Page 1

Evidentment, aquest paper és 100% ecològic i reciclat. N ú m e r o 5 4 • A b r i l 2 0 1 4 • w w w. v e r i t a s . e s

El menjar dels nens


consultes i editorial

Consultes a

Alicia.

Facebook

Hola. Me gustaría saber las diferencia entre los tipos de miso. Muchas gracias.

eva villamayor

Tal com ens expliquen a l’inici de la secció

La secció de la Dra. Raigón, i de totes i tots

Nens d’aquest mes, la infància és el moment

els experts que darrerament estan publicant

més adequat per educar el paladar i, per tant,

estudis, suposen un pas molt important en

començar a introduir els aliments i crear els

aquest camí cap a una alimentació saludable.

hàbits d’alimentació que caldria seguir i man-

Una alimentació que, tal com demostren les

tenir al llarg de tota la vida. Però cal tenir en

dades i els estudis cada vegada més habi-

compte que els nadons i els nens i les nenes

tuals, ja no és només una qüestió de creure

més petits encara no tenen l’aparell diges-

o no creure, o d’estil de vida, o de filosofia,

tiu del tot desenvolupat, de manera que són

o de potser sí que se’m posa més bé o sí,

molt sensibles a la composició dels aliments.

sembla que ara faig millor les digestions, o...

L’alimentació ecològica és, per tant, una mag-

Els estudis són cada vegada més habituals,

nífica opció.

amb mostres i bases científiques que apor-

directora de màrqueting

sabies que...

Buenos días Alicia. El miso se obtiene a partir de soja fermentada y un cereal. Por tanto, los misos son diferentes en función del cereal que llevan. Por ejemplo, el mugi miso es el que se fermenta con cebada, el genmai con arroz-...

Gaudeix dels tallers de Veritas i Cookiteca

Durant el primer any de vida els més petits haurien de menjar sense sal, ja que el sodi dels aliments és suficient per cobrir les necessitats que té l’organisme?

ten fiabilitat a la informació i continguts que Vull destacar especialment la secció de Di-

ens ofereixen. Amb el coneixement i la ex-

vulgació de la Dra. Lola Raigón. En aquesta

periència d’experts que treballen per aportar

ocasió ha analitzat la composició de potets

la credibilitat i el rigor necessari per tal que

elaborats amb ingredients ecològics, fent una

tota la informació i la tasca de divulgació que

comparació amb la composició dels potets

es fa des de diferents mitjans i suports pugui

convencionals. Uns nivells més elevats de

servir-nos per a la presa de decisions.

proteïna o de fibra, o el menor contingut en sucres dels potets elaborats amb ingredients

Una presa de decisions que, en aquest

i sota les directrius de la producció ecològica,

cas, passa per contemplar l’alternativa de

són alguns dels resultats que s’han obtingut

l’alimentació ecològica.

en l’estudi. Però aquesta lectura, us la deixo Per cert... ja és aquí la primavera!

per a vosaltres.

sumari

4

Nens

Millor amb poca sal

Diversitat 10 I de postres...

Divulgació 14 El menjar dels nens

Forn 20 El dia de la mona

Reportatge 22 De l’hort a la cullera

Hola! Avui em trobareu a les pàgines 32-33 2

Estil de vida 28 Cura de primavera

Els consells d’en Xevi I si tinc paràsits?

34

Tècniques de cuina de la Mireia Anglada Wakame, l’alga de la salut

A propòsit de...

38

Bellesa

40

Receptes

42

Algues per prevenir el càncer

La frescor de la primavera

Amanida de fonoll i pastanagues

www.veritas.es. REVISTA VERITAS nº 54. Abril 2014. Consell editorial: Eva Villamayor i Emilio Vilà. Realització i edició: elbulevarcreativo. Direcció del contingut: Mai Vives. Col·laboradora: Dolores Raigón. Disseny i Pre-press: elbulevarcreativo. Fotografia: Ardila Correcció lingüística: Esperança Sierra i Serra. Impressió: Serper.

3


nens

Millor amb poca sal

La infància és el millor moment per educar el paladar i, per tant, per acostumar el nen a menjar amb poca sal. Aquesta educació es convertirà en un hàbit força valuós quan el petit es faci gran.

4

5


De la mateixa manera que a l’hivern es consumeix més sal de forma natural, l’arribada de la primavera facilita la reducció de sal, ja que els plats típics d’aquesta estació són més lleugers i menys condimentats que els de les estacions fredes. Els pares han d’aprofitar l’ocasió per crear una nova pauta i així generar un nou patró de desig de sal en els nens.

El primer any: “sal zero”

Segons els experts, la majoria dels petits prenen entre dues i tres vegades més sal de la recomanada, un fet que és gratuït, perquè en néixer es prefereixen els sabors dolços (com la llet de la mare) i es rebutgen els amargs, els agres i els salats. Per tant, el gust per la sal i els menjars salats és un costum adquirit, ja que la preferència per aquest condiment és una característica dels adults. • Els aliments tenen sodi de manera natural. Si saleu els seus primers menjars sòlids el bebè s’acostumarà a prendre sal, i no és gens recomanable. Val més preparar les primeres farinetes sense sal, ja que el contingut de sodi que tenen els aliments és suficient per cobrir els requeriments d’aquest mineral durant el primer any de vida. • Què fer a partir dels dotze mesos? S’incorporarà la sal als seus àpats en molt poca quantitat o cuinant els aliments amb alguna alga que aporti minerals. I és a partir d’aquest moment que neix l’hàbit de salar els aliments i la necessitat d’aquest sabor, un costum que continuarà fins a l’edat adulta.

Els perills del menjar salat

sal i de combinar el seu ús amb altres condiments més saludables. • Salses de soja. A més de ser riques en fibra, enzims i minerals, les salses de soja (com el tamari o el shoyu) són ideals per condimentar plats de tots tipus, ja que proporcionen gust salat amb molt menys sodi contingut. • Aliments rics en potassi. És interessant consumir aliments que equilibren la sal i el sodi, com ara aliments rics en potassi: verdures de fulla verda, lleguminoses, fruites i herbes.

Els efectes de salar en excés els aliments són molt perjudicials per a la salut. Si es volen evitar, cal educar el paladar dels nens i procurar que s’acostumin a menjar amb poca sal. • Pressió sanguínia alta. La principal advertència sobre la sal és que pot elevar la pressió sanguínia (concretament, la que surt del cor) en els nens que segueixen una alimentació rica en sodi. I si la pressió sanguínia és elevada de manera continuada pot derivar en problemes cardíacs. • Pèrdua de calci. Però el que potser no sabem és que quan un petit pren un aliment salat elimina l’excés de sodi per l’orina, i sempre acompanyat d’una important quantitat de calci. Així, com més sodi s’elimina, més calci es perd, un fet que fa disminuir el calci dels ossos. • Deshidratació. Un altre punt que cal comentar són els problemes de deshidratació en bebès i nens petits: un excés de sal pot provocar problemes de deshidratació, ja que l’eliminació de sodi a través del ronyó es vehicula amb aigua, i si aquesta pèrdua d’aigua no es compensa a temps, es produeix la deshidratació. • Problemes renals. Hi ha una relació entre la ingesta excessiva de sal i les malalties renals, a causa de la sobrecàrrega de treball a la qual està sotmès el ronyó quan ha d’eliminar un excés de sodi en sang.

1

Les alternatives més recomanables

1. Sal Marina. Ecocert 2. Salsa Tamari. Lima

No es tracta d’eliminar totalment la sal de la dieta del nen, sinó de condimentar el menjar amb poca

anunci-veritas-abril-2014 copia.pdf

4

3

2

3. Salsa Tamari. Veritas 4. Sal Soja. Biocop 1

24/03/14

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

6

7

15:51

• Dejuni de sal. Aquesta és una recomanació adreçada als adults, que consisteix a eliminar la sal de la dieta durant 7 dies. L’objectiu és depurar l’excés de sal que s’ha acumulat durant les estacions fredes. En el cas dels nens i els adolescents n’hi ha prou de disminuir-ne la quantitat.

Sal marina: molt rica en minerals La sal de taula comuna refinada és clorur de sodi en un 99,99%, i la resta són afegits d’altres minerals, com iode, per exemple. A més, es tracta d’una sal blanquejada i clorada amb elements químics. Per la seva banda, la sal marina sense refinar s’extreu per simple evaporació de l’aigua de mar, que deixa un residu sòlid de 84 elements estables. El clor i el sodi són els principals elements quantitatius i representen gairebé el 90% de la seva composició, però la importància qualitativa del 10% restant és veritablement extraordinària per la riquesa en molts altres minerals que presenta.


petit xef

Magdalenes de cacauet i plàtan

• 75 g de mantega • 4 ous • 1 sobre de llevat (14-16 g)

Aquestes magdalenes tan fàcils de fer són la millor manera de passar una tarda a la cuina amb el vostre fill. La crema de cacauet és deliciosa i conté una gran quantitat de nutrients, com proteïnes, greixos saludables, vitamina B3 i magnesi. I el plàtan és l’encarregat d’aportar la dosi necessària de potassi.

uelos , políticos, Queridos padres , ab cos, médicos.. . empresarios , científi ro nuestro No pongáis en pelig s formas de futuro. Existen ot ra ir y de vivir, producir, de consum ra . y está n en BioCultu

Ingredients • 2 plàtans madurs • 150 g de crema de cacauet • 250 g de farina • 200 g de sucre integral de canya

Recepta proposada per l’equip de la botiga Veritas de Via Laietana

’ feria de productos ecologicos y consumo responsable

Barcelona

Palau Sant Jordi

Del 8 al 11 de mayo 2014

Crema de cacauets. Rapunzel

Alimentos ecológicos � Cosmética eco-natural � Ropa y calzado orgánicos � Terapias para la salud � Bioconstrucción � Artesanías � Festival infantil MamaTerra �

Elaboració

1. L’adult ha d’escalfar el forn a 180 ºC. Mentrestant, el nen pot estovar la mantega i barrejar-la amb el sucre. Després, afegiu-hi la crema de cacauet i continueu remenant. 2. Batre els ous, afegir-los a la barreja i tornar a batre. 3. Ara toca aixafar els plàtans i incorporar-los a la mescla. Finalment, afegiu la farina amb el llevat i remeneu tota la barreja amb una espàtula. 4. Ompliu els motlles de magdalenes una mica més de la meitat i empolvoreu-les amb sucre integral. 5. L’adult ha de ficar les magdalenes al forn durant 20-25 minuts.

8

> 700 expositores, 300 actividades de acceso libre, degustaciones, venta directa, masajes, sesiones de cosmética ecológica...

9

biocultura.org


Saps el què vols. Saps el que menges.

agricultura biològica

1

2

3

Biocop Productos Biológicos S.A. Puigmal, 3 08185 Lliçà de Vall (BCN) - Tel. +34 938 436 517 www.biocop.es


1 2 3

1

2

3

4

1

2


divulgació M.D. Raigón Dpto. Química Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural. Universidad Politécnica de Valencia

La comida de los niños

Durante los primeros años de vida se adquieren las principales reacciones emocionales que proporcionan los alimentos. De esta manera, los bebés inician el conocimiento de lo que les rodea a través de la boca, y las principales reacciones de cariño se dan con las personas que los alimentan, lo que crea un vínculo entre afecto y alimentación. Aunque la época más intensa abarca el período entre los seis y los doce años, que es cuando se agudiza el aprendizaje de nuevas habilidades y el niño ya es capaz de mostrar sus gustos y aversiones hacia la comida.

La infancia es, sin duda, una etapa en la que la alimentación tiene una grandísima importancia. De ella depende no sólo el correcto desarrollo del niño, sino también su futura salud, ya que durante los primeros años se sientan las bases de los hábitos adultos. Así, la introducción de los alimentos en la dieta se realizará paulatinamente y procurando que sean de origen ecológico para asegurar un mayor aporte nutricional y evitar cualquier resto de aditivos químicos.

El primer año

Las necesidades nutricionales y energéticas del niño varían con el crecimiento, por lo que la alimentación debe adaptarse a cada edad y a cada momento. Desde el nacimiento hasta los doce meses, al pequeño se le considera lactante, mientras que entre uno y tres años se habla de niño de corta edad. • Lactancia materna. La leche materna aporta todos los nutrientes que el bebé necesita para su desarrollo por sus beneficios nutricionales, inmunológicos y psicológicos, que proporcionan al niño la mayor protección contra posibles infecciones y alergias (Emmett y Rogers, 1997). Además, en esta fase el aparato digestivo está aún inmaduro, siendo muy frágil y sensible a cualquier alteración por modificaciones microbiológicas, condiciones de oxidaciónreducción, cambios del pH gastrointestinal, etc. Por ello, la leche materna es el alimento idóneo. - ¿Hasta cuándo? Las evidencias recomiendan que dure de cuatro a seis meses, aunque un período superior (compaginado con otros alimentos) también es adecuado. • Biberón. Cuando no es posible dar el pecho, y siempre bajo la recomendación del pediatra, se puede elegir la alimentación con preparados lácteos. Tanto la leche de inicio como la de continuación se obtienen a partir de leche de vaca, a la que se le realizan las adecuaciones correspondientes para obtener una fórmula que pueda tomar el bebé. - Leches de inicio o tipo 1. Están destinadas a niños de hasta cuatro o seis meses. Varían en función del productor, de la categoría y de la composición, ya que pueden ser normales, adaptadas (cuya denominación responde a una proporción de proteínas más parecida a la de la leche materna), terapéuticas (presentan un tratamiento que minimiza respuestas a posibles alergias) e hidrolizada extensivamente (para niños que han tenido algún episodio de alergia). - Leches de continuación o tipo 2. Se presentan en polvo o líquidas y son adecuadas desde los cuatro o seis meses hasta los 18 meses, cuando el niño comienza a tomar leche de vaca normal. Se diferencian de las de inicio por tener un mayor contenido en proteínas, en grasas, en glúcidos y, en algunos casos, en minerales como el hierro. • Régimen alimenticio mixto. Además de tomar leche, a partir de los cuatro o seis meses el niño puede comenzar con la ingesta de alimentos semisólidos, como cereales, frutas, verduras, carnes, huevos y pescados.

14

15


Cuando no es posible dar el pecho, y siempre bajo la recomendación del pediatra, se puede elegir la alimentación con preparados lácteos.

¿Qué leyes regulan la alimentación infantil?

Siempre en forma de purés y papillas, la introducción debe ser lenta y progresiva, para que su aparato digestivo se vaya acostumbrando.

El marco legislativo que rodea la alimentación infantil está amparado por la Directiva del 5 de diciembre de 2006, en el ámbito de la UE, sobre la regulación de alimentos elaborados a base de cereales y alimentos infantiles para lactantes (menos de 12 meses) y niños de corta edad (entre uno y tres años). Dicha legislación es de obligado cumplimiento en todos y cada uno de los Estados miembros, y regula los alimentos elaborados a base de cereales y los alimentos infantiles elaborados a base de carne, pollo, pescado, queso, frutas o verduras. • Control absoluto. La Directiva indica las exigencias nutritivas que deben cumplir y su composición, así como su seguridad y el cumplimiento de las normas que los regulan. El control va desde la producción primaria de los ingredientes hasta el envasado y etiquetado, y debe llevarse a cabo por las autoridades de los diferentes Estados miembros. • Sin plaguicidas. No pueden contener ninguna sustancia en cantidad que ponga en peligro la salud de los que los consuman. A nivel eminentemente preventivo se procede a establecer un límite común general muy bajo

La llegada de nuevos sabores y texturas

El momento ideal de comenzar con la alimentación semisólida es entre los cuatro y los seis meses, mediante papillas y purés. De hecho, su introducción después de los seis meses puede dificultar la administración posterior de alimentos sólidos (Manual de Nutrición de la Asociación Española de Pediatría, 2007). • El momento adecuado. Aunque de forma generalizada hay que introducir las papillas y purés a partir de los cuatro o seis meses, es conveniente comenzar a ofrecer estos alimentos cuando el bebé muestra interés y comienza a llevarse objetos a la boca. Adaptarse entonces a los nuevos alimentos es más fácil, mientras que esperar a edades más tardías (o a que le salgan los dientes) puede dificultar esa transición, sobre todo si coincide con la etapa de inapetencia fisiológica de los dos años. • Las primeras papillas. Están elaboradas principalmente con cereales hidrolizados, como arroz, trigo, quinoa, avena o maíz, que en el caso de las papillas ecológicas están exentos de organismos genéricamente modificados. Además, pueden contener miel, cacao, azúcar, frutas, etc. Y también se pueden encontrar papillas de cereales sin gluten. - Introducción gradual. La forma más apropiada de introducir las papillas es en biberones al principio y con cuchara unos meses más tarde. La transición debe hacerse poco a poco y centrándose en las habilidades del bebé, como por ejemplo que se mantiene sentado, que abre la boca para admitir la cuchara o que es capaz de girar la cabeza para indicar que está lleno (Moreno Villares y Galiano Segovia, 2006). En cuanto al momento del día, las papillas de cereales pueden sustituir una de las tomas o la papilla de frutas de la merienda. • Purés. Tienen una composición variada, sobre todo de verduras y de proteínas, como pollo, ternera, pescado, etc. Comercialmente se conocen como “potitos” o “tarritos”, y en su etiqueta deben aparecer la composición nutricional y el listado de ingredientes en orden decreciente, según la cantidad en la que se encuentren en el puré. - Texturas. Deben ser muy suaves y permitir la masticación. Retrasar la masticación y prolongar el uso de biberones y triturados puede tener consecuencias, como conflictos para establecer los horarios de las comidas o deformaciones de la estructura bucodental. - Necesidades nutricionales. Hay que tener cuidado con la sobrealimentación, ya que si el bebé ingiere varios biberones al día cubre parte de sus necesidades energéticas con la leche, pero posiblemente tenga carencias de otros nutrientes presentes en los alimentos (Martínez Rubio, 2011).

16

para todos los plaguicidas (0,01 mg/kg), lo que normalmente equivale en la práctica al nivel detectable mínimo. A pesar de que el uso de algunos plaguicidas está prohibido, se ha comprobado que pueden degradarse lentamente y seguir contaminando el medio ambiente, así como estar presentes en alimentos elaborados a base de cereales y alimentos infantiles, aun cuando no se hayan utilizado. En otros casos, y para determinados plaguicidas, se ha fijado un listado de los que no pueden utilizarse en los productos agrícolas destinados a la elaboración de alimentos infantiles.

La composición de los potitos

Para la elaboración de este artículo se han realizado análisis de residuos de plaguicidas en siete potitos comerciales: cuatro de producción ecológica (multifrutas, ternera y verduras, crema de verduras y pollo con verduras) y tres convencionales (frutas variadas, verduras con ternera y verduras con pollo). En todos ellos se ha realizado un análisis multiresiduos según la definición de reglamento (CE) número 396/2005, mediante un límite de cuantificación de 0,01 mg/kg. Entre las diferentes sustancias analizadas

La papilla de cinco cereales de producción ecológica tiene un mayor nivel de proteínas y fibra que la de origen convencional 02-Veritas-abril-2013-yogi-te.pdf

1

22/03/13

14:05

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

17


Figura 1 80,6

a (g ) Fibr

satu Gra rada sas s (g )

g)

1,9 1,8 0,2 0,5 7,2 3 sas (

Hid carbratos d ono e (g)

s (g )

29

A sim zúcare ples s (g)

14

11 10

Gra

74,9

Pro teín a

90 80 70 60 50 40 30 20 10 0-

Ecológico Convencional

Niveles de proteínas, hidratos de carbono, azúcares simples, grasas, grasas saturadas y fibra (g/100 g de papilla de cinco cereales) en función del tipo de producción. Figura 2 160 140 120 100 80 60 40 20 0-

157

Ecológico Convencional 128 85

Multifrutas

82

Ternera y verduras

78

68

Pollo y verduras

Niveles de polifenoles (mg/100 g de potito) en potitos de multifrutas, de ternera y verduras y de pollo con verduras, en función del tipo de producción.

18

se incluyen, entre otras: acrinatrina, aldicarb, atracina, azinfós-metilo, bifenox, bromopropilato, carbofurano, clorpirifos, difenilamina, endosulfan, fention, imazalil, lindano, malation, orto-fenilfenol, paratión, pirimifos-metilo, propiconazol, rotenona, tetraconazol, zoxamida. En todos los casos los niveles están por debajo del límite de cuantificación, lo que significa que los potitos están libres de residuos de plaguicidas, cumpliendo la reglamentación vigente.

Comparativa entre papillas ecológicas y convencionales

Por otro lado se han realizado varios estudios comparativos de la composición de diferentes papillas de producción ecológica y convencional. • Valor energético de la papilla de cinco cereales. Las etiquetas indican que cada 100 g de papilla de cinco cereales ecológica aporta 375 kcal, mientras que la papilla convencional contiene 385 kcal. Ello pone de manifiesto que la papilla de cinco cereales convencional tiene nutrientes más energéticos. Así, los niveles de proteínas, grasas totales y fibra son superiores en la papilla de cinco cereales ecológica, mientras que los hidratos de carbono, los azúcares simples y las grasas saturadas son superiores en el caso de la papilla convencional (figura 1). • Crema de arroz sin gluten. Los niveles de proteínas son aproximadamente un 43% superiores cuando la procedencia de la papilla es de producción ecológica. • Verduras y frutas. Al comparar diferentes etiquetas de potitos producidos con productos ecológicos y convencionales, destaca la mayor proporción de verduras en los de producción ecológica, así como de frutas, para el caso de los purés de frutas. • Presencia de polifenoles. También se ha analizado la presencia de sustancias polifenólicas de carácter antioxidante en los potitos de multifrutas, de ternera y verduras y de pollo con verduras, de procedencia ecológica y convencional (figura 2).

- Multifrutas. Es el que tiene mayor concentración en polifenoles, debido a la presencia de frutas. Cuando el potito es ecológico los niveles son un 18,5% superiores, debido a la naturaleza ecológica de las frutas que lo componen, que presentan mayor concentración de estas sustancias beneficiosas para la salud (Raigón, 2007). Para incrementar la densidad del potito, en el convencional destaca la presencia de almidón de maíz y arroz (con el riesgo que el de maíz pueda proceder de maíz genéticamente modificado). En el caso del ecológico, la textura se debe exclusivamente a la presencia de las frutas (plátano, manzana, zumo de naranja, pera, zumo de uva, zumo de limón y zumo de zanahoria). - Ternera y verduras. La fracción de sustancias polifenólicas es similar, independientemente de la procedencia (ecológica o convencional). - Pollo con verduras. El potito ecológico un 13% más de sustancias polifenólicas, gracias a la mayor presencia de verduras en la composición y a la mayor calidad de las mismas. En el potito de producción convencional vuelve a destacar la presencia en la composición de almidón de maíz. • Aceite de oliva. Los potitos salados de producción ecológica están elaborados con aceite de oliva virgen extra, mientras que en los convencionales se usa aceite de oliva, lo que significa que se emplea un aceite que lleva una fracción de aceite refinado.

19

Bibliografía • Directiva 2006/125/CE de la Comisión, de 5 de diciembre de 2006, relativa a los alimentos elaborados a base de cereales y alimentos infantiles para lactantes y niños de corta edad. Diario Oficial de la Unión Europea número L 339 de 6 de diciembre de 2006. • Emmett, P.M.; Rogers, I.S. 1997. Properties of human milk and their relationship with maternal nutrition. Early human development, 49: S7S28. • Manual de nutrición de la Asociación Española de Pediatría. 2007. http://www.aeped.es/sites/ default/files/documentos/manual_nutricion.pdf . Martínez Rubio, A. 2011. “Desde la lactancia materna al destete y alimentación en la infancia y la adolescencia: ¿qué estamos haciendo?, ¿qué hay de nuevo?”. Revista de Pediatría Atención Primaria, 20: 43-52. • Moreno Villares, J.M.; Galiano Segovia, M.J. 2006. “El desarrollo de los hábitos alimentarios en el lactante y el niño pequeño. Sentido y sensibilidad”. Revista de Pediatría Atención Primaria, 8: 11-25. • Raigón, M.D. 2007. Los alimentos ecológicos: Calidad y salud. Ed. SEAE/Junta de Andalucía. 192 pp.


forn

El dia de la mona

Dolça, esponjosa i saludable

Una mica d’història

Els mestres pastissers del nostre obrador elaboren d’una en una les mones que els padrins regalaran als seus fillols i que seran el gran èxit de la celebració. Pa de pessic ben humit, melmelada, trufa muntada, nata... Les mones de Veritas són sucoses, gustoses, esponjoses i no gaire dolces, gràcies a la combinació de tres puntals fonamentals:

La mona de Pasqua és una de les tradicions més arrelades a Catalunya. Al segle XVIII ja era l’obsequi clàssic del padrí als seus fillols, i el nombre d’ous que hi havia corresponia a l’edat del nen, això sí, només fins als 12 anys. De fet, etimològicament, la paraula mona prové del mot àrab munna, que significa regal. A mitjans del segle XIX les mones van començar a perdre la senzillesa i es van anar sofisticant. Avui dia es decoren amb un munt de motius diferents i no s’assemblen gens a les de fa un segle, tot i que hi ha un element que encara es conserva: els ous, que ara són de xocolata. I també es conserva la tradició d’anar a buscar la mona a casa del padrí o la padrina, fer un dinar familiar i menjar-la per postres.

• Ingredients ecològics. La combinació dels millors ingredients ecològics garanteix el millor sabor. • Llevat mare. Gràcies a la fermentació del pa de pessic amb llevat mare s’aconsegueix que els pastissos siguin més saludables. • Sense greixos. Les nostres mones són molt lleugeres perquè s’elaboren amb oli i mantega i no contenen cap tipus de greixos hidrogenats.

Quina us agrada més?

La fascinació per aquest dolç lleuger i esponjós és cosa de petits i grans. I trieu la varietat que trieu, la màgia del Dilluns de Pasqua està assegurada. Quina és la vostra? • De xocolata. Una delícia feta amb farina de blat ecològica, pa de pessic, cacau, xocolata, gerds, ous, llimona, aigua, sucre i bicarbonat. • De nata. Clàssica i tradicional, està elaborada amb farina de blat, albercoc, ametlla, ous, llimona, mantega, nata, aigua, sucre i bicarbonat. • De fruites. Molt apreciada per la seva combinació de sabors, es fa amb farina de blat, albercoc, ametlla, cireres, ous, llet, llimona, mantega, taronja, midó de blat de moro, aigua, sucre, bicarbonat, gelatina i canyella.

La mona anuncia el final de la Quaresma i de les vacances de Setmana Santa, i són moltes les famílies que celebren el Dilluns de Pasqua menjant la mona a l’hora de les postres. Us recomanem que feu una reserva a les nostres botigues si voleu tenir a punt aquest dolç tan especial. 20

21


reportatge

Potitos: del huerto a la cuchara

Tras unos primeros meses de lactancia, la cuchara llega a la alimentación del bebé. Los potitos ecológicos BIA, que pueden encontrarse en Veritas, son exactamente iguales a los elaborados en casa por mamá: ingredientes típicos de nuestra tierra, cien por cien ecológicos y absolutamente frescos. 22

23

A partir de los cuatro meses el bebé empieza a diversificar su alimentación. Además de leche, debe comenzar a tomar alimentos sólidos, como frutas, verduras y, más adelante, carnes y legumbres. Así, las primeras papillas enriquecerán su dieta con proteínas, fibra, vitaminas y minerales. El estilo de vida actual hace muy complicada la tarea de preparar las papillas en casa cada día y un buen recurso son los potitos ecológicos, que, además de estar elaborados con alimentos frescos de primera calidad, están libres de aditivos químicos y grasas saturadas. Siguiendo con nuestro compromiso de ofrecer alimentos saludables y muy conscientes de la importancia que tiene la alimentación de los más pequeños, os ofrecemos en nuestras tiendas los potitos ecológicos de producción local BIA. Unos potitos desarrollados y producidos por Bioalimentación Infantil de Andalucía, una empresa agroalimentaria dedicada a la elaboración de alimentos ecológicos infantiles de primera calidad. Como explica el gerente, Luis Lucero, “la única sociedad española de alimentación infantil que sólo trabaja con productos ecológicos”. Ubicada en el Parque Tecnológico Agroindustrial de Jerez, la andadura de esta entidad comenzó en 2009, aunque “los primeros cuatro años los pasamos investigando como conseguir un producto orgánico que no llevara conservantes de ningún tipo, pero que tuviera una caducidad aceptable para el circuito comercial, que actualmente es de un año”. En marzo de 2013 comenzaron a operar y casi inmediatamente contactaron con Veritas, lo que supuso una gran oportunidad. “Estamos muy orgullosos de poder decir que el primer tarrito BIA se vendió en Veritas”. Tres son los pilares básicos de la elaboración de estos potitos ecológicos: “Emplear una materia prima cien por cien ecológica y cien por cien fresca, y tener como guía la dieta mediterránea”, enumera el responsable.


Sin colorantes ni conservantes

Estamos ante unos potitos que no incluyen ningún tipo de colorante ni conservante, “ya que no se añade absolutamente nada a los ingredientes frescos, ni tan siquiera sal o azúcar, nada de nada”, certifica orgulloso Luis Lucero. • Proveedores de confianza. Todos los proveedores son ecológicos y poseen las correspondientes certificaciones oficiales que garantizan que los ingredientes son absolutamente naturales y saludables. Además, a cada lote se le hace una analítica completa en un laboratorio externo independiente.

Ingredientes frescos de proximidad

“Hacemos exactamente lo que haría cualquier madre: compramos todos los ingredientes frescos, los lavamos, los pelamos, los troceamos y los guisamos. El resultado es excepcional y lo envasamos al vacío, retomando la tradición de las conservas que hacían nuestras abuelas, pero sustituyendo el baño maría por un sistema más actual”. • La importancia del alimento completo. La tecnología alimentaria convencional ha desarrollado una serie de técnicas de producción que abaratan el coste final del producto a costa evidentemente de la calidad, pero también de la textura, del sabor, etc. “Hablamos de los concentrados, los cremogenados, los esterilizados… Por ejemplo, en lugar de usar plátano fresco pelado, troceado y triturado, se añade un concentrado de plátano a una base de harina o almidón, a la que también se incorporan fibras y vitaminas, dando como resultado un potito convencional al uso”.

Asesores médicos, nutricionales y científicos

• Frutas y verduras de temporada. Al utilizar producto fresco del campo los potitos están sometidos a la temporalidad y, por tanto, puede suceder que se sustituya algún producto en función de la estacionalidad. “Por ejemplo: la crema de calabacín. Como se trata de una verdura de temporada, cuando no hay calabacín lo podemos sustituir por otra verdura de similares características nutricionales, pero propia de la estación. Por supuesto, siempre cambiando las etiquetas y creando una referencia totalmente distinta”, explica Luis Lucero. • Kilómetro cero. En la medida de lo posible, las materias primas vienen de la huerta y de la ganadería presente en el entorno de la fábrica. Así, se minimiza la huella de carbono y se crea riqueza en la zona.

El departamento de I+D+i trabaja mano a mano con un nutrido equipo de asesores externos e independientes que avalan los procesos para mantener el valor nutricional de los alimentos y sus propiedades organolépticas. Antes de salir al mercado, las recetas superan un proceso de validación que incluye varias etapas a cargo de diferentes profesionales con muchos años de experiencia. “En dicho proceso intervienen un especialista en nutrición pediátrica, un endocrinólogo, un experto tecnólogo en alimentación infantil o bromatólogo y un cocinero, que elabora la receta desde el punto de vista gastronómico con el objetivo de conseguir una textura y un sabor apetecibles para el paladar del bebé”. El último filtro de este complejo proceso de validación corre a cargo de la Universidad de Córdoba, que cuenta con el primer panel de cata de alimentación infantil del mundo. En sus departamentos se perfilan los potitos para hacer más atractivas sus cualidades organolépticas (textura, sabor, color, olor…) y se validan antes de darlos a probar a los bebés.

Sabores del mediterráneo

Todas las recetas se elaboran con ingredientes propios de la dieta mediterránea (tomate, pimiento, cebolla, guisantes, granada…), lo que permite garantizar una alimentación variada y saludable que se ajusta perfectamente a las necesidades nutricionales del pequeño. • Aceite de oliva virgen extra. Es muy importante destacar que toda la grasa que se usa es única y exclusivamente aceite de oliva virgen extra ecológico, que tiene grandes beneficios para la salud gracias a su alto nivel de ácidos grasos monoinsaturados (ácido oleico) y antioxidantes naturales, imprescindibles para el organismo.

Potitos Ecológicos BIA. Parque Tecnológico Agroindustrial de Jerez ans

¡30 años de pasión por los aceites ecológicos! Sabores intactos desde 1984.

24

© bruniewska – Fotolia.com

www.bioplanete.com

25


Controles y certificaciones ecológicas La calidad de los ingredientes cien por cien ecológicos está garantizada por los certificados nacionales e internacionales que los avalan. Así, todos los potitos BIA poseen la Certificación Ecológica de la Unión Europea y del Comité Andaluz de Agricultura Ecológica (CAAE).

• Seguridad alimentaria garantizada. Una vez el potito está cerrado y esterilizado pasa en primer lugar por un detector de rayos X que identifica la presencia de impurezas. Posteriormente, es sometido a otro control de detección para descartar cualquier alteración en el envasado. • Control de trazabilidad. Se utiliza un sistema de gestión de calidad integrada que registra todos y cada uno de los productos, desde el origen de las materias primas hasta la llegada al cliente. • Transparencia total. Los potitos se elaboran a puertas abiertas. Las instalaciones muestran todos y cada uno de los procesos productivos, las materias primas utilizadas y, sobre todo, como se hacen las cosas.

Equlibrio nutricional para cada edad

Las distintas recetas de los potitos han sido cuidadosamente diseñadas considerando las necesidades nutricionales y pediátricas de los niños y cumpliendo con las recomendaciones de las asociaciones pediátricas nacionales y europeas. Además, “nuestros nutricionistas se han asegurado que la gama que ofrecemos abarque las necesidades de la dieta en las distintas edades para las que han sido diseñadas”. • 4 meses: las primeras frutas y verduras. El dulzor de la manzana o el plátano, junto con el sabor de las judías verdes y las patatas, serán todo un descubrimiento para el bebé, que suele aceptarlas muy bien. - Plátano, manzana y naranja (200 g). 2 plátanos ecológicos, 1/3 de manzana ecológica, el zumo de 1 naranja ecológica y 1 cucharadita de zumo de limón ecológico. - Manzana y pera (130 g × 2 y 200 g). 1 manzana ecológica, 2 rodajas de pera ecológica, 1 cucharadita de zumo de zanahoria ecológica y 1 cucharadita de zumo de limón ecológico.

26

- Crema de verduras variadas (130 g × 2 y 200 g). 1/2 patata ecológica, 1/2 puñado de judías verdes ecológicas, 1/2 puerro ecológico, 3 rodajas de cebolla ecológica, 2 rodajas de calabacín ecológico, 1 cucharadita de aceite de oliva virgen extra ecológico, 1/2 tacita de agua de cocción y 1 pequeño pellizco de especias ecológicas. - Crema de calabacín (200 g). 1 patata ecológica, 1/2 calabacín ecológico, 1/2 puerro ecológico, 3 rodajas de cebolla ecológica, 1 pequeño puñado de judías verdes ecológicas, 1 cucharadita de aceite de oliva virgen extra ecológico y 1/2 tacita de agua de la cocción. - Multifrutas (200 g). 1 plátano ecológico, 1/2 manzana ecológica, 3 rodajas de pera ecológica, el zumo de 12 uvas ecológicas, el zumo de 1/2 naranja ecológica, 1 cucharadita de zumo de zanahoria ecológica y 1 cucharadita de zumo de limón ecológico. • 6 meses: la hora de la carne. Llegan las primeras carnes a la dieta del pequeño. El pollo y la ternera amplían el horizonte de sabores que ofrecer al pequeño. - Pollo con verduras (200 g). 1/2 filete de pollo ecológico, 1/2 patata ecológica, 1/3 tomate ecológico, 3 rodajas de cebolla ecológica, 2 rodajas de pimiento rojo, 1/2 tacita de agua de cocción, 1 cucharadita de aceite de oliva virgen extra ecológico, 1 pequeño pellizco de perejil ecológico, 1 pequeño pellizco de especias ecológicas. - Ternera con verduras (200 g). 1/2 filete de ternera ecológica, 1/2 tomate ecológico, 1/3 cebolla ecológica, 1 puñado de guisantes ecológicos, 3 rodajas de zanahoria ecológica, 1/3 patata ecológica, 1/2 tacita de agua de cocción, 1 cucharadita de aceite de oliva virgen extra ecológico y 1 pequeño pellizco de especias ecológicas. • 10 meses: llegan las legumbres. Poco a poco entran en escena alimentos muy valiosos como las legumbres, que enriquecen notablemente la dieta infantil. - Garbanzos con verduras y pera (200 g). 1/2 puñado de garbanzos ecológicos, 1/2 patata ecológica, 2 rodajas de cebolla ecológica, 2 rodajas de tomate ecológico, 1 rodaja de pera ecológica, 1/3 puñado de judías verdes ecológicas, 2 rodajas de calabaza ecológica, 1 tacita de agua cocción, 1 pequeño pellizco de pimentón dulce ecológico, 1 cucharadita de aceite de oliva virgen extra ecológico y 1 pequeño pellizco de especias ecológicas. • 12 meses: ya es “mayor”. Ha llegado el momento de introducir en la dieta del niño alimentos reservados hasta ahora a los adultos, como por ejemplo la granada, considerada por los nutricionistas una superfruta debido a su alto aporte de antioxidantes y vitaminas. Plátano, pera y granada (200 g). 1 plátano ecológico, 1/3 pera ecológica, el zumo de 1/2 granada ecológica y 1 cucharadita de zumo de limón ecológico.

La Cura depurativa con Sirope de Savia La Cura auténtica está basada en la milenaria terapia del ayuno. Ayunar significa vivir por un tiempo determinado de las propias reservas con el fin de depurar profundamente todo nuestro organismo y reducir grasas superfluas. Se realiza La Cura completa (ayuno) ingiriendo solo el preparado de Sirope de Savia de Palma y Arce y ningún otro alimento. Diariamente se tomaran de 8 a 10 vasos del preparado. Para cada vaso del preparado se necesitan: 2 cucharadas soperas de Sirope de Savia, zumo de medio limón y agua. La duración recomendada de La Cura es de 7 a 10 días. Otra forma más suave y menos profunda de depurar el organismo es con la Semi-Cura: mientras dormimos ayunamos, es decir, no ingerimos alimentos y dejamos que el organismo se regenere, purifique y recupere la energía consumida, en gran parte, durante la digestión y asimilación de alimentos. Con el desayuno interrumpimos este proceso de recuperación y auto limpieza del ayuno nocturno. El propósito de la Semi-Cura es prolongar este periodo, sustituyendo el desayuno y/o cena por dos o tres vasos de Sirope de Savia, limón y agua, ofreciendo así al organismo más tiempo para su recuperación. Para que la Semi-Cura sea más eficaz, conviene ingerir alimentos de fácil digestión como verduras, frutas, cereales integrales y evitar alimentos, que por su contenido en toxinas retrasan la acción depurativa: sal, embutidos, carnes rojas, fritos, pan blanco, café, alcohol, bebidas carbónicas, lácteos, etc. La duración recomendada es de 10 a 30 días.

Beneficios:

• Limpia el cuerpo de toxinas • Pérdida de peso • Aumenta la vitalidad • Mejora la digestión y la circulación • Sueño más profundo • Pelo brillante y uñas más fuertes • Ojos luminosos y piel radiante • Mayor resistencia a la enfermedad • Fortalece la voluntad • Aumenta la concentración y claridad de pensamientos • Equilibrio emocional • Actitud más positiva • Sensación de paz interior

Testimonios

Sufrí tras un accidente la extirpación del bazo y con ello numerosos problemas estomacales, tuve que plantearme un cambio profundo en mi alimentación. Leí el libro del Sirope y decidí hacer el ayuno diez días: Empecé a notar un proceso verdaderamente depurativo, en el cual no sufrí cefaleas ni vómitos pero sí dolores intestinales al expulsar los restos adheridos en mis intestinos en el séptimo día por la noche. Mi bienestar se veía potenciado cada día que pasaba y se representaba en unos pensamientos muy, muy positivos, la concentración se agudizaba en un prisma nunca jamás imaginado. Javier. Valencia Hace doce años y después de tener a mi hija, debido a mi hipotiroidismo engordé 35 kilos, tenia los triglicéridos a 1.800 y el colesterol a 311, mi médico dijo que estaba a punto de un infarto. Hice la cura durante 14 días, descansé 10 y seguida-

27

mente otros 10 días de la cura con el sirope de savia, limón y cayera. No solo se regularon los triglicéridos y el colesterol, sino que perdí 20 kilos. En un mes mi hígado se reguló y volvía a ser la de antes. En los dos años siguientes, a meses alternos, he ido haciendo la cura durante solo 3 días y eso me permitió bajar 15 kilos más. En total baje 35 kilos, Toda Altea me conoce por mi experiencia con el sirope, hablo de ello continuamente. Nela García. Altea. Alicante Recomiendo el Sirope de Savia como depurativo en casos de personas que han sido tratadas con mucha medicación alopática y pueden sentir en algunos casos molestias digestivas, halitosis o dificultad en digerir las grasas. Se aconseja 10 días de Sirope con ayuno completo e infusiones laxantes para una óptima depuración. Si aparecen jaquecas ó migrañas (normalmente en los 3 primeros días) se acompaña de Cobalto en oligoelemento. Al terminar la cura las molestias digestivas y jaquecas han desaparecido, hay más vitalidad y el aspecto de la piel ha mejorado notablemente. La Cura también es muy recomendable en inicio de dietas de control de peso, en mitad de ellas cuando hay bloqueo y no se sigue perdiendo ó cuando hay que perder esos 2-3 kilos cogidos después de vacaciones o navidades. En estos casos recomiendo un semi-ayuno: desayuno, media mañana y tarde: un vaso del preparado de Sirope de Savia, una infusión y una manzana. Una hora antes de la comida y la cena: otro vaso del preparado. Comida: Verdura al vapor y pescado a la plancha. Infusión. Cena: Sémola de verduras y un yogurt de soja. Infusión Esta dieta la mantengo de 10 a 15 días. Se consigue controlar la ansiedad, perder líquidos retenidos y perder esos 3 kilos de forma rápida lo que motiva a seguir la dieta y conseguir los objetivos fijados. Teresa Salvador. Fitoterapeuta. Dietista Hospitalet. Barcelona

Para más información: La Cura de Savia y Zumo de Limón Autor K.A. Beyer Ediciones Obelisco


estil de vida

Cura de primavera

És hora de donar descans al cos i fer una cura depurativa que, a més de netejar l’organisme, ens ajudarà a recarregar vitalitat i energia. Uns resultats que no només es veuran a nivell físic, ja que en el plànol mental ens notarem més optimistes i desperts.

28

29


L’arribada del bon temps és el millor moment per fer una cura depurativa i, d’aquesta manera, activar els mecanismes naturals de neteja mitjançant els quals el cos elimina les toxines i les substàncies de desfeta. Un procés que es realitza a través de diferents òrgans, com el fetge, els ronyons, els pulmons, els intestins i la pell. Així, el fetge s’encarrega de convertir els residus que es formen en l’organisme en altres substàncies inofensives que es puguin eliminar. Els ronyons i les vies urinàries eliminen per l’orina substàncies no metabolitzades (com la urea i l’àcid úric) i altres toxines. I, finalment, a través dels porus de la pell s’eliminen toxines en forma de suor, greixos i gasos. Quan el cos està saturat i no es té l’hàbit de depurar l’organisme (fent les corresponents neteges) poden aparèixer diferents problemes, com inflor abdominal, restrenyiment, gasos, trastorns digestius i intestinals, mals de cap, erupcions cutànies...

La fibra resulta fonamental per activar el funcionament intestinal

Brou depuratiu Us proposem la recepta d’un brou de verdures amb algues que depura la sang, revitalitza, mineralitza, escalfa, elimina el greix de l’organisme, treu la nicotina dels pulmons i té efecte diürètic. En podeu anar prenent durant el dia, en qualsevol moment. Ingredients: • 2,5 litres d’aigua • 1 tira d’alga kombu • 1 pastanaga • 1 nap o un grapat de daikon sec • 1 branca d’api • 1 ceba o porro • Tamari • Gingebre fresc 1. Alga Kombu. Biocop

Pañales sensibles con el medio ambiente.

Elaboració: 1. Renteu i talleu les verdures. Feu-les bullir amb l’alga kombu durant una hora a foc lent, tapades. 2. Traieu les verdures i afegiu al brou tamari i gingebre al gust. El gingebre fresc s’ha de ratllar i esprémer per obtenir-ne el suc.

30

Únete y forma parte del esfuerzo por conservar el planeta para nuestros hijos.

31


Com activar els mecanismes de depuració del cos

A l’hora de depurar l’organisme es pot optar per fer un dejuni estricte, encara que no és absolutament necessari. Es pot fer suaument, evitant els productes més tòxics i fent una dieta “neta” a base de sucs, brous vegetals, fruites i verdures. Tot i així, no sempre cal fer una cura, n’hi ha prou de seguir les pautes alimentàries següents: • 5 àpats diaris. Cal repartir el menjar durant el dia: esmorzar, un menjuc a mig matí, dinar, berenar i sopar. • Líquids abundants. Al llarg del dia s’ha d’ingerir una bona quantitat d’aigua acompanyada de brous de verdures i sucs de fruita. • Coccions lleugeres. Cal consumir els aliments preferiblement en cru, al vapor o a la planxa. • Menys sal. És aconsellable cuinar amb poca sal per evitar la retenció de líquids. • Aliments que cal evitar. Lactis, fregits, carns vermelles i molt greixoses, vísceres, sucre, greixos saturats, salses, conserves, cafè, alcohol, refrescos i productes processats que tinguin altes concentracions de conservants, colorants i potenciadors del sabor.

Aliments que netegen l’organisme

Costums que ajuden Si voleu arrodonir els efectes d’una dieta depurativa és convenient modificar alguns costums i adquirir nous hàbits de vida: • Dormir almenys 8 hores diàries. • Aprendre tècniques de relaxació. • Fer una mica d’esport de manera regular. • Evitar l’estrès.

Durant els dies de la cura s’ha d’estructurar la dieta al voltant d’una sèrie d’aliments que depurin el cos. En acabar és important tornar gradualment a la dieta habitual per consolidar els canvis i incorporar nous hàbits alimentaris.

1

2

1 4

3

• Fruites i verdures ecològiques. Són riques en betacarotè, vitamines C i E, seleni i altres fotoquímics. A més, és important incloure a la dieta les que depuren la sang, com l’api, la carxofa, la ceba, els espàrrecs, la pruna i la llimona. • Productes integrals. Sempre s’ha de procurar que siguin frescos i de temporada. • Fibra. Resulta fonamental per activar el funcionament intestinal. • Llevat de cervesa. És un bon complement depuratiu. • Tisanes. És convenient prendre regularment infusions de plantes que activin els processos depuratius, com dent de lleó, boldo, card marià o plantatge.

Beneficis a nivell físic i mental

Els efectes del procés depuratiu es notaran, com és lògic, en el plànol físic, però també a nivell mental. Així, un curt període de neteja ens beneficia de la següent manera: • Permet que els òrgans implicats en la digestió descansin. • Millora l’aspecte de la pell. • Afavoreix la pèrdua de pes i l’adquisició d’uns hàbits dietètics més saludables. • Promou una mobilització òptima de l’energia. • Disminueix els nivells de colesterol i triglicèrids. • Regula els nivells de glucèmia a la sang. • Activa els moviments intestinals. • Facilita el control de la tensió arterial. • Ens fa sentir millor amb nosaltres mateixos pel fet de superar el repte.

1. Espelta. El Granero 2. Suc de poma. Cal Valls 3. Llevat de cervesa. El Granero 4. Brou de verdures. Amandin

És important incloure a la dieta fruites i verdures que depurin la sang, com l’api, la carxofa, la ceba, els espàrrecs, la pruna i la llimona La Laia

Glòria Vives Xiol

32

33


Per saber si realment teniu paràsits, cal que us feu una sèrie de preguntes. Feu deposicions pastoses? Teniu molts gasos o restrenyiment? Patiu de còlon irritable? Potser teniu tos seca o mal alè? Us pica el nas, els genitals i l’anus? Deixeu saliva al coixí al matí? Premeu les dents durant la nit? Si les respostes han estat afirmatives, ben segur que voleu saber què fer per eliminar el sobrecreixement dels paràsits que conviuen amb els bacteris intestinals sans.

• Per començar el dia. Al matí menjareu, en dejú, 3 grans d’all o bé una cullerada d’oli d’oliva macerat amb all i tot seguit un suc de magrana, de remolatxa o de nabius amb pròpolis. • Entre hores. Fareu 3 infusions al dia de la barreja de les següents plantes antiparasitàries, a parts iguals:

34

L’alga wakame és relativament semblant a l’alga kombu. Tot i que seques es poden confondre fàcilment, un cop remullades són clarament diferents: l’alga kombu queda com una tira gruixuda de color verd, mentre que la wakame es desplega i sembla una delicada fulla verda amb un nervi o petit tronc a la part central més ferma. De fet, si volem preparar un plat s’han de retirar tots els nervis després del remull, però també es pot trobar en trossos molt petits que en pocs segons ja estan preparats per menjar.

• Equilibra el sistema nerviós. Resulta molt útil en casos de nerviosisme, cansament, astènia, estrès i depressió. I també enforteix el teixit cerebral. • Evita i elimina el colesterol. Incrementa la producció de DHA (un dels àcids grassos omega-3) al fetge, un fet que ajuda a eliminar el “colesterol dolent” i a reduir els triglicèrids. Per tant, en casos de trastorns lipídics, es recomana cuinar el peix blau (com la sardina o la tonyina) amb alga wakame. • Activa els òrgans interns. Regenera la qualitat de la sang, millora les secrecions del fetge i dels ronyons, estimula la producció d’hormones, ajuda a disminuir la tensió arterial i protegeix l’aparell respiratori, de manera que prevé malalties pulmonars i asma. • Enforteix els cabells i les ungles. S’utilitza contra l’alopècia i per donar brillantor als cabells gràcies al seu alt contingut en magnesi. Si bé no supera la quantitat de magnesi que tenen altres algues com la kombu o la hiziki, resulta molt més assimilable.

Claus de la dieta antiparasitària

S’ha de seguir juntament amb la dieta per aconseguir amb èxit l’objectiu d’eliminar els paràsits.

Les algues ens ajuden a regular l’organisme i a mantenir-lo en perfecte equilibri. Entre elles destaca l’alga wakame, coneguda pels seus nombrosos beneficis per a la salut, un sabor molt agradable i grans possibilitats gastronòmiques, ja que es pot preparar de diferents maneres i combina amb molts dels plats que cuinem diàriament.

A més de contenir altes quantitats de minerals, l’alga wakame es caracteritza per la seva elevada aportació de vitamines dels grups B i C, i per ser la més rica en calci després de l’alga hiziki. De fet, la sopa de miso d’ordi (mugi) amb wakame és un remei bàsic que desintoxica el fetge, protegeix els enzims digestius i combat el colesterol.

El primer pas és programar una visita al metge especialista o psiconeuroimmunòleg, que comprovarà la presencia de paràsits amb una anàlisi de femta o de sang, on apareixeran nivells alts de eosinòfils i de Ig E. Un cop confirmat el diagnòstic us prescriurà un tractament individualitzat. Val la pena tenir en compte que el tractament antiparasitari no sempre és igual d’efectiu. Els paràsits poden romandre amagats al fetge, als pulmons, als músculs, a la sang, a la pell o, fins i tot, als ulls durant quasi tot el mes fins que arriba la lluna plena. I és aquest dia quan els paràsits es mouen cap a l’intestí a pondre els ous. Per tant, heu d’esperar i començar el tractament antiparasitari el dia de lluna plena. El tractament que us proposem dura 35 dies i combina una dieta antiparasitària amb un tractament antiparasitari molt efectiu. Es recomana repetir-lo un parell de vegades a l’any.

El tractament més natural

Wakame, l’alga de la salut

Beneficis nutricionals

Què s’ha de fer?

Durant aquests dies fareu un règim a base de fruites, verdures, proteïnes animals o vegetals, algues, llavors i fruita seca. • Probiòtics. El quefir i el iogurt de cabra o d’ovella són aliments probiòtics que afavoreixen la flora bacteriana sana. • Xucrut. És un aliment que millora la digestió, ja que estimula un medi àcid a l’estómac i això ens permet tenir bones digestions. • Aliments que cal evitar. Sucres refinats, edulcorants, cereals, lactis de vaca i derivats.

De la mà de la Mireia Anglada. Cuinera professional

Els paràsits intestinals o cucs, com es coneixen popularment, poden ser els grans protagonistes en pacients amb fatiga crònica, al·lèrgies, picors, fibromiàlgia, migranyes, ansietat, depressió i anèmies cròniques. Us expliquem com fer una cura natural que farà desaparèixer aquests hostes indesitjables.

tècniques de cuina

perquè... ets responsable de la teva salut. psiconeuroimmunòleg • www.xeviverdaguer.com

els consells d’en Xevi

I si tinc paràsits?

farigola, gingebre, sàlvia, menta, orenga, artemisa i clau d’espècia. Abans de prendre la tisana s’han d’afegir 10 gotes d’extracte de llavors d’aranja, que podreu trobar a qualsevol herbolari. • Amb els àpats. Durant el dia és obligat menjar una pastanaga ratllada amb remolatxa –a l’amanida, per exemple– juntament amb un grapat de llavors de carbassa o melmelada de nabius sense sucre. És altament recomanable fer-se un ènema de còlon cada setmana durant les cinc que dura el tractament –lavativa que es ven a les farmàcies–. Cal introduir un litre i mig d’aigua per via rectal seguint les instruccions d’ús. L’aigua ha d’estar prèviament bullida i infusionada amb farigola, sàlvia, orenga i menta. Abans de la irrigació anal s’afegiran 30 gotes d’extracte de llavors d’aranja.

A la cuina

L’alga wakame és una varietat d’alga molt utilitzada en la cuina japonesa pel seu agradable sabor i per la seva enorme versatilitat com a ingredient. Només necessita uns 3 minuts de remull, i això permet incorporar-la als plats en el darrer moment. Si voleu, també es pot menjar crua després del remull. • Si es vol utilitzar com a condiment... S’ha d’assecar sense remullar i barrejar amb altres ingredients, com llavors, fruita seca o ratlladura de cítrics. • Aliments amb els quals combina. Igual que la kombu, té la capacitat d’estovar les fibres dels aliments amb els quals es cuina. Combina molt bé amb oli de sèsam torrat i també és deliciosa amb oli d’oliva.

35

- Amanides. Va bé amb amaniments àcids i picants. Abans d’afegir-la al plat es pot macerar amb oli d’oliva, ratlladura de llimona i concentrat de poma. - Verdures. La podeu incorporar al final crua o coure-la juntament amb les verdures. - Purés. Gràcies a la seva textura suau va bé amb qualsevol tipus de crema o puré. - Fruita. Combina especialment bé amb pomes i mandarines. - Proteïnes vegetals. Es complementa perfectament amb el tofu i el seitan. - Altres. La podem afegir a paelles, risottos, pasta, plats de peix...

Tàrtar d’algues Un aperitiu diferent que agrada a tothom i que resulta tan apetitós com saludable. Ingredients: • 15 g d’alga wakame seca • 60 g de ceba • 50 g de cogombres petits en conserva • 30 g de tàperes en conserva tallades • 90 g d’oli d’oliva • Curri al gust • Olivada al gust Elaboració: 1. Poseu l’alga en remull i reserveu-la. 2. Talleu a trossos petits la ceba, els cogombres, les tàperes i l’alga wakame. 3. Barregeu bé tots els ingredients i condimenteu-los amb oli. Afegiu-hi el curri o l’olivada. 4. Serviu sobre unes torrades o amb un carpaccio de tonyina el tàrtar d’olivada o amb una crema de coliflor el de curri.

Consomé remineralitzant Una manera ràpida d’obtenir un consomé deliciós i saludable és bullir unes quantes tires de wakame durant 10 minuts, condimentar el brou obtingut amb salsa de soja i suc concentrat de poma al gust i servir amb pasta de sopa cuita, cigrons o trossos de tofu. L’alga la podeu afegir al brou o bé guardar-la per a un altre plat.


n o v e t a t s

Nova gamma d’elaboracions de carn

Nous sucs de fruites

De la mà de Can Mabres, una empresa familiar situada a Castellolí, a la comarca de l’Anoia, arriba la nova gamma d’elaboracions de carn ecològica: hamburgueses, mandonguilles, botifarres, salsitxes... Aquesta carn tendra i saborosa, tallada a mà, procedeix d’animals criats en condicions ecològiques que pasturen en llibertat pels camps i boscos de Can Mabres i s’alimenten de cereals ecològics. Aquests, en concret, mengen palla de civada, i les vedelles s’alimenten d’aliments rics en omega 3. Com a resultat obtenim uns productes saludables, d’alta qualitat, rics en greixos insaturats –beneficiosos per al sistema cardiovascular–, rics en omega 9 i antioxidants, com ara la vitamina E.

De pastanaga i llimona, de préssec, de poma i el clàssic suc de taronja són els nous sabors de la marca Natura Nuova. Tots estan elaborats sense sucre afegit i amb totes les propietats nutricionals de la fruita. Els trobaràs en dos formats, el gros i el petit, en packs de tres, ideals per a l’hora de berenar dels més petits!

Embotits de pollastre

Novetat: càpsules de te Ara podràs gaudir d’un te o una infusió a qualsevol hora gràcies a les noves càpsules de la marca Soria Natural. Camamilla, poliol, Regamint –una barreja d’herbes per a la digestió– i te verd, de producció ecològica i en càpsules biodegradables!

Galetes amb xocolata La marca Filet Bleu et porta unes galetes amb rajola de xocolata amb llet, ideals per esmorzar i berenar de manera saludable. S’elaboren amb la millor selecció d’ingredients ecològics i són completament lliures de pesticides, additius químics i greixos hidrogenats –perjudicials per al sistema cardiovascular.

36

Melassa d’arròs amb dosificador

L’empresa d’embotits artesanals Can Duran et porta llonganissa i xoriço de pollastre. Ambdues varietats són molt saboroses i ideals per menjar amb pa amb tomàquet. Aquests embotits procedeixen d’animals criats en condicions de producció ecològica i són lliures de gluten, lactosa, sulfits i colorants artificials.

La melassa d’arròs destaca per les seves propietats a l’hora d’endolcir de manera saludable, així com per la quantitat d’energia que aporta i la seva bona digestió. La marca Lima te’l presenta en aquest format tan pràctic, amb dosificador, perquè puguis posar-ne a les postres o a les amanides! 37


a propòsit de...

avui ens ocupem de substàncies anticancerígenes

Algues que poden afavorir la prevenció del càncer Fins no fa gaire les algues eren considerades una simple curiositat culinària que donava un aire exòtic als plats. Avui sabem que, a més, ajuden a prevenir el càncer, ja que poden contrarestar la progressió de microtumors latents i influir sobre el sistema immunitari i els processos inflamatoris.

5 aliments que protegeixen els ossos Entre els 25 i els 30 anys arribem a un punt màxim d’acumulació de calci, i a partir d’aquesta edat l‘organisme el va eliminant a poc a poc. Ara bé, si ens assegurem una bona dosi d’aquest mineral a través de l’alimentació tindrem més reserves i menys possibilitats de patir descalcificació i osteoporosi. Sabeu quins aliments us ajudaran a tenir uns ossos forts i saludables durant tota la vida? Sovint, quan parlem de salut òssia l’associem ràpidament a la llet i els productes lactis. És ben cert que la llet i els seus derivats són una bona font de calci que el cos absorbeix amb facilitat, però moltes vegades ens trobem amb problemes de males digestions i intoleràncies relacionades amb la llet, o simplement passa que no ens agrada. És convenient saber que hi ha altres aliments rics en calci i minerals que n’afavoreixen l’absorció i contribueixen a una bona salut dels ossos. Us parlem dels 5 més recomanables:

Diversos estudis han analitzat l’efecte de les algues en la prevenció de càncers hormonodependents (mama, matriu, endometri, ovaris o pròstata en els homes). La baixa incidència d’aquests tipus de càncer al Japó va cridar l’atenció dels investigadors, que també van observar que les dones d’aquest país tenien períodes menstruals més llargs i concentracions d’estrògens a la sang més baixes que les occidentals, uns factors que redueixen el risc de desenvolupar un càncer. Les proves (de moment realitzades en laboratori) indiquen que el consum d’aliments com la soja i les algues podrien ser-ne la resposta. De fet, les algues poden interferir no només en la concentració d’estrògens, sinó directament en el desenvolupament del tumor i actuar sobre les cèl·lules canceroses. Per tant, les algues marines haurien de formar part de la nostra estratègia de prevenció del càncer a través de l’alimentació.

Contenen substàncies anticancerígenes

A la cuina

Si voleu gaudir dels beneficis de les algues, us recomanem incloure-les a la vostra dieta diària perquè n’aprofiteu totes les possibilitats. • Enriquiu els plats. Les podeu comprar seques i rehidratar-les per afegir a sopes, arrossos, pastes o cremes de verdures. • Gaudiu del sabor marí. El gust de mar de les algues s’avé perfectament amb els plats de peix i marisc i en poden ser un acompanyament ideal. • Doneu un toc especial a les amanides. Hi ha una gran varietat d’amanides que es poden fer a base d’algues fresques o seques. El resultat és tan especial com saborós.

1

2

3

4

38

1

3

2

4 5

Altres factors que beneficien l’esquelet

L’efecte anticancerigen de les algues depèn, en gran mesura, del seu contingut en dues substàncies: la fucoxantina i els fucoides. • Fucoxantina. És un pigment groc parent de la família dels carotenoides (betacarotè i licopè) que participa en la fotosíntesi per la seva capacitat única d’absorbir la llum del sol en aigües profundes. S’ha observat que aquesta substància provoca una disminució important del creixement de cèl·lules canceroses de pròstata i és, fins i tot, més efectiva que el licopè del tomàquet. • Fucoides. Són un polímer complex de sucre abundant en les algues, com la kombu i la wakame. S’ha vist que aquesta substància impedeix el creixement d’una gran varietat de cèl·lules canceroses cultivades en laboratori i fins i tot en provoca la mort. A més, també afavoreix la resposta del sistema immunitari.

1. Ametlles. Les ametlles i la fruita seca en general són una font excel·lent de magnesi, un mineral que regula l’absorció i l’assimilació de calci. 2. Col. Les verdures de fulla verda són una bona font de calci i magnesi, i la col rissada o kale ho és especialment. Hem de procurar no coure-la gaire perquè no es perdin els minerals. 3. Taronja. A banda de l’aportació de calci, el seu contingut en vitamina C és imprescindible per a la formació de col·lagen, que afavoreix la salut del cartílag i el teixit conjuntiu de l’os. 4. Algues. Són especialment riques en calci l’alga hiziki, la wakame, l’arame i la kombu. 5. Sèsam. Les petites llavors de sèsam contenen una mina de calci al seu interior, per això cal mastegar-les molt bé o menjar-les aixafades, en forma de sal de sèsam (gomashio) o de tahina, una pasta cremosa de sèsam que s’afegeix a l’hummus.

Enfortir el nostre sistema ossi a través de l’alimentació ens ajudarà a crear un equilibri mineral al nostre organisme, un equilibri que podem arrodonir vigilant alguns dels nostres costums de cada dia.

1. Alga hijiki. Finestra 2. Alga nori. Clearspring

3. Ensalada algas. Clearspring 4. Agar-Agar. Biocop

Més informació: • Los alimentos contra el càncer, Dr. R. Béiveau i Dr. Denis Gingras (RBA-Integral).

• Infusions medicinals. És convenient prendre cada dia infusions de cua de cavall i sàlvia. • Begudes enriquides. Són especialment recomanables les begudes vegetals enriquides amb calci: de soja, d’ametlla, d’avellana... • Prendre el sol. S’ha de fer cada dia per produir vitamina D3 i facilitar l’absorció de calci. • Fer exercici. Un hàbit imprescindible és fer exercici o esport, ja que moure les articulacions enforteix els ossos i els cartílags.

39

1. Alga Wakame. Biocop 2. Beguda soja. Monsoy 3. Beguda civada. Monsoy

4. Sèsam. Eco Basics 5. Sàlvia. Herbes del Molí

Més informació: • ¿Sabemos comer?, Andrew Weil (Urano) • Huesos sanos para siempre, Dr. Juan Carlos Albornoz (RBA) Mireia Marín Antón Dietista i experta en Nutrició


bellesa

El frescor de la primavera

Con la llegada de la primavera nos damos cuenta de lo mucho que ha sufrido nuestra piel durante el invierno. El frío y el aire seco de las calefacciones han influido de manera negativa en su capa protectora natural y, como consecuencia, retiene menos la hidratación y es más permeable a sustancias nocivas. Además, la falta de luz solar durante los meses de frío hace que la tez esté más pálida.

Adiós al invierno

El primer paso es eliminar el exceso de células muertas, que envejecen el rostro. Los exfoliantes faciales, al igual que los corporales, tienen pequeños granitos de ceras vegetales. Gracias al roce de dichos granitos se retiran las partículas de la piel y el cutis queda sano y uniforme. • Exfoliar dos veces por semana. En esta época se recomienda el uso de exfoliantes dos veces a la semana. Hay que aplicar el producto sobre la piel húmeda (previamente limpia) mediante un suave masaje circular durante un minuto y aclarar con abundante agua. Así, la piel queda perfectamente preparada para recibir los siguientes cuidados: el tónico facial y la crema de día o de noche.

Los productos cosméticos con vitamina C estimulan la producción de nuevo colágeno y protegen la tez de los radicales libres, que son los causantes del envejecimiento prematuro Vitaminas para la piel

Al igual que el organismo, la piel también necesita una dosis de vitaminas para activar sus mecanismos. Los ingredientes de la cosmética natural son especialmente adecuados para nutrir la dermis. • Vitamina C. Los productos cosméticos con vitamina C estimulan la producción de nuevo colágeno y protegen la tez de los radicales libres, que son los causantes del envejecimiento prematuro. • Aceites vegetales, como el aceite de la hierba de San Juan. Dejan la piel suave y aportan una intensa hidratación, además de refrescar y reafirmar. • Extracto de naranja. Muy rico en vitaminas, estimula la creación de colágeno, reafirma el tejido conjuntivo y hace desaparecer las pequeñas arruguitas.

Objetivo: una tez uniforme

Tras el invierno llegan las temperaturas cálidas y los primeros rayos de sol de la primavera. Es el momento de cuidar nuestra piel y volver a lucir un cutis sano y saludable gracias al efecto de los valiosos ingredientes vegetales de la cosmética natural.

40

Si quieres dar a tu piel un toque de luminosidad aplica una crema de día coloreada, conocida también como BB Cream. Dichas cremas contienen pigmentos minerales naturales que difuminan las pequeñas imperfecciones y dejan un cuadro dermatológico uniforme. Además, están elaboradas con valiosos aceites vegetales, como el de almendra o de jojoba, que cuidan el cutis dejándolo suave y sedoso. En un solo gesto, las BB Cream hidratan, tienen un efecto antiedad, protegen, calman, suavizan y aportan un toque de maquillaje. Un producto muy completo que simplifica el cuidado matinal diario dando al rostro un aspecto natural.

41


amb molt de gust

Amanida de fonoll i pastanagues

Recepta proposada per l’equip de la botiga Veritas de Mestre Nicolau

La pastanaga és rica en betacarotè, un compost que després de ser absorbit per l’organisme humà es transforma en vitamina A, un nutrient essencial per a la vista que activa el funcionament del sistema immunològic. Pel que fa al fonoll, és molt digestiu i té propietats antibacterianes.

Tempeh amb ceba

El tempeh està elaborat amb soja i, com a tal, aporta tots els beneficis d’aquest llegum. El benefici més destacat del tempeh és la seva alta concentració en proteïnes, un fet que el converteix en un excel·lent substitut dels aliments d’origen animal.

Elaboració

Ingredients • 1 paquet de tempeh • 3 cebes • 2 o 3 cullerades soperes de xucrut • 1 tros d’alga kombu • Salsa de soja (shoyu o tamari) • Llorer • Julivert • Oli d’oliva verge extra • Sal Tempe. Vegetalia

Recepta proposada per l’equip de la botiga Veritas de Marià Cubí Ingredients • 3 bulbs de fonoll mitjans • 4 pastanagues • 200 g de quefir • 100 g de formatge feta • 4 llesques de pa integral de motlle • 2 cullerades de llet • 1/2 manat d’alfàbrega

• 1 o 2 cullerades de tomàquet triturat • 1 cullerada de mostassa • 2 cullerades d’oli a les herbes • 3 cullerades de suc de llimona • Sal • Pebre

Elaboració

1. Talleu el tempeh a barretes i poseu-lo en una olla juntament amb l’alga kombu, el llorer i unes gotes de salsa de soja. Cobriu-ho amb aigua i feu-ho bullir durant 15 minuts. 2. Talleu la ceba a rodanxes fines i salteu-la durant 5 minuts amb oli i una mica de sal. Tapeu-la i deixeu-la coure de 20 a 30 minuts a foc lent. Si cal, i perquè no s’enganxi, afegiu-hi aigua. 3. Incorporeu-hi el xucrut, barregeu-ho i deixeu-ho coure 5 minuts més. 4. Coeu les barretes de tempeh a la planxa amb una mica d’oli, fins que quedin daurades per ambdós costats, i poseu-les sobre paper absorbent. 5. Serviu el tempeh amb la ceba confitada per damunt i decoreu-lo amb julivert picat.

Batut de maduixa, plàtan i beguda de civada

La beguda de civada té un sabor deliciós que combina perfectament amb la dolçor de la fruita. Aquest batut aporta les vitamines de la fruita i, gràcies a la riquesa de la civada en fibra soluble, afavoreix la flora intestinal. Kefir. Nadolç

1. Netegeu el fonoll i talleu-lo a làmines. Renteu i netegeu les pastanagues i amaniu-les amb el suc de llimona. Talleu a daus el pa integral i reserveu-lo. 2. Escalfeu l’oli a les herbes en una paella, sofregiu-hi els daus de pa fins que estiguin daurats i deixeu-los escórrer sobre un paper de cuina. 3. Elaboreu una salsa amb el quefir, la llet, la salsa de tomàquet i la mostassa. Incorporeu-hi el formatge esmicolat i condimenteu-ho amb sal, pebre i una cullerada de suc de llimona. 4. Renteu i assequeu l’alfàbrega. Talleu-la a tires i reserveu-la. 5. Barregeu la verdura amb l’amaniment, serviu-la en plats individuals i decoreu-la amb tires d’alfàbrega i daus de pa fregit. 42

Recepta proposada per l’equip de la botiga Veritas de Sitges

Elaboració

Ingredients

1. Peleu els plàtans i netegeu les maduixes. 2. Talleu a trossos la fruita i tritureu-la amb la llet de civada. Podeu servir el batut immediatament o bé deixar-lo refredar a la nevera.

• 250 g de maduixes • 4 plàtans madurs • 1/2 litre de beguda de civada

43

Beguda de civada. Oatly


Pa de veritat cada dia

T’esperem a la nostra fleca ANDORRA: Bonaventura Armengol, 1 1 BARCELONA: Mandri, 15 • Ptge. Senillosa, 3 • Torrent de l’Olla, 200 • Marià Cubí, 7-9 • Via Laietana, 28 • Gran Via Corts Catalanes, 539 • Secretari Coloma, 37 • Trav. de les Corts, 271 • Doctor Dou, 17 • Gran de Sant Andreu, 122 • Pg. de Sant Joan, 144 • Balmes, 309 • Gran Via Carles III, 55 • Mestre Nicolau, 19 • C. C. Arenas de Barcelona. Gran Via Corts Catalanes, 373-385 • Marià Aguiló, 104-106 • Còrsega, 302 CASTELLDEFELS: C. C. L’Ànec Blau SANT CUGAT: Av. Lluís Companys, 31-33 GRANOLLERS: Joan Prim, 70 MANRESA: Pg. Pere III, 84 SITGES: Pg. Vilafranca, 18 TERRASSA: Rambla Egara, 215 • SABADELL: Vilarrubias, 1 • MAÓ: Binipreu Via Ronda. Borja Moll, 39 • Binipreu Sa Plaça. Mercat del Claustre, 46 • Binipreu Menorca. C/ d'Artux. Polígon de Maó MALLORCA: Binipreu Balmes. Jaume Balmes, 25 • SOLSONA: Supermercat Llobet. Vall Fred – Ptge.Guitart

www.ecoveritas.es/shop

veritasecologico

@ecoveritas / @ecoveritas_cat

Veritas 54  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you