hij een duidelijke filosofie: een sportschoen moet functioneel, maar 贸贸k stijlvol en elegant zijn.

3


1.3 Merkwaarden

K

lassiek, elegant en stijlvol zijn drie belangrijke kernwaarden die in het DNA van de Cruyff Classics collectie terug te vinden zijn.

Het is een sterke mix tussen sport en fashion, een puur merk met een sterke identiteit, historie, kwaliteit en klasse.

4


1.4 Merkbelofte N

iet alleen functionele kleding creĂŤren, maar daarnaast ook een stijlvol merk met even stijlvolle kledingcollectie te lanceren.

1.5 Merkpersoonlijkheid Gedreven Eigenwijs Eerlijk Ondernemend Elegant Stijlvol 5


-2.0 Merkuiterlijk-

6


2.1 Zien

D

e schoenen van Cruyff zijn altijd snel herkenbaar aan de “C” op de zijkant van de schoen. Het logo van is al vanaf begins af aan hetzelfde, alleen met de invoering van Cruyff Sport naar Cruyff Classics is de “C” naar een strakker design gevormd.

2.2 Horen

Aangezien Cruyff geen commercieel merk is, zijn er geen reclames op tv waardoor het geen specifiek geluid heeft.

2.3 Voelen Comfortabele, leren schoenen, met op sommige ontwerpen een laklaag, waardoor het een fijn gevoel geeft deze schoenen te dragen.

7


2.4 Ruiken

Als je een Cruyff Classic zou moeten vergelijken met een geur, zou het een oude geur kunnen hebben, of de geur van leer.

2.5 Taal Het merk Cruyff heeft geen specifieke slogan of kreet die gebruikt wordt.

2.6 Personen

Jongens en meisjes van alle leeftijden, die een houden van strakke, elegante schoenen houden. Maar dat het merk van Johan Cruyff zelf is, speelt ook een grote rol.

8


-3.0 Merkgedrag-

9


3.1Product

Het merk Cruyff Classic staat voor comfort, sportiviteit en elegantie in het schoenenbranche.

3.2 Interne Communicatie Cruyff Classics zijn wereldwijd beschikbaar, zowel exclusieve winkels als retailhandelaren verkopen deze schoenen.

10


3.3 Externe Communicatie Johan Cruyff is vaak te zien, -wel met zijn eigen merk dragend natuurlijk-, bij openingen van exclusieve winkels, waar Cruyffs te koop zijn. Dit is een ideale manier om zijn merk aan de man te brengen. Ook is Johan Cruyff vaak te zien bij voetbalwedstrijden, is hij op tv als analist of staat hij in een tijdschrift voor een interview. Al deze media is natuurlijk goed voor het merk. Er zijn ook verscheidende sporters die het merk Cruyff hebben gemaakt tot wat het vandaag is, zoals Dennis Bergkamp, die in de jaren ‘80 en ‘90 furore maakte, en ook natuurlijk Marco van Basten, die ook nauw betrokken was met het merk Cruyff. Ook via CruyffClassic.com brengt Johan Cruijff zijn merk tot uiting.

3.4 Onderneming

Cruyff Classic, voorheen Cruyff Sports, is dus opgericht door Johan Cruyff wat het dus een Nederlands merk maakt. Onder samenwerking van de Italiaanse designer Emidio Lazzarini maakten zij samen naam in de sportieve schoenenbranch. 11


-4.0 Bronvermelding1.

Wikipedia, (z.d.), geraadpleegd op 21 september 2010, Johan Cruijff, http://www.wikipedia.nl/johan_cruijff

2.

Cruyffclassic.com, (z.d.), geraadpleegd op 21 september 2010, History, http://www.crujiffclassic.com/history-3

3.

Johan Cruijff, (z.d.), geraadpleegd op 21 september 2010, Werk en leven, http://www.cruijff.com/asp/ned/flashcontent.asp?page=7

4.

Google Afbeeldingen, (z.d.), geraadpleegd op 21 september 2010, http://www.google.nl/images?hl=nl&q=johan%20 cruijff&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1366&bi h=575

12

Merkanalyse - Johan Cruijff  
Merkanalyse - Johan Cruijff  

Merkanalyse Johan Cruijff

Advertisement