Page 1

DANMARK Juni 2019 21. ÅRGANG

maritimedanmark.dk

NR. 6-7 DKK 49,50

TEMA

DMF 2020

THYBORØN

Nor-Shipping 2019

Booking godt fra start

Klar til vindmøllepark


LR-MARINE MARINE & OFFSHORE SOLUTIONS PROVIDER


Prepared for any environment Arbejder du i barske miljøer og behøver du marine & offshore godkendelser? Vælg et X2-operatørpanel fra Beijer Electronics til dine HMI-løsninger og kombinér godt design med stærk ydeevne. Skab smarte, integrerede løsninger med iX HMI software og WARP Engineering Studio.

X2 extreme

X2 marine

Robuste HMI’er til barske miljøer

Bygget til livet til søs

X2 extreme paneler er certificeret med alle førende godkendelser som kræves i barske miljøer. Designet til pålidelig drift i marinemiljøer og i farlige områder hvor gasser, dampe og støv er til stede. Modstandsdygtige overfor barske miljøpåvirkninger og drift ssikre ved temperaturer fra -30°C til + 70°C, ved høje vibrationer og højtryksvaskninger.

X2 marine paneler sikrer brugervenlig, pålidelig drift offshore, på skibe og i andre maritime miljøer. Med sorte rammer og alle førende marinegodkendelser er panelerne egnede til montering på broen, i maskinrum og kahytter. X2 marine panelerne kan leveres high-brightness display og integreret CODESYS PLC funktion.

X2 series. Strong. Stylish. Smart. Læs mere på www.beijerelectronics.dk/X2


Copenhagen, 13.-14. may 2020

Because Denmark is no. 6 in the world of shipping

Full steam ahead

DANISH MARITIME FAIR 2020 Where the Danish maritime industry meets

Exhibition • Conferences • Events Stay tuned at www.danishmaritimefair.dk


Grunden til at skibene vokser i Køge Erhvervshavnen i Køge udvides, så vi i fremtiden kan modtage dobbelt så store skibe. Når anlægsprojektet står færdig i 2022, bliver Køge Havn en endnu stærkere samarbejdspartner for de lokale virksomheder og det store opland. Skandinavisk Transport Center og Køge Havn skaber tilsammen optimale rammer for alle typer af virksomheder, både til lands og til vands. Placér din virksomhed i fremtidens transportcenter. Kontakt os allerede i dag. Vi tilbyder erhvervsgrunde fra 20.000 m2. Find din egen grund på: www.stc-koege.dk

Der er gode grunde til, at fremtiden ligger i Køge.

Skandinavisk Transport Center


MARITIME DANMARK 6-7-2019

TOPHISTORIE

14

UDSTILLERE PÅ EKSPORTFORENINGENS FÆLLESSTAND

15

MÅNEDENS TEMA / AUGUST 2019 GRØN TEKNOLOGI I vores først udgave efter sommerferien, der udkommer den 8. august, stiller Magasinet Maritime Danmark skarpt på en af de danske spidskompetencer: Grøn teknologi.

16

8

Singapore rederiet Eastern Pacific Shipping har udnyttet en option, der blev aftalt i forbindelse med rederiets kontrahering af fem 15.000 TEU-containerskibe hos Hyundai Samho Heavy Industries i november 2017. Optionen omfatter yderligere seks skibe af samme type, der dog alle vil blive udstyret med MAN B&W 11G90ME-GI dual-fuel motorer, inkl. en Pump Vaporizer Unit (PVU) - en ny innovativ low-cost pumpe der forsyner ME-GI motorer med LNG.

NOR-SHIPPING 2019 Den internationale maritime messe Nor-Shipping, der finder sted i dagene fra tirsdag den 4. juni til fredag den 7. juni, er den førende maritime begivenhed i Skandinavien, og en af de største messer i den globale maritime verden.

12

10

DANMARK STÆRKT REPRÆSENTERET PÅ NOR-SHIPPING Som altid er mange danske maritime virksomheder på plads, når NorShipping slår dørene op den 4 juni. Stærkest er de rød-hvide farver repræsenteret på den store danske pavillon - arrangeret af Danish Marine Group - men herudover deltager flere danske maritime virksomheder der har valgt at udstille i de industrielle sammenhænge de indgår i.

MAN ENERGY SOLUTIONS OPGRADERER ME-GI MOTORER

BLÜCHER GÅR ALL-IN PÅ NOR-SHIPPING Vestjyske Blücher, der er en af Europas førende producenter af afløbssystemer i rustfrit stål, har store forventninger til Nor-Shipping. Selskabet tilbyder afløbsløsninger til alt fra badeværelser over større industrielle faciliteter til luksuskrydstogtskibe. Blücher blev grundlagt i Danmark, men er i dag ejet af den børsnoterede amerikanske koncern Watts Water Technologies.

18

SALGET AF STANDE PÅ DANISH MARITIME FAIR 2020 GODT FRA START Danmarks internationale maritime messe - Danish Maritime Fair - finder næste gang sted i dagene 13 - 14. maj 2020. Messen er lagt i hænderne på Bella Center Copenhagen, der er Danmarks største messearrangør og råder over Skandinaviens største messecenter med suveræne faciliteter. Salget er allerede skudt i gang og er kommet godt fra start. De første aftaler er på plads og tæller både danske og udenlandske udstillere.


26

20

Svenske havne er på topti listen over de vigtigste partnere i containertrafikken til/fra Hamborg Havn. De svenske havne voksede i 2018 med et plus på 11,8 procent til 334.000 Lastede TEU. Sammenlignet med samhandelspartnerne i det øvrige Europa rykker svenskerne dermed op på en samlet andenplads i sine handelsforbindelser med den tyske storhavn ved Elben.

GRØNNE DANSK PRODUCEREDE Ø-FÆRGER ER FREMTIDEN Står det til de kommuner der driver færgefarten til de danske småøer, så er fremtidens danske ø-færge grøn og danskbygget. Der blev klart, da 15 af de 18 kommuner som har ø-færger og får andel i de særlige ø-tilskud, i starten af maj var samlet til årsmøde i Færgesekretariatet.

24

ØSTERSØLANDENE SKÆRPER FOKUS PÅ BÆREDYGTIG KRYDSTOGTTURISME Flere end 160 repræsentanter fra den internationale krydstogtindustri var i begyndelse af maj samlet til en konference i København, der stillede skarpt på Østersøregionen som en bæredygtig destination for krydstogtskibe.

22

HAVVINDMØLLEPARKER I NORDSØEN TÆT PÅ THYBORØN HAVN

27

MARITIME DANMARK Postomdeles til navngivne abonnenter i Skandinavien. Til samtlige danske rederier, samtlige skibe i den danske handelsflåde, maritime industrier, servicevirksomheder, havne, offshore virksomheder samt interesseorganisationer og folketinget. ISSN 2246-5022 Udsendes desuden som E-magasin.

MSC CRUISES INDSÆTTER MERE KAPACITET I ØSTERSØ-REGIONEN Italienske MSC Cruises sætter ikke sine lys under en ”skæppe” i rederidelen, hvad enten det er som verdens næststørste containerrederi kun overgået af samarbejdspartneren Mærsk eller på krydstogtsiden, som MSC Cruises fra 2025 ifølge prognoserne forventer af vækste med hele 42 procent i Nordeuropa inklusive Baltikum og Rusland.

I Thyborøn glæder de sig meget over Energistyrelsens beslutning om at placere Danmarks største havvindmøllepark Thor i Nordsøen bare 30 sømil ud for Thyborøn Havn.

KOLOFON

HAMBORG HAVNS FORBINDELSER TIL SVERIGE UNDER KRAFTIG VÆKST

ANSVARSHAVENDE REDAKTØR Martin Uhlenfeldt Tlf.: +45 23 66 28 99 mu@maritimedanmark.dk

DIREKTION OG ADMINISTRATION

René Wittendorff Tlf.: +45 70 20 41 55 rw@maritimedanmark.dk

ANNONCER

Niels Hass D: +45 7610 1156 / M: + 45 2933 6606 nh@maritimedanmark.dk

LAYOUT

Designunivers Tryk: Rosendahls, Esbjerg 

DANMARK Juni 2019 21. ÅRGANG

maritimedanmark.dk

NR. 6 DKK 49,50

UDGIVER

Maritime Danmark ApS Dir. René Wittendorff Esplanaden 30.4 1263 København K Telefon: +45 70 20 41 55 Profiler er betalte journalistiske produkter.

TEMA

DMF 2020

THYBORØN

Nor-Shipping 2019

Booking godt fra start

Klar til vindmøllepark

Næste udgave: 8. august 2019


TEMA: NOR-SHIPPING 2019

NOR-SHIPPING 2019 Den internationale maritime messe Nor-Shipping, der finder sted i dagene fra tirsdag den 4. juni til fredag den 7. juni, er den førende maritime begivenhed i Skandinavien, og en af de største messer i den globale maritime verden.

/ SIDE 8

O

ver et areal på 21.500 kvadratmeter fordelt på seks udstillingshaller - vises det nyeste inden for maritim teknologi og services frem suppleret af konferencer på højt plan og masser af netværksmuligheder. Messen tæller i 2019 i alt 900 udstillere fra 48 lande. HOVEDOMRÅDERNE ER: • Blue Economy i Hal A • IT & Navigation i Hal B • Safety & Rescue i Hal C • Shipbuilding & Repair i Hal D • Maritime Services & Logistics in Hal E • Propulsion & Machinery in Hall F

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

Et logisk layout gør det nemt at navigere rundt mellem nationale pavilloner, industrisegmenter og temahaller. Stort set alle førende virksomheder i den maritime verden udstiller på messen. THE BLUE ECONOMY HALL En af messens nyskabelser i år, er the Blue Economy Hall. Silje Bareksten, Nor-Shipping’s Head of Sustainability and Technology, siger om baggrunden for hallen: - Bæredygtig drift og økonomisk vækst er ikke modsætninger i den blå økonomi. Tværtimod, siger Silje Bareksten.


- Men det kommer ikke af sig selv. For at det kan blive muligt - og det skal det både for industriens skyld og for samfundet som helhed - så er vi nødt til at sætte os ned sammen, drøfte muligheder, dele viden, kompetencer og teknologi, og i fælleskab definere strategien. - Det er bydende nødvendigt, og det er derfor at Nor-Shipping 2019 introducerer the Blue Economy Hall, siger Silje Bareksten. - Havene er vores vigtigste naturressource. Den kan blive nøglen til at løse befolkningstilvæksten i verden. Men haven er også truet fra mange sider. Derfor er det afgørende vigtigt at vi passer godt på det. Det bliver en vanskelig balancegang at give plads til øget kommerciel aktivitet, samtidig med at vi hæver den miljømæssige standard. Men jeg tror på at vi kan løse opgaven - i fællesskab, siger Bareksten.

Nor-Shipping har inddraget hele Hal A med sine 1.300 m2 til at skabe the Blue Economy Hall. I 20189 vokser Nor-Shipping for første gang ud af rollen som messearrangør, og indtager et selvstændigt standpunkt. Det sker i for af the Nor-Shipping Principles, der definerer et code of conduct for såvel udstillere som deltagere, samt en opfordring til alle om bakke op om FNs 17 verdensmål. Nor-Shipping har selv valgt at stille skarpt på fire af verdensmålene: Målene 5, 13, 14 og 17 der handler om diversitet og ligestilling mellem kønnene, klimaet, livet i havet og samarbejde. - Det er et udtryk for hvad vi selv tror på, og ikke et forsøg på at missionere overfor hverken udstillere eller besøgende. Men vi ønsker at skabe et fundament for en solid, ansvarlig og

bæredygtig platform for udvikling og samarbejde, siger Per Martin Tanggaard, direktør for Nord-Shipping. 30.000 BESØGENDE Nor-Shipping 2019 forventes at tiltrække omkring 30.000 besøgende fra mere end XX lande, herunder rederier, skibsværfter, maritime organisationer, havnemyndigheder og mange flere. ÅBNINGSTIDER Messen har følgende åbningstider: Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

4 Juni 5 Juni 6 Juni 7 Juni

10 – 17 10 – 17 10 – 17 10 – 15

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 9 /


TEMA: NOR-SHIPPING 2019

AF MARTIN UHLENFELDT

DANMARK STÆRKT REPRÆSENTERET PÅ NOR-SHIPPING Som altid er mange danske maritime virksomheder på plads, når Nor-Shipping slår dørene op den 4 juni. Stærkest er de rød-hvide farver repræsenteret på den store danske pavillon - arrangeret af Danish Marine Group - men herudover deltager flere danske maritime virksomheder der har valgt at udstille i de industrielle sammenhænge de indgår i.

- Vi er som altid glade for at Danmark byde de danske virksomheder velkommen til Nor-Shipping”, siger Per Martin Tanggaard, direktør for Nor-Shipping. - Danmark er altid en af vores største kollektive udstillere, og det afspejler de stærke bånd og fælles interesser der eksisterer mellem vore to maritime lande, siger Per Martin Tanggaard GOD FORNEMMELSE Mark Lerche, leder Danish Marine Group, og ansvarlig for den danske pavillon på Nor-Shipping 2019 ser frem til messen. - Vi har en god fornemmelse med Nor-Shipping, siger Mark Lerche. - De tal vi har set fra Norge, ser gode ud. For første gang siden nedturen på oliemarkedet var der sidste år en vækst i beskæftigelsen hos rederierne deroppe på ca 1.500 mand, og de forventer i år at se en yderligere vækst i beskæftigelsen på godt 3.000. Det er rigtig positivt, siger Mark Lerche VÆKST I INDTJENINGEN - Vi er også begyndt at se en vækst sidste år i omsætning og indtjening allround i rederierne, og når man spørger dem, så forventer de at bygge omkring 140 skibe og 5 rigge over de næste fem år. Og det er endnu et godt tegn. - Man kan se det i forhold til, at der i februar 2017 var der 180 oplagte skibe og rigge. I år var det tilsvarende tal nede på omkring 130. 110 skibe og 20 rigge. Så der er en ret stor reduktion der - og det peger den rigtige vej. - Jeg forventer at det alt andet lige vil give en større efterspørgsel på Nor-Shipping i år, siger Mark Lerche.

/ SIDE 10

SMÅ 40 DANSKE UDSTILLERE Den danske repræsentation på Nor-Shipping 2019 bliver på niveau med det man har set de seneste gange - små 40 virksomheder. Og som altid er der også i år skiftet lidt ud i rækkerne. - Den store forskel for os bliver, at det efter 8 års arbejde er lykkedes os at komme ind og blive nabo til den norske pavillon i Hal C, og det forventer jeg mig en del af, siger en Mark Lerche. - Vi har jo set en generel nedgang i antallet af folk i gangene siden 2015 på grund af olieudviklingen. Men jeg håber og tror at vi kommer til at opleve noget mere liv på gangene denne gang. Både fordi der er kommet flere mennesker til industrien i Norge, og fordi der er bedre omsætning og bundlinje i 2018 end der har været i lang, lang tid. Og så fordi vores ”naboer” trækker mere. CRUISE & FERRY Ud over Danish Marine Group er Eksportforeningens Danish Cruise & Ferry Group også med på Nor-Shipping med deres egen fællesstand. Danish Cruise & Ferry Group arbejder denne gang tæt sammen med den nyoprettede norske Cruise & Ferry Group, og de to pavilloner vil holde et samlet event. - Det syns vi giver meget god mening, siger Mark Lerche. De norske værfter fokuserer lige nu meget på ekspeditionskrydstogtskib segmentet, der har vist sig som en afløser for de ikke længere eksisterende offshore ordrer. De små ekspeditionskrydstogtskibe er bygget til færdes i krævende miljøer, på samme måde som det var gældende for offshore skibene. Derfor har

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

de norske værfter kunne bygge videre på den viden de allerede havde fra offshore. Med de tætte forbindelser mellem Danmark og Norge, også på det maritime område, har danske underleverandører draget fordel af den øgede norske efterspørgsel indenfor krydstogtsegmentet. NÆRE HANDELSPARTNERE Norge er Danmarks femte største eksportmarked.


RELIABLE POWER EVERY DAY. EVERY HOUR

Pon Power A/S | +45 36 88 01 00 | www.pon-cat.com

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 11 /


TEMA: NOR-SHIPPING 2019

/ SIDE 12

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK


AF MARTIN UHLENFELDT

BLÜCHER GÅR ALL-IN PÅ NOR-SHIPPING

Vestjyske Blücher, der er en af Europas førende producenter af afløbssystemer i rustfrit stål, har store forventninger til Nor-Shipping. Selskabet tilbyder afløbsløsninger til alt fra badeværelser over større industrielle faciliteter til luksuskrydstogtskibe. Blücher blev grundlagt i Danmark, men er i dag ejet af den børsnoterede amerikanske koncern Watts Water Technologies. Blücher har datterselskaber og salgskontorer over hele Europa, i Rusland, Mellemøsten, USA og Kina - men hovedkvarteret ligger fortsat i Vildbjerg i Vestjylland.

B

lücher er næsten fast inventar på Nor-Shipping, hvor selskabet har været med gennem mange år. Og 2019 bliver ikke en undtagelse. - Den norske skibsindustri er uhyre vigtig for os. Der er mange værfter i Norge, og vi leverer stort set til dem alle samme, siger Michael Tønnesen, Export Manager Marine, i Blücher. - En stor del af de projekter vi leverer ind til, passagerskibe, olie & gas og store fisketrawlere, de har ofte start i Norge - enten via et norsk rederi eller en norsk skibsarkitekt. Derfor bruger vi rigtig meget tid på lobbyarbejde i Norge, hvor vi snakker med en masse interessenter. Bagefter følger vi så op på projekterne ude på de lokale markeder - Rusland, Rumænien, Polen eller andre lande. Men hvis ikke vi har disse stakeholders med fra start, hvis ikke vi er med i specifikationerne fra starten af, så vinder vi sjældent projekterne, siger Michael Tønnesen. SÆLGER IKKE PÅ PRIS - De produkter og systemer vi sælger, er ikke noget vi sælger på pris. Vi er måske de dyreste på markedet. Så en stor del af det vi laver, er specifikationsarbejde, ude at snakke med rederier og skibsarkitekter for at fortælle dem, hvorfor de skal bruge Blücher på deres fremtidige projekter. - Vi tager til Nor-Shipping for at vedligeholde og pleje vores norske marinekunder, men det handler selvfølgelig også om markedsudvikling. Vi inviterer rigtig mange interessenter som vi gerne vil snakke med. Derfor har vi også en masse produkter og systemer med, som de ikke alle sammen har set før, siger Michael Tønnesen.

NYE PRODUKTER Har I nogle nyheder med til Nor-Shipping ? - Ja, det har vi bestemt. Vi har et nyt produkt der hedder en låsbar gennemføring, non-welded penetrations. Normalt er det sådan, at hvis et skibsværft skal installere den slags produkter, så skal man svejse dem ind i en konstruktion. Der har vi lavet nogle nye varianter med en skrueløsning der gør, at man ikke længere behøver alt det svejsearbejde, men bare skruer det ned i konstruktionen. Det betyder at installationen kan klares på 2 minutter i stedet for 20 minutter, fortæller Michael Tønnesen. - Så har vi lanceret nogle helt nye rendeløsninger i en marineversion. Designvenlige løsninger kunne man kalde dem. Du kender dem måske fra badeværelser, hvor man tidligere havde en firkantet afløbsrist i gulvet, så har man i dag en lang smal rist der ser flot ud. Det er dem vi nu også leverer til skibe. FORDEL VED RUSTFRIT STÅL - Så slår vi som altid et stort slag for sikkerhed. Vi er i princippet de eneste på markedet worldwide som har et komplet ikke-brandbart system i rustfrit stål. Vi slår på at vi kan levere et komplet system, så kunderne ikke skal ud og stykke systemerne sammen af dele fra den ene producent og del fra en anden. Vi kan levere det hele - og i rustfrit stål, siger Michael Tønnesen. VÆKST I NORGE Når I går all-in på Nor-Shipping, er det så fordi I fornemmer at det igen går fremad i Norge? - Det norske marked har været meget bedre, det var dengang der var fuld fart på olie- og gasbranchen. Vi er stadig langt fra niveauet i 2014, men de norske værfter har igen fået travlt. Ikke længere med projekter fra olie og gas branchen, men nu med passagerskibe. Især de såkaldte ekspeditionskrydstogtskibe er der

meget gang i, og dem leverer vi rigtig meget til. Også til de store fiskeskibe og serviceskibe til opdrætsbranchen. - Så vi har en god tro på, at vi kan udvikle vores marked på Nor-Shipping - i Norge men også i andre lande, siger Michael Tønnesen. GRUNDLAGT I 1965 Blücher blev grundlagt i 1965 af Johannes Blücher Skibild, en dygtig og visionær vvs-installatør med begge ben på jorden Virksomhedens sortiment omfatter mere end 2.500 standardprodukter, hvortil kommer specialfremstillede gulvafløb, afløbsrør og industrirender. Alle produkter er udført i rustfrit stål for at sikre kvalitet, flowkapacitet og hygiejne kombineret med lav vedligeholdelse. Produkterne er udviklet i et modulsystem, hvorved delkomponenter kan kombineres til at skabe komplette produkter. Blücher tilbyder også kundetilpassede løsninger, hvor fleksibiliteten og håndværket i produktionsprocessen spiller en vigtig rolle.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 13 /


TEMA: NOR-SHIPPING 2019

UDSTILLERE PÅ EKSPORTFORENINGENS FÆLLESSTAND A/S LOGSTRUP-STEEL B COOL A/S BLÜCHER METAL A/S DAMPA Aps Danish Export Association (Eksportforeningen) DESMI A/S FAYARD A/S Frese A/S Global Boiler Aalborg A/S Green Instruments A/S Halton Marine A/S

HOYER A/S Hytek A/S Insatech A/S Johnson Controls Denmark ApS, Marine KNL Networks Denmark Aps Lindab A/S Liqtech International A/S LR Marine A/S MarineShaft A/S Maritime Danmark Aps ME Production A/S

Nordic Maritime Solutions DK Aps Norisol A/S ORSKOV YARD A/S PHE Nordic ApS Scanel International A/S Scanvi-Interyards AS Scanwipers A/S SPX Flow Technology Danmark A/S SVANEHØJ Danmark A/S VMS Group A/S Wrist Ship Supply A/S

Bliv leder i Det Blå Danmark Ro og højt til loftet Start sommer 2019 Skibsfører 2021 Mulighedernes ø Stærkt foreningsliv Studievejledning +45 6253 1075 www.marnav.dk

/ SIDE 14

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

SØG NU


MÅNEDENS TEMA / AUGUST 2019

GRØN TEKNOLOGI I vores først udgave efter sommerferien, der udkommer den 8. august, stiller Magasinet Maritime Danmark skarpt på en af de danske spidskompetencer: Grøn teknologi. Vi besøger grønne frontløbere, og giver et overblik over de mest innovative grønne projekter lige her og nu.

Hvis I ønsker at markere jeres virksomhed, eller grønne produkt, i forbindelse med Temaet, så kontakt vores salgsteam.

Hvis din virksomhed er på vej med ny grøn teknologi, så send Redaktionen en mail - så kontakter vi jer, og kommer måske ud og skriver om netop jeres produkt.

REDAKTIONEN@MARITIMEDANMARK.DK SALES@MARITIMEDANMARK.DK

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 15 /


TEMA: MOTORER

MAN ENERGY SOLUTIONS OPGRADERER ME-GI MOTORER Singapore rederiet Eastern Pacific Shipping har udnyttet en option, der blev aftalt i forbindelse med rederiets kontrahering af fem 15.000 TEU-containerskibe hos Hyundai Samho Heavy Industries i november 2017. Optionen omfatter yderligere seks skibe af samme type, der dog alle vil blive udstyret med MAN B&W 11G90ME-GI dual-fuel motorer, inkl. en Pump Vaporizer Unit (PVU) - en ny innovativ low-cost pumpe der forsyner ME-GI motorer med LNG.

- Vi er meget glade for, at vi har landet denne ordre i dette vigtige segment præget af hård konkurrence. Vi har i øjeblikket 55 ME-GI motorer i drift, der sammenlagt har 265.000 driftstimer bag sig, hvilket har betydet at ME-GI motoren nu er blevet en industri standar”, siger Bjarne Foldager, Senior Vice President, Head of Two-Stroke Business hos MAN Energy Solution. - Vi er også meget glade for, at Eastern Pacific Shipping har valgt vores nye Pump Vaporizer Unit, der gør fuel gas-supply systeminstallationen langt mere kompakt. Bortset fra den lavere pris og vægt, giver valget af både PVU og motor fra den samme producent mange fordel, inklusiv lettere integration og installation, siger Bjarne Foldager. 200+ ENHEDER I DRIFT MAN Energy Solutions har flere end 200 ME-GI enheder i drift eller i ordrebøgerne fra stort set alle segmenter, og motoren kan nu med rette betragtes som en velafprøvet teknologi. ME-GI sætter standarden indenfor

miljøvenlige, driftssikre fremdrivningssystemer - med sin glidende overgang mellem forskellige brændstoftyper og eliminering af metan udslip. PUMP VAPORIZER UNIT MAN har skabt PVU som en standardiseret, kompakt, højkvalitets pumpe til forsyning af LNG til MANs twostroke ME-GI motorer. PVU’en er udviklet til at tryksætte og fordampe brændstoffet til det tryk og den temperatur, der kræves af ME-GI motoren. Gastrykket kontrolleres via kontrol af det hydrauliske flow til pumpen. Separat kontrol af de tre pumpehoveder giver fuld redundans. THE MARITIME ENERGY TRANSITION MAN Energy Solutions tror at tiden er inde til at gennemføre det der betegnes som the Maritime Energy Transition - et skifte til rene, de-carboniserede løsninger til den maritime branche.

VTA LØSNING ER NU STANDARD FOR MAN 51/60DF MOTORER MAN Energy Solutions har offentliggjort, at VTA (Variable Turbine Area) nu er standard på turboladere af typen TCA. MAN er den første turbolader producent der indfører VTA som standard for fire-takts motorer med store boringer. - High-tech løsninger er nødvendige for at opfylde markedets behov, og med denne løsning leverer vi virkelig ind. Variable Turbine Area bliver stadig vigtigere. VTA anvendes allerede af vores licenshaver Kawasaki Heavy Industries, der fortæller om fremragende ydelse og høj driftssikkerhed, siger Stefan Terbeck, Project Manager for MAN 51/60 motorer hos MAN Energy Solutions. MAN har allerede mere end 380 referencer fra turboladere solgt med VTA teknologi, og VTA er nu godendt til deres TCA-turboladere af typerne TCA55 til TCA88. - Vi har indsamlet mere end syv års operationel erfaring inden vi godkendte VTA teknologien som standard. Som / SIDE 16

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK


TURBORENOVERING

Det er vores speciale!

Mere end 30 års erfaring og med markedets nyeste maskiner, tilbyder vi reparation samt salg af renoverede og fabriksnye turboer, direkte fra lager.

et resultat heraf får vores 51/60DF motor et gennemtestet produkt, siger Stefan Terbeck. FORDELE VED VTA I VTA-konceptet matcher præcist mængden af charge air med mængden af indsprøjtet brændstof under alle forhold. Det har adskillige fordele, bl.a.: • Markant brændstofbesparelse • Forbedret dynamisk ydelse • Brændstof fleksibilitet: smart control management betyder at motoren automtisk tilpasser sig den bedst mulige indstilling Den typiske tilbagebetalingsperiode for VTA på MAN motorer vil ifølge MAN Energy Solutions være halvandet til to år.

A/S Esbjerg Cylinder Service Tlf.: 75 13 92 55 · www.ecs-itop.dk

A/S Midtjydsk Cylinder Service

Tlf.: 86 62 22 44 · www.mcs-itop.dk

Det næste skridt er at gøre VTA til standard også for MAN 51/60G motorer. LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 17 /


SALGET AF STANDE PÅ DANISH MARITIME FAIR 2020 GODT FRA START

Danmarks internationale maritime messe - Danish Maritime Fair - finder næste gang sted i dagene 13 - 14. maj 2020. Messen er lagt i hænderne på Bella Center Copenhagen, der er Danmarks største messearrangør og råder over Skandinaviens største messecenter med suveræne faciliteter. Salget er allerede skudt i gang og er kommet godt fra start. De første aftaler er på plads og tæller både danske og udenlandske udstillere.

S

øren Lindquist, Exhibition Manager i BC Hospitality Group, har det overordnede ansvar for Danish Maritime Fair 2020. - Salget er kommet rigtig godt fra start, siger Søren Lindquist. - Vi holdt et kick-off møde her i Bella Center Copenhagen i slutningen af marts, og vi har allerede noteret en fin interesse for at være med, både fra danske og udenlandske virksomheder.

De første til at reservere en stand var det svenske værft Oresund DryDocks, der allerede fandt kuglepenne frem i forbindelse med kick-off mødet i marts. Med en placering i Landskrona er Oresund DryDocks rigtig godt positioneret i forhold til det danske marked - med passende afstand til konkurrenterne Fayard, Orskov Yard og Karstensens Skibsværft. Blandt de danske virksomheder der har reserveret en stand kan nævnes Maersk Training, der driver kursusvirksomhed og arrangerer efteruddannelse for et bredt udsnit af den maritime branche. GODT TIDSPUNKT AT RESERVERE PÅ Jacob Ekstrøm, Sales & Relation Manager, BC Hospitality Group, har den daglige kontakt til udstillerne. Han siger:

/ SIDE 18

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

- Nogle af de virksomheder jeg har talt med, har været lidt overrasket over at jeg ringer allerede nu. Jamen, der er jo mere end et år til - siger de. Ja, det er rigtigt. Og netop derfor er der gode muligheder for at få netop den stand man gerne vil ha. Det er jo ikke noget med at man skal købe og betale her og nu. Men vi vil rigtig gerne have at udstillerne reserverer i god tid, så vi kan begynde at få lagt puslespillet. Så vi kan få skabt en rigtig god messe i 2020. DEN FEMTE DMF Det er femte gang at Danish Maritime Fair løber af stablen. Den blev grundlagt i 2014 og afviklet første gang i oktober samme år. Planerne om messen blev fremskyndet for at den kunne blive en del af et nyetablerede Danish Maritime Days - et offentligt støttet privat initiativ, med det formål at markedsføre


Danmark som en søfartsnation med stærke kompetencer. Den første messe blev afholdt i Bella Center Copenhagen og sprængte hurtigt rammerne. Messen blev - på linje med Danish Maritime Days - afholdt i hvert af de efterfølgende to år. I 2018 flyttede messen til afholdelse i maj måned, og til 2-års intervaller, på linje med de fleste andre internationale maritime messer. Fra 2020 er messen tilbage i Bella Center Copenhagen, hvor messen nu råder over hele Hal H. Her får Danish Maritime Fair sin egen markante indgang med en stor foyer. Adgangsforholdene til messen er fremragende. Lige udenfor hallen er der et meget stort antal parkeringspladser, en metrostation og stoppested for flere buslinjer. Tilkørslen til motorvejen er få blokke væk, og til Københavns Lufthavn tager det kun få minutter med taxa eller tog. Hal H er rigtig stor. Risikerer man ikke at Danish Maritime Fair drukner i hallen? - Nej, bestemt ikke. Vi glæder os netop over at Hal H er stor, fordi det giver os mulighed for at bygge en udstilling som er fuldstændig tilpasset behovet. Vi er i stand til at trække udstilling i begge ender som en harmonika, så udstillere og besøgende altid vil oplever en messe som har en intim atmosfære, siger Søren Lindquist. For at gøre det endnu lettere og mere attraktivt at besøge messen, vil der fremover være gratis adgang til messen mod registrering, og mulighed for registrering ved indgangen for de der ikke har nået at gøre det hjemmefra.

FLERÅRIG AFTALE Danish Maritime Fair har indgået en flerårig aftale med Bella Center Copenhagen der sikrer, at den maritime messe også fremover vil kunne nyde godt af den store ekspertise indenfor afvikling af store events og messer som BC Hospitality Group råder over, og de fremragende rammer som Skandinaviens største messecenter byder på. - Vi er jo et hus med 40 års erfaring indenfor afvikling af messer og events, så vi kender markedet rigtig godt, siger Exhibition Manager Søren Lindquist. - Vi er en full-service provider, dvs. at vi både har rammerne, og det der skal fylde rammerne ud, samtidig med at vi har eget hotel og metro lige udenfor døren - så vi er rigtig godt rustet til at tage imod udstillere og gæster fra hele verden. Ud over messen vil der også på DMF være et sideløbende konference- og workshop spor. Også her er forberedelserne allerede gået i gang, selv om det endnu er for tidligt at slå emner og talere fast.

- Vi går også væk fra heldagsarrangementer. Det er vigtigt at messen og de sideløbende mødeaktiviteter indgår i en vekselvirkning, hvor de der deltager i møderne, har god tid til også at besøge messen, og omvendt at messedeltagerne har mulighed for at stikke hovedet ind til møder, uden at skulle bruge hele dage på det. IF YOU WISH TO RESERVE A STAND AT THE DANISH MARITIME FAIR 2020 PLEASE CONTACT: Jacob Ekstrøm Sales & Relation Manager BC Hospitality Group M +45 81884844 jaek@bchg.dk FOR MORE INFORMATION ABOUT THE DMF 2020, FEEL FREE TO CONTACT: Rene Wittendorff CEO Danish Maritime Fair M +45 7020 4155. rw@maritimedanmark.dk

- Det vi med sikkerhed kan sige er, at der bliver tale om flere konferencer og workshops i løbet af de to dage som messen løber i 2020. Alt kommer til at foregå indenfor rammerne af Bella Center Copenhagen, så der bliver ikke noget med at man skal transportere sig fra den ene ende af byen til den anden for at deltage i arrangementerne, siger Martin Uhlenfeldt fra Maritime Danmark, der har ansvaret for tilrettelæggelse af arrangementerne.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 19 /


AF MARTIN UHLENFELDT

GRØNNE DANSK PRODUCEREDE Ø-FÆRGER ER FREMTIDEN

Står det til de kommuner der driver færgefarten til de danske småøer, så er fremtidens danske øfærge grøn og danskbygget. Der blev klart, da 15 af de 18 kommuner som har ø-færger og får andel i de særlige ø-tilskud, i starten af maj var samlet til årsmøde i Færgesekretariatet.

Færgesekretariatet blev oprettet af Folketinget for 4 år siden, med det mål at optimere sejladsen til de danske øer - gennem kommunalt samarbejde og driftsoptimering. Sekretariatets daglige ledelse er lagt i hænderne på Jan Fritz Hansen, mens den overordnede ledelse varetages af en styregruppe. Igennem de seneste fire år har Færgesekretariatet taget en lang række initiativer der har fremmet samarbejdet færgekommunerne imellem, skabt driftsbesparelser og øget den afledte værdi af færgefarten. I samme periode har Folketinget vedtaget en gradvis indførelse af landevejsprincippet - en støtteordning der sigter efter

/ SIDE 20

en økonomisk ligestilling mellem transport på færge og via landevej. Færgesekretariatets resultater er i dag bredt anerkendt i Folketinget, kommunerne og ude på øerne. RESULTATER I 2018 Blandt de vigtigste resultater i 2018 kan nævnes: På baggrund af Færgesekretariatets forslag har en arbejdsgruppe under Søfartsstyrelsen udarbejdet forslag til en særlig færgeføreruddannelse rettet mod de mindre, danske indenrigsfærger. Det forventes at et første testhold kan starte i 2019 eller 2020.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

Der er indgået en række rammeaftaler om søforsikring, skibsmaling, brændstof, smøreolier, rednings- og brandudstyr, bookingsystemer, vikar- ordning, efteruddannelse, teknisk assistance og juridisk rådgivning mv. Mindre godt er det gået for en planlagt Afløserfærge. På baggrund af positive tilbagemeldinger fra en række stakeholders har Færgesekretariatet stået i spidsen for at konceptudvikle en afløserfærge, men projektet kan ikke realiseres på nuværende tidspunkt, da de økonomiske forudsætninger for afløserfærgens drift har vist sig ikke at være til stede. Projektet er dog ikke opgivet.


BESØG PÅ FEJØ Årsmødet var henlagt til Maribo, med et forudgående besøg på Fejø. Færgeforbindelsen til Fejø er en af tre færgeforbindelser som Lollands Kommuner driver - de øvrige går til Femø og Askø. Dermed tegner Lolland sig for 10 procent af landets kommunale færger. Fejø er den største af de tre øer, har befolkningstilvækst og et erhvervsliv i udvikling. Øen betjenes af M/F Christine, bygget på Søby Værft i 2002. Den 42-meter lange færge har plads til 30 biler, hvilket er lige i underkanten efterhånden som beboertallet er vokset, og antallet af turister stiger - bl.a. i takt med den øgede statsstøtte. M/F Christine er med sine 17 år den yngste af kommunens færger, de to andre er fra hhv. 1993, 1996. Lollands socialdemokratiske borgmester Holger Schou Rasmussen er derfor godt klar over, at nye færger snart skal på tegnebrættet. - Vores færger holder måske 10 år endnu, men så skal de også udskiftes - så vi har travlt, sagde Holger Schou Rasmussen under en debat mellem politikere, deltagere på Årsmødet og beboere på Fejø, der fandt sted under besøget på øen. SAMARBEJDE OM GRØNNE FÆRGER - Det vi skal have på banen nu er, at øerne skal samarbejde om at finde en standardfærge der

kan udbygges alt efter behov. Det tror jeg kan få prisen ned. Det kan godt være at de første par færger ikke bliver billigere, men det tror jeg de gør efterhånden, sagde Holger Schou Rasmussen. - Og så skal de nye færger selvfølgelig være grønne og gerne eldrevne. Lennart Damsbo-Andersen, Socialdemokrat og næstformand for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer, var helt enig, - I Folketinget ser vi gerne at man får lavet nogle færgestandarder - ikke sådan at man kun har én type færge, men måske en 3-4-5 afhængig af hvad der er brug for. Så bliver det langt, langt billigere, sagde Lennart Damsbo-Andersen. - Der er måske nogen kommuner der siger: Det vil vi ikke. Det er også helt ok, men så må de selv betale. Odders borgmester, Venstremanden Uffe Jensen, er også tilhænger af samarbejde.

- Men på sigt er der ingen tvivl om at vi skal arbejde tættere sammen. Og at det skal være grønne færger. Udsigten til nye færger fik Jenny N. Braat, adm. direktør for brancheorganisationen Danske Maritime på banen. - Vi syns det er en god ide med standardfærger, men vi synes det er en endnu bedre ide, hvis det er danske kompetencer og danske virksomheder der bygger dem, sagde Jenny N. Braat, der glædede sig over at der er lagt op til grønne færger, og ikke en ”dieselhakker”. Braat opfordrede politikerne til at sikre, at de nye ø-færger bliver et dansk udviklingsprojekt, med dansk udstyr danske og danske arbejdspladser Det fik hun en positiv tilbagemelding på fra alle tre paneldeltagere. - Vi skal gøre hvad vi kan for, at skibene bliver bygget i Danmark. For at arbejdet og arbejdspladserne bliver i Danmark, sagde Odders borgmester Uffe Jensen.

- Jeg synes det er helt oplagt at vi skal samarbejde om nye færger. Jeg tror det kommer - men Christiansborg skal lige tage det lidt roligere og give os tid til at finde ud af det, fordi vores færger er så forskellige, sagde Uffe Jensen.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 21 /


HAVVINDMØLLEPARKER I NORDSØEN TÆT PÅ THYBORØN HAVN I Thyborøn glæder de sig meget over Energistyrelsens beslutning om at placere Danmarks største havvindmøllepark Thor i Nordsøen bare 30 sømil ud for Thyborøn Havn.

M

ed beslutningen om at placere danskernes nye 800 megawatt havvindpark Thor i nærheden af de allerede planlagte og projekterede nærkyst havvindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord er et omfattende vindkraftcenter til produktion af grøn energi ved at tage form lige her ved siden af os - i Nordsøen. For os, som bor herude lokalt, giver installationen af havvindmølleparker i Nordsøen rigtig god mening. De yderste vindmøller på de allerede etablerede vindparker Rønland (2002 ) og Nissum Bredning (2017), som Thyborøn har fin udsigt til, sætter rekorder indenfor produktion af grøn, vedvarende energi. Så selvfølgelig er det herude, at danskerne får mest grøn energi for pengene, som Energistyrelsen skriver i en pressemeddelelse. ”Vi lever i vind, så her på den jyske Nordsøkyst går vi selvfølgelig ind for grøn vindenergi, og ja vi nyder udsigten til den,” udtaler Jesper Holt Jensen, direktør på Thyborøn Havn. HAVVINDMØLLEPARKER STILLER STORE KRAV TIL HAVNEINFRASTRUKTUR Havne har mulighed for at støtte godt op om havvindmølleparker med en særlig type infrastruktur til installationsprojekter og en anden type infrastruktur til service og vedligeholdelsen af havvindmølleparker i løbet af deres levetid. Det gør en forskel, når havneinfrastrukturen anlægges hensigtsmæssigt, så projekterne kan få arbejdsro, og der arbejdes fleksibelt med dagligt

/ SIDE 22

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

at støtte godt op om projektet med rigtig god service lokalt. For forsinkelser kan i denne branche få omkostningstunge konsekvenser. HAVNEINFRASTRUKTUREN STÅR KLAR I THYBORØN Det tager tid at bygge ny havneinfrastruktur, dels at få tilladelser dertil og dernæst at anlægge den. For at vise rettidig omhu byggede Thyborøn Havn infrastruktur til havvindmølleparkinstallation i 2016, og vi arbejder løbende med udviklingstiltag for at være i stand til fortsat at vise rettidig omhu og bare være klar. De nye faciliteter i Thyborøn er allerede blevet prøvet af og har bevist deres værd. De første Siemens havvindmøller i 7 megawatt klassen er blevet installeret fra Thyborøn Havn. Her kom de gode arbejdsforhold på sværgodskajanlægget og den fleksibilitet, som der arbejdes med i alle virksomhederne på Thyborøn Havn, til at gøre en kæmpe forskel under installationsprojektet. Flere havvindmølleparker samme sted giver mulighed for optimeret drift i parkernes levetid Den korte sejlafstand fra Thyborøn til både havvindparken Thor og nærkystparkerne Vesterhav Nord og Vesterhav Syd giver gode muligheder for at skabe et optimeret drift og vedligeholdelses setup, et O&M center med hurtig reaktionsevne, og både tids- og brændstofbesparende sejlads ud til havvindmøllerne pga. den korte sejlafstand. Det giver et rigtig godt udgangspunkt for optimeret drift.


På Thyborøn Havn har vi reserveret et dedikeret område på havnen for at skabe de bedst mulige rammer netop til formålet drift og vedligeholdelse af havvindmølleparker. Her er kajanlæg og dertilhørende bygninger allerede projekteret og designet som et skræddersyet setup med helt ideelle arbejdsforhold, der giver gode muligheder for optimeret drift og vedligeholdelse af havvindparkerne på en lokation, der ligger meget tæt på havvindparkerne. NORTH SEA OFFSHORE SERVICE GROUP OG GODE INDKVARTERINGSMULIGHEDER For at støtte op om de kommende havvindmølleprojekter blev der tilbage i 2014 skabt et decideret offshore klyngesamarbejde mellem lokale virksomheder, som leverer forskellige serviceydelser til havvindmølleprojekter på Thyborøn Havn med navnet North Sea Offshore Service Group. De mange virksomheder i klyngen bidrager hver især med deres helt specifikke kompetencer til offshore segmentet. I Thyborøn er man iværksætter dybt ind i DNA´et, her gribes alle de muligheder, der byder sig. Fx har flere lokale virksomheder opkøbt plejehjem, ungdomsskole, sømandshjem og meget mere for at forvandle dem til små hyggelige lejligheder, hotelværelser, huse med have til udlejning, alt sammen med henblik på at være forberedt på at kunne sikre en både god, fleksibel og komfortabel indkvartering til alle de medarbejdere, som vil skulle hertil for at installere havvindmøller fra Thyborøn Havn. I alt står der mere end 400 senge til rådighed i Thyborøn i dag. Arbejder målrettet på at skabe arbejdspladser Den store arbejdsmotivation for os herude ved Danmarks Nordsøkyst er at skabe arbejdspladser, så flere får mulighed for at få glæden af at bo her. Og havvindmølleparkerne i Nordsøen er

Forberedelsen af en havvindmøllepark-installation er i sig selv et omfattende stykke arbejde Fra det øjeblik at beslutningen om placeringen af en havvindmøllepark er truffet, ligger der et kæmpe arbejde forude med udbudsrunder, som talrige virksomheder på forskellige niveauer i værdikæden byder ind på. Tidstunge projekteringsopgaver med minutiøs planlægning, valg af leverandører til selve installationen, valg af fartøjer, konfigurering af både det drifts- og vedligeholdelsessetup som parkerne skal driftes under og meget mere forberedes længe før selve installationen begynder.

havvindmøllerne påbegyndes. Havbundsundersøgelser af området, hvor havvindmøllerne skal opføres, er et godt eksempel herpå. Det kan fx være minerydninger og diverse boreprøver fra havbunden. Men også forberedelser til hvordan strømmen bedst føres i land ude fra havvindmøllerne forberedes lang tid i forvejen. Alene det at forberede havvindmølleinstallationer er et meget stort arbejde, der starter mange år før, at havvindmøllerne snurrer.

Også meget praktisk arbejde går i gang allerede 2-3 år før selve installationen af

for os lig med arbejdspladser. For at være klar til når tiden kommer, har vi i god tid forberedt os og gjort os umage med at skabe en komplet pakke af serviceydelser, der henvender sig henholdsvis til offshore installationsprojekter og til drift og vedligeholdelse af havvindparkerne igennem deres levetid. Derfor er vi oprigtigt

glade for beslutningen om at placere flere havvindmølleparker i Nordsøen, der hvor vinden er, og hvor havvindparkerne vil blive yderst produktive, så vi som danskere får mulighed for at få mere grøn energi.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 23 /


ØSTERSØLANDENE SKÆRPER FOKUS PÅ BÆREDYGTIG KRYDSTOGTTURISME Flere end 160 repræsentanter fra den internationale krydstogtindustri var i begyndelse af maj samlet til en konference i København, der stillede skarpt på Østersøregionen som en bæredygtig destination for krydstogtskibe.

- Beskyttelse af havmiljøet er helt fundamentalt for krydstogtindustrien, sagde Michael McCarthy, bestyrelsesformand i Cruise Europe, i sin velkomsttale. - Krydstogter er en af de hurtigst voksende dele at turistindustrien, med Østersøen som den næstvigtigste destination i Europa, efter Middelhavet. Med stadig flere og stadig større krydstogtskibe er havnene under pres for at levere den infrastruktur der er brug for. - Bæredygtighed handler om mange til: emissioner, spildevand, røg, affald, ballastvand, for mange krydstogtskibe i havnene, for mange turister, trafikpropper - og så videre. Men bæredygtighed er nødt til at fungere i en økonomisk kontekst - både for krydstogtselskaberne, havnene, byerne, regionerne og den lokale befolkning. Så udfordringen er at sikre, at de økonomiske fordele ikke overskygges af miljømæssige og sociale ulemper for lokalsamfundene, sagde Michael McCarthy. CRUISE BALTIC SUSTAINABILITY MANIFESTO Bestyrelsesformanden fremhævede i sin tale det netop vedtagne Cruise Baltic Sustainability Manifesto - der har skarpt fokus på nedbringelse af luftforurening og trængsel i Østersøregionens havne og byer - som et fremragende eksempel på, hvad man kan opnå hvis man formår at arbejde tæt sammen. Direktør i Cruise Baltic, Claus Bødker, er helt enig. - Det er en forudsætning for arbejdet med den grønne omstilling i krydstogtbranchen, at der er enighed om, at både byer, havne og rederier yder den nødvendige indsats. Derfor er det et afgørende skridt mod en mere bæredygtig fremtid, vi nu har taget, og det er fantastisk at opleve så stor opbakning og motivation på tværs af hele branchen, siger Claus Bødker. Cruise Baltic blev stiftet I 2004 som et netværk af 12 krydstogtdestinationer i Østersøregionen. Siden er netværket vokset og tæller i dag 29 Østersødestinationer Samtlige destinationer underskrev på konferencen manifestet om øget bæredygtighed. Konferencen præsenterede herudover en række anbefalinger og teknologiske løsninger, der kan bidrage til indfrielse af de grønne mål for Østersøens krydstogtdestinationer.

/ SIDE 24

LANDSTRØM ER EN AF VEJENE FREM Landstrøm var et af de helt centrale temaer på konferencen, der blandt andet belyste erfaringerne fra Kristiansand Havn. Også på trængselssiden var der mange inputs. Et af dem kom fra Wonderful Copenhagen, der påviste, at tilfredsheden blandt krydstogtgæster i Købehavn er større, jo flere bydele de besøger. Det understøtter tanken om at sprede gæsterne ud over større arealer og dermed undgå trængsel. - Ingen er mere interesseret i at komme miljøproblematikkerne til livs, end krydstogtindustrien selv. Konferencen markerede begyndelsen på en grønnere fremtid og et stærkt, globalt samarbejde. Nu vender vi alle sammen hjem for at eksekvere på de mål, vi har sat, siger Claus Bødker. STORT INTERNATIONALT PROJEKT Konferencen var samtidig startskuddet til Miljø- og Fødevareministeriets internationale projekt om mindre luftforurening ved kajen fra krydstogtsskibe i Østersøregionen. Projektet løber fra 2019 til og med 2022. - Det er centralt for den grønne omstilling, at vi får skabt nogle miljømæssige og bæredygtige rammer, der kan rumme krydstogtturismen og lukke ned for den forurening, der lige nu følger med skibene ind i de danske havne og videre ud i byerne. Derfor ser vi frem til, at vi i fælleskab får drøftet de løsninger, der kan virke på den korte bane, samt lagt en mere bæredygtig linje for krydstogtindustrien, konstaterer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. LANDSTRØM PÅ VEJ I KØBENHAVN Københavns overborgmester Frank Jensen var blandt talerne på konferencen i København, der fandt sted den 7. maj. - Københavnerne skal kunne trække vejret uden at bekymre sig om luftforurening. Derfor sætter vi ind overfor forureningen fra krydstogtskibe, der lægger til kaj i byen. Vi har netop afsat penge til at projektere et landstrømanlæg i Nordhavn og til at finde en model for, hvordan vi kan få landstrøm på Langelinie. Her spiller internationalt samarbejde en afgørende rolle. For jo flere havne, der tilbyder landstrøm i regionen, jo flere ’grønne’ skibe kan vi tiltrække, sagde Frank Jensen.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK


LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 25 /


Ro/Ro skibet SCA Obbola ved rampen i Port of Kiels østhavn, hvor den bl.a. losser avispapir. FOTO: PORT OF KIEL

AF JENS NØRGAARD

HAMBORG HAVNS FORBINDELSER TIL SVERIGE UNDER KRAFTIG VÆKST

Svenske havne er på topti listen over de vigtigste partnere i containertrafikken til/fra Hamborg Havn. De svenske havne voksede i 2018 med et plus på 11,8 procent til 334.000 Lastede TEU. Sammenlignet med samhandelspartnerne i det øvrige Europa rykker svenskerne dermed op på en samlet andenplads i sine handelsforbindelser med den tyske storhavn ved Elben. Ifølge HHM Hamburg Hafen Marketing skal fremgangen hos svenskerne ses i lyset af de samlede væksttal for erhvervslivet hinsidan.

I

kke færre end 11 linjerederier frekventerer til/fra Sverige fra den nordtyske hansestad til havnebyer som Stockholm, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Malmö, Norrköping og Södertälje. På feedersiden er det skibe med plads til mellem 500 og 1.600 TEU. Hertil kommer de ugentlige afgange fra Göteborg til det nordtyske område via Aarhus, (fremover om onsdagen), med verdens indtil videre største oceangående skibe i 2M-samarbejdet mellem Mærsk og MSC - et sling der fortsætter til Bremerhaven/Wilhelmshaven før havne i Rotterdam, Antwerpen og for den sags skyld Felixstowe i UK og Fjernøsten kalder. Foruden Hamborg nyder havne som Kiel og Brunsbüttel ved Kielerkanalens udløb i Elben

/ SIDE 26

godt af de svenske forbindelser. Kiel alene har ni ugentlige afgange til havne som Göteborg, Malmö, Umeå, Sundsvall og Iggesund. De to sidste havne vedrører især transporter af papirprodukter for den svenske skovproducent SCA Svenska Cellolosa Aktiebolaget – Europas største private skovejer med 2,6 mio. ha. Skov. Koncernen producerer bl.a. avispapir, køkkenruller og toiletpapir med mere.

På en konference mellem de deltagende svenske og tyske havne oplyste Kiel Havn, salgsdirektør Timo Rosenberg, at Port of Kiel har besluttet at udbygge og forstærke den intermodale trafik herunder ikke mindst tog forbindelserne til Øst- og Sydeuropa. Det er bl.a. baggrunden for indretningen af Tysklands første ”Truckerhotel” i Østhavnen i Kiel, hvor SCA, DFDS og hvor italienske MSC Cruise har deres baser.

For Kiel Havn har SCA fået endog meget stor betydning. Havnen tjener i dag som et hop - et stjernepunkt for distributionen af SCA produkterne ud over Europa. Det foregår dels med skib, bane samt lastbiler.

Investeringerne i udbygningen af handelsforbindelserne med Sverige går også den modsatte vej. Brunsbüttel Ports GmbH har således overtaget aktiemajoriteten i Söderhamns Stuveri & Hamn AB.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK


AF JENS NØRGAARD

MSC CRUISES INDSÆTTER MERE KAPACITET I ØSTERSØ-REGIONEN

Italienske MSC Cruises sætter ikke sine lys under en ”skæppe” i rederidelen, hvad enten det er som verdens næststørste containerrederi kun overgået af samarbejdspartneren Mærsk eller på krydstogtsiden, som MSC Cruises fra 2025 ifølge prognoserne forventer af vækste med hele 42 procent i Nordeuropa inklusive Baltikum og Rusland. Det oplyste MSC Cruises executive chairman Pierfrancesco Vago til Maritime Danmark i forbindelse med undertegnelsen af et ”letter of Intent”, (hensigtserklæring, red.), der fra 2020 gør Tysklands færge- og ro/ro havn Port of Kiel til base for to store krydstogtsskibe.

S

om den foreløbige eneste danske havn i det italiensken rederis krydstogtsplaner kommer København til at nyde godt af anløbene. Skibene der indsættes ligger lige under mega-klassen. Det gælder MSC Meraviglia som rederiet præsenterede i Kiel lige før jomfruturen i slutningen af april til dronningens by København. Meraviglia repræsenterer det ypperste af teknologisk landvinding og krav til krydstogtskibe såvel som socialt og indretningsmæssigt. Et krydstogt på et skib handler om oplevelse, service og kvalitet samt miljø løs det fra CEO Pierfrancesco Vago. Det er lykkedes for italienerne i overdådig grad. Rensning af skibets udstødningsgasser herunder spildevand og særligt opformeringsanlæg vedr. ballastvand herunder en omfattende miljømæssig sikkerhedsplan gør krydstogtskibet unikt. Skibet er forberedt til at modtage landstrøm – det første anlæg tages om kort tid i brug i Kiel ved Color Line terminalen. Skib nummer to som får base i den slesvigholstenske havneby Kiel er et søsterskib til MSC

FOTO: MSC

MSCs krydstogtskib Meraviglia som i år skal sejle på to ruteoplæg i Østersøen og Norge.

Meraviglia, der blev taget i brug i 2017. Skibet er på 171.598 Brt. Og rummer 5.714 pax. Besætningen er sammen sat internationalt og er på 1.536 personer. Der er 2.244 kabiner ombord. Længden på skibet er 315,3 meter, bredden er 43 meter og dybgangen 6,5 meter. Servicefarten er sat til 22,7 knob. På Meraviglia’s 19 etager har 69 procent af passagerne havblik og balkon. MSC INDSÆTTER MEGA-SKIB Ved indsættelsen og førsteanløbet i Southampton, blev krydstogtskibet udnævnt til det hidtil bedste i UK. Bureau Veritas udmærkede den daværende nybygning med hele ”8 Golden Pearls” - ikke mindst med baggrund i de miljømæssige tiltag ombord. Skibene vil fra næste år skiftevis sejle på ruten Kiel, København, Helsinki, St. Petersborg, Tallinn og retur til Kiel. Det andet skib går så på ruten Kiel, København, den historiske fjordby Olden syd for Ålesund, Flam, Stavanger og Kiel. Når det gælder størrelser på krydstogtskibe stopper MSC ikke op, men går i fodsporet på

megaskibene under bygning enten hos Meyer Værft i Papenburg eller søsterværftet i Turku i Finland, MV Werften samt ikke mindst den fransk værftsindustri i Saint-Nazarie nær Nantes som Chantiers de l’Atlantique. Et sådant skib med plads til over 7.000 pax forventer MSC indsat i Østersø-regionen og Baltikum samt den norske skærgård fra 2025 rundede MSC Cruises executive chairman af. Port of Kiels CEO Dr. Dirk Claus glippede en ekstra gang med øjnene, da planerne blev afsløret. –Vi har til dato aldrig haft besøg af så store skibe i havnen, så det er et projekt vi må forholde os til på den ene eller anden måde. MSC har opereret fra Kiel siden september 2005. Det første skib Rhapsody lagde ud med 350 pax knap 15 år senere er antallet af pax pr. afgang næsten ti gange større. Arealmæssigt er den Slesvig-holstenske havneby ved at nå grænsen for kapacitet.


50 år

med

Den 1. april 2019 fejrede Scan-Group A/S sit 50 års jubilæum! Der er sket meget siden den 24-årige Arne Simonsen i 1969 grundlagde Scan-Shipping i København. Virksomheden er vokset til en international transportgigant med 3.400 medarbejdere på 156 kontorer på verdens-plan. Scan-Group ejer desuden en af Danmarks bedste golf-baner Simon’s Golf Club. 50 års-jubilæet blev markeret på selve dagen med et internt arrangement for nuværende og tidligere medarbejdere.

1969

Direktionen i Scan-Group A/S vil gerne takke medarbejdere, kunder, leverandører og samarbejdspartnere i ind- og udland for trofast støtte på rejsen, som naturligvis fortsætter med fuld styrke.

1. april

2019

Profile for Media Group Maritime Denmark

Maritime Danmark 6-7-2019  

Nor-Shipping 2019: Den internationale maritime messe Nor-Shipping, der finder sted i dagene fra tirsdag den 4. juni til fredag den 7. juni,...

Maritime Danmark 6-7-2019  

Nor-Shipping 2019: Den internationale maritime messe Nor-Shipping, der finder sted i dagene fra tirsdag den 4. juni til fredag den 7. juni,...