Page 1

⎡ Baptiste ⎦


B a p t i s t e le fauteuil Ă bascule

by marjan dhose vomo 2010-2011


inhoud


1 Concept/case 2 Vooronderzoek

pg 6 pg 10

3 Dummy & vormstudie

pg 14

4 Historisch onderzoek

pg 24

5 Uitvoeringstekeningen pg 32 technische tekeningen & zaagplan hout 6 Assemblage & montage

pg 48

7

Commersialisering pg 54 ecolizer & meetstaat & publiciteit 8 Bronnen pg 76 9 Dankwoord, colofon

pg 78

inhoudsopgave

5


1 concept/case


Dit ontwerp vindt zijn oorsprong in een conceptuele visie op ‘het meubel’. Het meubel wordt vaak beschouwd als een statisch gegeven, maar kan ook op een andere manier vormgegeven worden en dus op een andere manier in de ruimte staan. Met statisch wordt hier zowel het meubel zelf als de mogelijke zithoudingen bedoeld. Voor het ontwerpen van een meubel dat voldoet aan deze cryptische omschrijving, vertrok ik van de tweedimensionale topologische structuur van een Möbiusring. Een Möbiusring is een ruimtelijke figuur die slechts één vlak en één rand heeft. De band bestaat weliswaar uit een vlak, maar kan alleen in drie dimensies bestaan. Vanuit elk punt van de figuur ziet men ogenschijnlijk twee zijden en twee randen, maar volgt men vanuit een punt een rand of een zijde, dan blijkt bij terugkeer dat men ook de ogenschijnlijk andere rand of zijde heeft doorlopen. De oneindigheid, beweeglijkheid en dynamiek die schuilgaan in deze vormentaal hebben me geleid tot het ontwerpen van een dynamisch meubel. Een meubel dat op verschillende manieren kan gebruikt en opgesteld worden in de ruimte. De Mobiüsband zou het startpunt vormen voor een heel denkproces. Het vertalen van deze dynamische vorm naar een meubel, kreeg zijn eerste vorm in een wiegende, zijwaarts schommelende stoel. Eenmaal vertrokken werd de vorm verder ontwikkeld en zal een veelzijdige schommelstoel ontstaan. Belangrijke parameters vanaf het begin van het ontwerp waren de beweeglijkheid en dynamiek van de stoel. Hoewel de stoel beweeglijk is zou hij rust en kalmte brengen over de persoon die erin zit, dit wordt bekomen dankzij de wiegende beweging die de stoel maakt eens je erin zit. Zoals een kind dat rustig wordt dankzij de concept/case

7


8

concept/case


wiegende beweging van de moeder, zo kan je ook tot rust komen in deze schommelstoel. Een schommelstoel kan getypeerd worden door zijn gebogen onderstel. De stoel raakt het oppervlak slechts op 2 punten, en biedt zo de mogelijkheid aan de ‘zitter’ om voor en achterwaarts te schommelen door het lichaamsgewicht naar voor of achteren te bewegen, of door zich licht met de voeten af te duwen op de grond. De schommelstoel draagt voor velen een ontspannende waarde in zich, dankzij de wiegende beweging. Schommelstoelen zijn ook comfortabel; wanneer een persoon in de stoel gaat zitten, wiegt de stoel automatisch naar achteren op zoek naar zijn zwaartepunt, een punt dat de persoon tot een ontspannen houding brengt, onder een hoek die varieert van persoon tot persoon. Vooraleer aangevangen wordt met het vormgeven van de stoel wordt even teruggekoppeld naar de letterlijke definitie van de schommelstoel en de werkwoorden zoals wiegen en rusten; volgens van dale: schommelstoel: schom·mel·stoel de; m -en stoel op gebogen onderstel waarin men kan schommelen wiegen: wieg de; v(m) -en 1 slaapplaats voor zeer kleine kinderen: vd ~ tot het graf het hele leven; hij was niet in de ~ gelegd om … ongeschikt om … 2 plaats van oorsprong; bakermat wie·gen wiegde, h gewiegd laten schommelen (zoals) in een wieg: een kindje in slaap ~ rusten: rust de; v(m) 1 toestand die intreedt bij het ophouden van vermoeienis of inspanning: tot ~ komen; iem met ~ laten niet storen 2 slaap 3 stilte 4 -en (muz, sp) pauze rus·ten rustte, h gerust 1 rust houden na inspanning of vermoeienis: dit vraagstuk laten we ~ bespreken we nu niet 2 slapen 3 in het graf liggen: Hier rust … 4 liggen, staan, zich bevinden: er rust een vloek op die familie; die taak rust op mij 5 gedragen worden door; steunen: de muur rust op twee kolommen 6 (vd ogen) gevestigd zijn op 7 leunen op of tegen om rust of steun te verkrijgen Het uiteindelijke resultaat kan opnieuw teruggekoppeld worden aan het vertrekpunt; de Möbiusband. Net als bij de Möbiusband wordt bij Baptiste vertokken van een tweedimensionaal gegeven om te komen tot een ontegensprekelijk driedimensionale en dynamische vorm na assemblage.

concept/case

9


2 vooronderzoek


vooronderzoek

11

sahara chair by chris ruhe’s

tilt by peter andersson

rocking armchair by ray & charles eames for vitra

loop by niels hvass

ode Chair by jolyon yates

monarchy stool by yiannis ghikas for feld

rocking stool by claudia santiago & bruno areal for livalike

neo country roching chair by ineke hans

osteon chair by assa ashuach

rocking stool by per sundstedt ving for pyra

rocker stool by brice & kerry moore for context furniture

ripple chair by ron arad for moroso


12

vooronderzoek

ny rocking chair by takeshi nii

clip chair by blasius osko & oliver deichmann for moooi

sway by markus krauss

bean rockers by ahmed khouja for knoond

arc chair by tom raffield

rocking chair by david trubridge for whiteflax

sixixis by tom raffield, charlie whinney, chris jarrratt


folding rocking chair by johnny chiang

De referentiebeelden staven de stelling: meubels met gebogen vormen stimuleren dynamiek. Tegelijk brengen ze ook rust en manifesteren ze zich in hun omgeving. Door verschillende zithoudingen te genereren wordt de stoel meer dan enkel een schommelstoel, hij krijgt voor iedereen een andere betekenis. Ook de kuipvorm van de stoel draagt een zekere geborgenheid in zich, hij beschermt en omarmt de persoon die zit. Een beetje zoals een baby die veilig is in zijn wiegje. Baptiste is een gezinsstoel, de zitting is laag bij de grond, wat zowel een gezelligheid uitstraalt als de ‘toegankelijkheid’ voor kinderen openstelt.

vooronderzoek

13


3 vormstudie & dummy


stoel = opvouwbaar en neemt op deze manier weinig plaats in als opgeborgen object

stoel wordt opengeklapt en kan gebruikt worden als zitbank/ loveseat

stoel wordt een schommelstoel door de eindes van het zitopperblak op te spannen

1e maquette op schaal 1:1 materiaal = golfkarton vormstudie & dummy

15


16

vormstudie & dummy


DUMMY 1.0 De vouwstoel is opgebouwd uit latten, om een eindpunt te bepalen hoe ver de stoel openvouwt, wordt een PVC-buis bevestigd. Door de uiteinden van de zitting heen komt een draadstang, deze verbindt de latten onderling en biedt de mogelijkheid de stoel op te spannen, dit door de moertjes op de draadstang vast te draaien. Op dezelfde manier kan de stoel ook weer ontspannen worden en gebruikt worden als bankje, of opgevouwen en opgeborgen worden.

vormstudie & dummy

17


alternatieve methoden om de stoel op te spannen: spanriemen snelbinders

vormstudie & dummy

19


MAQUETTE & VORMSTUDIE

vormstudies na enkele fundamentele wijzigingen: . de zitrichting is gewijzigd: men schommelt nu voorwaarts . de vorm wordt zodanig ontwikkeld dat meerdere zithoudingen mogelijk zijn . er moet gezorgd worden voor een rugsteun . vorm wordt ontwikkeld zodat ook een armsteun ontstaat

om de grote kracht die nodig is om de stoel op te spannen te verdelen wordt een test gedaan met kofferslotjes 20

vormstudie & dummy


vormstudie & dummy

21


DUMMY 2.0 De nieuwe vorm wordt vertaald in een 2e dummy, verschillende manieren van opspannen worden toegepast. Natuurlijk koord begeeft het al snel. Een nieuw systeem met katrollen doet zijn intrede en biedt oplossingen.

22

vormstudie & dummy


De witte banden worden vervagen door lederen banden als rug- en lende steun, het kussen kan een verplaatsbaar kussen worden, bevestigd aan de lederen banden.

vormstudie & dummy

23


4 historisch onderzoek


Baptiste kan best omschreven worden als een opvouwbare schommelstoel. Deze twee hoofdeigenschappen vormen de basis voor het historisch onderzoek; Baptiste profileert zich tussen de vouwstoel en de schommelstoel. Uit de ruime geschiedenis van beiden konden enkele prominente ontwerpen geselecteerd worden die overlappende eigenschappen hebben. Deze werden aangevuld met enkele andere ontwerpen en in een matrix gegoten met nog twee andere parameters. Parameters die allen hoofdeigenschappen van Baptiste zijn, en die op 1 of meerdere manieren terugkomen in bekende en/of historisch relevante ontwerpen. De 4 hoofdeigenschappen van Baptiste zijn de opvouwbaarheid en zijn schommelende eigenschappen, een andere bestaansvoorwaarde is het feit dat hij opgespannen wordt en daardoor open waaiert en slechts dankzij de handeling van het opspannen bruikbaar wordt, en tenslotte het gegeven dat hij opgebouwd is uit latten. Vertrekkende van deze 4 categorieĂŤn werd voor iedere categorie 1 of meerdere representatieve voorbeelden uit de geschiedenis of de huidige markt aangekaart. In de Oudheid had het meubel een zekere hiĂŤrarchische waarde; de vouwstoel bij de Romeinen was een statussymbool en enkel geschikt voor keizers en hoogwaardigheidsbekleders. In dezelfde periode worden ook in het Chinese rijk reeds vouwstoelen gemaakt, daar kennen ze een eerder praktisch gebruik; de nomaden gebruiken ze als hulpstukje om hun paarden te bestijgen. De Chinese vouwstoel was meestal gemaakt van bamboe met zachte zitting van koord of leder, vaak hadden deze stoelen ook een hoofdsteun en voetbankje. Deze kenmerkende eigenschappen van de afwerking van de Chinese vouwstoel duiken ook op in het ontwerp van Baptiste.

historisch onderzoek

25


SCHOMMELSTOEL

klassieke oudheid

1750

1800

1850

1900

1920

1940

1960

1980

2000

2010

VOUWSTOEL

LATTENSTOEL

AANVERWANTE ONTWERPEN


In de matrix wordt een grote sprong in de tijd gemaakt, van de klassieke oudheid naar de Middeleeuwen, waar even wordt stilgestaan bij de savonarella, een vouwstoel voor vorsten opgebouwd uit latten. Om dan onmiddellijk voort te gaan naar de 18e eeuw, een sprong die is te verklaren door het verloren gaan van de maatschappelijke en hiërarchische waarde van het meubel in de maatschappij vanaf de industriële (en Franse) revolutie. Het meubel wordt vanaf nu in reeksen geproduceerd en verliest status, maar wordt toegankelijk voor iedereen. Ontwerpen worden bedacht vanuit ergonomische, comfort en functionele eigenschappen. De eerste twee belangrijke maatschappelijke voorbeelden van schommelstoelen zijn ontwerpen van en voor de mens, sociale iconen dus. Zowel de Windsor als de Shaker-community ontwerpen hun eigen schommelstoel die past binnen de ideologie van hun micromaatschappij. Ze vormen de eerste voorbeelden van verfijnd ontwerpen, de stoel wordt tot de essentie herleid en teruggebracht tot zijn minimale vorm. Vanaf de 19e eeuw draait de industriële revolutie op volle toeren; een perfect toonbeeld daarvan is de meubelfabriek van de gebroeders Thonet. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw veroveren ze de meubelmarkt met hun gebogen houten meubels in reeksen. In de collectie van Thonet zijn enkele stoelen te vinden die allen raakpunten hebben met het ontwerp van Baptiste. Eerst en vooral uiteraard de schommelstoel n°1, een maatschappelijk onvergetelijk ontwerp, dankzij de lage prijs en het karakteristieke, gezellige ontwerp. Daarnaast maakt Thonet ook de Cafe-stoel, die is simpel van vorm, maar zo uitgedacht dat hij op een zeer economische manier kan getransporteerd worden. Een derde ontwerp van Thonet dat terug te vinden is in de matrix is de opvouwbare ‘arm-chair’ uit de jaren 1890. Baptiste zou kunnen worden samengevat in de kerneigenschappen van deze drie Thonet ontwerpen. In dezelfde periode is vinden we de officers folding chair; een Amerikaanse vouwstoel waarbij de x-kruising vooraan ligt en de zitting zich vlak hierboven bevindt (mbv een gespannen linnen doek). Een ander Amerikaans ontwerp uit de 19e eeuw is de patent folding chair, een lage stoel die kan worden omhoog geplooid tot een gewone stoel en dan kan worden opgevouwen. Een stoel die in verschillende houdingen in de ruimte kan staan, en dus ook verschillende zithouding stimuleert, net zoals Baptiste.

Klassieke Oudheid: romeinse vouwstoel - chinese vouwstoel in bamboe Middeleeuwen: savonarella 18e E: Windsor rocker 1740 19eE: shaker rocker 1840 - thonet cafe chair 1867 - patent folding chair, lounger / chair / folded, 1874 Thonet bentwood folding armchair, 1890 - thonet rocking chair nr 1 1890 - officers folding chair 1890 20e E: lattenstuhl Marcel Breuer 1924 - Propeller stool van Kaare Klint 1927 - female rocker USA 1925 - Rocking chair van Hans J. Wegner 1947 - peacock van Hans J. Wegner 1947 - Easy Chair (USA) 1950 - schommelstoel van Gio Ponti 1953 - rocker van Verner Panton 1960 - ‘ludwig’ by boerge lindau, 1960 - PK 91 van Poul Kjearholm 1961 - ‘cricket’ folding chair by henry glass, 1963 - ‘fiera di trieste’ by a. jacober and p. d’aniello, 1966 - Dondolo, CESARE LEONARDI & FRANCA STAGI, 1967 - Favela armchair by Campana brothers 1991 - Monsieur X byPhilippe Starck 1996 - rocking bench by heidi winge stroem 2002 Superstructure chair by Bjorn Dahlstrom 2003 - Folding Chair and Ottoman by Brainstream 2009

historisch onderzoek

29


Aan het begin van de 20e eeuw ontwerpt Marcel Breuer de lattenstuhl. Een stoel die zuiver uit het materiaalgebruik en de vormentaal is bedacht. De latten vormen lijnen en het geheel vormt samen een stoel. Net zoals Marcel Breuer hier dmv het gebruik van latten een strakke vormentaal tot stand brengt, generen de latten in opgespannen houding de vorm van Baptiste. In dezelfde periode wordt in Scandinavië op een heel andere manier vorm gegeven; enerzijds ontwerpt Kaare Klint de ‘Propeller’ chair, een esthetisch uitgezuiverd, en eenvoudige vouwstoel waarbij in toegevouwen houding de geschrankte beentjes perfect in elkaar roteren en één rond houten balkje vormen. Een fundamentele eigenschap die ook kan worden teruggevonden bij Baptiste. De schommelstoel krijgt in die periode naast een plaats in zowat iedere ruime huiskamer, ook (zowel in Amerika als Europa) een maatschappelijke waarde. Hij behoort in het domein van de vrouw; er wordt ook op deze manier letterlijk naar verwezen. In de naoorlogse periode ontwerp Hans J. Wegner in Scandinavië zijn beroemde en befaamde schommelstoel, een icoon in de designwereld, die zijn inspiratie reeds bij de Windsors en Shakers vindt. Het ontwerp van Wegner kan beschouwd worden als een interpretatie en verder verfijning van de 18e en 19e eeuwse schommelstoel. Niet alleen de schommelstoel, maar ook de peacock van Wegner heeft een historische relevantie en kan in relatie gebracht worden met Baptiste. Zowel hun uitgekiendheid en vormentaal als het materiaalgebruik; bleek (essen)hout vormen een overlap met dit ontwerp. Nog in de jaren ’50 ontwerpt Gio Ponti een schommelstoel, waarvan het skelet uit hout bestaat en de zitting en rugleuning bestaat uit een vervlechting van banden. Ook de vorm, de uitstekende ‘oren’ van de stoel, kan je terugvinden bij Baptiste, hoewel minder gearticuleerd. Een andere gelijkenis met een ontwerp uit de jaren ’50 vinden we bij Verner Panton: zowel Baptiste als de rocker van Panton hebben een gelijkaardige mens-stoel verhouding. Bij Beiden bevindt het zitvlak zich laag boven de grond. Het meubel omhelst de gezetene, zoals een kuikentje dat pas uit zijn ei kruipt. De Easy chair, een ontwerp dat dateert uit de jaren 1950, afkomstig uit de USA, heeft een redelijk gelijklopende vormentaal als Baptiste. De stoel bestaat uit latten, die geschrankt lopen en die zowel aan het hoofdeinde als in de zitting samenkomen op de uiteindes. In de jaren ’60 ontwerpt Poul Kjearholm de vouwstoel PK91. Deze stoel alsook de ‘fiera di trieste’, kunnen net als Baptiste volledig in elkaar gevouwen worden, en transformeren zo van een ruimtevullend zitobject naar een compact, volledig in elkaar verdwijnend meubel. Wanneer we technisch de stoelengeschiedenis beschouwen vinden we een ontwerp dat niet kan ondergebracht worden in een van de drie concrete categorieën van de matrix, maar wel enkele raakpunten met Baptiste heeft; de cricket folding chair. Deze is nl. eveneens een laag vouwstoeltje, maar het echte raakvlak met Baptiste zit in het gegeven dat het stoeltje opgespannen dient te worden alvorens je er kan gaan inzitten. In de aanloop naar het nieuwe millennium ontwerpt Philippe Starck een opvouwbare schommelstoel, een stoel die zijn voornaamste eigenschappen deelt met Baptiste, maar in vormentaal helemaal verschilt.

30

historisch onderzoek


Verder nog enkele visuele of functionele overlappingen: de stoel van de Campana brothers kan beschouwd worden als een herinterpretatie van de lattenstoel. Een andere stoel die meer in de vormentaal aansluiting vindt met Baptiste is de Superstructure chair van Bjorn Dahlstrom, die net zoals Baptiste mbv rechte onderdelen tot een organische vorm komt. Heidi Winge Stroems ‘the rocking bench’ draagt de symmetrie in zich van Baptiste maar nodigt slechts uit tot één bepaalde zithouding. Om af te sluiten nog een ontwerp dat opgebouwd is uit plaatmateriaal en opnieuw kan teruggebracht worden tot een plaat door de stoel en bijhoren voetbankje op te vouwen. Na het voeren van dit beknopt historisch onderzoek, kan gesteld worden dat Baptiste een synthese vormt van de 3 parameters van de opgestelde matrix. Vele ontwerpen vertonen raakvlakken met Baptiste, maar deze vormentalen, samengebracht in één ontwerp, is toch vernieuwend.

historisch onderzoek

31


5 uitvoeringstekeningen


MAATVOERING ONDERDELEN

schaal 1/5

verbindingsas

rondellen als tussenstukjes

basisafmetingen houten latten uitvoeringstekeningen

33


AFMETINGEN LATTEN schaal 1/10

34

uitvoeringstekeningen


uitvoeringstekeningen

35


36

uitvoeringstekeningen


uitvoeringstekeningen

37


ZIJDE A

38

uitvoeringstekeningen


ZIJDE B

uitvoeringstekeningen

39


ZIJDE B opgespannen

40

uitvoeringstekeningen


ZIJDE A + B

uitvoeringstekeningen

41


ZAAGPLAN HOUT 1

2400,0mm 22,5mm

810,0mm

2

1200,0mm

90,0mm

42

uitvoeringstekeningen


3

4 400mm

45mm

45mm

5

6

uitvoeringstekeningen

43


7

8

44

uitvoeringstekeningen


9

10

uitvoeringstekeningen

45


11

46

uitvoeringstekeningen


12

uitvoeringstekeningen

47


6 assemblage & montage


assemblage & montage

49


50

assemblage & montage


assemblage & montage

51


52

assemblage & montage


assemblage & montage

53


7 commercialisering


GRONDSTOFFEN

grondstoffen hout = 20 g/kg staal = 0,3 g/kg koord = 5 m wol (beschermend deken) = xxx g grondstof van hout = bomen

grondstof van metaal = ijzererts

grondstof van nylon = aardolie

grondstof van leder = kalf

grondstof van wol = schaap

Baptiste is een schommelstoel die is opgebouwd uit natuurlijke materialen. De materialen blijven naakt en dit maakt dat het ontwerp heel eerlijk en neutraal blijft. Het hoofdbestanddeel van de stoel is hout; essen, soort hardhout afkomstig uit West-Europa. Dit is een bewuste keuze, het is een duurzame houtsoort, die gecontroleerd wordt en een FSC-label draagt. Door hout te gebruiken uit onze regio wordt ook het transport zo laag mogelijk gehouden. Het is bovendien ook een zeer goede ecologische keuze, want hout is hernieuwbaar, herbruikbaar en biologisch afbreekbaar. Op voorwaarde dat het hout komt uit goed beheerde bossen. De wijze waarop de stoel kan geassembleerd worden (indien computergestuurde vervaardiging) is zodanig dat er nauwelijks hout verloren gaat bij het produceren van de stoel. Het hout is gemakkelijk te bewerken. Naast hout wordt ook een kleine hoeveelheid staal en nylonkoord gebruikt. Dit zijn materialen die hun oorprong vinden in natuurlijke producten (ijzererts en aardolie), maar waarbij veel energie dient toegevoegd om tot een bruikbaar product te komen. Gezien echter de kleine hoeveelheid die hiervan gebruikt wordt, is de milieu-impact hiervan bijna verwaarloosbaar. Beide materialen zijn ook zeer durzaam in gebruik en kennen een bijna oneindige levensduur. Ook naar de omgeving toe zijn beide interressante materialen: de stalen as zit helemaal verwerkt in het hout, en bezit een grote elasticiteit waardoor hij makkelijk mee buigt in de houding van de stoel. De koorden dienen om de stoel op te spannen, deze hebben een heel lage slijtage en zijn zeer soepel, gezien de soepelheid en korte rest aan het touw, is er zeker geen gevaar voor kinderen. Het touw rolt over een wieltje om de hoek van 90° te kunnen maken, dat wieltje zit volledig in het hout weggewerkt, enkel het ‘slotje’ waartussen het koord komt vast te zitten is zichbaar, maar dit is dermate simpel werkt slechts in 1 richting dat het onmogelijk gevaar zou kunnen betekenen voor kinderen. Het leder ten slotte is een natuurlijk product, wordt zeer toepasselijk gebruikt in de meubelindustrie. Dankzij de compactheid van het meubel in toegevouwen positie neemt het slechts0,2 m3 in beslag. Wanneer hij open, in opgespannen houding staat, neemt hij net als een doorsnee schommelstoel 1,2m3 in beslag. Deze compactheid is zeker een troef naar transport, verdeling en opbergmogelijkheden toe. De stoel wordt verpakt in een wollen deken, dit dient hoofdzakelijk om de stoel te beschermen tegen krassen en daarrond een kartonnen cover vervaardigd uit gerecycleerd materiaal (ook deze karton is deels afkomstig van hout met FSC-label). commercialisering

55


ONDERDELEN gewicht: afmetingen: materiaal: onderdelen:

56

21 kg 0.9 x 1.25 x 0.1 (gesloten) 1.2 x 0.9 x 1. 5 essen houten latten ijzeren stang rondellen moer koord wieltje arret (koord) banden in kalfsleder alluminium klinknagels (als pennen voor verbinding)

commercialisering


kalfsleder

essen

zeilkoord

commercialisering

57


58

commercialisering


ECOLIZER productie product/materiaal essen verbindingsas staal pennen & vijzen & rondellen zeilbeslag touw (nylon) puntlassen zagen schuren boren lederen banden

kg 20 0,1

mPt (/kg/...) resultaat 234 4680 271 27,1

0,05 0,05 0,01 0,05

231 240 1

11,55 12 0 0,05

19 26

380 5,2

dnb dnb dnb dnd

gebruik nvt

afdanking hout ijzer nylondraad lederen banden

TOTAAL

20 0,2 dnb 0,2 dnd

5115,9

Na analyse van Baptiste mbv de Ecolizer opgesteld door OVAM, blijkt dat de stoel een zeer hoge puntenwaarde haalt. Hoe hoger de puntenwaarde hoe zwaarder de belasting op het mileu. Door echter ook de levensduur van de stoel in beschouwing te nemen; 100 jaar voor het hout, 10 jaar voor de lederen riemen kan de stoel toch beschouwd worden als een ecologisch verantwoord ontwerp.

commercialisering

59


l

1. 1.1

2. 2.1

MATERIAAL hout essen

staal centrale as rondellen moeren alluminium klinknagels

b

1,25

1 0,02

meubelbeslag wieltjes afkomstig uit het zeilwezen arreten (zeilwezen)

4. 4.1

textiel & kunststoffen kunststoffen zeilkoord textiel lederen banden werkuren

5.

60

onkosten verplaatsingskosten administratiekosten algemene bedrijfsonkosten

commercialisering

0,1

0,045

n (#)

subtot

18

0,10125

totaal

0,10125

0,003255

3. 3.1

4.2

h

0,06 0,02

0,06 0,001

1 30

0,00324 0,000015

8

2 2

5 1,5

1 0,5

2 20

356,8

5 0,75


MEETSTAAT meting(netto)

eenheidV.F.

0,10125 m3

30%

0,003255

bruto

0,132

E.P.

0,75 m2 h

40%

1,05

euro/km

TOTAAL

263,25

5,00

2000

0,003

5 m

totaal

28,7 24,7

57,4 49,4

4,35

21,75

1200 39,93

200 798,6

0,25

89,2

€ 1.484,60

commercialisering

61


PROTAGONISTEN PROFIEL PROTAGONISTEN: De protagonisten vormen het doelpubliek van Baptiste. Baptiste is herinterpretatie van de schommelstoel; deze vrije interpretatie draagt enkele consequentes in zich, die mee bepalend zullen zijn voor de openheid van het ontwerp. De lage zitten maakt dat de stoel hele makkelijk toegankelijk is voor kinderen, ook de schuine opstand van de latten maken het meubels heel speels, kinderen klouteren overal waar ze kunnen. De lage zitting heeft eveneens een lounge-effect, hoewel het nog steeds om een schommelstoel gaat. Baptiste past perfect in de huiskamer van een jong en dynamisch gezin/koppel, open van geest en open voor vernieuwing. Een fotografische weergave van enkele mogelijkheden volgt.

ADRESSEN: Sint-Pietersnieuwstraat 81 - Gent Kongostraat 55 - Gent Sint Kristoffelstraat 22- Brussel Lampstraat 15 - Halle Gentil - Antheunisstraat 2 - Halle

62

commercialisering


commercialisering

63


64

commercialisering


68

commercialisering


commercialisering

69


commercialisering

71


72

commercialisering


commercialisering

73


8 bronnen


BJORN DAHLSTROM, superstucture chair, internet, 2003 (http://www.dahlstromdesign.se/) BRAINSTREAM, folding chair and ottoman, internet 2010 (http://www.brainstreamdesign.com/) CAMPANA BROTHERS, favela armchair, internet (22/05/2011) (http://www.campanas.com.br/) DANISH FURNITURE, propeller stool by Kaare Klint, internet (11/05/2011) (http://www.danish-furniture.com/designers/kaare-klint/#kaare-klint-propeller-chair) DANISH FURNITURE, peacock & rocking chair by Hans J. Wegner, internet (11/05/2011) (http://www.danish-furniture.com/designers/hans-wegner/#hans-wegner-peacock-chair) DANISH FURNITURE, PK91 by Poul Kjearholm, internet, (11/05/2011) (http://www.danish-furniture.com/designers/poul-kjaerholm/#poul-kjaerholm-pk-91) DESIGNBOOM, history of folding chairs, internet, 06/2003 (http://www.designboom.com/eng/education/foldingchair.html) DESIGNBOOM, history of rocking chairs, internet, 2001 (http://www.designboom.com/eng/education/rockingchair.html) FSC, Forest stewardship council,internet, 2009 (http://www.fsc.be/) HEIDI WINGE STROM, rocking bench, internet (11/05/2011) (http://www.heidiwstrom.com/) MOMA, dondolo rocker cesare leaonardi & franca stagi, internet, 2010 (http://www.moma.org/collection/browse_results.php?criteria=O%3ATA%3AE%3Aex4673&page_ number=97&template_id=1&sort_order=4) OVAM, ecolizer, internet, 15/03/2011 (http://www.ovam.be/jahia/Jahia/cache/offonce/pid/176?actionReq=actionPubDetail&fileItem=1212) PHILIPPE STARCK, monsieur X, internet, 1996 (http://www.starck.com/) THONET, 214 & bentwood folding armchair & rocking chair n째1, internet, 2011 (http://www.thonet.de/index.php?option=com_products&did=143&kat=145&lang=en&suchsec=133&task=d etails) VERNER PANTON, relaxer 2 chair, internet (11/05/2011) (http://www.vernerpanton.com/) bronnen

77


9 dankwoord colofon


DANKWOORD

Ik wil eerst en vooral mijn ouders bedanken voor de kans die ze me gaven om te beginnen aan deze opleiding. Een jaar overladen met ervaring in een heel ander vakdomein dan wat me voordien bekend was, dank jullie voor dit extra jaartje waarin ik mijn horizon enorm heb kunnen verruimen. Ook voor de steun en toeverlaat die ze zijn, bij de ups en downs van ieder project. Ook in het bijzonder Klaas en Vake nogmaals danken voor het meedenken bij de uitvoering van mijn prototype, een proces van lange duur. Verder wil ik ook mijn oma bedanken voor de professionele hulp bij het maken van enkele onderdelen van mijn prototype. Ik wil ook de atelierdocenten: Hans, Patrick en Bart, bedanken voor de vele uren atelierbegeleiding en de steun in het ontwerp en voor de vele leerrijke bedrijfs- en beursbezoeken verspreid over het volledige academiejaar. Ik wil ook de mannen van het werkhuis bedanken; Ronny, Rudy, Yves en Jo voor de paraatheid en bereidheid te helpen bij de uitvoering van ieder ontwerp, om ons bij te staan met raad en daad. Ik wil ook nog even de mensen bedanken die hun living hebben opengesteld voor mijn fotoreportage, dankzij wie ik nu een duidelijk beeld heb kunnen schetsen van de mogelijk omgevingen waar ik Baptiste zie in de toekomst. Tenslotte wil ik ook mijn dank richten aan mijn mede-studenten, de VOMO’s voor het fijne jaar samen, voor de heerlijke groepssfeer, de lange babbels, het elkaar helpen bij het ontwerp en nog zoveel meer! Dank u!

colofon & dankwoord

79


80

colofon & dankwoord


COLOFON

marjan d’hose Voortgezette Opleiding MeubelOntwerp academiejaar 2010-2011 atelierbegeleiders: Hans Lecompte Patrick Reuvis Bart Baccarne images by marjandhose illustrations by marjandhose text by marjandhose

colofon, dankwoord

81


baptiste  

baptiste, le fauteuil à bascule

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you