Page 1

Nogen mener, mennesker er ret ens. Andre synes, de er meget forskellige. Begge dele er rigtigt. Der er niveauer, hvor mennesker er ret ens – de fleste har to ører og en næse. Til gengæld er der andre niveauer, hvor de er meget forskellige.

Et af de niveauer stifter du bekendtskab med, når du kommer ud på en arbejdsplads.

Når danske virksomheder skal ud i verden for at lave forretning, så findes der hele uddannelsesprogrammer, der går ud på, at de skal vide noget om den lokale kultur der, hvor de kommer hen. Til gengæld gøres der ikke så tit opmærksom på, hvad det betyder for medarbejdere herhjemme, når der kommer en udenlandsk ejer ind i en virksomhed. Dansk, svensk, jysk, sjællandsk – mentaliteten er forskellig Selv om en virksomhed ligger i Danmark, kan den godt være ejet af nogen, der kommer fra et andet sted i verden. Måske tænker du, at det kan være lige meget, om det er svenskere, amerikanere eller danskere, der ejer den virksomhed, du skal arbejde i, men du vil blive overrasket.

Danmark og Sverige hører f.eks. begge til Norden, og på det smalleste sted er der kun ca. 4 km mellem landene. Alligevel er kulturforskellene tydelige. Der kan endda være kulturforskelle bare mellem jyske og sjællandske virksomheder.


Tænk så på, hvor store de vil være, hvis det f.eks. var kinesere, der ejede virksomheden!

Tag på arbejde, og besøg et fremmed land Den kultur, der er i det land, ejerne kommer fra, forplanter sig ud i virksomheden, uanset hvor den fysisk befinder sig. Selvfølgelig sker der tilpasning til lokale forhold, men den grundlæggende linje følger uundgåeligt ejernes kulturelle udgangspunkt.

Det vil du kunne mærke. Det kan indimellem være så tydeligt, at du kan føle det som at besøge et fremmed land hver dag, når du tager på job.

Vil du behandles som en hund? En god ven, jeg har, arbejder på 25. år i en (tidligere danskejet) virksomhed, der for nogle år siden blev overtaget af ejere fra Singapore. Han oplever pludselig kollegerne fortælle, at de bliver kaldt ind til chefen ved hjælp af et fløjt, som havde de været hunde. Sådan ville en normal dansk chef ikke opføre sig overfor en medarbejder, men sådan kan man tillade sig at gøre i Asien.

Selv arbejdede jeg engang i en slovensk ejet virksomhed og syntes, det var meget tungt at få noget arbejde fra hånden. Hele tiden stødte man på forhindringer, kontroller, blokerede adgange til sider, man skulle bruge på nettet – alt muligt mærkeligt.

Det drev os alle til vanvid, men var et udslag af den grundlæggende mistillid til andre, som er meget mere udpræget i Slovenien end i


Danmark, hvor vi er kendt for, at mennesker generelt har stor tillid til hinanden. Det kniber det mere med sydpå.

Eller kunne du tænke dig et sted med fredagsbar? Omvendt var det også der, hvor jeg en eftermiddag så en af mine kolleger stå ved sit skrivebord og arbejde med et halvfyldt vinglas fra fredagsbaren stående ved siden af sig. I en danskejet virksomhed af tilsvarende størrelse ville der højst sandsynligt slet ikke have eksisteret nogen fredagsbar, og en medarbejder, der stod og drak et glas vin ved sin arbejdsplads, ville risikere fyring. Den slags er man heldigvis noget mere afslappede med sydpå.

Faglige fordele En af fordelene ved en danskejet virksomhed er …

Opslag 3, birgittes manus, bladrepdf, s 128 130