Page 1

PORT FO AR C HI TEC T URE I N T ER IOR DES IGN

LIO

MAR Í A MART Í NE Z-CONE SA MARTÍN E Z


1

Bodegรณn Cabinet


Bodegon Cabinet is my personal firm in collaboration with a partner. We thought it as an inter-disciplinary firm based in Barcelona and focused on architecture, interior and furniture design. Architecture becomes the basis and from that point onwards the objective is to enjoy all the production processes with the conviction that every format’s possibilities are endless.


Hotel La Casa de Las Flores

R E C E P T I O N

A R E A

D E S I G N

P R O C E S S

La Casa de las Flores is a Boutique Hotel in the historical city of Cartagena, Murcia. All the interior design is based on three main concepts: COLOR_ We use it to organize and zoning the project. PATRIMONY_ We used materials and textured in the building as tools for our project giving them a new value through new geometries and languages. THE STREET_ We have an unique location in the city centre, so open the building to the street become mandatory. We gave the reception a new use as a flowershop, so it could be crossed but also used.


R O O M

T Y P E

A


R O O M

T Y P E

B


R O O M

T Y P E

C


S P A

A R E A


La Redonda

D E S I G N

P R O C E S S

La Redonda is a chair that flirts with a pure two-dimensional geometrical figure, the circle. This perfect shape is molded after being cut over a steel plate, maintaining its purity in its step towards the three dimensions. The distortion that turns a steel plate into an object occupying space, fills it with complexity and gives it new geometric relationships at the same time that, given the necessary distance, still holds the simplicity of the circle. A vanishing point on the horizon.


Photography: Denise Cรกrabez and Melisa Ramirez


La Prima


D E S I G N

P R O C E S S

La Prima was born following its older sister La Redonda. In this case, while working with the same concept, the circle, we created a more functional chair, that comes in two formats, upholstered with Kvadrat fabric or just a metallic structure. It is also developed from a steel plate, that it is now cutted into two mirrored circles joined by the structure. Photography: Denise Cรกrabez and Melisa Ramirez


2

Lรกzaro Rosa Violรกn


I worked as an architect for six months in Lazaro Rosa Violรกn where I developed the concept design and technical drawings for two restaurants in Madrid and Valencia. As a project leader, I was responsable of the clients comunication and the technical supervision of construction work and management activities. The Studio has a great national and international recognition and works worldwide.


Restaurante Casa Gato, Madrid


M04 M05 M06 M07 M08 M09 A01 A02 A03 A04 A05 A06 A07 A08 A09 A10 A11 A12 A13 A14 A15 A16

04 UD 08 UD 01 UD 03 UD 02 UD 02 UD 02 UD 03 UD 04 UD 04 UD 02 UD 01 UD 02 UD 01 UD 01 UD 01 UD 01 UD 02 UD 02 UD 26 UD

MESA INTERIOR / 140 X 60 CM / PB MESA INTERIOR / 120 X 65 CM / PS MESA INTERIOR / Ø80 CM / PS MESA INTERIOR / 70 X 65 CM / PS DESCARTADA MESA INTERIOR ESPECIAL/ 140 X 80 CM / PS CUADRO ESQUINAS REDONDEADAS / 120XH170CM ESPEJO ESQUINAS REDONDEADAS / 25XH140CM ESPEJO ESQUINAS REDONDEADAS / 35XH140CM ESPEJO ESQUINAS REDONDEADAS / 55XH140CM CUADRO DIM. 110XH140 CM / PS CUADRO DIM. 120XH160 CM / PS CUADRO DIM. 210XH110 CM / PS CUADRO DIM. 120XH95 CM / PS ESPEJO ESQUINAS REDONDEADAS / 110XH170CM CORTINA CUADRO REDONDO Ø150 CM RETROILUMINADO ALFOMBRA DE ESPARTO GRUESO DIM. 360 X 220 CM EXPOSITOR CARTA LETRERO CON SEÑALÉTICA LOGO/NOMBRE LOCAL VEGETACIÓN ARTIFICIAL TIPO HELECHO COLGADA GRAFISMO LOGO/NOMBRE EN VIDRIO FACHADA

Resumen ocupación restaurante Comedor exterior 01 Comedor exterior 02 Comedor exterior 03

78 pax 22 pax 12 pax

-SENTADA BAJA-SENTADA BAJA-SENTADA BAJA-

TOTAL EXTERIOR

112 pax

-SENTADA BAJA-

Comedor interior PB Comedor interior PS

16 pax 14 pax 50 pax

-SENTADA BAJA-SENTADA ALTA-SENTADA BAJA-

TOTAL INTERIOR

80 pax

Total restaurante

65x70

65x120

RESTAURANTE

65x120

192 plazas

65x120

PLANTA BAJA BARRA

65x120

0,41

CI08

COCINA 22.13 M2 OFFICE

70x70

70x70

0

70x7

COM

COMEDOR EXTERIOR 1

70x70

70x70

70x70

70x70

70x70

70x70

70x70

70x70

70x70

70x70

70x70

COMEDOR EXTERIOR 2

NOTAS GENERALES 1. EL CONTRATISTA DEBERÁ COMPROBAR LAS DIMENSIONES, DETALLES Y ESPECIFICACIONES TÉCNICAS; Y NOTIFICAR CUALQUIER DISCREPANCIA A LRV STUDIO ANTES DE PROCEDER CON CUALQUIER TRABAJO.

PLANTA SOTANO

2. LAS CUESTIONES RELATIVAS A LA RESISTENCIA ESTRUCTURAL Y DE SEGURIDAD , ASÍ COMO EL CUMPLIMIENTO DE LA NORMATIVA LOCAL NO SE CONTEMPLAN EN EL PROYECTO DE INTERIORISMO, POR LO QUE SERÁN VERIFICADOS POR LA DIRECCIÓN FACULTATIVA. 3. CADA ELEMENTO DEBERÁ SER INSTALADO EN RELACIÓN A LAS RECOMENDACIONES DE LOS PROVEEDORES.

D E S I G N P R O C E S S PROJECT LEADER

4. TODAS LAS MUESTRAS DEBERÁN SER APROVADAS POR LRV STUDIO. 5. EL COPYRIGHT DE LRV NO DEBE SER REPRODUCIDO.

When I arrived to LRV, Casa Gato was just a concept with some parts that needed to be redesigned and developed.

NOTAS ESPECIALES 65x70

1. TODAS LAS DIMENSIONES SERÁN VERIFICADAS EN OBRA. 65x120

65x120

65x120

2. LA ILUMINACIÓN DEBERÁ TENER UNA TEMPERATURA DE COLOR DE ENTRE 2300ºK-2700ºK (EXTRA CÁLIDO)

RESTAURANTE

3. LA ILUMINACIÓN DEBERÁ SER REGISTRABLE Y REGULABLE.

The conception of a concept is always a challenge to me, and one of the things I enjoy most. I usually work on it from many different points of view. In Casa Gato, after rejecting some ideas, I arrived to the pop concept of the -1 plan.

4. LA ALTURA DE LAS LUMINARIAS DEBERÁ PODER AJUSTARSE EN OBRA. 65x120

65x70

65x120

65x120

65x70

65x120

5. LA ILUMIACIÓN PROPUESTA EN EL PROYECTO DE INTERIORISMO ES DECORATIVA. SE DEBERÁ REALIZAR UN ESTUDIO LUMÍNICO PARA COMPLEMENTARLA Y ASEGURAR UN NIVEL ÓPTIMO DE ILUMINACIÓN

SÓLO INFORMATIVO

BAÑOS

SÓLO REVISIÓN

0,41 65x120

SÓLO CONSTRUCCIÓN

I was responsable of the comunication with the clients and the thecnical agents both during the desing and the construction phase as well as developed all thecnical drawings needed for it.

CHECK LIST REVISIÓN FECHA

COCINA 22.13 M2

OFFICE OFFICE

COCINA

1 2 3 4 5 6 7

14.09.20 14.09.25 14.10.01 14.10.03

OBJETO

INFORMACIÓN INFORMACIÓN INFORMACIÓN DIMENSIONES IN SITU

PROYECTO BÁSICO/EJECTUTIVO DE INTERIORISMO

RESTAURANTE AV BONN/BRUSELAS

DIRECCIÓN: Av. Bonn (Madrid)


R E J E C T E D

O P T I O N S


Restaurante Baltasar, Valencia

.

NOTAS GENERALES

instal

1. EL CONTRATISTA DEBERÁ COMPROBAR LAS DIMENSIONES, DETALLES Y ESPECIFICACIONES TÉCNICAS; Y NOTIFICAR CUALQUIER DISCREPANCIA A LRV STUDIO ANTES DE PROCEDER CON CUALQUIER TRABAJO. 2. LAS CUESTIONES RELATIVAS A LA RESISTENCIA ESTRUCTURAL Y DE SEGURIDAD , ASÍ COMO EL CUMPLIMIENTO DE LA NORMATIVA LOCAL NO SE CONTEMPLAN EN EL PROYECTO DE INTERIORISMO, POR LO QUE SERÁN VERIFICADOS POR LA DIRECCIÓN FACULTATIVA.

.

instal

3. CADA ELEMENTO DEBERÁ SER INSTALADO EN RELACIÓN A LAS RECOMENDACIONES DE LOS PROVEEDORES. 4. TODAS LAS MUESTRAS DEBERÁN SER APROVADAS POR LRV STUDIO. ∅1.50

02

05

07

06 01

CAMARA 1 SUP. 6.61 M2.

PREPARACION SUP. 10.42 M2.

5. EL COPYRIGHT DE LRV NO DEBE SER REPRODUCIDO.

06

NOTAS ESPECIALES

PASO SUP. 2.96 M2.

∅1.50

1. TODAS LAS DIMENSIONES SERÁN VERIFICADAS EN OBRA.

LAMACEN SUP. 4.80 M2.

2. LA ILUMINACIÓN DEBERÁ TENER UNA TEMPERATURA DE COLOR DE ENTRE 2300ºK-2700ºK01 (EXTRA CÁLIDO)

02

CAMARA 2 SUP. 3.46 M2.

3. LA ILUMINACIÓN DEBERÁ SER REGISTRABLE Y REGULABLE.

.

instal

4. LA ALTURA DE LAS LUMINARIAS DEBERÁ PODER AJUSTARSE EN OBRA.

06

05

07

PASO SUP. 2.96 M2.

LAMACEN SUP. 4.80 M2.

5. LA ILUMIACIÓN PROPUESTA EN EL PROYECTO DE INTERIORISMO ES DECORATIVA. SE DEBERÁ REALIZAR UN ESTUDIO LUMÍNICO PARA COMPLEMENTARLA Y ASEGURAR UN NIVEL ÓPTIMO DE ILUMINACIÓN

SÓLO INFORMATIVO SÓLO REVISIÓN SÓLO CONSTRUCCIÓN CHECK LIST REVISIÓN FECHA 1 2 3 4 5 6 7

.

instal

OBJETO

14.09.20 14.09.25 14.10.01 14.10.03

INFORMACIÓN INFORMACIÓN INFORMACIÓN DIMENSIONES IN SITU

.

instal

PASO 1 SUP. 5.35 M2.

AZUCAT

∅1.50

∅1.50

03

03 es

ador cont luz

12

PASO 1 SUP. 5.35 M2. LAVADO-1 02 SUP. 4.65 M2.

CAMARA-1 SUP. 3.17 M2.

01

AZUCAT

∅1.50

∅1.50

ALMACEN-1 SUP. 7.47 M2.

CAMARA-2 SUP. 2.37 M2.

es

ador cont luz

13

instal.

COCINA SUP. 34.72 M2. 09

06 09

07

PROYECTO BÁSICO/EJECTUTIVO DE INTERIORISMO

03

03

RESTAURANTE C/SAN VICENTE VALENCIA

CAMARA-1 SUP. 3.17 M2.

12

DIRECCIÓN: Calle

LAVADO-1 02 SUP. 4.65 M2.

PD01

PLANTA BAJA Distribución

ALMACEN-1 SUP. 7.47 M2.

CAMARA-2 SUP. 2.37 M2.

01

Escala: 1/100

MARZO 2018

11

07

COORDINADOR

13

instal.

COCINA SUP. 34.72 M2. 09

∅1.50

05

05

05

05

09

06 09

07

Laia Lladó Font laia@lazarorosaviolan.com

EQUIPO María Martínez

Designing concepts & lifestyle

11

07

11

C/Ali Bei, 7, E , 08010,Barcelona - Spain T +34 932 454 104 / +34 93 511 65 51 info@lazarorosaviolan.com www.lazarorosaviolan.com

∅1.50

05

05

05

05

09

11

CAMA SUP. 6

PREPARACION SUP. 10.42 M2.

CAMARA 2 SUP. 3.46 M2.


C O C E P T U A L D R A W I N G S


D E S I G N P R O C E S S PROJECT LEADER The distribution of the restaurant was complicated due to the irregular plan of the local. The concept is based on the ceramic mosaics that characterise Valencian’s old houses in El Cabanyal. El Cabanyal in Valencia is an old neighborhood in the coastal zone of the city. Although the neighborhood is in bad shape, it has the charm of a small fishing village. We also designed a colour palette that reminds to the Mediterranean. The sand, the sea and the vegetacion. And the light.


3

El Equipo Creativo


I worked as an architect for almost two years in El Equipo Creativo, an interior design studio based in Barcelona and specialized in the interior design of gastronomic, commercial and brand flag spaces. Most of the projects I worked in has been very published and awarded with national and international awards.


Tunateca Balfegรณ


Las chicas, Los chicos y Los maniquĂ­s


Hotel Axel, Madrid


4

Node Architects


The practice has extensive experience in a range of projects varying from high rise commercial and civic buildings to smaller scale residential projects and one-off houses. Since the begining I deveoped survey plans, planning applications, sketch, tender & construction drawings, modelling and interior design projects both in 2D & 3D.


Remodelling existing house. Dublin The aim of this project was to rehabilitate & refit a semi-attached building. It is a two story house that is badly illuminated due to the excessive partitioning of the narrow and constrained space distributed over the ground and first floor. The attic space was completely unusable. A curved piece become the key part of this project, joining the new kitchen space & the living room while providing all of the services needed in the interior.


Toyota Showroom. Liffey Valley/Dublin

D E S I G N

P R O C E S S

The important point about this work was to develop two different spaces; a showroom entirely open to the exterior, an attractive & elegant space, and a service area. Due to these premises, our proposal was to create two structures joined together but with completely opposite characteristics. On one hand we can find the showroom area, a white box with an important glazed section. On the other hand all of the services are included in the black box. This space is illuminated through linear roof lights & through the courtin wall on the front.


Rendering and Postproduction


5

Academic


During my school years in Valencia (2008-2015) I developed a wide range of projects from housing to equipments, obtaining the maximum grade in my final Thesis. I was also interested in using my knoledge in social causes. I participated in a Workhop about design and live in Burkina Faso, where we designed an school that has been built afterwords. I was also invited, as a member of the representative team of Polythecnic University of Valencia, to participate in an International Workshop in Mexico with the goal of regenerating some informal settlements around the city.


Coworking in El Cabanyal


El Cabañal in Valencia is an old neighborhood in the coastal zone of the city. Even though the neighborhood is in bad shape, it still has a small fishermans’s town charm. In order to bring life back again to the neighbourhood, As a result of the uncontrolled urban growth in my intervention area, the starting point of this project is to use the conditioning urban factors to develope my work. The importance of this project lies in its relationship with the enviroment where it is developed. The importance of this project lies in its relationship with the enviroment where it is developed.

W O R K I T ’ S

L I K E

N E V E R

B E F O R E :

“ C O ” W O R K I N G

T I M E


S O C I A L

F U N C T I O N :

I L L U M I N T A T E

T H E

E N V I R O N M E N T

The building acts as a flashlight. It illuminates the dark enviroment in its organic succession.


CONSTRUCTION L E G E N D : 1. Off-centre continuous concrete brake shoes 2. Concrete foundation HA-30 e= 10cm 3. Antoch plate 4. Jacketed tube 5. Air round duct grille 6. Metalic Plot h: 30cm 7.8. Square supply air and return air ducts 9. Raised Access Floor panels made of wood. 10. Caviti system for crawl space insulation 11. Concrete 12. Steel body 13. Perfil tipo 1 (montante fachada) 14. Security glass, Climalit 15. Perfil tipo 1 (funcion estructural) 16. Natural stone flooring 17. Mortar 18. Stone filling 19. Gravel pack 20. Double treated, water-resistant wooden battens 21. Croncrete morter 22. Two folded plates forming a drawer type beam 23. PVC drainpipe 24. Expanded polystyrene 25. Well-compacted lime-clay subbases 26. Forging in collaborating sheet metal. 27. Gutter system made of color-coated aluminum (Squared section) 28. Rectangular profile 29. Sandwich Panel deck 30. Aluminium flashing 31. Two folded plates forming a drawer type beam 32. Support profile.


The system is able to evacuate rainwater by itself and set up an attractive and clear interior space. This way, it adapts to the complex morphology representing the project idea and to acts as a solar control. There are two closing methods. The first one is built for the work places with a double skin consisting of a security glass and a perforated sheet. The second one, a sandwich panel solution, is designed for the conference room and the exhibition area, where a comprehensive solar control is needed.


Public Shool, Burkina Faso

P R I N C I PA L

A S S E T S

Integration Minimal impact Orientation Adaption to watercourses Local materials Natural lighting Natural ventilation Flood damage reduction Wa l l p ro t e c t i o n Identity Response to needs Beauty Singularity Link to the place Peace and well-being Self Building Food preservation Collection and storage Local construction Apropiate scale Technical simplicity


P O P U L A T I O N

A C T I V I T I E S


H O W

T O

A C T ?

My intention is to involve the people and give them the opportunity to establish the school in those places they would like to. I suggest a set of domed modules that they will be able to execute depending on their needs. Buildings take advantage of woodland to protect themselves from hot East winds.

THE DOME The structure is developed by two domes with an air chamber inside to protect the interior ambient from high temperatures. There are some openings displayed at the bottom and at the top of the dome to produce cross ventilation. I have also designed an exterior wall made of adobe (their traditional material) which reinforces the buildings’ protection against the warm wind of the East. My most important contribution was the idea of a platform that protects buildings from the strong summer rains.


New Santa María Colony, México A R E A

A N A L Y S I S


I N T E R V E N T I O N

0 1 :

C O M M U N I T Y

TAU - INTERNATIONAL ARCHITEC TURE AND URBANISM WORKSHOP In July 2016, I was invited, as a member of the representative team of Polythecnic University of Valencia, to participate in an International Workshop in San Pedro de Tlaquepaque, Guadalajara, Mexico, that involved architects from European and Mexican Cities. The aim was to regenerate some informal settlements around the city using both urbanism and architecture. C O L O U R

T H E R A P H Y

C E N T R E S


U R B A N I S T I C

I N T E R V E N T I O N


I N T E R V E N T I O N

0 2 :

B R I D G E


Thank you for your time maria.martinez.conesa@gmail.com

2018 portfolio  

María Martínez Architecture and design

2018 portfolio  

María Martínez Architecture and design

Advertisement