Page 10

TEMA: SKIBSBYGNING OG SKIBSDESIGN

godt stykke arbejde til tiden er kvaliteten af de andre virksomheder i den maritime industri. - Og her er vi godt vant i Danmark. Vi har et godt netværk og får hurtigt feedback på forespørgsler, vi sender frem til danske virksomheder. Selvfølgelig kan der være leveringstider på komponenter af og til, men så kan vi ofte hjælpe kunderne ved at lave komponenterne selv. Det kunne være aksler eller pumpedele, som vi ikke lige kan skaffe, men derved alligevel sikre, at kunden skal få skibet ud at sejle til hurtigst muligt. VANSKELIGT AT TILTRÆKKE UNGE Det kan lade sig gøre, fordi medarbejderne er dygtige og erfarne håndværkere. Men i lighed med mange andre virksomheder i den maritime branche har Assens Skibsværft svært ved at tiltrække unge til erhvervet. - Gennemsnitsalderen ude på pladsen er stigende, fordi det er svært at få ungdommen til at vælge et såkaldt “sort” erhverv. Der er langt imellem ansøgningerne. Derfor overvejer vi også at få gang i en ordning med skolen som sikrer, at vi hele tiden har 8-10 lærlinge under uddannelse i en vekselvirkning, så vi har 3-4 her på værftet ad gangen, siger Erling Pedersen.

/ SIDE 10

Han peger på, at det kan være en fordel for lærlingene, hvis de er flere og dermed kan have en bedre dialog i gang. - Det er jo et fantastisk spændende erhverv vi har, og hvor medarbejdere har rig mulighed for at udvikle sig maksimalt.

OPTIMERING - På mange ældre skibe handler det om at optimere det, der er i forvejen. Det tog lang tid at udvikle systemet til Orø-færgen, men det har givet besparelser på 20 pct., ligesom vedligeholdelsesomkostningerne til hjælpemotorerne også er faldet drastisk, påpeger Erling Pedersen.

GRØNNE LØSNINGER Et større fokus på grønne løsninger kan også være med til at tiltrække flere unge til erhvervet. På Ærø har konkurrenten Søby Værft bygget den eldrevne færge Ellen, men Assens Skibsværft er også parat til de nye muligheder, som bl.a. batteridrift og andre grønne ombygninger giver.

Og det er en løsning, der kan overføres på mange andre skibe - og Assens Skibsværft har allerede gang i tre skibe.

- Vi har været med i et projekt, hvor skibet skal ombygges til at kunne køre på batteridrift i perioder. Vi nåede rigtig langt, men ombygningen er endnu ikke sat i gang. Vi håber at blive en del af projektet, men har lige nu sagt nej på grund af travlhed.

Grønne løsninger er i dag ofte kodeordet, der kan åbne for kommunale investeringer i de mindre færgerederier, men værftsdirektøren peger på, at det ikke nødvendigvis er gode investeringer, ud fra en økonomisk betragtning. Og da pengene kun kan bruges en gang, går det ifølge Erling Pedersen alt for ofte ud over vedligeholdelseskontoen.

Et allerede gennemført projekt er ombygningen af Orø-færgen, hvor hovedmotoren har fået påbygget en generator, der reducerer behovet for hjælpemotorerne så markant, at brændstofforbruget er faldet med 20 pct.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

- Det giver besparelser for ejerne, der virkelig kan mærkes, og investeringen er derfor hurtigt tjent hjem og samtidig nedsætter det forureningen meget.

HUSK VEDLIGEHOLD - Mange færger forfalder, fordi kommunerne sparer. Det kan ikke blive billigt nok. Men de billige løsninger bliver dyrere på den lange

Profile for Media Group Maritime Denmark

Maritime Danmark 10-2019  

Dansk skibsfart har aldrig været stærkere: Dansk skibsfart har aldrig været større og stærkere end vi er nu - og der er udsigt til at det bl...

Maritime Danmark 10-2019  

Dansk skibsfart har aldrig været stærkere: Dansk skibsfart har aldrig været større og stærkere end vi er nu - og der er udsigt til at det bl...