Issuu on Google+

EROTSKE IGRAČKE NEKAD I SAD


73 000 godina p.n.e.

30 000 – 28 000. godina p.n.e. Vilendorfska Venera, obredna figura (12 cm) Beč, Austrija

26 000. godina p.n.e. Kameni dildo dug 20 cm Ulm, Nemačka


350. godina p.n.e Maslinovo ulje koristi se kao lubrikant. Nekada mu se pripisivala i kontraceptivna moć.

300. godina n.e. Navlake za penis prave se od drveta, kože, životinjskog roga, slonovače i metala. Prvi put spominju se u Kama sutri.

500. godina n.e. Japanske gejše koriste kuglice za stimulaciju partnera i za jačanje vaginalnih mišića. Pravljene su od žada.


1200. godina n.e. Prstenovi za penis tokom Jin i Song dinastija postaju deo javnog života u Kini. Pravljeni su od kozijih kapaka. 1600. godine prave se od slonovače sa dodatkom za stimulaciju klitorisa.

Srednji vek, Francuska Verovalo se da svečana odeća neveste donosi sreću, pa bi gosti bukvalno otkidali komade sa nje. Da bi se odbranila, nevesta bi bacila podvezicu među pomahnitale goste.

1500 – sredina 19. veka Kondomi se prave od najrazličitijih materijala: jagnjećih creva, kornjačinog oklopa, životinjskih rogova, slojeva lanenog platna… sve do 1841. godine kada je otkriven proces vulkanizacije gume.


1791. godina Kontraverzne publikacije Markiza de Sada popularizuju igre seksualne dominacije i upotrebu bičeva, štipaljki za bradavice, rekvizita za vezivanje.

1870 – 1930. godine Tokom viktorijanskih godina suzbijanja seksualnosti patentirani su uređaji za sprečavanje masturbacije, iz ‘medicinskog’ uverenja da gubljenje semena smanjuje vitalnost. Ovi uređaji postaju inspiracija u BDSM praksi (igre discipline).

Sredina 19. veka Preteče analnih kupa su drvena jaja osmišljena u ‘medicinske’ svrhe, kako bi se sprečio gubitak semena. Verovalo se da se na ovaj način seme precizno šalje u ženske reproduktivne organe.


1869. godina Izum Džordža Tejlora glomazan “masažer” koji se pokreće na paru, korišćen u lečenju ‘histerije’.

oko 1880. godine Električni vibrator Kelsija Stinera i lečenje masturbacijom…

1998.

oko 1930. godine Otkrivena je nova formula gume – lateks.


1941. godina Prva lutka na naduvavanje – Borghild – kreirana da zaštiti nemačke vojnike od prinudne apstinencije i seksualno prenosivih bolesti.

1994. godina Stiv Šubin dizajnirao je flešlajt – kompaktan i realističan masturbator.

2005. godina SOM – automatizovani uređaj za masturbaciju, izum japanskih inženjera. Povezuje se za računar putem USB-a i osmišljen je za interakciju sa video igricom…


Erotske igračke nekad i sad