Page 1

MARIO NAVEDO architecture/portfolio


INDEX I. PROJECTS 01. desert house ..................................................................1 02. mix-use condo ...............................................................7 03. advertising agency

......................................................11

04. school for artists ............................................................17 05. northern lights observatory .............................................23


.............................

desert house 01 .............................................................. UPC Barcelona, Spain Project Location: Las Bardenas, Navarra, Spain Year: 2011 The project consisted in developing passive design strategies related to the project’s climate qualities. The strategies to be followed were mainly solar gain in winter and solar protection in summer. In order to achieve it, we took into account the solar angle depending on the time of the year. In regards of the shape, we designed a rectangular volume in which the service spaces are located on the north side and the frequently used spaces in the south.


+ olgyay diagram

+ shadow indicator

higher temperatures above comfort zone angles of solar protection

+ form and program development

wind

+ floor plan


+ radiation levels on glass surfaces >laboratory space

>living space

>winter

>summer

+ natural interior illumination

>laboratory space

>living space

>summer’s sun angle

>winter’s sun angle

+ section bb


+ shadow range diagram

With clear Mediterranean influence, steeped lands and dry climate. Average annual temperature between 55°F and 57°F, rainfall of about 400 mm.; cleared 2,500 sunshine hours, with more than 120 sunny days a year, due to the influence of Northwest gusting wind. The land corresponds to a thermal regime “warm temperate”. The annual relative humidity is around 67%, with a maximum in January of 80%, and progressively decreasing until the July low at 54% and gradually grow back until January. A key component is the Cierzo, strong wind from the northwest and north-northwest, cold and dry, present for more than one third of the days, with frequent speeds of 20-30 km/hr. A secondary minimum wind occurs in the opposite direction. According to Olgyay’s diagram, the area has conditions outside the comfort levels for most of the year. Therefore, for purposes of establishing a livable space, it‘s required to increase the temperature in the months with low temperature periods, and vice versa. For this reason, we used the “shadow indicator” diagram superimposed on the solar chart orthographic projection to acknowledge the angles at which they allow or prevent solar radiation. Further analysis were made, such as a shadow range analysis and solar radiation in the glass surfaces to test the effectiveness of the overhangs. Also a light ilumanition analysis to research the natural light quality of the interior spaces. The final design was a small home with basic sustainable design principles. Not only is protected from the climate but also, the house blends into its surroundings adapting to the topography.

+ spring/ autumn equinox

+ summer

solstice

+ winter solstice


.............................

mix-use condo 02 .............................................................. University of Puerto Rico, School of Architecture Project Location: San Juan, Puerto Rico Year: 2007 The main purpose for this project was to increase in-fill development. The project is located in an sub-developed zone with great potential for increasing density. A newly added public transportation system provides an excellent opportunity for such density increase. The building includes small retail stores at the lower levels and residential units at the upper levels.


The site is situated in a metropolitan zone and near several amenities, including schools, musuems, and public transportation. These attributes encourage in-fill development and density. The building may serve as a statement for future developments and community growth at the same time that acknowledges the context.

+ potential growth within zone

1

....

< Left: 1) existing condition of mostly commercial lowrise building. 2) zoning regulation limits within the existing conditions. 3) Initial project for future developments.

2

....

.... 3

.... + ground floor plan


...............................

03 advertising agency ............................................................... Adrenaline Group New Offices Personal Project Project Location: San Juan, Puerto Rico Year: 2013 The new office for an ad agency will be located in an existing building. The design consisted in keeping the original structure and simpliflying the facades. The first level is dedicated to staff parking, levels two and three for showroom and other uses, the fourth level will served as the main offices, and lastly a lounge area at the rooftop


+ site location

+ exisitng building (south)

+ exisitng building - ground floor

+ existing building (north)

+ exisitng building - fourth level


+ proposed layout - ground floor

+ proposed layout - fourth level


.............................

school for artists 04 .............................................................. University of Puerto Rico, School of Architecture Project Location: San Juan, Puerto Rico Year: 2006 The new school integrated a new program and facilities to the pre-existing school building (Music Conservatory of Puerto Rico). The design was developed as a transition, making some physical and programmatic changes to the old building, while progressing towards the new school for the visual arts, theater, and dance.


+ existing building second level


1. PRIMARY: ADMINISTRATION OFFICES AND CLASSROOMS. (EXISTING BUILDING) 2. SHARED: LIBRARY AND CAFETERIA (NEW) 3. DIRECTED: VISUAL ARTS, THEATER, AND DANCE (NEW)

+ first level

+ second level

+ west elevation


+ program/site development

The concept was developed through the method of color creation. The primary Red, Green and Blue colors developed to other create Cyan, Magenta, and Yellow colors. This idea was architecturally implemented by selecting the walls and planes from vertical to perpendicular to diagonal. New vertical planes where implemented in the old building, contrasting the existing interior facade, then perpendicular planes where implemented in the middle for common areas, and the new program developed as 3 diagonal volumes towards the bay. + conceptual isometric

+ existing building alteration


...............................

05 northern lights observatory ............................................................... ARCHMEDIUM Competition UPC Barcelona, Spain Project Location: Rovaniemi, Finland Year: 2012 The design proposes a radial structure. In the central space the viewer can enjoy the natural spectacle of the aurora borealis. The compact and streamlined structure, minimizes heat loss and protects the building from the cold winds. In turn, the livable spaces are buried and covered with mulch, taking the earthâ&#x20AC;&#x2122;s thermal inertia and reducing the visual impact of the building.


+ volume & concept

01

The idea was to acommodate the required 800 m2 program around a center. In this way, all the spaces will become directly connected to the center from which the Aurora Borealias will be seen.

02

The volume change into an elliptical shape, expanding the central space horizontally as well vertically, thus enhancing its importance. The subdivision of the spaces were modified in accordance to its function.

03

The building was buried to blend with its surroundings and provide protection from the rough climate. The roofs and spaces were staggered to admit natural light where needed.

PROGRAM 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Hotel Rooms Restaurant Sauna Bathroom Planetarium Observatory Hall and Reception

+ floor plan


+ summer operations

+ winter operations


+ typical bedroom detail

+ natural illumination analysis

+ shadow range diagram

+ solar radiation

+ section bb


MARIO NAVEDO architecture/portfolio


Mario Navedo - Portfolio