Page 1


Šta je AIESEC?


AIESEC je globalna mreža studenata koja razvija liderski potencijal mladih i pozitivno utiče na društvo. Prisustvom u 124 zemalja, AIESEC predstavlja najveću organizaciju vođenu od strane studenata.

Mogućnosti koje pruža su lični i profesionalni razvoj mladih lidera i timskih igrača, koji učešćem na projektima stiču praktična znanja i iskustva, dok ujedno doprinose društveno odgovornim potrebama svoje, ali i drugih zajednica.


Ako od AIESEC-a može nešto da se nauči, to su: - tolerancija, - razumevaje i otvaranje novih horizonta, kao što su: - saradnja i otvaranje mreže kontakata sa pripadnicima različitih podneblja, - jezika, - kultura i običaja, kao i - podizanje svesti, kako sebi, tako i drugima o značaju prihvatanja različitosti.


„U ime detinjstva“ Udruženje mladih entuzijasta (UME) je u saradnji sa međunarodnom studentskom

organizacijom AIESEC u prethodne 3 godine organizovao letnji kamp pod nazivom „U ime detinjstva“. Kamp je bio posvećen najmlađim sugrađanima, a cilj projekta je da kod dece podstakne njihova interesovanja, otkriju nova, kao i talente i da što više vremena provedu u prirodi, a i da se više druže. Mališani su mogli da učestvuju u muzičkoj školi, pozorištancetu, školi crtanja, putu oko sveta i u školicama engleskog i španskog jezika.


„Međunarodno obdanište“ (International Kindergarten)

 Uloga vrtića u formiranju ličnosti deteta i pripremi dece za polazak u školu je nezamenljiva u životu svakog deteta.  Vrtić predstavlja sredinu u kojoj bi svako dete trebalo da se oseća sigurno i prihvaćeno.  U njemu dete mora da stekne pozitivna iskustva, koja ga osposobljavaju za aktivno učestvovanje u životu i radu zajednice dece i vaspitača.


„Međunarodno obdanište“ (International Kindergarten)

International Kindergarten je međunarodni projekat, koji se prvi put realizuje u Kragujevcu. Kroz aktivnosti koje su isplanirane u saradnji sa vaspitačima iz vrtića, želimo da razvijemo mališanima svest o: -

multikulturalizmu, različitostima i da ih podstaknemo na društvenu odgovornost i međusobnu toleranciju.


„Međunarodno obdanište“ (International Kindergarten)

Deca će imati priliku da prođu kroz interaktivne radionice, koje će biti edukativnog, motivacionog i animiranog karaktera, prilagođene njihovom uzrastu kreirane u saradnji sa organizacijom. Časovi jezika i osnove komunikacije, predstavljanje kultura i običaja naših gostiju iz inostranstva, kao i organizovanja muzičkih, likovnih i literarnih aktivnosti koje će decu svakako uključiti u dešavanje, a ujedno će i dozvoliti inostranom studentu, zaduženom za svoju grupu dece, da prikaže drugačiju perspektivu i energiju bitnu za razvoj deteta.


„Međunarodno obdanište“ (International Kindergarten)

• Za početak projekta predviđen je 1. septembar i trajaće do 15. oktobra, zaključno sa uspešnim izvršenjem akcija koje članovi tima, inostrani studenti volonteri, vaspitači i deca, u zajedničkoj saradnji, osmisle kao potencijalno izvodive i ostvarive. • Agenda radionica i rada sa decom trebalo bi da obuhvati 6 nedelja, gde će se radionice organizovati dva puta u nedelji u trajanju od 1 do 1 i po sat.


Agenda radionica


PRVA NEDELJA, 8-12. SEPTEMBRA 1.Dan Predstavljanje inostranih studenata - svaki će kroz crtež ili mimiku predstaviti sebe i svoju zemlju, a ujedno će, povezivanjem reči i crteža učiti decu engleski jezik, kroz uglavnom lak izbor reči pristupačan i potreban za početak i taj dan.

2.Dan Tradicionalno sedenje u krug i pričanje priča. Priče će biti izvorne bajke ili basne iz zemlje iz koje inostrani stud. dolazi, a ujedno će kroz istu reći nešto više o sebi, svojoj kulturi i zanimljivim pojedinostima. Probudiće se znanje naučenih reči, ali i obogatiti novim.


DRUGA NEDELJA, 15-19. SEPTEMBRA 1.Dan Nove reči i izrazi će ovoga puta biti vezani za temu maskenbala, koju ćemo zajedno odrediti, smisliti priču, upoznati decu sa likovima, radnjom i rečima, a zatim krenuti sa osmišljanjem kostima. Sve to vreme koristićemo se medijumima poput crteža, igara, video klipova i pantomime.

2.Dan Nastavak prvog dana. Fokus je ovog puta na razradi priče i dečijih ideja i predloga.


TREĆA NEDELJA, 22-26. SEPTEMBRA

1.Dan

2.Dan

Učenje engleskog jezika kroz dečije igre, razbrajalice i brzalice i pesmice na našem jeziku, poreklom iz Srbije.

Učenje engleskog jezika kroz dečije igre, poreklom iz zemalja inostranih studenata, razbrajalice i brzalice na engleskom jeziku.

* Ujedno će deca učestvovati i u povratnoj vrsti učenja, gde će imati prilike da nauče inostrane studente po neku reč iz našeg jezika, razbrajalice i neke najosnovnije izraze.

*Deca će imati priliku, ali i vaspitači i članovi tima, da od njih nauče po neku reč, osnovne izraze i brzalicu, razbrajalicu ili pesmicu.


ÄŒETVRTA NEDELJA, 29. SEPTEMBRA-03. OKTOBRA 1.Dan Eksperiment sa decom o rasizmu i razliÄ?itostima.

2.Dan Jednakost, tolerancija i multikulturalnost kroz interaktivne radionice i crtane filmove u vezi sa tom temom.


PETA NEDELJA, 06-10. OKTOBRA 1.Dan Zanimljive geografije.

2.Dan Srpski kluedo.


ŠESTA NEDELJA, 13-17. OKTOBRA 1.Dan Interaktivna predstava o

životinjama (u stilu basne izvodimo mi, kao članovi tima, inostrani studenti i vaspitači, ukoliko žele).

2.Dan

* deca su ovde posmatrači; nakon

Interaktivna predstava o

predstave ćemo analizirati

ljudima (u stilu bajke, isti

priču: šta je dobro, a šta loše, obnoviti stare reči, naučiti neku novu i videti šta je najviše ostavilo utisak na

izvođači).

njih.


MEĐUPROSTOR Na kraju svake radionice ili možda, čak i na početku, pa i u pauzama, radićemo igrice zagrevanja ili dizanja raspoloženja. * Karaoke * Igranje uz muziku i pokrete koje nam program bude pokazivao * Igrice i pesme sa gestikulacijama na engleskom jeziku.


International kindergarten 2014