Page 1

Annoncetillæg

Færøerne Gourmetoplevelser Menuen kommer

EKSTRA: Gratis poppremiere til dig. Klik her

på iPad i Tórshavn

Færøsk funkis Modernistisk arkitektur

finder du også på Færøerne

Flotte rejseoplevelser Side 20

et anderledes konferenceophold Få renset tankerne i

unikke naturomgivelser

europamester i Én ølbrygning af Europas bedste øl

stammer fra Færøerne

Kåret som verdens smukkeste og mest unikke ø-rige af National Geographic Traveler

Hent den elektroniske udgave med EKSTRA KONKURRENCE. Vind fx en kasse med Færøernes eget mørke øl


Tórshavnerne har grønne fingre og hvert år plantes der flere hundrede nye træer og endnu flere buske og blomster, som omkranser byens huse.

Et godt sted

Varmt velkommen til Færøerne! Lige siden de norske vikinger forelskede sig i Færøerne og flyttede hertil, har her boet mennesker. I dag så mange, at Færøerne er tætbefolket. I Norden er det faktisk kun Danmark, der er tættere befolket end Færøerne. Og det er der mange gode grunde til. Klimaet er overraskende mildt, naturen er nærmest overjordisk smuk, vi færinger er et veluddannet, fredeligt og venligt folkefærd, som tilmed er kulturelle grovædere. Vi har en livskraftig musikkultur med masser af pop og rock samt vores eget symfoniorkester, professionelt teater, en stor litteraturscene, dygtige atleter, nogle fantastiske restauranter og hurtig og enkel transport til og fra øerne.

En oase i oceanet Med dobbelt så mange træer som indbyggere er Færøernes hovedstad blevet et sandt udflugtsmål for have-entusiaster. Men Tórshavn er også et kreativt hotspot, som har fostret en Nobelpristager – og en, der burde have fået den.

T

órshavn består af 40.000 træer og 20.000 indbyggere, og hvert år bliver der plantet hundredvis af nye træer. Ja, tórshavnerne er vilde med deres mange træer og endnu flere buske og blomster - en frodighed, som sine steder kan synes næsten subtropisk. De færøske træer når samme størrelse som i Grækenland og på De Kanariske Øer. De største og ældste træer finder man i byens centrale dele, hvor der er flere parker, deriblandt Færøernes største. Besøgende kan ikke undgå at lægge mærke til byens mange fortryllende fuchsia-buske. Blomme- og æbletræer trives her, og så har færingerne længe importeret en masse planter fra den sydlige halvkugle – New Zealand, Tasmanien og Argentina. Faktisk ville Færøerne være skovklædt, hvis ikke det var for de mange får. Færøernes beliggenhed næsten 500 kilometer syd-øst for Island på linje med den sydnor-

2

VISITFAROEISLANDS.COM

ske by Ålesund og midt i den lune Golfstrøm giver øriget den suverænt varmeste vinter i Norden, hvor man ind imellem har samme temperatur som Rom. Tórshavn har 1000 solskinstimer om året, svarende til 2-3 timer om dagen, året rundt. Og da de fleste af solskinstimerne falder om sommeren, er der rig lejlighed til at nyde livet ved byens mange udendørsserveringer. Om sommeren rapporterer privatpersoner ind imellem om temperaturer omkring eller over 20 grader, selv om det ikke fremgår af de officielle vejrudsigter. Miljøet har tilsyneladende også haft en gunstig indflydelse på tórshavnernes kreativitet. Der findes næppe den by i hele verden af Tórshavns størrelse, der har flere højtuddannede og mere verdensvante borgere. Niels R. Finsen, som i 1903 fik Nobelprisen i medicin, gjorde sine opdagelser af solstrålernes lægende egenskaber i hjembyen Tórshavn. De

verdenskendte forfattere, William Heinesen og Jørgen-Frantz Jacobsen (”Barbara”) kom også herfra. Mange litterater mener, Heinesen burde have fået Nobelprisen i litteratur. I dag myldrer det med kunstnere, akademikere og forretningsfolk i byen. Overklassen bor i Tórshavns Hellerup, som hedder Hoyvík, og i den velbevarede gamle by bor de hippe kunstnere og intellektuelle tæt på byens mange tilbud. Færinger bor i eget hus, hvilket giver byen et velplejet præg. Tórshavn – klodens eneste hovedstad opkaldt efter en nordisk gud - er en ægte mini-metropol, som altid er et besøg værd. Her er universitet, mediehuse, et moderne sygehus, to shoppingcentre, butiksstrøg, mange restauranter, cafeer og natklubber, museer, gallerier, teater, biograf, sportsfaciliteter og et bjerg af kulturtilbud af høj kvalitet året rundt. Byen ligger helt centralt, så du kan nå alle steder på Færøerne på dagsudflugter.

Verden har for alvor fået øjnene op for Færøerne, da efterspørgslen efter unikke destinationer er hastigt stigende. Vi har mange gode standardhoteller og et par luksushoteller, lufthavnen er udbygget, så man i dag beflyver Færøerne med store behagelige Airbus-fly flere gange dagligt. Den moderne bilfærge ”Norrøna” sejler året rundt mellem Danmark og Færøerne. Og transporten på Færøerne er en leg med et suverænt vejnet og god offentlig transport.

Værelse med udsigt Det er næsten umuligt at få et værelse uden udsigt på Tórshavns syv hoteller og vandrerhjem. Den ultimative havudsigt tilbyder Hotel Streym, som ligger på Strandvejen. Her har man specialiseret sig i god og gedigen morgenmad, og man har også egen biludlejning. Hotel Tórshavn er et nyrenoveret boutique-hotel med fantastisk udsigt over byens marina og med egen restaurant og cocktailbar. Hotel Føroyar er et

firestjernet luksushotel med den legendariske restaurant Koks. Hotellet ligger højt hævet over byen med en uovertruffen udsigt. Hotel Hafnia i byens centrum er også et firestjernet hotel med en ypperlig restaurant og udsyn til den gamle by. I den billigere ende ligger vandrerhjemmene Bládýpi og Kerjalon samt pensionatet undir Fjalli. Derudover har Tórshavn et stort udvalg af B & B’s, lejligheder og sommerhuse.

For mig personligt er det en særligt spændende tid. Jeg kommer fra den lille færøske by Rituvík og efter min cand. merc.- uddannelse i København arbejdede jeg i 13 år i Stockholm. De sidste syv år var jeg marketingchef hos turismeorganisationen Stockholm Visitors Board. Sidste år fik jeg mulighed for at komme hjem til Færøerne igen for at stå i spidsen for færøsk turisme, som jeg gerne vil udvikle yderligere de kommende år. Og her er i sandhed godt at være. Du har en stående invitation: kom til et spændende og unikt sted. Kom til Færøerne! Med venlig hilsen

Guðrið Højgaard, direktør, VisitFaroeIslands

Tórshavn har 1000 årlige solskinstimer. Her bader byboerne ved deres egen strand ved lagunen i Sandágerði.

VISITFAROEISLANDS.COM

3


Færøsk superstemme har taget verden med storm

”Det holder en lykkelig at gøre det, man elsker,” siger den 29-årige supersanger Eivør Pálsdóttir, som har levet af sin musik siden hun som 16-årig udgav sit første album.

Færøske Eivør Pálsdóttir har opnået mere i sin korte karriere end de fleste sangerinder tør drømme om. Hun har turneret verden rundt og udgivet roste og prisbelønnede album, siden hun var 16 år. Og det er fra det færøske ørige, hun henter sin inspiration.

D

Rs koncertsal fyldes af soprantoner, så det risler ned ad ryggen. Fra balkonen iagttager kongefamilien færingen med det engleagtige udseende og den krystalklare stemme. På scenen står Eivør Pálsdóttir i bare fødder og lang cremehvid blondebesat brudekjole med hætte og slæb og synger, så de små hår i nakken rejser sig. ”Det var en meget højtidelig oplevelse,” husker Eivør om sin optræden i anledning af dronning Margrethes 40 års regeringsjubilæum. Festforestillingen blev sendt direkte på DR1 til hele nationen, inkl. Eivørs stolte mormor på Færøerne. Var hun nervøs? ”Sangen var det eneste, jeg tænkte på. Når jeg optræder, prøver jeg at være fuldstændig koncentreret om opgaven. For mig handler det ikke om at synge en sang perfekt, men om at tolke og levere noget, som forhåbentligt rammer folk, og det kan man kun ved at være til stede i sin musik,” siger 29-årige Eivør. Trods sin unge alder har hun udsendt otte anmelderroste cd’er, og optrådt siden hun var teenager. Hun storsælger på især Island og Færøerne, hvor hver ottende har købt en af hendes cd’er.

Tidlig scenedebut

På Færøerne finder jeg inspiration 4

VISITFAROEISLANDS.COM

Eivør har sunget og drømt om at blive sangerinde lige så længe, hun husker. Som seksårig lyttede hun til sit første og største idol, norske Sissel Kyrkjebø. I timevis stod hun foran spejlet og efterabede sangdivaen. Det var dog ikke berømmelsen, men passionen for musikken, der var i fokus for den unge færing. ”I dag spiller jeg rundt omkring i hele verden, men for mig har det aldrig været et spørgsmål om at være kendt og berømt. For mig drejer det sig om at få musikken ud til andre. Det er musikken og ikke mig, der er det vigtige,” siger hun. Med en far, der digtede, og en mor, der sang, var dét at udtrykke sig gen-

nem toner og tekst ikke fremmed for Eivør. ”Som 11-årig forærede min mor mig en guitar, og året efter etablerede jeg et kælderband sammen med nogle af mine venner. Hver dag efter skole mødtes vi og spillede. Som 13-årig vandt jeg en talentkonkurrence, hvor jeg sang Tony Braxtons ’Unbreak My Heart’. Derefter dannede jeg mit eget jazzband, som jeg optrådte med hver weekend på spillesteder og barer, længe inden jeg havde alder til at få adgang til sådanne steder. Derfor tog min mor tit med.” Ofte lånte Eivør nøglen til byens kirke, hvor hun låste sig ind og øvede om natten. Matematiktimerne blev brugt til sangskrivning. ”Jeg har altid haft et drive i mig og en vilje til at udleve min drøm. Sang ligger dybt i færingers kultur. Musik bobler i blodet på de fleste færinger, og mange har gode sangstemmer. Det er også på Færøerne, jeg finder min inspiration.”

Pladekontrakt som 16-årig

Eivør har levet af sin musik, siden hun som 16-årig debuterede med sit første album. Efter 9. klasse flyttede hun til Island for at uddanne sig i fire år inden for klassisk sang. Eivør har udover egne produktioner bl.a. turneret med danske Nephew, den norske folkemusikgruppe Vamp, det på Færøerne baserede jazzorkester Yggdrasil, det islandske band Krakan, optrådt med DR Big Bandet, med det færøske rockband Clickhaze på Roskilde Festival og lavet et hit med Nik & Jay.

Den kreative proces

Eivør vifter med en lille optagemaskine i lommeformat og en sort læderindbunden notesbog. ”Dem har jeg altid på mig, hvis der skulle komme en ide,” fortæller hun. Hun fylder tre notesbøger om året. ”Det er meget forskelligt, hvordan sange fødes. Nogle kommer helt af sig selv, andre tager måneder at få færdige. Jeg skriver i fly, på cafeer, alle steder.

Navn: Eivør ■ Alder: 29 år ■ Civilstatus: Gift ■ Priser og udmærkelser: Vinder af en talentkonkurrence som 13-årig, årets færing i 2004, årets danske folk vokalist i 2006, vinder af årets danske visealbum i 2006 ved Danish Music Awards Folk, vinder af Prix Føroyar i 2001 (sammen med det færøske rockband Clickhaze), bedste sangerinde og bedste kunstner på Island i 2003, vinder af islandsk pris for bedste teatermusik i 2005, nomineret til fire færøske Planet Awards og årets sanger på Island i 2012. ■ Albumudgivelser: ’Eivør Pálsdóttir’ (2000), ’Krákan’ (2003), ’Eivør’ (2004, med Bill Bourne), ’Trøllabundin’ (2005, med DR Big Bandet), ’Human Child’ (2007), ’Eivør Live’ (2009), ’Larva’ (2010), ’Room’ (2012).

”Indimellem kan jeg føle mig lidt nøgen, fordi jeg udleverer mit inderste. Når jeg først er fanget i skriveprocessen, kan jeg ikke tænke på andet. Så har jeg svært ved at koble af.”

Tidligt om morgenen og om natten arbejder jeg bedst. Om dagen er der for mange overspringshandlinger.” Den kreative proces bag de færdige numre kan ofte være langvarig, fortæller Eivør. ”Indimellem kan jeg føle mig lidt nøgen, fordi jeg udleverer mit inderste. Når jeg først er fanget i skriveprocessen, kan jeg ikke tænke på andet. Så har jeg svært ved at koble af.” Eivørs musik svinger fra singer-songwriter til rock. De første plader var præget af færøsk folkemusik og visesang. De sidste tre år har hun eksperimenteret med trommedans og blandet elemeter fra den elektroniske verden. Udover guitar og klaver spiller Eivør også på forskellige afrikanske instrumenter.

Musikterapi

På sit seneste album ’Room’ har Eivør fået hjælp af sin mand Tróndur Bogason, der også er færing, komponist og musiker, uddannet fra musikkonservatoriet i København. Flere af sangene blev til lige efter, at Eivørs far pludselig døde af meningitis. ”Musikken blev en slags terapi for mig og var en rigtig god ven i sorgen,” siger Eivør og bliver fjern i stemmen. ”De sidste to år har været meget specielle for mig og ret ekstreme rent emotionelt. Jeg mistede min far, som var et stort forbillede for mig og en dyrebar ven. Det efterlod en sorg og et tomrum, som jeg aldrig har oplevet før, og det satte mange tanker i gang. Samtidig med at alt dette skete i mit liv, mødte jeg kærligheden, Tróndur, som i dag er min mand. Sangene afspejler derfor sorg, glæde, håb, kærlighed og gode minder fra barndommen,” siger Eivør, inden hun senere på dagen pakker tasken og flyver til Færøerne for at give koncert med den ligeledes færøske og internationalt kendte singer-songwriter Teitur.

VISITFAROEISLANDS.COM

5


Færøske børnebøger vækker opsigt

lykke

Flad kanin gør

Færøerne har verdensrekord i bogudgivelser i forhold til befolkningstallet. Der udkommer fire-fem splinternye bøger på færøsk hver eneste uge, året rundt. Færøerne slår dermed Island, som kun udgiver 3-4 gange så mange bøger som færingerne, selv om de er 6-7 gange så mange mennesker. Sidste år udkom 71 færøske børnebøger – og stadig flere bliver oversat til andre sprog.

D Sprog I 1800-tallet blev den danske skriftsprogstradition afløst af et færøsk skriftsprog. Siden den første færøske bog udkom i 1822, er der tilsammen registreret 5920 færøske bøger, heriblandt findes oversættelser af en lang række verdensklassikere. Der findes intet sprog i verden på det færøskes størrelse, der udgiver flere bøger. I forhold til indbyggertallet udgiver færingerne dobbelt så mange bøger pr. år som danskerne. Derudover er der en stor produktion af aviser, tidsskrifter, radioog TV-udsendelser samt musik på færøsk. Både Google og Facebook findes eksempelvis på færøsk.

6

VISITFAROEISLANDS.COM VISITFAROEISLAND.COM

Bárður Oskarsson, født i ’72 i Tórshavn og uddannet i Danmark på skolen for billedkunst. Han debuterede som forfatter i 2004 med ”En hund, en kat og en mus”, som indbragte ham Vestnordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris 2006 samt en ”White Raven” Special Mention fra International Children`s Digital Library. Bárður Oskarssons bøger på dansk: ”Den flade kanin” Torgard, 2011. Billedbog. ”Poul, en cool giraf”. Torgard, 2009. Billedbog. ”Kødbenet”. Torgard, 2008. Billedbog.”En hund, en kat og en mus”. Torgard, 2008. Billedbog 

drille hinanden. En anden god billedbogsserie er den om ”Store monster og Lille monster”, som den færøske forfatter Rakel Helmsdal har skrevet sammen med svenske K. Güettler og islandske Á. Jónsdóttir, hvis omdrejningspunkt er jalousi og manglende selvværd, og som handler om, hvordan et venskab kan vokse frem trods - og i kraft af - stor forskellighed. Børnebøgerne er symptomatiske for en formidabel udvikling i færøsk forlagsvirksomhed. I 2011 udkom der 243 færøske bøger, og indtil december sidste år var der udkommet 222 bøger, hvoraf 71 er registreret som børnebøger. Det er nemlig ikke mindst på børnebogsområdet, Færøerne oplever et ryk i disse år, og det gælder ikke kun for kvantiteten, hvilket altså udlandet har fået øjnene op for. Bárður Oskarsson har flere forbilleder, og de fleste er amerikanere, der opererer inden for tegnefilmsområdet: ”Jeg ved ikke, om det kan ses i bøgerne, men jeg elsker Tom & Jerry, Droopy Dog, Phineas og Ferb, Dexters Laboratorium og mange andre små tegnefilm med absurd højt tempo. Skal jeg nævne en af tegnerne, så må det være Tex Avrey, der tegnede figurer for WB og MGM og som blandt andet skabte figuren Droopy Dog”. Bárður Oskarsson mener, hans bøgers styrke er det universelle. Den kommende bog, forklarer han, omhandler helt almindelige ting såsom en nuttet skurk, en kanin, som ikke vil være med og kedelige superhelte af den slags, som jo lever alle steder, Oskarsson, forfatter også på Færøerne.

et er ikke så tit, kritikerne er så enige, som da billedbogen ”Den flade kanin” af Bárður Oskarsson udkom i Danmark. Overalt høstede bogen højeste karakterer hos begejstrede anmeldere, der karakteriserede Bárður Oskarsson som en mester i filosofiske underfundige historier med plads til tilbagelænet coolness og varm empati. Det er også en usædvanlig herlig og skæv historie om at turde overskride egne grænser og at prøve andre dimensioner end de nære og fortrolige. ”Det er ret langt ude historier, hvor man efter læsningen af dem kan stå med flere spørgsmål, end da man startede,” siger Bárður Oskarsson om sine bøger. Det er vigtigt at anspore til spørgsmål, mener Oskarsson, hvilket kan være en grund til, at hans bøger fremstår så åbne både strukturmæssigt og i forhold til budskabet, der leveres uden spor af moralske pointer. Historierne kan være decideret umoralske som f.eks. den om hunden, katten og musen, der lever i fordragelighed, men også kedsommelighed, og som får det meget bedre, da de udlever deres instinktive, uartige behov for

Jeg ved ikke om det kan ses i bøgerne, men jeg elsker Tom & Jerry, Droopy Dog, Phineas og Ferb, Dexters Laboratorium og mange andre små tegnefilm med absurd højt tempo. Bárður

Bárður Oskarsson

REJS TIL FÆRØERNE MED EGEN BIL

bud l i t s r å r e Eft ber m e t p e s 28. phold o l e t o h med

0 9 2.p3 r. pers.

REJS 2 BETAL FOR 1

Familieferie i feriehus på Færøerne

Når I kører i egen bil og bor i feriehus får I friheden til at gennemføre hver eneste dag, præcis som I har lyst. Med udgangspunkt fra jeres »eget« feriehus har I de bedste private og afslappede rammer for ferien på Færøerne sammen med børn, familie og venner. Her kan I bruge aftenerne til at planlægge de næste dages ture rundt på ø’erne og vende tilbage hver dag mæt af SPAR nye indtryk og oplevelser. Feriehusene er privatejede og individuelt indrettede og I er sikret en autentisk ferieoplevelse.

2.542

Rejs den 13. juli: 2 voksne + 2 børn (3-11 år) med bil og en uges feriehusophold . . . . . . . .

2.999

pr. person

SUPERTILBUD: Oplev foråret på Færøerne

Når får I muligheden for at opleve foråret på Færøerne. At prøve at stå midt i den barske og facinerende natur overvældet af indtrykkene. At dufte havet, der omkranser alt. At udforske de unikke klippeø’er i det uforudsigelige vejr og se lyset skifte. Der er bestemt en årsag til, at National Geographic har kåret Færøerne som een af verdens bedste ø destinaSPAR tioner.

1.350

Rejs den 27. april: 2 voksne med bil og en uges hotelophold . . . . . . . . . .

3.495

pr. person

Prisen inkluderer skibstransport over Nordatlanten t/r Færøerne ombord på moderne MS Norröna, bilen med og ophold i 7 dage i feriehus på Færøerne.

Prisen inkluderer skibstransport over Nordatlanten t/r Færøerne ombord på moderne MS Norröna, bilen med og ophold i 7 dage på komforthotel inkl. morgenmad.

Læs mere på www.smyrilline.dk/feriehus

Læs mere på www.smyrilline.dk/forårstilbud

VISITFAROEISLANDS.COM

Smyril Line Danmark · Tlf. +45 96 558 500 · Fax. +45 96 558 501 · booking@smyril-line.dk · www.smyrilline.dk · www.facebook.com/smyrilline.dk

7


Verdens sikreste … og et af de smukkeste! Færinger har verdensrekorden som klodens mindst kriminelle folk, der er et topmoderne sundhedsvæsen, 1000 kilometer gode veje, broer og tunneler, som fører til selv de yderste afkroge, trådløst internet er udbredt, og mobildækningen er total. Her er seks færøske øer, der er mere end et besøg værd. Nólsoy

Denne ø med den pittoreske lille by er i virkeligheden en del af Tórshavn, og det tager ikke mange minutter for færgen at nå derud. Her findes vilde frøer og verdens største bestand af lille stormsvale. Byen Korndalur var beboet fra 1300-tallet til midt i 1700-tallet, og ruinerne er stadig synlige, blandt dem Prinsesseruinen. Ifølge overleveringerne boede en skotsk prinsesse her, hvortil hun flygtede med kæresten fra faderens vrede. Der bor knap 300 mennesker på øen, som er kendt for at være særligt solrig.

Vágar

Færøernes tredjestørste ø er meget mere end hjemsted for lufthavnen. Øen har en af de største sammenhængende naturparker på Færøerne og de to største indsøer, hvilket gør den oplagt til vandreture, rideture og ikke mindst lystfiskeri. Der

8

VISITFAROEISLANDS.COM

bor 3.000 mennesker på øen, som via en undersøisk tunnel er forbundet med Tórshavn. Det trestjernede Hotel Airport, som har en af ørigets bedste vinkældre, ligger lige ved lufthavnen.

Eysturoy

Færøernes næststørste ø, som er forbundet med Tórshavn med en bro, er ikke til at komme uden om. Især den nordlige del af øen, med det fortryllende fiskerleje Gjógv og den charmerende by Eiði, omgivet af Færøernes højeste bjerge, tiltrækker både færøske og udenlandske turister. Der bor 11.000 mennesker på øen og der er mange overnatningsmuligheder. Det mest kendte hotel er Gjáargarður ved Gjógv.

Skúvoy

De fleste kender til mytiske Mykines, mens de færreste har oplevet Skúvoy. Denne lille ø ligger

road-trip nærmest og gemmer sig på bagsiden af Sandoy, men er absolut et besøg værd. Trods sin lidenhed havde øen stor betydning i Færøernes tidligste historie. Her boede vikingehøvdingerne og Sigmundur Brestisson, som kristnede færingerne. Han er begravet på øen, og der er rejst en statue af ham. Der bor 35 mennesker på øen, som har en indsø med mange ørreder. Skúvoy har en skole, en kirke og en købmand.

Suðuroy

Øen ligger længst væk fra det færøske “kontinent” – det store område fra Tórshavn og nordog vestpå, hvor man kan køre imellem øerne uden at skulle på en færge. En stor, moderne bilfærge sejler flere gange om dagen fra Tórshavn til Suðuroy, så det er intet problem at tage bilen med. Øen emmer af historie tilbage fra vikingetiden og frem til industrialismen i 1800-tallet, som bragte

enorme rigdomme til øen. Naturen byder på alt fra de mest fantastiske sandstrande til høje bjergtoppe - og så er befolkningen elsket og frygtet for sin skarpe tunge og larmende humor. Der bor knap 5.000 mennesker på øen, og i Tvøroyri findes et tostjernet hotel. Derudover findes der vandrerhjem, campingpladser og B & B.

Kalsoy

Øen kaldes ”blokfløjten” på Færøerne, fordi den har fire tunneller. Men det er ikke den eneste grund til at besøge øen. Her finder man virkelig den højdramatiske natur, som mange forbinder med Færøerne, med himmelhøje bjerge og fantastisk udsigt til de andre øer. Især byen Mikladalur er et besøg værd. Den er et rigtigt smørhul med træer og buske og gamle træhuse. Der bor i alt 147 mennesker på øen, som er en vigtig landbrugs-ø med malkekvæg og får.

VISITFAROEISLANDS.COM

9


funkis Arkitektonisk med i front

Færøsk

Færøernes hovedstad er mest kendt for den velbevarede gamle by ved Tinganes med huse fra 1600-tallet. Men arkitekturen i Tórshavn har længe været i rivende udvikling, hvilket er med til at sætte et helt nyt præg på den gamle stad.

Pakhuset i Fríðriksvág.

1992. Arkitekt: Marita Weihe. Det fine, knaldgule pakhus fremtræder koloristisk set som blommen i et æg nede ved det dybblå vand i et af Tórshavns livligste kvarterer, Vágsbotn, der især om sommeren er præget af et blomstrende café- og barliv. Huset er oprindelig fra 1930´erne, men er blevet bygget om til beboelse og forretning i en renovering, der udviser en klar respekt for husets oprindelige æstetik, samtidig med at bygningen fremstår som moderne samtidsbyggeri.

Nordens Hus.

Ebenezer.

1963. Arkitekt: Palle Gregoriussen. Forsamlingshuset minder om en kolos, der er faldet ned fra det ydre rum. Men i virkeligheden er der tale om en forholdsvis moderne bygning med stiltræk fra et mere sofistikeret og modernistisk Centraleuropa.

1983. Arkitekt: Ola Steen. Det underskønne græstækkede kulturhus er mere end en gang sammenlignet med en mystisk elverhøj på grund af den organiske måde, bygningen vokser ud af det omkringliggende, tueformede landskab. Indenfor forekommer huset stort og åbent med panoramavinduer ned mod byen. Nordens Hus er nordisk, også rent fysisk, idet det er sammensat af dansk glas, færøsk og norsk sten, finske møbler og islandsk tørv. Huset har spillet en afgørende rolle i færøsk kulturliv, siden det åbnede for 30 år siden.

atlantic.fo

enjoy life TOGETHER

H

vis man udelukkende forbinder færøsk arkitektur med idylliske og små sorttjærede eller farvestrålende huse med græstørv på taget, er et besøg i Tórshavn måske tiltrængt. For i den færøske hovedstad er byrummet efterhånden forsynet med en del moderne bygningsværker, der fremstår meget iøjnefaldende i byens åbne struktur. Det samlede indtryk af byrummet er pittoresk og farverigt som i en mangfoldig mosaik, hvilket jo primært skyldes de mange små enheder i klare farver. Men formmæssigt bliver byens udtryk efterhånden også mere varieret, hvilket glæder den færøske arkitekt Heidi Hjalgrímsdóttir Poulsen MAA, der bor og arbejder i Tórshavn hos arkitektfirmaet MAP, som hun er medejer af. Hun har haft hovedansvaret af om- og udbygningen af det færøske parlament, Løgtingið, der er centralt beliggende i Tórshavn og et sammensat bygningsværk af det gamle tinghus og den forhenværende telefonbygning. Ombygningen er opsigtsvækkende og har fremkaldt divergerende meninger, men ret beset drejer det sig om et pragmatisk projekt med en påkrævet forening mellem gammelt og nyt. Opgaven er løst med stor smidighed og sikker materialesans, hvor beskueren ikke mindst kan glæde sig over den grønlige glasfacades refleksioner og deraf følgende lethed, samt samspillet mellem bygningens forskelligartede facader og mellem glas, kobber og basalt. Det grafiske facademønster er tegnet af billedkunstneren Hansina Iversen, som også har stået for glasudsmykningen på den anden side af bygningen. Bygningen er i det hele taget meget varieret, hvilket er en principsag for arkitekten, der mener, at bygningens ydre er et aftryk af området omkring den, ligesom den også skal udtrykke de bevægelsesmønstre og den aktivitet, der er indenfor. Heidi H. Poulsen har brugt samme princip ved udarbejdningen af andre bygninger i det Tórshavnske byrum, eksempelvis i huset til børnehaven ved Velbastaðvegin, hvis særprægede facade er gennembrudt af en mængde cirkulære vinduer i forskellige størrelser, som børnene kan kigge ud igennem.

Fra kun

2.395,pr. pers. inkl. fly og 2 nætter på Hotel Føroyar

Lad sanserne komme på overarbejde og nyd en weekend fyldt med storslået natur. Oplev den fantastiske natur om dagen, og om aftenen kan I nyde en god middag i hotellets restaurant med den imponerende udsigt over hele Torshavn. Velkommen til Atlanterhavet perle, kun to timer fra Danmark.

10

VISITFAROEISLANDS.COM

Se mere på www.atlantic.fo

VISITFAROEISLANDS.COM

-

11


Menuen

Tórshavn har over 20 spændende spisesteder

på iPad Amerikanske Huffington Post er ved at falde i svime over færøsk madkunst, som de kalder ”provokerende” og ”altid interessant”.

F

ærøsk fisk og lam smager så godt, at selv granvoksne kvinder kan finde på at fælde en tåre. Det har færinger længe vidst. Men nu ved hele verden det også, takket være nogle eventyrlystne færøske kokke og restauranter, som er på forkant med de gastronomiske trends, mens de jonglerer med de suveræne færøske råvarer. ”På Koks, Hotel Føroyars restaurant, serverer den lokale superstar-kok Leif Sørensen moderne mad med byens bedste udsigt. Hans madkunst er nutidig, nogle gange provokerende, men altid interessant. Sørensen var en af stifterne af manifestet for det nye nordiske køkken for nogle år tilbage og er helt sikkert den mest indflydelsesrige kok på øerne,” skriv-

er en begejstret Kalle Bergman i Huffington Post, et af de vigtigste medier i USA. Han skriver entusiastisk om de enorme færøske jomfruhummere og blåmuslinger, store som tennisbolde, og roser også to andre tórshavnske restauranter, Áarstova i den gamle by og Hotel Hafnias restaurant i byens centrum. ”På Hafnia kombinerer den danskfødte kok Ruben M. Busk kærligheden til dybe smagsoplevelser med en nysgerrighed og passion for sit nye hjemlands produkter. Hotel Hafnia er det klassiske ”downtown”-hotel i Tórshavn, men Rubens madlavning er alt andet end stiv. Hans retter mestrer balancen mellem zortid og nutid og kombinerer traditionelle færøske smagsoplevelser og produkter med et vågent øje på den internationale kulinariske trend,” lyder skudsmålet fra Huffington Posts madskribent. Den amerikanske rejse- og madblogger Kate McCulley (“Adventurous Kate”) kalder det færøske køkken Haute Faroese Cuisine og måltidet på Koks for et af de tre bedste nogensinde. Ikke mindst var hun imponeret over, at man på Koks får sin menu på Ipad:

Sunneva startede udestedet Sirkus efter et ophold i London.

”Hvis de ville imponere mig, var der ingen bedre måde at gøre det på,” skriver hun næsten ekstatisk, hvorefter hun svinger sig videre i superlativerne, mens hun beskriver råvarerne fra havet og mørt færøsk lam. Bent Christensen fra Den danske Spiseguide er mindst lige så begejstret. Om sit første færøske måltid skriver han: ”Måltidet gav mig en chokerende oplevelse. Kontrapunktisk og bevægende. Det mest bevægende var at opleve kvaliteten af fisk og skaldyr – jeg har i min tid som gastronomisk skribent og redaktør af Den danske Spiseguide indtaget flere end 6.000 måltider på restauranter verden over. Her sad jeg i Tórshavn og mæskede mig i jomfruhummere, laks, rokkevinger, søtunger og kammuslinger i en spisekvalitet, der langt oversteg Michelin-trestjernet niveau i Paris eller Lyon.” Blandt de over 20 restauranter og spisesteder i Tórshavn er den populære sushi-restaurant Etika midt i centrum. Kødspisere skal dog ikke fortvivle, udvalget stort og oplevelserne lige så store.

Tórshavns

Færøernes hovedstad har stort udvalg i gå-i-byen steder

egen hipster-mama

Sunneva Háberg har skabt sin egen lille bid af London midt i Tórshavn. t have et miljø her i hjertet af Tórshavn, som jeg selv har opbygget fra grunden – det har for mig en uvurderlig betydning”. Den 28-årige barejer og Tórshavns ukronede hipster-mama, Sunneva Háberg Eysturstein, er den hjemvendte iværksætter, som droppede ud af gymnasiet og forlod Færøerne som 19-årig til fordel for Reykjavik samt et kortere ophold i London.

Frisindets fristed

Her sad jeg i Tórshavn og mæskede mig i jomfruhummere, laks, rokkevinger, søtunger og kammuslinger i en spisekvalitet, der langt oversteg Michelintrestjernet niveau i Paris eller Lyon. Bent Christensen, Den Danske Spiseguide

12

VISITFAROEISLANDS.COM

Med over 20 spise-steder er der rigeligt at vælge imellem, når sulten melder sig.

”Da jeg kom hjem i 2006, fandt jeg hurtigt ud af, at der ikke fandtes noget socialt liv, som appellerede til mig og min omgangskreds. Vi var tilknyttet musikfestivalen G! og satte os for at etablere en ny klubmentalitet, hvor du kan være den, du er”, forklarer Sunneva, som også har været i New York for at lade sig inspirere. Den nye mentalitet bestod først og fremmest af elektronisk musik og en urban London-style hipster-kultur, som kun havde

eksisteret i yderst fragmenterede fremtrædelsesformer på Færøerne. Men langsomt tog dette nye kulturfænomen form og etablerede sig som en social, selvbevidst og uorganiseret bevægelse. De nye trendsættende outsidere havde dog ingen faste fysiske rammer til at begynde med. De havde intet hus at udfolde sig i, og derfor lejede de sig ind i andre klubber og barer, diverse lagerbygninger, bådehuse og nedslidte bygningslevninger. Og ved særlige lejligheder blev elektromusikkens blinkende fester sluppet løs under åben himmel. ”Det var nyt, sjovt og spændende, men tilværelsen som sigøjner-rave var i længden uholdbar. Ikke kun på grund af den upraktiske transportering af anlæg, scene osv., men også på grund af stil, indretning og kunstneriske arrangementer”. Sunneva afviser dog, at Sirkus udelukkende omfatter et eksklusivt hipster-miljø bestående af elektronika-tilhængere og et velafgrænset alternativt kultursegment.

”Min vision har hele tiden været at etablere et frisindet, sjovt og fredsfordrende sted, som er åbent for alle, der bare vil være sig selv. Det rækker langt ud over det stereotype segment. Jeg satser på et publikum, som forstår begreber som frihed, respekt og tolerance. Og så kan alt andet være ligegyldigt”.

Nattens konkurrenter

Selv om Sirkus ikke har gjort Sunneva til millionær, er det blevet hendes stabile levebrød. Men den færøske hipster-mama får kamp til stregen. I en by med 20.000 indbyggere er koncentrationen af barer, caféer, restauranter, klubber og diskoteker i det centrale Tórshavn helt unik. Ét minut til fods fra Sirkus ligger den fashionable loungebar Hvonn, som nok er byens mest befolkede bar de første aftentimer, før festen flytter videre til Sirkus eller de større mainstream-diskoteker Rex, Bassalt, Valhøll eller Garðurin. Og de, der foretrækker det mere rolige selskab, vælger i stedet den klassiske Irish Pub nede ved

havnen eller den gamle færøske pub Café Natur, som efterhånden er blevet en institution i det tórshavnske natteliv og nægter at give op trods konkurrencen fra mere moderne kræfter. Og så er der de mange små barer og bodegaer for de lidt ældre generationer, f.eks. Mimir, Tórshøll, Glitnir og Cleopatra, for blot at nævne nogle af de i alt 18 steder, som året rundt servicerer både stamkunderne og de flakkende gæster. Man kan ikke lade være med at tænke på, hvordan alle disse steder overlever år efter år. Men det gør de, blandt andet fordi 80 procent af alle færinger kun bor et par timers bilkørsel fra Tórshavn centrum og derfor udgør en stor del af kundegrundlaget. Og stederne er alle sammen med til at gøre Tórshavns natteliv til et sammensat kludetæppe af udbud, fra international progressivitet til lokal minimalisme. Og for dem, der ønsker en kosmopolitisk atmosfære - et lille Soho på Færøerne - er Sirkus et godt sted at begynde.

VISITFAROEISLANDS.COM

13


et friskere

færøerne

god gammeldags service, gratis morgenmad, gratis internet, rimelige priser

Explore Gjáargarður here

eldeargest m m a G Goedrvice Inklud S Oplev Færøerne på dine egne præmisser. Vores rimelige priser inkluderer alt du har brug for til at få det bedste ud af dit besøg på Færøerne. Central beliggenhed i Tórshavn, mulighed for havudsigt fra dit værelse. Morgenmad er inkluderet i prisen. Altid. Og med vores billige gæstebilservice har du friheden til at udforske øerne på den bedst mulige måde. På fire hjul, med dig bag rattet.

SÅ FJERNT OG DOG SÅ NÆR …

Gjógv

Charmerende Gjáargarður, omgivet af malerisk natur, bliver af mange betragtet som det smukkeste hotel på Færøerne. Et ophold på Gjáargarður er sandelig fjernt fra dagligdagen. Her kan I nyde roen i den idylliske landsby Gjógv eller tage på vandreture i den storslåede natur. Tilbage på hotellet, med frisk luft i kinderne og opløftet af al den fredfyldte natur, venter jer middag på hotellets restaurant.

Brandur Enni Succes i svensk Melodi Grand Prix

Tórshavn

Lufthavn

Gjógvs placering lukker op for utallige muligheder. Se de berømte klipper, Kæmpen og Kællingen, eller udforsk øerne i bil. En lille times kørsel kan føre jer til de små, finurlige øer oppe i det høje nord, eller mod syd til Tórshavn, øernes hyggelige hovedstad, med den rige historie. På Gjáargarður garanterer vi et uforglemmeligt ophold med god service og stor gæstfrihed. Velkommen til Gjáargarður

yviri við strond 19 fo-110 tórshavn faroe islands

Guesthouse of Gjógv FO-476 Gjógv, Færøerne Tel. +298 42 31 71 info@gjaargardur.fo www.gjaargardur.fo www.facebook.com/gjaargardur.fo

tel. +298 355 500 booking@hotelstreym.com www.hotelstreym.com

GJÁARGARÐUR Guesthouse of Gjógv

love❦

From Faroes with

propellos.dk

Sanne Salomonsen er en af de få udlændinge, der har fået lov til at deltage i svensk Melodi Grand Prix. Det er en stor ære, da Sverige af mange bliver opfattet som selve MGPs hjemland. Også den færøske sangstjerne Brandur Enni, 23, har oplevet den ære. I 2008 deltog han i svensk MGP med hymnen ”Lullaby”. Det år vandt Charlotte Perelli – som i 1999 havde vundet det internationale MGP. Den optræden var med til at gøre den kønne og talentfulde færing til et populært navn i Sverige. Han var kommet til Sverige for at lære af de svenske sangskrivere, men fik hur-

tigt pladekontrakt og var med på en stor juleturné med kendte svenske underholdningsnavne. Desuden har han indsunget et nummer på svensk til Disney-filmen ”High School Musical 3”. Brandur Enni er heller ikke helt ukendt i Danmark. Han begyndte sin musikalske karriere allerede som niårig, og som barnestjerne optrådte han blandt andet hos Bubber på TV 2. Han kommer fra byen Tvøroyri på Suðuroy, hvor han meget tidligt lærte at spille guitar, trompet, klaver og flygelhorn. Hans første album kom i 2002, og han har udgivet flere singler i Sverige. For tiden er Brandur hjemme igen i Tvøroyri, hvor han lader kreativiteten flyde og snart udkommer med et nyt album, ”Funerals and Celebrations”, som han har indspillet i Stockholm sammen med svenske Maria Marcus og danske Marcus Winther-John.

Tre færøske kunstnere, der rykker internationalt.

Tróndur Patursson Udstiller i Washington

Weekend tilbud

Kør selv ferie

Rundrejse

4 dage på Færøerne

Færøerne på kryds og tværs

Færøerne for begyndere

Dette er en enestående mulighed for at tage en forlænget weekend væk hjemmefra og opleve 4 forårsdage på Færøerne. Aldrig før har det været så billigt...

En rejse hvor I på egen hånd, uforstyrrede og i eget tempo kan opleve vores fantastiske øer. Turen bringer jer fra nord til syd, fra vest til øst.

For dig som skal besøge Færøerne for første gang har vi lavet en tur med rejseleder, der er spækket med natur- og kulturoplevelser og giver dig god indsigt i det færøske samfund.

fra 2.995,-

fra 7.295,-

8.695,-

incl. fly og 3 overnatninger

incl. fly, 5 overnatninger og billeje

“all inclusive”

14

Book din rejse på www.62n.fo/da

VISITFAROEISLANDS.COM

Nu er der stille i Kirkjubø. Efter måneders hektisk aktivitet i Tróndur Paturssons atelier, hvor der har været godt fyret op i den store, specialbyggede ovn, er 99 glasfugle i de skønneste farver og mønstre hærdet i ovnen, kølet af og siden omhyggeligt pakket ned i kasser. Efter nytår blev disse kasser fragtet til USA, hvor fuglene, nogle har et vingefang på to en halv meter, udgør en kæmpestor installation på den store nordiske kulturmesse, Nordic Cool 2013, der afholdes på John F. Kennedy Center for the Performing Arts i Washington, D.C. Fuglene er hver især dekorative dele af et kunstværk, der på samme måde som alle Tróndur Paturssons værker med kunstnerens egne ord synliggør det usynlige og uhåndgribelige. Tróndur Patursson er en maler og skulptør, som især arbejder med glaskunst og installationer. Patursson er en samtidskunstner, der har en meget klar fornemmelse for massens monumentalitet og for materialets iboende muligheder. Nordic Cool 2013 afholdes fra 19. feb. til 17. marts.

Olaf Johannessen ”Forbrydelsen” og tysk teater Han har stadig sit barndomshjem i Tórshavn, og han er gift med den færøske skuespiller Marita Dalsgaard. Men det er uden for Færøerne, skuespilleren Olaf Johannessen høster succes. Senest i Danmark, hvor han havde den vigtige rolle som statsministeren i tredje omgang af ”Forbrydelsen”. Rollen har gjort ham til et household name i Danmark, selv om han har en lang karriere bag sig både på Det Kongelige Teater og i dansk TV-drama efter sin uddannelse på Skuespillerskolen i Odense i 1986. I 2010 fik han den største danske skuespillerpris, Lauritzen-prisen, og 250.000 kroner. Lige nu er det dog et helt andet sted, den 51-årige skuespiller slår sine folder. Han bor i tyske Düsseldorf. Det seneste halvandet år har han nemlig stået på scenen i Düsseldorfer Schauspielhaus, og det har været en så stor succes, at han har fået et års forlængelse af kontrakten og tilbud om turné til Japan og Australien. Samtidig går ”Forbrydelsen” sin sejrsgang over hele verden og bliver lige nu vist på tysk TV, hvilket betyder yderligere eksponering. Så fremtiden tegner sig lys for tórshavneren.

VISITFAROEISLANDS.COM

15


Europas bedste øl? Færøernes største bryggeri, Føroya Bjór, i Klaksvík har vundet adskillige internationale priser. I spidsen for bryggeriet står den 38-årige Annika Waag. Hun er meget stolt af bryggeriet, som blev grundlagt i 1888, og hun har påtaget sig opgaven at føre det sikkert ind i det 21. århundrede.

H

istorien om Færøernes største bryggeri er dybest set en historie om en familie, der elsker øl. Da den unge Símun í Vági drog til Danmark i 1883 for at lære til bager, lærte han samtidig at brygge. Fem år senere etablerede han sin egen virksomhed, som udover at drive et landbrug og sælge bagerprodukter også bryggede færøsk øl. Hundrede år senere handler det kun om øl, sodavand og mere øl. ”Det drejer sig dybest set om at bruge sine sanser og hele tiden forsøge at perfektionere smagen”, siger den entusiastiske brygger og produktionschef, Annika Waag, som er uddannet i Tyskland og Danmark. Igennem årene har Føroya Bjór høstet adskillige internationale priser. Den mest prominente var guldmedaljen fra det fornemme belgiske dommerpanel ”Monde Selection – International Institute for Quality Selection”, som består af eksperter fra hele verden. På den store årlige øl-messe hos foreningen ”Danske Ølentusiaster” blev Føroya Bjórs Atlantic Summer Breeze hædret som

den bedste sommer-øl i kongeriget i 2007. 27 andre øl-produkter deltog i konkurrencen, og Føroya Bjór har også fået guldmedaljer for bedste jule- og påskebryg af Selskab for Vestjydsk Ølkultur, hvis dommerpanel består af 100 danske øl-eksperter. Udover priserne har adskillige internationale anmeldere gæstet bryggeriet og været enige om, at det færøske bryggeri er unikt. Nylige gæster fra Danmark på bryggeriet har bl.a. været gastronomi-iværksætteren Claus Meyer, den verdensberømte chefkok på Noma, René Redzepi, det danske kongehus og USAs tidligere ambassadør i Danmark, Laurie Fulton. Føroya Bjór sidder på omkring 80 procent af det færøske marked og eksporterer også til Island og specialbutikker i Danmark. Bryggeriet har takket være sit kvalitetsøl gennem

årene formået at holde verdens fjerde største bryggeri, giganten Carlsberg, stangen på Færøerne - og ikke afgivet markedsandele til den danske storesøster. Annikas ambition er nu at intensivere eksporten til udlandet. ”Med de positive tilbagemeldinger er jeg overbevist om, at der er et uudnyttet potentiale”, forklarer Annika. ”Vi har også planer om at producere ølsnaps, dvs. øl på 30-40 procent, og vi har også udstyret og metoderne til at producere færøsk whisky. Det bliver det næste projekt, og vi har 2-3 år til at finde på et navn”, smiler Annika Waag, brygger og produktionschef.

Det er ingen tilfældighed, at internationale navne som Elton John, Robin Gibb, Westlife og Bryan Adams har spillet på Færøerne. Der bliver nemlig solgt titusindvis af billetter til live-arrangementer hvert år på Færøerne.

Udfordreren

16

VISITFAROEISLANDS.COM

mekka

Whisky på vej

”Det drejer sig dybest set om at bruge sine sanser og hele tiden forsøge at perfektionere smagen”, siger den entusiastiske brygger og produktionschef, Annika Waag, som er uddannet i Tyskland og Danmark.

Det nye færøske bryggeri Okkara har efter kun to år tilkæmpet sig godt 15 procent af det færøske marked. “Jeg er overbevist om, at der er plads til mere end et bryggeri på Færøerne”. Ordene tilhører Steinbjørn í Dali, direktør på det færøske bryggeri Okkara, som blev etableret i 2010. Med splinternyt og højteknologisk udstyr har de ambitioner om at indtage

Færøerne er live-musikkens

en tredjedel af det færøske marked indenfor de næste 2-3 år. Investeringen i bryggeriet uden for Tórshavn har kostet over 30 millioner, og brygmesteren, som leverer de endelige opskrifter, er en erfaren herre, nemlig den danske farmaceut Peter Klemensen. Han har en fortid på Thisted Bryghus igennem 30 år. Indtil videre har Okkara hovedsageligt fokuseret på det færøske marked, men allerede nu

Download den elektroniske udgave og vind en kasse færøsk kvalitets-øl bliver 20 procent af produktionen eksporteret til udlandet, primært Danmark og Island. “Vi vil især satse på Island. Vi har etableret lovende kontakter, og de islandske kunder er meget positive overfor vores øl”, siger Steinbjørn í Dali.

P

robably the wildest event on the festival calendar”. Således skrev den britiske avis The Guardian i 2007 om den årlige G! Festival sent i juli. Europe, Nephew, Kashmir, Travis, Natasha Bedingfield, Kaizers Orchestra og Lisa Ekdahl er blandt de mange internationale navne, som har optrådt på stranden i den lille by Gøta. Hvert år invaderer 5-6.000 glade gæster byen med de kun 500 indbyggere. Og de få lokale, som ikke er direkte involveret i festivalens praktiske maskineri, lægger hus og græsplæner til de festende gæster. Udover det mangfoldige musik-udbud byder festivalen på ægte finsk sauna, varme svenske vildmarksbade, færøsk mad, fest i de lyse sommernætter og sand mellem tæerne.

International anerkendelse

Festivalen, som i 2002 for første gang løb af stablen, har stor indflydelse på den færøske musikscene. Og programmet består hvert år af imponerende 40-50

koncerter, som er ligeligt fordelt mellem færøske og udenlandske navne. Responsen fra udlandet har været overvældende. I 2011 kårede selveste BBC G! Festival som én ud af tre ”must see”-festivaler den sommer, og festivalen har også fået topkarakter hos f.eks. CNN, Travel Channel, The Telegraph, New York Times, Financial Times, Billboard og Wired.

Tæt på 6000 mennesker valfarter hvert år i slutningen af juli til G!festivalen, som afholdes i den lille by Gøta

Elton John og ”Concerto Grotto”

I 2004 etableredes mainstream-festivalen, Summarfestivalurin, i Klaksvík. Og den sælger 10.000 billetter og har bl.a. huset The Scorpions, Robin Gibb, Westlife, Ronan Keating og Brian McFadden. Og som om det ikke var nok, har andre arrangører stået for koncerter med selveste Elton John og Bryan Adams på hovedstadens nationale fodboldstadion. Men Færøerne byder også på en række mere intime musikalske oplevelser, fra jazzfestivalen i Tórshavn i midten af august, hvor alverdens jazzmusikere optræder, til anti-mainstream-arrangementet Summartónar, hvis samtids- og klassiske musik bl.a. fremføres i oldgamle kirker og dybe grotter sommeren igennem. Og ”Concerto Grotto”, som grottekoncerterne er døbt, har etableret sig som en umistelig begivenhed for de mest kræsne og nysgerrige musik- og naturentusiaster. Nordens Hus i Tórshavn er centrum for den klassiske musik og kammermusikken, ikke mindst på grund af Færøernes aktive symfoniorkester dirigeret af den internationalt erfarne færøsk-islandske Bernharður Wilkinson, som har en fortid i Westminster Abbey. Og talentkoncerter i Tórshavn som Asfalt og Sement er stedet, hvor nye navne fødes til de større festivaler.

Derfor er Færøerne et livemekka

Udvalget af live-musik på Færøerne er enormt, landets størrelse taget i betragtning, fra Fær-øernes eget symfoniorkester til mindre kammerkoncerter, store korkoncerter, musikfestivaler med internationale popog rockstjerner og intime koncerter på Tórshavns mange små spillesteder.

VISITFAROEISLANDS.COM

17


Færøske talenter

Finurlige

Ikke nok med at færinger i over 30 år har haft deres eget symfoniorkester - også når det gælder pop og rock klarer færinger sig fænomenalt godt, når man tænker på, at der kun bor 50.000 mennesker på øerne. Teitur og Eivør optræder i hele verden, inklusive USA og UK, og ved talentkonkurrencer i nabolandene giver færingerne konkurrenterne kamp til stregen. I Danmark har færinger to gange vundet Stjerne for en aften og en gang X Factor, og færinger har fire gange nået top fem i dansk Melodi Grand Prix. Derudover har færinger tre gange opnået gode placeringer i X Factor samt en gang i Talent. I 2008 deltog færøske Brandur i svensk Melodi Grand Prix, og på Island har en færing en gang vundet X Factor og to gange nået top fire i landets Melodi Grand Prix. Færinger kan ikke få nok af musik, og scenen er meget varieret fra klassisk til jazz og elektronisk musik.

færøske facts Hjalp briterne mod Hitler

Verdens ældste parlament

Færøernes parlament, Løgtingið (Lagtinget på dansk), er verdens ældste lovgivende forsamling. Det blev dannet i år 900 af de norske vikinger, der befolkede Færøerne.

Ikke mindre end 1,5 millioner portioner fish & chips hver uge i fem år. Så meget udgjorde den færøske eksport af fisk til briterne under 2. verdenskrig. Ved således at hjælpe til med at bespise briterne havde færingerne en ikke ubetydelig rolle i bekæmpelsen af Hitler. I alt 124 færøske sømænd blev dræbt af tyskerne i den forbindelse. Et meget stort tab for det færøske samfund, hvilket i Danmark ville svare til at knap 15.000 søfolk var blevet dræbt. Fær-øerne var besat af Storbritannien under 2. verdenskrig.

Blokstøtte og fiskeri

Danmarks årlige blokstøtte til Færøerne på godt 600 mio. kr. udgør ca. fem procent af Færøernes bruttonationalprodukt, som er på 13 mia. om året. Selv om fiskeindustrien står for hovedparten af ørigets eksport, er den så højteknologisk, at kun hver sjette færing arbejder med fisk. Langt de fleste færinger arbejder indenfor uddannelse, finans, sundhed, håndværk, service og andre tertiære erhverv.

Længst levetid

Færinger har rekorden som de længstlevende i rigsfællesskabet. Mens danske mænd bliver 77,3 år gamle, og danske kvinder bliver 81,6 år gamle, bliver de færøske mænd 79 år gamle og de færøske kvinder 85 år gamle.

Gammelt landbrugsland

Færøerne har altid været et landbrugssamfund, hvor man har holdt får, køer og heste samt hund og kat. Man har dyrket korn, græs, roer, kartofler og andre grønsager. Fra middelalderen eksporterede færinger bl.a. strikvarer og smør, og til gengæld kunne man allerede dengang få fine franske vine, oste, ris, eksotiske krydderier og det nyeste modetøj i Tórshavn. I anden halvdel af 1800-tallet begyndte færingerne for alvor på havfiskeri, som hurtigt indbragte langt flere penge end landbruget og lagde grunden til det moderne færøske samfund af i dag.

18

VISITFAROEISLANDS.COM

luksus

Konference-

Veluddannet folk

Færinger har altid kunne læse, også længe før der kom en folkeskole på øerne. Mange “danske” embedsmænd på Færøerne var faktisk veluddannede færinger. I dag er færingerne et af verdens højest uddannede folk. Udover de mange, der tager håndværkerog mellemlange uddannelser, er der konstant 1500 færinger under højere uddannelse, 500 på universitetet i Tórshavn og 1000 i Danmark. Et stigende antal læser i USA og Storbritannien. Det betyder, at Færøerne har et overskud af højtuddannede, som kommer Danmark til gode. For eksempel arbejder ca. 100 færøske læger i Danmark, 60 færøske advokater/jurister og mange færøske undervisere på universiteterne. Den danske handelsflådes store vækst er delvist sket takket være en hærskare af dygtige færøske officerer, som gennem årene har stået på broen.

Tórshavn er en rigtig mini-metropol, som står klar til at modtage konferencegæster. Her fejrer færingerne Olai, landets nationaldag, i Tórshavn centrum.

Færøerne tilbyder de suverænt bedste rammer for konferencer og team-building.

U

ltramoderne faciliteter med rigelig plads, en overflod af kulturelle tilbud på højt niveau, fantastisk gastronomi og en natur, hvis lige er svær at finde. Og så er det hverken specielt dyrt eller langt væk. Færinger har de senere år satset stadig mere på konferencer og teambuilding for udenlandske selskaber. Og det er ved at give pote, for omverdenen er for alvor ved at få øjnene op for Færøerne som konferenceland. Stadig flere organisationer og firmaer vælger nu at afholde arrangementer på Færøerne, fordi en workshop eller konference her bliver til en helt unik oplevelse sammen med øernes kulturelle tilbud, sport og aktiviteter ude i naturen, hvor der er de smukkeste sandstrande og tårnhøje fuglefjelde. Der er mulighed for vandreture i bjergene, se alle klippetoppene fra en helikopter eller sejle i en færøsk træbåd tæt på kystlinjen.

Hotel Føroyar i Tórshavn har som eneste færøske hotel femstjernede konferencefaciliteter. De inkluderer syv veludstyrede konferencelokaler med trådløst bredbånd og som er velegnede til mindre og større møder og konferencer. Kapaciteten er op til 400 deltagere og hotellet har selv 106 værelser og suiter. I Tórshavn centrum ligger det firestjernede Hotel Hafnia, som tilbyder konferencer og møder for op til 100 personer med it- og av-udstyr. Hotellet har en af Færøernes bedste restauranter og i alt 56 enkelt- og dobbeltværelser samt en suite. Flere andre hoteller tilbyder afholdelse af konferencer, deriblandt det trestjernede Hotel Airport ved lufthavnen, det ligeledes trestjernede Hotel Klaksvík i Klaksvík samt Gjáargarður en times kørsel fra Tórshavn, som i øvrigt er hjemsted for Nordens Hus med plads til større konferencer.

Rideture, fisketure, dykning, vandreture i den vældige natur,

sejlture med speedbåde – Færøerne har det hele. Tjek mulighederne ud på visitfaroeislands.com.

Hotel Føroyar Perfect for a Faroe Island visit

106 værelser med havudsigt, 5 ***** conference faciliteter. Restaurant KOKS, Gras Cafe & 24/7 Reception. Fri parkering, biludlejning & Airport shuttle service.

Esth. 1933

Tel +298 31 75 00 · hotelforoyar.com

VISITFAROEISLANDS.COM

19


Vind rejse

Oplev fortryllende Færøerne med en du holder af

for to til Færøerne Konkurrencen er afsluttet. Vinderne får direkte besked og offentliggøres på visitfaroeislands.com

Med fly:

Atlantic Airways – Hotel Hafnia: Flyrejse for to til sommer fra Kastrup eller Billund. Lejebil fra 62N i fire dage, samt fire overnatninger på det firestjernede Hotel Hafnia i Tórshavn centrum, inkl. morgenmad med hjemmebagt brød og en middag med hotellets populære fiskebuffet med drikkevarer.

Husk at angive i e-mailen om DU vil med fly eller færge, hvis du vinder rejsen til Færøerne Kryds af her, så du husker at deltage!

20

❏ fly ❏ færge

VISITFAROEISLANDS.COM

Smyril Line: Smyril Line har med M/S Norrøna ugentlige afgange fra Hirtshals til Færøerne hele året. Om sommeren er der to afgange til Fær-øerne om ugen. Hvis du ønsker at få sjælen med på turen eller vil have din egen bil med, er det oplagt at vælge ruten, som vores forfædre brugte: søvejen. Det tager ca. 30 timer, og intet er mere fantastisk end at opleve de grønne øer langsomt dukke op i horisonten, indtil du ankommer i hjertet af Tórshavn. Undervejs er der mulighed for at nyde den store og populære buffet, der også byder på færøske specialiteter. Se mere på smyrilline.dk Atlantic Airways: Hvis du hellere vil hurtigt frem, kan du flyve med Atlantic Airways. Kun 2 timer efter afgang fra Danmark stiger du ud i en anden verden med utroligt frisk luft og græsklædte bjerge. Atlantic Airways er kendt for deres venlige stewardesser og byder på gratis mad og drikke på turen. Atlantic Airways har flere daglige afgange fra København. Derudover flyver Atlantic dagligt fra Billund i juni, juli og august, mens der er to ugentlige afgange fra Billund om vinteren. I sommerperioden flyver Atlantic også fra Aalborg to gange om ugen. Se mere på atlantic.fo Der er god offentlig transport med busser, færger og helikopter - og der er flere muligheder for leje af bil. Læs mere på visitfaroeislands.com

Med færge:

Norrøna: rejse med den store, moderne passagerog bilfærge Norrøna fra nordjyske Hirtshals til Tórshavn til sommer for to med bil. Turen tager ca. 30 timer. I får jeres egen kahyt med udsigt og middag om bord. På Fær-øerne fire overnatninger på et godt hotel samt en middag med drikkevarer.

Praktisk information

Gratis kort over Færøerne med vejnet fås om bord på Norrøna og på informationskontoret i lufthavnen.

Svar på quizzen skal findes på de foregående sider. Send de rigtige svar ind på mail til info@visitfaroeislands.com og deltag i konkurrencen om en rejse for to med enten færge eller fly til Færøerne til sommer. 1. Hvor mange årlige solskinstimer har Tórshavn? A: 800 timer B: 1000 timer

Musik: Gennem året og især om sommeren er der et væld af liveoptrædener. Caféer og pubs har livemusik i weekenden og nogle gange midt i ugen. Om sommeren bugner det med musiktilbud fra gratis fredagskoncerter udenfor musikbutikken Tutl i Tórshavn centrum til store musikfestivaler og “Summartónar”, som har et omfattende program af live musik på hele Færøerne - også på Mykines, i Gjógv og på Suðuroy, for at nævne nogle eksempler. Se mere på composers.fo og visitfaroeislands.com

2. Færinger har verdensrekorden som A: Klodens mest kriminelle folk B: Klodens mindst kriminelle folk 3. Hvor mange kilometer veje har Færøerne? A: 700 kilometer B: 1000 kilometer 4. Hvornår fik færingerne eget symfoniorkester? A: For 10 år siden B: For 30 år siden SVARFRIST: 5. april 2013. Vinderne får direkte besked og offentliggøres på visitfaroeislands.com

Skribenter: Maria Evald, Kinna Poulsen, Heini í Skorini, F. H. Knudsen. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG, Leo Josefsson, Ingi Sørensen, Heiðrik av Heygum, Jan Andersson/ Steinprent, Ólavur Frederiksen/Faroe Photo, PR/Koks.no. Redaktion: F. H. Knudsen. Produktion/design: Mark Hildebrandt, futurelinemedia.dk Koordinator: Súsanna E. Sørensen, visitfaroeislands.com Oplag: 283 000 eksemplarer. Tryk: Dansk Avis Tryk.


Smagen af Færøerne på flaske

Vind færøsk kvalitetsøl

Konkurrencen er afsluttet. Vinderne får direkte besked og offentliggøres på visitfaroeislands.com

Vind prisbelønnet færøsk øl og førsteklasses laks. ”Flot skummende øl med god aroma af malt, karamel, frisk korn og lidt hø. Dejlig maltet smag med karamelnoter og halvtør afslutning med god humle,” lyder skudsmålet fra en øl-entusiast på nettet om det færøske bryggeri Okkaras lavastens-øl, Rinkusteinur, der havde premiere i 2010. Nu kan du blive den heldige vinder af enten en kasse af Rinkusteinur eller en kasse af den storsælgende Veðrur (Vædder) øl fra ligeledes færøske Føroya Bjór. Veðrur betegnes af bryggeriet som en pilsner med ”en god, frisk og frugtagtig aroma. Sammensætningen af malt og humle er let og behagelig”. Blandt indsenderne vil vi også finde to, der vinder førsteklasses færøsk laks fra den kendte færøske eksportør Bakkafrost, som bl.a. leverer til mange kvalitets sushi-restauranter i USA. Du skal blot svare på nedenstående spørgsmål og mærke din e-mail med ØL VIND i emnelinjen og send til info@visitfaroeislands.com så har du chancen for at vinde en af de to kasser ægte færøsk øl og de bliver leveret til din dør fra Færøerne! 1. Hvornår blev det færøske bryggeri Føroya Bjór grundlagt? A: I 1888 B: I 1935 2. Hvor mange gå-i-byen steder har Tórshavn? A: 11 B: 18 3. Hvilken færøsk festival har Travis optrådt på? A: G! B: Summarfestivalurin 4. Hvad hedder den færøske ”superstar-kok” på restaurant Koks? A: Kári undir Brúgv B: Leif Sørensen SVARFRIST: 5. april 2013. Vinderne får direkte besked og offentliggøres på visitfaroeislands.com

Transmission From Oblivion - streamet fra Soundcloud. Klik!

Verdenspremiere på Brandurs single her!

Ekstra-indhold på iPad-udgaven: Video med Brandur og flere fotos fra Færøerne Vær den første til at høre det færøske stortalent Brandur Ennis kommende single “Transmission From Oblivion” på iPad-versionen af tillægget. Her kan du også se Brandurs forrige video, “The Illusion Of”, skudt af svenske Leo Josefsson. Du kan downloade tillægget som en iPad-app fra App Store hos Apple.

Søg på Visit Faroe Islands på App Store

Køb Brandurs nyeste album her

VISITFAROEISLANDS.COM

21

Visit Faroe Islands 2013  

Udgivet søndag den 3. marts 2013 i Politiken og Jyllands-Posten i 283 000 ekspemplarer. I denne elektroniske udgave finder man ekstra materi...