Page 1

 

 


MARIANA ANGÉLICA TOLEDO

EDUCATION

LANGUAGE SKILLS

LEADERSHIP

SKILLS

WORKSHOPS

From August 2011 to present Architecture Bachelor Instituto Tecnologico de Estudios Superiores de Monterrey ITESM/Mexico

From March 2014 to June 2014 Architecture Bachelor Hochschule für Technik Stuttgart, Stuttgart Germany From January 2014 to May 2014 Autodesk Building Performance Analysis Certifcate Instituto Tecnologico de Estudios Superiores de Monterrey ITESM/Mexico

SSoftware ftware

From October 2010 to June 2011 Goethe Certiicate B2 Goethe-Institute Berlin, Germany From August 2007 to May 2010 Bicultu Bicultural Bachelor Highschool English and German Prepa Tec Campus Eugenio Garza Lagüera, Monterrey Mexico From November 2006 to May 2007 Italian Certiicate B1 Scuola Media Statale Sandro Pertini Reggio Emilia, Italy From September 2006 to June 2007 Liceo Linguistico Instituto di Instruzione Superiore Cattaneo dall’ aglio, Castelnovo ne’monti Italy From August 1994 to May 2005 Complete basic education in english Loretto Catholic School Douglas Arizona, United States

WORK EXPERIENCE Urban Landscape Studio Design contribution July 2015 MASS OPERATIONS International Studio Intern September 2015 to December 2015 Arkra Arkraft Studio Visualization/Render Designer March 2015 to Present

COMPETENCES


INDEX

ANIMAL SHELTER 

HOUSING 

01 03

02 EXHIBITION HALL 

03


MASTERPLAN 

05 MIXED USE 

04

PHOTO GRAPHY 

06 04


05


06


Location: San Pedro Garza García, Mexico

A bid scheme building with an atypical form of arranging, which intends to provide different modules that can be adapted respectively to the needs of its users. This gives an advantage of diversity to the locality, which gives an oppor opportunity to choose a dwelling that adjust better to requested needs. Its compound shape provides all of its six units of apartments contact with outer space through their blend of terrace and balconies overlooking the center of San Pedro. Placing the dwelling at the limits of the plot cr creates an interaction of visual continuity with the quarter within the continuity of the shape and scale of the building and its surroundings 07


08


11


" The buildings interiors of exposed concrete, and wood create a blend within the warm use of illumination throughout its spaces ."

12


13


14


15


Location: Monterrey, Nuevo LeĂłn, Mexico

The project regards a proposal

for the fulfilment of an animal shelter, lead by an animal protection organization named PADS. Located in the outside limits of a residential district in Monterrey, the main strategy of ar the arrangement of this project is to integrate various stations inside the building which will help to take care of the animals needs in a more practical way. The shelter intends to set forth to future adoption once the a settled in, and have animals are been taken care of. The projects scale is relatively broad do to its mixed used bidding. A very essential first thought was to focus on the ground floor by integrating spaces for common l activities and leading the mix use building interact with its natural vegetation surroundings in a more associative wayď€Žď€ 16


THE CONCEPT

ENTERTAINMENT

Due to the natural scale of the

given terrain the projects necessities could be adapted in a horizontal expanded way for services, and vertically for corporative ways. The design should have suicient space to pr provide temporary shelter for animals for an uncertain period of time, but still provide care taking facilities without having the need to leave the building. The concept of the form began with the most relevant area which would be the veterinary clinic. It then expanded to provide room for the dog and cat cells which are separated between an aisle that connects one extreme of the shelter with the other allowing the pe personnel to shii through the space more easily, as well as to facilitate the potential adopters visit making their way through unobstructedlty.ď€ 15

WELL - BEING

CARE TAKING SERVICES


NUTRITION "Exterior view of the courtyard"

ADOPTION

"Interior view of the cat cells"

16


FIRST FLOOR PLAN DISTRIBUTION

                               19

01

04

02 03

05

0


06

GROUNDFLOOR PLAN DISTRIBUTION

07 08 09 10 20




ç connects directly to the level of the street which gives position to the Animal Shelter’s main entrance. Due to the large scale of the building the proposal of the façade is cover with ve vegetation which provides a draughty panorama of the building’s main exterior view. The blend of a natural green background spreads as the users approach the facilities. The North East façade is the opposite view, which is also fuse with vegetation and in addition overlaid with vertical louvers which provide shading, and flux throughout the shelters view from the court courtyard 21




22


23


24


 

The project is about a proposal

for a multi-use space/ exhibition hall for the architecture students and staff at the Hoch Schule für Technik Stuttgart. Its main purpose is to facilitate students and pr professors experience of exhibiting their works during the school cycle, as they receive feedback from other students and their tutors. The area also intends to grant spaces where students can exhibit their models and p projects temporarily. The building includes work shop spaces in the first level and the main exhibition hall in the ground level. The need for natural illumination led to a proposal of a glass facade, combined with wood 25


26


PLAN FLOOR LEVEL 

 

PLAN FIRST LEVEL

 0.0 m.

27

3.0 m.

6.0 m.

12.0 m.


"The consolidation of the wood's texture and the natural light intends to provide a luminously rich space, where students can materialize their conceptual ideas."





28


29


PROJECT COLLABORATIONS: MARCELLO SOLDANI/ ARJI ARJMAND

30


31


32


33 23


M3 OFFICE TOWER

no

olita

p etro eo M Mus

04 an Gr

03

l te

Ho a cir

An

o

nd

Co

o cer

oA

ni mi

Ma

cro pl

az a

02 01

 ó

The project's location is in one

of the most important sites of Monterrey´s historical center. It is an area where important events take place, and also has a big impact in Monterrey´s commerce, and tourism. The ter terrain is hedged in important milestones within its resemblance. The proposal involves an office building combined with mixed use. The first three levels combine spaces for the public including restaurants, galleries and stores. The rest of the buildings levels intend to accommodate facilities for office employees and executive suites. The building’s scheme intends to unite its scale and presence, at cha hand with its characteristic surroundings.

1 Macroplaza/2 Condominio acero/3 Gran Hotel Ancira/4 Museo Metropolitano 34


THE MATERIALS

Concrete plays an important

role in this proposal since it is the material which gives it a notable aspect and makes it outstand from the surroundings utilizing four dierent shades and textures of concrete. The concept begins with a rectangle shape segment which is later altered due to the dierent needs in the distribution of the buildings form. Ultimately the building intends to be further open in the fi first levels captivating a more open space for public use. The rest of the buildings levels intends to be perceived as more private yet aspire to have considerable glass spaces which allow the users to enjoy the vi view. The concrete framework aesthetic is diverged with the use of green hanging plants along the buildings slab.

1 Reinforced concrete/2 polished concrete/3 white concrete /4 exposed concrete 35

01 02 03 04


THE CONCEPT

WEST FAÇADE

SOUTH FAÇADE 36


A TYPE FLOOR PLAN

Eight exact levels of office where created, each one counts with a main cubicle section, spacious meeting rooms, and common areas. The next three levels up give space to the executive suites, which count with th three different types of suites, each one accommodating different necessities. The back part of the building facade faces an existing public square which is let opened so the building is t unified as a transition of outer and inner space.

B TYPE FLOOR PLAN

4

3

2

2

3

4

2

2

A Office Floor Plan

1 cubicle office area/2 lobby/ 3 kitchen/4 washroom 5 meeting room/6 social area/ 7 storage

5

6

1

B Executive Suite Floor Plan

1 executive suite/2 washroom/ 3 standard suite/4 doppel suite 5 entertainment room/6 social area/7 storage 37

2

2 1


38


39


COLLABORATIONS: MERCEDES ORDONEZ/ MARCELO CAVAZOS

40


41


42


43


44


g Campin

bunks

Tut ors ap nt a rea

artm e

Ba sk rt

et b a llc ou

03 45

05

04 06


02

01

46


GROUND FLOOR PLAN

0.0 m.

47

6.0 m.

12.0 m.

24.0 m.


48




  .

 





49

                         



. STEEL CONTINOUS IPR BEAM UNIFIED THROUGH OTHER EXTREME

7. CURTAIN WALL ANCHORED TO BEAM AND IPR COLUMN

4. BLOCK TRUSSED JOIST

8. 30CM CONCRETE SLAB

9. CONCRETE FOUNDATION


 0.0 m.

6.0 m.

12.0 m.

24.0 m.









50


51


COLLABORATIONS: ANGEL GARCIA, OCTAVIO GORA

52


53


54


55


56


57


58


THANK YOU


Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you