Page 1

5.-7. oktober 2012


Vores Planet De fattigste bliver ramt af klimaændringer Hungerkatastrofer, øer der forsvinder i havet og klimaflygtninge. Fremtidsudsigterne for jordens fattigste er dystre. FN’s klimapanel fastslog i en rapport fra 2007, at de kommende klimaforandringer især vil påvirke verdens allerfattigste befolkning. Beboere i asiatiske floddeltaområder vil blive ramt af oversvømmelser på grund af stigende vandstand, mere regn og en gradvis nedsmeltning af Himalaya-bjergene. Og i Afrika syd for Sahara vil tørke og mangel på drikkevand forværre levevilkårene for befolkningerne yderligere. Hver sjette vil mangle rent drikkevand FN-rapporten forudser, at flere mennesker på forlade deres hjem på grund af stigende vandstand. I fremtiden vil verden derfor se flere klimaflygtninge.

Samtidig vil en sjettedel af verdens befolkning komme til at mangle rent drikkevand. Planter og dyr i fare Klimaændringerne kommer også til at gå ud over plante- og dyreliv, forudser klimaeksperterne. Op mod en tredjedel af alle dyre- og plantearter risikerer at blive udslettet. Konsekvenserne af klimaændringerne er allerede synlige - og målbare: I Grønland smelter gletsjere med større hast end hidtil antaget. Øens landmænd er begyndt at dyrke kartofler og holde kvæg på de isfrie områder. I Spanien døjer bønderne med tørke og gold jord. Og i Alaska kæmper truede dyr for at overleve den globale opvarmning.


Økologi 10 gode grunde til at vælge økologisk: 1. Du får mad uden rester af sprøjtegift. Når du spiser økologisk, slipper du for rester af de sprøjtemidler, den ikke-økologiske landmand bruger til at dræbe ukrudt, skadedyr og svampesygdomme. 2. Du får mad med mere smag. Økologiske grøntsager indeholder generelt flere nærings- og smagsstoffer og mindre vand pr. kg end ikke-økologiske grøntsager. 3. Du får rene varer uden sminke. Ø-mærkede fødevarer er ikke sminket med kunstige farvestoffer eller sødemidler. 4. Økologiske dyr har bedre forhold. Høj dyrevelfærd er vigtigt i økologisk landbrug. 5. Økologi er godt for vores grundvand. Økologiske landmænd bruger ikke sprøjtemidler, der kan sive ned i grundvandet.

6. Bevar en rig og ren natur. Naturen er rigere og renere på økologiske arealer. 7. Naturlig mad er sund fornuft. Målet i økologisk produktion er sunde og robuste dyr og afgrøder. 8. Nej tak til gensplejset mad. Inden for økologisk produktion bliver der hverken brugt gensplejsning til føde til mennesker, eller til foder til dyrene. 9. Ø-mærket står for grundig kontrol. Det røde danske Ø-mærke og EU’s økologilogo er din garanti for økologisk kvalitet. 10. Økologi er godt for ulande. En række internationale undersøgelser viser, at økologiske metoder kan hjælpe fattige bønder i Afrika, Asien og Sydamerika til at producere mere mad og tjene flere penge.


Program Fredag den 5. oktober kl. 16-24 Store Scene

Debat Lounge

16-17

Velkomst

Unfair verdenshandel

17-20

Verdensmusik

På sporet af fremtiden

20-24

Jack Johnson

Menneskerettigheder i tøjbranchen

Lørdag den 6. oktober kl. 10-22 10-13

Mungo Bungo Beat Band

Fred i verden - det er billigere

13-15

Street Out vs. Jumping Jacks

Det sultne folk - debat om Afrika

15-18

Modeshow - Fairtrade Collection

På sporet af fremtiden

18-20

Jack Johnson

Menneskerettigheder i tøjbranchen

20-22

Jack Johnson fortætter

Statsministeren vs. Ubuntu Bawindi

Fredag den 5. oktober kl. 10-16 10-12

Hula Hoop Girls

Fred i verden - det er billigere

12-14

Glenteband and the GoGos

Det sultne folk - debat om Afrika

14-16

Afslutningsarrangement

På sporet af fremtiden


Legestuen

Den Skæve Vinkel

Ansigtsmaling

Re-Design workshop

Kong Gulerods Orkester

Den varme stue - sweat shop

Skattejagt

Hop af reset - foredrag ved Birgitte Bæredygt

Trylleri med vand

Banko-Brunch

Ansigtsmaling

Re-Design workshop

Kong Gulerods Orkester

Den varme stue - sweat shop

Skattejagt

Op på hesten - foredrag

Storytelling

India goes global - workshop

Trylleri med vand

Banko-Brunch

Ansigtsmaling

Re-Design workshop

Kong Gulerods Orkester

Den varme stue - sweat shop


Navne Fede navne på Gobal Sustainability Festival Jack Johnson - verdenskendte jack Johnson producerer al sin musik på solenergi, og sparer derved CO2 Mungo Bungo Beat Band - afrikansk band, som underviser børn og unge i at udtrykke sig gennem musik Street Out vs. Jumping Jacks - en fusion af streetmusik og akrobatiske knunstnerier Going Way Out World Band - international musikgruppe med rødder i alle verdens afkroge Hula Hoop Girls - pigerne fra Nordkorea spræder stor begejstring blandt deres tilskuere Glenteband and the GoGos - lokalt funderet band, som donerer deres overskud til fairtrade projekter Kong Gulerods Orkester - musik for børnene med tekster og gøgl, der handler om økologi Birgitte Bæredygt - vores allesammens guru udi alt hvad der omhandler bæredygtighed Statsministeren vs. Ubuntu Bawindi - to politikere mødes til en snak om en mere bæredygtig verden


Fair Trade Fairtrade skaber økonomisk, social og grøn bæredygtighed Fairtrade er en international mærkningsordning. Målet er gennem handel skridt for skridt at forbedre arbejds- og levevilkårene for nogle af verdens fattigste bønder og arbejdere i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika. Miljøet skånes desuden i produktionen.

Oven i det kommer en Fairtrade bonus. Det er midler, som kooperativerne betales, hver gang de sælger Fairtrade råvarer. Bønderne bestemmer i fællesskab over disse midler: Nogle kooperativer vælger for eksempel at bygge en skole eller oprette studielegater, andre investerer i forbedring af dyrkningsmetoder eller omlægger produktionen til økologi.

Bønder, som er med i mærkningsordningen, er organiseret i kooperativer, der svarer til det, vi kender som andelsforeninger. Fordelen ved dette er, at bønderne samlet kan levere store partier råvarer og dermed står bedre på markedet.

Bønderne skal leve op til en række krav i forhold til social og miljømæssig bæredygtighed for at være med i Fairtrade. Nogle af kravene skal de efterleve med det samme, andre skal de leve op til over en tidsperiode. Bønderne er også selv med til at bestemme, i hvilken retning de vil udvikle deres produktion og lokalsamfundet.

Når bønderne sælger deres råvarer som Fairtrade, betales de en mere fair og stabil pris: Hvis verdensmarkedsprisen dykker og er meget lav, betales bønderne således en mindstepris, der som udgangspunkt dækker produktionsomkostningerne. Er markedsprisen høj, tager bøndernes betaling i stedet udgangspunkt i denne.

Nogle Fairtrade-mærkede produkter, som for eksempel te, dyrkes på store plantager. Her betyder Fairtrade, at der holdes øje med, om nationale aftaler om mindsteløn og arbejdsforhold overholdes. Det er et mål, at arbejdsog levevilkårene forbedres skridt for skridt.


Global

Sustainability Festival 5.-7. oktober 2012

Glentevej 61 - 2400 København NV cphwest03/joomlacphw.dk

Global Sustainability Festival  

Practise folder - not real festival

Advertisement