Page 1

ZRNO ŽUPNI LISTIĆ ŽUPE SV. STJEPANA PRVOMUČENIKA ZAGREB – BOTINEC 2. prosinca 2018. – godina IX – broj 471

RIJEČ UREDNICE Pohvale, kritike i sugestije tijekom prošlogodišnjeg blagoslova obitelji:

Župni ured

tel.: 01 6545 877 08:00-09:00 i 16:30-18:00 www.zupabotinec.com rktzupabotinec@gmail.com

PUT sv. Josemaria Escriva

Bili ste vrlo neodgovorni povodom sv. mise naše voljene kćeri. Komentar župnika: Morate bili malo konkretniji jer na ovaj način teško je znati o čemu se radi te ne znam što poduzeti. Inače svoje obveze obavljam odgovorno. Sve pohvale gospođi Idi što je ove male anđele preuzela i vodi ih s toliko ljubavi, jer za naše najmlađe u župi nema ništa kako bi ih se privuklo! Komentar župnika: Možda ova pohvala pomogne gospođi Idi razmisliti što se može učiniti nakon što se povukla s navedene funkcije, a autorici teksta valja pojasniti da je ta aktivnost srijedom bila u sklopu župe.

Radoznao si i zapitkivalo, njuškalo i zabadalo: zar te nije stid biti čak i u manama tako malo muškarac? – Budi muževan; tu želju da saznaš nešto o drugima pretvori u želju i stvarnost spoznavanja samoga sebe.

ISCJELJENJE ŽENINIH EMOCIJA Paula Sandford Suze Ponekad plačemo suzama koje drugi ne mogu isplakati. Još jedan problem koji proizlazi iz sindroma zvanog nemoj plakati jest da osoba ponekad plače kroz suze druge osobe. Drugim riječima, nečije emocije toliko su zatomljene da je jedini način na koji ta osoba može biti oslobođena od njih taj da natjera (ili vidi) drugu osobu kako plače.

Papa Franjo na Twitteru @Pontifex 29. studenog 2018. Suočeni s životnim tragedijama, pozvani smo gledati pred sebe jer smo otkupljeni i Gospodin će doći spasiti nas.

U prvim godinama braka, dok je služio u crkvi, John bi na sebe preuzeo teško breme tuđih emocija i nije ih mogao otpustiti dovoljno brzo. Nije bio svjestan toga što čini pa bi došao kući i zadirkivao me sve dok ne bih zaplakala. U Johnu je bio duboko usađen stav da pravi muškarac nikada ne bi udario ženu, stoga nikada nisam bila u opasnosti od zlostavljanja. John nikada nije podigao glas na


mene više od jedanput ili dvaput. No, na početku braka John je bio pravi stručnjak za brzo hlađenje, odnosno spuštanje na zemlju. Supruge su jedno tijelo sa svojim mužem, zbog čega, htjele to one ili ne, uistinu nose bremena svojih muževa (Gal 6, 2). Radujte se s onima koji se raduju! Plačite s onima koji plaču! (Rim 12, 15) Jednako tako muževi mogu doživjeti emocionalno oslobođenje kroz svoje supruge. Jer, kako su moje suze tekle, John bi osjećao olakšanje. A nakon toga borio bi se s krivnjom jer se osjećao tako dobro dok sam ja bila očajna. Kad je naposljetku primio dovoljno ozdravljenja i snage duha da i sam može plakati, bilo je predivno osjetiti blagu rijeku mira koja nas je oboje nosila. Supružnikova želja da nas zaštiti ponekad može izazvati više štete nego dobra. Često se dogodi da suprug ne želi podijeliti probleme sa suprugom jer vjeruje da je tako štiti. Međutim, takvim ponašanjem može joj samo nanijeti bol. Muškarac ne uviđa da će žena ionako osjetiti težinu ili brigu koju on šiti oko sebe da će ona taj teret ponositi još teže od njega. Ako žena mora često nositi taj suprugov teret, često će biti potištena pa će se lako i neočekivano rasplakati, a suprug bi stoga mogao pomisliti kako se oženio nekim emocionalno nezrelim ili nestabilnim. Mnoge supruge tako su dugo nosile terete da je to vrlo ozbiljno narušilo njihovo zdravlje. Možda suprug ne može s vama podijeliti problem koji ga muči jer bi na taj način iznevjerio odgovornost prema vladi ili ugrozio sigurnost, odnosno povjerljivost posla koji radi. No, ako s vremenom nauči dati vam do znanja da ga nešto muči te vas zamoli da zajedno s njime molite za mudrost i povjerenje, zaštitu i okrepu, blagoslovit će vas i olakšati vam teret koji nosite za njega.

ZGODE SVETACA Sveti Ivan je rođen oko 650. g. u kršćanskoj obitelji u Damasku (Sirija). Ivanov otac, Arapin, bio je ministar financija na dvoru jednoga kalifa, a kasnije Ivan preuzima tu službu. No, u vrijeme vladavine Abd el Maleka, koji je bio veliki neprijatelj kršćana, Ivan zajedno s ocem biva prisiljen napustiti posao i grad. Zajedno s bratom i prijateljem stupio je među redovnike u samostan Mar Sabba u blizini Jeruzalema. Nakon što je bio zaređen za svećenika, Ivan se počinje baviti filozofijom i teološkim djelima starijih pisaca. Prvi je među grčkim teolozima obuhvatio vjerske istine Svetoga pisma i tradicije u jednu cjelinu i izložio ih, stoga u grčkoj Crkvi slovi kao prvi dogmatičar. I danas je mjerodavan kao i u svoje vrijeme. Neumrlu slavu stekao je crkvenim pjesmama, kanonima, kojim je zajedno sa svojim pobratimom Kuzmom uresio istočno bogoslužje. Nije izvoran mislitelj, ali je savjesno prikupljao sve vrijedno što su napisali sveti oci i crkveni sabori. Najviše je slijedio sv. Grgura Nazijanskoga. Islam je držao kršćanskim krivovjerjem. Nakon jedne lažne optužbe, Ivan je osuđen na kaznu odsijecanja desne ruke. Zagovorom Blažene Djevice Marije ruka mu je prirasla i zacijelila da se ni ožiljak nije vidio. Ta pojedinost iz njegova života bila je dovoljna da sv. Ivan Damašćanski uđe u kršćansku predaju kao zaštitnik protiv ozljeda ruku i nogu.


UPOZNATI KKC Kako govoriti o Bogu?

TAŠTINA I ODGOJ DJECE sv. Ivan Zlatousti

39. Priznavajući ljudskom razumu sposobnost da upozna Boga, Crkva izražava uvjerenje, da je moguće svim ljudima i sa svima ljudima govoriti o Bogu. To je uvjerenje podlogom za njezin dijalog s drugim religijama, s filozofijom i znanostima, ali također s nevjernicima i ateistima.

Zaručništvo 83 Postoji još jedan čuvar čistoće: neka stalno promatra starješinu crkve i neka od njega sluša mnoge pohvale, a otac neka se ponosi pred svima koji slušaju ove pohvale. Neka se djevojke, koje ga gledaju, zastide. Tako će mu sve pripovijesti i strah od oca i obećanja, a poslije svega i nagrada koja ga čeka kod Boga i sva ona dobra koja će uživati oni koji žive u čistoći, pružiti silnu čvrstinu i jakost.

40. Budući da je naša spoznaja o Bogu ograničena, to je isto tako i naš govor o Bogu. Možemo govoriti o Bogu samo polazeći od stvorenja i primjereno našem ograničenom ljudskom načinu spoznavanja i razmišljanja. 41. Sva stvorenja imaju određenu sličnost s Bogom, na najosobitiji pak način čovjek koji je stvoren na sliku i priliku Božju. Različita savršenstva stvorenih bića (njihova istinitost, dobrota i ljepota) odražavaju dakle beskrajno Božje savršenstvo. Stoga možemo govoriti o Bogu polazeći od savršenosti njegovih stvorenja, jer prema veličini i ljepoti stvorova možemo, po sličnosti, razmišljati i o njihovu Tvorcu" (Mudr 13,5). 42. Bog nadilazi svako stvorenje. Treba dakle neprekidno govor o Bogu pročišćavati od svega što je ograničeno, slikovito, nesavršeno, da se neizrecivi, neshvatljivi, nevidljivi, nedokučivi Bog ne zamijeni s našim ljudskim predodžbama o Njemu. Ljudske riječi neće nikada dosegnuti Otajstvo Božje.

84

Dodaj tomu i počasti koje dolaze od služenja vojne službe i javnoga života. Uvijek na prijeziran način govori o raskalašenu življenju, a hvali i uznosi čistoću. Sve to u stanju je ovladati dječjom dušom. Tako ćemo u njemu stvoriti pobožne misli. Razumnost 85 Postoji još nešto; pođimo do onoga što je važnije od svega, što vlada svime. Što je to? To je razum. Ovdje se valja silno potruditi kako bismo ga učinili razboritim i odagnali svako bezumlje. Ovo je izrazito velik i divan dio mudrosti: upoznati stvari o Bogu, o svemu što nas ondje čeka, o paklu, o kraljevstvu: Početak mudrosti strah je Gospodnji! 86

Usadimo mu takav način razmišljanja i uvježbajmo ga da rasuđuje što su ljudske stvari, što li bogatstvo, moć, kako bi ih mogao prezirati i čeznuti za najuzvišenijim stvarima. Podsjećajmo ga ovakvim savjetima: Sinko, jedino se Boga boj i nikoga osim njega!

43. Kad tako govorimo o Bogu, naš se govor doduše izražava na ljudski način, ali stvarno on dosiže samoga Boga, a da Ga ipak ne može izreći u njegovoj beskrajnoj jednostavnosti. MISLI Trebamo sebi posvijestiti, da se ne može istaći bl. Ivan Merz neka sličnost između Stvoritelja i stvorenja, a da se između njih ne opazi još veća različitost te Čovjek, koji je gospodar sve prirode, ima pravo da o Bogu ne možemo dokučiti ono što On jest, da mu sva priroda služi, ali ima i dužnost da kao nego samo što On nije, i kako se druga bića Gospodaru svega, u ime cijele prirode, daje postavljaju prema njemu. Bogu čast i slavu.


DNEVNIK FAUSTINE KOWALSKE 234

Nakon ispovijedi uronila je moja duša u Boga i provela sam tri sata u molitvi, ali to mi se učinilo kao nekoliko minuta. Od sada ne postavljam milosti koja djeluje u mojoj duši nikakve smetnje. Isus je znao zašto sam se prija bojala susretanja s Njim, i to Ga uopće nije vrijeđalo. Od trenutka kada me je otac uvjerio da to nije nikakvo zavaravanje nego je Božja milost, trudila sam se biti vjerna u svemu. Sada vidim da ima malo svećenika koji razumiju svu dubinu božanskoga djelovanja u duši. Otada su oslobođena za let moja krila. Želim jedriti u žar sunčani. Kada letimo tako visoko ostaju ispod naših nogu sumaglica, magla i oblaci i svo tjelesno biće mora se podložiti duhu. 235

O, Isuse, čeznem za oslobađanjem duša, neumrlih duša. U žrtvi želim dati potpunu slobodu svom srcu. U žrtvi, koju nitko ne naslućuje, želim se istrošiti i neprimijećena izgorjeti u svetom žaru Božje ljubavi. Božja nazočnost je pomoć za veću savršenost i čistoću moje žrtve. 236

O, kako je zavodljiv privid i nepravedne osude. O, kako često trpi krepost samo zbog potlačivanja, jer je ona tiha. Nastojati iskreno susretati ove koji stalno peckaju, to traži veliku samozatajnost. Tada se osjeća krvarenje, a rane su nevidljive. O Isuse, mnogo toga razotkrit će nam Sudnji dan. Koje radosti – ništa od naših napora neće se izgubiti. 237

U ovom svetom satu klanjanja spoznadoh cijeli bezdan moje vlastite bijede. Sve, što je u meni dobro, Tvoje je Gospodine. Ipak budući da sam tako mala i bijedna, imam pravo računati na Tvoje beskrajno milosrđe. Kor crkve bit će otvoren, a Presveto izloženo od ponedjeljka do petka od 8 do 17.30. Dođi i pokloni se Gospodinu. Odgovara: Ivica Berdik, župnik Urednica: M. Perković

ŽUPNE OBAVIJESTI 6.00 ✝ ob. stablo ob. Šute, Bošnjak, Lukić, PON Bilaver; Mara Krstanović 3.12. prvopričešćeni 1976. godine 6.00 ✝ Barica Marinčić i ob. Belčić; Petar Matorić i ob. Horvat; ob. stablo ob. Šute, UTO Lukić, Bilaver; na nakanu; Mara Krstanović 4.12. 18.30 sv. misno slavlje predvodi vlč. Štefan prvopričešćeni 1977. godine 6.00 ✝ ob. stablo ob. Šute, Lukić, Bilaver; SRI Mara Krstanović; za buduću ženu 5.12. prvopričešćeni 1978. godine 6.00 ✝ Nikica Maslać; ob. stablo ob. Šute, ČET Lukić i Bilaver; Nikola Štimac i ob. Pocrnić; 6.12. Marija i Josip Mihalić prvopričešćeni 1979. godine 6.00 ✝ ob. stablo ob. Šute, Lukić i Bilaver; PET na nakanu; ob. Kadić, Đurinić i Miler 7.12. prvopričešćeni 1980. godine 6.00 ✝ Siniša Pećenić; Josip i Marija Mihalić; Pejo, Marija, Jela Gavran; ob. stablo ob. SUB Šute, Lukić i Bilaver 8.12. 21-23 klanjanje pred Presvetim prvopričešćeni 1981. godine 6.00 ✝ ob. stablo ob. Šute 9.30 ✝ Luka i Anđelko Blažević; Mara Krstanović NED 11.00 župska sv. misa 9.12. 18.30 ✝ duše u čistilištu; ob. stablo ob. Lukić i Bilaver prvopričešćeni 1982. godine 3.12. (pon) sjednica ekonomskog vijeća u 19.30 h. 4.12. (uto) blagdan sv. Barbare, župsko cjelodnevno klanjanje (od iza zornice do 18.30), sv. misu u 18.30 predslavi vlč. Toni Štefan, dugogodišnji misionar u Beninu. 5.12. (sri) počinje blagoslov obitelji, raspored se može dobiti u sakristiji. 6.12. (čet) prvi četvrtak, klanjanje iza zornice predvode članovi udruge Izvor ljubavi. 7.12. (pet) prvi petak, sv. ispovijed prije zornice od 5 sati.

Zrno 471  
Zrno 471  
Advertisement