Page 1

Time-lapse

for nybegynnere

r stggeengde i Time-lapse g fo Ste rst책 det grunnle

- Fo osjektet - Velge kamera for Time-lapse pr - Redigering av r책-materialet lapse video - Kombinere bildene inn til Time-


Time-Lapse

T

imelapse fotografering er en veldig interessant teknikk som gir deg muligheten til å fototografere et objekt eller en scene som har en forandring eller bevegelse som pågår over lang tid, hvor vi spiller det av senere i en høyere hastighet. Den enkleste måten å gjøre det på er å ha et kamera stasjonert mot noe som forandrer seg sakte (skyer, planter som vokser, etc) og starter å ta bilder over flere timer eller dager.

Time etter time med fotografering blir komprimert til en video som kun varer i noen få minutter. Med andre ord gir det oss muligheten til å se prosessen raskere uten å vente så lenge som det faktisk tar. Å se på solen fra soloppgang til solnedgang vil ta ca 12 timer; det er kjedelig og du vil sikkert ikke se forandrignen så tydelig. Men å se det på 10 sekunder, det er ganske interessant.

I denne artikkelen vil jeg fortelle deg hvordan du lager din egen Time-lapse video. For å gjøre dette enklest mulig har jeg valgt å dele det opp i forskjellige grupper. 1: Forstå det grunnleggende i time-lapse 2:Velge kamera for Time-lapse prosjektet 3: Redigering av rå-materialet 4: Kombinere bildene inn til Time-lapse video Klar? La oss starte!


1. Forstå det grunnleggende i Time-lapse La oss starte med å forstå de grunnleggende reglene. Under normale omgivelser vil hvert sekund i en video bestå av 24-30 bilder, beregnet med enhet; fps (bilder per sekund). Hvis du ser på en 2 minutter video med 24 fps, betyr det at den er satt sammen av 2880 bilder (frames) animert i høy hastighet. For å lage Time-lapse effekten, tar du utgangspunkt i å redusere intervallet for hvert sekund, og fletter dem inn i en 24-30 fps video. F. eks. hvis det tar 12 timer å filme soloppgang til solnedgang og du tar et bilde i minuttet, vil du ha 720 bilder. Med en 24fps komprimering vil du ha en video av soloppgang til solnedgang som varer i 30 sekunder. Er det ikke fantastisk! Ditt emne! Det kan hende du allerede har en klar idé om hva du vil lage en time-lapse av, hvis ikke er følgende ofte brukte scenarior: - Soloppgang, solnedgang, eller fra soloppgang til solnedgang - Frukt som råtner - Blomst som blomstrer - Vekst av plante - Issmelting - Skyer i bevegelse - Stjerner i bevegelse (klar himmel er påkrevd) - Bevegelser i en travel bygate


Jevn eller Hakkete? Før du blir i ekstase og prøver ut ditt første time-lapse fotograferings prosjekt, vil jeg anbefale at du starter med å tenke på intervalet av hvert bilde, dvs. pausen mellom hvert bilde. Kommer det til å bli et sekund? 10 sekunder? Et minutt? En time? Osv La oss gå dypere i detaljer.

Jevn (kortere intervall) Med en kortere intervall mellom hvert bilde får du en jevnere bildeflyt. En kortere intervall brukes når man fotograferer noe med en raskere forandring, f.eks issmelting, skyer i bevegelse eller en travel bygate. Kortere intervall er vanligvis rundt et sekund til et minutt.

Hakkete (lengre intervall) Lengre intervall mellom hvert bilde har en tendens til å gi en mer hakkete video. En lengre intervall brukes når man fotograferer noe med en tregere forandring f.eks fremdrift av et byggeprosjekt som kan ta år. Pausetiden mellom hvert bilde kan variere, fra en time per bilde, 6 timer per bilde eller én til flere dager mellom hvert bilde avhengig av motivet.

Nå som du har valgt et emne for Time-lapsen, og har en viss idé på intervallene, la oss ta en titt på hvordan det kan gjøres med ulike typer kameraer, enten DSLR, kompaktkamera eller webkamera.


2. Velge kamera for Time-lapse prosjektet I – DSLR Kamera: DSLR (Digital Single-Lens Reflex) kamera er et bedre valg for Time-lapse fotografering sammenlignet med videokamera o.l. Det har høyere bildekvalitet og bedre kontroll over funksjonene. Hvis du er en DSLR-bruker, så vet du nok hva det innebærer. La oss ta en titt på utstyret som trengs.

Utstyr: Stativ Det er viktig å sørge for at kameraet er stasjonert og konsekvent tar bilder av nøyaktig samme sted uten å flytte hit og dit. Dersom du ikke har stativ kan du bruke andre hjelpemiddler for å støtte kamera og skape et stabilt underlag.


Tatt med: Canon EOS 7D Tamron 10-24mm, 3.5-5.6 f. Blender tall: 14 Lukkertid: 13 sekunder


Intervalometer Intervalometer er en fjernkontroll, et tilbehør som vanligvis ikke kommer med DSLR’en din. Den tillater deg å stille inn din DSLR ved å aktivere utløserknappen på intervallet du foretrekker f.eks hvert sekund, 10 sekund eller hvert minutt.

Intervalomenter er nesten en nødvendighet fordi du slipper å manuelt klikke på utløseren under en time-lapse fotografering. Prisen på et intervalometer varierer fra merke til merke men ligger på alt fra 200,- til 1000,- Jeg anbefaler å ta en titt på (ebay.com). For å finne hvilket intervalometer som passer ditt DSLR foreslår jeg at du søker opp på enten google eller kameraets aktør. Programvare (alternativ til intervalomtere) Hvis du ikke har eller får tak i et intervalometer, finnes det en alternativ løsning. Det er en programvare der ute som gjør at den bærbare datamaskinen din kan ta kontroll over din DSLR å gjøre samme jobb som intervalometeret. Men det betyr at din bærbare datamaskin må være tilkoblet kameraet med USB under hele time-lapse fotograferingen. Her er noen anbefalte programvarer som er i stand til å gjøre den time-lapse fotografering for ulike kamera.


Sofortbild(Mac)

Styr kameraet eksternt fra din Mac via USB eller trådløst nettverk ved hjelp av en trådløs sender. Den trigger bildefotografering via utløserknappen på kameraet, inkludert høy hastighet fotografering eller eksternt fra din Mac via knappen på verktøylinjen, hurtigtast eller Apple Remote.

Sofortbild gjenkjenner automatisk kamera og viser kameramodell, linse navn, brennvidde, fokus-modus, eksponeringsverdi og batteristatus i en statuslinje. Alle større kamerainnstillinger som lukkertid, blenderåpning, eksponering, hvitbalanse, ISO, bildeformat og størrelse og matrix-modus vises og kan endres i Sofortbild. Verdiendringer på kamerahuset oppdateres umiddelbart i søknaden.

Sofortbild støtter for tiden alle nyere Nikon digitale Speilrefleks kameraer, inkludert modellene D3S og D3X, D3, D700 og D300s, D300, D7000, D90, D5100 og D5000. Det langsiktige målet til Sofortbild er å støtte alle de store digitale speilrefleks kameraer fra produsenter som Canon, Sony og Panasonic.


Nikon brukere:

D-Software Cam Control (Win) Cam kontroll tillater brukeren å fjernstyre et Nikon DSLR digitalkamera fra en personlig datamaskin. Nikon D60 har ingen eksponering bracketing innebygd i programmvaren sin, så ved å bruke denne programvaren vil du kunne ta 31 bilder i forskjellige eksponeringer som er flott for HDR fotografering.

Cam Control kan endre følgende kamera innstillinger (avhengig Dial Mode) * Eksponering * Shutter Speed * Aperture * ISO Andre funksjoner: * Endre kamerainnstillinger * Enkel snap shot * Normal time-lapse * Bracketing (HDR) Time Lapse * Ta bilder i JPG eller RAW * Overføre bilder til datamaskinen


Nikon Capture 4.0 (Win & Mac) er et allsidig bildebehandling og redigerings-programvarepakke som utvider kapasiteten, og tilbyr omfattende kontroll av RAW og NEF (Nikon Electronic Format) bilder. Nikon Capture 4.0 har også nye bildeforbedrings teknologier som ikke bare lar fotografer opprettholde en raskere arbeidsflyt, men også tilbyr avanserte bilderedigeringsfunksjoner.

“Nikons Capture 4.0-programvaren er mer effektivt og utvider begrepet Nikons Total Bildekvalitet i postproduksjon. Programmet leverer automatiserte nye prosessanlegg og funksjoner som umiddelbart kan utføre forskjellige komplekse og tidkrevende oppgaver, inkludert å fjerne inntrykket av sensorens støv på bilder, redigering hvitbalanse og fargeinnstillinger på en serie med bilder.

Den sterkeste verdien av Capture kommer med sin evne til å utnytte den fulle kraften i NEF filen. Capture tar hensyn og beholder alle de viktige kamerainnstillinger og bildeparametere registrert inne i en NEF-fil på den tiden et bilde er tatt, inkludert automatiske innstillinger og disse innstillingene fotografen har valgt, når den behandler bildet i datamaskinen.


Canon brukere:

DSLR Remote Pro (Win & Mac) DSLR Remote Pro for Windows og Mac. Den profesjonelle programvareløsning for å kontrollere Canon EOS digitale SLR fra en Windows-PC/ Mac ved hjelp av en FireWireeller USB-kabel. DSLR Remote Pro for Windows/Mac inkluderer nå en komplett programvareløsning for en profesjonell Photobooth.

DSLR Remote Pro for Windows/Mac støtter de fleste Canon DSLR-kameraer Canon EOS 7D Canon EOS 60D Canon EOS 50D Canon EOS 40D Canon EOS 5D Mark II Canon EOS 600D/Rebel T3i Canon EOS 550D/Rebel T2i Canon EOS 500D/Rebel T1i Canon EOS 1100D/Rebel T3 Canon EOS 1000D/Rebel XS Canon EOS 450D/Rebel XSi 1Ds Mark III og 1D Mark IV


inPhoto Capture (Win) (Canon kamera kontroll) er konstruert for full kontroll av Canon digitalkamera fra din personlige datamaskin. Det kan virke enten som en TWAIN driver eller som frittstående programvare. inPhoto Capture jobber hardt for å sørge for at deres programvare er lett å lære og bruke. Hvis du fortsatt har problemer eller spørsmål kan du se følgende deler:

Funksjoner: • Fjernkontroll: inPhoto Capture SLR styrer kameraet gjennom PC’en din. • Levende forhåndsvisning: tillater deg å velge den beste utsikten før fotografering, kontrollere bildekvalitet, og verifisere gjeldende opptaksinnstillingene i “run-time” på stor oppløsning. • Levende forhåndsvisning for speilreflekskameraer er rask og har perfekt kvalitet. • TWAIN Image Capture: tillater overføring av bildene kjapt via TWAIN protokollen direkte til aktuelle programmer - Adobe Photoshop, Google Picasa, XnView, og alle andre som støtter TWAIN protokollen, inkludert din egen applikasjon • Lagre til fil: lar deg lagre bildene til fil, angi ønsket filnavn og mappe automatisk eller manuelt. • Fjernstyring av kamerainnstillinger: - Eksponeringsinnstillinger (blender, lukker, eksponeringskompensasjon). - Shooting-modus (Sensitivitet hvitbalanse, Flash Mode). - Bildeinnstillinger (kompresjon, oppløsning). • Fokus under full kontroll: inPhoto Capture SLR støtter Canon SLR kameraer modus som gjør at fokus på objektet stilles automatisk uten behov for å snu kameralinsen med hendene. Ulike kamera autofokus moduser støtter dette. Manuell fokus innstillingen er også tilgjengelig eksternt, da kan du velge fokus sone direkte på live forhåndsvisning. • Bilderotering: både live forhåndsvisning og snapshots kan roteres manuelt ved 90 grader.


II – Kompaktkamera

Kompaktkamera kommer vanligvis i lommeformat, med mindre funksjoner i forhold til SLR, men som fortsatt kan gjøre time-lapse fotograferingen. Hvis du ønsker å prøve å gjøre et time-lapse eksperiment og ikke eier en DSLR, er dette trolig det beste alternativet. La oss ta en titt på noe essensielt utstyr du trenger for time-lapse fotografering:

Essential Utstyr: Tid kontroller / software: Pclix er en bærbar enhet som er i stand til å utløse kameraets lukker hvert sekund eller hver hundrede time, pluss hvor som helst i mellom alt på ett sekund trinn. Det fungerer ikke med alle kompaktkamera, men dekker ganske mange av modellene.

Tripod / Gorillapod Kompaktkamera er mindre i størrelse, men det er også en av ulempene for å opprettholde stabiliteten mens den tar bilder. Lite stativ anbefales, eller en Gorillapod ville være bra for å motvirke hindringer og ujevnoverflate.


III – IPhone:

Du kan også gjøre det med en iPhone. Her er 2 iPhone-programmer som lar deg gjøre time-lapse fotograferingen.

iTimeLapse Dette er et alt-i-ett program som lar deg ta Time-lapsefoto, og velge bakgrunnsmusikk, redigere enkelt bilder og gir deg den endelige videoen. Den lar deg laste opp til YouTube på sparket. Du kan kjøpe iTimeLapse for 14,- i Appstore Store.


G

orillacam er en gratis iPhone app av Joby, som også lager det populære Gorillapod stativet for kameraer. IPhone App utfyller selskapets Gorillamobile system, som inkluderer en iPhone tilpasset Gorillapod og holder.

G

orillacam gir deg muligheten til å utnytte noen nødvendige funksjoner når du tar bilder med et kamera montert. Automatiserte metoder for å utløse lukkeren på kameraet, for eksempel en selvutløser og time-lapse er kjernefunksjonene i Gorillacam. Mens de fleste vanlige kameraer har en innebygd selvutløser funksjon, er dette noe iphone ikke har. Når du setter opp din iPhone med en Gorillapod, vil du fortsatt trenger en måte å ta bilder automatisk. Det er her du får bruk for Gorillacam.

App’en er veldig enkel og lett å bruke. Når du starter Gorillacam, ser det nesten identisk ut med telefonens innebygde kamera app, bare med en ny knapp i nedre-venstre hjørne. Når du trykker på knappen, spretter det opp en meny som lar deg velge hva slags bilde du ønsker å ta.

Gorillacams to største fotograferings typer er selvutløser og Time-Lapse. Når du velger en av disse alternativene, vises en knapp ved siden av utløseren som lar deg sette selvutløseren sin intervall (fra 3 til 90 sekunder), eller antall rammer for å bli fanget i time-lapse (fra tre bilder til uendelig), med et intervall på ett til 120 sekunder sekunder i mellom skudd).


Viktig notat Som alle andre, har vi en tendens til å mislykkes de første forsøkene. Selv når vi er godt forberedt, har vi en tendens til å bli skuffet. Her er noen tips, hentet fra mine erfaringer så du kan være klar over evt. hindringer og redusere sjansen for å feile i et Time-lapse fotograferings prosjekt.

- Ta noen prøvebilder. Ikke begynn med intervallene med en gang. Ta alltid noen testbilder for å være sikker på at du får riktig vinkel og komposisjon. - Ta bilde i JPG. Sett kameraet til å ta bilder i den mest optimale JPG kvaliteten, ellers går du tom for diskplass veldig fort. - Manuell modus. Det anbefales at du fotograferer i manuell modus, manuell lukkertid, blenderåpning, eksponering og hvitbalanse for å unngå at kameraet prøver å justere seg selv når miljøet blir uventet mørkere eller lysere. - Ekstra minnekort. Du må sørge for at du har nok minne til Time-lapse. Du kan lage dine beregninger for å få maksimalt utbytte av minnekortene. Bare finn ut hva som er filstørrelsen på ett bilde og deretter kan du beregne hvor mange bilder som vil bli tatt.

- Ekstra batterier. Hvis du tar en time-lapse utendørs så er gode batterier avgjørende. Det er bra hvis kameraets batteri kan skiftes uten å ta kameraet av stativet. Hvis det fotograferes inne er det best å bruke laderen til kameraet for å opprettholde batteriets levetid. Dette inkluderer også din bærbare datamaskin hvis du er avhengi av programvare for å styre Time-lapse intervall. - Velg et strategisk sted. Sett opp tripod (stativ) på et sted hvor det ikke vil bli flyttet eller veltet lett, spesielt hvis du tar bilder i en travel gate. - Hold et øye på kameraet. Alltid hold kameraet og utstyr under oppsyn under fotograferingen eller sørg for at det står trygt slik at det ikke blir stjålet.


Tatt med: Canon EOS 7D Canon 18-200mm, 3.5-5.6 f. Blender tall: 7.1 Lukkertid: 5 sekunder


3. Redigering av raw-materialet Når du er ferdig med fotograferingen, vil du sitte igjen med hundrevis (om ikke tusenvis) av bilder avhengig av lengden på prosjektet. Noen ganger kan det være noen småting du ønsker å justere før du fletter dem inn i en video, f.eks lysstyrke, beskjering, hvitbalanse etc. Redigere et bilde av gangen kan være en langsom prosess. Her er to måter du kan justere dem på en raskere måte.

1. Photoshop «Action» og «Automatiser» funksjon Åpne et av rå-bildene over til Photoshop og gjør de ønskede forandringer du vil ha på bilde. Når du er komfortabel med utfallet, lag en Photoshop «action» (Windows->Actions) og gjenta hele prosessen på nytt slik at handlingene blir registrert.

Neste, batch automatiser alle filer (File->Automate->Batch) og forteller Photoshop: - Hva den skal gjøre - Kilde til bildene(mappe) - Kilde hvor bildene skal lagres(mappe) Trykk OK-knappen og Photoshop vil begynne å redigere alle bildene i henhold til pre-set handlingen. Du kan nå lene deg tilbake og vente til hele prosessen er over.


2. Lightroom Adobe lightroom er et annet godt alternativ for å redigere bildene dine. Hvis du bruker Lightroom til å administrere bildene dine, bør du allerede være kjent med denne funksjonen. Men hvis du ikke er det, bekymre deg ikke – det er enkelt.

Etter å ha importert bildet inn i Lightroom, kan du starte med redigering av bildet i Develop Mode. Når det er gjort velger du bildene (sannsynligvis alle bildene) du vil ha samme effekt og trykk på Sync-knappen. Dette vil ta alle de effektene du har brukt på det første bildet og bruke dem på alle bildene du har valgt. Hold control (Win)/Command (Mac) med Sync-knappen vil gjøre den om til Auto Sync.


4. Kombinere bildene inn til Time-lapse video Dette er det siste trinnet før du er ferdig med time-lapse prosjektet. Her nevner vi de vanligste programmene vi bruker til denne jobben.

Apple Quicktime Pro 7 (Win/Mac) Gå til fil->Åpne bildesekvens, finn mappen din med bildene, velg det første bildet og trykk åpne. Så kan du lene deg tilbake og la Quicktime gjøre resten av jobben.


Time-lapse Assembler (Mac) Time Lapse Assembler lar deg lage filmer fra en sekvens av bilder. Gi det en mappe som inneholder JPEG-bilder og det vil gi en QuickTimekompatibel filmfil for bruk i iMovie eller annen programvare for redigering. Funksjoner: - Eksporterer MPEG, H.264, Photo-JPEG og RAW filmer - Velg mellom 0,1 og 60 fps (ny i versjon 1.5) - Tillater justering av ferdige filmen - Sørg for at kilden mappen bildene er alle av samme størrelse


Semesteroppgave 2012 - Marius Sagen  

Timelapse, step for step

Semesteroppgave 2012 - Marius Sagen  

Timelapse, step for step

Advertisement