Page 1

Församlingsblad för Skeda, Slaka med Lambohov, Nykil/Gammalkil och Ulrika församlingar

Nr 3– 2018

Årets konfirmander Sommarteater i Gammalkil Utflyktstips


”Bristen är kyrkans största tillgång” Sommaren ligger framför oss med sol, bad och långa sköna dagar. Det är semestertider och många av oss reser bort. Men inte riktigt alla. En hel del stannar hemma och sommarstugor runt om i pastoratet fylls med sommargäster. Kyrkan står där mitt i byn och kallar med sina klockor till bön sommar som vinter. Även i kyrkan ska personalen ha semester. Då min födelsedag infaller i augusti så har jag ofta valt att ha sen semester. Jag jobbar långt fram till mitten av sommaren. Det är lätt att tänka att verksamheten i mitten av juli går ner på lågvarv. Men det stämmer inte riktigt. Den som tittar i kyrkans kalendarium ser att det är konserter, teater, scoutläger, cafékvällar och friluftsgudstjänster. Det här är spännande. När det inte finns en massa personal i kyrkan att tillgå eftersom många är på semester,

träder nya krafter fram som vill vara med och hjälpa till med exempelvis sommaröppet café i Lambohovskyrkan eller vägkyrka i Ulrika. Församlingsbor öppnar upp sina trädgårdar och verandor för friluftsgudstjänster.

De här orden från Jesus är sagda till oss alla. De gäller inte bara präster, diakoner och alla som jobbar i kyrkan. Jesu uppmaning gäller oss alla. Alla får vi vara med och dela för att bära kyrkans liv och gemenskap året runt.

Kan det vara så att bristen är kyrkans största tillgång? Tänk om vi i församlingarna i pastoratet skulle kunna tänka lite mer på det sättet under hela året. Tillsammans bär vi alla kyrkan. Har du en idé om vad vi tillsammans kan göra i kyrkan, dela med dig av den och så skapar vi något tillsammans. En sångkväll, en pilgrimsvandring, en grillafton ”vägra vinter” i februari. Jesus sa till sina lärjungar: ”Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut i världen och bära frukt, frukt som består.” Johannesevangeliet 15:16.

Göran Bondesson Pastor i Lambohovskyrkan

Adress: Pastorsexpeditionen Tröskaregatan 41, 583 33 Linköping E-post: slaka-nykil.pastorat@svenskakyrkan.se, webbplats www.svenskakyrkan.se/slaka-nykil Ansvarig utgivare: Maria Åkerström 013-474 23 01, 070-337 93 79 Redaktion: Mari Lundmark 013-474 23 07, 070-248 89 10, Skeda: Jan Lingeby 013-501 66, Slaka: Wivi-Anne Överström 013-500 21, Nykil-Gammalkil: Catharina Orrby Fredriksson, 013-33 10 01, Ulrika: Anders Wång 0142-910 01 Illustrationer: Susanne Engman, IKON. Tryck: Linköpings Tryckeri AB (LTAB) Kyrkstöten utkommer med fem nummer under 2018. Nästa nummer 18 augusti.

2


Årets konfirmander

Slaka kyrka 20 maj Övre raden från vänster: Berola Onus, Ludvig Höge, Malin Thell (församlingspedagog), Christopher Arslan, Emilia Pettersson, Louise Malm. Mittenraden från vänster: Linda Cederholm (präst), David Petterzon, Gabriel Özbek, Elina Jarjis, Sara Ekblom Andersson, Christoffer Palmborg, Daniel Larsson, George Öz, Meja Wilde, Tilde Swärdh, Timmie Eriksson, Lucas Ceylan, Andreas Andrén Hjärtström (fritidsledare). Nedre raden från vänster: William Kärki, Carolin Daoud, Isabelle Carney, Gabriel Chamoun, Hanna Wennström, Diana Karimi Malmberg, Kaspar Henriksson, Natalie Rûya. (Foto: Leif Cronegren - Klockrike Foto & Konsult)

Skeda kyrka 27 maj Övre raden från vänster: Linn Andersson, Martin Wettin (präst), Carlos Behnan-Mossa, Ellen Björkroth, Isac Jonsson, Albin Rostedt, Edvin Almqvist, Eric Ekman, Henrik Persson, Emma Larsson, Andreas Andrén Hjärtström (fritidsledare), Lisa Falklöf (församlingspedagog). Främre raden från vänster: Ida Rynestad, Albin Thorsten, Ebba Olsson, Lovisa Sjölin, Caroline Tomsson, Ronja Nilsson, Linn Gustafsson, Johanna Holmgren. (Foto: Leif Cronegren - Klockrike Foto & Konsult)

3


Sommarteater i Gammalkil Brevet från Spensler Vad är det som händer i världen egentligen? Var det bättre förr? Och hur är det med kampen mellan det onda och det goda – vem vinner den? Det undrar en grupp skogsväsen efter att de fått rapporter om läget i världen utanför skogen. För att få klarhet ger de sig iväg på en tidsresa till landet ”då” där en spännande jakt på ett brev som förklarar hur allt hänger ihop börjar. Kyrkstöten hälsade på under en repetition i början på maj och fick ett smakprov på en historia där vi får möta ondska och elaka intriger, men också kärlek och välvilja. Dialogen är rapp och bjuder på många tillfällen till skratt. Moderna versioner av troll, älvor och andra skogsväsen leder publiken genom historien och musiken är poppig med allt från rock till chacha. Birgitta Wigforss står för manus, musik och regi. Ensemblen är Teatergruppen Harmoni som består av cirka 15 personer som alla kommer från Gammalkil och Nykil med omnejd. Föreställningarna spelas på utomhusscenen vid Gammalkils församlingshem veckan efter midsommar och det bjuds in till en andakt i kyrkan efter varje föreställning. ”Brevet från Spensler” är en fristående fortsättning på ”Brevet om Hedina” som spelades i Gammalkil sommaren 2016. Berättelserna bygger på Anders Fredrik Ekewalls roman om Hedina. Anders Fredrik föddes som torparbarn i Ulrika, fick möjlighet att utbilda sig och blev senare Häradshövding. 2012 gav Ulrika Muséum ut boken ”Fattigpojken från Ulrika som blev Häradshövding”. Där kan du läsa mer om Ekewall, tiden han verkade i och även romanen om Hedina.

4

Ensemblen på en repetition i början av maj.

Föreställningar och biljetter Brevet från Spensler spelas 25, 26, 28 och 29 juni 18.30 30 juni 16.00 Biljetter köps via Nortic och kostar 220 kr för vuxna och 120 kr för barn. Korv med bröd, kaffe, program och p-plats ingår i priset. Det går också bra att köpa biljett genom att ringa vardagar mellan klockan 14 och 16 till Eva Kinnå på 073-827 54 21.


Sommartid = Utflyktstid Det finns flera intressanta utflyktsmål i pastoratets omgivningar. Pastoratets kyrkor är alla väl värda att titta närmare på. Kyrkorna är öppna när våra vaktmästare är på plats, vilket oftast är på vardagar och i anslutning till gudstjänsterna. Ta gärna kontakt med ansvarig vaktmästare eller församlingsexpeditionen om du vill försäkra dig om att kyrkan är öppen när du kommer på besök. Kontaktuppgifter finns på sista sidan i den här tidningen. Pastoratet och omgivningarna bjuder också på fina möjligheter till vandring i olika sorters terräng och miljö. Här är några utflykttips:

Askaleden

Öna

Lilla Aska är rikt på kulturhistoria och har en unik natur. Vid ekonomibyggnaden på Lilla Aska Griftegård startar två vandringsleder: en relativt enkel led på 2 km och en lite längre på 4,2 km med varierat underlag. Leden är markerad med gulröda stolpar och försedd med olika informationsskyltar, som bland annat berättar om forntida gravar från bronsoch järnåldern. Detta länkas samman med dagens gravskick på griftegården, som en röd tråd från forntid till nutid. Övriga skyltar som finns längs vägen berättar om t ex hålvägar, rullstensåsen med dess gamla galgbacke, Asklunden och gravkullen med kvarlevorna efter linköpingsbor som ursprungligen begravdes på domkyrkans kyrkogård före 1811, men som numera vilar i Lilla Aska.

Ycke och Svalgölenbranten

Ycke urskog ligger strax väster om Ulrika och är en av Östergötlands få urskogsrester. En urskog har aldrig rörts av människor och det betyder att det finns träd som är närmare 300 år gamla i Ycke. Östgötaleden ansluter till Ycke och det finns också en vandringsslinga i reservatet. Svalgölenbranten är ett relativt nytt naturreservat i närheten av Ulrika. Här finns olika sorters skog, men även ett gammalt odlingslandskap med lövängar och hamlade träd.

Kulturreservatet Öna är ett skogshemman i närheten av Nykil som donerats till Östergötlands Muséum. Här finns en ålderdomlig timmerbebyggelse från 1700-talet och små åkrar som numera betas. En utflykt till Öna ger dig en inblick i hur man levde i en fattig skogsbygd.

Ingvastebo kvarn

Här är ett levande muséum med en kvarn och en såg från sent 1800-tal som drivs av vattenkraft. Kvarnen finns några kilometer söder om Haraldsbo. 19 augusti är det friluftsgudstjänst vid kvarnen.

Ulrika muséum

I Ulrika finns ett muséum som är värt ett besök. Här kan du se föremål, foton, tidningsurklipp m m från gamla tider. I år har muséet en separat utställning kring folkkonst där gamla bruksföremål som är små konstverk i sig själva visas. Muséet har öppet på söndagar mellan 14 och 16. 1 juli och 29 juli är det backluckeloppis på planen utanför muséet och då är är muséet öppet mellan 10 och 16. Under perioden 21 juli till 5 augusti när Vägkyrkan är öppen har muséet öppet dagligen mellan 13 och 17. Muséet ger också ut en årsbok med artiklar som berättar om livet i bygden förr i tiden. Läs mer om årsboken på sidan 11 i den här tidningen.

5


Välkommen till kyrkan JUNI 19 juni

Ulrika kyrka

18.00 Familjegudstjänst

20 juni

Lambohovskyrkan 08.30 Morgonmässa

23 juni

MIDSOMMARDAGEN

Lambohov

11.00 Sammanlyst mässa till St Lars kyrka

Nykil Gamlegården

18.00 Gudstjänst på Verandan. Musik och sång av Linnéa Jonasson med vänner. Kaffe och tårta.

24 juni

DEN HELIGE JOHANNES DÖPARENS DAG

Skeda församlingsgård

17.00 Musikgudstjänst på Verandan. Familjen Kazen sjunger, spelar och berättar.

Ulrika kyrka

18.00 Musik i sommarkväll Somrig musik med Linnéa Jonasson, Fredrik Ingå, Petra Nilsson och Eva Jonasson. Kaffe och tårta.

25 juni

Gammalkils kyrka

ca 21.00 Andakt som avslutning av ”Brevet från Spensler”.

26 juni

Gammalkils kyrka

ca 21.00 Andakt som avslutning av ”Brevet från Spensler”.

28 juni

Gammalkils kyrka

ca 21.00 Andakt som avslutning av ”Brevet från Spensler”.

29 juni

Gammalkils kyrka

ca 21.00 Andakt som avslutning av ”Brevet från Spensler”.

6

30 juni

Gammalkils kyrka

Gammalkil

ca 18.30 Andakt som avslutning av ”Brevet från Spensler”.

15.00 Friluftsgudstjänst hos Elisabet Lagerfeldt i Runnebo. Lisa Johansson, sång. Eva Jonasson, piano. Ta med fikakorg

JULI

Nykils kyrka

1 juli

APOSTLADAGEN

19.00 Musik i sommarkväll. Lisa Johansson, sång. Eva Jonasson, sång. Fredrik Ingå, piano och orgel.

Lambohovskyrkan

10.00 Lambohovsmässa

Slaka kyrka

11.00 Mässa med musik Anna Fronczak, klarinett.

Ulrika

15.00 Friluftsgudstjänst hos Lennart och Anita Staaf, Fågelkulla. Yngve Gustavsson, dragspel. Ta med fikakorg

22 juli

8:E SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET

Skeda församlingsgård

15.00 Slåttermässa och musik på verandan. Gunnel Davidsson och Gert Johansson med familjer spelar och sjunger.

Gammalkil

6:E SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET

15.00 Friluftsgudstjänst hos Boel Thaberman, Karolinergården, Gammalkil. Ta med fikakorg

Ulrika kyrka

Ulrika kyrka

8 juli

15.00 Gudstjänst

Skeda kyrka

17.00 Musik i sommarkväll Ragnhild Pettersson, orgel och piano.

Gammalkils kyrka

18.00 Musik i sommarkväll ”Ljus lova ljus”. Anna Ström, sång. Filippa Westerberg, cello. Sigurdis Tryggvadottir, piano.

Lambohovskyrkan

19.00 Mässa i sommarkväll

19.00 Musik i sommarkväll. Samuel Karlberg, sång. Fredrik Ingå, piano och orgel. Gammalkils syförening serverar kaffe och tårta.

29 juli

Lambohovskyrkan

Slaka kyrka

19.00 Mässa med musik Ragnhild Pettersson, orgel och piano

15 juli

KRISTI FÖRKLARINGSDAG

Slaka kyrka

11.00 Mässa med musik Alice Ingå, flöjt. Fredrik Ingå, piano.

9:E SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET 11.00 Mässa med musik Hugo Sunnerhagen, fiol.

Nykils servicehus

15.00 Friluftsgudstjänst

Ulrika kyrka

18.00 Musik i sommarkväll ”Mellan himmel och jord” Rasmus Ringborg, sång. Emanuel Edvardsson, gitarr.


AUGUSTI 5 augusti

10:E SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET

Ulrika kyrka

10.00 Hemvändargudstjänst. Noomi Wäcklén, sång.

Skeda kyrka

17.00 Musik i sommarkväll Nicolaj Vollburg, piano.

Gammalkils kyrka

19.00 Kvällsgudstjänst Noomi Wäcklen, sång

Lambohovskyrkan

19 augusti

12:E SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET

Nykil

15.00 Friluftsgudstjänst vid Ingvastebo kvarn. Yngve Gustavsson, dragspel och sång. Göran Häggström, ukulele och sång. Värd: Roland Klaar. Avtackning av Martin Wettin. Kaffe med bröd bakat på mjöl som malts i kvarnen. Frivillig gåva till Barncancerfonden.

15.00 Lambohovskyrkan ansvarar för gudstjänsten i kapellet. Hesa röster medverkar.

12 augusti

Skeda kyrka

11.00 Högmässa

17.00 Musik i sommarkväll ”Kantorerna och deras ungar” Henrik och Gunnel Langemyr, Birgitta och Lovisa Säfström spelar somrig musik.

Skeda

Ulrika kyrka

Slaka kyrka

14.00 Ekumenisk gudstjänst i Lilla Gåra.

Från och med lördag 21 juli fram till och med söndag 5 augusti är Ulrika kyrka öppen för ljuständning och bön mellan 12 och 17. Välkommen att titta på den vackra gamla träkyrkan och kanske också besöka Ulrika Muséum som har öppet mellan 13 och 17.

Gamla Linköping

19.00 Mässa med musik Nicolaj Vollburg, piano. 11:E SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET

Vägkyrka i Ulrika

18.00 Kvällsgudstjänst

Ulrika servicehus

15.00 Friluftsgudstjänst

Nykils kyrka

19.00 Kvällsmässa

18 augusti Slaka kyrka

11.00-14.30 Drop in-vigsel Ta med intyg om hindersprövning, giltiga id-handlingar och en ring.

Med reservation för eventuella ändringar. Följ affischering och annonser i Corren. Se även vår webbplats www.svenskakyrkan.se/slaka-nykil

7


Hej då... och på återseende Inga-Lill kommer vara mycket utomhus, både på gården där hon bor och på resa med husbilen till fjällen. Mer tid med barn och barnbarn finns också med i bådas planer. Är det något särskilt du tar med dig efter åren i Slaka-Nykil? – Alla härliga människor jag fått möta, församlingsbor, frivilliga och kollegor säger Inga-Lill. Jag har känt mig så välkommen från första stund och det är många jag kommer att sakna.

Urban Sandberg och Inga-Lill Andersson I sommar är det dags att runda av yrkeslivet och börja på något helt nytt för Inga-Lill Andersson och Urban Sandberg. Båda har haft Lambohovskyrkan som bas – Inga-Lill som vaktmästare och Urban som församlingsherde. Att sluta arbeta efter ett långt yrkesliv är förstås en stor omställning och det har varit blandade känslor den här våren.

Båda är förväntansfulla och ser fram emot att själva kunna styra lite mer över sin tid. Men det är också lite vemodigt att lämna en arbetsplats där de trivts väldigt bra. Urban ser fram emot mer tid för golf, att påta i jorden vid kolonistugan och att engagera sig ideéllt i någon verksamhet.

– Åren i Lambohov har varit de rikaste under mina 38 år som präst, säger Urban. Det ekumeniska samarbetet är inspirerande och det har varit så roligt att få vara delaktig i att bygga församling tillsammans med alla frivilliga och mina kollegor. Kyrkstöten säger hej och tack och önskar Inga-Lill och Urban allt gott i deras nya liv som pensionärer. Men vi säger också på återseende – till hösten har de båda bestämt sig för att tillsammans ta hand om soppluncherna i Lambohovskyrkan.

Hej då, Anna och Julia Varje höst skickar Svenska kyrkan cirka 15 unga vuxna som stipendiater till Brasilien, Costa Rica, Filippinerna och Tanzania. På våren kommer sedan stipendiater från de fyra länderna till Sverige. I Slaka-Nykil har vi haft glädjen och förmånen att få ha Anna och Julia från Brasilien hos oss under en dryg månad. Tjejerna har haft ett blandat program som bjudit på allt från församlingsverksamhet och gudstjänster till studiebesök och utflykter i både Östergötland och Dalarna. Tanken med utbytesprogrammet är bland annat att ge stipendiaterna möjlighet att reflektera över livet, tron och kyrkans uppdrag i världen. Efter fem veckor konstaterar Anna och Julia att det finns både skillnader och likheter och att den kristna gemenskapen är en stark grund att stå på som gör det lätt-

8

are att bygga broar till de människor man möter. Tiden går fort och i början av april reste Anna och Julia vidare till Helsingborg respektive Malmö där en ny period på sex veckor väntade innan det var dags att vända hemåt igen.

– Genom Anna och Julias besök har vi fått möjlighet att se vårt eget sammanhang genom deras ögon och det har varit roligt och inspirerande, avslutar Iréne.

– Att fira gudstjänst, träffa varandra och får höra hemma i ”min” församling är ju något som många av oss känner igen oss i, säger Iréne Mårtensson som tillsammans med Birgitta Grenströmer ansvarade för Anna och Julias program i Slaka-Nykil. – De största skillnaderna förstod jag var att vi i Sverige ofta har olika verksamhet för olika åldersgrupper. I Brasilien har heller inte församlingarna anställda på samma sätt som vi har i Svenska kyrkan. Dessutom är deras församlingar väldigt stora till ytan.

Anna och Julia i ett snöigt Sigtuna


Året på kyrkogården Gravlyktor och vattning Andra frågor Anna ofta får är hur länge gravlyktor kan vara kvar på gravarna och hur det fungerar med vattningen om det blir en regnfattig sommar. - Du avgör själv om och när du tar bort gravlyktor och andra dekorationer. Det är tillåtet att ha dem kvar på gravarna året runt, så länge det är i ett vårdat skick.

Här är vaktmästarteamet i Slaka-Nykils pastorat. Från vänster: Anna Danielsson, samordnare och kyrkogårdsansvarig, Emil Hammarlund, Monica Karlsson, Inga-Lill Andersson, Ola Gruvaeus, Helen Johanzon, Andreas Johansson, Mattias Karlsson, Jarno Lahtinen och Christer Andersson. På bilden saknas Marianne Magnusson och Christer Castegård.

Under sommarmånaderna är det hög aktivitet på våra kyrkogårdar. Våra säsongsanställda vaktmästare är på plats och de har bland annat fullt upp med att klippa gräs och häckar och rensa ogräs.

Ingen förvaring bakom gravstenen

Planteringen av sommarblommor på de gravar som har gravskötsel ska också hinnas med i början på juni och då är det isbegonior och silverek som gäller. Begoniorna blommar oftast hela sommaren och tål också regn och rusk om det skulle bli en sådan sommar.

- Det händer att det ligger gravlyktor och krattor bakom stenarna. Det innebär risk för skador, både på våra maskiner och på gravstenarna. Därför är det viktigt att inte använda utrymmet bakom gravstenen på det sättet.

Att klippa häckar och gemensamma gräsytor kan ibland vara en utmaning, berättar Anna Danielsson som ansvarar för pastoratets kyrkogårdar.

- Vi vill värna om naturens resurser och därför har vi ingen generell vattning av allmänna ytor på kyrkogården sommartid. Planteringarna på de gravar som har skötselavtal vattnar vi förstås, säger Anna.

När det blir känslosamt... Att besöka en kyrkogård kan ibland väcka starka känslor. Då kan det kännas tryggt att veta att våra vaktmästare i pastoratet är utbildade i att möta sorg och sörjande. - Sorg kan se så olika ut och det behöver inte alltid vara ett nyligen inträffat dödsfall som väcker känslor. Som vaktmästare möter vi många människor i olika sorgefaser och det är viktigt att vi har kunskap så att vi kan finnas där som medmänniskor, avslutar Anna.

Har du fått SMS? Under våren är det många som fått SMS med erbjudande om hjälp att gå ur Svenska kyrkan mot en avgift på några hundralappar. Det finns många anledningar att vara med i Svenska kyrkan – vi finns där när livet känns som bräckligast eller absolut bäst och allt däremellan. Vi vill lyfta, stärka och ge hopp.

gruppverksamhet för alla åldrar, ett brett musikliv, stöd och själavård i krissituationer, insatser för hemlösa och flyktingar och mycket annat. Du kan läsa mer om ditt medlemsskap på www.svenskakyrkan.se/medlem. Skulle du trots allt vilja lämna oss ska du veta att det inte kostar något att göra det.

SMS

Kontakta församlingsexpeditionen för mer information eller läs mer på www.svenskakyrkan.se/uttrade_ur_ svenska_kyrkan.

Med kyrkoavgiften bidrar du till en rad viktiga insatser, till exempel

9


På gång i sommar...... DROP IN-VIGSEL I SLAKA

TRIVSELTRÄFF I SKEDA

Blir det aldrig riktigt av att gifta sig? Eller känner ni båda att det ska vara ett enkelt bröllop utan en massa ståhej runt det hela?

Terminens sista trivselträff är 19 juni 14.00 i Skeda Församlingsgård.

SOMMARCAFÉ I LAMBOHOVSKYRKAN

Då kan det vara en god idé att boka in lördag 18 augusti i kalendern då vi erbjuder drop in-vigsel i Slaka kyrka. Från 11.00 finns präst, musiker och vaktmästare på plats i kyrkan. Sista vigseln för dagen blir 14.30.

Välkommen till en stunds samvaro i sommartid på onsdagar mellan 14 och 16. Juni: 27 Juli: 4, 11, 18, 25 Augusti: 1

Vigseln följer Svenska kyrkans ordning. Musik och psalmer väljer ni tillsammans på plats från en lista våra musiker tagit fram.

SOMMARCAFÉ I SKEDA I sommar blir det sommarcaféer med underhållning 18.30 i Skeda Församlingsgård. 25 juli: Jam boys 1 augusti: Vårdnäs Vokalensemble 8 augusti: Chuck Berry Mania

SOMMARTIDER PÅ EXPEDITIONEN Församlingsexpeditionen är stängd 9-11 juli. Annars är det vanliga öppettider som gäller - det vill säga måndag, tisdag och fredag mellan 10 och 12. Om vi är på plats är du också välkommen in på andra tider.

Ingen föranmälan behövs, men ni måste ha med ett intyg om hindersprövning som ni får från Skatteverket, varsin giltig id-handling och en ring.

TIPSPROMENAD I NYKIL På onsdagkvällarna är det tipspromenad för stora och små. Samling och start vid Nygården 18.30. Mål, fika och prisutdelning vid Gamlegården.

Frågor och funderingar? Då är ni välkomna att kontakta Linda Cederholm på 072-204 55 36 eller linda.cederholm@svenskakyrkan.se.

Juni: 20, 27 Juli: 4, 11 Tipspromenaderna arrangeras i samarbete med Treklangen.

SOMMARKAMPANJEN 2018: NÄR FOTBOLLEN BLIR LIVSVIKTIG Svenska kyrkans internationella arbete stödjer fritidsaktiviteter för tjejer och killar i flyktingläger världen om. Genom att samarbeta i exempelvis ett fotbollslag lär man känna varandra. Det motverkar konflikter och skapar en tryggare tillvaro utan våld. Därför är fotboll så mycket mer än bara fotboll. För barn och ungdomar på flykt betyder det glädje, gemenskap och hopp i en vardag av utsatthet och oro.

10

Sommarkampanjen ”När fotbollen blir livsviktig” pågår 1 juni till 15 augusti. Under perioden finns tre rikskollekter: 17 juni, 1 juli och 12 augusti. Om du vill lämna en gåva kan du swisha på 9001223 eller betala till bankgiro 900-1223 eller postgiro 90 01 22-3.


Kyrkoherdens hörna

”DENNA UTSLA OCH KLENA FÖRSAMLINGEN”... …är titeln på Ulrika Muséums årsbok 2018. Citatet kommer från Birger Lund som blev den förste kyrkoherden i Ulrika. I årsboken kan du ta del av de skrivelser som ledde fram till beslutet att bygga kyrkan som sedan stod färdig 1737. Här finns också flera berättelser om emigrationen från Ulrika till Amerika, beskrivningar av fyra torp och en kort novell av Helfrid Jordan om livet på ett av torpen. Årsboken bjuder också på bilder på museiföremål ur lite annorlunda vinklar tagna av fotografer från Kisa och Åtvidaberg som var på ”fotomara” i trakten. Årsboken finns att köpa på Ulrika Muséum och kan också beställas genom att skicka ett e-postmeddelande till ulrika.museum@gmail.com. Pris 250 kronor. Mer information om muséet och öppettiderna finns på sidan 5 i den här tidningen. Du kan också läsa mer på muséets sida på Facebook.

Den sjunde rörelsen:

Från gudstjänstordning till gudstjänstgemenskap När jag skriver detta är det Pingstdagen och den nya kyrkohandboken tas i bruk. En handbok vars resa varit lång och bitvis snårig, men som nu ska användas i vårt gudstjänstfirande. Så här skriver biskop Martin till församlingarna i samband med den nya handboken: ”Gudstjänsten är ett tecken på att den rörelse som tog sin början den första pingstdagen inte har stannat av. Kristi kyrka lever och vill fira gudstjänst med vår tids människor, på vår tids språk. Mycket är nytt. Mycket kommer vi att känna igen. Här finns både tradition och förnyelse.” Men gudstjänst är ju så mycket mer än handbok och vi får inte fastna i formfällan. Handbok och agendor är bara en hjälp att uttrycka det som gudstjänsten verkligen är: Gemenskap. Gudstjänst blir det när vi är tillsammans, när vi möts med våra olika livsberättelser, när livets spegling får mig att se mitt liv med sanna ögon och när livets hela spektra möter Guds kärleksfulla famn. Det är gudstjänstens gemenskap och de ord som vi kan uttrycka detta med är egentligen ganska futtiga. Trots det blir orden ett verktyg när vi försöker förstå storheten i livets mysterier. Därför avslutar jag min hörna med en av den nya handbokens förböner: Gud, du som är vårt ursprung och vårt mål, vi tackar dig för skapelsens under och livets framväxt på jorden. Tack för människors förmåga att tänka och tro och för mötet med dig i Jesus Kristus. Tack för dagar med livgivande möten och viktiga vägval. Gud, du som är vår far och vår mor, vi ber till dig för allt som är, för växter och djur, för alla människor. Vi ber om arbetsro i skolor och på arbetsplatser, om respekt mellan kyrkor och religioner och en värld där varje människa har rätt att finnas till. Gud, du som är vår framtid och vårt hopp, vi ber om ditt beskydd för dagar som kommer. Ge oss kraft att lösa krig och konflikter. Hjälp oss att vårda och bevara din skapelse med omsorg om kommande generationer. Om allt detta ber vi i Jesu namn. Amen.

Maria Åkerström


Pastorsexpeditionen Tröskaregatan 41, 583 33 Linköping 013-474 23 00 (vx) Expeditionen är öppen måndag, tisdag och fredag 10.00-12.00 e-post: slaka-nykil.pastorat@svenskakyrkan.se Webbplats: www.svenskakyrkan.se/slaka-nykil E-postadresser där inget annat anges: förnamn.efternamn@svenskakyrkan.se ADMINISTRATION OCH EKONOMI Kamrersassistent Maud Thornell 013-474 23 08 Kanslist Lene Alun 013-474 23 02 Kommunikatör Mari Lundmark 013-474 23 07  PRÄSTER Kyrkoherde Maria Åkerström 013-474 23 01 maria.akerstrom@svenskakyrkan.se Komminister Urban Sandberg 013-474 23 21 Komminister Anna-Karin Thalin Karlberg 013-33 02 05 anna-karin.karlberg@svenskakyrkan.se Komminister Linda Cederholm 013-474 23 03 Pastorsadjunkt Martin Wettin 013-33 02 01 Pastor Göran Bondesson 013-474 23 04 DIAKONI (träffas säkrast 8.30-9.00 mån-fre) Diakon Iréne Mårtenson 013-474 23 11 Diakon Annelie Almroth 013-474 23 10 MUSIK Organist Helene Ranada Matstoms Kantor Albin Fronczak Kantor Eva Jonasson Kantor Siv Wäcklén

013-474 23 15 helene.ranada@svenskakyrkan.se 013-474 23 14 013-33 02 07 013-33 02 17 siv.wacklen@svenskakyrkan.se

BARN- OCH UNGDOM Församlingspedagog Malin Thell Församlingspedagog Aina Bengtsson Församlingspedagog Lisa Falklöf

Miljödiplomeringen - det här är på gång Miljögruppen har tagit fram ett förslag på vision och policy för miljöarbetet i pastoratet. Dessa är inte fastställda ännu, men förslaget till vision ser ut så här: ”Slaka-Nykils pastorat ska bli klimatneutralt. Vi som verkar inom pastoratet ska värna om Guds skapelse och medverka till en hållbar utveckling för nuvarande och kommande generationer genom eget ansvar och inspiration till andra”. Nu arbetar Miljögruppen vidare med att ta fram övergripande mål för våra olika verksamhetsområden. Förtroendevalda och medarbetare kommer sedan att arbeta vidare med att bryta ner de övergripande målen i delmål och det är då det praktiska miljöarbetet börjar på riktigt. Anna Danielsson är miljösamordnare i pastoratet. Hon berättar att minst ett delmål från varje verksamhet ska vara nått och totalt fem delmål uppfyllda för att vi ska bli diplomerade i fas1 i Svenska kyrkans miljödiplomering. – Hittills har vi ägnat oss åt förarbete och praktisk dokumentation. Det kanske kan tyckas lite tråkigt, men det är en viktig grund i diplomeringsarbetet så att vi vet hur vi ska jobba och vad vi faktiskt gjort, avslutar Anna.

013-474 23 13, 076-102 12 61 013-474 23 05, 076-102 12 36 013-474 23 06, 072-205 43 47 lisa.falklof@svenskakyrkan.se Fritidsledare Andreas Andrén Hjärtström 013-474 23 16, 072-733 96 53 andreas.andren@svenskakyrkan.se Fritidsledare Jorge Ibañez 013-474 23 12,072-735 23 12 jorge.ibanez@svenskakyrkan.se Fritidsledare Susanna Berggren (vikarie vårterminen 2018) VAKTMÄSTERI Gravboksansvarig och arbetsledare Anna Danielsson 013-33 02 09 (träffas säkrast tisdag och torsdag 08.00-12.00) Gammalkils kyrka-Nykils kyrka Vaktmästare Anna Danielsson 013-33 02 09 Vaktmästare Marianne Magnusson 013-33 02 11 Vaktmästare Emil Hammarlund 013-33 02 15 Lambohovskyrkan Vaktmästare Andreas Johansson 013-474 23 09 andreas.o.johansson@svenskakyrkan.se Vaktmästare Inga-Lill Andersson 013-474 23 24 inga-lill.a.andersson@svenskakyrkan.se Skeda kyrka Vaktmästare Mattias Karlsson 013-474 23 23 mattias.d.karlsson@svenskakyrkan.se Slaka kyrka Vaktmästare Monica Karlsson 013-474 23 20 monica.i.karlsson@svenskakyrkan.se Ulrika kyrka Vaktmästare Christer Andersson 013-33 02 14 christer.b.andersson@svenskakyrkan.se ORDFÖRANDE I KYRKORÅDET Slaka-Nykils pastorat: Siv Andersson 070-208 68 50 ORDFÖRANDE I FÖRSAMLINGSRÅDEN Nykil-Gammalkil: Annika Pettersson 013-33 04 33 Skeda: Jacob Wikner 070-591 59 38 Slaka: Ingrid Dahlberg 013-21 41 23 Ulrika: Anders Wång 0142-910 01

Nytt mål- och styrdokument Arbetet med att ta fram ett nytt mål- och styrdokument för pastoratet pågår. Under våren har kyrkoråd och församlingsråd träffats för att ta fram ett underlag som sedan kompletterats med information från pastoratets medarbetare. Ambitionen är att mål- och styrdokumentet ska läggas fram för Kyrkofullmäktige i höst.

Kyrkstöten 3 2018  

Församlingsblad för Slaka-Nykils pastorat

Kyrkstöten 3 2018  

Församlingsblad för Slaka-Nykils pastorat

Advertisement