Page 1

Våra argumenterande tal Gustavs tal: Mobbning Vill du komma till skolan och ingen pratar med dig? Vill du komma till skolan och bli knuffad och slagen? Vill du komma till skolan och veta att du kommer bli retad hela dan? Vill du veta att när du kommer till skolan kommer alla trampa på dig och du kommer att längta hem varje gång du kommer? Att bli mobbad är t.ex. som att du bär hela världen på dina axlar. Vill du att det ska vara du som får uppleva att alla hackar på dig. Jag vill iallafall inte det och jag tycker inte någon ska få uppleva det, men ändå händer det att miljontals blir mobbade, och det är inte bara i Sverige, utan i hela världen och så ska det inte behöva vara. Det är så många som ser att folk blir utsatta men ändå inte gör något åt det. Man behöver inte gå in och stoppa det, men man kan iallafall gå till en vuxen och berätta vad som har hänt. Men att vuxna ibland inte vågar gå in det är dåligt så vuxna måste våga mer. Mobbning behöver inte alltid vara slag och taskiga ord, utan kan också vara viskningar, blickar, skratt och fula saker som man skriver till en person via Facebook, sms eller Mail. Ofta beror mobbning på att en person mobbar andra bara för att den kanske mår dåligt själv, och då känner sig starkare när den mobbar. Mobbning kan öka pga. att dom runt omkring inte vågar göra någonting. Dom kanske själva är rädda för att bli mobbade. Vill du vara med och hjälpa till och stoppa mobbning: Kan du vara den som går in och stoppar den som mobbar!


Du kan vara den som börjar säga hej till den som blir mobbad! Du kan vara den som går till en vuxen och berättar! Det finns också många organisationer som jobbar för att motverka mobbning t.ex.: BRIS, Friends och Rädda barnen. Var alltid stark, schysst och säg alltid ifrån när det gäller mobbning.


Majas tal : mobbning Hej jag ska prata om mobbning. Mobbning är ett ämne som tyvärr är ett vanligt ämne i världen vi lever i. Barn,ungdomar, vuxna människor.Tänk er vuxna människor som kränker varandra ska inte dom vara förebilder? Det är hemskt, inte bara hemskt utan fruktansvärt när människor inte kan vara sig själva. På grund att vissa inte accepterar dem som dom är. Ingen ska få känna den känslan att 'duger jag?', kommer någon att sakna mig ifall jag dör? Jag kan säga dig att se sin bästa vän bli ledsen, för att andra tycker det är kul att driva med henne är inte roligt.Tänk att hon tycker inte heller att det är kul. Mitt största misstag var att inte göra något. Jag var så rädd och jag var en enda stor fegis. Tänk ifall ni var i samma situation, tänk då på att några ord eller några slag kan förstöra en hel dag för en. Man måste lära sig när man ska sluta, men det bästa är att aldrig börja. Om du visste att dina ord tog en människas liv skulle du säga dom i allafall? Man kan inte bete sig hur som helst. Mobbning går inte utrota men det går att göra en förbättring. Ingen har rätt att behandla människor illa för att dom inte passar in. Alla är vi olika man kan inte förvänta sig att människor är kopior av varandra. Och allt viskande? Seriöst!tror ni inte att man ser och förstår vem ni pratar om?Eller dessa sk.blickar. Efter mitt tal tycker jag att ni ska tänka på hur ni beter er mot varandra. Mobbning kanske inte kan utrotas men alla kan göra någonting. För ingen vill ju kalla sig för mobbare. Tänk er att miljoner människor varje år tar sitt liv på grund av att dom blir mobbade tills att man inte orkar längre. Man behöver inte bli bästa vän med alla. Men om man ser någon bli utsatt för mobbning gör då någonting, och stå inte bara där. För att folk ska bry sig så måste man tydligen ta livet av sig.


Säga då att -"jag skulle vart hennes vän," det är bara skitsnack! Varför gjorde du inget när du hade chansen? Du låtsades som om att du bryr dig, men så fort hon/han vände ryggen till så pratade du skit. Ingen vill väl känna sig skyldig till någon annans död? ~In the end , we will remember not the words of our enemies , but the silence of our friends~


LINNEAS COOLA TAL: När ni ser er själva i spegeln, vad ser ni då? Mer än hälften av kvinnorna i Sverige är missnöjda med sin kropp. Vi lever i en värld där vi har en bild på hur man måste se ut, det är inte rätt. Att man måste se ut på ett visst sätt för att bli accepterad. Att man inte räcker till för att man inte är perfekt. Men vet du vad, att vara perfekt innebär inte att vara felfri. Jag tycker att vi måste kunna se ut hur vi vill, bara vi är nöjda! Hur ofta ser man en kvinnlig artist, som är stor? Hur ofta hör man att mobbningen för utseendet har minskat? Hur ofta hör man att folk mår bra över sin kropp? Tusentals personer tar självmord varje år, på grund av sitt utseende. För att dom blivit mobbade över kroppstorlek och vikt. Hur kan mobbarna sova om nätterna? Hur kan dom leva med det? Vi måste sätta stopp för det här! Det får inte gå längre! Varför inte visa lite respekt? Är det så svårt? Mobbningen, handlar det om status? Eller bara om att få trycka ner andra? Men det handlar inte bara om mobbning. Vi måste hitta vårat självförtroende. Såklart så gör inte mobbningen det bättre, men vi måste fortfarande tro på oss själva mer. Jag skulle vilja att vi tog för oss mer, och inte brydde och lika mycket om vad andra säger. Vi måste hitta en punkt där vi kan acceptera oss själva för den vi är. Vi kommer leva hela vårat liv med våran kropp, så varför hata den? Tro mig! Du kommer må mycket bättre om du accepterar dig själv! Om det handlar om att du måste vara perfekt och att du inte räcker till så har du fel. Okej, alla kommer inte älska dig man måste lära sig att kunna tro på sig själv och inte bry sig om andras åsikter. Om du inte har helt platt mage och smala lår så kommer ingen vilja ha


dig. Om du inte ser ut som tjejerna på omslaget på sporttidningen så kan du bara glömma att stå nära en kille. Om du inte har ansikte som den söta tjejen i kändiskatalogen så är det kört. Nej, det där är bara fel. vet du vad? Jag tycker att vi måste kunna se ut hur vi vill, bara vi är nöjda.


NOELS TAL :)))))))) Fattigdom tal. Fattigdom, Vad är det egentligen? Jo fattigdom är en av världens största problem. Varje dag lider över 1 miljon människor över hela världen. Och det finns säkert flera . Varje dag dör 100.000 barn, Varje timme dör 10.000, Varje minut dör 10. Den största orsaken till dom här barnens död är vattenbrist. Vattenbristen finns i större delar av världen, inte bara i Afrika som många tror. Vattenbrist finns i tex Sydamerika, Asien. Det är ett jättestort problem. Jag ber er inte att skänka pengar eller något sådant, men tänk tanken: Om vi inte skulle ha vatten? Om vi skulle va fattiga? Tänk på hur lyxigt vi har det! Rinnande vatten, mat, skola, men ändå så ska vi vara så otacksamma och klagar på maten. Tänk till lite här nu, om vi har allt vi behöver för att överleva, så sluta klaga. Visa lite tacksamhet till det du har. För det kan lika gärna vara borta nästa dag! Det enda ni behöver göra är att äta upp er mat, kanske inte duscha i 30 minuter. Det lilla ni gör kan förändra ett litet barns framtid. Det finns så mycket fördelar med att vara sparsam, en fördel kan vara att tex att ens mamma och pappa inte behöver slösa så mycket pengar på räkningar, då kan man göra mycket annat roligt för pengarna. Det kanske inte blir mycket över, men fortfarande man kan göra nåt annat för pengarna än att betala räkningarna! Bara för att man duschade i


30 minuter, så hade man inte möjlighet till dom här sakerna. Det gynnar även barnen i dom fattiga länderna att inte duscha så länge, för då har man iallafall i åtanke att spara något. Inte slösa. Så tänk nu på att inte duscha så länge och var rädda om det ni har! Slut!


JESSIKAS TAL: SCENSKRÄCK!!!! Hej! Mina kära vänner, vi har samlats här idag för att vi blir tvungna att redovisa om något som vi brinner för. Även fast vissa i det här rummet lider av en symptomen scenskräck. Jag har scenskräck för jag får panik när jag står här, flera ögon stirra på mig och mina händer darrar. Vi kan inte vägra för då får vi inge betyg på våran stilfigur, hur hög våran röst är, och för känslorna vi förmedlar. Dom här tre frågorna ställde jag mig när jag fick höra vad vi skulle göra. Varför ska vi stå här? Varför bli tvungna? Varför finns scenskräck? Men när jag står här och känner mig rädd, nej! Vettskrämd, samtidigt som tusen ögon stirrar, då tänker jag, varför vuxna, varför! Dom kan ju inte ens bestämma och ta ansvar för era handlingar. Dom säger ju att vi gör allt dåligt i världen! Scenskräck är ju bara något i huvudet, eller hur? Det säger ju vuxna. Men det är inte så lätt att få ut det ur huvudet. Vi kommer ju inte använda det i våra vuxna liv. Så varför? Men om ni blir tvingade kommer det här några tips för det ska bli lättare! •Se till att gå på toaletten innan! Jag vet inte hur många det är som precis innan de ska upp på scen känner "Varför gick jag inte?!" •Ät innan, även fast ni inte är hungriga, för att få mer energi.


•Innan ni ska upp på scen, tänk på andningen, ta djupa andetag in genom näsan och ut genom munnen. Jag hoppas mina tips hjälper, och att mina argument gick in! Tack för mig!


TIMS TAL: Fler ungdomar borde sporta Vad tycker du om att sporta? Det är bra att sporta och nu ska jag berätta varför. Man blir piggare när man rör på sig. Man blir inte lat utan man blir mindre trött. När man blir piggare kan man koncentrera sig mer, och då orkar man göra läxor. Då förbättrar man sina betyg i skolan också. Man träffar fler kompisar och får träffa många personer om man håller på med idrott på fritiden. Jag håller på med innebandy och bågskytte och fotboll. Men det är på bågskytten jag träffar flest personer. På träningarna kommer nya människor och provar på och på tävlingar träffar jag många nya duktiga skyttar. T ex, så åkte vi på en tävling i Finland som heter NUM. Då lärde jag mig känna fler kompisar som jag fortsätter att träffa på tävlingar.

Som avslutning vill jag säja att ● fler ungdomar borde sporta för att bli piggare. ● fler ungdomar borde sporta för att bli starkare. ● fler ungdomar borde sporta för att det är nyttigt. Tack för ni lyssnade.

Linneasjessikanoelgustavmajatim