Page 1

Schoolinfo SCHOOLSTRAAT 70 – HARELBEKE

056 / 71 46 42 – fax 056 / 71 47 79

directeur@mariaschoolharelbeke.be

www.mariaschoolharelbeke.be

Schooljaar 2010 – ‟11

van 7 december tot 20 december

nr. 7

Nu de lieve Sint weer zijn koffers aan het pakken is, om terug warmere oorden op te zoeken, kunnen wij ons gaan voorbereiden op het volgende feest. Kerstmis nadert weer met rasse schreden. Maar eerst moeten onze jongens en meisjes van het lager weer een toetsenperiode doorstaan. Het is een periode vol stress en spanning. Immers, wie wordt er graag op de rooster gelegd? Waarschijnlijk zijn er niet zo veel mensen die hierop positief zullen antwoorden. We hopen dat onze leerlingen zich in optimale omstandigheden kunnen voorbereiden op die toetsen. Daarbij houden we de spreuk “een gezonde geest in een gezond lichaam” in ons achterhoofd. Naast de inspanning van het studeren en werken, moet er ook een gezonde portie ontspanning zijn. Daarbij rekening houdende dat T.V.-kijken, op de computer werken, lezen,… voor de geest geen goede ontspanning is. Betere mentale ontspanning is dan weer eens buiten spelen, een wandeling maken, sporten,… En niet te vergeten: voldoende slapen. Leerlingen met slaaptekort kunnen niet optimaal presteren. “Ze zitten nog maar in de basisschool en moeten toch al zo ernstig bezig zijn”, is een uitspraak die af en toe wel eens genoteerd wordt. We moeten inderdaad kunnen relativeren en nog niet teveel eisen van onze kinderen. Maar laten we toch niet vergeten wat in de naam van onze school zit: “vrije basisschool Mariaschool”. Het woord “basis” is hier heel uitdrukkelijk aanwezig. Hier wordt een stevige basis gelegd voor een verdere carrière. En zonder die basis kan je echt niet verder…

Wat schaft de pot? Dinsdag 7 december: kervelsoep, varkenslapje, prinsessenboontjes, aardappelen Woensdag 8 december: broccolisoep, kippenreepjes, erwtjes, aardappelen Donderdag 9 december: tomatensoep, gebakken visfilet, bearnaise, spinaziepuree Vrijdag 10 december: kippensoep, gemarineerde kipfilet, zoetzure saus, ananas, rijst Maandag 13 december: tomatensoep, gevogelte cordon bleu, erwtjes en worteltjes, aardappelpuree Dinsdag 14 december: seldersoep, hesp met wortelstaafjes en spirelli in kaassaus Woensdag 15 december: paprikasoep, gepaneerde vissticks, tomaat in vinaigrette, aardappelpuree Donderdag 16 december: wortelsoep, stoofvlees, salade met mayonaise, aardappelen Vrijdag 17 december: tomatensoep, gehaktbroodje, rode kool, aardappelen Maandag 20 december: frietjes op school (er worden geen andere maaltijden aangeboden) Je kan het maandmenu ook digitaal raadplegen op onze site. Ga hiervoor naar www.mariaschoolharelbeke.be, klik op “schoolinfo” en vervolgens op “maaltijden”.

Hiep hiep hoera voor… Woensdag 8 december: Arthur De Backer (4LOE) en Eva Declerck (5LOE) Zondag 12 december: Shailey Vanhoutteghem (3LOE) Maandag 13 december: Lore Soete (1KEA) en Helene Pattyn (2LOE) Donderdag 16 december: Marylise Karhamba Neema (1LOE A) en meester Piet Zondag 19 december: Dylan Catry (2LOE) Maandag 20 december: Xander Ottevaere (2LOE)


Aandacht, aandacht…

 Wil zeker eens de tekst van de politie (zie verder in deze schoolinfo) lezen.  Voor de mini-kerstmarkt is het oudercomité nog op zoek naar een “stroomgroep”, voor het geval ons elektriciteitsnet ontoereikend zou blijken. Indien iemand het zou zien zitten om een stroomgroep op donderdag 23 december uit te lenen, kan er contact opgenomen worden met iemand van het oudercomité of met een personeelslid. Bedankt! Op 20 december kunnen de leerlingen naar jaarlijkse traditie frietjes met frikandellen eten. Die dag worden er echter geen andere maaltijden geserveerd. Een briefje om hiervoor in te schrijven volgt nog. Zoals jullie gemerkt hebben, kregen we dit jaar al een vroege, doch stevige winterprik. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk het voetpad en de toegang tot school vrij te houden. Dat kostte ons al heel wat zout. Hopelijk kunnen we tijdig onze zoutvoorraad aanvullen. Want net als elke particulier zijn wij afhankelijk van het zout dat we in de winkels kunnen kopen en moeten ook wij wachten tot de winkels hun voorraad aangevuld hebben.

Alle data op een rijtje…

     

 Dinsdag 7 december: - Observatie stagiaire Eveline (3KEA) - Spelletjesnamiddag in 2KEA - 16u30: Personeelsvergadering lager, nascholing kleuter: “steek je klas in een nieuwe jas” in De Vleugel - 20u: vergadering oudercomité in de refter Woensdag 8 december: - vergadering directeur over “veilig internetten” in de Mariaschool - 2 leerkrachten van de basisschool de Bosmolens Izegem komen een les Franse initiatie bij ons in het vierde leerjaar en derde kleuter volgen Donderdag 9 december: - Speeldag: 4LOE organiseert tijdens de speeltijden de “Olympische speelplaats” - 9u: college van directeurs te Stasegem - 13u: American Games voor 5LOE en 6LOE te Deerlijk - 13u30: werkgroep nieuwe leerplan wero voor de directeur te Stasegem Vrijdag 10 december: - Zwemmen, maar niet voor 1LOE en 4LOE - 9u: werkgroep KBH Online voor de directeur te Stasegem Maandag 13 december: - 15u: Directiecomité in het klooster Dinsdag 14 december: - 19u30: vergadering van het schoolbestuur in de Mariaschool voor de directeur Woensdag 15 december: - Terugkomdag ISB Zorg voor juf Veerle Vleirick te Brugge Donderdag 16 december: - observatie stagiaire Veroniek (2KEA) Vrijdag 17 december: observatie stagiaire Veroniek (2KEA) Maandag 20 december: - Frietjes op school - Observatie stagiaire Veroniek (2KEA) - 13u15: MDO op aanvraag zonder het CLB


Oprechte dank aan…

      

-

 Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten om naar onze school te komen! Ook dank aan de helpers van de Sint! En dank aan het personeel om de Sint een warme ontvangst te bezorgen! de familie van Branko Derycke (3LOE) om hun mobilhome ter beschikking te stellen voor de Sint en zijn Zwarte Pieten! de ouders van Chesney (1LOEB), Milan (1LOEA) en Shailey (3LOE) voor het schenken van een piratenboot aan de school! Marc voor het afspanningslint te schenken aan de school! Dit komt zeker nog van pas. Lieven voor het maken van “evenwichtplankjes” voor 3KEA! Filip voor het verzagen van plankjes om op te puzzelen in 6LOE! Eva, Khadija en Anne-Mie om wekelijks te willen helpen bij het lezen dat vanaf 6 december gestart is in 1LOE A en 1LOE B! het personeel voor de organisatie van het grootouderfeest! In het bijzonder dank aan de leerkrachten van het kleuter die de optredentjes mooi en sfeervol verzorgden! Ook dank aan de leerkrachten van het lager om te helpen bij de inrichting van de zaal en het helpen knutselen en opbouwen van het decor! Op onze website staan heel wat foto‟s en enkele filmpjes, zodat jullie nog kunnen nagenieten.

- de Sint zo goed sliep in de mobilhome dat hij zich overslapen had, toen hij naar school moest komen? - Chesney een wens mocht doen omdat hij tussen twee meisjes stond? - er reeds 50 kg zout gesmeten werd op de speelplaats, stoep en parking? - onze website in november opnieuw meer dan 700 bezoekers kreeg?

Even lachen moet kunnen. We kregen dit mopje te lezen op de scheurkalender: Jantje tegen zijn vriend: “Ouders zijn toch nooit tevreden! Als je lawaai maakt, zeggen ze dat je rustig moet zijn en als je rustig bent, dan steken ze een thermometer in je mond!”


Hang het beest niet uit in het verkeer! (brief van de politie van Harelbeke) Uit nationale studies, uitgevoerd door het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid blijkt dat niet goed zichtbare fietsers, één van de voornaamste omstandigheden zijn die tot fietsongevallen leiden. Het ongevallenrisico bij fietsers die zonder licht rijden, verhoogt met de factor 2 tot 5. Het gevaar ligt niet zozeer in het verminderde zicht van de fietsers op de omgeving, maar veeleer in het feit dat de fietser te laat wordt opgemerkt door de bestuurders. Een fietser zonder reflectoren en lichten wordt pas opgemerkt als de bestuurder genaderd is op een afstand van 20 meter. Een auto die op een droog wegdek rijdt met een snelheid van 50 km/u heeft 26 meter nodig om volledig stil te staan, rijdt de auto 90 km/u, dan heeft men 64 meter nodig om stil te staan. Bij een nat of gladdig wegdek vergroten deze remafstanden nog. Een fietser die beschikt over alle reflectoren en werkende fietsverlichting wordt gezien op een afstand van 150 meter. Zichtbaar zijn in het verkeer is dus geen overbodige luxe… Hang het beest niet uit in het verkeer, rij veilig en breng je fiets in orde!

De politiezone Gavers neemt deel aan de provinciale actie „Hang het beest niet uit in het verkeer‟. Deze actie bestaat uit preventieve fietscontroles in de scholen en repressieve controles op straat. Tijdens de preventieve fietscontroles werden alle fietsen in de scholen van Harelbeke en Deerlijk gecontroleerd. Hierbij werden de remmen, reflectoren, lichten en de bel van de fiets nagezien. Elke fiets (ook een mountainbike, koersfiets,..) die de leerlingen gebruiken om mee naar school te rijden, dient voorzien te zijn van:  Twee doeltreffende remmen  Een goed functionerende bel (hoorbaar op 20 meter)  Een goed zichtbare witte reflector vooraan  Een goed zichtbare rode reflector achteraan  Een goed zichtbare witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band en/of minstens twee gele of oranje dubbelzijdige reflectoren per wiel  Goed zichtbare gele of oranje reflectoren aan weerszijden van elke pedaal In de Mariaschool werden bij de eerste fietscontrole 29 fietsen gecontroleerd. 19 fietsen bleken mankementen te vertonen, de fietsverlichting van 10 fietsen was niet in orde. Bij een tweede fietscontrole waren er nog veel fietsen met tekorten. Nochtans is het zeer belangrijk dat fietsers goed zichtbaar zijn in het verkeer, dat zij over goed functionerende remmen en over een goed werkende bel beschikken. Leerlingen waarvan de fiets bij de tweede controle niet in orde was, krijgen een brief toegestuurd met de tekorten. Vanaf midden november tot eind februari 2011 zal de politiezone de fietsen regelmatig controleren op de openbare weg. Als fietser moet je de fietsverlichting gebruiken in alle omstandigheden waarin je minder dan 200 meter ver kan zien (donker, mist, felle regen of sneeuwval). Een beetje levenswijsheid: Het is belangrijk te weten wat onbelangrijk is.

schoolinfo 7  

schoolinfo 7