Page 1

Schoolinfo SCHOOLSTRAAT 70 – HARELBEKE

056 / 71 46 42 – fax 056 / 71 47 79

directeur@mariaschoolharelbeke.be

www.mariaschoolharelbeke.be

Schooljaar 2010 – ’11

van 22 maart tot 4 april

nr. 13

We zijn de veertigdagentijd alweer gestart. Als katholieke school willen ook wij solidair zijn met mensen die het minder goed hebben. Onze gedachten gaan zeker uit naar de mensen in Japan die lijden onder de verwoestende kracht van de natuur en het nucleaire gevolg ervan. Wij willen het echter niet enkel bij loze woorden houden. Daarom organiseren we heel wat acties: een autowas, bloemenverkoop, rommelmarkt, solidariteitstocht, sober maal,… De opbrengst ervan gaat integraal naar het goede doel!

Wat schaft de pot? Dinsdag 22 maart: bloemkoolsoep, kalkoenmedaillon, perzik, rijst Woensdag 23 maart: minestronesoep, hamreepjes met wortelstaafjes in kaassaus met spirelli Donderdag 24 maart: aspergesoep, hamburgers, geraspte worteltjes, aardappelen Vrijdag 25 maart: seldersoep, gepaneerde vissticks, bearnaise, broccoli, aardappelpuree Maandag 28 maart: tomatensoep, kippenschnitzel, zoetzure saus, erwtjes, rijst Dinsdag 29 maart: wortelsoep, gehaktballetjes in tomatensaus, gestoofde worteltjes, aardappelpuree Woensdag 30 maart: erwtensoep, kip met archiducsaus, erwtjes, aardappelen Donderdag 31 maart: tomatensoep, gyros, salade/mayonaise, aardappelen Vrijdag 1 april: pompoensoep, lasagne Maandag 4 april: bij het drukken was het menu nog niet gekend. Zodra we deze info krijgen, zetten we deze op onze site. Je kan het maandmenu ook digitaal raadplegen op onze site. Ga hiervoor naar www.mariaschoolharelbeke.be, klik op “schoolinfo” en vervolgens op “maaltijden”. Hiep hiep hoera voor… In de vorige schoolinfo was ik spijtig genoeg de verjaardag van Bente Nuitten vergeten te vermelden in de lijst hieronder. Bente was jarig op maandag 7 maart. Mijn oprechte excuses hiervoor aan Bente! Dinsdag 22 maart: Robbe Vanderheyden (2KEA), Margaux en Mathis Rommens (3KEA), Féline Verbrugghe (3KEA), Jill Vermote (3LOE) en Leon Dehullu (3LOE) Vrijdag 25 maart: Guillaume Rommens (3LOE) Zaterdag 26 maart: Tamino Vandenbogaerde (1KEB) en Rianne Gevaert (6LOE) Zondag 27 maart: Quentain Anne (2KEA) Woensdag 30 maart: Mathis Vanhoyland (4LOE) De ooievaar bracht Jeffrey Heekhout bij Ariane en Jan. Jeffrey is het broertje van Jeremy (1KEB) en Febe (2KEA). Van harte proficiat in naam van iedereen van de Mariaschool! De ooievaar bracht ook Matheo Deplancke bij Lieven en Inge. Matheo is het broertje van Catho (1LOEA) en Margo (2KEA). Van harte proficiat in naam van iedereen van de Mariaschool!


Wij betuigen ons medeleven aan de familie van André Maelfait, 90 jaar en vader van onze collega “op rust” Claudine, overgrootvader van Camille (2LOE) en Mathis (4LOE).

Aandacht, aandacht…

 

 Vrijdag 25 maart hebben we onze jaarlijkse autowas en rommelmarkt. Net als vorig jaar is er opnieuw een bloemenverkoop georganiseerd. Vanaf 15u kan je langskomen om je auto te laten wassen voor een zacht prijsje. Ondertussen proberen kinderen hun “oude spullen” in de turnzaal te verkopen. Ook de innerlijke mens kan gesterkt worden: de bar wordt opnieuw ingericht en ook zijn er opnieuw hotdogs te verkrijgen. De opbrengst van alle acties (ook de solidariteitstocht van het lager en het sober maal) gaat voor de helft naar Broederlijk Delen en de andere helft naar de kinderopvang in Bosnië (zie foto onder links: de emmers vangen het water op van het lekkende dak), waar de zoon van juf Hilde Desmet zich voor inzet. Wij willen de kinderen alle kansen geven om met de computer te leren werken. In onze maatschappij kunnen we immers de computer niet meer wegdenken. Daarom hebben we onlangs onder andere 5 kleine laptops en 3 grote laptops aangeschaft. Deze kunnen door de klassen uitgeleend worden om de kinderen in de klas ermee te laten werken. We zijn dan ook trots op ons computerpark: welke school immers beschikt over digitale borden in alle klassen, over minstens 2 recente computers in alle klassen en een mobiele computerklas van 8 laptops? Er zijn nog niet zo veel mensen van onze school die hun studietoelage ingediend hebben. Het invullen van die papieren neemt nochtans niet veel tijd in beslag, terwijl je er toch een mooi bedrag voor in de plaats krijgt. Voor het kleuteronderwijs is het een vast bedrag van 85,12 euro, voor het lager onderwijs is de minimumtoelage 95,76 euro. Heel veel mensen komen in aanmerking, zonder dat ze het beseffen. De voorwaarden vind je op www.studietoelagen.be . Papieren zijn te verkrijgen op het secretariaat. Bovendien wil onze administratief medewerkster Carine gerust helpen bij het invullen van deze papieren bij wie dat wenst. De fiscale attesten zijn zo goed als af en zouden zonder tegenslagen in de loop van de komende week meegegeven worden. De laatste zwembeurt voor het lager kon niet doorgaan, wegens een staking van De Lijn. Inhalen van deze verloren zwembeurt kan spijtig genoeg niet, doordat het schema van het zwembad te Deerlijk geen wijzigingen kan toelaten. Zoals jullie gemerkt zullen hebben is frituur Balou in onze straat geopend. De uitbaters vragen of het mogelijk is om er op te letten om niet voor hun poort te parkeren, zodat ze niet in de problemen komen als er geleverd dient te worden. Alvast dank in hun naam. Jasper uit 2LOE is zijn speelgoedpistool kwijtgeraakt na de carnavalstoet. Indien iemand deze zou gevonden hebben, zou Jasper heel blij zijn als het terug bezorgd zou worden.


Alle data op een rijtje… Dinsdag 22 maart: - stagiaire Veroniek geeft de hele week les in 1KEB, stagiaire Kimberly helpt bij het verzorgen van de peuters van 1KEA tot en met de paasvakantie, stagiaire AnneSophie neemt de lessen turnen over tot de paasvakantie en stagiaire Femke geeft één dag les in 2KEA. - 13u: trefbaltornooi voor 4LOE - 13u: overleg met het revalidatiecentrum voor het kernteam - 20u: oudercomité in de refter Woensdag 23 maart: bijscholing over het nieuwe leerplan Frans voor meesters Piet en Chris Donderdag 24 maart: - 8u35: netbaltornooi voor 5LOE - 13u: netbaltornooi voor 6LOE - 14u: bijscholing voor juf Veerle V: “Mindfulness en leraarschap, hand in hand” Vrijdag 25 maart: - Zwemmen, maar niet voor 1LOE en 4LOE - 13u: Rollebolle voor 2KEA - 15u tot 18u: autowas; bloemenverkoop en rommelmarkt ten voordele van Broederlijk Delen en het opvangtehuis voor kinderen in Bosnië Maandag 28 maart: - Opleiding “ProfS” voor de directeur gedurende de hele dag te Brugge - 12u45: extra leerlingenraad over “het speelplaatsreglement” Dinsdag 29 maart: - 13u: overleg met het revalidatiecentrum voor het kernteam - 16u30: ICT-vergadering voor juf Veerle Vleirick en juf Stefanie in het Heilig Hart Woensdag 30 maart: bijscholing “dag van de taal” voor juf Hilde De Tollenaere, juf Veerle Noppe en juf Stefanie Rosseel Donderdag 31 maart: - 13u15: speelplaatsspelen voor 1LOEA, 1LOEB en 2LOE; begeleiding door 6LOE - 14u: bijscholing voor juf Veerle V: “Mindfulness en leraarschap, hand in hand” Maandag 1 april: - Opleiding “ProfS” voor de directeur gedurende de hele dag te Brugge - 19u: ontvangst in het Sint-Amandscollege in Harelbeke voor meester Piet en de directeur Maandag 4 april: - 8u30: ISB over het nieuwe leerplan Frans in de Wieke te Zwevegem voor de directeur - 8u35: medisch schooltoezicht voor 1KEB Voor de ouders van kinderen in het lager: noteer alvast donderdag 7 april in je agenda, want dan is er rapportering. 

 

 

Even lachen moet kunnen. We kregen dit mopje te lezen op de scheurkalender: De leerlingen moesten een opstel maken over “onze ouders”. Eén van hen schreef het volgende: “Als we onze ouders krijgen, zijn ze al zo oud dat het heel moeilijk is om hun gewoonten nog te veranderen…”


Oprechte dank aan…

   

 

-

 alle (groot)ouders die instonden voor het vervoer van leerlingen naar activiteiten! de papa van Catho (1LOEA) en Margo (2KEA) en de opa van Kobe (2KEA) voor het mailen van foto’s van de carnavalstoet! de papa van Elisa (2LOE) voor het bezorgen van foto’s van het zaalvoetbaltornooi! Jeroen, onze voorzitter van het oudercomité om een nieuw draadloos internet te installeren, zodat we nu in de hele school ontvangst hebben! meester Piet die weer heel wat uren van zijn vrije tijd doorbracht op het zaalvoetbaltornooi om de ploegen te coachen en alles piekfijn te organiseren! Een dikke proficiat ook aan al onze deelnemers! allen die strips bezorgd hebben na onze oproep in de vorige schoolinfo. Wie er toevallig nog zou liggen hebben, mag deze uiteraard nog steeds bezorgen. allen die plastic dopjes, kurken, oude GSM’s, lege batterijen en inktpatronen blijven sparen en deze binnenbrengen!

- Catho zong over: “je gaf me bloed” in plaats van “je gaf me moed”? - er 40 leerlingen van onze school deelnamen aan het zaalvoetbaltornooi? 4 van onze 5 ploegen de finale speelden op het zaalvoetbaltornooi? enkele leerlingen een heuse originele carnavalkar maakten? Helaas liep er iets fout toen de kar van de borduur reed, zodat de kar vroegtijdig de stoet moest verlaten. de kleuters een geboortekaartje maakten voor Jeremy’s broertje en Bono ook zo een kaartje wou? Hij had tenslotte ook een nieuw hondje. Op vraag van de politie wordt deze tekst hieronder gepubliceerd: Kinderen in de auto? Klik ze vast! Kinderen (jonger dan 18 jaar) die kleiner zijn dan 1,35 meter moeten vervoerd worden in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Kinderen vanaf 1,35 meter mogen meereizen in een voor hen geschikt beveiligingssysteem, maar moeten zeker de veiligheidsgordel dragen. Het is zo dat elk kind moet beschikken over een volledige zitplaats in de wagen. Men mag dus zoveel kinderen vervoeren als er zitplaatsen zijn in de wagen. Een objectief criterium voor een geschikt kinderbeveiligingssysteem is het gewicht van het kind. Hieromtrent bestaan verschillende categorieën:  Groep 0 is geschikt voor kinderen tot 10 kg. Dit zijn de reiswiegen voor in de wagen en bepaalde modellen van babyzitjes tegen de rijrichting in.  Groep 0+ zijn de babyzitjes tegen de rijrichting in, voor kinderen vanaf de geboorte tot 13 kg.  Groep 1 is bestemd voor kinderen van 9 tot 18 kg. Het betreft kinderzitjes die in de rijrichting staan en waarvan het kind meestal wordt vastgemaakt met 5 riempjes.  Groep 2 en 3 betreffen verhogingskussen (15-36 kg). Het kind wordt op het verhogingskussen geplaatst en vastgeklikt met de gewone driepuntsgordel van de wagen. Er bestaan modellen met of zonder ruggensteun. Controleer bij de aankoop steeds of de kinderbeveiligingssystemen voldoen aan de Europese norm. Kinderen mogen, ongeacht hun leeftijd, voorin op de passagiersstoel zitten, op voorwaarde dat ze worden vastgemaakt zoals de wet het voorschrijft. Wel is het verboden een kind in een autozitje tegen de rijrichting in (naar achteren gericht) te zetten op een plaats die uitgerust is met een frontale airbag, tenzij deze uitgeschakeld is. Meer informatie: www.pzgavers.be

Een beetje levenswijsheid:

Deel je brood en het smaakt beter, deel je geluk en het wordt groter!

schoolinfo 13  

schoolinfo 13

schoolinfo 13  

schoolinfo 13

Advertisement