Page 1

Våra argumenterande tal Maica's tal: Djurförsök

Sluta upp, sluta upp med djurförsök!! Det värsta jag vet är när vi människor behandlar djur illa, och speciellt när vi använder djur till olika försök som bara lönar sig för oss människor Vet ni hur många djur som får lida varje dag för våra nya produkter? För varje liten mus till apa testar vi människor olika produkter på ett stackars djur som får lida för ibland misslyckas människan med sin produkt och då drabbar det djuret. De produkter man brukar testa på djur är t ex olika krämer, smink och sprutor. Det här är inte okej! Nej det är förfärligt! Djur har också känslor och känner likadana smärtor som människor, därför behöver människan ändra sina metoder för vet ni hur många djur som faktiskt dör av såna här djurförsök? Det är över 990 000 djur om året och det är 990 000 djur för mycket. Kan ni ens tänka er hur många djur det är? I Sverige används i genomsnitt 2714 djur i försök VARJE DAG! De flesta försöksdjur sitter i små burar hela sitt liv och förutom att ingå i försök så hålls de på en liten yta många gånger utan någon som helst stimulans, och möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, Den största räddadjur gruppen som heter djurens rätt säger att försöks utvecklingen går alldeles för långsamt så därför får djur lida längre. När ni ska köpa en ny produkt titta gärna då om det har testats på djur och om det har gjort det så köp helst inte den produkten då Det här vill man få stop på men vet inte riktigt hur Många tror att utan djurförsök så kommer forskning kring sjukdomar som cancer och aids att upphöra, men i USA har man redan visat att en stor del av forskning kring olika sjukdomar är möjliga utan djurförsök.


Då USA har visat att det är möjligt att forska kring sjukdomar utan djurförsök tycker jag att vi i Sverige ska följa deras exempel och bli ett föredöme för andra länder och visa att det går att bedriva forskning utan plågsamma djurförsök. Varje gång du tar ögondroppar eller använder en salva förutsätter du att de kemikalier den innehåller inte är giftiga. Men de giftighetstester som myndigheterna förlitar sig på är föråldrade och till allra största delen baserade på värdelösa djurtester som är dåliga på att förutsäga giftighet för människan. Som avslutning vill jag använda Allison Abbert ord: ”Möjligheterna att förstå och behandla mänskliga sjukdomar skulle öka enormt mycket om forskarna övergick från djurförsök till att studera mänskligt blod och vävnader. "Frågan är inte 'Kan de resonera?', inte heller 'Kan de tala?', utan 'Kan de lida? '"Problemet är att vi egentligen inte vet vad resultaten från djurförsöken innebär. ”Kärleken till alla levande varelser, är människans mest ädla egenskap Tack!


Isabellas tal: Miljön! Jag tänkte prata om miljön och varför som flera borde vara snälla mot miljön och börja sortera. Hur länge vill du att världen ska finnas? Den kan faktiskt försvinna snabbare än vad vi alla kan tro. Tänk om den försvann imorgon. Tänk om hela jorden explodera. Tänk om dragningskraften inte längre skulle finnas kvar. Vad skulle vi göra? Vi kan inte direkt bygga något som hjälper mot det. Man kan inte köpa allt med pengar. Snart måste ALLA inse att vi inte kan fortsätta att förstöra massor och tro att vi kan ge ansvaret till nästa generation, och sen tro att dom kan göra ett stort mirakel och göra så att världen blir otroligt mycket bättre på några år. Ni kanske tänker att världen inte är så förstörd och så. Men nu är det så att det oftast inte är dom rika länderna som får konsekvenserna. Förutom i Kina, där dom har fått stora konsekvenser. Där kan man nästan inte ens gå utomhus utan att ha munskydd. Så vill vi väl inte ha det här i Sverige. Tänk i alla fattiga länder som är i Afrika, tänk hur ofta som dom har naturkatastrofer. Ena dagen så svälter dom nästan ihjäl och andra dagen så börjar allt att brinna. Jag kan bara säga hur underbart bra vi har det här i Sverige. Men jag säger inte att vi har det bäst. Men även fast vi har det bra nu, så vet vi inte hur nästa dag blir. Vill ni inte säkra eran framtid här på jorden? Eller ni vill väl inte dö för att alla förstör miljön så mycket? Tänk er om ni skulle åka på semester på Hawaii, ni är där och har det varmt och så skönt där. Men sen så ena dagen när du är vid stranden och sitter och solar, så märker ni att det börjar bli mörkt. Ni tittar upp och ser en våg som ser hög som en skyskrapa. Tänk er hur hemskt det skulle vara. Ni skulle lika gärna kunna haft en vanlig semester, om alla inte hade förstört miljön så mycket. Även fast man tror att om man själv gör en liten sak så kommer det inte att märkas. Men tänk att det skulle kunna varit just din lilla sak som gjorde att det blev en sunami.


Naturkatastroferna är bara dom konsekvenser som blir av allt det som vi gör mot världen. Men det som tar emot mest av all förstöring är tropiska skogar. Men sen så huggs det också 170 000 km2 (kvadratmeter) tropiskskog per år och det är drygt lika stort som en tredje del av Sverige. Eftersom att dom tar så himla mycket skog så är faktiskt det 20% av alla växtgasutsläpp. Även fast vi blir bättre på att vara snälla mot världen och miljön så behöver vi bli ännu bättre. För du vill väl inte drunkna av att all is på jorden har smällt? Du vill väll inte dö för att det har blivit så varmt? Du vill väl inte dö av en orkan som slukar allt du har? Det finns små väldigt lätta saker som till och med du kan göra mot det här. T.ex, nästa gång du går hemifrån: släck lamporna. Eller när ni ska slänga något, släng det inte bara ute på marken! Ta med det och kasta det i en papperskorg. Sen så skulle jag vilja avsluta med ett citat. Vi skapar vår egen miljö. Vi får precis vad vi förtjänar. Hur kan vi klaga över livet vi själva skapat? Vem kan vi lägga skulden på, vem ska vi ge erkännandet förutom oss själva? Vem kan förändra det, när vi än vill så kan vi, men vi? -Richard David Bach (1936) Jag tycker miljön borde ligga i samma kategori som vår nationella säkerhet. Försvar av våra resurser är precis lika viktigt som försvar utomlands. Vad skulle annars finnas att försvara? -Robert Redford (1937)

(www.wwf.se/source.php/1116920/tropik.pdf) Världsnaturfonden WWF

Linas tal:


Fattigdom i världen! Kära vänner! Vet ni hur det är att leva utan ett hem, får äta sopor, får sitta på gatan och vänta att få pengar? Vi säger att vi är fattiga om vi inte får en ny mobil, en ny dator eller något annat dyrt och modernt. Medan andra sitter med sin familj och bor i en kartong eller bara på gatan. Vi kan klaga om det blir äcklig mat. Medan andra skulle göra vad som helst för att få en liten bit bröd. Vad är vi för folk, vad är det för värld vi lever i? I Afrika dör vuxna och barn av att arbeta men vi klagar på att vi har skola 5 dagar i veckan. Vissa av er kanske tänker: “Jag bryr mig inte det är inte mitt liv”, men öppna era sinnen, det är en hel värld där ute med folk som håller på och dör. När ni är i Stockholm eller i Södertälje så ser ni personer sitta på gatan och tigger pengar men ni tror att det är folk som luras. Men vissa är inte det, vissa är människor som behöver pengar till sin familj. Men hur ska vi veta det, hur ska vi veta om det är en fattig stackare som sitter där eller om det är en korkad person som är så lat så han/hon inte orkar skaffa ett jobb och kommer på: Ja! Jag kan sitta och tigga pengar för jag ser massa fattiga personer som får max 50 kr per dag! Och man har hört massor i från Barak Obama eller Fredrik Reinfelt om att dom ska gör något åt fattigdomen men såklart så händer det ingenting. Visste ni att ca.20% av världens befolkning är fattiga. Visste ni att ca. 5% av Sveriges befolkning är fattiga.


Visste ni att ca. 70% av de människor som lever i stor fattigdom bor inte i världens fattigaste länder, bara i världens rikaste. Vissa tror att dom inte kommer leva imorgon, för att dom inte har någon mat, rent vatten eller så är dom sjuka. Jag vill att ni ska försöka ge pengar till t.ex. fattiga människor, rädda barnen för att rädda fler personer. och att det handlar inte bara om det nyaste grejorna för det finns folk som vill leva i en lägenhet, ha en säng, ha varma kläder och speciellt mat. TACK!


Hugos Tal

Skolmaten Äckligt,äckligare,äckligast , jag pratar om skolmaten! Var fjärde elev i Sverige är missnöjd med skolmaten, det måste komma en förändring. När man kommer in i matsalen så ser man inte mat - man ser sörja. Men dom i matsalen påstår att det är god och näringsrik mat. Men hur kan en falukorvsskiva som är böjd som en skål och fylld med fett vara näringsrik mat . Lärarna och föräldrar säger alltid till oss elever att vi ska höja våra betyg, men om vi ska höja betygen måste vi ha energi och om vi ska få energi måste skola göra bra och näringsrik mat och inte köpa in mat som inte är närproducerat eller ekologisk. Vi behöver bra mat för att prestera i skolan det funkar inte längre!Jag tycker att regeringen ska göra en stor satsning på skolmaten i Sverige , för om maten inte är bra får vi ingen energi vilket leder till sämre betyg och tröttare elever. Jag tycker skolan ska satsa pengar på att köpa ekologisk och nörproducerad mat istället för att köpa dålig och äcklig mat.


Edvins Tal Tänk dig att studera i USA, det skulle nog vara ganska bra. Att få lära sig ett nytt språk, att få ett annat perspektiv på Sverige, att få lära känna nya människor och kulturer, och att få gå i en mer disciplinerad skola, är fyra anledningar till varför folk borde studera utomlands. En sak som är bra med att studera utomlands är att man får lära sig ett nytt språk. Tänk dig att kunna prata flytande på ett språk som du aldrig trodde att du skulle kunna, det skulle vara ganska roligt, eller? Jag tror nog att det skulle vara det. Eller att kunna prata flytande med andra människor som pratar samma språk. En annan sak som är bra med att studera utomlands är att man får möta nya människor och man får lära sig saker om nya kulturer. Det kan ju vara roligt att lära känna och umgås med nya människor, istället för att umgås med samma gamla kompisar som man har haft hela livet. Det kan ju också vara bra när man bor utomlands, att få lära sig mer om andra kulturer och hur andra människor har det i livet. För tro mig, inte alla har det lika bra som du har det. En tredje sak som är bra med att studera utomlands är att dom flesta skolorna och gymnasierna utomlands är mycket mer disciplinerade än vad dom flesta svenska skolorna är i nuläget. Om man till exempel tjafsar eller säger emot lärarens instruktioner, så hamnar man ganska snabbt hos rektorn. Medan om man gör samma sak här i Sverige, så händer nästan ingenting. En sista sak som är bra med att studera utomlands är att man får ett annat perspektiv på Sverige när man får se hur andra länder hanterar olika situationer. Sverige är jättebra på många sätt, men det finns saker som vi skulle kunna bli bättre på, eller saker som vi skulle kunna lära oss från andra länder. Att lära sig ett nytt språk, att få ett annat perspektiv på Sverige, att få lära känna nya människor och nya kulturer, och att få gå i en mer disciplinerad skola, är fyra bra anledningar till varför folk borde studera utomlands.


Ronjas tal

Utseendefixering

Detta är något som alldeles för många människor mår dåligt av, och många vet inte hur man ska bryta mönstret. Det här är min syn på det, och min lösning. Jag är nog inte den enda som tänker varje dag, vad tjock jag är, dom här kläderna ser jättefula ut på mig, den känslan att ens behöva tänka på det här dag efter dag. Jag tror inte jag vet någon kille som ägnar hela morgonen för att till exempel : ● Platta håret ● Sminka sig ● Hitta snygga kläder Varför ska man ens bry sig, ja jag bryr mig iallafall för att jag är rädd för vad andra tycker om mig, jag vill inte vara den personen som människor tittar på eller snackar skit om bakom min rygg. Varför kan bara inte alla klä sig, sminka sig exakt som man vill behöver alla se likadana ut eller helt enkelt "normala". Tänk en värld där alla såg exakt likadana ut, om jag får säga det själv så så skulle jag dö av att se mig själv vart jag än går... Kan man inte bara tycka om sig själv som man är och inte som någon annan, själv gör jag tyvärr inte det heller. Jag önskar iallafall att jag skulle kunna vara mig själva både på insidan och utsidan. Vi föds inte utseendefixerade, vi uppfostras till att bli det. Vi lär oss redan vid tidig ålder hur man "ska" se ut. Killar "ska" ha blått och tjejer "ska" ha rosa. En flicka som kommer till dagis i en rosa klänning får höra kommentarer som "vad fin du är", men om en pojke skulle komma i samma klädsel skulle nog många titta konstigt och skaka på huvuden, eller helt och hållet skratta åt honom. Det är alltså redan där man lär sig hur man ska/inte ska se ut. Efter att jag har pratat klart nu tycker jag att alla ska tänka att man är perfekt som man är och att man inte behöver inte se ut som alla


andra. SLUT

Isabellamaicalinaronjaedvinhugo  
Isabellamaicalinaronjaedvinhugo  
Advertisement