Iváni Hírmondó - 2022. március

Page 1

IVÁNI

HÍRMONDÓ

Iván Község Önkormányzatának lapja

2022. március

Tisztelt Ivániak, Tisztelt Olvasók, Kedves Barátaim! Repül az idő. Észre sem vettük, és megint eltelt egy év. Nagyon sok munkával töltött nap mellett szerencsére lehetőségünk nyílt egy kis szórakozásra, kikapcsolódásra. Az elmúlt évet beárnyékolta a Covid járvány, ami immár két éve vált a mindennapjaink részesévé. Minden család szembesült a pandémia megpróbáltatásaival. Meg kellett tanulnunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Többé-kevésbé ez sikerült. Kitartásunk, összetartásunk és az egymással szemben tanúsított tolerancia eredményeként a nehézségek ellenére is sikeres és eredményes évet tudhatunk magunk mögött. A közösen elvégzett sok társadalmi munka minden alkalommal összehozta és szorosabbra kovácsolta messze földön irigyelt közösségünket. Jó szívvel és hálával gondolok vissza ezekre az alkalmakra. Nagyszerű rendezvényeink voltak, melyek hatalmas érdeklődés mellett messzire elvitték kicsiny falunk jó hírét, vendégszeretetét és profizmusát. Rengeteg elismerést, megbecsülést és barátságot köszönhetünk színes programjainkat, melyek közül kiemelkedik a nemzeti vágta. Itt jegyezném meg, hogy idén is megrendezésre kerül az iváni előfutam! Az első „Iváni disznóságok” esemény is telitalálat volt. A rendezvények mellett voltak dolgos hétköznapjaink, ahol a különböző sikeres pályázatok megvalósítása volt a legfőbb célkitűzés. Ki kell emelnem a Magyar Falu Programot, amely kifejezetten a vidéki emberek életkörülményeinek javítását hivatott megvalósítani.

Óriási segítség és lehetőség ez a program a szerényebb költségvetésű települések felzárkózására. Köszönjük Magyarország kormányának és elsősorban Gyopáros Alpárnak – „Gyopinak” – Iván és a térség országgyűlési képviselőjének áldozatos munkáját! Rengeteg fejlesztés valósult meg Ivánban, és több pályázatunk kivitelezési munkálatai kezdődnek el most tavasszal. Ezekről bővebb tájékoztatóval a krónikában szolgálunk. Elöljáróban csak annyit hogy közel 300 milliós állami támogatás érkezett az elmúlt évben Ivánba. Ezzel még nincs vége! A Magyar Falu Program folytatódik, melyben mi is több pályázaton indulunk a további fejlődés megvalósítása érdekében. Végül, de nem utolsó sorban pár gondolat az előttünk álló országgyűlési választásokról. A kormány felismerte, hogy nincs sikeres Magyarország sikeres vidék nélkül. Nyíltan felvállalta, hogy a városi és a vidéki emberek és családok ugyanolyan fontos alappillérei egy erős Magyarországnak. Nyitott szemmel járva az országban mindenütt szembetűnő az elmúlt évek alatt végbement fejlődés. Mindezek mellett a fiatalok, az idősek és a családok megerősítése, támogatása a kormány politikájának kiemelt célkitűzése. Ne legyen kérdés, hogy amikor április harmadikán, az országgyűlési választásokon döntést hozunk, kinek szavazunk bizalmat a következő négy esztendőben! Hajrá Magyarország, hajrá Gyopi, hajrá Iván!!

Pályázati felhívás Az Iván Községi Önkormányzat 2022-ben is várja azokat a fotókat, amiket az alább felsorolt témákban Iván községhez kapcsolódóan készítettek: Természetfotók, Rendezvények, Épületek, Emberek Egy induló maximum 3 db képpel pályázhat témánként. A képeket szakmai zsűri bírálja el. A díjazott képek nyereményben részesülnek, és jogot kapnak arra, hogy Iván község a faluról megjelent kiadványaiban, kiállításain szerepeltesse őket. A képeket kozoshivatal@ivanihivatal.hu email címre várjuk 2022. augusztus 1-ig. Eredményhirdetés: 2022. augusztus 20.


2

IVÁNI HÍRMONDÓ

KÉPES KRÓNIKA 2021 90. SZÜLETÉSNAPJÁT ÜNNEPELTE: Varga Pálné (képünkön) Németh Ferencné Pál Lajosné

ELHUNYTAK: Kiss Béla Babati Jenőné Kolompár Tibor Vajda István Fodróczy László Őri Sándorné

HÁZASSÁGKÖTÉSEK:

ÚJSZÜLÖTTEK:

Németh Ferenc – Tóth Éva Kiss Gergely – Kalmár Dorina Sztojka Martin – Vajda Szilvia Beiermeiszter Tamás – Nagy Fanni Potyondi Antal – Füzi Klára

Pápai József Alen Gazdag Léna Ágh Botond Polgár Milán Kolompár Mirella Felícia Rozs Ágnes Pfeiffer Dilen Vajda Zoé Kitti Lankovits Kendra Balogh Patrícia Amira Bagdal Tamás

Herman József Pfeiffer Ferenc Sztojka Bence Vajda Valéria Vámos Istvánné Őri János

Németh József Vajda Mónika Németh Zoltán Szabó Lajosné Farkas Lajosné Pődör Ernőné

Január 2. Az idősek birtokba vették a volt védőház felújított épületében kialakított Idősek Napközi Otthonát. Az épület átalakítása, korszerűsítése 8,5 millió forintba került, amit az önkormányzat önerőből valósított meg. Április 10. Társadalmi munka, melynek keretében a faluba vezető utak mentén szedtük össze a szemetet, elvégeztük a közterületek, parkok tavaszi munkálatait, eltakarítottuk az ebédlő épületének tetőcseréje után maradt építési hulladékot, megtisztítottuk az iskola udvarát a beteg, balesetveszélyes fáktól és a hulladéktól. 32 lakótársunk áldozta idejét és erejét a köz érdekében.

Németh István Béla Radics Dénes Linter Tibor Károlyi Károly Karika Jánosné Somogyi Éva

Habda Zoltán Herman Györgyné Vinkovics Tünde Pete Ferencné Fazekas Zoltán


2022. MÁRCIUS

Április 19. Az iskola kertjében elültettünk 20 darab gyümölcsfát, amikkel gyümölcsösünk már közel 100 darabra bővült. A beteg tuják helyére gömbkoronás vérszivarfák kerültek, az egészségház előtti térre pedig örökzöldek. Iván község nevében védőruhákból és védőfelszerelésekből összeállított csomagot juttattunk a kapuvári kórháznak. Május 1. A májusköszöntők lovaskocsin gyönyörű nóták kíséretében járták be a falu utcáit.

3

Május 3. Az önkormányzat gépparkja egy Stiga fűnyírótraktorral bővült a Soproni Tankerület és a helyi önkormányzat jóvoltából. Május 7. Községünkben járt baráti látogatáson Détári Lajos 61-szeres magyar válogatott labdarúgó. Aktív közreműködésével az Iván KSE pályán 2 db juharfa került elültetésre.


4

Május 13. Már sárga színű sütőolajgyűjtő edény is várja az ivániakat az óvoda előtt. Óvjuk környezetünket! Május 29. A Faluszépítő Egyesület Iván szervezésében társadalmi munka keretében virágosítottuk falunkat. Az egészségcentrum elé 200 tő levendula, a parkokba, ládákba sok szép egynyári virág került kiültetésre.

IVÁNI HÍRMONDÓ

Június 12. Vidám nyárköszöntő gyereknap a játszótéren.


2022. MÁRCIUS

Június 13. Dr. Veres András megyéspüspök úr celebrálásában szentmise és templomszentelés, amelyen Gyopáros Alpár, településünk országgyűlési képviselője is részt vett. A közadakozásból készült emléktáblát megyéspüspök úr áldotta meg.

5

Június 29. Szintén a Magyar Falu Program keretében 40 millió forintot költhetünk útfelújításra, amiből a játszótér és az egészségcentrum körül újulnak meg az utak. Július 3. A Nemzeti Vágta egyik előfutama Ivánban. Gyönyörű lovak, bátor lovasok, változatos programok és fergeteges közönség (részletes beszámoló a 8. oldalon).

Június 15. Elballagtak nyolcadikosaink: Bogdán Joel, Erdélyi Máté, Kolompár Márkó Krisztián, Kovács Péter, Kovács-Vass Dániel. Egészségben, szeretetben és eredményekben gazdag jövőt kívánunk nekik!

Július 17. Újabb 30 milliós támogatást kaptunk az önkormányzat épületének felújításához, így már összesen 60 millió forintból gazdálkodhatunk.

Június 24. A Magyar Falu Program keretében a csapadékvíz elvezetésére nyertünk 175 millió forintot. Június 26. Horgászverseny az Iváni tavakon. Remek hangulatban családias környezetben került megrendezésre a helyi horgászegyesületet házi versenye. Gratulálunk a résztvevőknek és a szakácsoknak!

Július 21. Közösségszervező bértámogatására nyújtottunk be sikeres pályázatot. Augusztus 31. Az önkormányzat idén is átvállalta az iváni általános iskolás tanulók füzetcsomagjának költségét, ezenkívül az általános-, középiskolás tanu-


6

lóinknak és egyetemistáinknak pedig beiskolázási támogatással próbáltuk enyhíteni az iskolakezdés anyagi nehézségeit. Szeptember 29. 200 tő levendulával gyarapodott az ültetvényünk az egészségcentrum előtt, amit a Faluszépítő Egyesület Iván tagjaival ültettünk el.

IVÁNI HÍRMONDÓ

Október 3. Budapesten a Nemzeti Vágtán képviselte településünket lovasunk Soma, Rakéta nevű lovunkon. A celebfutamban Rakéta Széchenyi Krisztiánnal a hátán második helyezést ért el (részletes beszámoló az 10. odalon). Október 23. Megemlékezés a temetőben, Pintér Gizella sírjánál.

Október 30. Az Iváni Disznóságok elnevezésű rendezvénnyel hagyományt szeretnénk teremteni. Egy hagyományőrző disznóvágás keretében finom ételek, szomjoltó italok, vidám programok és folyamatos jókedv várta a tájház udvarára látogatókat.

Gyopáros Alpár képviselő úr felavatta a Magyar Falu Program keretében megújult egészségcentrumot. Egy épületben kapott helyet a védőnői, a házi orvosi és a fogászati rendelő. December 4. Az iváni lányokból, asszonyokból álló Mézeskalács Kommandó megsütötte a közelgő karácsony előtti rendezvényekre szánt mézeskalácsokat. December 11. Karitatív ételosztás a játszótéren. Az adománydobozban 130 ezer forint gyűlt össze, amihez utólagos adományokból még 70 ezer forintot tettünk. 80 lakótársunk kapott belőle karácsonyra élelmiszercsomagot.


2022. MÁRCIUS

Este a hivatal dolgozóinak, a községet támogató vállalkozóknak, a képviselő testületnek kötetlen beszélgetéssel egybekötött vacsorán köszöntük meg a segítséget.

7

December 12. Adventi délután a templomban. A vidám betlehemes, az Iváni Dalárda és a magával ragadó komolyzene előtt Linter Tibor egykori polgármesterünk részére adományozott az önkormányzat posztumusz díszpolgári címet.


8

IVÁNI HÍRMONDÓ

December 13. A Luca-napi hagyományokat községünkben nemcsak a legények, az óvodások is lelkesen ápolják.

December 30. Szilveszteri futás/gyaloglás a faluban, a táv 2021 méter volt.

December 15. Karácsony az Idősek Napközi Otthonában.

Ilyen volt az Iváni Vágta 2021-ben első alkalommal adott otthont településünk a Nemzeti Vágta előfutamának. Óriási érdeklődés kísérte a rendezvényt, és az időjárásra sem lehetett panaszunk. A felkészült lovasok izgalmas versenye és a hozzáértő közönség drukkolása remek hangulatot eredményezett a rendezvényen. A vágta az Iváni Lóbarátok Egyesülete és Iván községi önkormányzatának közös rendezésében került megrendezésre. Színes programok kísérték a rendezvényt: délelőtt 5 és 10 km-es távon mérették meg magukat a környék futói, a délutáni programok közül pedig az Ördöglovasok bemutatóját, a puszta ötöst, a Honfoglalást és a hőlégballonos repülést emelnénk ki.

Köszönünk mindent, 2022-ben ismét találkozunk! Beszéljenek a képek!


2022. MÁRCIUS

9


10

IVÁNI HÍRMONDÓ

Nemzeti Vágta Budapesten 2021. október 2-3-án rendezték meg a Nemzeti Vágta Budapesti döntőjét, ahol Iván is képviseltette magát. Az iváni lovat, Rakétát, Somogyi József lovagolta. Majd a hab a tortán a celeb futam volt, ahol a sors úgy hozta, hogy az iváni lovacska Széchenyi Krisztiánnal a nyeregben a dobogó második fokáig száguldott előre.

Remek hétvége volt, sok új barátot, ismerőst szereztünk. Csapatunk rengeteg szervezés és nagyon sok munka árán jutott el idáig. Ezúton is szeretnénk megköszönni minden támogatónknak és segítőnknek azt a sok energiát és pénzt amivel hozzásegítettek bennünket ezen fantasztikus eredmények eléréséhez. Az Andrássy úton felállított standunk is méltóan mutatta be Ivánt a kilátogató sok 10 ezer nézőnek.


11

2022. MÁRCIUS

Rövid emlékezés Fodróczy László plébános úrra A Gondviselés akaratából éppen az elmúlt évi Iváni Hírmondó helyi megjelenésének napján (március 11-én) kezdte meg haláltusáját még itt, Ivánban főtisztelendő Fodróczy László plébános úr. – Közülünk ki gondolhatta volna, hogy az az írás – amely arról számolt be, hogy mennyire Ő volt az igazi motorja és mindenese templomfelújításunknak – ilyen hamar méltatássá válik… Mindehhez immár emlékezésként a temetésén elhangzott beszédből idézünk csak két gondolatot: Fodróczy plébános úr nemcsak a gyakorlati munkában volt kivételes. Egyik tanórai szünetben egy alsós kis cigányfiú odarúgta neki a labdát. Ő elmosolyodott, s hatalmas szeretettel a labdát visszapasszolta neki. Mit üzen(het) ez a kicsike jelenet? Plébánosunkban, (2019 júniusáig) egyben hitoktatónkban

minden adott volt a partnerség gyakorlására! Elsődlegesen évei következtében – ha mindenben már nem is tudott elsőszámú kezdeményező lenni, de ha jószándékot tapasztalt, akkor a valós együttműködésre nagy élettapasztalatával és papi szíve melegével mindig minden jóra kész volt! Szeretett zarándokolni, még inkább ezeken tartósan engesztelni. Ezen útjain különösen egybeforrt a Lelkipásztor Szűzanya-tisztelete és az Egyházával azonos módon lángoló szívvel a Nemzetét igazán szerető magyar ember csodálatos érzése, ragaszkodása. Ezen a téren az egyik utolsó nagy lelki próbája a járvány ellenére mégis nagyon remélt 2021. március 17-éhez, a győri Könnyező Szűzanya búcsújához kapcsolódott: „1968-tól minden egyes zarándoklaton jelen lehettem!” – mondogatta. Ezen a napon azonban már nem élt. Ugyanakkor biztosak vagyunk abban, hogy Odaát tette ugyanezt, azaz ekkor már közvetlen közelről kérhette a Magyarok Nagyasszonyát: Sírj Te is velünk! Vigasztald és ments meg Nemzetünk! N. L.

Iván község egykori polgármesterére, Linter Tiborra emlékezünk Linter Tibor 1949. december 20-án született Lövőn, itt végezte az általános iskolai tanulmányait is. 1968-ban a soproni Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett, majd mérlegképes könyvelői képesítést szerzett Győrben. 1969-től 1971-ig sorkatonai szolgálatát teljesítette Nagyatádon. Az Újkéri Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben dolgozott 1971-től 2013-ig főkönyvelőként. 1972-ben nősült, házassága révén Iván községben telepedett le. Házasságából négy gyermek született: Norbert, Tibor, Balázs, Bernadett. A politikai életbe 1990 őszén kapcsolódott be, amikor Iván községben megválasztották polgármesternek. Öt cikluson át 2010-ig állt a település élén társadalmi megbizatásban. 1990-től 2006-ig a GyőrMoson-Sopron Megyei Közgyűlés tagja volt. A pénzügyi bizottság elnökeként és a kulturális és nemzeti bizottság tagjaként tevékenykedett. 1996-ban 17 településsel létrehozták a Répcemente és Kavicstakaró Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulását. Négy térségfejlesztési társulás el-

nökeként részt vett a Megyei Területfejlesztési Tanács munkájában. 1996-tól 2013-ig a Soproni Vízmű Zrt. felügyelő-bizottságának elnöke volt. 2013-ban nyugdíjba vonult. Kilenc unoka boldog nagypapája volt. 2021. szeptember 30-án hunyt el. Emlékét megőrizzük!


12

IVÁNI HÍRMONDÓ

Pillanatképek Iván község múltjából Őry János: A lovak nem felednek Lovas nemzet vagyunk! A Fehérló népe! Őseink kedvenc lovukkal temetkeztek, hogy még a sírban is együtt lehessenek. Utolsó utunkra most is lovon megyünk, a Szent Mihály lován. A Szent László legendából ismerjük a lovagkirály Szög nevű lovát, amelyet még a templomfreskókon is ábrázoltak. Más forrásból tudjuk, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem kedvenc lovát Bambúciusznak hívták. Idomított harci paripáik rúgták, harapták az ellenséget A világon egyedül Magyarországon, Komáromban állítottak emlékművet a katonák leghűségesebb társainak, a katonalovaknak ahol minden évben megemlékeznek róluk. A ragaszkodás megható példája egy székesfehérvári volt hadifogoly visszaemlékezése: „Április utolsó napjaiban bevagoníroztak, apámmal egy vagonba kerültünk. Romániában az egyik vasútállomáson megengedték, hogy kiszálljunk. A közeli vagonban kukoricát fedeztem fel, és a vagon nyíVÁRMEGYE: SOPRON

Sorsz.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36.

A tulajdonos neve

Ágh Kálmán „ Ágh Józsefné „ Bértics Endre „ Csapó Pál idős Csapó József „ Deutsch Ferenc „ Enzsöl Géza Enzsöl Ferenc Fazekas Gizella Herman Sándor Horváth Imre ifj. Lakatos János Németh Antal és Bálint Németh József „ Németh Ferenc Németh Kálmán „ „ Németh István „ Németh Pál

lásán kikapartam magamnak egy zsebre valót. Közben észrevettem, hogy lovak vannak egy másik vagonban. A nyíláson benéztem, és úgy rémlett, hogy a mi lovaink is köztük vannak. Gyorsan szóltam apámnak, aki a nevükön szólította őket: Mosoly, Kató! A két ló, megismerve apám hangját, visszanyerített. Ő könnyes szemmel odament hozzájuk, hogy személyesen még egyszer elbúcsúzzon tőlük. E megrázó jelenetnek ma is élő tanúi vannak. Apám betegen jött haza Focsaniból 1945 nyarán. Én, mint OK-s 1945 szeptemberében 18 évesen jutottam haza az Azovi-tenger partjáról. Horváth János” De Mosoly és Kató már nem jött vissza! Idősebb kortársaim, akik még emlékeznek a háborús időkre, joggal tehetik fel a kérdést, hogy mi lett az iváni lovakkal? Erre keresem a választ a következőkben:

JÁRÁS: CSEPREGI LÓNYILVÁNTARTÁSI JEGYZÉK 1943–44 ÉVRŐL

címe

Fő u. 9. „ Árpád 13. „ Fő u. 77. „ Fő u. 12. Fő u. 1. „ Horthy u.21. „ Fő u. 68. Szt. Imre u. Hunyadi 5. Árpád u. 72 Árpád u. 39 Árpád u. 33 Fő u. 75 Rákóczi sor „ Fő u. 95. Fő u. 85. „ „ Fő u. 26. „ Fő u . 56.

neve

kora színe

A ló neme

Manci Rigó Baba ? Bogár Csillag Madár Csinos Norbert Remény ? Manci Bandi Csillag Hóka Rigó Kese Remény Julcsa Lenke Kicsiny ? ? Vércse Csillag Gazsi Manci

5 11 4 12 3 11 13 23 14 11 4 15 12 17 20 16 10 9 4 3 14 3 3 5 7 4 7

kanca kanca kanca kanca kanca kanca kanca herélt herélt kanca kanca kanca herélt kanca herélt herélt herélt kanca kanca kanca kanca herélt herélt kanca kanca herélt kanca

pej sárga pej pej fekete sötétpej sötétpej fekete pej szürke pej pej fekete pej sárga fekete sárga sárga sárga vil.pej pej söt.sárga sárga vasderes pej pej sárga

KÖZSÉG: IVÁN

ismertetője

hókás hókás csillag 2hl.kesely csillagos bal h. kesely jobbh.kesely hóka jh.kes. bal e. kesely csillagos hóka jh.kesely jobb h. kesely hosszú hóka hókás (?) hókás csillag orrfeh. 2hátsókesely j.e.h.kesely bh. kesely bh. kesely hóka bh.kesely

bevonult

B.VI.6. B.VI.6.

B.VI.6. Eladva

Bevonult

B.VI.6. B.VIII.26. Bevonult Bevonult Bevonult

Eladva


13

2022. MÁRCIUS

Sorsz.

37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99.

A tulajdonos neve

címe

neve

kora színe

A ló neme

ismertetője

Németh Rudolf Fő u. 82. Manci 14 pej kanca „ „ Csillag 8 sárga kanca Pál József Árpád 14. Manci 4 pej kanca Pál Kálmánné ? Juci 6 sárga kanca „ ? Manci 5 sárga kanca Pintér István Árpád 10. Linda 3 vil.sárga kanca „ „ Julcsa 8 sárga kanca Szalai András Szt.Imre 21. Manci 4 sárga kanca Pócza József Fő u. 87. Darázs 7 szürke kanca Gr. Széchenyi Andor Pál Burkus 4 deres herélt Gr. Széchenyi Andor Pál Huncut 4 deres herélt „ Bözsi 4 deres kanca „ Bandi 4 sárga herélt Gr. Széchenyi Hitbizomány Iván Dóra 7 pej kanca „ „ Sárga 8 sárga kanca „ „ Csinos 6 pej herélt „ „ Madár 12 pej kanca „ „ Figura 16 sötétpej kanca Takács József Fő u. 76. ? 7 pej kanca Vámosi Gergely Fő u. 22. Rigó 9 fekete herélt „ „ ? 6 sárga kanca Vámosi János Fő u. 43.(?) Baba 6 pej kanca Varga Ferenc Rákóczi 3. Zsivány 10 pej herélt „ „ ? 4 pej herélt Kiss Ferenc Iván Sári 6 sárga kanca „ „ Tündér 14 sárga kanca Horváth Ernő „ Manci 13 pej kanca Németh Károlyné „ Sári 4 sárga kanca „ „ Bogár 4 fekete herélt Vajda József „ ? 3 deres herélt Tóth Albert „ Juli 13 sárga kanca Németh György „ Julcsa 8 deres kanca Varga Lajos „ Juci 5 pej kanca „ „ Marcsa 11 sárga kanca Horváth Sándor „ Különc 17 fekete kanca „ „ Nusi 15 szürke kanca Enzsöl Gyula „ Szedres 4 fekete herélt „ „ ? 4 sötétpej herélt *Vevő: Varga István Sopronhorpács 1944. március 20. Boros Kálmán „ Frici 8 pej herélt „ „ Sári 16 sárga kanca Varga Antal „ Csongor 16 pej herélt „ „ Tündér 16 pej herélt

Magyarország német megszállása alatt rekviráltak a Wermacht katonái (lista nem található). A front átvonulásakor pedig a Vörös Hadsereg alakulatai „Felszabadítás címen” hajtották el a hadra foghatót (lista itt sem készült). Az élet mindig felülírja az eseményeket. Utólag tudtam meg, hogy a lista hibás! Nem a 29-es sorszámú Lenkét, hanem a 28-as sárga kancát, a Julcsát vonultatta be a magyar honvédség Csepregbe, és vitte ki a frontra. A katona aki átvette, végigjárta vele a Don-kanyar minden poklát, és ez a ló épségben hazahozta lovasát. Amikor ez a

bevonult

hókás bh. kesely csillagos 2 hátsó kesely hóka 2hátsó kesely hóka 2hátsó kesely végigfutóhóka csillag hóka 2h. kesely csillag 2hátsó kesely csillag bMM. hókás jh.kes. hóka 2h.kes. csillag hóka2h.kesely hókás hókás hókás bh.kesely bh.kesely csillagos

Bevonult

B.VI.6.

Bevonult Bevonult Bevonult Bevonult Bevonult Bevonult Bevonult Bevonult Eladva Bevonult Eladva B.VI.6.

Bevonult

b.20636 bh.kesely -

Eladva

*Eladva *Eladva B.VI.6. Eladva

nemes állat újra Ivánba ért, a kastélynál hosszan nyerített egy nagyot! Mert ne feledjünk egy örök igazságot: „A ló emberré tesz, az ember pedig lóvá.” Forrás: Soproni Állami Levéltár V.26. fond 65. doboz 24. csomó; Németh József Iván, Rákóczi sor. Megjegyzés: A lovak ismertető jegyeinél rövidítéseket alkalmaztam: (b = bal láb, j = jobb láb, e = első láb, h = hátsó láb, kes = kesely ) A nyilvántartási jegyzék: (osztályozás, becsérték, fogatos) oszlopait kihagytam.


14

IVÁNI HÍRMONDÓ

Németh József (Magyar Jóska bácsi) visszaemlékezései, naplórészletek: 1943: Megkezdődött a nyolcadik és egyben utolsó tanítási osztály számomra is. Eközben elvitték, illetve bevonultatták tanítónkat is, aki tartalékos hadnagyként volt nyilvántartva. Utána az előbbi tanítóink felváltva tanítottak minket. A németek terve az volt, hogy a telet a kiépített állásokban kihúzzák tavaszig, és tavasszal egy nagy, összehangolt támadással elfoglalják Moszkvát, és vége a háborúnak. De közbeszólt a kemény, kegyetlen hideg, amire a mi katonáink nem voltak felkészülve, főleg ruházati és kiképzési szempontból nem. Ezt az orosz hadvezetés kihasználta, és 1943 telén egy nem várt, hatalmas ellentámadásba kezdett. Az offenzíva sikeres volt, hiszen a nagy hidegtől, éhezéstől elgyötört katonákat állásaikból kinyomták és meg sem álltak Berlinig. A második magyar hadsereg a Don kanyarban lényegében megsemmisült, katonáink megfagytak, a hatalmas hótakaró lett a sírjuk. Községünkből a legtöbb fiatal ott lelte halálát. Természetesen nem csak a fiatalembereket, de a lovakat is besorozták, 1943-ban tőlünk is elvittek, illetve bevonultattak egy fiatal, 3 éves, nagyon szép kanca lovat. Az orosz frontra vitték és megjárta a Don-kanyart is. Csodával határos módon megmenekült és visszakerült hozzánk a háború befejeztével. Természetesen nem sokáig, mert az oroszok a megmaradt lovakat összegyűjtötték és végleg elvitték őket.

1945: Nehéz erről az évről írni, hiszen a háború befejezésének, illetve elvesztésével mennyi megpróbáltatás, tragédia, szomorúság lett osztályrésze a magyar népnek. Az özvegyek, árvák könnyei áztatták a magyar földet. A mi falunkból a háború körülbelül 70 hősi halottat követelt. Ahogy közeledett a front, mindenkiben a félelem lett úrrá. Minden háznak a kertjébe készítették a bunkereket a család számára, hogy a front átvonulása alatt biztonságban legyenek. Általában a lakóházban a házigazda maradt. Nálunk a kertben is volt egy 180 cm mély L alakú bunker, amelynek a teteje akác rönkökkel, majd földdel volt fedve. A család ott vészelte át a front átvonulását, ami nagypéntek hajnalán történt. A lakásban édesapám és a nagyapám maradt. Nagycsütörtök délután már lőtték a falunkat ágyúval és aknákkal. Sajnos a családunkban akkor történt a tragédia. Nagyapám testvéröccse, aki a családdal együtt lakott, a kertbe akart menni szalmáért, az ott robbant aknából olyan nagy szilánkot kapott, hogy azonnal meghalt. Természetesen a bunkerban nagyon féltünk, hiszen állandóan süvítettek az ágyúlövedékek és aknák. Az egész éjjel édesanyánk vigasztalásával és imádsággal telt el. A kertünkbe, ami gyümölcsfákkal volt beültetve, kb. 5-6 akna csapódott be.

Felhívás Az előző visszaemlékezés Németh József tollából, illetve Őry János megemlékezése az iváni katonalovakról legyen egy kis kedvcsináló! Ugyanis az Iváni Hírmondó szerkesztősége várja azokat a dokumentumokat, fotókat, esetleg saját készítésű vagy felmenőkről megörökölt alkotásokat (pl. fafaragás, kézimunka, vers, festmény, stb.), amiket szívesen tenne a tulajdonosuk közkinccsé itt, a Hírmondó hasábjain. Jelentkezni egész évben személyesen vagy a szerkesztőség elérhetőségén (közöshivatal@ivanihivatal.hu) lehet.

ÖNKORMÁNYZATI ÉS CIVIL SZERVEZETEK BESZÁMOLÓI Iván és Vidéke Horgász Egyesület Szeretettel üdvözlök minden kedves olvasót az Iván és Vidéke Horgász Egyesület vezetősége és tagsága nevében. Ismertetném a 2022-es évre tervezett teendőinket. Jegykiadásunk 2022. március 6-án közgyűléssel egybekötött lesz. Az idei évre három alkalommal ter-

vezünk haltelepítést, és két alkalommal rendezünk horgászversenyt. Februári haltelepítésünkre 1000 kg pontyot, 100 kg süllőt hozattunk. A horgászversenyek előtt halak telepítése történik. Az idei évben sikeres pályázatot nyújtottunk be eszközfejlesztésre.


15

2022. MÁRCIUS

Társadalmi munkánkat négy alkalommal szervezzük meg. Főbb feladatok: teljes útjavítás, zöld terület karbantartása, az örök probléma: a szeméthulladék eltakarítása.

Szeretettel várunk minden horgásztársat és kilátogatót a tavak környékére! Linter Balázs egyesületi elnök

Iváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület Eseménydús évet tudhatunk magunk mögött mind a vonulások, mind pedig a további fejlesztések terén.

A Magyar Falu Program keretein belül kiírt ingatlan-felújítási pályázat pozitív elbírálását követően az idei év tavaszán állomáshelyünk, a tűzoltó szertár megújul. Új tetőt, két darab szekcionált garázskaput, az épület szigetelését és színezését tervezzük

megvalósítani az elnyert összegből. Továbbá 850 ezer forint értékben vehettünk át szakfelszereléseket az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság jóvoltából, valamint 300 ezer forintos támogatásban részesülhettünk a Nemzeti Eszközkezelő Alap civil szervezeteknek adható forrásából. Sikeres tűzoltó alaptanfolyamot végzett Csapó Zoltán és ifj. Balogh Attila, ezzel is erősítve településünk és vonzáskörzetének biztonságát. Az elmúlt évben tizenhat esetben volt szükség Egyesületünk beavatkozására káresetek felszámolásánál, ezzel minősített kategóriánkba a legtöbbet vonuló önkéntes tűzoltó egyesület lettünk a Kapuvári Tűzoltó Parancsnokság működési területén. Köszönetet mondunk minden támogatónknak, akik bármilyen formában segítettek minket. Ezúton is szeretnénk tájékoztatni a lakosságot arról, hogy az idei évben is lehetőség adódik adójuk egy százalékának felajánlására, melyet a 189737-05-1-08 adószám megadásával tehetnek meg. Horváth Péter elnök és Balogh Levente parancsnok

Iváni Vöröskereszt Alapszervezet A tavalyi évben is megszerveztük az előző évekhez hasonlóan a véradásokat. Ivánban már hagyományosan három véradás van egy évben. 2021-ben összesen 122 véradó nyújtotta karját, hogy segít-

sen embertársain. Nem lehet elégszer megköszönni nekik! Örömteli dolog, hogy a faluban elég sok az első véradó, tehát fiataljaink is kiveszik a részüket, illetve


16

IVÁNI HÍRMONDÓ

betöltik azt az űrt, amit a koruk vagy betegségük miatt kiesők hagynak. Ha valaki elmúlt 18 éves és egészségesnek érzi magát, jöjjön, mert neki csak egy óra, de van akinek az ÉLET.

Idén május 2-án és szeptemberben 5-én lesz még véradás. Gyere és légy te is életmentő! Ágh Ferencné vöröskeresztes titkár

Iváni Napköziotthonos Óvoda és Konyha Az elfogadás, a szeretet, az odafigyelés, a gyermeki igények kielégítése mind-mind alappillérei egy pedagógus munkájának. Mindezek mellett a tudatosság, a megfelelő idejű megsegítés épp ennyire számottevő egy kisgyermek nevelése során. Fontos, hogy a családi nevelést kiegészítve segítsük, támogassuk a szülőket ebben a tevékenységükben, és a 3–7 éves korosztállyal kapcsolatos szakmai tudásunk birtokában a nehézségeik megoldásában, a problémahelyzetek feloldásában partnereik legyünk. Ebben a szellemben próbáljuk nevelni mi is az óvodánkba járó gyermekeket, akik minden esetben meghálálják a kapott szeretetet. Az elmúlt nevelési évben 38 gyermek járt intézményünkbe, közülük 9-en kezdték meg ősszel iskolai tanulmányaikat. Szerencsére ugyanennyien érkeztek is, sőt 2022. május végéig még 3-4 új kisóvodás érkezése várható. Sajnos a járványügyi helyzet miatt sokkal több a hiányzónk, és a programjaink egy részét is módosítanunk kellett. Jó lenne, ha ez lenne az utolsó ilyen év, és végre visszatérhetne minden a régi kerékvágásba! Óvodánk felszereltsége jónak mondható, a fenntartó jóvoltából minden szükséges eszköz rendelkezésünkre áll. Elkészült a tavalyi évben a terasz tetőborításának cseréje, illetve a kerítés felújítása is. Már csak 1-1 kerti asztal és 2-2 pad hiányzik ahhoz, hogy teljesen felszerelt legyen az udvarunk is. Reméljük, hogy ebben az évben ez is megvalósulhat! Bízunk benne, hogy a konyha felújítása is

folytatódik, és a mai kor igényeit és előírásait mindenben kielégítő, technológiai szempontból is korszerű konyha kerül kialakításra.

Sajnos, mint az országban olyan sok helyen, nálunk is probléma, hogy jelenleg kevesebb óvodapedagógus van a szükségesnél. A tavalyi évben sikerült új kolléganőt találnunk, aki ráadásul a faluban lakik, remélhetőleg idén is szerencsénk lesz, és megtaláljuk azt a személyt, aki erősíti kis csapatunkat! „Vedd észre, hogy a gyermeket nem lehet kényszerrel tanítani. A puszta léted, a viselkedésed az, ami formálja. Éreztesd meg vele, mi helyes, mi nem. Támogasd és tégy meg mindent azért, hogyha felnő, elégedett és boldog legyen.” /J. Wagele/ Mesics Bertalanné óvodavezető


17

2022. MÁRCIUS

Az Iváni Dalárda A járvány, a lezárások 2021-ben is befolyásolták a Dalárda működését. Május közepén jöttünk össze először próbálni, mert a hónap utolsó vasárnapjára Szabó Miklós plébános úr meghívott bennünket énekelni a damonyai kápolnához. Július 10-én egy év kihagyás után megrendezték a Fertőszentmiklósi Dalos Találkozót, ahol mi is újra adtunk műsort. Különösen megható volt, hogy két dalt is előadtunk a többi csapattal közösen az elhunyt Dalárda tagok emlékére. (Még szegény Habda Zoli kíséretében.) Július 24-én Újkéren a falunapon, augusztus 28án Völcsejen a nyárbúcsúztatón, majd szeptember 4-én Egyházasfaluban léptünk fel. Mindenhol nagy szeretettel fogadtak bennünket. Itthon is volt alkal-

munk énekelni a templomban, a püspöki szentmiséken, és Mária-énekekből is volt összeállításunk. Az „Iváni disznóságok” rendezvényen katonadalokkal és nótákkal léptünk fel. A szereplések sorát az iváni templomban december 12-én a karácsonyi koncerttel zártuk: hagyományos és modern karácsonyi dalokkal. A próbáink továbbra is rendszeresek, közel 150 dalt tudunk már. Szívesen énekelünk a magunk örömére, de fellépési lehetőségekre is várunk. Továbbra is hívjuk az énekelni szeretni és tudó fiatalokat és idősebbeket. Reméljük, hogy az idén megszűnik a vírusveszély, és több rendezvény lesz, ahol bemutatkozhatunk. Dalolunk tovább. Balogh Pálné kórusvezető

Faluszépítő Egyesület Iván Egyesületünk 2021. májusában alakult 39 taggal. Célunk a község tisztaságának, rendezettségének javítása, díszítése, virágosítása, a községünkben működő civil szervezetek, intézmények bevonásával kulturális rendezvények szervezése, a hagyományok ápolása, a népi kultúra ápolása, a községi dalárda patronálása, építészeti és természetes környezetünk megóvása. Tagjaink aktívan részt vettek a tavasszal kezdődő parkosításban, levendula- és virágültetésben, majd ezen területek karbantartásában és az adott évszaknak, ünnepeknek megfelelő dekoráció elkészítésében. Szeretnénk a falu egészében továbbvinni a parkosítást, folytatni a faültetést, a virágosítást. Határozottan fel kell lépnünk a szemetelőkkel szemben, hiszen a szétdobált csomagolóanyagok nem csak a környezetet szennyezik, de a községünkről is rossz benyomást keltenek. Idén szeretnénk a falu karbantartási munkáit megkönnyítve indulni a kormány által meghirdetett esz-

közpályázaton. Ha sikerül, egy nagy teljesítményű fűnyíró traktorral leszünk gazdagabbak.


18

IVÁNI HÍRMONDÓ

Aki még csatlakozni szeretne, szívesen látjuk a meghirdetett társadalmi munkáinkon, ahol aztán a tagsággal járó tudnivalókat is megbeszélhetjük. Ágh Ferencné egyesületi elnök

Idősek Napközi Otthona 2021. január 1-jén vettük birtokunkba a volt védőház épületét. A felújítás kiterjedt a nyílászárók, az elektromos és vízvezetékek cseréjére, az új belső burkolatra, az új konyhai berendezésekre, a gázfűtés bevezetésére. Szép belső térben, kellemes körülmények között tölthetik az idejáró idősek az idejüket és a dolgozók is méltó környezetben végezhetik a munkát. Köszönjük az önkormányzatnak, hisz a felújítás teljesen önerőből történt. Létszámaink a 2020-as évhez viszonyítva nem nagyon változtak. 74 szociális étkezőnk, 7 házi gondozottunk és 11 klubtagunk van. Sajnos a koronavírus miatt a szokásos kirándulásunk és a színházi programjaink elmaradtak, de reméljük, hogy a jövőben gyorsan visszatér majd a megszokott élet.

Minden kedden délután 2-kor tartjuk a régóta bevált beszélgetéseket, amire bárkit szívesen látunk, aki nem szeretné magányosan tölteni a délutánt, főleg ezeket a téli sötét napokat. Aki szeretné valamelyik szolgáltatásunkat igénybe venni vagy csak a programjainkon venne részt, keressen minket bátran! Ágh Ferencné vezető gondozó

INTERJÚK Vlaj Márk plébános úr Mondjon pár szót magáról! Pécsett születtem, szüleim és bátyám ma is ott élnek. Érettségi után a kapucinus rendbe léptem be, és két évig szerzetesi hivatásra készültem. Egy évet a rend budai rendházában töltöttem, majd egy évet Lendinarában, Észak-Olaszországban. Csodálatos két év volt ez, amiért mind a mai napig nagyon hálás

vagyok, de úgy éreztem, hogy engem Isten a papi hivatásra hívott meg. Ez persze nem zárja ki a szerzetesi hivatás ajándékát, de azt láttam növendéktársaimon, hogy ők elsősorban szerzetesek akarnak lenni, míg számomra a papi hivatás volt az elsődleges. A papszentelés után két évig Mosonban voltam káplán, majd egy évig a győri székesegyházban. 2019-


2022. MÁRCIUS

től 2021-ig a Pápai Magyar Intézet lakójaként a római Gregoriana Egyetemen tanultam, ahol dogmatikából szereztem licenciát. Hogyan talált rá a papi hivatásra (vagy a hivatás Önre)? Erre a kérdésre igen nehéz válaszolni. Gyerekkoromban a ferences nővérek templomába jártunk szentmisére, ahol sok pappal találkoztam; fiatalokkal és idősekkel egyaránt. Felnéztem rájuk, tiszteltem és megszerettem őket, s igen korán megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy én is szeretnék közéjük tartozni. Meghatározó volt a betegápoló ferences nővérek önfeláldozó, önátadó élete, mentalitása; az, ahogyan odaszentelték magukat mások szolgálatának, illetve rajtuk keresztül az Istennek. De azt hiszem, hogy elsősorban a szüleimen keresztül talált rám az Isten hívása. Fontos a jó papok és szerzetesek életpéldája, de ugyanilyen fontos – ha nem fontosabb – a szülők példaadása. Azt láttam a szüleimen, hogy ők elsősorban értünk vannak; bátyámért és értem. Minden gondolatukat, szavukat, döntésüket áthatotta az atyaság és az anyaság, ami esetükben cseppet sem szerep, hanem önazonosság, és mint ilyen, hivatás volt. Illetve mind a mai napig az. Ma úgy fogalmaznám meg, hogy valószínűleg olyan akartam lenni, mint a szüleim (miközben ők azt akarták, hogy én jobb és több legyek náluk, hisz minden szülő ezt kívánja a gyermekének) és ez találkozott a papság gondolatával, ami oda vezetett, hogy felismerjem az Isten hívását, aki ebben az életformában szán nekem valamiféle „atyai” szerepet. Mi a papi jelmondata, és miért ezt választotta? Papi jelmondatom így hangzik: „Hálát adok annak, aki erőt adott nekem, Krisztus Jézusnak, a mi Urunknak, hogy megbízhatónak ítélt, és erre a szolgálatra rendelt engem” (1Tim 1,12). Ez a szentírási mondat több szempontból is megfogott, amikor papszentelési jelmondatot kerestem magamnak. Olyat akartam választani, amely egyfelől kifejezi az aktuális – vagyis több mint öt évvel ezelőtti – lelkiállapotom és – mint ilyen – állandóan emlékeztet arra, hogy miként léptem oda a szenteléskor az oltár elé, másfelől meghatározó lehet az elkövetkezendő évekre is. A kulcsszavak a hála, az erő és a megbízhatóság voltak. Hála az Isten adta hivatás és életállapot iránt. Erő a válaszhoz az Isten hívására, s a megbízhatóság, amely megelőlegezett bizalom. „Megbízhatónak ítélt, és erre a szolgálatra rendelt engem” – hiszen a hivatás mindig Istentől jön, ahogy János evangéliumában is szerepel: „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak ki benneteket” – mondja Jézus (Jn 15,16). Ez a gondolat – úgy éreztem – egybe cseng azzal a mondattal, amelyet a diakónusszentelésre választottam

19

mottóul: „Magához hívta azokat, akiket akart” (Mk 3,13). Vagyis, hogy Isten kiválaszt, mert alkalmasnak talál – mi több! – megbízhatónak ítél egy adott hivatás, feladat betöltésére. Ebben a gondolatban pedig újra felcsendült a hála gondolata, amely akaratlanul is öszszefonódik az Isten iránti szeretet érzésével. Simon Tamás László bencés atya fordításában – amely az eredeti görög szöveget hűsebben tükrözi – a mottó így hangzik: „Hálát adok Krisztus Jézusnak, a mi Urunknak, aki erőt adott nekem azzal, hogy megbízott bennem, és szolgálatra rendelt engem”. Úgy gondolom, hogy a mondat ezen fordítása csak évek távlatából kap egyre nagyobb jelentőséget. Isten erőt és kegyelmet adott a hivatás elfogadásához, de ahhoz is, hogy ezt a hivatást nap nap után vállaljam, betöltsem, s ennek az erőnek az alapja az, hogy megbízhatónak talált erre a szolgálatra minden gyengeségem, hiányosságom és tudatlanságom ellenére. A „megbízott bennem” kifejezés azért is kedves nekem, mert a bizalom – ezt saját tapasztalatainkból is tudjuk – egy nagyon mély, megtisztelő és messzemenően személyes ajándék. Olyan, mint amikor szüleink, tanáraink így bíztatnak bennünket: „Tudom, hogy meg tudod csinálni”. Ilyenkor az erőinket megsokszorozza a tisztelt és szeretett személy bizalma. Mit szeret a legjobban a papi hivatásban? Nemeshegyi Péter jezsuita atya az egyházi rendről írt tanulmányának ezt a címet adta: „Isten népének szolgái”. Igen, a papság Isten népének, azaz az Egyház tagjainak szolgálata, amiben – ha külön ki kellene valamit emelnem – a szentmise bemutatását szeretem a legjobban. Egyrészt ez a legteljesebb módja, hogy a pap szolgálja a híveket, hiszen benne alter Christusként cselekszik, másrészt azt hiszem, hogy egy olyan, alapvetően introvertált személyiségű pap, mint én, ebben tud a leginkább feloldódni. Hogy érzi magát Ivánban? Mik a személyes benyomásai az elmúlt csaknem fél évből? Augusztus óta vagyok Iván és a szomszédos két falu, Csáfordjánosfa és Répceszemere plébánosa. Az első hónapban még Győrből jártam ki, de már akkor rengeteg kedvességet és megértést tapasztaltam az emberek részéről. Hamar kiderült számomra az is, hogy mennyire támogató és befogadó az a közösség, amelybe érkeztem. Mindazonáltal sok szempontból új helyzet ez számomra: mindig városban vagy városias környezetben éltem, ez az első olyan lelkipásztori helyem, ahol plébánosként vagyok jelen, miközben számos feladatom elszólít innen Győrbe vagy Budapestre stb. Mindemellett rengeteg pozitív tapasztalatom van, sok öröm ér és alapvetően jól érzem magam.


20

IVÁNI HÍRMONDÓ

Milyen távlati tervei vannak az egyházközséggel kapcsolatban? Távlati terveim nincsenek. Gondolataim vannak, de azok még kiforratlanok. A szemináriumban egyik tanárunk azt tanította, hogy ha egy új helyre kerülünk, egy évig csináljunk mindent úgy, ahogy találtuk, ne nagyon változtassunk, helyette inkább figyeljünk. Én is a figyelő, tanuló állapotban vagyok még, ezért korai lenne tervekről beszélni. Mindemellett úgy hiszem, hogy célokat a hívekkel közösen kell meghatározni, hiszen a manapság oly sokat emlegetett szinodalitás is lényegében erről szól: közösen zarándokolni. Elindult már az ifjúsági hittan? Hogyan próbálja megszólítani a fiatalabb korosztályt? Volt egy kezdeményezés tavaly ősszel, be is indult valamiképp az ifjúsági hittan, de még gyerekcipőben jár a dolog. Voltak plébániai összejövetelek, sor került egy karácsonyi műsorra a csáfordjánosfai idősek otthonában, sőt egyszer még bowlingozni is elmentünk. Sajnos – egyéb elfoglaltságaim miatt – nem tudok ennek annyi időt és energiát szentelni, mint amennyit szeretnék. Igyekeztem és az idei esztendőben is igyekezni fogok ifjúsági hittanos esteket szervezni a plébánián, amikor a (hit)életet érintő komolyabb kérdésekkel foglalkozhatunk, esetleg megnézhetünk egy olyan filmet, aminek valóban van mondanivalója vagy csak egyszerűen kikapcsolódhatunk. Van kedvenc bibliai alakja, aki különösen kedves az Ön számára? Ha igen, mi fogta meg benne? Kedvenc bibliai alakom nincs, vannak viszont különösen kedves bibliai élethelyzetek, pillanatok. Nagyon szeretem Ámosz próféta két mondatát: „Ki ne félne, ha ordít az oroszlán? Ki ne jövendölne, ha szól az Úr, az Isten?” – mondja a próféta, s ez egybe cseng – legalábbis számomra – egy másik mondatával: „Nem voltam én próféta, sem prófétának fia:

pásztor voltam és szikomort gyűjtögettem. Az Úr azonban elhívott a nyáj mellől”. Egy olyan ember hangját hallom ki belőle minden egyes olvasáskor, aki engedelmesen követte az isteni hívást, aki azt tette, ami a kötelessége volt, s közben nem vált felfuvalkodottá, nagyképűvé, megmaradt annak, ami volt: egy szikomort (~fügét) gyűjtögető egyszerű pásztornak, aki nyitott az Isten szavára és engedelmeskedik neki. De ugyanígy szeretem Illés történetét is. Miután a Kármel hegyén győzedelmeskedik Baál prófétái felett, szörnyű dologra ragadtatja magát: meggyilkoltatja a hamis prófétákat. Menekülnie kell, így jut el a Hórebhez, ahol Isten azon kérdésére, hogy mit csinál ott, azt válaszolja: „Emészt a buzgalom az Úrért”. Ekkor azt a parancsot kapja Istentől, hogy a hegyen járuljon az Úr elé. Illés nem a viharban, a földrengésben vagy a tűzben ismeri fel Istent, hanem az enyhe szellőben. Nincs kimondva a Szentírásban, de szinte érezhető, hogy ebben a jelenetben Illés felismeri a hibáját, a bűnét, s azzal együtt magát az irgalmas Istent, mert minden hevessége ellenére megmarad Istenre nyitott embernek, aki képes megváltozni. Mivel tölti a szabadidejét? Mit csinál a legszívesebben a szabad óráiban? Elég kevés szabadidőm van, de olyankor szívesen olvasok, hallgatok zenét, nézek/hallgatok riportokat általam nagyra becsült értelmiségiekkel. Időről időre – bár ehhez a szabadidőnek és a megfelelő lelki állapotnak is találkoznia kell – szeretek művészfilmeket is nézni, illetve újranézni. Mit kívan 2022-re? Egészen röviden megfogalmazva azt kívánom, és azért imádkozom, hogy – tanulva az elmúlt évek tapasztalataiból – megerősödve kerüljünk ki a járványból. Nem azért, hogy a régi kerékvágásba térjünk vissza. Azért, hogy bölcsebben kezdjünk egy új korszakot, amely magával hozza az újjászületést is mind vallási, mind társadalmi formában.

Németh Zoltán iváni vállalkozó Hogyan került erre a pályára, miért választotta ezt a szakmát? Már gyerekkoromban érdeklődtem az asztalos szakma iránt, mindig szerettem barkácsolni és valami újat, szépet alkotni. Hogyan, mikor alapította meg a vállalkozást? 1995-ben alapítottam meg a Németh Lambéria Gyártás és Faipari munkák elnevezésű vállalkozásomat. Először a családi házunk udvarán kezdtem egy mű-

helyben, majd évekkel később költöztünk át a jelenlegi telephelyünkre. Ezt követően 2017-ben megalapítottam a Kft-met, amely építőiparral foglalkozik, Németh- Ép Lambéria Kft. néven. Milyen tevékenységet folytatnak? Kezdetben asztalos munkákkal foglalkoztam, majd később ezek mellett elkezdtem tömeggyártással (lambéria, hajópadló, gyalult termékek, valamint tetőszerkezetekkel kapcsolatos szakmai tanácsadásával) foglalkozni. De mindig sze-


21

2022. MÁRCIUS

rettem az újításokat, sosem szerettem egy dologgal foglalkozni, ezért az elmúlt években építkezésekbe kezdtem, ahol további kihívásokkal nézhettem szembe. Mit szeret a legjobban a munkájában? Hogy nem egyhangú, naponta újabb és újabb megmérettetésekkel, feladatokkal nézhetek szembe. Mire a legbüszkébb az eddigi pályafutásából? Néhány évvel ezelőtt egy régi gyermekkori álmomat sikerült megvalósítani. Már gyermekkoromban átvettem édesapámtól a kőműves szakma szeretetét, de csak a 30-as éveimben döbbentem rá, hogy valójában mennyire is szeretnék ezzel foglalkozni, ekkor kezdtem el házakat felújítani, később építeni. Mennyire befolyásolta a cég életét a korona-vírus járvány? Különösebben nem érzékeltünk változásokat.

Hány embernek ad munkát jelenleg a cég? Közülük hányan ivániak? A vállalkozásom három embernek ad munkát, közülük egy iváni. A Kft. pedig több építőipari brigáddal van kapcsolatban. Milyen tervei vannak 2022-ben és hosszabb távon? Folytatni szeretném az elkezdett munkáimat, valamint igyekszem fenntartani azt, amit eddig sikerült megvalósítanom. Miért szeret Ivánban élni? Idekötnek a régi gyermekkori emlékeim, és már lassan 50 éve, hogy itt élek. Büszke vagyok arra, hogy a szülőfalumban tudtam megvalósítani az álmaimat. Szeretek egy olyan faluban élni, ahol egy összetartó falusi közösséget sikerült kialakítani, akikre, ha szükségem van, mindig mindenben számíthatok.

Németh Tamás iváni vállalkozó Hogyan került erre a pályára, miért választotta ezt a szakmát? Karosszéria-lakatosnak szerettem volna menni, de mivel abban az évben nem indult ez a szakma, ezért géplakatosnak jelentkeztem. Hogyan, mikor alapította meg a vállalkozást? 2005 márciusában mellékállásban indítottam el az egyéni vállalkozásomat, amit 2008 októberétől főállásban végzek. Milyen tevékenységet folytatnak? Eleinte kovácsolt vaskapuk készítésével kezdtem, mellette kazánkészítéssel foglalkoztam. Jelenleg autóemelőkkel, azok alkatrészeinek gyártásával, porfestéssel és egyedi gépek gyártásával foglalkozunk. Mire a legbüszkébb az eddigi pályafutásából? Az egyedi gépgyártásokra, melyek Amerikába, Németországba és Oroszországba szállítanak a mi kis falunkból, Ivánból. Hány embernek ad munkát jelenleg a cég? Közülük hányan ivániak? Hét embernek, ebből két fő iváni. Mit szeret a legjobban a munkájában? A nyersanyagból készterméket megvalósítani. Milyen terveik vannak 2022-ben és hosszabb távon? Továbbfejlődni.

Mennyire befolyásolta a cég életét a koronavírus-járvány? Semennyire. Miért szeret Ivánban élni? Ebben a faluban is ki lehet teljesedni, csak harmóniában kell lennünk önmagunkkal, céljainkkal és képességeinkkel. Jó a közösség, mindenkivel meg lehet találni a megfelelő hangot, csak a személyes odaforduláson, odafigyelésen múlik.


22

IVÁNI HÍRMONDÓ

Gyopáros Alpár, a Rábaköz országgyűlési képviselője, Modern Települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos tanak a kistelepülések számára. Képviselőként sokat tesz az iváni emberekért is. Mi motiválja? Iván élen jár a Magyar Falu Programban, leírni is örömteli, hogy közel 200 millió forint a faluba érkező támogatások eddigi összege, három iváni civil szervezet pedig további csaknem 20 millió forint összértékű támogatásban részesült. Ez az egész iváni közösség munkáját dicséri, csak úgy, mint a polgármesterét, az önkormányzati képviselőkét, civil szervezetekét, egyházközségét, vagy éppen az intézményvezetőkét. És akkor ebbe nem számoltam bele azt a nagyságrendileg 175 millió forintos támogatást, amelynek köszönhetően a település csapadékvíz-elvezetése is megoldódni látszik. Gyopáros Alpár nemcsak térségünk országgyűlési képviselőjeként, hanem a Magyar Falu Programért is felelős kormánybiztosként segíti a rábaközi falvak, köztük Iván fejlődését. Az eddig elért eredményekről, valamint a jövőbeli lehetőségekről is beszélgettünk vele. Képviselő úr, a Rábaköz településeit látványos fejlődés jellemzi, minek köszönhető mindez? A legnagyobb eredmény, hogy elkészültek az M85ös és M86-os gyorsforgalmi utak, amelyekre évtizedek óta vártak a térségben élők. Ezek az utak nemcsak a gyorsabb és biztonságosabb közlekedést teszik lehetővé, de a falvaink nyugalmára is hatással vannak. Ráadásul a térség gazdasági erejét, a nagyvárosokba jutás lehetőségét is erősítik, ezért a kormány több száz milliárd forinttal támogatta a két beruházást. Jól teljesít a régió a Magyar Falu Program pályázatain, de egyéb pályázati lehetőségeken is. Nagy örömmel tapasztalom, hogy minden rábaközi településen épül valami, az emberek pedig saját bőrükön is érzik, saját szemükkel is látják, hogy a kormány számára a vidéki Magyarország igazi érték. Miben több a Magyar Falu Program annál, hogy bizonyos fejlesztésekre jut pénz? A Magyar Falu Programot a települések maguk írták és írják folyamatosan. Tisztán állami költségvetésből gazdálkodott eddig a program, ezért egyszerűek, gyorsak és előrefinanszírozottak a fejlesztések. Több mint 600 milliárd forintot költött eddig a kormány a falvak vonzerejének növelésére és a népességcsökkenés megállítására, az idei évben pedig elérjük az 1000 milliárd forintot. Örömteli, hogy több mint 1000 településen már megindult a lakosságszám-növekedés. Iván a saját bőrén is tapasztalja, hogy a Magyar Falu Program pályázatai milyen segítséget nyúj-

Mire volt eddig elég ez a közel 200 millió forintos Magyar Falu Programos támogatás? Felsorolni is nehéz, mert annyi minden történt Ivánban, aminek igazán örülök. Nagy dolog szerintem, hogy a falu intézményei szinte kivétel nélkül fejlődhettek, emelve ezzel a helyben elérhető szolgáltatások színvonalát. Az orvosi rendelő felújítására 30 millió forint, az óvoda-, és az óvodaudvar-fejlesztésére 15 millió forint, a faluház felújítására pedig összesen 60 millió forint jutott a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Külön öröm számomra a házasságkötő terem felújítása, szívből kívánom, hogy minél több boldog frigy köttessen Ivánban. De említhetném az új játszóteret, a falunap megszervezésének támogatását vagy a 15 millió forintos pályázati támogatásból vásárolt kommunális eszközöket is, amelyek a falu rendezettségét hivatottak szolgálni. A település belterületi útjain közel 50 millió forintból zajlanak, vagy készültek el munkálatok. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület a civil pályázat keretében új tűzszertárral gazdagodott, miközben a sportegyesület is méltó sportöltözőt kap és a méltán híres „Iváni Lóbarátok” is színvonalas rendezvénynyel ajándékozhatták meg a falut. Iván falusi Csok-os település is, ez jól érezhető azon, hogy sok fiatal költözik hozzánk. Miért ilyen sikeres a falusi Csok? Nem egész 3 év alatt közel 30 ezer fiatal család vidéki otthonteremtését segítette a falusi Csok. A vissza nem térítendő állami támogatásból ingatlanvásárlás, felújítás és bővítés is támogatható. A konstrukció nagy segítség a családoknak, falun élni újra népszerű lett. Ehhez azonban kell, hogy a települések olyan életminőséget tudjanak kínálni, aminek köszönhetően a családok bátran választják a falusi életformát. Iván már ezek közé a települések közé tartozik, ami bí-


23

2022. MÁRCIUS

zom benne, hogy a lakosságszám gyarapodásában is megmutatkozik majd. Mit tart a következő időszak legfontosabb feladatának? Még bőven van mit tenni a hazai kistelepüléseken, természetesen Ivánban is, amelyből a legfontosabb kérdés a szennyvízhálózat kiépítése. Idén még biztos rendelkezésre állnak a források a Magyar Falu Program számára, ezért 14 pályázati felhívást nyitottunk meg 2022. január 3-tól. Ahogy az elmúlt há-

rom évben, úgy a jövőben is célom, hogy ezeken a felhívásokon a rábaközi települések, köztük Iván is kiemelkedően jól szerepeljen. Örülnék, ha 2022 után is folytatódhatna a Magyar Falu Program. Erre a mi politikai közösségünk a garancia, hiszen a programot a jelenlegi kormány indította el 2019-ben és 2022 után is örömmel folytatná tovább. Szeretném, ha végre vége lenne a pandémia okozta kihívásoknak és minden család, minden település a jövőre, a jóra tudna koncentrálni. Ezt kívánom Mindannyiunknak 2022-re!

Nyitva tartási idők és elérhetőségek ORVOSI RENDELŐ: Rendelési idő: 800 – 1100 730 – 830 900 – 1100 Szerda: 800 – 1100 Csüt.: 1330 – 1600 Péntek: 800 – 1100

Hétfő: Kedd:

FOGÁSZAT: PATIKA:

Iván Répceszemere Csáfordjánosfa Iván Iván Iván

Telefon: Orbánné Kovács Eszter: 06-20/371-4992 Dr. Bence Zsolt: 06-70/409-4520

Rendelési idő: Hétfő: Kedd: Szerda: Csüt.: Péntek:

Rendelési idő: Hétfő: 700 – 1530 Kedd: 700 – 1200 1300 – 1700 Szerda: 700 – 1530 Csüt.: 1300 – 1600 Péntek: 700 – 1300 Elérhetőség: (99) 542-015

– – – – –

1930 1330 1100 1930 1330

Elérhetőség: (99) 388-270 06-30/9865-878 Új cím: Iván Rákóczi sor 15.

Tavalyi fotópályázatunk nyertesei Pálfi György – Emberek kategória

1300 800 800 1300 800


24

IVÁNI HÍRMONDÓ

Gerald Kwapil – Épületek kategória

Riba Dániel – Természetfotók kategória

Szívből gratulálunk a nyerteseknek!

Az Iváni Hírmondóval kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat, ötleteket a kozoshivatal@ivanihivatal.hu e-mail címen várjuk. Iván község aktuális híreit a www.ivan.hu weboldalon és Facebook oldalunkon (Iván Önkormányzat) találják. Kiadó: Iván Község Önkormányzata, Iván, Fő utca 84. Felelős vezető: Hajtó Péter Elérhetőség: kozoshivatal@ivanihivatal.hu y Felelős szerkesztő: Ágh Ferencné Olvasószerkesztő: Ágh Marina y Tördelőszerkesztő: Hermán Zsuzsa Nyomdai munkálatok: Kapitális Kft., Debrecen. Felelős vezető: Ifj. Kapusi József ISSN 2732-3609


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.