Page 1

Mark Adamson Portfolio & CV - 2018


Monolith, Roccascalegna, 2017 [Gold mention, Young Architects Competitions - observatory houses]

The competition focused on the mountain town of Roccascalegna located in Abruzzo, eastern Italy. The brief called for the introduction of “observatory houses,� within which visitors could study the night sky. The proposal chose as its starting point the monolith, an ancient symobol of astrological worship which remains relevant today though contemporary sci-fi culture. Each of the programmatic elements were scattered across the hillside with the main accommodation buried underground. One perfecly regular, windowless volume rises above ground level and pierces the forest canopy, these elelments are the monoliths. Inside each of the volumes is a chamber dedicated to cosmological worship. A rectangular oculus punctures the upper surface providing a window to the sky which continuously changes as the earth rotates. The oculus limits the infinite celestial spectrum to a singular defined frame. In addition to the primary rectangular oculus each monolith will also be punctured with a secondary moon oculus opening. The window will frame the moon in its course once per year for a matter of minutes. The experience of awaiting the moons arrival at a selected moment in time is inspired by neolithic ritual in which communities would celebrate the arrival of certain stars or equinox and solstice events.


Nucleo apartment, Milano, 2017 [mid construction]

This family apartment is located in the north of Milan in a residential neighbourhood. The project involved the complete renovation of the interior to provide a more contemporary layout. Spatially the new plan accommodated the the service spaces in three main blocks, the remaining space was dedicated to private and social spaces. The circulation space at the heart of the former layout has been converted to provide a “kitchen nucleo,� a room dedicated to the ritual of cooking - a fundamental part of family life. The nucleo can be opened like a theatre allowing the cooking process to take center stage, alternatively the operable glass panels can be closed to contain unwanted noise or odours.


Hashima ruin shrines, Japan, 2016 [masters thesis]

This thesis project deals with the topic of contemporary ruins - exploring the human relationship with abandoned places and considering their architectural potential. The initial part of the project involved a deep research into the history of ruins and their impact upon human psycholgy. From the research several case studies were investigated from which Hashima island in Japan was chosen as the site location for the project. The concept for the island developed as a reaction to the existing tourist experience which treats the ruins as a visual spectacle with which visitors engage only on a superficial level. The proposal called for the redefinition of the island as a sacred site within which a pilgrimage path could deliver visitors to newly inserted shrines, each of which is dedicated to a theme related to mortality - memory, spirits, time and suffering. Each shrine allows visitors an opportunity to reflect upon the island’s history and their own existance inspired by the intimite spiritual experience prevalent within Japanese pilgrimage tradition. The architectural language and materiality of the new elements is taken from the island’s brutal ruined concrete context. Simplicity in form in addition to a lack of formal servicing establish these architectural pieces not as new ‘buildings’ but as an extension of the existing ruinous fabric. These elements are devoid of decoration and serve only as shelters which control basic elements such as light, air and sound to evoke a deeper psychological experience for visitors.


Shrine of memory

Shrine of spirits

Shrine of time

Shrine of suffering


San Cristoforo market, Milano, 2016 [university project]

The project asked for a masterplan design for an underused brownfield site located in the south of Milan. The proposal was to insert a number of permanent market halls alongside a mixed use tower. The scale and morphology of the market facilities were inspired by traditional European market halls with each building featuring a different plan and section. This system was chosen to provide variety to the spaces and aid with interior orientation. The tower building is split into two parts, the lower housing office space whilst the upper volume contains residential units and a hotel. Translucent glass was chosen as the primary material for the project inspired by Milan’s foggy climate in the winter months. The market buildings illuminated at night will reflect like lanterns in the adjacent Naviglio Grande canal. The tower features electrically operable glazing allowing each space the ability to control its transparency, accordingly the facade changes continuously according to use.


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

3 2

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT 1 1 7

8 1

5

1

2 1

3

6

7 1

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

4

GROUND FLOOR PLAN 1. Market hall 2. Warehouse & storage 3. Loading bay 4. Outdoor market 5. Open kitchen area 6. Water landscaping 7. Market service core 8. Hospitality building

9

8

9 9

9 9 9

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PLATFORM FLOOR PLAN 8. Hospitality building 9. Commercial unit

GSPublisherEngine 0.0.100.100

GSPublisherEngine 0.0.100.100

GSPublisherEngine 0.0.100.100

GSPublisherEngine 0.0.100.100


Apartment, Canazei, 2017 [mid construction]

This project involved the renovation of an existing apartment located in the alpine village of Canazei, northern Italy. The design proposal created a internal layout which can be used as one large singular space or divided into two independent areas one of which can be rented throughout the year. The required service spaces are attached to a central spine whilst the surrounding spaces are left for living and sleeping areas. The service spine is constructed in pine creating a timber core perforated by functional niches. In general the interior approach was inspired by timber alpine construction and traditional log cabins from the Trentino region.

Portfolio 2018  
Portfolio 2018  
Advertisement