Page 1

vakantie 2011 van Cadzand naar Hengelo


Van Zeeland naar Hengelo fietsen, dat moet lukken met de overwegend westelijke winden. Maar je moet er wel eerst naar toe. En dus krijg ik een lift naar Zeeland van Harrie en Rie. En zal ik op eigen kracht terugfietsen naar Hengelo.

Bepakt en bezakt, want er moet wel een stoel mee en een redelijk bed. Gelukkig heb ik een stevige fiets. Geen "echte" toerfiets, gewoon een degelijke stadsfiets. En een telefoonnummer van Fietsned.nl, voor het geval dat...


dinsdag 9 augustus: met de auto naar Cadzand woensdag 10 augustus: rondje Sluis: 30 km donderdag 11 augustus: naar de kusttram: 30 km vrijdag 12 augustus: naar Veere: 50 km zaterdag 13 augustus: naar Achthuizen: 70 km zondag 14 augustus: naar Dordrecht: 55 km maandag 15 augustus: rondje Biesbosch en Dordrecht: 50 km dinsdag 16 augustus: naar Buren: 70 km woensdag 17 augustus: rondje Culemborg en Wijk bij Duurstede: 55 km donderdag 18 augustus: naar Otterlo: 60 km vrijdag 19 augustus: rondje Hoge Veluwe en Arnhem: 55 km zaterdag 20 augustus: naar Voorst en rondje Zutphen: 55 km zondag 21 augustus: naar huis (Hengelo): 70 km totaal: 650 km gemiddeld per dag: 55 km


dinsdag 9 augustus: naar Cadzand Met de camper van Harrie en Rie gaan we naar camping de Wulpen in Cadzand. Onderweg hebben we een aantal regenbuien, maar in Zeeland is het mooi weer. 's Middags gaan we naar Cadzand Bad om voor Harrie een elektrische fiets te huren.


woensdag 10 augustus: rondje Sluis We maken een fietstocht naar Sluis. Langs het natuurgebied het Zwin. Vroeger was het Zwin een zeearm die Brugge met de Noordzee verbond. Deze zeearm is helemaal verzand.


Koffie in Retranchemant.

We fietsen om Sluis heen.


Aan het eind van de middag nog even naar het strand.


donderdag 11 augustus: met de kusttram

Eerst op de fiets naar KnokkeHeist.

En dan verder in de tram. Deze lijn loopt langs de hele kust van BelgiĂŤ. Dat is een lange rit. Wij gaan tot Oostende.


In Oostende op het Wapenplein hebben ze heerlijke appeltaart.

Het station, met vissersvrouwen.


We stappen nog even uit in de Haan.

Waar je niet op de rails mag lopen!

En waar ze gek zijn op bloemetjes.


En waar het strand keurig opgedeeld is.


vrijdag 12 augustus: naar Veere De rit gaat beginnen. Vandaag fiets ik naar Veere. Dat betekent:

Fietsen langs de kust tot Breskens.


En dan met de zware fiets hier de trap op.

En aan de achterkant er weer af.

Maar het lukt! Dus aan boord. De fiets wel even vastbinden aan het hek. De touwen hangen klaar.


Dag, Breskens!

Ik ben al rond het middaguur in Veere, met de wind in de rug. Veere is een erg leuk stadje. Daarom besluit ik hier te stoppen. Ik fiets naar het Veerse Gat en zet de tent op. Daarna terug om Veere te bekijken.


Rondom de stad liggen vestingwallen, daar wandel ik ook nog maar even overheen.

Net als deze koeien.


En met een beetje hulp van een paar jongens, kom ik ook de grachtjes over. Na het nuttigen van een portie kibbeling, ga ik terug naar het Veerse gat.


zaterdag 13 augustus: naar Achthuizen

Vandaag fiets ik verder door Zeeland. De veerboot naar Noord-Beveland vertrekt pas om kwart over tien. Dus eerst maar eens koffie, iets lekkers en de krant. Die kun je hier bij de bakker kopen. Maar waar is de veerboot?? Dit is de rondvaartboot. Later blijkt dat de veerboot erachter verstopt ligt. En dat we via de rondvaartboot op de veerboot komen. Heel voorzichtig graag, de kapitein wil geen beschadigingen aan z'n mooie houten deuren en lambriseringen.


Er is net genoeg ruimte voor mijn fiets en de fietsen van een stel uit Canada. De rest van de passagiers (wel twee) heeft gelukkig geen fiets bij zich. Nog maar net vertrokken, begint het te regenen. Om voorlopig niet meer op te houden. Zeeland in de regen is nat en saai. Aan het eind van de dag ben ik in mijn regenpak alsnog nat, maar niet door de regen........ Een aantal keren heb ik de moed m'n pak uit te trekken, maar steeds van zeer korte duur. Gelukkig heb ik nog steeds de wind achter, dus het schiet lekker op.


Behalve als ik dit tegenkom:

Links bestaat de brug uit een trap met een fietsgoot erlangs. Van hout, dus lekker nat en glad. Ik kom halverwege......... Daar laad ik alles van m'n fiets af, sjouw eerst de fiets en daarna de bagage naar boven en laad de fiets weer op. Gelukkig is het op dat moment heel eventjes droog. Nog eens van een andere kant gezien:

Wie verzint er nou zo iets?? NB: De foto’s komen van Streetview. Bij dit soort spannende gebeurtenissen vergeet ik altijd mijn fototoestel………….


Als ik op de Grevelingendam fiets, is het zowaar een kwartiertje droog. Via de Zeelandbrug en de Grevelingendam kom ik op Goeree Overflakkee. En jawel, het is weer net lang genoeg droog om de tent op te zetten, droge kleren aan te trekken, m'n regenpak aan de binnenkant droog te krijgen en een patatje te eten.

camping de Schaapswei

Wel lekkere patat! En dan maar vroeg naar bed, want het regent...........


zondag 14 augustus: naar Dordrecht

Als ik wakker word, regent het nog steeds. Ik besluit gewoon te blijven liggen tot het droog is! En warempel, als ik voor de tweede keer wakker word, is het droog! Ik pak snel alles in, en stap op de fiets. Het lijkt erop dat ik achter de buien aan fiets. Ik heb geen drup regen, maar de straten zijn overal nat. Niet te hard fietsen dus, anders haal ik de regen in. Via de Hellegatsdam en de Haringvlietbrug, bereik ik de Hoekse Waard. Koffie drinken in het Wapen van Strijen. In Strijen, dus.

In het gezelschap van deze gezellige schaapjes.


Om van Zwijndrecht naar Dordrecht te komen, nu eens geen veerboot of brug, maar een tunnel, de Kiltunnel. Hoe je er met de fiets moet komen, is niet helemaal duidelijk. Met wat hulp van bewoners kom ik er toch.

er in ....

en eruit

Ik zet de tent op op de camping het Loze Vissertje.


Een leuke camping. Direct aan de rand van Dordrecht, en toch midden in de natuur.


Aan de overkant van het water ligt het natuurvriendenhuis en de camping De Kleine Rug.

Naast het Vissertje ligt een oud gemaal.

En, op loopafstand, een winkelcentrum met prima snackbar.


maandag 15 augustus: rondje Bieschbos en Dordrecht Vandaag fiets ik een rondje Biesbosch en Dordrecht. Bij Kop van 't land steek ik over met de pont.


Met z'n allen naar de overkant, in ganzenmars!

Uitzicht vanaf een brug.


Na de Brabantse Biesbosch, neem ik ook even een kijkje in de Hollandse Biesbosch.


En 's middags een kort bezoekje aan Dordrecht. Via een spoor- en fietsbrug steek ik de Merwede over.

In Papendrecht mis ik een knooppuntbordje. En dan blijkt mijn bikenode-app erg handig! Maar dan moet je wel even in de gaten houden waar het noorden is. Anders fiets je nog de verkeerde kant op.

Terug over de Merwede met de waterbus, een snel soort pont. Lunch op het plein.

Het stadhuis van Dordrecht.


dinsdag 16 augustus: naar Buren

Vandaag fiets ik verder van Dordrecht naar de Betuwe. Een prachtige tocht, van Gorichem tot Geldermalsen langs de Linge. Over de Linge gaan meerdere fiets-voetveren heen en weer. Daar maak ik een paar keer gebruik van.

Dit pontje, bij Spijk, vaart door omstandigheden, niet.


Ik neem dus de volgende: bij Heukelum.

de veerman


Terug met het veer bij Enspijk. Wel met een beetje twijfel: hierin??


Ja dus, en zo ziet het er aan de overkant uit.

Kunst, zomaar ergens in het bos.


Mijn tentje, tussen de pruimenbomen op de Karekiet.


In Buren zit een prima pannenkoekenbakker.

De skyline van Buren.

Vandaag heb ik voor het eerst in korte broek en T-shirt kunnen fietsen!


woensdag 17 augustus, rondje Culemborg en Wijk bij Duurstede Vandaag fiets ik een rondje door Culemborg en Wijk bij Duurstede.


Met de veerboot over de Lek. Deze pont is een gierpont. Hij zit met kabels vast aan de kleine bootjes, die op hun beurt vast zitten aan de bodem, in het midden van de rivier.

Langs de Lek. Brede uiterwaarden, heel anders dan langs de Linge.


donderdag 18 augustus: van Buren naar Otterlo De volgende etappe gaat van Buren naar Otterlo. De Rijn steek ik over met, hoe kan het anders, een veerpont. Bij Elst.


Ik pik nog net een puntje Utrechtse Heuvelrug mee, eraf gaat lekker snel. Alleen jammer dat dat hele stuk langs de grote weg gaat. Ik zet mijn tent op op camping Beek en Hei, in de regen...... Gelukkig is het maar ĂŠĂŠn avond, daarna komt de zon weer tevoorschijn!


vrijdag 19 augustus: park De Hoge Veluwe en Arnhem

Vandaag een fietstocht door het park de Hoge Veluwe. En een kort bezoekje aan Arnhem, want mijn boek is uit.


Vergeleken met vorig jaar: meer water en minder mensen. En wild zie ik alweer niet.


Het blijft een schitterend gebied. En ondanks de soms erg dreigende wolken, heb ik geen drup regen gehad, vandaag.


De route naar Arnhem, over landgoed Schaarsbergen, is ook erg mooi.

Na m'n bezoekje aan Arnhem eten bij het bezoekerscentrum van de Hoge Veluwe.


zaterdag 20 augustus: naar Voorst en Zutphen

Nog zo'n 90 kilometer naar Hengelo. Teveel voor ĂŠĂŠn dag. Ik besluit om vandaag niet zo ver te fietsen, naar Voorst. En dan 's middags nog een rondje. Naar Zutphen.


Camping Haverkamp bij Voorst.


En: zowaar alweer korte-broeken -weer! En volgens buienradar zal dat morgen ook weer het geval zijn.


zondag 21 augustus: naar huis

De laatste etappe: naar huis. Het weer 's morgens valt tegen: weinig zon, kil. Als ik net op de fiets zit, valt op dat de lucht achter me toch wel erg donker is. En het rommelt in de verte.

Stevig doorfietsen, dan maar. Op naar het laatste veer in deze vakantie: bij Gorssel.


Gelukkig blijft het onweer achter de IJssel. Heel even heb ik m'n regenpak aan. En na de koffie in Laren, wordt het opeens weer (erg) warm.


En opeens ben ik in Delden, en fiets ik langs het bekende Twentekanaal. En het onweer dat beloofd was? Die dag niets meer van gemerkt.


Vakantie 2011  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you