Page 26

Ro/Ro skibet SCA Obbola ved rampen i Port of Kiels østhavn, hvor den bl.a. losser avispapir. FOTO: PORT OF KIEL

AF JENS NØRGAARD

HAMBORG HAVNS FORBINDELSER TIL SVERIGE UNDER KRAFTIG VÆKST

Svenske havne er på topti listen over de vigtigste partnere i containertrafikken til/fra Hamborg Havn. De svenske havne voksede i 2018 med et plus på 11,8 procent til 334.000 Lastede TEU. Sammenlignet med samhandelspartnerne i det øvrige Europa rykker svenskerne dermed op på en samlet andenplads i sine handelsforbindelser med den tyske storhavn ved Elben. Ifølge HHM Hamburg Hafen Marketing skal fremgangen hos svenskerne ses i lyset af de samlede væksttal for erhvervslivet hinsidan.

I

kke færre end 11 linjerederier frekventerer til/fra Sverige fra den nordtyske hansestad til havnebyer som Stockholm, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Malmö, Norrköping og Södertälje. På feedersiden er det skibe med plads til mellem 500 og 1.600 TEU. Hertil kommer de ugentlige afgange fra Göteborg til det nordtyske område via Aarhus, (fremover om onsdagen), med verdens indtil videre største oceangående skibe i 2M-samarbejdet mellem Mærsk og MSC - et sling der fortsætter til Bremerhaven/Wilhelmshaven før havne i Rotterdam, Antwerpen og for den sags skyld Felixstowe i UK og Fjernøsten kalder. Foruden Hamborg nyder havne som Kiel og Brunsbüttel ved Kielerkanalens udløb i Elben

/ SIDE 26

godt af de svenske forbindelser. Kiel alene har ni ugentlige afgange til havne som Göteborg, Malmö, Umeå, Sundsvall og Iggesund. De to sidste havne vedrører især transporter af papirprodukter for den svenske skovproducent SCA Svenska Cellolosa Aktiebolaget – Europas største private skovejer med 2,6 mio. ha. Skov. Koncernen producerer bl.a. avispapir, køkkenruller og toiletpapir med mere.

På en konference mellem de deltagende svenske og tyske havne oplyste Kiel Havn, salgsdirektør Timo Rosenberg, at Port of Kiel har besluttet at udbygge og forstærke den intermodale trafik herunder ikke mindst tog forbindelserne til Øst- og Sydeuropa. Det er bl.a. baggrunden for indretningen af Tysklands første ”Truckerhotel” i Østhavnen i Kiel, hvor SCA, DFDS og hvor italienske MSC Cruise har deres baser.

For Kiel Havn har SCA fået endog meget stor betydning. Havnen tjener i dag som et hop - et stjernepunkt for distributionen af SCA produkterne ud over Europa. Det foregår dels med skib, bane samt lastbiler.

Investeringerne i udbygningen af handelsforbindelserne med Sverige går også den modsatte vej. Brunsbüttel Ports GmbH har således overtaget aktiemajoriteten i Söderhamns Stuveri & Hamn AB.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

Profile for Media Group Maritime Denmark

Maritime Danmark 6-7-2019  

Nor-Shipping 2019: Den internationale maritime messe Nor-Shipping, der finder sted i dagene fra tirsdag den 4. juni til fredag den 7. juni,...

Maritime Danmark 6-7-2019  

Nor-Shipping 2019: Den internationale maritime messe Nor-Shipping, der finder sted i dagene fra tirsdag den 4. juni til fredag den 7. juni,...