Page 1

#15 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2012

HE R

BE

RT

BAYER

€15,00


Αν ήμουν αναγκασμένη να γράψω για κάτι αυτό θα ήταν η φρίκη στην οποία κινούνται οι σύγχρονες κοινωνίες, μηδεμιάς εξαιρουμένης. Αν όμως αναγκαζόμουν να σκεφτώ πως θα αντιμετώπιζα το όλο θέμα και τι επίλογο θα έδινα αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν έχω σκεφτεί. Το μόνο που μπορώ με βεβαιότητα να πω είναι ότι δε θα χάιδευα αφτιά κανενός, δε θα χάριζα κάστανα. Πολλές φορές όμως είμαι στο δίλλημα του πως είναι δυνατόν να βλέπουμε όλοι ακόμα ειδήσεις και να μην έχουμε πηδήξει απο το παράθυρο. Βλέπετε αυτό με τίποτα δεν είναι το σωστό σύστημα αντιμετώπισης του θέματος. Άρα μένει η μια και μοναδική προσέγγιση της ελπίδας, της αισιοδοξίας, των στιγμών. Μετά αναρωτίεμαι σε τι απο ολα όσα συμβαίνουν να φορέσω το πέπλο της αισιοδοξίας και του ρεαλισμού παράλληλα, και με τι απο όλα αυτά δε θα φανώ κάτι άλλο απο αυτό που στην πραγματικότητα είμαι. Σε ποιό σημείο σταματάμε να είμαστε εμείς και γινόμαστε η φωνή του πλήθους, υιοθετώντας πάντα τα καλά και τα κακά της μάζας, δεν είμαστε

3 2

3

μόνοι μα δεν είμαστε κ ξεχωριστοί. Η ομάδα θέλει θυσίες και κάθενας απο μας είναι σε θέση να τις κάνει προκειμένου να βρεθούμε όλοι κάπου,ψάχνοντας ή ζητώντας κάτι. Όλο αυτό έχει ως συμπέρασμα το ότι χανόμαστε μέσα σε ένα βάλτο που χάνουμε τους εαυτούς μας και γινόμαστε ένα με το σύνολο. Πως άραγε μπορείς να είσαι διαφορετικός όταν είσαι π α ν ο μ ο ι ό τ υ π ο ς;


Το 1925, ο Gropius ανέθεσε στον Bayer να σχεδιάσει μια γραμματοσειρά για όλα τα ανακοινωθέντα του Bauhaus και ο Bayer δεσμεύθηκε με ενθουσιασμό να ολοκληρώσει το έργο αυτό. Επωφελείθηκε απο τις απόψεις του για την μοντέρνα τυπογραφία και δημιούργησε μια “ιδεώδη” γραμματοσειρά. Το αποτέλεσμα ήταν η Universal, μια μάλλον απλή γεωμετρική γραμματοσειρά χωρίς πατούρα. Χρησιμοποιεί απλές καμπλύλες και χαρακτηρίζεται απο αστόλιστα και λητά γνωρίσματα.

5 4

5 Ο Herbert Bayer γεννήθηκε στις 5 του Απριλίου του 1900 σε ένα χωριό κοντά στο Σάλτσμπουργκ στη Βόρεια Αυστρία. Σε ηλικία 19 ετών, ο νεαρός Bayer έγινε μαθητευόμενος του καλλιτέχνη Linz Georg Schmidthammer. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο εργαστήρι του Schmidthammer ο Bayer σχεδίασεί επιστολόχαρτα, αφίσες και διαφημίσεις. Το επόμενο έτος, ο Bayer εγκατέλειψε το εργαστήριο του Linz και πήγε στην γερμανική πόλη Darmstadt, όπου εργάστηκε στο εργαστήριο του αρχιτέκτονα Emmanuel Margold στο Darmstadt Artists Colony. Όσο ήταν εκεί ο Bayer ειδικεύτηκε στο στυλ της Art Nouveau και άρχισε να ενδιαφέρεται για το βιβλίο του Gropius, το Bauhaus-Manifest. Έφυγε απο το Darmstadt, και πήγε να δώσει συνέντευξη στο Bauhaus, στον Gropius.


Ο Bayer έγινε δεκτός και κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια σπούδασε κοντά σε μεγάλους δασκάλους. Μετά τις τελικές του εξετάσεις, της εξετάσεις του τεχνίτη, ο Bayer διορίστηκε απο τον Gropius να διευθύνει το νέο πρόγραμμα της σχολής “Druck und Reklame” (εκτύπωση και διαφήμιση), το οποίο θα άνοιγε μετά τη μετακίνηση της σχολής στο Dessau τον Απρίλη του 1925.

7 6

7

Το 1925, ήταν μια πολυάσχολη χρονιά για τον Herbert Bayer. Πέραν του σχεδιασμού της Universal, σχεδίασε τη σήμανση για το καινούριο κτίριο του Bauhaus στο Dessau, και αναλυτικούς καταλόγους των εργαστηριακών μαθημάτων. Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, στις διακοπές του στο Παρίσι, εκτίμησε την τέχνη της φωτογραφίας και άρχισε να πειραματίζεται με την κάμερα. Το 1928, ο Bayer έφυγε απο το Bauhaus και έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του περιοδικού Vogue στο Βερολίνο. Μέχρι το 1938 που έφυγε για τη Νεα Υόρκη, ο Bayer εργάστηκε στη γερμανική έκδοση του περιοδικού “Die neue Linie”. Αφότου εγκαταστάθηκε στη Νεα Υόρκη, ο Bayer συνεργάστηκε με το φίλο του Walter Gropius και σχεδίασε το εγχειρίδιο λειτουργίας της έκθεσης “Bauhaus 1918-28” του New York Metropolitan Museum of Modern Art.


Σχέδιο εκθεσιακού περιπτέρου.

9 8

9 Το 1946, μετακόμισε στο Aspen του Κολοράντο, όπου πέρασε ένα μεγάλο διάστημα σχεδιάζοντας αφίσες για την τοπική κοινωνία και αρχιτεκτονικά σχέδια. Το 1959, σχεδίασε μια ακόμα γραμματοσειρά χωρίς πατούρα, της οποίας όλα τα γράμματα ήταν πεζά, την αποκάλεσε fonetik alfabet και περιείχε ειδικούς χαραστήρες για τις απολήξεις -ed, -ion, -ory και -ing. Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, το 1985 αφήνοντας πίσω του μια εξαιρετική καριέρα επηρεάζοντας όλες τις μορφές των τεχνών, απο τη ζωγραφική ση φωτογραφία και την τυπογραφία στη διδασκαλία.


κουρελιασμένοι απ’ τ’ αγριεμένα κύματα πεταμένα υπολείμματα για πάντα απο εδώ και μπρος στο σκοτεινό θάλαμο της γης με ισκιωμένο το μυαλό απ’ το ξέφρενο κυνηγητό της ασάλευτης πορείας των άστρων οι τελευταίοι απόθεσαν το κουρασμένο κεφάλι τους θυσία στην τελετουργία των ανεμοστρόβιλων καιρών. Κι οι άνθρωποι δεν υπήρχανε, κι ένα άσπρο χιόνι σιωπής σκέπασε οριστικά τις βυθισμένες πόλεις...

11 10

11


Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά πού κάνουν τραμπάλα στις ταράτσες ετοιμόρροπων σπιτιών Εξάρχεια Πατήσια Μεταξουργείο Μέτς. Κάνουν ότι λάχει. Πλασιέ τσελεμεντέδων και εγκυκλοπαιδειών φτιάχνουν δρόμους και ενώνουν ερήμους διερμηνείς σε καμπαρέ τής Ζήνωνος επαγγελματίες επαναστάτες παλιά τούς στρίμωξαν και τά κατέβασαν τώρα παίρνουν χάπια και οινόπνευμα να κοιμηθούν αλλά βλέπουν όνειρα και δέν κοιμούνται. ‘Εμένα οι φίλες μου είναι σύρματα τεντωμένα στις ταράτσες παλιών σπιτιών Εξάρχεια Βικτώρια Κουκάκι Γκύζη. πάνω τους έχετε καρφώσει εκατομμύρια σιδερένια μανταλάκια τις ενοχές σας αποφάσεις συνεδρίων δανεικά φουστάνια σημάδια από καύτρες περίεργες ημικρανίες απειλητικές σιωπές κολπίτιδες ερωτεύονται ομοφυλόφιλους τριχομονάδες καθυστέρηση το τηλέφωνο το τηλέφωνο το τηλέφωνο σπασμένα γυαλιά το ασθενοφόρο κανείς. Κάνουν ό,τι λάχει. Ολο ταξιδεύουν οι φίλοι μου γιατί δεν τούς αφήσατε σπιθαμή για σπιθαμή. “Όλοι οι φίλοι μου ζωγραφίζουνε με μαύρο χρώμα γιατί τούς ρημάξατε το κόκκινο γράφουνε σε συνθηματική γλώσσα γιατί ή δική σας μόνο για γλείψιμο κάνει. Οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά και σύρματα στα χέρια σας. Στο λαιμό σας. Οι φίλοι μου.

13 12

13


Από τον τύπο της εποχής διαβάζουμε αποσπάσματα συνεντεύξεων της. “Έγραφα γιατί ήταν μια αναγκαιότητα για μένα. Μια κίνηση για να μην αυτοκτονήσω ... Τώρα μου έχει περάσει. Δεν θέλω να αυτοκτονήσω, έχω φύγει από αυτό ... Αισθάνομαι ανασφαλής γιατί βγαίνω και μιλάω χωρίς να έχω τίποτα, χωρίς να ανήκω πουθενά ...” Εκείνη την εποχή η ασυμβίβαστη Κατερίνα είχε μηνύσει τον Αρκουδέα για άγριο ξυλοδαρμό στο θέατρο Λυκαβηττού από την αστυνομία. Και το 1991 έλεγε: “ Έχω ένα παράπονο... Άκου το. Ελεύθερος σκοπευτής ήταν ο Νικόλας Άσιμος. Τον δολοφόνησαν. Τον Παύλο Σιδηρόπουλο, το ίδιο. Η μόνη επιζώσα είμαι εγώ...”.

15 14 14 15

15 15


#16 ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2012

#17 €15,00

ΑΝΟΙΞΗ 2012

€15,00


#18 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012

€15,00

Arts & Drafts  
Arts & Drafts  

A non existing magazine, an idea for a design magazine.