Page 1

ZRNO ŽUPNI LISTIĆ ŽUPE SV. STJEPANA PRVOMUČENIKA ZAGREB – BOTINEC 28. listopada 2018. – godina IX – broj 466

RIJEČ UREDNICE

Župni ured

tel.: 01 6545 877 08:00-09:00 i 16:30-18:00 www.zupabotinec.com rktzupabotinec@gmail.com

Iz zapisnika sa sjednice Župnog pastoralnog PUT vijeća, održane 10. rujna 2018.: sv. Josemaria Escriva - 7. listopada počinje proslava 50. godišnjice osnutka župe (svaki dan u godini molit će se Kakva li “uzvišena” načina života iživljavati se u za jednu skupinu župljana – rođeni, ispraznim glupostima i kakva li načina postati prvopričešćeni, krizmani, vjenčani, umrli; u nešto u životu – uspinjući se, uspinjući se – a Zrnu davat će se crtice iz života župe; povezivanje s drugim župama sv. Stjepana u nemati nikakve težine, ništa u mozgu i ništa u srcu. Hrvatskoj; napisati molitvu sv. Stjepanu) Čemu sve te promjenljivosti karaktera? Kada - 1.12. put u Graz - 4.12. sv. Barbara: župno klanjanje, predvodit ćeš usredotočiti svoju volju na nešto? – Okani će ga vlč. Štefan se sklonosti da polažeš kamene temeljce i - blagoslov obitelji trajat će 5.-22.12. postavi zadnji kamen u samo jednom od svojih - na blagdan sv. Stjepana svečanu sv. misu projekata. predvodit će Zdenko Križić; biskup gospićki, a tijekom došašća skupljat će se prilozi za njegovu biskupiju ISCJELJENJE ŽENINIH EMOCIJA - 9.2.2019. hodočašće u Krašić Paula Sandford a - 11.2. Gospa Lurdska: sv. misa za bolesnike - 23.-28.4. hodočašće u Međugorje Razjašnjavanje pogrešno shvaćenih - 8.6.2019. podjela sakramenta Potvrde naputaka sv. Pavla - Postoji potreba za velikim osobnim vozilom pa će se nabavka istoga predložiti Župnom ekonomskom vijeću. Papa Franjo na Twitteru @Pontifex 23. listopada 2018. Nada nije ideja, već susret: kao što žena iščekuje susret s djetetom koje će se roditi iz njezine utrobe. Odgovara: Ivica Berdik, župnik Urednica: M. Perković

Prve kršćanke su bile tako uzbuđene da su jedva mogle sačuvati prisebnost! Zamislite sebe na sastanku prve Crkve. U glavnoj se sobi razgovara o nevjerojatnim stvarima – onima koje spašavaju život, a koje je Gospodin i vama namijenio. I očajnički nastojite da vam baš ništa ne promakne, ali ne možete jasno čuti jer sjedite postrani, zajedno s drugim ženama, i to iza nekakve pregrade (obično iza platnene zavjese ili tapiserije). Nešto vam je upravo promaklo i pokušavate saznati o čemu je riječ od osobe pokraj sebe. Možda čak preko zavjese šapćete svome mužu, ako je blizu: Ben, što je rekao? I tako ste prouzročili smetnju.


Nije čudno što je Pavao ženama rekao, žele li nešto naučiti, neka kod kuće pitaju svoje muževe (1 Kor 14, 35). I nastavlja prikladno koriti žene zbog nedostatka pristojnosti: Ili je samo k vama došla (riječ Božja)? Zbog svoga su nepristojnog uzbuđenja bile sebične i bezobzirne. No, ova zapovijed tek je dio poglavlja u kojem Pavao poziva na red, samodisciplinu i uvažavanje kako bi cijelo tijelo moglo biti izgrađeno: Ali sve neka bude pristojno i uredno! (1 Kor 14, 40).

Prema Svetom pismu žene nisu isključene iz prorokovanja. Žene su oduvijek imale važnu ulogu u Svetom pismu, a na pamet mi padaju osobito dva primjera. Prvi je primjer onaj o četiri kćeri Filipa evanđelista. On je imao četiri kćeri djevice koje su prorokovale. (Dj 21, 9) Ono malo što znademo o Filipovim kćerima jest da su javno govorile i prorokovale, i to toliko da su zabilježene u biblijskoj povijesti.

Ana, proročica koja je djelovala i u poznom dobu života, drugi je primjer: A bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu. (Lk 2, 36-38) Upravo toga časa odnosi se na trenutak kada je starac Šimun blagoslovio Isusa i Njegove roditelje za vrijeme obrezivanja te ih zadivio izjavom kako će dijete biti „svjetlo da rasvijetli pogane i slavu naroda tvoga Izraela“ (Lk 2, 32)

ZGODE SVETACA Blaženi Mihovil Rua bio je talijanski svećenik, salezijanac, zamjenik i prvi nasljednik don Bosca. Don Bosco je jednog dana dijelio svojim učenicima medaljice. Mihovil je stajao posljednji u redu i kad se pojavio pred don Boscom, on mu je pružio praznu šaku i rekao: Uzmi, Mihovile, uzmi! - Što ću uzeti?, upitao je dječak. Tada je don Bosco drugom rukom raspolovio otvoreni dlan i proročki nagovijestio: Nas dvojica ćemo sve dijeliti napola: tuge, radosti i rad. Mihovil je kao prijatelj budućeg sveca, Dominika Savija, bio uzoran oratorijanac i apostol među svojim prijateljima. Položio je 1855. zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti te postao prvi salezijanac. Don Mihovil, prozvan „Živim pravilom“ („Regola vivente“), zbog svoje stroge vjernosti redu, znatno je ojačao salezijanski duh i proširio misijsko djelovanje, a družba je u njegovo vrijeme zabilježila veliki rast. Od 773 člana narasla je na 4000, broj kuća narastao je od 57 na 345, a broj provincija od 6 na 34, u 33 zemlje diljem svijeta. Imao je dar čitanja srdaca, proroštva i ozdravljanja. Papa Pavao VI. proglasio je Mihovila Ruu blaženim 29. listopada 1972. i ustvrdio da je on najvjerniji, najponizniji i najodaniji don Boscov duhovni sin koji je od izvora načinio veliku rijeku. Njegove relikvije počivaju u torinskoj bazilici Marije Pomoćnice kršćana.


UPOZNATI KKC Samoubojstvo

TAŠTINA I ODGOJ DJECE sv. Ivan Zlatousti

2280. Svatko je za svoj život odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao. On ostaje vrhovni gospodar života. Mi smo dužni prihvaćati život sa zahvalnošću i čuvati ga njemu na čast, a sebi na spasenje. Upravitelji smo, a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolažemo.

Pouka o slobodi 71 Uči ga i o ljudskoj naravi, što znači biti slobodan, a što rob. Govori mu: Dječače, nije bilo robova u starini, u vrijeme naših predaka, nego je grijeh uveo u ropstvo. Jer kada bi netko uvrijedio ova, bio bi kažnjen tako da bi postao rob svojoj braći. Gledaj, dakle, da ne postaneš rob svojih robova. Jer ako se budeš srdio i činio kao i oni te ne budeš imao vrline više od njih, nećeš imati ni dostojanstvo. Potrudi se gospodariti nad njima, ali ne na takav način, nego svojim ponašanjem, da te ne snađe to da postaneš njihovim robom ti koji si sam slobodan čovjek. Ili možda ne vidiš koliki su očevi razbaštinili svoje sinove i namjesto njih postavili sluge? Budi oprezan da se tebi ne dogodi štogod takva; ja ti to ni ne želim niti priželjkujem - oba su ishoda u potpunosti u tvojim rukama.

2281. Samoubojstvo protuslovi naravnom čovjekovu nagnuću da čuva i trajno održi svoj život. Samoubojstvo se teško protivi ispravnoj ljubavi prema sebi. Ono istodobno vrijeđa ljubav prema bližnjemu jer nepravedno kida veze uzajamnosti sa zajednicom obiteljskom, narodnom i ljudskom, prema kojima imamo obveza. Samoubojstvo se protivi ljubavi živoga Boga. 2282. Ako je počinjeno s namjerom da posluži za primjer, osobito mladima, samoubojstvo se također opterećuje težinom sablazni. Dragovoljna suradnja pri samoubojstvu protivi se moralnom zakonu. Ozbiljni psihički poremećaji, tjeskoba ili težak strah od iskušenja, trpljenja ili mučenja mogu ublažiti samoubojičinu odgovornost.

72

Tako obuzdaj njegovu strastvenost učeći ga da se prema slugama odnosi kao prema braći. Podučavaj ga o ljudskoj naravi govoreći mu istinu riječima koje je izrekao Job: Ako ikada prezreh pravo sluge svoga il' služavke sa mnom kada su se parbili, što ću učiniti kada Bog ustane? Što ću odvratit kad račun zatraži? Zar nas oba on ne stvori u utrobi i jednako sazda u krilu majčinu? I opet: Nisu li često govorile moje sluškinje: „Tko bi nam dao da se nasitimo njegova mesa?“ Jer sam bio veoma blag.

2283. Ne treba očajavati glede vječnoga spasa osoba koje su same sebe usmrtile. Bog im može, putovima koji su samo Njemu znani, pružiti priliku spasonosnog kajanja. Crkva moli za one koji su si oduzeli život.

MISLI bl. Ivan Merz Lako je svaki dan primati sv. Pričest i gostiti se s Gospodinom. Oh, kako je čovjeku trpko kada mora da grize i jede tvrdo drvo svetoga križa.

a


DNEVNIK FAUSTINE KOWALSKE

ŽUPNE OBAVIJESTI 18.30 ✝ za ozdravljenje brata Zdravka; ob.

221

Danas nisam mogla razumjeti razmatranje. PON Gilja; Milan Čirjak i ob.; ob. Kovač i Blažević; Moj duh bio je čudnovato uronjen u Boga. Nisam se mogla prisiljavati da razmišljam o 29.10. ob. Mikeloti i Španić; na nakanu kršteni 1991. godine tom što je otac isusovac govorio. Često mi nije moguće razmišljati o točkama. Moj duh 18.30 ✝ Milić Mačešić i Milka Marković; za je s Gospodinom i to je moje razumijevanje. 222

Nekoliko riječi o predavanje majke učiteljice novakinja, Marie Josefe: Majka mi je objasnila puno stvari i umirila me glede mog nutarnjeg života: Ja sam na pravom putu. Zahvaljujem Isusu za ovu veliku milost, jer ona je prva od mojih poglavarica koja me nije stavljala u sumnju u ovoj stvari. O, kako je Bog beskrajno dobar! 223

Živa hostijo, jedina snago, izvore ljubavi i milosrđa, obujmi cijeli svijet, jačaj nemoćne duše. Blagoslovljen trenutak u kojem nam je Isus ostavio Svoje milosrdno Srce. Završavamo listopadske pobožnosti (17.50 molitva sv. krunice) po sljedećem rasporedu: ponedjeljak: ministranti utorak: zajednica Krvi Kristove srijeda: vjeroučenici 1.-8. razreda 1.11. (čet) Svi sveti: sv. mise u 11 i 18.30 sati. Kod oltara bit će postavljeni lampioni za sve pokojne koji su umrli od prošlih Svih svetih. Prvi četvrtak, klanjanje vode članovi udruge Izvor ljubavi. 2.11. (pet) prvi petak: sv. mise u 17 i 18.30 sati, prilika za sv. ispovijed 16-17 te 17.30-18.30. Nema susreta zajednice Nanovo rođeni. 3.11. (sub) prva subota: zornica u 6 sati za duhovna zvanja, nema večernje sv. mise. Na oglasnoj ploči svakoga je dana izvješen popis ljudi po generacijama za koje molimo povodom proslave 50. obljetnice postojanja župe. Toga dana, kada ste uključeni u molitve župe, prisustvujte sv. misi, a u sakristiji Vas čeka mali i znak pažnje. Kor crkve bit će otvoren, a Presveto izloženo od ponedjeljka do petka od 8 do 17.30. Dođi i pokloni se Gospodinu.

ozdravljenje brata Zdravka; na čast UTO Predragocjene Krvi Kristove na nakanu; na 30.10. nakanu; ob. Kovač i Blažević; ob. Mikeloti i Španić kršteni 1992. godine 18.30 ✝ Matija Burja; ob. Ćuk i Burja; Miron, Mintar, Olga Kandrač, ob. Šebrek i Božica SRI Grdanjski; ob. Kovač i Blažević; ob. Mikeloti 31.10. i Španić kršteni 1993. godine 11.00 župska sv. misa 18.30 ✝ Danica Ugrinić; Sidonija Jurišić; ČET Krešo Strmen-Dvorski i ob.; ob. Kovač i 1.11. Blažević; ob. Mikeloti i Španić kršteni 1994. godine 17.00 sv. misa za darovatelje (plakete) 18.30 ✝ ob. Firšt i Zdunić; ob. Kadić, Đurinić PET i Miler; Božo i Mara Brnadić; Kristijan i 2.11. Anton Spačić; ob. Kovač i Blažević; ob. Mikeloti i Španić kršteni 1995. godine 6.00 ✝ Mato i Mara Francišković; ob. Kovač SUB i Blažević; ob. Mikeloti i Španić 3.11. 21-23 klanjanje pred Presvetim kršteni 1996. godine 8.00 ✝ Ruža i Franjo Meštrović 9.30 ✝ Petar i Janja Štefanac i ob.; Ivan Jurkić; Anđa, Franjo, Pero Radman NED 11.00 župska sv. misa 4.11. 18.30 ✝ ob. Tutek i Bokulić; zahvala za primljene milosti u ob. Kovač i Blažević; ob. Mikeloti i Španić kršteni 1997. godine

Zrno 466  
Zrno 466  
Advertisement