__MAIN_TEXT__

Page 1

MARIE ANDERSEN

INTERIOR DESIGN PORTFOLIO


TABLE OF CONTENTS


01 CAFE LUSSO 02 ACCRETION 03 THE NORTH FACE 04 CASCADE 05 CONSTELLATION


01

CAFE LUSSO

Cafe Lusso is inspired by the beautiful coasts of southern Italy. A cafe that specializes in traditional Italian-style coffee and baked goods, Cafe Lusso has brought the comfort of your local coffeeshop and your taste for luxury together. The main entrance of the Cafe greets you with a large coffee and bakery area. Seating is very valuable in an urban-central coffee shop and Cafe Lusso makes sure to supply enough seating for all customers, whether you are a college student or a business owner waiting to meet with their next interviewee. This cafe encompasses all aspects of your life, busy or not.

DESIGN CONCEPT: Inspired by the Italian coast, this cafe focuses on bringing the comfort of home and the excitement of something new together. With Italian ceramic tiling, warm wooden tones, and soft lighting, Cafe Lusso uses modern elements with traditional twists. The front space of the cafe is dedicated to ordering coffee and a conversation to go, with the back seating area serving those who wish to stay longer and enjoy their time. This separation of space allows for better circulation and overall traffic in the cafe.


01

PLAN VIEWS FLOOR PLAN

SCALE:: 1/8 = 1’ - 0”

REFLECTED CEILING PLAN SCALE: 1/8 = 1’ - 0”


01

SKETCHES & MATERIALS


01

FRONT SEATING


01

OPEN LOUNGE


01 BACK SEATING


01

FRONT BAR


02

ACCRETION

Accretion is a light fixture that was developed from a microphotograph. The microphotograph is a detailed microscopic image of cells, that was then morphed and developed to create visual interest and inspire the form of the light fixture. Manipulating images and drawing over them led to the discovery of cell-like capsules that seem to be growing out of one another. Sketch models were then created to discover how this image could be brought forward in a design, for residential decorative lighting. Through the process of sketch models, the accreting form began to take shape. The center of the light fixture’s surface moves and jolts into triangles that seem to explode from there. As lighting is crucial to the room’s environment, Accretion brings together ambient and focus lighting. Meant to be hung as a pendant light, the material of Accretion includes laser cut wooden pieces that are sandwiched with black plexiglass to allow light to come through. There are many options for light bulbs that work with this fixture, but Edison bulbs with warm color temperatures seem to bring out the best of the materiality in Accretion.


02

ANALYTIC IMAGES


02

DIAGRAMS


02

SKETCH MODELS


02

SKETCH MODEL


02

LINE DRAWINGS


02

LIGHTS ON


02

LIGHTS OFF


02

RENDER


03

THE NORTH FACE

This tenant improvement project was designed for the American outdoor recreation product company, The North Face. Producing clothing, footwear, and outdoor equipment, The North Face prides itself in creating quality items that ensures the satisfication of their customers and employees. “The North Face® fundamental mission remains unchanged since 1966: Provide the best gear for our athletes and the modern day explorer, support the preservation of the outdoors, and inspire a global movement of exploration.” For such a large and spread out floor plan, the process of organizing rooms into a layout that is practical and functional for everyone is crucial to the happiness of the workplace. Employees should have specific areas catered towards certain tasks: relaxing, collaboration, conference, and working. The floor plan is separated into four sections: work, collab, eat, learn. As The North Face employees believe in the adventurous and active values that their company prides itself in, this office space is designed to allow everyone to have enough room to stay healthy and active. Collab and learn spaces are aligned along the sides, with work and eat being on the north and south ends of the plan.


03

FLOOR PLAN

1

1

4 2

1

WORKSTATIONS

2

OPEN LOUNGE

3

SMALL CONFERENCE ROOM

4

LARGE CONFERENCE ROOM

5

COLLABORATION

6

TRAINING ROOM

7

LOBBY

8

CAFE AND CAFE SEATING

9

WELLNESS ROOM

10

MAILROOM

3 4

4

2 3

3

3 9

4

3

10

5

3 7

6 8

8


03

RCP


03

COLLABORATION


03

CAFE SEATING


03

OPEN LOUNGE


03

WORKSTATIONS


04 This final project enabled our entire class to work together to create seating solutions for a small middle school in San Jose. Initially placed in smaller groups, my group developed Cascade, a bench system that allowed for the user to interact with the bench in various ways. After careful decision, our group was chosen for the final construction. Our design is based on the simplicity and subtly of waves, when applied to the design allows the user to either lie down, lounge, or sit upright. Cascade came to life with our collaborating design skills and tireless efforts. DESIGNED BY: Marie Andersen Julia Guajardo Kristen Norona Shelby Sherick Kristine Saelee BUILT: May 10 2020 Matheson Middle School


04 CONSTRUCTION CASCADE

MATERIALS 3

INSTRUCTION MANUAL

x116 4 in. Wood Screws

TOOLS

2 in. x 4 in. x 8 in.

x29 Redwood Lumber

Power Saw

3/4 in. x 4 ft. x 8 ft. Plywood

x2 Exterior

Power Drill

1A

4 4’ - 0”

1.75”

1B

S T U DY 1’-3”

2

4’ - 0”

.75”

M O D E L

4 ’


04

COLOR OPTIONS

CASCADE

CASCADE

CASCADE

1

2

3

CASCADE

1

CASCADE

2

CASCADE

3


04 VISION


04

FINAL MODELS


05 For our senior thesis, we were given the opportunity to design a programmatic and architectural installation for an existing building in downtown San Jose. I chose the San Jose Museum of Art, an old-meets-new building with a large lobby that is not being utilized for its spacial potential. Constellation was designed as an interactive space that grafts together the old wing and the new wing of the Art Museum. This project helps provide the space with more user-friendly features, whether explored from an art lovers perspective or individuals looking for a place to enjoy themselves.

The concept of Constellation was developed from a series of montages, created using images of the San Jose Museum of Art. Stars in the night sky are clustered and each constellation has it’s own meaning. Pulling inspiration from this, The Constellation points serve as stars, which are vertices in which the trees grow out of. These “trees� are used as points of interest for the user. With this installation, the San Jose Museum of Art becomes more multipurpose for public meetings, relaxation, or private workspace. The concept of the trees developed the idea of a multi-use space. Some platforms are higher than others, offering the user a variety of environments to enjoy, whether standing, sitting, or laying down.


05

EXISTING CONDITIONS


05

ANALYSIS DIAGRAMS


05

3D INSTALLMENT


05

FLOOR PLAN

UP DN

UP UP UP

DN

1

Level 1 1 1/16" = 1'-0"

” = 1’-0”

A-3

A-5 Scale 1/16" = 1'-0"


05

SECTION VIEW


05

SOUTH PERSPECTIVE


05

EAST PERSPECTIVE


05

NORTH PERSPECTIVE

Profile for Marie Andersen

Interior Design Portfolio  

Interior Design Portfolio  

Advertisement