Page 1

M

arjolein van Dreumel

2B


Iedereen heeft wel zo’n plek waar je altijd weer terug wilt komen. Waar goede en minder goede herinneringen liggen. Zo’n plek wat voelt als een tweede thuis of een plek die je leven totaal heeft veranderd. Een plek waar je meer te weten gekomen bent over jezelf of een plek die je heeft geholpen met een keuze te maken voor de toekomst. Voor mij is deze plek Budapest in Hongarije. In dit magazine ga ik je vertellen waarom dit een speciale plek voor mij is. Ik geef je een kijkje in mijn leven en ik vertel je hoe ik denk.


I

nhouds opgave

1. Een nieuw hoofdstuk blz 1 t/m 2 2. Buda en Pest blz 3 t/m 4

E

en nieuw Hoofdstuk

3. Design blz 5 t/m 6

B P unst kunst unst kunst

uda en est

4. kunst blz 7 t/m 10

D D

esign esign esign esign

5. Column blz 11 t/m 12

C

olumn olumn


E

en nieuw Hoofdstuk

1


Hier was ik dan. Ik had 4 jaar van mijn leven op het Staring college besteed. Deze school lag nog geen 15 minuten van mijn huis. Ik had mooie examencijfers gehaald en ik was dan ook eindelijk klaar op deze school. Na de zomervakantie zou een nieuw hoofdstuk van mijn leven beginnen. Een nieuwe opleiding op een school die 90 minuten van mijn huis ligt. De reistijd vond ik wel pittig. Nu ben ik er wel aan gewend. Een nieuwe opleiding, met nieuwe klasgenoten leerlingen en leraren. Dat idee vond ik niks. Ik heb voor de opleiding mediavormgeving gekozen. Eigenlijk was deze keuze een gok. Ik had namelijk altijd gedacht dat ik wat in de zorg wou gaan doen, maar nadat ik naar open dagen was geweest leek dit me helemaal niks. In het 4e leerjaar ben ik geswitcht van sector zorg en welzijn naar economie en heb ik uiteindelijk gekozen voor de opleiding mediavormgeving. Ik was altijd al creatief bezig. Maar was dit wel iets voor mij? Was ik nog wel creatief genoeg? Ik had al een paar jaar niets meer getekend of geknutseld, vond ik dat eigenlijk nog wel leuk? Nadat ik mijn examen had gehaald namen mijn ouders ons mee naar Budapest. Mijn vader was er al een keer geweest voor zijn werk en was dan ook erg enthousiast over deze plek.

2


B P

uda en est

3


Als eerst ga ik jullie wat meer vertellen over Budapest. Budapest bestaat sinds 1873 en is de hoofdstad van Hongarije. In 1873 werden de drie steden Boeda, Ă“buda en Pest samengevoegd. Doordat de Donau dwars door het huidige Budapest stroomt, is er een duidelijk verschil tussen Buda en aan de andere kant Pest. De inwoners van de stad zeggen dat je het best kan wonen in Buda en werken in Pest. Zelf verbleef ik in Pest in het Heritage Home Apartments. Pest heeft geen heuvels en is een stuk levendiger dan Buda. Het zakencentrum, parlementsgebouw en boulevard liggen allemaal in Pest. Zelf heb ik tijdens mijn reis het parlementsgebouw, boulevard, vissersbastion, de grote markthal, en nog veel meer gezien. We gingen elke dag op pad om meer te weten te komen over Budapest.

4


v

D D

esign esign esign esign

51


Tijdens mijn verblijf in pest ben ik ontzettend veel street art tegen gekomen. Zoals een zijkant van een gebouw vol met kunst. Mijn ouders zagen deze kunstwerken niet eens zo snel. Toen ik het eerste kunstwerk zag ”Neopaint ‘A Rubik-Kocka” de rubik’s cube zag was ik heel verbaasd. Kunst dat zo groot is geplaatst in het midden van een straat. Dat had ik nog nooit gezien. Sindsdien ben ik zelf gaan opletten naar elk kunstwerk dat ik kon vinden. Ik werd geïnspireerd door alle verschillende stijlen, kleuren en hoe elke kunstenaar een eigen “handtekening” in zijn kunstwerk achterliet. Toen bedacht ik me dat ik erg van kunst hou. Dat je volledig je gang kan gaan en er geen restricties zijn met kunst. Eigenlijk net zoals met vormgeving. Ja natuurlijk, iedereen heeft bepaalde regels waar je je aan houdt, Maar elke vormgever heeft een eigen unieke stijl. Net zoals kunstenaars laten vormgevers een eigen handtekening achter. Dit hielp mij in de keus die ik had gemaakt voor mijn vervolgopleiding. Die opleiding die eigenlijk een gok was. Nadat ik de kunstwerken in Budapest had gezien ben ik weer gaan tekenen. Zo kon ik toen mijn opleiding begon laten zien wat ik al kon en kon ik beginnen met een eigen stijl te vinden.

2 6


k k

unst unst unst unst

71


N

eopaint ‘A Rubik-Kocka’

De rubik’s cube is ontworpen in Budapest in 1974 door Ernő Rubik. Sindsdien staat de rubik’s cube voor Hongaarse trots. Ook is deze te zien in verschillende kunstwerken van tijd tot tijd. Het laatste kunstwerk waar de rubik’s cube in te zien is in het kunstwerk hierboven. Sta je dichtbij dan zie je allemaal kleurrijke stippen, maar als je verder weg gaat staan verschijnt er een 3D rubik’s cube. Een rubik’s cube is in verschillende manieren op te lossen. Dit wou de artiest ook in zijn kunstwerk laten zien. “there is always a solution and not just one”. “ We think this applies to life as well!”

2 8


M

ika Tivadar Mulató, ‘Nagy Fal’

Dit kunstwerk is gemaakt in 2015 tijdens een festival. Het kunstwerk staat in de Garden of Mika Tivada. Dit is een bar in het joodse district van Budapest. Ook is dit kunstwerk 1 van de 8 die in samenwerking is gemaakt met het ministerie van landbouw. Het kunstwerk representeert traditionele gerechten en dranken uit Budapest

19


A

kacorleone ‘The story of Jankó’

Gebaseerd op een volksverhaal uit Hongarije, maar ook in de stijl van de artiest. Beeldt dit kunstwerk het verhaal van Jankó Holló uit. Jankó is een arme jonge knul die op avontuur gaat. De belangrijke karakters uit het verhaal zoals de raaf, vis en de fluit zijn ook te zien in het kunstwerk. De overlappende figuren representeren een zee vol avonturen, terwijl de raaf bovenaan het kunstwerk de hoofdfiguur voorstelt die bijna zijn plaats heeft bereikt. De felle kleuren uit dit kunstwerk representeren hoop en uithoudingsvermogen

2 10


C

olumn olumn

111


In Budapest is er veel Street art te vinden. Street art zo groot als een zijkant van een gebouw en zo klein als een stoeptegel. Je zult wel denken, dat ziet er ontzettend vet uit. Dat vinden de meeste mensen in Budapest ook. Maar dat andere kleine groepje mensen vindt het verschrikkelijk. Dat rare gekrabbel op huizen, stoepen en speeltuinen. Kunstenaars die hun stinkende best hebben gedaan om een prachtig kunstwerk te maken. Uiteindelijk vinden mensen het “te groot” “lelijk” en “onprofessioneel”. Zelf vind ik dit bullshit. De mensen die in Budapest leven weten dat er steeds meer Street art komt. Zolang dit niet op hun huizen of auto’s staan vind ik dat het geen probleem moet zijn. Street art is 1 van de grootste redenen dat mensen naar Budapest gaan. Hierdoor wordt de economie en welvaart van Budapest stukken beter. Een van de redenen hiervan is dat er in Budapest extreem grote exemplaren van Street art te zien zijn. Ja natuurlijk elk land heeft graffiti. Alleen zit er een verschil tussen graffiti en Street art. Dit verschil is dat als je naar Budapest gaat, dat de street art vertelt over de cultuur, bijzondere momenten in de geschiedenis en culinair eten. Het is niet gewoon wat gekrabbel van een naam op een muurtje. Dus de mensen die dit verschrikkelijk vinden, vinden kunst en hun eigen land verschrikkelijk. Ze hebben geen smaak en geven niet om de welvaart van hun land. Daarom vind ik dat Budapest hun Street art moet houden.

12


1

Magazine favoriete plek  
Magazine favoriete plek  
Advertisement