Page 1

Aktivitetshus p책 Wilders Plads Marius Dalsgaard Jeppesen, Afd. 7 Kunstakademiets Arkitektskole Proces


Ă˜en i byen


Kendetegnende for øen er de lange kig, som skabes af de langs- og tværgående gavlbygninger, promenader langs kajkanten samt kig på tværs af øen mellem havnen og kanalerne. Disse meget karakteristike kig vil jeg gerne bevare.


Hovedsageligt består bygningerne på Wilders Plads af gavlhuse i 3-5 etager. Husene står vinkelret mod Inderhavnen og mod Christianshavns Kanal & gavlmotivet er et gennemgående karaktertræk. Mod syd er bebyggelsen mere tilfældigt sammensat med mindre bygninger mod Christianshavns Kanal. Der er ikke en naturlig gennemstrømning af mennesker, og stedet besøges generelt kun af folk, der enten bor, arbejder eller har andre ærindrer i området. Men, - området står overfor en større udvikling i 2013, hvor et vedtaget broprojekt vil forbinde “øen” med indre by, holmen og det øvrige Christianshavn. Derfor tænker jeg ikke at etablere endnu en broforbindelse, da dette ville “punktere” det pulserende havnemiljø yderligere.


Kendetegnende for konteksten er de historiske lag, der kommer til udtryk i en nÌrmest mosaik lignende struktur i plan & taghÌldninger samt mødet mellem de forskellige bygningskroppe.


Fokus pü at bevare den tÌtte forbindelse til vandet og havnemiljøet.


B책denes karakter & stoflighed


En stærk tektonisk karakter i området - Industribygninger og ældre bindingsværks huse fortæller historien om stedets mange funktioner i løbet af årene.


Hjørnet - en historie om to forskellige ankomster og skalaer.


Ankomsten til sitet fra Strandgade opleves som snæver og skalaen er i øjenhøjde. Nabohuset knækker af i en blød vinkel og åbner op til kanten af den nuværende bygning på sitet. Kigget langs kajkanten mod orlogsmuseet er langstrakt og meget kendetegnende for hele øen, og bør bevares. Ankomsten fra Nord-Øst opleves anderledes større på grund af af de store gavlvendte lagerbygninger langs kanalen.


Tanker omkring hus og program


Aktivitetshuset består af to hovedfunktioner - en kajak & roklub samt et spisehus. Derudover vil der være kontor til bådlauget, og faciliteter til sejlere der ligger til i havnen. Kajak & roklubben vil være omdrejningpunkt for livet i huset. Den vil skabe et liv på mange tider af døgnet, og være et samlingspunkt for mange lokale. Bådenes isætning og optrækken af vandet vil skabe en intens rytme man som forbipasserende eller spisende gæst kan iagtage. Livet i roklubben vil være sæsonbetonet, og leve op i sommermånederne, hvorimod vinterhalvåret bliver brugt på klargøring af både, træning og undervisning. Spisehuset ligger sig i forlængelse af flere andre restauranter i området, - Kanalen, Noma, Food Lab, og er tænkt som et sted der kan servere den formelle middag, men også den hurtige frokost på terrassen, med udsigt over kanalen. Du indtager dit måltid på 1.salen, i masternes rum, hvilket for mig har været et vigtigt rum at indtage. Det er vigtigt for mig at man som spisende har en visuel kontakt med de andre brugere af huset og med mulighed for at søge kontakten med f.eks roerne.


Afsæt Bolværket i København er lavet af den Vestafrikanske træsort “Azobetræ” - en hård træsort der er den eneste type træ, der kan klare vandmiljøet i en havn. Roklubbens behov for at søsætte kajakker og sine større inrigger både, resulterer i ramper og broer der tænkes udført i dette materiale. Jeg har arbejdet med en fortsættelse af denne materialitet og bevægelse disse funktioner igangsætter.


Skitsering


Modelstudier


Procesbog  

Tanker, billeder og skitser fra projektet