Page 1

Basisschool

Leefschool

www.houtland.be

www.leefschoolderevinze.be

De Ladder

e z n i v e R e D

Kom naar onze openklasdagen! 25 juni 2008 / 28 augustus 2008


Bij ons is iedereen een VIP! Geachte lezer, De opvoeding, de vorming en de opleiding van uw kind in Leefschool De Revinze en Basisschool De Ladder verlopen in een aangename sfeer, in een geest van wederzijds vertrouwen en steunen op open communicatie. Wij vinden het enorm belangrijk dat kinderen zich “thuis” voelen op onze school. Zo kunnen wij hen optimaal begeleiden en helpen om op te groeien tot leergierige jongeren, die zich verstandelijk en creatief kunnen ontplooien. Immers, elk kind is een unieke persoonlijkheid met eigen interesses, talenten en ambities.

Daarom hoop ik, samen met het voltallige schoolteam, u te mogen begroeten op onze openschooldagen. In naam van het voltallige schoolteam en schoolraad van de basisscholen De Ladder en Leefschool De Revinze, GO! scholen van de Vlaamse Gemeenschap wens ik u allen een stralende en deugddoende vakantie toe en … veel leesplezier! Daniël Hoorelbeke Directeur


Fanny

Huisvrouw en ouder van Saar(14), Louis(12), Klaas(10) en Emma(7)

Fanny is de moeder van Saar, Louis, Klaas en Emma. Zij is gehuwd met Peter, een officier bij de marine, en is, naast huisvrouw, ook nog actief op de kinderboerderij en op onze school. Met vier sportieve kinderen is ze ook nog eens aardig wat uren taxichauffeur. En toch vindt ze nog de tijd om te lopen, te zwemmen en zich bezig te houden met huisinrichting. Fanny, jullie vier kinderen lopen bij ons school. Een weloverwogen keuze? «O ja, ikzelf liep onderwijs in het andere net, maar mijn man is een kind van het GO! Hij was zeer overtuigd, terwijl ik dat heel wat minder was. Maar als je bewust een goede school zoekt voor je kinderen, dan beland je al vlug bij een aantal waarden die je belangrijk vindt.» Zoals …? «Wij willen dat onze kinderen open staan. Open staan voor anderen, ongeacht wie ze zijn. En het GO! staat voor diversiteit en gelijkwaardigheid. Leren omgaan met anderen is heel belangrijk, alsook durven opkomen voor zij die dreigen uit de boot te vallen. Dat vraagt moed.»

Worden deze waarden thuis ook met de kinderen besproken? «Natuurlijk. De school is een weerspiegeling van de maatschappij waarin we leven. Als ouder kan je de kinderen helpen door ze inzichten bij te brengen en te discussiëren. Zo stimuleren we onze kinderen om te durven opkomen. Wij willen dat ze goede mensen worden die iets betekenen voor de anderen. We willen dat ze zich leren inleven in anderen. Niet alleen hun IQ maar ook hun EQ (EQ staat voor Emotionele intelligentie nvdr.) is belangrijk, zodat ze als sociale personen de maatschappij instappen.»

Wie twijfelt kan ik maar één ding meegeven: go for it! Hoe is de brug tussen ouder en school? «Als ik op school kom, voel ik me op mijn gemak. Dat is belangrijk. Ik voel de openheid van de school. Men luistert er naar je en je wordt er serieus genomen. Ieder mag er zichzelf zijn en er wordt samengewerkt.» De rode draad doorheen het gesprek met Fanny is ‘moed en durf’! Fanny drukte meermaals op het feit dat ouders soms nog te veel twijfelen -zoals zij in het begin ook twijfelde- om voor het GO! te kiezen. “Wie twijfelt kan ik maar één ding meegeven: go for it!”


BOSSY GERARD & ZOON

Sterrestraat 83 8680 Koekelare

Tel. 051/77 77 45 Tel. 051/58 94 52


Fran (8) & Lars (5) hebben het naar hun zin!

In de Leefschool De Revinze is het een gezellige boel. Uit die bonte bende vingen we Lars uit de 3e kleuterklas en zijn zus Fran uit het 3e leerjaar voor een gesprekje. Lars, op school mocht je eens flink de aap uithangen. Hoe kwam dat? «Oh ja, dat was op het schoolfeest, toen hebben we met alle kleuters een apendans gedaan. We hebben veel moeten oefenen in de turnzaal en hebben dan op het schoolfeest voor een volle zaal de dans gedaan. Je kon ons bijna niet herkennen. Ook de andere kindjes van onze school en de grote school hebben een dansje gedaan. Leuk hoor!» Fran, hoe ziet een dag op school er bij jou uit? «Leuk ... veel rekenen, soms taal. De maandag zedenleer, dinsdag knutselen we, de woensdag en de donderdag is het turnen of zwemmen, de vrijdag computerles. Soms ga ik voor school nog naar de opvang (‘t kinderhofje) om de hoek, waar de bus ons dan ophaalt. Ik blijf ‘s middags altijd warm eten op school.»

Lars, wat vind jij plezant aan je school? «Een computer in de klas. En de grote speelplaats en we kunnen ook in ons bosje ravotten. En soms voetballen we met de meester. Bij juf Evelien krijgen we ook af en toe werkjes, meestal leuke dingen. Ik kan al m’n naam schrijven en spreek zelfs Frans: Bon Appetit.» Fran, en jij? «Ik knutsel heel graag, dus de knutselles is heel leuk. Ook zedenleer doe ik heel graag. In onze school zijn het allemaal kleine klasjes, zo kan de juf of de meester ons altijd helpen als we iets niet verstaan.» Fran, volgend jaar is het je laatste jaar op De Revinze, daarna moet je naar de grote school. Kijk je er al naar uit? «Nog niet echt, omdat ik graag in deze school ben. Ik ben wel al naar de grote school geweest. Denk wel dat het daar ook tof zal worden en als ik later naar het middelbaar moet, dan zal ik daar al goed de weg kennen.» Lars, volgend jaar moet je naar het eerste leerjaar. Ben je blij? «Ja, want ik zou niet graag blijven zitten. En bij de meester zal ik leren lezen, dan hoef ik niet altijd aan m’n zus te vragen om voor me te lezen. Veel stilzitten zal wel een beetje moeilijk zijn, denk ik…»


Ontwerp, aanleg & onderhoud tuinen boomverzorging

VRIJLATENSTRAAT 10 8020 RUDDERVOORDE TEL. 050-59 86 00 FAX 050-59 86 56 www.bart-line.be diverse broodsoorten en fijngebak

BA

rh 0 To

2

- 88

ag insd d g 54 de sda 1 54 en g t n s 2 i t Oo slui 050

& OD

BRO

t

ou

ET NK

a stra

t 52

Jessica De Haes - Wendy Winne Koningin Astridstraat 22 8210 Veldegem 050 28 06 36

Dames Heren Kinderen

Gesloten op dinsdag & zondag

Op-stap-premie Tot 100 euro korting voor je bosklas, paardenkamp, jeugdkamp, sportkamp, speelpleinwerking, zeeklas, sneeuwklas, ... En dit voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. meer info bij:

Bond Moyson Torhout

Lichterveldestraat 39 - 8820 Torhout Tel. 050/21 24 29 - Fax 050/22 23 82 E-mail: bm.torhout@socmut.be

Âť www.socmut.be


Juf An

Een echte verademing om hier te mogen lesgeven.

Een school zonder leerkrachten, da’s zoals een café zonder bier. Juf An ontfermt zich dagelijks over de jongste kleuters. Juf An, wanneer is het allemaal begonnen? «In september ‘95 ben ik gestart als kleuterleidster. Het was een echte verademing om hier les te geven, na tal van interims in overvolle klassen. Kleinere groepjes hebben het grote voordeel dat er voldoende tijd kan besteed worden aan elke leerling. Een kleine school heeft immers op zéér veel vlakken een meerwaarde.» Hierover willen we graag meer weten… «We werken en leven samen in een beperkte groep, zodat elke leerkracht alle kinderen kent, ook zijn/haar achtergrond. Er is tijd voor overleg, er heerst een gemoedelijke sfeer en ouders en kinderen zijn steeds welkom met hun vragen en bedenkingen. Elke morgen kunnen de ouders de kinderen tot in de klas brengen en nemen we de nodige tijd om even te babbelen. Zo weet ik als leerkracht

wat er leeft en wat van belang is bij elke kleuter. Wij hechten veel belang aan een ervaringsgerichte aanpak. Eigen ervaring is immers de beste leerschool. De kinderen kunnen dus zelf dingen aanbrengen, wat hun ontwikkeling ten goede komt. Een pluspunt is ook dat we omringd zijn door groen, zodat we de natuur en de wisselende seizoenen van dichtbij meemaken.»

We zijn ‘alive and kicking!’ Het kind staat hier duidelijk centraal. Is het kinderen baas? «De kinderen hebben een duidelijke inbreng, maar uiteraard steeds in overleg met het lerarenteam. Want het is nog altijd een school, waar het overbrengen van kennis en het aanleren van vaardigheden het hoofddoel blijft. Ook in De Leefschool gelden regels die gerespecteerd en nageleefd moeten worden. Ik zou hier nog honderduit over kunnen blijven vertellen, maar liever nodig ik de lezers uit om zelf de sfeer te komen opsnuiven tijdens de openklasdagen.» Juf An, wat met de geruchten … «Ja, ja, dat ons schooltje de deuren gaat sluiten, zeker? Wel, niets is minder waar. We zijn ‘alive and kicking’ en van plan om nog lang door te gaan!»


LOTTO

LOTTO

LOTTO

DAGBLADHANDEL

DE MORGENEDITIE THUISBEZORGING

Keibergstraat 188 - 8820 Torhout - 050 21 26 11 Alle dag- en weekbladen Rookgerief / Schrijf- en Schoolbenodigdheden

LOTTO

LOTTO

Bakkerij Don Bosco Peter en Carine Ballegeer-Cattrysse

REVINZESTRAAT 58 8820 TORHOUT TEL. 050 22 02 26

LOTTO

LOTTO LOTTO LOTTO

LOTTO LOTTO LOTTO

LOTTO

LOTTO

Danscafé

Bij Chris Ieperse Heerweg 13 8820 Torhout 0475 36 90 88 / 050 21 50 99 We zijn open op donderdag vanaf 14.00 vrijdag vanaf 20.00 zaterag vanaf 20.00 maandag vanaf 14.00

GESLOTEN OP DONDERDAG

B.V.B.A.

MAVAN

BOEKHOUDKANTOOR

HONDEWEG 2 ◌ 8820 TORHOUT ◌ 050/27 80 48 E-MAIL: MAVAN@SKYNET.BE


Brahim: Wie zich inzet, wint altijd!

Brahim houdt van tekenen, dansen en zingen. Een gedreven man met ‘soul’. Voor Damiaanactie reisde hij naar Kinshasa en schreef er een lied over zijn ervaringen met Junior en verschillende lepra- en tbc-patiënten. Een gesprek met een oud-leerling.

De school gaf mij de kans om mezelf te leren kennen. Brahim, hoe lang liep je school bij ons? «Vanaf het eerste kleuter tot en met mijn vierde jaar middelbaar. Mijn lieve ouders kozen voor mij deze school uit.» Wat bepaalde hun keuze? «Ik woon in de nabijheid van het station, er was dus keuze uit scholen in de buurt. Maar mijn ouders vonden het meeste erkenning in het programma van het gemeenschapsonderwijs. Doorheen mijn opvoeding thuis en op school is de rode draad respect voor elkaar. Dat is een kwestie van dialoog, van elkaar kennen en begrijpen.»

Is dat ook de boodschap die je aan kinderen wil meegeven? «Ik heb altijd geleerd om heel veel respect te hebben voor de mensen rond me. Ik ben ook steeds opgevoed met een nederige houding. Als je respect hebt voor je vrienden, je leerkracht en iedereen rond je, kan je veel meer bereiken in het leven. Respecteer de anderen en je krijgt respect terug. Aan kinderen op school geef ik de raad : wie zich inzet, wint altijd.» Speelde de school ergens een rol in je ontwikkeling als zanger? «Muziek maken zat er reeds van kindsbeen in. Op mijn vijfde kreeg ik een plastieken speelgoedgitaar, die later werd vervangen door een echte. In het zesde leerjaar trad ik voor het eerst op tijdens de Bonte Avond, een open podiumfeest op school. Toen besefte ik voor het eerst dat ik mensen kon entertainen. School was eigenlijk een springplank naar mijn verdere carrière als muzikant en zanger. Ik ben blij dat de school mij de kans gaf om mezelf te leren kennen op een ander vlak dan rekenen en taal.» Tijdens het interview blikt Brahim graag terug op zijn schooltijd (“Het was een onbezorgde tijd en ieder zorgde voor mij”). Hijzelf is ook een voorbeeld van beleefdheid, respect en vlotheid. Het gesprek werd doorspekt met flarden van liedjes. Immers, waar het hart van vol is, loopt de mond van over.


• TRUXOR amfibievoertuig • maaien & ruimen riet & overplanten • bagger- en graafwerken • openbaar - privé

VRIJLATENSTRAAT 10 8020 RUDDERVOORDE TEL. 050-59 86 00 FAX 050-59 86 56 www.bart-line.be

DEKETELAERE TORHOUTSESTEENWEG 383 8210 VELDEGEM – ZEDELGEM Tel. 050 27 74 94 info@opeldeketelaere

Uw leverancier voor school, kantoor en hobby! Damse Vaart-Zuid 34 B-8310 Brugge 3 Tel.: 050-37 14 14 Fax: 050-35 69 21 nvmarechal@skynet.be www.nvmarechal.be

UIT SYMPATHIE EN STEUN VOOR EEN SCHOOL MET KARAKTER EN EIGENHEID DIE EEN STERKE PLAATS IN TORHOUT VERDIENT EEN OUDER


Jannie: NMBS-topman én oud-leerling Ik ben een schoolvoorbeeld van wat het Gemeenschapsonderwijs kan doen Huidig NMBS-topman Jannie Haek stapte midden jaren ’70 de schoolpoort van de toenmalige RMS binnen. Wat bij hem toen vooral opviel was zijn onberispelijk Nederlands. In die eerste weken in de ‘grote school’ in Torhout hield men je voor een Nederlander. «Ja, ik herinner me dat nog zeer goed. Het vreemde is dat het altijd een raadsel zal blijven waarom ik dat Algemeen Nederlands hanteerde. Nu, in ‘de grote school’ leerde ik al snel alle nodige uitdrukkingen en tongval van het ‘Torhouts’. Ik geef nu nog steeds de voorkeur aan het dialect, maar beroepsmatig schakel ik meestal over op het ‘beschaafd Nederlands’ wanneer ik een zekere afstand wens te bewaren.» Wat is er bijgebleven van die dagen in de ‘fabrieksschool’? «Schoolherinneringen moeten gerelativeerd worden. Het is blijkbaar een wetmatigheid dat iedereen zowat dezelfde ervaringen heeft. Sommige leerkrachten maken een diepe indruk, andere is men snel vergeten, iedereen haalde in grotere of kleinere mate het nodige kattenkwaad

uit en/of leerde er zijn of haar eerste lief kennen. De toenmalige RMS vormde hier -gelukkig- geen uitzondering op.» Heeft de RMS de fundamenten gelegd voor de Jannie van vandaag? «Ja, onvermijdelijk. Het onderwijs is en blijft een zeer belangrijke factor in de opvoeding. Ik ben een levend voorbeeld van wat het onderwijs betekent als motor van sociale promotie. Ik zie mezelf als een bewijs van wat het gemeenschapsonderwijs kan om mensen te motiveren, te sturen en te kneden.» Ook je beide dochters gaan naar het gemeenschapsonderwijs? «Ik heb uitdrukkelijk gekozen voor het gemeenschapsonderwijs voor mijn kinderen. Gemeenschapsonderwijs staat voor mij garant voor onderwijs met gelijke kansen en onderwijs als ‘spiegel van de maatschappij’. In die zin is zelfs veel ten goede veranderd. Ik merk steeds meer engagement van onderwijzend personeel en van de ouders in het dagelijks besturen van de school. Marleen (mijn echtgenote) helpt intensief mee aan het organiseren van kleine activiteiten waarin ouders, sympathisanten en buurtbewoners betrokken worden. Deze evolutie, waarbij ook leerkrachten zich niet langer gedragen als ‘vastbenoemde ambtenaren’, is een goede evolutie voor de gemeenschap en voor het gemeenschapsonderwijs. Gemeenschapsonderwijs staat voor iets, ondanks haar neutraliteit.»


bvba

DECOMBELE Schrijnwerkerij

Makeveldstraat 9 - 8820 Torhout Tel. 050/21 10 75 - 050/21 11 46 GSM 0477/23 99 78 - Fax 050/22 09 40


Kom naar onze openklasdagen! 25 juni 2008 / 28 augustus 2008 Basisschool De Ladder Rijselstraat 110 8820 Torhout

Leefschool De Revinze Revinzestraat 56 8820 Torhout

Woensdag 25 juni 2008 Openklas tussen 9u en 10u15 Donderdag 28 augustus 2008 Openklas tussen 17u en 19u Gewoon afkomen - iedereen welkom!

Schrijf je kinderen in! Kies voor het GO!-onderwijs tijdens de schooldagen in beide afdelingen: • Leefschool De Revinze: Revinzestraat 56 - 8820 Torhout - 050 21 33 24 • Basisschool De Ladder: Rijselstraat 110 - 8820 Torhout - 050 21 33 21 • e-mail: deladder@scarlet.be tijdens de eerste week van juli 2008 en vanaf 16 augustus 2008 (9u tot 12u en 14u tot 16u) • Basisschool De Ladder: Rijselstraat 110 - 8820 Torhout - 050 21 33 21 • e-mail: deladder@scarlet.be


Kinderopvang ‘t Ladderhofje • Dagopvang • Voor- & naschoolse opvang Rijselstraat 46 ▪ 8820 Torhout ▪ T 050-22 20 66 info@brilart.be ▪ www.brilart.be

Op de campus van Basisschool De Ladder is er een door kind&gezin-erkende kinderopvang aanwezig. Een extra troef voor onze basisschool.

Openingsuren: Maandag: 14 - 18.30u

(elke 2de en 4de maandag van de maand gesloten)

Dinsdag tot en met vrijdag: 9 - 12.30u / 14 - 18.30u Zaterdag: 9- 12.30u / 14 - 18u

Meer info bij Tina & Natalie op tel. 0496 51 87 56 of spring eens binnen (Lichterveldestraat 71a - Torhout).

Werkten mee aan dit infoblad: Teksten: leerlingen 6a & 6b, Fran & Lars, Meester Harry, Juf Annick, Juf An, Geert Dieussaert, Directeur Daniël, Fanny Deblaere, Mario Willemsens. Eindredactie: Geert Dieussaert Layout: Mario Willemsens Verdeling brochure: alle leerkrachten

Speciale dank aan alle sponsors groot en klein


Houtlandinstituut KTA Torhout Wij beschikken over degelijk uitgeruste en moderne computerlokalen. Onze lessen worden ondersteund door goed uitgeruste labo’s en ateliers met de meest recente machines.

Het Houtlandinstituut is een kleinschalige, groene school met veel troeven. Op onze campus vind je een crèche, kleuterafdeling, basisschool, avondschool en atheneum. De klassen met leerlingen uit het algemeen (ASO), het technisch (TSO) en het beroepsonderwijs (BSO) worden zodanig gevormd, dat elke leerling op een optimale begeleiding kan rekenen. Naast kwalitatief hoogstaand onderwijs wordt er extra aandacht besteed aan de sociale ontwikkeling van elk individu.

Als enige school in de regio staan wij open voor iedere mening!

Als enige school in de regio staan wij open voor iedere mening, elke sociale achtergrond, geloofsovertuiging en levensbeschouwing. Onze afgestudeerde leerlingen zijn dan ook kritische jonge mensen, zelfzeker en met respect voor iedereen. KTA Torhout Rijselstraat 110 8820 Torhout 050 21 33 21 secundair@skynet.be www.houtland.be


Basisschool Leefschool

r e d d a L e D

e z n i v e R De

www.houtland.be

www.leefschoolderevinze.be

Basisschool De Ladder Rijselstraat 110 8820 Torhout 050 21 33 21 deladder@scarlet.be

Leefschool De Revinze Revinzestraat 56 8820 Torout 050 21 33 24 info@leefschoolderevinze.be

Kleuter- en Lager onderwijs voor jongens en meisjes

Infobrochure De Ladder / De Revinze  

Infobrochure van Basisschool De Ladder en Leefschool De Revinze te Torhout.

Advertisement