Page 1

radically

mine


Inhoudsopgave Inleiding Onderwerp 1 Intervieuw Onderwerp 2 Nawoord


KUNST? LEG UIT. In Kunst? Leg uit vertellen we het verhaal van een kunstwerk dat een beetje anders is dan anders... Trouwens, gelukkig maar, anders zouden we hele saaie kunst hebben. Want juist dan, na al die schilderijen gezien te hebben, sta je oog in ook met deze driehoek. Deze driehoek van licht.

Hij overdondert je. Voor je het weet word je hulpeloos de zaal ingetrokken. De vloer loopt over in de muur, en de muur loopt over in het plafond: de lampen binden alles bij elkaar en jij staat er middenin.

Ja, de TL-buis. In een museum. Maar niet in de hal, in de lift of op het toilet, maar als kunstwerk. Je komt hem vaak genoeg tegen, maar let je er ooit op? Bij dit werk van de Amerikaanse kunstenaar Dan Flavin (1933 - 1996) kun je haast niet anders. Eerlijk is eerlijk, ik hoor het je denken: een TL-buis als kunstwerk, really!? Ja, really.


Een beetje onbegrip is niet zo gek, en om erachter te komen hoe de TL-buis kunst werd, moeten we een eind terug. Een behoorlijk eind terug... Terug naar de tweede helft van de negentiende eeuw. Kunstenaars en denkers kwamen tot een ontdekking in die tijd, namelijk dat een schilderij (de TL-buis was er nog lang niet) geen afbeelding hoeft te zijn van bijvoorbeeld een mooie vrouw, een appel of een kat, maar dat het gewoon een doek was, gewoon een doek met verf, en in principe was op dat doek alles mogelijk. Het hoefde geen appel te zijn, of een mooie dame en zeker geen kat, zo lang de kunstenaar er maar iets op kwijt kon.

Kleur bezat bijvoorbeeld zijn eigen kracht en zelfs een vorm die niks voorstelde kon men waarderen; soms nog meer dan een geschilderd landschap. Dit was voor de kunstwereld, om kort te gaan, even andere koek. Zij hebben zich toen goed achter het oor bekrabt; zij waren gewend mooie dingen op te hangen, geen kleuren en vormen die in hun ogen niks voorstelden. Maar toen de kunstenaars eenmaal bezeten waren van de passie om nog vernieuwender te zijn dan hun voorganger, was er geen houden aan. Ze wilden het liefst de koude kak van de kunstwereld


3/3/2014, Van Abbemuseum, Eindhoven In Hangen met kunst gaan we hangen met kunst. Jonge mensen interviewen jonge mensen, en wel met hun kont op de bank en hun hoofd bij de kunst. Dit keer interviewt Davey de 15-jarige Boris. Hij zit in 2-VWO op het Augustinianum in Eindhoven, speelt trompet en is gewoon een all-round toffe peer. Het is maart en het regent buiten - guur. In de museumzaal staat een bank voor ons klaar. Boris en ik zeggen tegen elkaar dat het slecht weer is en dat we wel zin hebben om wat te kletsen over kunst. Laat

de storm maar komen, want Boris en ik stappen de zonnige wereld van Ilya Kabakov binnen. Boris, om je een klein beetje te leren kennen stel ik je 5 willekeurige vragen. Daarna gaan we het over kunst hebben, okĂŠ? OkĂŠ, goed. Zit je lekker? Ik zit prima. Contexts Mooi. Als je een superheld zou zijn, welke superkracht zou je hebben? Vliegen.


Waarom? Dat is lekker vrij. Zo zie je veel nieuwe dingen. Ben je een goede danser? Nee, nee. Wanneer ben je echt een Pietje-precies? Als ik iets heel leuk vind om te doen en goed wil doen, kan ik ergens heel precies in zijn. Ik speel trompet, dus als ik daar iets goeds van wil maken dan kan ik me er heel erg op concentreren. Zijn er kunstenaars die je goed vind? Beeldende kunstenaars niet zo één, twee,

drie. Maar Miles Davis, een jazz-trompettist, vind ik heel erg goed. We zitten nu op de bank, maar meestal loop je door het museum. Wat vind je zelf een fijne omgeving? Ik heb het liefst dat het bijvoorbeeld niet helemaal stil is. Een beetje geroezemoes mag wel. Stel voor dat je dan een keer wilt praten, dan zou zogenaamd dat niet mogen… Als het niet te stil is ben ik op mijn gemak, en als ik een kunstwerk zie dat écht goed is neem ik er mijn tijd voor. Dan bekijk ik het heel goed en denk ik na over wat het mij zegt, en waarom dat zo is. Als er iemand bij me is die veel van


kunst weet vind ik het leuk als hij mij meer kan vertellen. Dat geeft een kader waarin ik het kunstwerk kan plaatsen. Bijvoorbeeld de kunstenaar die al zijn doeken blauw schildert‌ Nu ik weet waarom hij dat doet en kan ik er met meer begrip over nadenken. Het voegt soms veel toe. Kun je een kunstwerk ook waarderen zonder dat kader, dat verhaal? Ja, dan blijft het een mysterie. Zo maakt een kunstwerk gewoon de indruk die het maakt. Vind ik heel geheimzinnig. We zitten voor het schilderij Let’s Go Girls!

van de Russische schilder Ilya Kabakov. Kun je het werk in drie zinnen omschrijven? Het is heel kleurrijk, met veel schaduw en verloop van kleuren. Ik zie vrouwen op de voorgrond en op de achtergrond twee bootjes. Het is in een soort park. Kun je het werk waarderen? En waarom? Nou, ik vind het niet het lelijkste schilderij dat ik ooit gezien heb. Ik vind het eigenlijk best wel mooi. Heel groot ook. Levensgroot heeft vaak iets indrukwekkends, dat je denkt: wow! Maar als het heel klein is, of zelfs heel precies, zit daar ook schoonheid in.


Je komt zo te horen vaker in aanraking met kunst. Vind je kunst belangrijk? Ja. Kunst laat je zien. Ik denk dat er heel veel dingen niet zouden zijn zonder kunst. We hebben het over de omgeving gehad en over het kijken. Hoor je ook geluid als je hier naar kijkt? Ik hoor het park. Vogeltjes, het riviertje, de wind door de bladeren, pratende mensen‌ Die dames vooraan bijvoorbeeld, zij praten in een taal die ik niet kan verstaan. Het schilderij kan ook een geluid bij me oproepen, een hele wereld zelfs. Waar komen deze pratende dames van-

daan? Ze zijn blank zo te zien en ik denk dat ze uit Europa komen. Het is er niet tropisch. Komen ze uit Noord Europa? Of Rusland misschien? Ja, Rusland denk ik. En zijn ze van vroeger, of zijn ze van nu? Ze zijn wel traditioneel gekleed, maar het lijkt toch ook wel van nu. Ik denk van rond 1990, zou dat kunnen? Ja, van rond die tijd denk ik wel. Was dat een fijne tijd om in Rusland te zijn? Volgens mij was het wel wat minder om er te wonen.


Bart Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat, sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce ut arcu massa. Cras in accumsan nunc. Nulla consequat dolor eu augue auctor semper. Aliquam vestibulum enim pellentesque purus volutpat, a auctor lectus iaculis.

Tips Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat, sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis


Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat, sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce ut arcu massa. Cras in accumsan nunc. Nulla consequat dolor eu augue auctor semper. Aliquam vestibulum enim pellentesque purus volutpat, a auctor lectus iaculis. Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat. sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce ut arcu massa. Fusce ut arcu massa.

Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat. sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce ut arcu massa. Fusce ut arcu massa. Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat, sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce ut arcu massa. Cras in accumsan nunc. Nulla consequat dolor eu augue auctor semper. Aliquam vestibulum enim pellentesque purus volutpat, a auctor lectus iaculis.


Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat, sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce ut arcu massa. Cras in accumsan nunc. Nulla consequat dolor eu augue auctor semper. Aliquam vestibulum Maecenas tristique, nisl enim pellentesque purus volutpat, a auctor at bibendum feugiat, sem lectus iaculis.

Bart

massa placerat felis, quis

Maecenas tristique, nisl atneque bibendum scelerisque purus ac feugiat. sem massa placerat felis, quis tellus. Fusce porta sagittis scelerisque purus neque ac tellus.

mi, pharetra consequat odio venenatis in. In in Fusce porta sagittis mi,mattis pharetrami consequat odio in. Infermentum. mattis mi in felis posufelisvenenatis posuere ere fermentum. Fusce ut arcu massa. Fusce ut arcu massa. Cras Fusce ut arcu massa. in accumsan nunc. Nulla consequat dolor eu augue auctor semper. Aliquam vestibulum enim pellentesque purus volutpat, a auctor lectus iaculis.

Tips Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat, sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis

Je komt zo te horen vaker in aanraking met kunst. Vind je kunst belangrijk? Ja. Kunst laat je zien. Ik denk dat er heel veel dingen niet zouden zijn zonder kunst. We hebben het over de omgeving gehad en over het kijken. Hoor je ook geluid als je hier naar kijkt? Ik hoor het park. Vogeltjes, het riviertje, de wind door de bladeren, pratende mensen‌ Die dames vooraan bijvoorbeeld, zij praten in een taal die ik niet kan verstaan. Het schilderij kan ook. En zijn ze van vroeger, of zijn ze van nu? Ze zijn wel traditioneel gekleed, maar het lijkt toch ook wel van nu. Ik denk van rond 1990, zou dat kunnen? Ja, van rond die tijd denk ik wel.


Bart Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat, sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce ut arcu massa. Cras in accumsan nunc. Nulla consequat dolor eu augue auctor semper. Aliquam vestibulum enim pellentesque purus volutpat, a auctor lectus iaculis.

Tips Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat, sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis


Agenda Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat. sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce

Media Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat. sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus.


Maecenas tristique,

Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat, sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce ut arcu massa. Cras in accumsan nunc. Nulla consequat dolor eu augue auctor semper. Aliquam vestibulum enim pellentesque purus volutpat, a auctor lectus iaculis. Praesent imperdiet aliquam felis, et egestas magna venenatis id. Nunc placerat felis odio, quis interdum nulla tempor vitae. Quisque vitae dignissim lorem. Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat, sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce ut arcu massa. Cras in accumsan nunc. Nulla consequat dolor eu augue auctor semper. Aliquam vestibulum enim pellentesque purus volutpat, a auctor lectus iaculis. Praesent imperdiet aliquam felis, et egestas magna venenatis id. Nunc placerat felis odio, quis interdum nulla tempor vitae. Quisque vitae dignissim


Agenda

Maecenas tristique, Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat, sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce ut arcu massa. Cras in accumsan nunc. Nulla consequat dolor eu augue auctor semper. Aliquam vestibulum enim pellentesque purus volutpat, a auctor lectus iaculis. Praesent imperdiet aliquam felis, et egestas magna venenatis id. Nunc placerat felis odio, quis interdum nulla tempor vitae. Quisque vitae dignissim lorem.

Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat. sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus. Fusce porta sagittis mi, pharetra consequat odio venenatis in. In mattis mi in felis posuere fermentum. Fusce

Media Maecenas tristique, nisl at bibendum feugiat. sem massa placerat felis, quis scelerisque purus neque ac tellus.

Ontwerp 1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you