Page 1


ARCHITECTURE Sophie-Barat High School Cisaillement Biveau Michel Tremblay Library Illusaq Formule harmonique Laisser sa trace

2 6 10 14 18 20 22

URBAN DESIGN Accupuncture

24

INTEGRATED DESIGN Pop Up

28

ART DIRECTION Villeray

30

EXPLORATIONS

32

1


Architecture High school and Cultural center

2

SOPHIE-BARAT HIGH SCHOOL The cultural and educational project of Sophie-Barat High School is based on the interpretation of the ruins in place as an assemblage of walls rather than a volume. The value of this ruin is attributed to the particular material, stones of the fields. The project is therefore part of the de-construction of these plans as much as the de-construction of the established model of education and the school system. The walls of the ruin undergo translations in order to meet them at various places throughout the project, inside and out. The walls of the ruin can orient, limit, guide or hide the elements of the project. Copper and glass also simulate the initial location of ruin walls by reflection, accentuating the didactic and palimpsest character of the project. The learning area of ​​the project unfolds in the central axis of the ruin, cantilevered, towards the river. COURSE

Architecture 2017 UdeM

PROFESSOR Annie Lebel

TEAM

TERM

1 person

8 weeks

Apprentissage

Ruine comme série de plans

Communauté

Translation des murs de la ruine

Création

Vues vers la rivière

Maison des jeunes

Vues vers le boisé

Translation du muret

Relation avec la ruine

Volumétrie

Programme


3

1

NIVEAU 1

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Atelier Terrasse Salle d’étude et de repos Café Salle d’exposition Loges Agora Jardin d’exposition

7

6

5

4

1

2

8

Coupe longitudinale

Chemin et Quai

Informel

Informel

Fermé

Réunion

Discussion

En fonction de l’activité

Travail d’équipe

En fonction de la luminosité

Terrain de jeu

Déplacement du stationnement

Spectacle

Toit vert

Terrasse Jardin d’exposition

Conférence

Travail individuel

Flexibilité des espaces

Ouvert

Sentiers

Flexibilité de l’atmosphère

Aménagement du site


NIVEAU 2

NIVEAU MEZZANINE

Verre triple-vitrage à faible émissivité Attaches et jonction entre les éléments de verre en acier avec gouttières intérieures Arbalètriés en verre structural, espacés 1500 c.c. Meneaux verticaux d’acier

Verre double-vitrage à faible émissivité

Appui sur le mur de la ruine grâce à un meneau et une panne métallique pour l’écoulement de l’eau

Verrière et jonction avec la ruine

Meneaux verticaux d’acier

Isolation entre la ruine et la dalle de béton, réduire le pont thermique

Plancher radiant de béton poli

Plafond de gypse suspendu

Détail de la jonction entre la dalle et la ruine

Conservation des linteaux existants Verre double-vitrage à faible émissivité

Casse-goutte

Détails de la lanterne

Détail de l’insertion d’une fenètre dans un percement de la ruine


Architecture Design a social architecture on an atypical site in Griffintown

6

Cisaillement This project begins with the creation of an invariant that links the site to the Lachine canal. Circulation, being at the center of the project, becomes the priority element in the implementation and fragmentation of the program. This invariant is the main circulation in the project and covers a linear library. The secondary circulation marks the vegetated spaces and the mineral zones. They also frame the urban agriculture area that emerge from the invariant canal like the ribbon farms that once occupied the site. The site allows to reach Place Smith by a series of crossings. The family center, located in the remains of the Wellington Tunnel, is a closed community space on the busy street side but open to the center of the site. The 3 to 5 bedroom units, on the other hand, are also fragmented by circulations, creating interruptions conducive to socialization. COURSE

Architecture 2016 UdeM

CONCEPTUAL MODEL Several sections made in the site allows to identify the position and the relationship between the different circulations which frame the site. They all converge towards a point that becomes the center of the project.

PROFESSOR

Louis Thellend

TEAM

2 people

TERM

10 weeks


3

1. Create an invariant that brings water from the canal to the site.

2. Create crossings in the site that delimit the built-up areas, mineral, vegetal and urban agriculture area.

3. Establish community buildings in the location of the old tunnel and residential buildings on Murray Street.

4. Dress the facades according to the interruptions created by the alignments and the layout of the residential buildings.


B

A

4 6 Plan Level 0

C

A Residential building A B Residential building B C Community building


Perspective section

Cross sections


Architecture Living in the Hotel-Dieu

10

Biveau This project is concretized in the tightening of the links of a community to build on the site of the Hotel-Dieu. Social housing is installed on raised platforms. This allows commercial spaces to be inserted underneath, while giving them direct access to the public square and Bagg Street. A buidling containing a community kitchen and a laundry room is located in the center of each of the housing bars of the studios. This place forms a concrete link between public space and semi-private yards. The circulation on the platform is created by interruptions located between every two dwellings, that serve the upper dwelling levels while shaping both organized and improvised places of socialization. At higher levels, socialization continues on the exterior corridors that connect residents. These organizational systems are reminiscent of many typological features of Montreal housing. COURSE

Architecture and urban design 2016 UQAM

PROFESSOR

Bรถrkur Bergmann

TEAM

2 people

TERM

15 weeks


7


10

11

7

7

Rue Bagg

1

Avenue de l’Esplanade

10 8

3

9

2

8

7

7

6 5

1. Interior market 2. Exterior market 3. Public space 4. Nursery

5. Library 6. Nuns housing 7. Communal kitchen 8. Youth center

Cloistered gardens have been preserved for their rich heritage value. However, the wall now has openings to give back to the people this treasure, still untouched. In addition, the green space has spread over the entire surface of the site.

9. Multiethnic center 10. Sports center 11. Cultural center

4

FIGURE GROUND

The distribution of dwellings on the ground floor is made by interruptions placed every two dwellings which represents the first differential space between the public and the private.


9 LEVEL 1 ONE FRAGMENT

LONGITUDINAL SECTION OF A FRAGMENT

Upper level accommodations are accessed by stairs or elevators leading to exterior passageways. Each dwelling on the upper levels has a loggia that participates in the common space of the interruptions.


Architecture Library

14

MICHEL TREMBLAY LIBRARY Tectonically, this project is articulated in the junction between the materiality forming part of the built environment, the architectural culture of the Plateau and the collective imagination of the area. Stone is used to emphasize the massiveness, the contact with the ground and the relation with the Sanctuary. The wood becomes the friendly element as it does in the neighborhood housing. Vegetation and natural light surrounds the course and contribute to the feeling of intimacy. Large vegetable gardens are located at the front of the library, inviting the community to participate. The separation between the inside and the outside is dissipated, the gardens extend inside the library. A vegetal volume, which rises to the sky, is revealed by approaching. Circulation and reading spaces define the inner lane of the project around which different spaces such as the fablab, the medialab and the multifunctional room. COURSE

Architecture 2017 UdeM

PROFESSOR LĂŠa Zepetelli

TEAM

2 people

Multifunctional Administration Community kitchen

CIRCULATION AND GREEN SPACES

PROGRAM AND SPATIAL ORGANISATION

TERM

8 weeks

Gardening station Offices Creative space

STRUCTURE, MATERIALITY AND ENVELOPPE


LEVEL 1

LEVEL 2

LEVEL 3

LEVEL 4


16


Niveau 3 Toit végétal

Niveau 2 Espace Co-working

Niveau 1 Espace Créatif et Salle Multifonctionnelle

Rez-de-Chaussé Cuisine communautaire et café

Coupe de l’enveloppe du volume liant Éch. 1:10


Architecture Shading screen

18

Illusaq, an Inuktitut word that means ice that becomes a habitat, defined the concept of this solar mesh. It envelopes the building with its frosted panels and filters the light over of the course of the day, creating different shade patterns inside the building, similar to the effect of water or ice. Rational and flexible, this system still allows you to create various assemblies thanks to its system of slots. A fragment of 1m X 1.80m of the mesh was made at 1: 1 scale.

COURSE

Architecture 2017 Udem

PROFESSOR LĂŠa Zepetelli

TEAM

4 people

TERM

2 weeks


l

l

u

s

a

q

nuktitut qui signifie glace qui devient un habitat, défini cette résille. Elle enveloppe le bâtiment avec ses panneaux re la lumière au fil de la journée créant différents ombrages du bâtiment. Rationnel et modulable, ce système permet tout éer des assemblages variés grâce à leur système de fentes.


Architecture Observatory

20

FORMULE HARMONIQUE Located in Parc des Rapides, the Harmonic formula has the advantage of embracing movements of the current and conveying the beauty of the landscape. It is possible to approach this machine by a path which leads us towards a wall, obstacle to view, impenetrable, embarking on a bridge reminiscent of maritime vessels , eyes straight through the wall by an opening. Then, the gateway continues against the current downhill along the shore. The look is brought by the left to the first view where you can contemplate and measure the seasons, the impact of the rising waters on the opening between Heron Island and its neighbour. The current guide the rest of the walk in a descent to imminent contact with the calm water.

COURSE

Design International 2014

PROFESSOR

Carole LĂŠvesque Hala Younes

TEAM

3 people

TERM

1 week


3


w

X.

u->

C---1

;sN

a

r

Démarche conceptuelle: Schémas

r

Démarche conceptuelle: Schémas

2

2

&.

I V"")

TERM

7 weeks

--

TEAM

2 people

I,'''\·'

PROFESSOR

Carlo Carbone

-.,·

COURSE

Architecture 2014

0

�,

.,

�·

N 0

A Fab-lab is a public place where all kinds of tools for the design and construction of objects are made available. This Fab-lab offers a workshop, an exhibition hall, a commercial space, a rental space and four residential units. This Fab-lab consists of a base rectangular module reduced to roughly twice its size. Organic and random shapes that formed by a burst are then taken to different pieces that separate horizontally, forming the main building of our Fab-lab, but also vertically showing levels and separation of the building. Its broken module forms our core conceptual approach. The inspiration also comes from other eroded environments such as the Grand Canyon and its river that has managed to break through in these rocks, digging the ground several meters and creating a path. A Fab-lab, where the marks are left by the artist is like a wink to erosion that leaves its marks with time. -

22

LAISSER SA TRACE

...

Architecture Fab-Lab


11

1. Fablab 2. Gallery and cafĂŠ 3. Artists lofts 4. Central public space


Urban Design Intervention in the Francon quarry

24

ACCUPUNTURE The project is the result of an analysis of the neighborhoods and the limits of Francon quarry and the potential of these places in creating gathering spaces. In an acupuncture strategy, reduced implantation buildings are located on green spaces that benefit from the architectural potential of the quarry and it’s limits.  Visual  links  are  created  between  built  elements,  providing  a  new  opening  to  the  quarry.  These  green  areas are landscaped and screened to create different experiences  during  the  day,  night,  summer  or  winter.  By  increasing  the  frequency  of  public  transportation  currently  present, these places will be used by people who live or work in the St. Michel district and that will result in an increasing density  around  the  quarry.  This  is  a  major  project  participating in the quarry, developed in several phases, the first offering 3 interventions. COURSE

Design Urbain 2015

PROFESSOR

Christian Thiffault Marta Masferrer Juliol

TEAM

2 people

TERM

3 weeks


The third intervention,  a  restaurant  and  market, is  located  on  the  truck  access barrier for  dumping  snow  from  the  southeast  side  of  the  quarry. Considering this reality of snow spill is inevitable in a northern city like Montreal, the project reveals this industrial world rather than hiding it . The concrete  slab  for  trucks in the winter  offers  the  potential to create there a public square in the summer when not used for its original purpose.

16


Intergrated Design Placottoir

28

POP UP As soon as the project was announced, a competition for the Montreal Fashion and Design Festival, we wanted to create a dynamic placottoir that would spark conversation and be fun. We created a curve that floats to simulate the movement of a fabric in the wind. We opted for an asymmetrical curve that creates a giant sitting, on one side for adults and the other for children. The crossing of the different elements of wood creates a textile pattern thanks to its filigree aspect. We can sit in various configurations. The opening at one end allows interaction between people sitting there and simulates the continuation of the movement. The different species of wood from Quebec used, white cedar and black walnut, create a graphic effect that accentuates the separation between the structure and the base.

COURSE

DesignIntégré 2015

PROFESSOR

Christian Bélanger

TEAM

2 people

TERM

3 weeks


227,22

94,49 62,99

6,00

33,33 16,50

VUE DE GAUCHE

227,22

26,57

VUE DE FACE

6,00

33,33 16,50

12,50

12,50

26,57

TITRE (PROJET/DESSIN):

LE PLACOTT VUE DE FACE

DESSIN DE DÉTAI NOTES

DESSINATEURS:

CÉLESTINE FAUTE


Art Direction Short Film

VILLERAY Art direction on Mélanie St-Arnaud Dubois’ first short film. I planned and designed the set and the costumes. The film was presented at Cannes International Film Festival in the Short Corner division and at the Toronto International Short Film Festival.

30

DATE 2013

DIRECTOR

Mélanie St-Arnaud Dubois

IMAGES

Marie-Antoine St-Arnaud Dubois

TERM

7 weeks


15


Study of light and shadow

EXPLORATION Collection of drawing exercises made using white pencil on black canson paper. Study of light and shadow made in a obervation drawing class. Collection of drawing exercises made using HB pencil. War themed drawings.

32


marie-christine@st-arnaud.com marie-christine.st-arnaud.com

Portfolio Jan 2018  
Portfolio Jan 2018  
Advertisement