Page 1

26ο & 29ο ∆.Σ. Αχαρνών 20112011-2012

Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας ∆ράση: Ταξίδι στο χρόνο µέσα απ’ το παιχνίδι


Πως γεννήθηκαν τα «Παιχνιδίσµατα»

Η ποιητική συλλογή «Παιχνιδίσµατα» είναι ένα µικρό κοµµάτι από τη ∆ράση «Ταξίδι στο χρόνο µέσα απ’ το παιχνίδι». Οι µικροί µας µαθητές ταξίδεψαν µέσα στο χρόνο παίζοντας παιχνίδια από την Αρχαία Ελλάδα µέχρι τις µέρες µας. Έπαιξαν µε την ψυχή τους, ρούφηξαν µε λαχτάρα τους χυµούς της παράδοσής µας και ένιωσαν µε την καρδιά τους την οµορφιά της οµαδικότητας µέσα από το παραδοσιακό παιχνίδι. Μέσα σ’ αυτό το πνεύµα οµαδικότητας και συνεργασίας τα µολύβια έγιναν ένα ακόµα παιχνίδι στα χέρια τους. Ιδέες, λέξεις, ρίµες, γοµολάστιχες και χρωµατιστές µπογιές έγιναν τα πιόνια αυτού του παιχνιδιού. Ένα παιχνίδι που δεν υπάρχουν χαµένοι, αλλά µόνο κερδισµένοι!


Ας κάνουµε το παρελθόν παρόν

Τα χρόνια τα παλιά τα παιδιά στη γειτονιά έπαιζαν οµαδικά παιχνίδια παραδοσιακά.

Η ώρα κύλαγε γοργά και περνούσανε καλά. Ήταν φίλοι καρδιακοί µε συνεργασία πολλή.

Μπάλα, ψείρες και κρυφτό εφτάπετρο, κυνηγητό, αµπάριζα και αλλαγή, παίζαν τα παιδιά µαζί.

Χάθηκαν οι γειτονιές, τα παιχνίδια κι οι φωνές, το γέλιο από τα παιδιά που πάντα παίζαν χαρωπά.

Αφήστε τα ηλεκτρονικά γίναµε όλοι σαν φυτά, ας γεµίσουµε τις γειτονιές φωνές και γέλια όπως χθες!


Το τσέρκι Στα χρόνια τα παλιά τσέρκι φτιάχναν τα παιδιά. Στις αλάνες το κυλούσαν Τρέχαν, παίζαν και γελούσαν. Με το ξύλο στo χεράκι, τρέχα τρέχα αγοράκι, χοροπήδα µε χαρά όπως όλα τα παιδιά!


Το ξύλινο αλογάκι Στο ξύλινο αλογάκι κουνιέµαι κι όλη µέρα τραγουδώ είµαι παιδί χαρούµενο και χαµογελαστό. Όταν στεναχωρηµένη είµαι κουνιέµαι πάνω σε αυτό, στη στιγµή όλα τα ξεχνώ.


Παιχνίδι µε τον Μπούµπη

Με τον Μπούµπη παίζω εγώ µπάλα, κρυφτό, κυνηγητό. Βγαίνουµε βόλτες µε χαρά µε τη Μίλκα αγκαλιά. Είναι σκύλος µου πιστός και του Τίτο κολλητός, τρυφερός, αγαπητός, όµορφος, γρήγορος, τρελός. Τον έχω σαν αδερφό µου µα και φίλο κολλητό µου, του αρέσει να τον πλένουν και µαζί του να µένουν. Με µάτια µαύρα σαν κουµπιά, τα αυτά τα δυο στητά, µε πολύ άσπρο µαλλί και αγάπη τροµερή!


Η µπάλα Με τη µπάλα µου θα παίξω πέρα δώθε την πετώ. Mία µπάλα ονειρεµένη αχ! πολύ την αγαπώ! Έχω µπάλα φοβερή εκπληκτική και τροµερή, τους φίλους µου πάω να βρω για να παίξουµε µ’ αυτή. ∆ρόµο παίρνω δρόµο αφήνω τρέχω γρήγορα εγώ, µε µια τέτοια µπάλα που ‘χω πως µπορώ ν’ αντισταθώ;


Κρυφτό

Ένα παιχνίδι που κρατά τις ρίζες του απ’ τα παλιά, είναι το γνωστό κρυφτό και πολύ τo αγαπώ. Το παίζουν όλα τα παιδιά απ’ τα χρόνια της µαµάς, µα κι ακόµα πιο παλιά και αρέσει και σε εµάς. Τα βγάζουν τα παιδιά να δουν ποιος θα φυλά, κι ένας µετράει δυνατά. για να κρυφτούν τ’ άλλα παιδιά. Βγες σ’ έφτυσα, ήσουν εκεί, ακούγεται µία φωνή και γελάν όλοι µαζί. Βγες κρυφτό παίξε και εσύ!


Η σβούρα

Την πολύχρωµή µου σβούρα την τινάζω, την τυλίγω, γύρω-γύρω την γυρίζω, και τρελά στριφογυρίζω.

Η σβούρα η τρελή η ναζιάρα, η πονηρή, γύρω-γύρω θα γυρίζει την χαρά της θα σκορπίζει.


Το µπαλόνι Μ΄ ένα µπαλόνι παίζω εγώ µου αρέσει το αγαπώ παιρνάµε όµορφα µαζί φίλοι είµαστε καλοί. Με ροζ, κόκκινο, άσπρο, µαύρο τα σύννεφα µαζί τους πιάνω, µε ταξιδεύουν σ’ όλη τη γη και ακόµα πιο πολύ. Μια µέρα τα µπαλόνια σκάσαν σαν κανόνια, στον ουρανό πετάνε αγάπη παντού σκορπάνε!


Το αρκουδάκι µου Μια χριστουγεννιάτικη βραδιά ένα πράγµα ήθελα τρελά. Ένα γλυκό αρκουδάκι να το έχω εγώ φιλαράκι. Όταν ήµουν λυπηµένη το έπαιρνα στην αγκαλιά, το κρατούσα, του µιλούσα κι έτσι όλα τα ξεχνούσα.


Το ΣΤ’ ΣΤ’ 2 παίζει

Το ΣΤ’ 2 µε γέλιο βόλει, µπάσκετ και µπουγέλο, Κέιτ, Φιφή και Μερεντάκι, Αγαπούλα και Ευάκι. Συνεχίζουµε παιχνίδια και δεν κάνουµε χατίρια, τρίλιζα, γρινιάρη, σκάκι, βόλτα µε το καροτσάκι. Ο Χαχανούλης, η Βάσω κι η Έρη µε µια µπάλα στο δεξί τους χέρι, χαρούµενα όλα τα παιδιά αµπάριζα παίζουν µε χαρά. Σολ και Γιάννης µε φιδάκι και ο Μούκι µε σκυλάκι, µε τα ξύλινα αλογάκια γιατί είναι φιλαράκια!


Μπουγέλο Έφτασε το καλοκαίρι τα παιδιά κρατούν στο χέρι δυο µπαλόνια το καθένα να βραχούνε ένα ένα.

Μπουγέλο τ’ όνοµα του παιχνιδιού Και µαζί φτιάχνουµε τη µέρα του παιδιού.


Οι µικροί µας ποιητές και ζωγράφοι: Βάσω Χρήστος Έφη Θοδωρής Ευαγγελία Παναγιώτα Ζωή Αθηνά Παναγιώτης Κωνσταντίνα Θοδωρής Ελένη Νίκος Απόστολος Μαργαρίτα Αγγελική Στυλιανή Ανθή Στυλιανή Ορέστης Ιάσονας Σοφία Βάσια Παναγιώτης Εύη Ολυµπία Ευαγγελία Αγάπη Μιχαλίτσα Χρήστος Κατερίνα Παντελής Ελευθερία Γέχια Ειρήνη Χαρά Αλέξανδρος Γεώργιος Αχιλλέας

Υπεύθυνη καθοδήγησης: Τσουκνίδα Μαρία – καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

"Παιχνιδίσματα"  

Ποιητική συλλογή με θέμα τα παιχνίδια των μαθητών του 26ου Δ.Σ. Αχαρνών

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you