Page 1

Liefdevol begin De kraamverzorgenden van Gelre Kraamzorg bieden persoonlijke en professionele zorg zodat jij en je gezin tijdens de kraamtijd onbezorgd kunnen genieten van een liefdevol begin. Gelre Kraamzorg Gelre Kraamzorg biedt reguliere kraamzorg voor alle (aanstaande) ouders in Apeldoorn en omgeving. En werkt nauw samen het Gelre verloskundig Centrum. Samen bieden wij zorg van het begin van de zwangerschap tot aan het einde van de kraamtijd. Je kunt er voor kiezen om je kind geboren te laten worden:  in één van de vier luxe bevalkamers van het Verloskundig Centrum, met indien nodig het ziekenhuis direct in de buurt  in je eigen huis

De kraamverzorgenden van Gelre Kraamzorg staan klaar om zowel in het centrum als thuis gedurende de kraamtijd jullie te ondersteunen.

Omdat wij persoonlijke aandacht belangrijk vinden werken wij met één kraamverzorgende tijdens de kraamtijd. Je kraamtijd is bedoeld om te kunnen herstellen van de geboorte en om je kind te leren kennen. In je eigen tempo leer je je baby verzorgen. De eerste dagen nog met hulp van de kraamverzorgende, daarna ga je zelf proberen wat het best past bij jou en je baby.


Intakegesprek Rond de 30e week van je zwangerschap komen we bij jullie thuis voor een persoonlijk intakegesprek. Tijdens het intakegesprek kunnen jullie je wensen kenbaar maken en je verwachtingen uitspreken. Omdat we in Nederland kraamzorg belangrijk vinden, is er een landelijk indicatieprotocol opgesteld dat moeder en kind helpt een goede start te maken in deze bijzondere levensfase. Dit protocol bepaalt op hoeveel uren zorg je recht hebt. Maar het is ook belangrijk om je polisvoorwaarden van je zorgverzekering na te kijken. Afhankelijk van hoe aanvullend je verzekerd bent kun je mogelijk extra uren kraamzorg krijgen of wordt de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg vergoed.


Bevallen in het geboortecentrum

Thuis of in het ziekenhuis bevallen? Je hebt zelf de keuze om te bepalen of je thuis of in het ziekenhuis of een geboortecentrum bevalt. Bevallingen in het ziekenhuis worden onderscheiden in poliklinische en klinische bevallingen. Poliklinische bevalling Als je er zelf voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, dus zonder medische indicatie, spreken we van een poliklinische bevalling. Je eigen verloskundige begeleidt de bevalling, samen met een kraamverpleegkundige of een kraamverzorgende van het ziekenhuis. Klinische bevalling In sommige gevallen is het om medische redenen noodzakelijk dat je in het ziekenhuis bevalt. We spreken dan van een klinische bevalling. De gynaecoloog of verloskundige van het ziekenhuis begeleidt de bevalling. Een kraamverpleegkundige of kraamverzorgende assisteren.

Het geboortecentrum heeft 4 zeer luxe kamers. Ieder voorzien van twee bedden. Hier vindt de bevalling plaats en kun je nadien nog heerlijk verblijven. Dit is mogelijk tot 48 uur na de geboorte van jullie kindje. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om na de bevalling wat sneller naar huis te gaan. Iedere zwanger kan hier bevallen. Je eigen verloskundige begeleidt je tijdens de bevalling. Het is mogelijk om al eerder naar het centrum te komen. Dit bespreek je met je eigen verloskundige. In het geboortecentrum is alles aanwezig om het voor jou en je partner zo comfortabel mogelijk te maken. Het op je gemak voelen tijdens een bevalling is een zeer belangrijk gegeven. De huiselijke inrichting draagt daar zeker aan bij. Als je er voor kiest om na de geboorte van de baby nog even in het centrum te blijven, hoef je nergens meer aan te denken. Voor eten wordt gezorgd, je bed is opgemaakt, maar bovenal is de kraamverzorgenden 24 uur per dag aanwezig zijn om voor jou, de baby en je partner te zorgen. Dit is toch geweldig! Als jullie al een kindje hebben, kun je een campingbedje meenemen, zodat ook hij of zij bij jullie kan verblijven.


Kraamzorg De rol van de kraamverzorgende Onze kraamverzorgende biedt kraamzorg aan in de vorm van partusassistentie en kraamzorg tijdens de kraamtijd. Zij treft voorbereidingen, ondersteunt, begeleidt en verzorgt jou vlak voor, tijdens en kort na de bevalling. Zij werkt samen met en assisteert de verloskundige bij de bevalling. Ook observeert, signaleert en rapporteert zij over de gezondheid van jou en de baby kind gedurende haar aanwezigheid in jullie gezin bij de partusassistentie aan de verloskundige en aan Gelre Kraamzorg. Een liefdevol begin Ons doel is om jullie kraamtijd voor alle gezinsleden zo ontspannen en zorgeloos mogelijk te laten verlopen. Dit doen wij door goede voorlichting en instructie te geven. Huishoudelijke ondersteuning te bieden maar ook waarborging van goede hygiĂŤne en verzorging van de baby. Uiteraard worden ook de partner en eventuele broers en zusjes bij de kraamtijd betrokken.


Na ontslag uit het ziekenhuis De gynaecoloog of verloskundige bepaalt het ontslagmoment uit het ziekenhuis. Als je het tijdstip van ontslag weet, kun je dit 7 dagen per week van 08:00 tot 18:00 uur doorgeven aan Gelre Kraamzorg. Wij zorgen ervoor dat er een kraamverzorgende is als u thuiskomt. Het is prettig als bij thuiskomst het bedje van de baby al verwarmd is door een warme kruik. Wellicht kan een kennis of familielid hiervoor zorgen. Na een thuisbevalling Tijdens de bevalling assisteert de kraamverzorgende de verloskundige. De kraamverzorgende helpt je alles voor te bereiden voor de bevalling.. De eerste twee uur na de geboorte blijft zij om te controleren of alles goed verloopt en om voorlichting te geven. Ook de rest van de kraamtijd blijft zij voor jou en je gezin zorgen. Na een keizersnede Als je met een keizersnede bent bevallen kun je nog enkele dagen thuiskraamzorg krijgen. Deze zorg wordt dan tot maximaal de 10e verzorgingsdag geboden. De inhoud van de kraamzorg is dan voornamelijk gericht op de integratie van de baby in het gezin, gezondheidsvoorlichting en begeleiding.

Uitgestelde kraamzorg (couveuse nazorg) Wanneer de baby langer dan 8-10 dagen in het ziekenhuis ligt dan is uitgestelde kraamzorg mogelijk, afhankelijk van je polisvoorwaarden (hiervoor moet je aanvullend verzekerd zijn). Bij thuiskomst geeft de kraamverzorgende enkele uren per dag begeleiding bij de verzorging van de baby en bij het leren inpassen van de huishoudelijke werkzaamheden. Verder geeft ze voorlichting en praktische tips.


Borstvoedingsadvies/consulten Goede begeleiding is belangrijk Borstvoeding geven lukt vaak lukt het vanzelf, maar soms heb je extra hulp nodig. Dan is onze lactatiekundige er voor jou. Zij geeft professionele ondersteuning bij borstvoeding. Al tijdens de zwangerschap kun je haar raadplegen. Ook verzorgen wij informatiebijeenkomsten voor aanstaande ouders. Een persoonlijk consult tijdens de zwangerschap is eveneens mogelijk. Zo ben je goed voorbereid.

Deskundig advies Of het nou om het aanleggen, de melkproductie, het kolven of iets anders gaat in deze situaties kun je bij de lactatiekundige terecht. Bijvoorbeeld wanneer je baby te vroeg geboren is, je baby niet snel genoeg groeit, je baby ziek is of jij ziek bent. De lactatiekundige luistert naar je, analyseert jouw situatie, observeert hoe jij borstvoeding geeft en baseert daarop een deskundig advies. Hoe sneller je moeilijkheden met de juiste adviezen aanpakt, hoe eerder en langer jullie samen kunnen genieten.

Lactatiekundige Verloskundig Centrum Apeldoorn Je kunt zelf direct contact opnemen met de lactatiekundige via: Telefoonnummer: 055 - 581 1930.


Overgang van kraamzorg naar consultatiebureau

Uitleen artikelen tijdens de kraamtijd

Na de kraamtijd wordt de zorg/controle van het kind overgedragen aan de jeugdgezondheidszorg (het consultatiebureau). Zij letten vooral op de motoriek, taal en ontwikkeling van je kind. De kraamverzorgende zal op haar laatste dag een formulier invullen dat naar het consultatiebureau wordt gestuurd. Tussen de tweede en vierde week zal het consultatiebureau contact met je opnemen om een afspraak te maken voor de 1e controle.

Uitleen klossen Tijdens het intakegesprek kun je al klossen, po, rugsteun etc reserveren bij ons. De artikelen worden bezorgd wanneer het jou uitkomt, je kunt zelf een dag opgeven waarop het bezorgt wordt. Op de dag van de levering kun je ’s ochtends bellen naar de Harting Bank (0900 - 1121125) zij laten dan weten hoe laat ze ongeveer komen om de spullen af te leveren. Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent en je geen recht hebt op een kraampakket via je zorgverzekeraar kun je deze ook bestellen bij ons. De kosten hiervoor zijn ₏ 22,50. Het kraampakket wordt dan tegelijk met de klossen bij je geleverd.


Babymassage Geschikt baby’s van 8 weken tot 6 maanden. Vooral baby’s die veel huilen of moeilijk in slaap komen hebben er vaak veel baat bij. Dit geldt ook voor baby’s met een geestelijke of lichamelijke handicap. Kinderen die door allerlei omstandigheden moeilijk aan hun ouders kunnen hechten, reageren hier erg positief op. Ieder kind is uniek en reageert op zijn eigen wijze op de massage. Cursusmogelijkheden Er zijn verschillende mogelijkheden om een cursus te volgen. Je kunt zelf een groepje samenstellen van moeders/vaders met hun baby´s. De cursus kan dan bij iemand thuis gegeven worden. Ook kunnen wij de cursus individueel bij je thuis verzorgen of op locatie. Prijsopgave Informeer vrijblijvend naar een prijsopgave. Sommige verzekeraars vergoeden een gedeelte van de kosten, informeer daarover bij je zorgverzekeraar. De prijs is afhankelijk van de groepsgrootte.


Bereikbaarheid Adressen en telefoonnummers Voor aanmelden, vragen en informatie tijdens kantooruren kun je terecht van 09:00 – 17:00 uur: Gelre Kraamzorg Baron Sloetkade 97 7321 ZR Apeldoorn 055 - 581 1966 kraamzorg@gelre.nl Bevallingslijn 24 uur per dag, 7 dagen per week voor het melden van bevallingen en/of dringende zaken: 055 - 581 1967

Brochure gelre kraamzorg  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you