Page 1

Taito Uusimaan 100-vuotistaipale Piirrokset Satu Kettunen


Yhdistys ylläpiti varhaisvuosinaan kiertäviä nais- ja mieskotiteollisuuskouluja. 1950- luvulla koulut siirtyivät kuntien omistukseen ja muuttuivat kiinteiksi. Alkuvuosien kurssitarjonta oli myös runsasta ja tarvelähtöistä. Järjestettiin mm. ompelu-, värjäys-, kehruu- ja tallukkakursseja sekä erilaisia korjauskursseja. Mukana oli jo silloin myös kansallispukujen ompelu ja kudonta.


Neuvonta-asematoiminta aloitti myös kiertävinä neuvonta-asemina. Ne viipyivät eri kuntien alueella 2-3 viikkoa tarjoten erilaisia lyhytkursseja. Ensimmäinen kiinteä neuvontaasema perustettiin Hyvinkäälle 1959. Nykyisin käsityökeskusten suosituimpia kudontatekstiilejä ovat matot ja muut kodin sisustustekstiilit.


Kurssit ovat tärkeä osa nykyistä toimintaa. Taito Uusimaa kehittää mallistoaan asiakaslähtöisesti ja tuotteistaa kurssejaan sekä tarjoaa asiakkaille myös valmiita tarvikepaketteja. Yhdistys panostaa yhä enenemässä määrin koulutuksen ja kurssien sähköiseen markkinointiin kotisivuillaan ja Facebookissa. Yhdistys on toimittanut myös kaksi käsityökirjaa: ”Patalappuja à la Carte” ja ”Kierrätä ja sisusta – kierrätyshuovasta ja muusta”.


Uusmaalaisten kansallispukujen tarkistustyö oli mittavaa 1980-luvulla. Yhdistyksellä on välityksessä 11 alueensa kansallispukua, joiden tarkistuksessa se on ollut mukana.


Käsityön taiteen perusopetus alkoi yhdistyksessä v.1993. Yleisen oppimäärän mukaiset opetussuunnitelmat uudistettiin v. 2003 ja laajan oppimäärän mukaiset v. 2009. Taito käsityö- ja muotoilukoulu Helmi tarjoaa opetusta lapsille sekä aikuisille. Se toimii Hyvinkäällä, Tuusulassa, Vantaalla, Porvoossa ja Lohjalla. Mukana on myös Nikkari-toimintaa. Käsityön taiteen opetus antaa oppilaalle pohjan, jolta hän voi jatkaa omaehtoista työskentelyä ja elämyksien kokemista käsityössä.


Yhdistyksen myymälä Rataliina perustettiin 1990-luvulla. Lisäksi Orimattilassa toimi Orimattilan Pitsitupa 1997-2013 Rataliina välittää käsityöyrittäjien tuotteita tarjoten yksilöllisiä vaihtoehtoja käyttö- ja lahjatavaroiden tarvitsijoille. Taito Uusimaa on hallinnoinut ja ollut osatoteuttajana lukuisissa käsityöyrittäjyyttä tukevissa ja kehittävissä hankkeissa. Taito-yrityspalvelut tarjoaa käsityöyrittäjille konsultointia ja sparrausta yrittäjyyteen liittyvissä ongelmissa.

Taito Uusimaan 100-vuotistaipale  
Taito Uusimaan 100-vuotistaipale  
Advertisement