Page 1

2013

ΤΡΙΓΩΝΙΚΗ ΕΣΑΡΠΑ ΜΕ ΔΑΝΤΕΛΑ

Οδηγίες βήμα-βήμα από την Μαρία Ζηλάκου


· ·

·

Η εσάρπα που θα φτιάξουμε είναι απλή και εύκολη. Πλέκεται από πάνω προς τα κάτω, αν και αυτό δεν είναι πολύ φανερό στην αρχή, μιας και ξεκινάμε με ελάχιστους πόντους, αλλά αυτή είναι και η γοητεία της! Ακολουθώντας τις οδηγίες και το σχεδιάγραμμα, θα μιλήσουμε για τα ζετέ (Αυξήσεις) που καθορίζουν το σχήμα του πλεκτού και στο 2ο μέρος θα μπούμε σιγά-σιγά και στα διακοσμητικά μοτίβα που δίνουν ομορφιά στο πλεκτό μας. Ας αρχίσουμε λοιπόν! Θα χρειαστούμε: Νήμα λεπτό, κατά προτίμηση δαντελόνημα ή μαλακό νήμα για κάλτσες Κυκλική βελόνα 4mm-5mm(αν και το νήμα μας είναι λεπτό, επιβάλλεται να πλέξουμε με βελόνα μεγαλύτερη από την προτεινόμενη, γιατί θα δείξει καλύτερα η δαντέλα της μπορντούρας και θα είναι αεράτο το πλεκτό μας). Γι αυτό το λόγο, εγώ εδώ χρησιμοποιώ βελόνα 6mm, επειδή το νήμα μου είναι λεπτό μεν, αλλά πιο παχύ από αυτό που σας λέω πιο πάνω, για να φαίνεται στην φωτογραφία. Δείκτες Πόντων. Οδηγίες – Μέρος 1ο

Ρίχνουμε 3 πόντους στη βελόνα μας και πλέκουμε 6 σειρές μους.

ης

Στο τέλος της 6 σειράς, σηκώνουμε και πλέκουμε καλή(Κ) 3 πόντους από τα "κομπάκια" της ούγιας στο πλάι του πλεκτού μας.(6 πόντοι στην βελόνα)

©ΜΑΡΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ – All Rights Reserved


Στο τέλος της 7ης σειράς, με τον ίδιο τρόπο, σηκώνουμε και πλέκουμε Κ άλλους 3 πόντους από την άλλη πλευρά. (9 πόντοι στην βελόνα)

Τοποθετούμε τους Δείκτες ως εξής: 1 Δείκτη μετά τους 2 πρώτους πόντους 1 Δείκτη πριν και 1 Δείκτη μετά τον κεντρικό πόντο 1 Δείκτη πριν τους τελευταίους 2 πόντους

·

Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε πλέκοντας ως εξής: Οι 2 πρώτοι και οι 2 τελευταίοι πόντοι κάθε σειράς θα πλέκονται πάντα Κ. Αυτό γίνεται για να στρώνει ωραία το πλεκτό, αφού το πλαισιώνουμε με τους 2 πόντους μους, που είναι ιδανική πλέξη γι αυτό τον σκοπό.

©ΜΑΡΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ – All Rights Reserved


·

Στην Καλή Πλευρά του πλεκτού θα πλέκουμε ως εξής: 2 πόντοι Κ, Δ, 1 ζετέ, Κ έως τον επόμενο Δ, 1 ζετέ,Δ, 1 πόντος Κ(κεντρικός πόντος), Δ, 1 ζετέ, Κ έως τον επόμενο Δ, 1 ζετέ,Δ, 2 πόντοι Κ.

·

Στην Ανάποδη Πλευρά του πλεκτού θα πλέκουμε ως εξής: 2 πόντοι Κ, όλοι οι πόντοι και τα ζετέ Ανάποδη(Α), έως τους 2 τελευταίους πόντους, που όπως είπαμε θα πλέκονται πάντα Κ. Επομένως, η Εσάρπα μας θα μεγαλώνει κατά 4 πόντους (=4 ζετέ) κάθε δεύτερη σειρά.

Θα συνεχίσουμε πλέκοντας έτσι μέχρι που να έχουμε στη βελόνα μας 225 πόντους. (Αυτό θα συμβεί αφού ολοκληρώσουμε 54 σειρές αυξήσεων, άρα στο τέλος της σειράς 108). Από δω και πέρα είναι στο χέρι σας να ακολουθείτε τις οδηγίες, είτε διαβάζοντας το κείμενο είτε διαβάζοντας το σχεδιάγραμμα, όπως σας εξηγώ πιο κάτω. Διαβάστε αρκετές φορές τις οδηγίες κι έπειτα πλέξτε και ξηλώστε και ξαναπλέξτε, γιατί μόνο έτσι θα 'κατακτήσετε' την γνώση. Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι Τριγωνικές Εσάρπες σε δικό μου σχέδιο και χρησιμεύουν για να πάρουμε μια ιδέα για το πόσο απλό ή πολύπλοκο μπορεί να γίνει ένα τέτοιο σχέδιο.

ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΑ Τώρα πια, έχουμε 225 πόντους στην βελόνα μας, μοιρασμένους ως εξής: 2π Κ, Δ, 110π ζέρσεϋ, Δ, 1 Κεντρικός Πόντος, Δ, 110π ζέρσεϋ, Δ, 2π Κ. Όπως ήδη εξηγήσαμε, οι 2 πρώτοι και 2 τελευταίοι πόντοι πλέκονται πάντα Κ, ο Κεντρικός πόντος χρησιμεύει ως άξονας του πλεκτού και συνεχίζουμε να προσθέτουμε

©ΜΑΡΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ – All Rights Reserved


τα 4 ζετέ μας, κάθε φορά που πλέκουμε στην Καλή Πλευρά του πλεκτού. Αυτό σημαίνει ότι τα μοτίβα της δαντέλας θα πρέπει να τα πλέξουμε ανάμεσα στον άξονα και τους 2 ακριανούς πόντους(για το συγκεκριμένο σάλι πάνω στους 110 π). Μπορούμε δηλαδή να πλέξουμε μοτίβα με αριθμό πόντων πολλαπλάσιο του 2, του 5, του 10 και του 11 στην περίπτωση αυτή. (Ο αριθμός των πόντων του μοτίβου καθορίζεται φυσικά από τον αριθμό των πόντων της σειράς στην οποία θα ξεκινήσουμε να πλέκουμε την δαντέλα.) Επειδή πρόκειται για ένα απολύτως βασικό σχέδιο, επέλεξα να αρχίσουμε με ένα μοτίβο που ολοκληρώνεται σε 5 πόντους, ούτε υπερβολικά εύκολο, αλλά ούτε και δύσκολο. Αφού το μοτίβο απαιτεί 5 πόντους, αυτό σημαίνει ότι θα το επαναλάβουμε (110:5) 22 φορές πριν και 22 φορές μετά τον άξονα. Η πρώτη σειρά της δαντέλας μας δηλαδή θα διαμορφωθεί ως εξής: 2 πόντοι Κ, Δ, 1 ζετέ, δαντέλα x 22 φορές, 1 ζετέ,Δ, 1 πόντος Κ(κεντρικός πόντος), Δ, 1 ζετέ, δαντέλα x 22φορές, 1 ζετέ,Δ, 2 πόντοι Κ. Στην Ανάποδη Πλευρά του πλεκτού θα πλέκουμε όπως και πριν: 2 πόντοι Κ, όλοι οι πόντοι και τα ζετέ Ανάποδη(Α), έως τους 2 τελευταίους πόντους, που όπως είπαμε θα πλέκονται πάντα Κ. ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΑΝΤΕΛΑΣ o o / o / ΣΥΜΒΟΛΑ o ζετέ \ Αριστερό Κλείσιμο / j

Δεξί Κλείσιμο Διπλό Κλείσιμο Καλή

o o o

j

o o o

\ \

o

o

o

5 3 1

παίρνουμε 1 πόντο άπλεκτο, πλέκουμε Κ τον αμέσως επόμενο πόντο και περνάμε τον άπλεκτο πάνω από τον πόντο που μόλις πλέξαμε πλέκουμε 2 πόντους μαζί Καλή πλέκουμε 3 πόντους μαζί Καλή

( Μείωση 1 πόντου προς τα Αριστερά) (Μείωση1 πόντου προς τα Δεξιά) ( Μείωση 2 πόντων στο κέντρο)

Η εναλλαγή ζετέ και μειώσεων μας βοηθά να κρατάμε σταθερό τον αριθμό των πόντων μας. Για κάθε ζετέ έχουμε και μια μείωση κι έτσι υπάρχει ισορροπία. Επίσης είναι σημαντικό να προσέχουμε την κατεύθυνση των μειώσεων, προς αριστερά, δεξιά ή στο κέντρο, γιατί αυτή δίνει σχήμα στη δαντέλα μας. ΠΩΣ «ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ» ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Το συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα διαβάζεται ακριβώς όπως πλέκεται. Έχουμε μπροστά μας την απεικόνιση των πόντων που καλούμαστε να πλέξουμε σε κάθε Καλή Πλευρά του πλεκτού(Σειρές 1, 3 και 5). Το μοτίβο που επαναλαμβάνεται είναι σκιασμένο με γαλάζιο χρώμα. Η Ανάποδη Πλευρά δεν χρειάζεται απεικόνιση, γιατί είναι πάντα η ίδια, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω. Διαβάζουμε λοιπόν, από δεξιά προς αριστερά: 1η Σειρά Δαντέλας: 2π Κ, ζετέ, [Αριστερό Κλείσιμο, ζετέ, 1π Κ, ζετέ, Δεξί Κλείσιμο]x22 φορές, ζετέ, Κεντρικός Πόντος (Κ), ζετέ, [Αριστερό Κλείσιμο, ζετέ, 1π Κ, ζετέ, Δεξί Κλείσιμο]x22φορές, ζετέ, 2π Κ. 2η Σειρά: 229 πόντοι η 3 Σειρά Δαντέλας: 2π Κ, ζετέ, 1π Κ, [Αριστερό Κλείσιμο, ζετέ, 1π Κ, ζετέ, Δεξί Κλείσιμο]x22 φορές, 1π Κ, ζετέ, Κεντρικός Πόντος (Κ), ζετέ, 1π Κ, [Αριστερό Κλείσιμο, ζετέ, 1π Κ, ζετέ, Δεξί Κλείσιμο]x22 φορές, 1π Κ, ζετέ, 2π Κ.

©ΜΑΡΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ – All Rights Reserved


η

4 Σειρά: 233 πόντοι η 5 Σειρά Δαντέλας: 2π Κ, ζετέ, 2π Κ, [1π Κ, ζετέ, Διπλό Κλείσιμο, ζετέ, 1π Κ], 2π Κ, ζετέ, Κεντρικός Πόντος (Κ), ζετέ, 2π Κ, [1π Κ, ζετέ, Διπλό Κλείσιμο, ζετέ, 1π Κ]x22 φορές, 2π Κ, ζετέ, 2π Κ. η 6 Σειρά: 239 πόντοι Κλείνετε πολύ χαλαρά όλους τους πόντους.

Ενδεικτικά, κάποια σχέδια από τα πολλά που θα βρείτε δωρεάν, στην Αγγλική γλώσσα, για πρακτική εξάσκηση: http://www.ravelry.com/patterns/library/old-man-of-storr-shawlette (εύκολο) http://www.ravelry.com/patterns/library/berger-shawlette(μέτριας δυσκολίας) http://www.knitty.com/ISSUEff12/PATTbauble.php(δυσκολούτσικο) Καλό πλέξιμο!!!

©ΜΑΡΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ – All Rights Reserved

Τριγωνική εσάρπα  

Οδηγίες για να πλέξετε μια Τριγωνική Εσάρπα με βελόνες, αρχίζοντας από πάνω και προχωρώντας προς τα κάτω. Πρόκειται για ένα "μάθημα" που καθ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you