Page 1

POR T FO L I O A R C H I T E C T U R E

M A R I N A

M I R E A

2017 - 2018


DISCOVERY Curriculum Vitae and Selected Works


CO N T E N TS

This portfolio is a collection of works since the beginning of my Archite cture Studies at the University of Bath. It displays a variety of skills, from digital aspects to physical mode ling and capabilities. I explore and experiment with numerous materials, forms and presentation styles, which is inherent for a young student in architecture.


01 02 03 04 05 06 07 08

MEDICAL CENTRE Multiple service GP clinic set in Bath | 2nd Year Project 02

WORKSHOP THEATRE Small scale theatre set in Bath | 2nd Year Project 01

HEARTH Brick house project | 1st Year Project 04

PA P I L I O Copper exhibition pavilion on water | 1st Year Project 03

POT Timber pot exhibition pavilion | 1st Year Project 02

DAIDALA Group sculpture design + construction | 1st Year Project 01

FOREST OF IMAGINATION Art festival pavilion group project | Summer 2017

MIXED MEDIA ART Personal art pieces | 2016 - 2018


01 M E D I C A L

C E N T R E

The brief was to design a Medical Centre in which there were standard consultation/treatment and waiting rooms, complimentary facilities and staff rooms. It is a building that lends great importance to a dual circulation program- public and private. My site was particular for its change in level which I exploited by rooting only a part of the building. This created opportunities for access from two levels and landscaping of the park running below. The elevation off the ground was primarily decided by the notion of guarding privacy, whilst maintaining the most appealing views out. When starting the design of the Medical Centre it was inherent to understand that with a multitude of people come a multitude of preferences that should be catered for in a building, thus offering ease and comfort. Finally, I aimed to create a warm environment and felt instantly drawn to a natural, soft material, in this case being timber. Wood is a non-toxic, versatile, and an anti-carcinogenic material and a healthy building creates healthier patients. The implementation of a light source into the core keeps the wings connected to each other and feeds light into their depths.

NORTH WEST ELEVATION

01 - Medical Centre, Bath


PERSPECTIVES

LONG SECTION

Medical Centre, Bath - 02


PLAN 01 Street Level | + 3m above path level 1- PRIMARY ENTRANCE 2- FILE STORAGE 3- RECEPTIONAND OFFICE 4- WAITING ROOM (sub divided) A- children’s waiting B- quiet waiting C- general waiting 5- OUTDOOR PLAY AREA 6- WC 78- INTERVIEW ROOMS 9- WC (d) 10- SUB WAITING AREA 111213- CONSULTATION TREATMENT ROOM 14- NURSE’S ROOM 15- TREATMEANT STORE 16- TREATMENT ROOM 17- SECONDARY ENTRANCE 18- MANAGER’S OFFICE 19- KITCHENETTE 20- COMMON ROOM 21- WC 22- MEDICAL WASTE 23- PLANT ROOM 24- CLEANER’S ROM 25- STORAGE ROM 26- CHIROPRACTOR 27- ACCUPUNCTURE/ CHINESE MEDECINE 28- HEALTH VISITOR/ COUNSELLOR 29- TREATMENT STORE 30- TREATMENT ROOM 31- PHARMACY

C O N S U LT A T I O N W I N G

FORM DEVELOPMENT BLUE - Complimentary GREEN - Public RED - Staff/ Confidential YELLOW - Consultation treatment rooms

03 - Medical Centre, Bath

RED - Room shape allows for extra privacy where a screen can be pulled across. BLUE - Creation of alcoves that welcome patients round and breaks the linearity of the corridor. GREEN - Sub waiting area to avoid going back into the main waiting wing. It avoids cross circulation. ARROWS - Yellow: light in. Orange: views out.

WAITING WING

KIDS - GENERAL - QUIET Recalling the idea of catering to everyone’s needs; I believed the waiting area should be more than one large space that everyone would have to use equally. This is why I sub-divided the wing by centralising the WCs, separating potentially the loudest form the quietest.


CONTEXT PLAN

As a building that is linked to health, it ought to also promote a healthy lifestyle. Another element is the inclusiveness of a multitude of people, and this case of all ages. Designated roller skating area: To encourage younger kids to be active. Petanque sand pitch: Mainly targeted provided for the older generations to engage as many age groups as possible. Nextbike station: An existing public bike company in Bath.

1 - PUBLIC BIKE RACK (new city of Bath Next bike station) 2A - ROOM FOR EXPANSION 2B - ROLLER BLADE STORE AND HIRE - an example of expansion to further acommodate the external public grounds 3 - SEATING 4 - COURTYARD 5 - ROLLER BLADING ZONE (open space that can be used for different functons) 6 - GREEN PARK 7 - PETANQUE COURT

PLAN 00

Path Level | Public park landscaping Medical Centre, Bath - 04


REN DER

E N T R A N C E P E R S P E C T I V E 05 - Medical Centre, Bath


Internal render using Sketchup, Vray and Photoshop

Medical Centre, Bath - 06


02 W O R K SH O P T H E A T R E The project was to design a Workshop theatre that could provide the public with a ‘fun evening out’ and the performers with a dynamic stage. It had to include an auditorium to sit a minimum of 200 people and a bar for additional entertainment. Additionally, the 360° stage with front seating on the same level, allows for a more intimate experience of the shows. The site is a relatively vacant piece of land tucked away between a frequented walkway and the back of some Georgian Houses which I saw as a potential new focal point in the city. The site already had strong bounding edges from neighbouring dwellings which would dictate the orientation of this building and define the open and enclosed aspects of the design. Finding inspiration from a building bordering the site, which was elevated on stone fin walls, I wanted to contrast a light and heavy weight. In this case, a lighter top 2/3 (glass and aluminium skin) on a heavier bottom 1/3 (Bath stone).

07 - Workshop Theatre, Bath

ENTRANCE ELEVATION


PERSPECTIVE | BAR INTERIOR

Workshop Theatre, Bath - 08


A. From the site; I pulled an imaginary grid which would allow for a more rigid yet systematic building plan and elevation. B. Abstract diagram of neighbouring building which inspired the material contrast - light vs heavy

PLAN 00 9

9

7

10 8

6

11

11 5

3

2

1

09 - Workshop Theatre, Bath

4

1 - LOBBY 2 - TICKET OFFICE 3 - CLOAKROOM 4 - WC (m/w, d) 5 - LIFT 6 - ADMIN OFFICE 7 - KITCHENETTE 8 - AUDITORIUM 9 - CHANGING ROOMS (m/f) 10 - STORAGE 11 - GROUND FLOOR AUDITORIUM ENTRANCES 12 - BAR AREA 13 - BAR 14 - BAR STORE 15 -STORAGE 16 - LIFT 17 - WC (m/f, d) 18 - FIRST FLOOR AUDITORIUM ENTRANCES 19 - SOUND + LIGHT BOX


A

B

2D diagrams display the grid arrangement and core shift to create an enclosed and open sides.

PLAN 01

15

14

17 18

18 19 13

16

There are four access points into the auditorium; two lower, two upper which channel people down a set of stairs and onto the highest rows of seats. Long and narrow entrances will differentiate between open social areas and the auditorium where you are to be emersed into a spectacle. It is the journey that intends to create anticipation and excitement. The auditorium has multiple access points from the green room that can be used depending on how the seating is arranged.

12

Workshop Theatre, Bath - 10


REN DER B A R P E R S P E C T I V E

11 - Workshop Theatre, Bath


13 - Workshop Theatre, Bath


PERSPECTIVE SECTION

Workshop Theatre, Bath - 14


DESIGN DETAIL OF A PREVIOUS VERSION OF THE THEATRE PLAN A

- TPO single ply roofing membrane -Adhesive -100mm rigid insulation -VCL -12.5mm plywood -Aluminium studded parapet frame -100mm rigid insulation -TPO s.ply membrane -Metal lath -5mm mortar scratch coat -5mm mortar setting bed -20.. ashlar sandstone cladding -4mm perforated aluminium screen

B

-TPO single ply roofing membrane -Adhesive -Angled rigid insulation- 255mm to 110mm -VCL -18mm plywood -Univeral beam- 203mm by 133mm -Proprietary metal frame supporting 12.5mm plasterboard

Ground Floor Plan

C

-TPO single ply roofing membrane -Adhesive -Angled rigid insulation- tapers to gutter -VCL -18 mm plywood -Univeral beam- 203mm by 133mm with soft acoustic insulation -Proprietary metal frame supporting 20mm acoustic ceiling tile

D

- 15mm acoustic soft wall panel supported on metal studs -12.5 mm plywood -75mm acoustic insulation -15mm plasterboard -350mm reinforced in-situ concrete wall -75mm rigid insulation -12.5mm plasterboard

E

- 15mm acoustic soft wall panel supported on metal studs -12.5 mm plywood -Aluminium studded wall with soft sound insulation -12.5mm plywood -12.5mm plasterboard

F

-Polypropylene carpet -18mm plywood -30 service void -50x50 timber battens -Rigid insulation -18mm plywood -Univeral beam- 203mm by 133mm -Proprietary metal frame supporting 20mm acoustic ceiling tile

G

-20mm ceramic tile -4mm tile bedding -50mm screed with heating pipes -50mm rigid insulation -30mm fine aggregate hardcore -DPM -150mm concrete slab -40mm concrete sand binding -190mm harcore

H

Composite floor -20mm ceramic tile -4mm tile bedding -18mm plywood -30mm service void -50x50 timber battens -20mm rigid insulation -In-situ concrete on steel decking 130mm to 80mm -Univeral beam- 203mm by 133mm -Proprietary metal frame supporting 12.5mm plasterboard

I

Curtain Wall - 8mm + 4mm safety glass -15mm cavity -12mm laminated glass - Steel brakcets

15 - Workshop Theatre, Bath

Front Elevation

Design Description My design combines a steel structural frame with load bearing concrete walls (fig). The site decided the open and closed aspect which lead to lighter more interactive front (glazing for light in and views out) and therefore loadbearing concrete walls in the core of the plan (the auditorium) and the back two-thirds of the plan. I designed to fit a grid which has allowed for the employment of smaller steel members to fit together to create the main steel structure in the front. My building also uses a strip foundation as the soil is of good bearing capacity and it is a way of saving material. The foundations are to be deeper under the load bearing walls than the steel columns. For sound insulation, mass is the best insulator which was another deciding point for employing insitu concrete walls. There is also high thermal mass, especially with the combination of glazing which leads to heat storage and decrement delay, keeping the building temperature more regulated. The building uses a stone cladding system on both the concrete walls and beams. Stone veneers are lightweight, less need of maintenance, regular shapes and cheaper because there’s less material. Ashlar sandstone veneers on the bottom third with the purpose of looking grounded and the top two thirds being a glazed curtain wall; additionally, stabilized by internal glass fins. There is an aluminum perforated screen to provide shading and a level of exclusivity to the building. Finally, due the desired manifestation to manipulate the classical arch to create an unexpected corner (fig) a steel structure would again be necessary as you can’t form semi arches from real stone.


STRUCTURAL AND DETAILED DESIGN MARINA MIREA

B

A

A

C

I

D

E

H

F

D

G

Workshop Theatre, Bath - 16


03

H E A R T H | BRICK HOUSE This design was led by the occupation of the resident, which had to relate to heat. In the case of my project, they were Reptile Breeders. This inspired a darker and mysterious house where I focused primarily on an interesting approach to brick laying, which reflects the textured scales of reptilians. I incorporated 4 different ways of brick laying which were to be noticed when approaching the house. A perforated brick wall also allowed for interior illumination to create more playful elevations.

FRONT ELEVATION

17 - Hearth | Brick house


BACK ELEVATION

Hearth | Brick house - 18


P E R S P E C T I V E S

19 - Hearth | Brick house


Hearth | Brick house - 20


PERSPECTIVE DETAILED SECTION

Sectional Perspective Scale 1:20

Floor Plans

21 - Hearth | Brick house

Construction Details A - Ground Floor Slab

B - Pitched Roof

C - Internal Wall

Earth 150mm hardcore 170mm concrete slab Damp proof membrane 75mm rigid insulation 75mm screed Underfloor heating pipes 20mm timber floor finish

Plaster skin finish 15mm plasterboard 70mm x 50mm timber joists Vapour barrier 100mm insulation between rafters 20mm plywood 75mm rigid insulation Damp proof membrane 25mm x 25mm battens 20mm plywood Zinc roof finish

Plaster skin finish 15mm plasterboard 90mm x 45mm timber studs 90mm sound insulation

D - Suspended Timber Floor

Plaster skin finish 15mm plasterboard Void 70mm x 50mm support timber joists 250mm x 75mm timber joists 75mm sound insulation between joists Service void Underfloor heating pipe tray Piping 6mm radius 10mm chipboard 20mm timber floor finish


s

First Floor Glazing Junction Detail E - External Brick Wall Plaster skin finish 15mm plasterboard 440mm x 100mm x 215mm building block 75mm rigid insulation Wall ties 50mm cavity Double leaf roated standard brick

Rotated Brick Wall to Foundation Junction

Plan View of Brick Lay

Ground floor to eaves glazing First floor junction, where floor depth is masked by coloured glazing. Equal angled beam x2 RHS Timber joist Joist hanger

Hearth | Brick house - 22


04

P A P I L I O | PAV I L I O N Papilio was an exhibition pavilion set on the lake of Bath University Campus that was to hold the 2D works of Architectural students. In this project I was introduced to the importance of light and orientation. The structure is orientated to receive Northern light through its glazed facades. The smallest segment is angled towards the lake to encourage viewers to approach and view the water like never seen before. Its form was created when I defined a triangular structure as an embodiment of gradual growth that elegantly rises out of the water. In an abstract manner it mimics the journey of architectural design over the years of study – the sense of growth and development of grandeur.

23 - Papilio | Pavilion

SHORT ELEVATION


LONG ELEVATION

PLAN MODEL

Papilio | Pavilion - 24


MAQUETTE


05

P O T | T I M B E R PA V I L I O N The brief was to design a timber exhibition pavilion for the given pot. I found my muse when looking at the way in which the pot was painted. Its exterior was very colourful, child-like and rich in brushstrokes. In wanting to keep the timber material natural, I focused on the textural aspect as opposed to the incorporation of colour. Its form also derived from the most evident shapes on the pot, which were very organic and individual. I adopted the fluid and seed-like form. The density of the vertical timber slats aimed to create a concealed environment where it is difficult to see through, which adds a mystery and thus lures people to walk through.

27 - Pot | Pavilion


Pot | Pavilion - 28


BRUSH STROKE | TEXTURE AS SOURCE OF INSPIRATION

SYSTEMATIC YET RaNdoM

29 - Pot | Pavilion


CONCEALED YET INVITING

LIGHT


06

D A I D A L A | SCULPTURE This was the first group project carried out, which included a team of architecture and engineering students. The brief was to design a sculpture with limited material relating to the concept of Weightlessness. We found inspiration from manmade stacked pebble sculptures, even though heavy, still appear to defy gravity. The fins of the sculpture rotate by a small degree in all planes to stand. We found beauty in its repetition and complexity. It was equally admired by our Design Studio Mentors and Leaders to the extent that we were awarded the Teachers Award.

ELEVATION 31 - Daidala | Scultpure


07

FOREST OF IMAGINATION In the summer of 2017, I partook in the week long Forest of Imagination Art Festival project with the objective to be more ‘hands on’ with the materials. We worked as a group to meet a client’s desire to create a sculpture that would attract and embellish her exposition of child modelled cocoons. Her stand was going to offer children the materials to make cocoons which were then to be hung on the lower branches of the tree she had chosen. With this in mind, we wanted to demonstrate a unity between the existing tree and our sculpture. The intent of the tunnel like sculpture was to demonstrate the sentiment a butterfly feels when forcing its way out of a cocoon. The tunnel is a series of triangles that become smaller and converge to small opening, from which you must awkwardly shift through. Its materiality consists of manmade battens and on-site sawn timber slats with all connection done on site. The rectangular battens provided the main skeletal structure whilst the one-off slats provided texture and a playful décor.

33 - Forest of Imagination


Forest of Imagination - 34


08

Hyper-realistic portrait of my Grandfather as a final piece to the study of physical aging and the remanences of time. Each wrinkle is a reminder of a story of laughter and another of anger. Our faces grow richer in detail and depth as time progresses.

M I X E D

M E D I A

A R T


GRAPHITE POWDER AND PENCIL PORTRAIT ON A1 | May 2015

Graphite Portrait - 36


L E S M O N TA G N E S M ’A P P E L L E N T In this project I combined a classic technique of depicting a subject with a modern one; pencil portraiture drawn from my own photo manipulated piece. The theme is the longing and connection an individual feels for what is grandeur and seemingly out of reach. It is an eternal yearning for the natural land.

COLOURED PENCIL DOUBLE EXPOSURE PORTRAIT ON A2 | J u n e 2 0 1 6

“Mountains are the beginning and the end of all natural scenery.” -John Ruskin 37 - Coloured Pencil


STILL LIFE STUDY

MINIATURE PORTRAIT

MINIATURE PORTRAIT

EP COVER Relying

on Reflections

The cover I designed for an indie band that were reinventing into heavy rock.

Coloured Pencil - 38


BIRO PEN PORTRAITS

39 - Biro Pen


O I L PA I N T I N G

Profile for Marina Mirea

Architecture CV + Portfolio 2018  

A collection of works since beginning my Architecture studies at the university of Bath in 2016.

Architecture CV + Portfolio 2018  

A collection of works since beginning my Architecture studies at the university of Bath in 2016.

Advertisement