Page 32

Det blå Danmark UddannelseR 2014

Savnet af familien ”Julen har aldrig sagt mig noget før, men nu har vi fået to børn, så det er noget andet. Jeg er heller ikke hjemme til jul i år. Jeg savner selvfølgelig familien, og jeg ringer hjem til dem hver anden dag”, fortæller Peter Holleufer. De tidspunkter, hvor det er værst, at der står offshorearbejder på visitkortet, er højtider og fødselsdage. I år bliver julen holdt hos Peters forældre, men uden Peter. ”Jeg har siddet med til mange familiefester ved Peters familie, selvom han ikke var hjemme. Sådan noget skal man lige vænne sig til. De første gange tænkte jeg, ej det gør jeg altså ikke. Men det er oddsene”, fortæller Peters kone, Rikke Bolther, der arbejder som souschef i en vuggestue i Randers. I al den tid Peter og Rikke har kendt hinanden, har Peter arbejdet på Nordsøen. Rikke havde heller ikke troet, at hun og Peter skulle have børn sammen. ”Jeg havde svoret, at jeg ikke ville have børn med Peter. Jeg ville ikke være alenemor”, siger Rikke Bolther. Alenemor er hun heller ikke, men hun er meget alene med børnene, og der er mange afsavn forbundet med at have en kæreste eller en far, der ikke kommer hjem klokken 16 hver dag. Omvendt er han så hjemme tre uger ad gangen. Friheden er guld værd Der er en altoverskyggende fordel, ved at have et arbejde som Peters. Det er de tre ugers frihed, hvor han kan gøre, hvad der passer ham. ”Arbejdet på Nordsøen giver mig frihed til at være sammen med familien, og til at restaurere vores hus”, fortæller Peter Holleufer. Familien bor på en ejendom fra 1857, så der er masser at tage fat i, når Peter kommer

32

Jeg tror jeg er mere sammen med børnene end så mange andre, fordi jeg er hjemme de tre uger. Der kan vi gøre lige, hvad der passer os hjem fra arbejde. Også familien nyder godt af de tre uger, Peter har hjemme. ”Jeg tror jeg er mere sammen med børnene end så mange andre, fordi jeg er hjemme de tre uger. Der kan vi gøre lige, hvad der passer os”, siger Peter Holleufer. De tre uger i familiens skød bliver tilbragt uden stress og jag, og Rikke får også en hjælpende hånd med praktiske gøremål. Peter handler ind, vasker tøj, og henter børnene. Nogle dage holder Peter en fridag med børnene, hvor de hygger sig med deres fælles hobby, som er heste. Børnene har selv to. Rikke har været vant til Peter livsstil fra begyndelsen af deres forhold, men der er da tidspunkter, hvor hun gerne ser han får et almindeligt arbejde. ”Selvfølgelig ønsker jeg da nogen gange, han kommer hjem og finder et otte til 16 job, men så vil han jo ikke være den person, han er, vel”, siger Rikke Bolther.

Fakta Produktion I 2013 var den samlede produktion fra felterne 429.140 TJ Råolie og 217.554 TJ Naturgas. Se mere på http://www.geologi.dk/oliegas/e2/d22.htm Faggrupper 15-20 faggrupper arbejder typisk på en platform. Der er alt fra maskinmestre, smede, elektrikere, stilladsbyggere, kokke, smørrebrødsjomfruer, elektronikteknikere, laboranter, sygeplejersker, ingeniører og ufaglærte. På de største behandlingsanlæg, som er Dan, Gorm, Tyra Øst og Tyra Vest arbejder normalt cirka 100 personer, og på andre som Skjold, Syd Arne, Harald og Halfdan cirka 30 personer hvert sted.   Ulykker De danske boreplatforme i Nordsøen har været forskånet for store ulykker. Så selvom folks opfattelse er, at det er et risikofyldt arbejde, sker der langt færre arbejdsulykker på en boreplatform, end der gør ved tilsvarende jobs på landjord.   Fritiden på platformen Når arbejdet ikke kalder, er der mulighed for at spille bordtennis, og billard. Der er fjernsyn, et utal af aviser og blade, sauna, solarium, og træningscenter. Maden har ry for at være i topklasse på de danske boreplatforme. Til hvert måltid er der mulighed for at vælge mellem en tre rettes menu, og en buffet. 

Dbdu 2014  
Dbdu 2014