Page 1

Propuesta/Πρόταση

1


2


1. Brief........................................4-7 2. Έρευνα................................. 8-31 3. Προσχέδια........................ 32-37 4. Ιδέα... ................................ 38-41 5. Πρόταση............................ 42-53 6. Εφαρμογές........................ 54-65

3


Brief

4


5


Οπτική Επικοινωνία για μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Παρουσίαση Θέματος Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός είναι αναμφισβήτητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και το δεύτερο μεγαλύτερο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Πρόκειται για δυο διοργανώσεις που τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο ξεπερνούν κατά πολύ την κλίμακα των απλών εθνικών ή διεθνών διοργανώσεων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου αποτελούν πολυσύνθετα γεγονότα που συνδυάζουν διαφορετικούς τομείς, δραστηριότητες, ιδέες, απόψεις και τάσεις, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και νέους τομείς, δραστηριότητες κ.ο.κ. Ένα γεγονός του βεληνεκούς των Ολυμπιακών Αγώνων ή του Μουντιάλ παράγει φύσει και θέσει πολιτισμό και δημιουργεί μέτρα σύγκρισης. Για τους Έλληνες (θεωρητικά τουλάχιστον) οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν τη συνέχεια μιας κλασικής ελληνικής ιδέας. Το ίδιο σκεπτικό μοιράζονται και όσα έθνη έχουν τη βάση τους στον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, ο οποίος με τη σειρά του στηρίχτηκε στην αρχαιοελληνική κληρονομιά. Ταυτόχρονα όμως οι Αγώνες, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, έχουν κληρονομήσει τη θεαματική εκδοχή που τους είχαν προσδώσει οι Ρωμαίοι, και έχουν λάβει το πνεύμα του σύγχρονου διεθνούς οικονομικού, πολιτισμικού και πολιτιστικού status. Ενώ η Ελλάδα έχει πλέον γνωρίσει την εμπειρία της διοργάνωσης μιας Ολυμπιάδας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου δεν έχει διεξαχθεί ποτέ στη χώρα μας. Η διοργάνωση αυτή υστερεί σε παγκόσμια εμβέλεια σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ίσως όμως να τους ξεπερνά σε βαθμό ενδιαφέροντος σε κάποιες ομάδες φιλάθλων. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Λατινική Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνει τη μοναδικότητα του σε Ασία και Βόρεια Αμερική. Η επόμενη διοργάνωση του 2014 είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στη Βραζιλία, όπως και οι μεθεπόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όποια και αν είναι η προσωπική σκοπιά από την οποία ο καθένας μας κρίνει και αξιολογεί το πνεύμα και τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων ή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, είναι δύσκολο να αρνηθούμε πως αποτελούν μια ευκαιρία για κάθε διοργανώτρια πόλη-χώρα. Ευκαιρία για ανάπτυξη και προβολή-σε πολλαπλά επίπεδα, αλλά και ευκαιρία για ομάδες ή πρόσωπα να δημιουργήσουν.

6


Αναμφισβήτητα, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία των Αγώνων είναι η εικόνα τους. Αυτή ενσωματώνει σε κάποια σχέδια, εικόνες, σήματα το πνεύμα, τις επιδιώξεις και την πολιτική της διοργανώτριας πόληςχώρας. Οι σχεδιαστές που είχαν την ευκαιρία να εργαστούν στη διαμόρφωση της εικόνας των Ολυμπιακών Αγώνων ή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου κατάφεραν να περάσουν στην Ιστορία της Γραφιστικής, εφόσον το έργο τους απέκτησε την προβολή και την αίγλη μιας τέτοιας κλίμακας διοργάνωσης. Στα πλαίσια αυτού του project, εσείς καλείστε να παίξετε το ρόλο ενός σχεδιαστή-δημιουργού της βασικής εικόνας της Ολυμπιάδας του 2012 ή του Μουντιάλ του 2014, τα οποία υποθετικά διοργανώνονται σε οποιαδήποτε άλλη πόλη και χώρα, πλην του Λονδίνου και της Βραζιλίας. Καλείστε επίσης να ανταγωνιστείτε εικονικά άλλους δημιουργούς, ώστε να μπορέσετε εσείς να αναλάβετε το έργο. Στόχοι και Σκοποί Στόχος του project είναι: - Η ανάπτυξη της ικανότητας των σπουδαστών να ενσωματώσουν στην εργασία τους διαφορετικά στοιχεία με έντονη φόρτιση και σημασία. - Ο κάθε σπουδαστής θα πρέπει να επιλέξει μια πόλη-χώρα η οποία υποθετικά αναλαμβάνει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2012 ή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2014. Θα πρέπει να μελετήσει την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής των κατοίκων της και να προσπαθήσει να τα συνδέσει με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων ή του Μουντιάλ. - Ο σπουδαστής θα μελετήσει ταυτόχρονα το design της χώρας της επιλογής του από όπου μπορεί να εξάγει χρήσιμα βοηθήματα. - Ταυτόχρονα θα προβληματιστεί πάνω στην ιδέα μιας τέτοιας διοργάνωσης δίνοντας στο έργο του μια ηθική, κοινωνική και πολιτική διάσταση. - Θα μελετηθεί η δυνατότητα σχεδιασμού έργων με ταυτόχρονη εθνική και διεθνή ταυτότητα.

7


Έρευνα

8


“Somewhere, something incredible is waiting to be known.� Dr. Carl Sagan 9


Οι άν 10


Μια χώρα δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή. Εκείνοι της δίνουν χρώμα και ζωή. Ο πρώτος σταθμός της έρευνας μας ήταν η μεγάλη ποικιλία προσώπων που συναντά κανείς στο νησί της Κούβας. Κάθε φυσιογνωμία, έχει δικά της χαρακτηριστικά και ύφος με μοναδικό κοινό θα έλεγε κανείς τα γεμάτα συναισθήματα μάτια και τα συχνά πλατιά χαμόγελα. Εικόνες χιλιάδες μέσα στους φακέλους μας που χρειάζονται άπειρα σαλόνια για να γεμίσουν με αυτά τα γεμάτα ιστορίες πρόσωπα. Εδώ ένα μικρό δείγμα που ικανοποιεί την πρώτη περιέργεια και παρακινεί για περαιτέρω αναζήτηση.

νθρωποι 11


12


13


Καθημερινή 14


Ζωή 15


Οι ασχολίες, η καθημερινότητα είναι ένα κομμάτι ιδιαίτερο σημαντικό για μια Ολυμπιάδα, μιας και αθλητές και επισκέπτες καθημερινά συσχετίζονται με τους ντόπιους, σε μια γρήγορη ανάγκη για γνωριμία, επαφή και λίγη χαλάρωση. Επαγγέλματα που μοιάζουν να έρχονται από άλλους καιρούς, τυπογράφοι με μεταλλικά στοιχεία, μπαρμπέρικα υπαίθρια, βιβλιοπωλεία, μικροπωλητές φρούτων και λουλουδιών, γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Ένα νησί γεμάτο ζωή και εργασία.

16


17


Αρχιτεκτονικ

18


κή/Διακόσμηση

19


Η αρχιτεκτονική της Κούβας, θυμίζει ένα εγκαταλελειμμένο τόπο. Παρόλα αυτά υπέροχα κτίρια από την Ισπανική Κατοχή κοσμούν το κέντρο της Αβάνας. Χρώματα όπως μπλε, πράσινο, κόκκινο σκούρο και ώχρες είναι τα πιο συνηθισμένα σε τοίχους εξωτερικούς και εσωτερικούς. Ψηλοτάβανα κτίρια που εναρμονίζονται με την απλότητα του λαού, που έχει δώσει το δικό του στίγμα στην αλλοτινή αίγλη. Για μας τα κτίρια ήταν μια αφορμή να βουτήξουμε στις χρωματικές παλέτες του νησιού, το οποίο είναι γεμάτο χρώματα.

20


21


Παλιές Cadillac, ποτά και πούρα είναι τα μικρότερου όγκου αντικείμενα που παρατηρεί κανείς στο σκηνικό της Κούβας. Εδώ οι ιδέες ήταν πολλές, μιας και η Κούβα σου δίνει την αίσθηση του κεφιού σε κάθε γωνιά της, όλα αυτά μαζί με μια Ολυμπιακή γιορτή θα έφτιαχναν μια μοναδική και ζεστή ατμόσφαιρα.

22


Αυτοκίνητα/Πούρα/Αντικείμενα

23


Graffiti/ 24


/Ταμπέλα/Έντυπο 25


26


Η Κούβα αν και φαινομενικά φτωχή χώρα, έχει μια τεράστια συλλογή σχεδίων, διαφημιστικών καταχωρήσεων, κόμιξ, περιοδικών, γκραφίτι και άλλων διακοσμητικών και γραφικών εφαρμογών. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει από επαναστατικού θέματος και όχι μόνο γκραφίτι, ενώ τα μουσεία με ζωγραφιές Κουβανών που θα αποτελούσαν τεράστια πηγή έμπνευσης για τον υπόλοιπο κόσμο. Η τέχνη ενός τόπου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός λογοτύπου για την Ολυμπιάδα που θα φιλοξενήσει. Μεγάλες φόρμες γεμάτες έντονα χρώματα, καμπύλες και καθαρή τυπογραφία είναι τα στοιχεία που θαυμάσαμε και μας επηρέασαν στη δημιουργία του σήματος.

27


28


29


30


31


Προσχέδια

32


33


34


35


36


37


Ιδέα

38


39


Αφού στα προσχέδια μας περιπλανηθήκαμε σε σχήματα που έρχονταν από λουλούδια, από μουσικά όργανα, από σώματα χορευτών, από τα φυσικά στοιχεία, από μέρη του σώματος και ζώα, καταλήξαμε σε μια ιδέα που μας έφερνε το νησί στο μυαλό. Μια όμορφη γυναίκα γυμνή και ένα λουλούδι! Η ιδέα σε προσχεδιακό επίπεδο έμοιαζε να μην εμπεριέχει την ιδέα του αθλητισμού, του πρωταθλητισμού και της Ολυμπιάδας γενικότερα. Έτσι αποφασίσαμε να κρατήσουμε στοιχεία των προσχεδίων και να τα βάλουμε να «αγωνιστούν», να «τρέξουν», να «αθληθούν». Σιγά σιγά έμοιαζε να εμφανίζεται ένα

40


ανθρωπάκι που θύμιζε σχήματα που βρήκαμε χαραγμένα σε τοίχους, μας παρέπεμπε σε πρωτόγονα σχέδια και θελήσαμε να του δώσουμε ζωή. Τον ονομάσαμε Cubanito και προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε στο σχέδιο του την ποικιλομορφία του νησιού, των ανθρώπων του και της ζωής τους. Η πρόταση μας είναι τέτοια που ο κάθε επισκέπτη, αθλητής, διοργανωτής ή συμμετέχων να μπορεί να βρει κάτι που θα του ταιριάζει. Το σήμα προτείνεται σε χρώματα με τα οποία ένας επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος από την πρώτη κιόλας στιγμή της επίσκεψης του στο νησί. Το κόκκινο είναι έντονο, θυμίζει την πολιτική ιστορία της Κούβας χωρίς να γίνεται επιθετικό ή ενοχλητικό από την άλλη το έντονο βεραμάν είναι ένα χρώμα που θυμίζει εξωτικές παραλίες και νησιά. Τέλος θεωρούμε ότι ο Cubanitoς είναι ένα πλασματάκι γεμάτο δύναμη, χαρά, και ενέργεια. Ότι δηλαδή χρειάζεται η Ολυμπιάδα για να εντυπωσιάσει και να αγκαλιάσει τον κόσμο.

41


Πρόταση

42


43


Σήμα

Ο Cubanitos εδώ είναι στα προτεινόμενα χρώματα, με ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά επηρεασμένη από το ίδιο το σχεδιασμό του Cubanito και από τις παχιές φόρμες που συναντά κανείς στην κουβανέζικη ζωγραφική.

Ωκεανός C=75 M=10 Y=40

44

Επανάσταση C=15 M=100 Y=100

16x7.5 cm


45


46


47


13x7.16 cm

48

10x5.5 cm


7χ3.85 cm

5χ2.75 cm

3χ1.65 cm

1.5χ8.2 cm

49


Χρωματική Παλέτα

50


Η χρωματική μας παλέτα για τα δευτερεύοντα γραφικά αλλά και για περαιτέρω εφαρμογές του σήματος, προέρχεται από φωτογραφίες του νησιού. Από υφάσματα ρούχων, τοίχους κτιρίων, λουλούδια και φρούτα.

51


52


53


Δευτερεύοντα Γραφικά

54


55


Τα δευτερεύοντα γραφικά που θα χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές όπως εισιτήρια ή αναμνηστικά της Ολυμπιάδας είναι χρωματική αναπαράσταση ενός κεντητού λινού τραπεζομάντιλου που φωτογραφήθηκε στο νησί της Κούβας. Χρησιμοποιείται όλη η προαποφασισμένη χρωματική παλέτα. 56


57


Εφαρμογές

58


59


Σε μια Ολυμπιάδα σχεδιάζεται μια πληθώρα αντικειμένων που είναι είτε χρηστικά και χρησιμοποιούνται στους αγώνες όπως βραχίονες τόξων, μπάλες, κάρτες κριτών κ.α. όπως επίσης και αναμνηστικά αντικείμενα που φέρουν το σήμα ή ανάλογη διακόσμηση προς τιμήν της Ολυμπιάδας και της μεγάλης γιορτής που την ακολουθεί. Μπλουζάκια, κούπες, μπρελοκ κ.α. στην περίπτωση μας ακόμα και το εθνικό προϊόν. Τα πούρα!

60


61


62


63


64


65


66


67


68

MANUALφ  
MANUALφ  

Propuesta/Πρόταση 1 2 1. Brief .......................................4-7 2. Έρευνα ................................8-31 3. Προσχέδια .........