a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

BO OK ARCHITECTURE + MANAGEMENT + INNOVATION MARIA ANTONIETA SILVA eMea


CONTENT

PROJECTS CLIENTS

01

The Story Room - Choregraphy - We Design Experience

1

Office sales Los Cortijos - Nestlé

7

Paris, France

Caracas, Venezuela

Color Acupuncture City Hall of Sucre Municipality Caracas, Venezuela

EXPLORATORY PROJECTS 1:1

11

02

Vacuum wood

17

Glowworm of the city

21

Color Path

25

Caracas, Venezuela Caracas, Venezuela Caracas, Venezuela

COMPETITIONS AND COLLABORATIONS

03

Sky photographe - BGA Architects Madrid, Spain

28

Together through life - BGA Architects Madrid, Spain

32


CLIENTS PROJECTS

01 01


THE STORY ROOM - THE HOUSE OF THE EXPERIENCE DESIGN PROJECT: The first headquarters “The Story Room” LOCATION: Caracas, Venezuela TYPE: Office / Workshops TOTAL AREA : 45 m2 CLIENT: Choregraphy - We Design Experience PROJECT YEAR: Nov 2018 - Mar 2019 SUMMARY: The Story Room is the first headquarters of the company Choregraphy.It was sought to create the house of the experience design.With this, new alternatives were proposed in the design of a collaborative innovation space. OBJECTIVES: • Design a space that meets the needs of experience design workshops • Apply the methodology in its design • Embody notions and conceps of the experience design • Design a space that support corporeality and intellectual reflection PARTICIPATION: • • • •

Lead the design and develop the new head office Prepare the site plans Plan and track the project budget Lead supplier selection and coordination

THE STORY ROOM / PAGE 1


The Story Room is a place that allows to understand the problems of a company and to find innovating solutions through the construction of scenarios. Its is a space that contains notions of experience design (XD) and spaces that support corporeality and reflection. Where the client is the “experienceur” and the collaborator is the “Experience designer” The XD was used to create the customer journey (experienceur) and the collaborator journey (day to day) to build the “Customer and collaborator script” in order to obtain the actions for the project.

THE STORY ROOM / PAGE 2


The Story Room has three (3) main spaces and two (2) entrances: (shown the order in the photos from top to bottom) 1. The amphitheater (main workshop area) 2. The workbench (employee and workshop usage area) 3. The bar (space to welcome customers) two entrances (customer entrance and artist entrance)

THE STORY ROOM / PAGE 3


THE STORY ROOM / PAGE 4


Flexible furniture to adapt the spaces to the dynamics of the workshops. Ex: “Bipedal chairs” In which the posture is similar to the standing position and which forces the visitors to be constantly in motion to stand and move from one position to another.

Each space contains an element that shows the influence of the arts in the experience design and unusual objects that stimulate the creative and reflexive experience allowing the “experienceur” to immerse themselves in the experience scenario proposed during the workshops.

THE STORY ROOM / PAGE 5


PAGE 6


OVLC / SALES OFFICE LOS CORTIJOS PROJECT: Nestlé Venezuela’s oficial first building dedicated to sales office in Caracas LOCATION: Caracas, Venezuela TYPE: Sales Office TOTAL AREA : 12000 m2 CLIENT: Nerstlé Venezuela PROJECT YEAR: Nov 2014 - Dic 2016 SUMMARY: An innovative project for Nestlé Venezuela to design and construct the first building dedicated exclusively to the sale and distribution service of the brand’s products at the metropolitan level. The challenge of the project was to intertwine its two most important uses: the administrative use and the sales use that had storage spaces and product distribution. At the same time to make an interior design that that will positively impact collaborators and expand the standards of Nestlé Venezuela sales offices nationwide. Additionally, achieving the objectives of this project were very important for Nestlé since that same year were the 150 years of its foundation and 75 years of Savoy in Venezuela. OBJECTIVES: • Propose espaces in the administrative area that stimulate a better relationship between each department and improve processes and motivation • Design an internal communication campaign that relates nestle culture and Venezuelan culture • Generate an intererior design in which existing Nestlé furniture will be used to reduce costs PARTICIPATION: • Plan the strategy for the use of existing furniture for interior design • Lead supplier selection and coordination for the interior design project • Create and lead an arts competition “Mural for Young Artists” for a mural within the premises

SALES OFFICE LOS CORTIJOS / PAGE 7


The project of internal design of administrative areas consisted of establishing the spatial needs in each of the departments that would be found in the facilities and in order to understand their relationship. For this reason, the following spaces were identified in the program to be considered in the design: Administrative area with a capacity of 150 employees Offices Open spaces Meeting spaces Parking for collaborators Sevices spaces Sales area with a load capacity of 10 trucks and storage of more than 100 trucks. Product storage spaces Loading spaces and product distribution Parking lots for sales force truck fleet

SALES OFFICE LOS CORTIJOS / PAGE 8


In the internal communication campaign a series of artistic interventions were proposed that spoke about the Nestlé the veenzuelan culture. In which typical phrases of the Venezuelans were shown to create a more emotional bond with the collaborators and influence their sense of belonging. These arts were in the areas of common spaces.

Additionally, in the meeting rooms there was a vusial support of the raw material of the Nestlé products in order to stimulate the basic knowledge of each product and, thus, generate greater curiosity by knowing the factory processes. Example: rice, turmeric

More of the communication project: A contest of “Young artists” was held to generate an art to be placed in a mural of the main access of the new point of sale Art selected from the Mural contest for young artists placed in the access wall Participation of 50 young artists nationwide and with an event of selection and award of the art of 100 people SALES OFFICE LOS CORTIJOS / PAGE 9


PAGE 10


COLOR ACUPUNCTURE PROJECT: La Planada street, Petare. Zone “El manguito LOCATION: Caracas, Venezuela TYPE: Social project TOTAL AREA : 66.47 m2 PROJECT YEAR: Jun 2014 SUMMARY: The city hall of Sucre created a program called Espacio Sucre, which allows the development of public space to improve the quality of life of the inhabitants of the municipality. The mail goal was to contribute to the construction of a more human city through the intervention of small spaces that offer public spaces for the community, to improve their quality of life. This project is part of a network of spaces that begins from zone “El manguito” and extends along this street. OBJECTIVES: • Consolidate the network of small-scale public spaces throughout the municipality through the planning and execution of small-scale projects • Description and analysis of the most important physical and socio-cultural elements for the elaboration of the project. • Understand the most immediate recreational and safety needs of the community • Propose recreational spaces and encounter in a disadvantaged area • Design a proposal with a budget adapted to the community and that would allow the participation of the neighbors in its execution • Design a proposal that adds value to the area and nearby bussiness PARTICIPATION: • Photographic and planimetric survey of the area • Preparation of proposal and execution of technical plans for its elaboration • Estimate of resources for the execution of the proposal

COLOR ACUPUNCTURE / PAGE 11


The Public Space project is aimed at recovering obsolete areas and building new public spaces through the combined action of the organized community, universities, private companies and the Mayor’s Offices. Implementing a model of intervention of public spaces, through its planning, design and construction, which allows to improve the quality of life of citizens through community participation, inter-institutional coordination and the incorporation of art in the urban landscape.

La Planada street, Petare. Zone “El manguito

It is located in the Sucre Municipality, Miranda State, Barrio el Carmen, Jesús Misa Street. It is a space of 66.47 m2 which is inserted in the pedestrian crossing of the inhabitants of the area.

COLOR ACUPUNCTURE / PAGE 12


This area is characterized by a shortage of public space, that is, no meeting space for the icommunity of this sector. The small spaces where they could be used for recreation where in poor condition or abandoned.

COLOR ACUPUNCTURE / PAGE 13


PAGE 14


02 02

EXPLORATORY PROJECTS 1:1


PAGE 16


VACUUM WOOD PROJECT: Exploration exercise with wood LOCATION: Caracas, Venezuela TYPE: Student project PROJECT YEAR: 2014 SUMMARY: Wood was the material selected for the exercise, it consisted on the elaboration of a piece with the ability to connect two places separated by 2m long and 1.50m height. The pieces were cut with a router for more precise results and it was assemble in the place assigned. PARTICIPATION: Group work

VACUUM WOOD / PAGE 17


A project of wood designed to explore the structural behavior of the material. A simple objective of joining one point with another as an excuse to understand the structural behavior the pure matrial. For this reason, it was decided to make a bridge that had the structure behavior of a truss. With this it was possible to investigate the response of a wooden ladder to different temperatures, humidity levels and capacity for distribution of forces. It consisted of 3 types of wooden slats that had holes in its widest side designed to be able to interlace it and thus generate the structural nodes.

+

+

PAGE 18


The structural nodes that formed in the final assembly of the piece made clear the solidity of the structure and, at the same time, its unique aesthetic beauty. A piece that in its final assembly did not need any type of glue or reinforcements. It was designed to work only with the pieces of wood.

A structure designed to allow pedestrian flow, however, it proposed permanent spaces for a moment of tranquility and observation around it, since additionally the measurements of each step were designed so that a user could sit down.

VACUUM WOOD / PAGE 19


PAGE 20


GLOWWORM OF THE CITY LOCATION: Caracas, Venezuela TYPE: Student project PROJECT YEAR: 2014 SUMMARY: A piece requested by Chacao county and Plรกtano Verde foundation in Caracas, Venezuela, for a cultural event called POR EL MEDIO DE LA CALLE (In the middle of the street) where the streets gets close to exhibit art and to let the pedestrians enjoy the city without the cars. The installation produce sensorial and visual experiences were the user is part of the reflection of the colors throughout the entire experience. A pattern of colors is the guide reflected in all its surroundings making a game of shadows, lights, colors, movement and tones in cinetisim, using as a referent the great artist Carlos Cruz Diez. PARTICIPATION: Group work

GLOWWORM OF THE CITY / PAGE 21


An ephemeral exhibition for the city of Caracas to be part of an event in which pedestrians became protagonists in one of the busiest areas in automobiles in the city. A night in which the art and dynamics of the city’s pedestrian serve as a temporary facade to set aside everyday life. A proposal conceived entirely of recyclable materials and whose theme was inspiration: Kinetic art. It was based on the basis that the Kinetic art is art from any medium that contains movement perceivable by the viewer or depends on motion: for its effect. It was sought to generate a kineticism that depended on pedestrians and their interaction. Therefore, it was decided to work with a key element such as LIGHT.

GLOWWORM OF THE CITY / PAGE 22


A wooden structure that supported large plastic bottles filled with colored water that were lit from the interior of the structure with directional lamps. What allowed a glow of colors that illuminated the curious pedestrians generating a constant movement with their shadows. One of the most important elements of the proposal was the pedestrian, since its presence and movement allowed the proposed kineticism to exceed the physical dimension and reach a multisensory dimension.

GLOWWORM OF THE CITY / PAGE 23


PAGE 24


COLOR PATH LOCATION: Caracas, Venezuela TYPE: Student project PROJECT YEAR: 2014 SUMMARY: An itinerant project for an urban cultural foundation which promote and inform the citizens about a new museum and Caracas culture. It would have a space with informative flyers and a second space for the interaction of 2 or 3 people. PATH COLOR consists on an itinerant intervention in a parking spot. Several vertical metallic elements support acrylic pieces which are design in 3 sizes and placed depending on the effect and interaction with the users. PARTICIPATION: Individual work

COLOR PATH / PAGE 25


A project that starts again from the movement of the pedestrian in the city of Caracas. An intervention in a parking space that allowed to give priority to the pedestrian even though it was a space dedicated to the vehicle. The aim was to create a contrast between the volume created by a car in a parking lot. A permeable volume was designed so the pedestrian could immediately identified that it was a space to interact, investigate, play, move.

COLOR PATH / PAGE 24


A volume built through vertical giaror pieces with glass sheets of square area at its upper end, located along the entire perimeter and interion of the space. These sheets could rotate on their axis allowing the transformation of space as the pedestrian interacted with them.A higher element announced an important space within the proposal where the information to be transmitted was found.

The proposal was intended to be used by adults or children as the mechanized design of the geratory pieces was adapted to multiple heights and sizes.

COLOR PATH / PAGE 25


PAGE 26


COMPETITION

03 03


PAGE 27


SKY PHOTOGRAPHE - BGA ARCHITECTS LOCATION: Albacele, Spain PROJECT YEAR: 2014 SUMMARY: Adaptation of the Fontecha building to a Museum of Realistic Arts PARTICIPATION: group work

PAGE 28


PAGE 29


PAGE 30


PAGE 31


TOGETHER THROUGH LIFE - BGA ARCHITECTS LOCATION: Lausanne, Suisse PROJECT YEAR: 2014 SUMMARY: Student accommodation competition for la pala school PARTICIPATION: group work

PAGE 32


PAGE 33


PAGE 34

Profile for Maria Antonieta Silva

Portfolio Architecture / Innovation  

Portfolio Architecture / Innovation  

Advertisement