Page 1

editie 2014/08

INFO

IN DEZE NIEUWSBRIEF • Leer composteren

• Elegast

• Landbouwfolie

• G-sport

• Vergroot de Hoop

• Sluitingsdagen

• Project.ART

• Honden op stap

• UiT-kalender

• Gecombineerde energiepremie

• Alles (voor) Kids

• ...

Jong in Oud: 8 juni Talent van morgen in een gebouw van gisteren De provincie Antwerpen organiseert de concertreeks Jong in Oud: jong talent in een monument. Met deze concerten biedt de provincie jonge en beloftevolle musici een podium aan in oude en soms vergeten monumenten. De provincie programmeert vandaag de artiesten van morgen in gebouwen van gisteren. De concerten zijn gratis toegankelijk voor muziekliefhebbers! U mag zich alleszins verwachten aan sterk werk. Dit jaar is Vorselaar opnieuw gastgemeente. In de Schranshoeve verwelkomen we op 8 juni om 20u Laia: een kwintet (tenorsax, oud, viool, altviool, cello) rond de Vorselaarse muzikant Viktor Perdieus. Laia is een nieuw project van tenorsaxofonist Viktor Perdieus en oudspeler Filip Bagewitz. De samenwerking tussen deze twee muzikanten is ontstaan in 2008, toen Viktor een jaar als erasmusstudent studeerde aan het conservatorium van Göteborg (Zweden).

Victor Perdieus uit Vorselaar. Foto: Jassepoes

De bezetting van het kwintet - drie strijkers, oud en sax - zorgt voor een zeer warme en zachte groepsklank. De muzikanten brengen eigen nummers die invloeden bevatten van muziek uit het Midden-Oosten, westerse klassieke muziek en jazz. In hun repertoire laten ze ook veel ruimte voor improvisatie, waardoor op elk concert van Laia het muzikale verhaal op een andere manier verteld wordt. Iedereen die wil meegenieten is van harte welkom! >> Info: cultuur@vorselaar.be, 014 50 71 25 Schranshoeve, zondag 8 juni, 20u


Kent u Elegast vzw? Actief op de Berkelhoeve.

Snoei mee tegen kanker en vergroot de hoop!

Op 27 april 2014 ging een succesvolle editie van de Erfgoeddag door in de Berkelhoeve. De Berkelhoeve is het vormings- en vakantiecentrum van vzw Elegast en biedt betaalbare vakanties aan voor gezinnen en kinderen die het sociaal of financieel moeilijk hebben. Daarnaast kan de Berkelhoeve door elke jeugd- of vrijetijdsgroep, school-, vrienden – of familiegroep gehuurd worden om een vakantie door te brengen op het 18ha grote natuurdomein.

Wist u dat het snoeisel van een taxushaag van 50 meter lang voldoende is voor de chemotherapie van 1 kankerpatiënt? Uw snoeisel kan dus mensenlevens redden. In de jonge naalden van de veel voorkomende haagplant Taxus baccata zit baccatine: dé grondstof voor kankerbestrijdende medicijnen waarop de helft van alle chemo-patiënten hun hoop vestigen. België is het enige land ter wereld waar de taxus in zulke hoge concentraties en op zo een kleine oppervlakte terug te vinden is.

Elegast is een dynamische organisatie die zich, in haar hulp- en dienstverlening, richt tot jongeren en hun gezin. Gedurende de voorbije dertig jaar speelden ze voortdurend in op de nieuwe noden en behoeften van de maatschappij. Dit maakt dat Elegast, met zijn meer dan 150 werknemers, vandaag zowat 24 hulpverleningsvormen aanbiedt aan mensen in nood. Zo vangen ze kinderen en jongeren die niet in hun thuismilieu kunnen blijven op, begeleiden ze ouders, begeleiden ze jongeren die problematisch (school)gedrag stelden, ... Het is maar een greep uit het scala van aangeboden hulpverlening.

Hoe klein uw haag ook is, elke kilo taxussnoeisel helpt ons kanker klein te krijgen! Per ingezamelde m³ taxussnoeisel schenkt ‘Vergroot De Hoop’ bovendien € 50 aan Olivia Hendrickx Research Fund vzw te Herentals. Breng uw taxussnoeisel gratis naar het containerpark (15 juni tot 31 augustus 2014). Zorg dat de taxusscheutjes jong en niet houtachtig zijn. Snoei ze maximum tussen 20 en 30 cm. Vang het snoeisel op een doek op en meng het niet met ander snoeisel.

Elegast bereikt jaarlijks meer dan 13.000 jongeren en hun respectievelijke gezinnen. Het belangrijkste doel binnen de hulpverlening is hen te ondersteunen en de kans geven, in een klimaat van vrijheid, respect en verantwoordelijkheid, te groeien als persoon. Elegast wil de cliënt, in een sfeer van vertrouwen en dialoog, de middelen bieden die hij nodig heeft om zich te integreren in en te participeren aan onze maatschappij. >> Info: www.elegast.be, berkelhoeve@elegast.be

INFO VORSELAAR 2014/08

De gemeente werkt via IOK reeds jarenlang succesvol samen met Vergroot de Hoop. Als extra service komen zij uw taxushaag snoeien als deze minimum 40 meter lang is. Snoeit u uw taxushaag liever zelf maar wilt u dat het snoeisel gratis wordt afgehaald? Dat kan vanaf 1 juni. U kan dit aanvragen via www.vergrootdehoop.be. Ook taxussnoeisel.be biedt een gelijkaardige service aan. >> Info: www.vergrootdehoop.be, milieu@vorselaar.be, 014 50 71 29


Honden op stap

Alles (voor) Kids verhuist naar september

De hond wordt vaak gezien als de beste vriend van de mens. Alleen is het jammer dat enkele baasjes weinig rekening houden met andere mensen en zo onze beste vriend in een negatief daglicht stellen. Sommige baasjes vinden het normaal dat hun hond tegen de gevel, brievenbus, voordeur, ‌ van hun buren en medemensen plast. Andere baasjes hebben geen probleem met de uitwerpselen die hun hond op de stoep, op een wandelpad of een speelpleintje achterlaat. Al deze zaken zijn erg storend!

Alles (voor) Kids, de opvolger van de Roefeldag, zal dit jaar voor het eerst doorgaan in september. Juni is traditioneel in Vorselaar een zeer drukke maand met veel evenementen voor jong en oud. Alles (voor) Kids ging dan nog eens door op het einde van het schooljaar ging in het verleden door op het einde van het schooljaar, wat soms vervelend was omdat de kinderen dan een uitstap of een speciaal evenement op school hadden. De stuurgroep besloot daarom samen met de gemeente om het evenement te verschuiven naar 27 september. Dit jaar wordt een spetterende feesteditie want Alles (voor) Kids bestaat 15 jaar!

Daarom willen we via deze weg de hondeneigenaars bedanken die wel rekening houden met andere mensen door hun hond uit te laten op een groenzone waar hondenplas geen probleem is en die steeds een poepzakje bij de hand hebben om de uitwerpselen op te kuisen. Indien u hier voorlopig nog niet bij hoort, weet u wat te doen! We herinneren u er bij deze aan dat honden altijd aan de leiband moeten op openbaar domein. In De Dreef merkt de politie hier regelmatig overtredingen op. Bij een eventuele controle moet u verplicht een leeg hondenpoepzakje bij hebben. >> Info: info@vorselaar.be, 014 50 71 29

TiP

Inwoners en handelaars uit Vorselaar kunnen een gratis standplaats krijgen op onze jaarmarkt 14 juni. > Info: patrick.hansart@vorselaar.be, 014 50 71 06

>> Info: jeugd@vorselaar.be, 014 50 71 25

Zitdag Belastingen Gemeentehuis Ook dit jaar helpen de medewerkers van de belastingsdienst in Herentals uw belastingen in te vullen, dit op woensdagen 28 mei en 18 juni van 9u tot 12u. Wat brengt u mee? - uw identiteitskaart en pincode, indien mogelijk. (ook van uw partner); - uw loonfiches, attesten en uw aanslagbiljet van het voorgaande jaar; - het bedrag van het kadastraal inkomen; - de bewijzen van betalingen die recht op aftrek geven (hypothecaire leningen, levensverzekeringen, giften aan sommige instellingen, kosten voor kinderopvang, uitgaven voor energiebesparende maatregelen, betalingsbewijzen van onderhoudsgeld, ‌ ).


Jaarlijkse inzameling landbouwfolie

Op 19, 20 en 21 september 2014 vindt de 20ste editie van het Plantjesweekend plaats. In Vorselaar hebben we de mooie traditie om jaarlijks meer dan 1000 plantjes te verkopen. Hebt u of heeft uw vereniging zin om mee plantjes te verkopen tijdens deze feesteditie? Laat het weten of kom langs tijdens de infovergadering op maandag 16 juni om 20u in de vergaderzaal van het gemeentehuis (ingang via de parking naast de bib). >> Info: cultuur@vorselaar.be, 014 50 71 25

Word FairTradeFan van Vorselaar Vorselaar draagt al 5 jaar met trots de titel van FairTradeGemeente. Dat betekent dat de gemeente en haar inwoners op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. We kunnen ‘5-sterren gemeente’ worden wanneer 25% van onze burgers aangeeft eerlijker en meer duurzaam te willen consumeren. Maak van onze gemeente mee een 5-sterren gemeente en word FairTradeFan! Breng daarvoor een bezoekje aan de pagina van FairTradeGemeente Vorselaar. U vindt hier eveneens info over de geplande activiteiten, over de Vorselaarse FairTradeAmbassadeurs.

>> Info: cultuur@vorselaar.be, 014 50 71 25 • Kringwinkelcontainer Op ons containerpark staat een Kringwinkelcontainer. Via deze weg krijgen uw herbruikbare goederen een nieuw leven, spaart u het milieu en creëert De Kringwinkel honderden jobs voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. Alles wat nog in orde en dus herbruikbaar is, mag u meebrengen: boeken, speelgoed, huisraad, kleding, meubelen, … Op zaterdag 7 juni tussen 9u en 13u wijzen de medewerkers van De Kringwinkel u de weg op het containerpark. • Sluitingsdagen Pinksteren

nd ag aa 8 nd jun ag i 9 ju ni

Plantjesverkoop Kom op tegen Kanker

Wist u dat Vorselaar over een repetitielokaal beschikt? Dit is gelegen aan het jeugdcentrum en kan gebruikt worden voor actieve muziekbeoefening en andere culturele expressievormen die geluidsoverlast kunnen veroorzaken. Voor Vorselaarse groepjes bedraagt de huur € 2,5 per uur.

gemeentehuis OCMW Sprankel! kinderclub containerpark sportcentrum werkhal bib

x

m

>> Info: milieu@vorselaar.be, 014 50 71 29

• Repetitielokaal

zo

Op woensdag 4 en donderdag 5 juni kan u gratis uw oude landbouwfolie inleveren op het containerpark tijdens de openingsuren. De inzamelvoorwaarden kunt u opvragen bij de milieudienst. Die zijn erg belangrijk aangezien er streng op gecontroleerd zal worden (bv. wat betreft properheid). Naast op deze twee dagen, kan u iedere zaterdag terecht bij onze partner: Vemo-Agri, Geelsebaan 190, 2470 Retie.

x x x x x x x x

>> Info: www.fairtradegemeenten.be/Vorselaar.

INFO VORSELAAR 2014/08


Leer composteren gratis tweedelige cursus

Project.ART voor kunstzinnige jongeren

Door uw organische keuken- en tuinresten thuis te composteren verkleint u de afvalberg en maakt u de biologische kringloop rond. Door uw organische keuken- en tuinresten thuis te composteren verkleint u de afvalberg, wat op zijn beurt goed is voor uw portefeuille. Er zit dan immers minder afval in uw gft-container en u moet minder naar het containerpark. Bovendien houdt u er een uitstekende bodemverbeteraar aan over.

De Provinciale Jeugddienst Antwerpen pakt uit met een nieuw concept. Vroeger kon u als creatieve jongere bij de provincie aankloppen voor subsidies voor ‘cultuurprojecten voor en door jongeren’. Vanaf nu kan u met een zot idee via Project.ART een P.ARTnerschap aangaan om een bijzonder cultuurproject op grote schaal uit te werken.

In Vorselaar kan u gratis leren composteren tijdens een tweedelige cursus ‘composteren in de kringlooptuin’: - woensdag 11 juni om 19u theoretische les: Sprankel!, Nieuwstraat 13 - woensdag 18 juni om 19u praktische les: demoplaats composteren, Nieuwstraat 49 >> Info en inschrijven: afvalbeheer@iok.be, 014 56 27 92

Naast financiële steun krijgt u een inhoudelijk coaching traject aangeboden op uw maat. Zo kan u samen met de provincie nadenken over de organisatie, mogelijke partners, het budget. U kan bovendien vergaderlokalen van de provincie gebruiken voor uw project. De eerste indienronde loopt t.e.m. 22 juli. Bent of kent u (een) creatieve jongere(n) met leuke ideeën voor een uniek cultuurproject? Waag dan uw kans op een P.ARTnerschap! > Info: www.provincieantwerpen.be/jeugdcultuur

Verhoogde premie van Infrax voor gelijktijdige energiemaatregelen Bent u van plan de spouwmuur van uw bestaande woning te isoleren? Of wenst u buitenmuurisolatie of nieuwe, energiezuinige ramen? Vraag dan via Infrax de premie(s) aan waar u recht op heeft! Vraagt u deze premies gecombineerd aan, dan verhoogt Infrax uw premiebedrag. Normaal krijgt u € 15/m² voor het vervangen van ramen. Voert u gelijktijdig isolatiewerken uit, dan kan dit bedrag in bepaalde gevallen oplopen tot € 60/m². >> Info: www.infrax.be/premies&acties, 078 35 30 20

INFO VORSELAAR 2014/08


mei juni

In ‘UiT in Vorselaar vindt u beknopte info over de publiek toegankelijke activiteiten van de Vorselaarse verenigingen, de gemeente en haar partners. Uitgebreide info vindt u op www.uitinvorselaar.be.

in Vorselaar Wanneer? elke vrijdag

14u-16u

31.05.14

13u

31.05.14

U kan uw activiteiten rechtstreeks invoeren via www.UiTdatabank.be. Activiteiten voor de komende editie van Info Vorselaar voert u best voor 10.06.2014 in. > Info: info@vorselaar.be, 014 50 71 26

Wat?

Waar?

Wie?

Bij wandelweer wandelen we elke vrijdag met onze residenten. Daarnaast kan iedereen vrijblijvend deelnemen.

WZC Hof ter Lande

WZC Hof ter Lande

Biercafé speciale bieren

Buurthuis

Ecotuindag in Samentuin De Tuinfluiter

Harmonie De Tuinfluiter/Velt

02.06.14

14u-16u

Bewegingsoefeningen

Dienstencentrum

Sprankel

02 en 16.06.14

14u-16u

Naaicafé (014 50 04 12)

Buurthuis

Femma

02 en 03.06.14

10u-12u 14u-16u

Hulp bij invullen belastingen (eID en code meebr.) en 18u-20u

Den Engel

ACW-Vorselaar

elke dinsdag

14u-16u30

Kaartnamiddag

Dienstencentrum

Sprankel

04 en 18.06.14

14u-16u

Trage wandeling

Dienstencentrum

Sprankel

05.06.14

14u-16u

Ijssalon

Dienstencentrum

Sprankel

05.06.14

13u30-17u

Ontmoetingsnamiddag www.facebook.com/tkiertje

Buurthuis

‘t Kiertje

06.06.14

18u

Culinaire Avondwandeling. Vertrek tussen 18u en 20u30. Inschrijven www.landelijkegilden.be.

Sassenhout 14

Landelijke Gilde

08.06.14

20u-21u

Gratis concert Jong in Oud: jong muziektalent Laia Schranshoeve treedt op in oud monument (tenorsax, oudviool, altviool, cello).

Provincie Antwerpen

09.06.14

10u-18u

Minivoetbaltornooi

Kantine Zegbroek

VK-Zegbroek

09.06.14

19u-20u

Hulp bij invullen belastingen (eID en code meebr.)

Buurthuis

SP.a-Vorselaar

10.06.14

19u30-22u

Gratis voordracht: Spiegeltje spiegeltje aan de wand, kostuumontwerpster Erna Siebens.

Dienstencentrum

Sprankel

13.06.14

18u-23u

Trotinettenkoers

Centrum

Jaarmarktcomité

14.06.14

18u-23u30

Jaarmarkt

Centrum

Jaarmarktcomité

14 tot 16.06.14

16u-23u30

Jaarmarktkermis

Centrum

Jaarmarktcomité

14 en 15.06.14

9u

Opendeur/Fly-in

Rommelzwaan

Modelvliegclub De Stunters

14 en 15.06.14

13u-18u

Opendeurdag Minigolf: gratis minigolfbeurt

Sportcentrum

Sportdienst

15.06.14

11u-14u

Frühshoppen zoals in Oostenrijk met echte schnaps en worst uit Kappl. Optredens van Krampusverein, Pale Boys en Kardinaaldansers

Den Engel

Vriendenkring Kappl

16.06.14

14u-16u

Modeshow

Dienstencentrum

Sprankel

18.06.14

9u-12u

Hulp bij invullen belastingen (eID en code meebr.)

Gemeentehuis

Belastingsdienst

19.06.14

14u-16u

De stem van ons geheugen

Dienstencentrum

Contactkoor

19.06.14

13u30-17u

Ontmoetingsnamidag met karaoke

Buurthuis

‘t Kiertje

20.06.14

14u-16u

Modeshow met aangepaste kledij voor iedereen

WZC Hof ter Lande

WZC Hof ter Lande

Dienstencentrum

Sprankel

20.06.14

20u-23u

Kampioenenviering

21.06.14

14u-16u

Rad van Fortuin

Sportraad

Op 6 juni ontvangt u een extra editie van Info Vorselaar in de brievenbus. Deze zal volledig in het teken staan van de jaarmarkt op 14 juni. De jaarmarkt is het hoogtepunt van ons themajaar ‘Vriendschap’.

InfoVorselaar2014-08  

Info Vorselaar: de gemeentelijke nieuwsbrief voor de inwoners van Vorselaar, editie van 30 mei 2014.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you