Page 1

Dibuix: Marta Marín

Revista de l‛Escola Marià Manent número 10 Premià de Dalt, curs 2010-2011


EDITORIAL Arriba la calor i amb ella el final de curs i el nou “ESPIGOL BLAU”.

Sumari Editorial................................2 Els noms de les classes............3 Festes...................................7 AMPA Marià Manent.................9 Sortides.................................10 Teatre en anglès.......................11 Passatemps.......................12 Espai del còmic........................14 Passatemps............................17 Racó literari.............................18 Notícies de l’escola.................22 Biografia..............................24 Espai d’entrevista....................25 Colònies................................26 La cuina...................................27

Aquest any l’escola ha dedicat el curs a la literatura i és per això que més que mai tots els alumnes han participat com a col·laboradors , escriptors, il·lustradors i dibuixants d’aquesta revista. Però també han estat els protagonistes Aquí trobareu un petit resum, unes pinzellades del què ha estat aquest curs: sortides, festes, colònies, premis literaris, redaccions, entrevistes.... I darrera d’aquesta feina ben feta hi ha un grup de persones que ha treballat amb il·lusió i a les quals des d’aquí volem agrair el seu esforç i dedicació: mestres, monitors i tot el personal que hi treballa. Però no hem estat sols, no podem fer-ho sols. Hem tingut molta col·laboració. A ells també, el nostre reconeixement i agraïment: l’AMPA, l’Ajuntament, i totes les famílies que ens recolzen en el dia a dia, els pares que acompanyen a sortides i a piscina, el Sr. Juan Zafra que generosament ens va instal·lar el joc de parvulari, la CAIXA LAIETANA que ha subvencionat part del joc de pati de Primària i una mare d’unes alumnes, maquetadora d’aquesta revista. Gràcies a tots, perquè amb el vostre ajut un any més, tanquem el curs amb el convenciment d’una feina ben feta. A tots, un bon i merescut descans. BON ESTIU!!!!!

Les portades............................30 Festes...................................31 Projecte...................................32

La direcció NOTA: El proper número d’aquesta revista, es publicarà en format digital a la pàgina web de l’escola.

Revista de l’escola Marià Manent de Premià de Dalt. Redacció i coordinació: Comissió de la biblioteca del centre. Col·laboradors: Equip docent, alumnes i AMPA.. Agraïments: A tots aquells que d’una o altra manera han ajudat en la tasca. Aquesta publicació es reparteix gratuïtament a pares i mares, alumnes, mestres, col·laboradors i amics de l’escola. Maquetació: A. Peidro. Impressió: TREBALLS GRÀFICS PACO LÓPEZ, S.L. Dipòsit Legal: B-12.188/84

-2-


ELS NOMS DE LES CLASSES P3 A - TEMA: PERSONATGES DE LA LIT. INFANTIL: ELS CONTES - CLASSE DELS LLOPS El personatge que hem treballat és el llop, que un bon dia es va presentar a l’escola, sense que nosaltres el veiéssim, i va deixar una capsa sorpresa amb un missatge que ens deia que vindria a l’escola a quedarse tot el curs amb nosaltres i uns contes on hi apareixia. Un bon dia ens el vam trobar a la classe. Entre tots vam pensar un nom per ell i vam decidir que es diria Tico. A partir d’aquell dia hem estat explicant moltes coses sobre els llops i hem repassat i conegut tots els contes on hi apareix. Abans d’acabar el curs farem el recull de tot el projecte perquè se’l puguin endur a casa i puguin explicar a totes les famílies les coses que hem anat aprenent.

P3 B - TEMA: PERSONATGES DE LA LIT. INFANTIL: ELS CONTES - CLASSE DELS ELEFANTS Som la classe dels elefants!! Durant tot el curs estem aprenent moltes coses sobre aquests enormes, però tranquils animals. Sabíeu que canvien les seves dents moltes vegades? O que utilitzen la trompa per abraçar-se? I evidentment, hem conegut molts contes on aquest animal és el protagonista de la història: L’Elmer l’elefant; l’Elefantet rosa, el Celestí, en Babar, l’Elefanteta Nellie… Fins i tot, tenim un racó dels elefants amb molts contes, informacions, fotografies, titelles de pal de tots els personatges dels contes narrats… I aviat arribarà el nostre projecte!!! I no ens podem oblidar de la nostra mascota!!! En Dip!! Com ens agrada emportar-nos en Dip cada cap de setmana i cuidar-lo i mimar-lo!!!

P4 A - TEMA: PERSONATGES DE LA LIT. INFANTIL: ELS CONTES - CLASSE DELS GEGANTS/TES Som la classe dels Gegants i les Gegantes. Un bon dia unes petjades enormes i misterioses ens van conduir fins a una carta on els gegants i gegantes dels contes ens demanaven de quedar-se amb nosaltres per tal que en poguéssim aprendre moltes coses. A la capsa hi havia uns quants contes on hi sortien gegants i gegantes per anar-nos ambientant.

P4 B - TEMA: PERSONATGES DE LA LIT. INFANTIL: ELS CONTES - CLASSE DE LES FADES I DELS FOLLETS Som la classe de les fades i els follets. Les mascotes, la fada Carla i el follet Tomi, van aparèixer en el bosc de l’escola. Quina sorpresa!!! Estem aprenent moltes coses sobre el món màgic de les fades i els follets!!!

P5 A - TEMA: PERSONATGES DE LA LIT. INFANTIL: ELS CONTES - CLASSE DELS BRUIXOTS I DE LES BRUIXES El nom de la classe fa referència a uns personatges molt coneguts per tots: els bruixots i les bruixes. Una vegada presentada la nostra mascota, el primer que vàrem fer van ser unes votacions per triar el seu nom. Aquí veieu la bruixa Cuca. Estem fem molts encanteris. Al llarg del curs treballem com a projecte aquest tema. Ja tenim el Què Sabem? i el Què volem saber? així que am la col·laboració de tots, pares, mestres i alumn@s estem aprenent molt. Al final de tot, farem el Què hem après? I el recull de totes les activitats realitzades al llarg del curs.

-3-


ELS NOMS DE LES CLASSES P5 B - TEMA: PERSONATGES DE LA LIT. INFANTIL: ELS CONTES - CLASSE DELS PRINCEPS I DE LES PRINCESES El nom de la classe fa referència a uns personatges molt coneguts per tots: els prínceps i les princeses. Una vegada presentada la nostra mascota (la parella reial) el primer que varem fer van ser unes votacions per triar el seu nom. Aquí teniu el príncep Esteban i la princesa Sara. Al llarg del curs treballem com a projecte aquest tema. Ja tenim el Què Sabem? i el Què volem saber? així que am la col·laboració de tots pares, mestres i alumnes estem aprenent molt. Al final de tot, farem el Què hem après? I el recull de totes les activitats realitzades al llarg del curs.

1r A - TEMA: ESCRIPTORS - CLASSE DE HANS CHRISTIAN ANDERSEN Som la classe de l’escriptor H.C. Andersen. Hem après moltes coses sobre la seva vida i hem pogut veure fotografies seves i escultures que han fet recordant la seva figura. Així hem conegut que era un escriptor nascut a Dinamarca . Va haver de esforçar-se molt i estudiar força per poder anar a la universitat. I el que més li agradava era viatgar i escriure contes per al seu públic favorit: els infants. Hem fet una exposició a la classe amb llibres i pel.lícules (basades en els contes) que teníem a casa.I així els podem compartir i comentar. Hem llegit contes ja coneguts com: El soldadet de plom (vam fer un treball de plàstica), El petit avet, i d’altres no tan coneguts com: El rossinyol o El vell fanalet.

1r B - TEMA: ESCRIPTORS - CLASSE DE ROSER CAPDEVILA I VALLS Roser Capdevila i Valls (Barcelona, 23 de gener de 1939), pertany a una família amant de la cultura i les arts plàstiques. Estudià Belles Arts a l’escola Massana de Barcelona. El 12 de novembre de 1969 neixen a Barcelona la Teresa, l’Anna i l’Helena, filles de la il·lustradora Roser Capdevila i de Joan Batet. Uns anys més tard crea uns personatges il·lustrats basats en les seves pròpies filles, les Tres Bessones. Molt aviat els contes seran editats en un grapat de països. El 1985, Les Tres Bessones tindran una companya inseparable, la Bruixa Avorrida, amb qui compartiran aventures en una nova col·lecció de contes clàssics. Les Tres Bessones són les protagonistes de la sèrie de televisió del mateix nom, parlen 35 llengües diferents i ja són 158 els països on es pot veure la sèrie.

2n A - TEMA: AUTOR I LLIBRES - CLASSE DELS GERMANS GRIMM Ens diem la classe dels Germans Grimm perquè aquest any han triat noms d’escriptors per a totes les classes. Primer vam veure una pel·lícula de Hansel i Gretel, després la mestra explicava el conte a la classe en versions diferents i molts més contes. Vam buscar l’autor de aquest conte tan deliciós, i eren els Germans Grimm. També es diu La caseta de xocolata. Com que als nens ens agrada tant la xocolata, estem aprenent moltes coses sobre aquesta llaminadura i sobre els Germans Grimm.

2n B - TEMA: AUTOR I LLIBRES - CLASSE DELS CONTES DE CHARLES PERRAULT Charles Perrault va néixer a París l’any 1628. Va donar forma literària als contes clàssics infantils recollits de la tradició oral. Va escriure meravelloses històries de fades, bruixes, ogres i prínceps encantats com La Bella Dorment, el Petit Polzet, La Ventafocs, La Caputxeta Vermella. Alguns companys de la classe han portat llibres de casa i de la biblioteca i així hem començat a llegir, escoltar i dibuixar aquests contes. També hem fet el retrat de l’autor. Ens han agradat molt les aventures d’ El gat amb botes i més endavant volem estudiar els gats. Estem inventant els nostres propis contes; farem màscares i titelles dels personatges.

-4-


ELS NOMS DE LES CLASSES 3r A - TEMA: FAULES - CLASSE DEL RAT-PENAT DE LA FAULA DE SAMANIEGO. Quan vam saber que habríem de llegir, dibuixar i inventar-nos faules, el mestre ens va explicar que durant molt anys ha hagut escriptors que s’han dedicat a fer-ne. El que més ens va agradar va ser Félix Maria de Samaniego, i de totes les faules que havia escrit, una que es diu: El rat-penat i la mostela.

3r B - TEMA: FAULES - CLASSE D’ESOP Les faules són històries que tenen per protagonistes animals, plantes, roques, coses... El primer autor conegut de faules d’Europa és Isop o Esop. Hauria viscut a Grècia fa uns 2.600 anys, al segle VII abans de Crist. No se sap si Isop va existir realment. La imatge que ens ha arribat és la d’un home estrafet i lleig; esclau, probablement, i potser d’origen africà. Potser sí, o potser només és una manera de dir que les belles històries i els bons pensaments no depenen de si la persona és guapa o lletja, ni del lloc d’on procedeix, ni dels diners que tingui.

4t A - TEMA: FAULES - CLASSE DE LES GUINEUS I LA FONTAINE Les guineus guineus: guineu, guilla, rabosa, guillot o guilla. Animal vertebrat, mamífer, carnívor de la família dels cànids. És l’espècie més gran del gènere Vulpes. La guineu és d’un color vermell rovellat, amb el ventre blanc, té les puntes de les orelles i les potes de color negre i normalment una cua peluda amb la punta blanca. És un personatge molt habitual en contes i és protagonista de moltes faules. La Fontaine Fontaine: Jean de la Fontaine (1621-1695) Va néixer el 8 de juliol de 1621 a Château - Thierry, al departament de l’Aisne de França, i va morir el 13 d’abril de 1695 a París. Va ser poeta, moralista, dramaturg, llibreter i escriptor. Formació: Es disposa de molt poca informació dels anys de la formació de La Fontaine. La més antiga és de l’any 1641: de quan va entrar a l’Oratoire. Però l’any 1642 va abandonar la seva carrera religiosa.

4t B - TEMA: FAULES - CLASSE DELS GUEPARDS Som la classe dels guepards perquè estem treballant les faules. Vam llegir llibres de faules. Després vam fer una llista de personatges d’animals i vam votar el que més ens agradava. Va guanyar el guepard.

5è A - TEMA: LITERATURA UNIVERSAL - CLASSE DE JULES VERNE La tarda del divendres 18 de febrer, de quatre a cinc, vam fer una mena d’enquesta per veure quin podria ser el nom de la nostra classe. Havia de ser el d’un escriptor del món perquè el tema d’aquest any a l’escola és la literatura universal. Cada alumne de la classe va fer la seva pròpia proposta, tot buscant informació sobre la vida de l’escriptor o escriptora que més li agradava. S’havia de buscar quan va néixer i morir, quins llibres havia escrit… i després exposar-ho davant la classe. Quan tots vam acabar les nostres exposicions, vam escriure el nom dels tres escriptors/es que més ens havien agradat. Al principi tot estava molt igualat, però després l’escriptor Jules Verne es va imposar a noms com Gustavo Adolfo Bécquer, J.K Rowling, Miguel de Cervantes, Miquel Martí i Pol o Emili Teixidor. Jules Verne, nascut a França el 1828, va escriure molts llibres coneguts com: De la Terra a la Lluna, Vint mil llegües de viatge submarí o La volta al món en 80 dies. Va ser una tarda molt divertida!

-5-


ELS NOMS DE LES CLASSES 5è B - TEMA: LITERATURA UNIVERSAL - CLASSE DE LEWIS CARROL Hem triat a Lewis Carroll perquè el llibre d’Alícia en el País de les meravelles, del qual Lewis Carroll és el seu autor, ens ha agradat molt. En realitat ell es deia Charles Lutwidge Dodgson, però, a causa de la seva timidesa, firmava tots els seus llibres com a Lewis Carroll. Excepte els de matemàtiques. Va nèixer el 27 de gener de l’any 1832 a Anglaterra, i va morir, també a Anglaterra, el 14 de gener de 1898 a causa d’una bronquitis. Va ser el primer d‘onze germans. Va ser lògic, matemàtic, fotògraf, sacerdot i escriptor. Al llarg de la seva carrera com a professor de matemàtiques va escriure diversos llibres sobre geometria i matèria, com per exemple: El joc de la lògica, La cuadratura del cercle i Euclides i Els seus moderns rivals. Normalment anava acompanyat de nenes petites, amb les quals jugava, i els explicava històries, que més tard, escribia i les passava a llibres. Un dia mentre feia un passeig amb barca amb les germanes Liddell (Lorina, Alice i Edith), la petita Alice li va demanar que li expliqués una història per passar l’estona i la va titular Les aventures subterrànies d’Alícia. Més tard, va escriure aquesta història i, després de donar-li moltes voltes, va decidir titular-la Alícia al país de les Meravelles que es va publicar al 1865. Uns quants anys més tard va fer una continuació titulada Alícia a través del mirall, publicada l’any 1872. Cal dir que del llibre Alícia al País de les Meravelles se’n ha fet més d’una versió cinematogràfica. També va fer altres llibres de ficció.

6è A - TEMA: LITERATURA UNIVERSAL - CLASSE D’ ELISABETTA DAMI Els nois i les noies de 6è A hem escollit el nom de la nostra classe, després seleccionar entre un llistat d’autors/res, que ens agradaven. Aquest curs havíem de triar un nom relacionat, amb el tema del projecte interdisciplinar de l’escola: La Literatura Universal. Després d’una votació una mica complicada, hem volgut que fos l’autora de la col·lecció de llibres de Gerònimo Stilton (pseudònim) - Elisabetta Dami Ens agrada molt les aventures d’aquest personatge, un ratolí molt simpàtic, ja que molts i moltes de nosaltres hem llegit quasi tots els llibres, que han sortit publicats, més de 40, traduïts a més de 20 idiomes. L’Elisabetta Dami, escriptora italiana, és filla de Piero Dami (fundador en 1972 de l’Editorial Dami). Ens hem informat, que li agrada molt el món de les aventures: ha fet cim al Kilimanjaro, trekking al Nepal i pilotat avions i saltat amb paracaigudes.

6è B - TEMA: LITERATURA UNIVERSAL - CLASSE DE J. K. ROULING Els alumnes de 6è B havíem d’escollir un nom per a la nostra classe, aquest havia d’estar relacionat, amb el tema del projecte interdisciplinar de l’escola: La Literatura Universal. De manera, casi unànim, hem volgut que fos l’autora de la col·lecció de llibres de Harry Potter - J.K.Rouling - Ens agrada molt la lectura d’aquests llibres en general, i ho hem passat molt bé fent el treball i la interpretació, del primer llibre: Harry Potter i la Pedra Filosofal, que ens van proposar a l’àrea de català i d’anglès. J. K. Rowling és una escriptora britànica nascuda a Chipping Sodburry, south Gloucestershire, autora de la història fantàstica de Harry Potters: el nen mag. D’aquest s’ha publicat sis llibres. Va destinar els guanys dels dos últims a l’ONG Comic Relief. L’escriptora va rebre el Premi Príncep d’Asturies de la Concòrdia l’any 2003.

-6-


FESTES

Santa Cecília El 22 de novembre vam celebrar el dia de la la patrona de la música i dels músics. Molts alumnes de Cicle Mitjà i Cicle Superior, que estudien un instrument van interpretar algunes peces. Cada músic tenia assignada una zona i un moment del dia (entrades i sortides de l’escola i del pati). Els altres companys van anar passant pel davant i van poder escoltar música en directe.

La castanyada Per celebrar la festa de la castanyada a Educació Infantil es van fer diferents activitats: Va arribar la castanyera a l’escola on tenia preparada la seva paradeta per tal que tots poguéssim anar a veure-la i fer-nos fotos amb ella . Ja ho veu veure al Bloc d’ Educació Infantil. Els nens i nenes de P5, durant tot el matí van fer un taller molt especial: Vam preparar panellets per tots amb l’ajuda de la cuinera de l’escola. El dia de la festa, vam sortir al pati totes les nenes i els nens d’Educació Infantil. P3 va portar castanyes torrades, P4 fruits secs i amb els panellets de P5 la festa va ser estupenda. Les cançons i el ball, van animar la tarda!

-7-


FESTES

Festa de Nadal

Un any més, tal com es ve fent, hem celebrat a l’escola les festes nadalenques amb el Concert de Nadal, dedicat majoritàriament als pares. Hem participat els alumnes de tots el cursos , des de P3 fins a 6è. Aquest any es van fer dues representacions, el primer dia per als pares dels grups A, i el segon dia per als pares del grup B. Cada curs va cantar una nadala i recitar un vers. Un grup d’alumnes de sisè anaven presentant els participants i els noms de les diferents actuacions. Al mateix temps anaven interpretant una petita obra de teatre. Per finalitzar el concert, els professors van cantar “War is Over” de John Lenon. Pares i alumnes de 6è. també s’hi van afegir. Creiem que la festa va agradar a tots. A la sortida, s’havia organitzat la paradeta solidària amb el Sàhara Occidental. La recaudació s’ha entregat personalment a l’ONG “Premià de Mar” amb el Sàhara.

-8-


AMPA MARIÀ MANENT Benvolguts pares! S’acaba un altre curs i volem fer-vos cinc cèntims del que ha estat la nostra feina aquest curs.

Com sempre, ens encarreguem de la venda de llibres de text, gestionem el menjador, coordinem les extraescolars amb Dinàmic, preparem el Xino-xano, muntem la comparsa per participar a la rua de Carnestoltes, fem un berenar sol·lidari per a la Marató de TV3 i la ja tradicional Festa de la Primavera. Com a novetat, aquest curs hem introduït el carnet de soci que dóna dret a descomptes en diversos establiments i empreses ( Podeu consultar el web de l’AMPA) i hem organitzat, juntament amb Dinàmic, diversos tallers per a pares i fills. També col·laborem amb l’escola per millorar la dotació de material per intentar que cada dia tinguem més medis i que la formació dels nostres fills sigui cada vegada millor. Aquest curs s’han canviat els ordinadors de totes les aules (18) i l’AMPA ha aportat diners per pagar-ne 10. També ens hem fet càrrec de 2 pissarres digitals (3r A i 3r B), 3 taules de picnic instal·lades al pati i col·laborarem a renovar la biblioteca de l’escola. L’AMPA fa cagar el Tió de Nadal, i paga l’esmorzar dels nens el dia del concert de Nadal, els regals de comiat dels alumnes de 6è i aquesta revista que teniu a les mans…. Des de la junta de l’AMPA treballem amb il·lusió per aconseguir que la nostra escola millori cada dia, que els nostres nens tinguin cada vegada millor formació i que aquesta formació sigui una feina conjunta entre pares i escola. Per això mantenim una comunicación fluida i cordial amb la direcció de l’escola i ens ajudem en les nostres tasques respectives. Us desitjem unes bones vacances i ens tornem a veure al setembre… amb els llibres de text. Cordialment, la Junta

Volem agraïr a aquestes empreses, el seu ajut i col·laboració en vàries de les activitats que hem realitzat durant aquest any.

-9-


SORTIDES 22-03-11 - 1r

Hem estat a la granja de Can Moncau. Ens ha agradat molt veure tots els animals, i fins i tot poder-los tocar, però sobre tot el que més ens ha agradat ha estat el “TALLER DE PA”. Hem fet una coca de vidre!!!! Mmmmmmm!!!! Què bona!!!!! Ens ho hem passat molt bé. Tot i que, després de dinar s’ha posat a ploure molt, ens hem aixoplugat a una de les sales i hem cantat i ballat. El día 27 de novembre els i les alumnes de P4 van anar al Museu Nacional de Catalunya i al Parc de les Orenetes. Van dibuixar animals. Van veure pintures d’animals estranys i es van divertir molt. 19-05-11 - 1r i 2n

Hem anat al Port d’Arenys de Mar per aprendre coses sobre la biodiversitat marina. Hem fet una volta amb barca, hem vist barques de pescadors i ens han ensenyat diferents tipus de xarxes i maneres de pescar. Hem anat revisant les parts d’un peix, i al final hem recollit petxines a la platja. Tot ens ha agradat molt, però el que més ens ha agradat ha estat el passeig amb la barca “Marinada”. Quan hem sortit del port, feia una mica de mar de llevant i ens hem mullat una mica!!!!!! 02-02-11 - 5è

Vam anar al Cosmocaixa de Barcelona. Primer es podia veure la reproducció d’una sequoia molt alta. Podies passar pel seu costat tot baixant unes escales en forma de caragol. Després visitaves la sala central on hi havien coses reciclades, invents per experimentar i alguns jocs. Arribant al Planetari, vam veure un vídeo que explicava com es va crear l’univers, com és actualment, les constel·lacions… Finalment, al bosc inundat, vam veure animals exòtics i plantes tropicals. Hi feia molta calor perquè el clima era tropical per a no perjudicar els animals i el seu entorn. En acabar la visita, vam anar a dinar a un parc de pins del mateix Cosmocaixa on vam jugar.Va ser una visita molt divertida. 20-02-11 - P5

Donat que som Bruixes i Bruixots, i, Prínceps i Princeses, teníem que anar a visitar un castell de veritat! Així que vam decidir anar al Castell de Montjuïc per veure com és un castell tant per dintre com per fora. A més a més, vam anar al Poble Espanyol a fer un Taller de Paper: L’aventura del paper, l’activitat està orientada a aproximar la història del paper a través del teatre i els contes i a l’experimentació de la polpa del paper a través dels sentit. Com diu Eulàlia Bosch: “Els sentits i la percepció, són les portes d’entrada al coneixement. Fan possible comprendre la realitat, viure i interactuar amb el mon” 23-03-11 - P4

Aquest mes de març Fades i Follets i Gegants i Gegantes hem anat d’excursió a Can Pou (St Antoni de Vilamajor). Allà hem descobert el bosc a través dels sentits. VISTA: podem reconèixer els arbres mirant-ne les fulles (forma, color...). Els fruits vermells no es poden ni tocar ni menjar. OÏDA: podem sentir els ocells cantar o les branques que es mouen amb el vent. TACTE: la molsa és suau i els troncs dels arbres rugosos. Les fulles de pi punxen! OLFACTE: la farigola i la menta fan una olor ben agradable i la terra té una olor ben especial. Després amb tot el que vam recollir vam fer un quadre preciós.

-10-


TEATRE EN ANGLÈS TÍTOL DE L’OBRA: NANO. Nano és la història d’un extraterrestre que arriba al nostre planeta per conèixer tot sobre els nostres costums. Tot li fascina, però no entén com funcionen les coses o perquè es diuen d’una manera concreta. Un dia coneix L’Anna, i ella decideix ensenyar-li tot sobre un dia d’escola. En Nano està molt confós perquè tot és molt diferent al que ell coneix, i decideix portar l’Anna al seu planeta, Nanoland, per a què ella vegi les diferències per sí mateixa. Tot és al revés: “SÍ” vol dir “NO”, “NO” vol dir “SÍ”, “VERMELL” és “BLAU”, “BLAU” és “VERMELL”, etc. L’obra tracta doncs el tema de la diversitat. Mostra als nens que el que ells coneixen no és l’únic que val. La gent d’altres llocs poden fer les coses de maneres diferents. TÍTOL DE L’OBRA: WHO IS WHO La Kerry Dingleberry és una adolescent d’ allò més normal què viu amb la seva mare. Al començament de l’obra la Kerry s’està preparant per anar a l’escola. Però la mare de la Kerry, la senyora D, sembla estar més interessada en la seva revista que no pas en ajudar a la Kerry a no fer tard a classe. La senyora D està una miqueta boja. Li encanta la música pop, la moda i cantar en veu alta. Odia fer les feines de casa, cuinar i posar-se molt seriosa. La Kerry s’avergonyeix molt de la seva mare. Ni tan sols pot fugir d’ella a l’escola perquè és la seva mestra d’anglès. A la Kerry no li agrada gens anar a classe d’anglès perquè la seva mare és una mica torpe. De fet la única cosa que li agrada de l’escola és el Paul, el nen més popular de la classe. La Kerry desitja que tot fos diferent, li agradaria que la seva mare fos més seriosa i que Paul fos el seu xicot. A la senyora Dingleberry li agradaria que la Kerry fos més aventurera i atrevida i que parlés amb el Paul. Quan la senyora D invita al Paul a la seva casa per prendre el té, la Kerry té por de que la seva mare l’avergonyeixi davant del Paul. TÍTOL DE L’OBRA: SPINDERELLA Spinderella és una versió musical moderna de Ciderella (La Ventafocs). La Cindy viu amb la seva germana Becky que és molt manaire i li fa fer tota la feina de la casa. La Cindy sempre ha somiat en ser una famosa estrella del pop i cantar a la televisió. La Becky va a cantar al programa de la tele El Karaoke, tot i que ella canta molt malament. A la Cindy li encantaria anar-hi però la Becky no la deixa. Quan pensa que ja no hi ha esperança apareix el fadó padrí “El Rei del Karaoke”, i ella és transformada i portada als estudis de la televisió. Sembla que els seus somnis es faran realitat. En el programa les dues germanes canten: la Becky ho fa molt malament i la Cindy guanya el concurs. Llavors toquen les 12 en el campanar i la màgia desapareix. La Cindy ha de córrer cap a casa. El dia següent algú truca a la porta: és el DJ Dave que busca la noia que va guanyar el concurs. TÍTOL DE L’OBRA: THE THREE LITTLE PIGS Hi havia una vegada tres porquets que vivien amb la seva mare. Un dia ella els va dir que havien de marxar i construir les seves pròpies cases, però que havien d’anar amb compte amb el llop dolent i gran. Van buscar diferents materials per fer-ho, perquè tenien caràcters molt diferents. En Tom va triar palla perquè és gandul i no volia carregar pes. La Lucy va triar pals de fusta perquè quedava ben bonic.En Ben va triar maons ben forts per a tenir una casa forta i estar ben protegit del llop. Quan va arribar el llop, tenia ganes de menjar el que més li agrada sempre... PORQUETS!!! Troba primer la casa de palla i la destrossa bufant fort, després fa el mateix amb la de fusta, i al final prova amb la de maons però no la pot tirar perquè és molt forta. Decideix baixar per la xemeneia, però els porquets havien preparat un foc, el llop es crema la cua i decideix marxar ben lluny.

-11-


PASSATEMPS Busca 5 diferències entre els dos dibuixos.

Sopa de lletres

A T

0 P

T

-12-


PASSATEMPS Troba 10 noms d’animals

Busca 8 diferències entre els dos dibuixos.

-13-


ESPAI DEL CÒMIC

-14-


ESPAI DEL CÒMIC

-15-


ESPAI DEL CÒMIC

-16-


PASSATEMPS SOLUCIONS

A

T

0

P

T

ACUDITS En Miquelet va anar al zoològic amb la seva mare. - Per què no em compres un animal, mare? - li pregà el nen -. - No sabríem com alimentar-lo. - Aleshores, compra-me’n un d’aquests que estan ficats en unes gàbies amb un rètol que diu: “Prohibit donar menjar als animals”. Entra un nou professor a classe i es presenta: -Hola, bon dia. El meu nom és Llarg. I exclama un alumne: -No importa. Tenim temps... Dos nens arriben tard a classe, i la professora li pregunta a un d’ells: - Miquel, per què has arribat tard? - Si, profe... és que somniava que viatjava per tot el món, i he conegut tants països... que m’he despertat una mica tard... - I tu, Joan? - Jo he anat a l’aeroport a rebre’l. -Mamà, em poses un altre terròs de sucre? -Però Pau, si ja te n’he posat quatre! -Però mama…es desfan!

Era un noi, tant obedient, tant obedient que… quan la professora esborrava els apunts de la pissarra, ell ho esborrava del seu quadern. Quan mirava d’explicar a la seva filla què és un miracle, la mare li digué: - Imagina’t que caus des d’un avió sense paracaigudes i no et fas mal. Què seria això? - Això seria tenir bona sort, mare. - Imagina que tornes a caure i tampoc no et fas res. - Encara seria bona sort? - Aleshores seria molt bona sort. - Però, i si caiguessis una tercera vegada sense fer-te mal? - Doncs... ja seria una qüestió de pràctica. Era un home, tant llarg tant llarg, que quan es menjava un iogurt i aquest li arribava a la panxa ja era caducat. En Manel anava amb helicopter, i va tenir un accident perquè deia que tenia fred i va parar el ventilador!

-17-


RACÓ LITERARI La Mariona i El llibre de les fades per Arnau Fernández Aran 5è B La Mariona era una nena molt llesta i li agradava molt anar a l’escola. Però odiava llegir, no ho suportava, li avorria i pensava que tots els escriptors eren uns “atrapaments” infantils que només vivien per fer que tots els nens s’apartessin del tema més important, les matemàtiques! Un dia, la seva mare es va posar d’acord amb el mestre de la Mariona i van decidir fer-li llegir un llibre tant si com no. Aquell matí, la Mariona va entrar a l’escola com cada dia. Quan va arribar a la classe, en Joaquim, el seu mestre, li va dir: - Mariona, avui a l’hora del pati aniràs a la biblioteca a llegir un llibre, i fins que no acabis no tornaràs a classe. I la Mariona enfadada i trista a la vegada li va dir al mestre: - No vull. Em perdré la classe de matemàtiques. - És tant important la lectura com les matemàtiques. -Va contestar en Joaquim. I la Mariona va anar cap a la biblioteca de l’escola a llegir. Un cop allà, va començar a mirar llibres. - “Els tres porquets”, massa rotllo. - “La caputxeta vermella”, massa pal. - “La caseta de Xocolata”, massa llaminer. - “En polzet”, massa petit, això no hi ha qui s’ho cregui. - “El llop i les set cabretes”, cada vegada pitjor. Uf, uf! Feia la Mariona mentre anava mirant la prestatgeria plena fins a dalt de llibres. En intentar agafar uns quants llibres de més amunt, un li va caure al cap. - Ui! Quin mal, Ja ho deia jo que llegir és perillós. Quin llibre tan vell! Està ple de pols. Va bufar la pols de la coberta i va llegir el títol: - “El llibre de les fades”, aquest no el conec. De què deu tractar? Va mirar que deia el resum del llibre a la contraportada. “Aquest llibre és per a tots aquells nens i nenes que no els agrada llegir”. - Caram! Aquest llibre és per a mi - va pensar la Mariona. Va obrir el llibre per la primera pàgina i deia així: “Primer tanca els ulls i pensa un desig”. La Mariona va tancar els ulls i va dir en veu forta: - Que desapareguin tots els llibres del món. Va tornar a obrir els ulls. Al mirar al seu voltant va veure que no hi havia llibres. Tota contenta va anar cap a la classe pensant que el seu desig s’havia complert. En entrar ja havien començat la classe de matemàtiques i va anar corrents a agafar el seu llibre. Quan va arribar al seu prestatge va veure que no hi havia cap llibre, ni de Matemàtiques, ni de Medi, ni de Català, ni de res. En Joaquim li va dir: - Mariona, seu a la teva cadira i comença amb els apunts de Matemàtiques. Ella va seure i va començar a escriure, escriure, escriure... i així durant tota l’hora. Quant va acabar la classe de Mates, va començar la de Català i va tornar a escriure, escriure... Fins que el mestre va dir: - I ara per acabar, farem les paraules de la setmana. Avui

teniu deu noves paraules i els seus significats. Com sempre, els estudieu i ja us els preguntaré el proper dia. La Mariona va pensar que escriuria les paraules i ja les buscaria al diccionari de la biblioteca després de berenar. En sortir d’escola, la Mariona parlava amb els seus amics de que havia estat un dia molt cansat. En Pol i la Montse reien, - Però si tu t’has passat dues hores fora de classe! - Sí, i a més a més, avui només ens han donat deu paraules. Això ho aprenem en un moment - va dir la Montse. En Pol volia anar al parc a jugar, però la Montse va preferir anar a patinar a la pista del costat. La Mariona tenia moltes ganes de jugar però els va dir que tenia coses a fer. Encara havia d’anar a casa, berenar i buscar aquelles paraules que no havia escrit a la classe. - Adéu! Fins demà.Quan va arribar a casa va anar a buscar el diccionari, però no el va trobar enlloc. Va anar a la cuina a preguntar a la seva mare si sabia on era. - Mama, on és el diccionari? - I què és un diccionari? La Mariona no va voler explicar res del que havia passat a l’escola i va decidir anar a la biblioteca, allà segur que hi trobaria llibres i diccionaris. - Mama, he de sortir un moment. - On vas? - A la biblioteca. - A la què? I la Mariona no va saber com explicar-li què era una biblioteca. Trista i sense ganes de sopar va dir a la seva mare que tenia ganes d’anar a dormir. Quan era a la seva habitació, va començar a plorar. Tant i tant va plorar que les fades del conte màgic van decidir anar a veure a la Mariona. - Mariona, no ploris, sóc la fada dels contes. He vingut a ajudar-te. La Mariona va deixar de plorar de cop i, sorpresa, va dir: - De debò que ets una fada? Si les fades no existeixen! - Oi tant que si. Mira, nenes com tu que no els agrada llegir, n’hi ha moltes i per aquesta raó vam crear el llibre màgic de les fades i en vam repartir una còpia per totes les biblioteques del món. Per ajudar a que us agradi llegir, us oferim un desig. El teu desig va ser molt estrany però d’aquesta manera has après que els llibres són molt importants. - Si, però ara ja no n’hi ha de llibres. - Tranquil·la. Amb els nostres poders màgics ja ho hem solucionat. Demà quan tornis a l’escola tot seguirà com abans. - Vols dir? - Sí, ara dorm tranquil·la. L’endemà la Mariona va anar a l’escola tota contenta. A primera hora tocava català i en Joaquim va dir als nens: - Feu una redacció sobre el que voleu ser de grans, teniu una hora per acabar-la. La Mariona va començar pel títol:

-18-

“Vull ser escriptora!”


RACÓ LITERARI ACRÒSTICS

HISTORIETA Classe de 1r A

Classe de 2n A

Una vegada hi havia un cranc que tenia una pota ferida. No podia caminar i li feia molt de mal . Els peixos estaven fent un pla per curar-li. I al final el van curar. Xavier Sells

DESCRIPCIÓ D’UN ANIMAL Classe de 1r A Nom: Pua Espècie: Gos La Pua té una cua i té quatre potes. És peluda i li agrada jugar amb mi. I té la llengua llarga i és bona. I té dues orelles molt grans. Xesca Carbó

CONTE

Classe de 4t A LA PRINCESA I LA MOFETA Hi havia una vegada un príncep que buscava esposa. Un dia el Marc, o sigui el príncep, va rebre la visita d’una jove, que la pobra estava enmig d’una tempesta d’hamburgueses. El príncep li va oferir dues nits a casa seva i la jove va acceptar aquella oferta. Durant la primera nit el noi es va enamorar d’ella. La segona nit li va posar una cria de mofeta sota el llit. L’endemà el jove príncep va preguntar a la noia si havia dormit bé. -No he dormit gens bé! - va dir la Cristina, o sigui la jove - Feia una pudor espantosa!! El príncep va descobrir que era una princesa de debò, perquè només una princesa es queixaria de la pudor davant d’un príncep. I des d’aquell dia el príncep i la jove van decidir casar-se. Van viure feliços i van tenir 2 filles, una es deia Laura i l’altra Júlia. La Laura i la Júlia estaven impacients per l’hora del conte, avui tocava la de La Princesa i la Mofeta. Quan es va acabar el conte les nenes van dir: Quina casualitat mami la mateixa història que tu i el papa! Je, je, je, je! Aquest conte (inspirat en La princesa i el pèsol) és una versió lliure de Júlia Sells i Laura Munch-Nielsen.

Grans contes escrivien Eren autors Rimaven i rimaven i Mai acabaven A Alemanya els van fer Noms de contes ben bonics Sense cap fi Grans histories escrivien de contes i castells Reien dels contes que feien I els tres pels del diable Mira que cada dia escrivien contes Molts de bonics, com de fades i conills

Grans artistes de contes Entremaliats i genials Reien i reien Mai deixaven d’escriure Alemanya era el seu país No sabien quants contes fer Sempre estaven escrivint Germans Grimm eren bibliotecaris Rimar és l’art dels Grimm Imagina un conte gegant amb tots els contes del món Mira que eren escriptors de “Joan sense por” Mira que eren els millors

Grimm és un cognom divertit Escrivien històries molt boniques Rei Granota, Joan Sense Por, Mira quins contes més bonics Ara ja som aquí No volem la guerra, volem la pau Són molt bons fent contes de fades i bruixes Gretel i Hansel Rimar es l’art dels Grimm I també imaginacions fantàstiques, els Músics de Bremen Meravellosos

-19-


RACÓ LITERARI

-20-


RACÓ LITERARI CONTE

CONTE

Classe de 3r B (colectiu)

Classe de 4t A

EL DRAC DE QUATRE CAPS, per 3r B

SANT BERTA I EL DRAC XÈNIA.

El drac Botó-Ungla-Tigre-Sopes, que tenia quatre noms perquè tenia quatre caps, va anar un dia al barber. Perquè aquests caps seus, es veu, tenien cabells. El barber va anar pentinant cada cap com cadascú volia. En acabat, el drac va decidir treballar a cal barber, i li va preguntar si el voldria a la barberia. El barber va dir que sí, però que ho havia de fer bé. Va arribar un client. Els caps es van barallar per tallar-li el cabell; van destrossar mitja barberia. Al final el barber es va cansar i va dir: - Una mona hi ha al terrat, amb el cul arremangat, de color de xocolata, un, dos, tres, quatre! Botó, t’ha tocat. Els altres caps es van empipar. El cap de la dreta, o sigui en Botó, va dir al client: - Ja veuràs que bé que et tallo el cabell. No tindràs res a dir; Mentrestant, tu mira una revista i no em veuràs a mi. El client, espantat, tremolava com una fulla. I li va tallar els cabells amb les seves dents enormes; no n’hi va quedar ni ún. El client es va mirar al mirall, va pensar... - ¡Estic viu! Però aquest animalot m’ha arrencat tots els cabells i m’ha deixat el cap xop de baves. No tornaré mai més a aquesta barberia.

Hi havia una vegada un poble molt llunyà. Allà hi vivia un rei amb la seva filla, la princesa Aida. Un dia va arribar un drac que es deia: Xènia la dragolina. Aquell drac es menjava els ramats del poble, però hi havia un problema: es van acabar els ramats del poble. El rei va ordenar que tots els habitants, incloent el rei i la princesa, posessin el seu nom en un paper, per l’endemà fer un sorteig. Quan van fer el sorteig, per desgràcia, li va tocar a la perruquera, però com que la princesa Aida era molt valenta es va oferir per anar a la cova del drac. Quan la princesa va marxar a la cova, el rei va trucar a un cavaller, el Cavaller Sant Berta. El cavaller va arribar a la cova de seguida, i va veure el drac dormint amb la princesa lligada en un tronc, el cavaller va entrar i va deslligar a la princesa, però el drac es va DESPERTAR i ... PLOF!!! Va veure el Cavaller Sant Berta i la princesa Aida escapant-se. El drac va fer una mossegada i se’ls va menjar. El cavaller i la princesa es van fer una caseta a la panxa del drac. Aquesta adaptació (inspirada en “La llegenda de Sant Jordi”) ha estat escrita per: Berta, Aida i Xènia, de quart A.

Els clients que esperaven a la porta van fugir corrents i cridant - Aaaaaaaah!!! El barber va despatxar el drac a l’acte. El drac se’n va anar cap a la seva cova; els altres caps criticaven el de la dreta, o sigui en Botó. En Botó es va posar a plorar, i deia: - Jo ho he fet tan bé com he pogut… Els altres li contestaven: - Ha, ha; i què més? Ets un tros d’ase, a nosaltres no ens enganyaràs, sabem que ho has fet expressament… - Us esteu passant… Tots nosaltres hauríem de saber que tallar cabells és massa difícil per un drac; vosaltres tampoc no ho sabríeu fer… Busquem una feina que poguem fer… L’Ungla va dir: - I si fem de jardiners, i ens dediquem a arrencar les males herbes? - ¡Quina bona idea que has tingut, Ungla!

-21-


NOTÍCIES DE L’ESCOLA A l’Escola Marià Manent fem un programa de ràdio els nens i les nenes de 5è. El programa tracta sobre la literatura i es diu: “El racó del llibre”. Un dia vam ser informats que faríem un programa de ràdio entre tot cinquè. Els grups de ràdio estan fets per nosaltres i formats per quatre o cinc alumnes. Una setmana va a gravar 5è A i la següent 5è B. Nosaltres, quan ens ho van dir, ens vam posar molt contents perquè era la primera vegada que anàvem a gravar un programa de ràdio. El programa és sobre la literatura i es diu el racó del llibre. Al programa hi entren 8 parts però abans de fer el programa havíem de posar-nos d’acord tot el grup per llegir un llibre. Les parts són aquestes: primer presentem el programa, després llegim

efemèrides d’escriptors que van néixer o morir en la setmana que gravem el programa, parlem de llibres que hem llegit i en donem detalls, cadascú recomana un llibre, llegim un poema o en altres casos un text, diem les obres de teatre que es van estrenar la setmana que gravem ràdio i ens acomiadem. Per això hem de llegir-nos el programa un munt de vegades i hem de buscar molta informació. Això ens fa passar setmanes de treball. En “El racó del llibre” podeu gaudir les efemèrides de la setmana d’anys enrere, se us fa la recomanació de molts llibres infantils i juvenils, que ens hem llegit prèviament; i per últim us recitem un poema tot explicant una mica la vida del seu autor. Els programes s’emeten cada dijous a dos quarts d’una i a dos quarts d’onze, en el dial 91.4 de la FM (Ràdio Premià de Dalt).

Els alumnes de 6è,. seguint les pautes iniciades anys anteriors, fem setmanalment un programa de radio anomenat “Informanent “. Expliquem incidències, anècdotes escolars, activitats que es fan a les aules, informacions tant de l’AMPA com de la direcció del centre, expliquem acudits, enigmes, també seguim tots el avenços del projecte interdisciplinar de l’escola, basat aquest any amb la “Literatura Universal”... resumint, el nostre dia a dia a l’Escola Marià Manent. Cada dimarts a les deu del matí, cinc alumnes, un de cada una de les seccions que formen el programa, l’anem a gravar. L’emeten, al mateix dia, al voltant de les 12:30 h. del migdia i novament el repeteixen a les 10:30 h. de la nit, per Premià de Dalt RADIO a 91,4 FM.

-22-


NOTÍCIES DE L’ESCOLA Durant dues setmanes han vingut dos mestres professionals dels escacs. L’Ivó i el seu pare el senyor Josep. Ens posaven per parelles i fèiem partides. Algunes vegades havíem de parar el joc perquè ens ensenyaven una altra jugada. A la pantalla hi havia un tauler d’escacs que podien moure les peces i ens ensenyaven els moviments i les jugades. Algun dia ens donaven fotocòpies de les jugades. Els que erem principiants anàvem a un grup de taules i els que ja en sabíem anàvem a una altra taula i jugàvem sols. L’últim dia els nens i nenes que volíem escrivíem en un full de campionat d’escacs per aprendre a anotar les partides. Ara al MOODLE de quart hi ha exercicis d’escacs per repassar i practicar.

A principis del segon trimestre van arribar les pissarres digitals al Cicle Superior, però els més petits ja les tenien abans. Són molt útils perquè es pot veure tot el que apareix en una pantalla d’ordinador, pots construir formes geomètriques i línies rectes, tot el que escrius ho pots guardar, pots canviar de color el fons, el llapis pot ser de qualsevol gruix i color... i fins i tot, en algunes s’hi pot escriure amb la mà. També tenen els seus inconvenients perquè gasten electricitat i l’has d’encendre i apagar sempre que la fas servir o no. En aquestes pissarres es poden fer moltes més coses que amb una pissarra de guix, que és molt més limitada.

Els nens i nenes de 5è i 6è participen en una competició de Scrabble amb l’Escola Santa Anna i l’IES Valerià Pujol. Alumnes de l’institut van venir a presentar i ensenyar el joc. Felicitats a l’Ignasi Lafarga que ha aconseguit el segon premi. Al mes de març l’alumnat de 4t i 5è han gaudit d’un taller d’iniciació d’escacs, gràcies a l’aportació econòmica de l’AMPA. Vam quedar finalistes amb el projecte “l’Espolsada a l’escola” per la promoció de la cultura tradicional catalana. Felicitem a l’Anna Mir. Enguany col.laborem amb el Banc de Sang i Teixits en la preparació d’una campanya de donació de sang. Al maig participem en la Gimcamàtica 2011 juntament amb tots els centres públics de Premià de Dalt i Premià de Mar. El X Concurs de narrativa escolar de Premià de Dalt ha girat al voltant del tema “Una història al fons del mar”. Felicitem a l’Aina Visa que ha aconseguit el 2n premi!!

-23-


BIOGRAFIA

Marià Manent i Cisa Marià Manent i Cisa (Barcelona, 1898-1988) va ser un poeta, prosista, crític literari, memorialista, traductor i activista cultural, i un home clau de la cultura literària catalana del segle XX. De formació noucentista, va evolucionar posteriorment cap al simbolisme i la poesia pura. En la seva obra en prosa mirava de complementar la seva activitat poètica. Com a traductor, és el responsable de la incorporació al català de grans clàssics com William Butler Yeats, Percy Shelley, Dylan Thomas, William Blake, Emily Dickinson, Samuel Taylor Coleridge, a més de poesia xinesa i japonesa. També va col·laborar amb els diaris Avui, El Correo Catalán i La Vanguardia. Premis * 1968 Premi Lletra d’Or per Com un núvol lleuger * 1974 Josep Pla per El vel de Maia * 1985 Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Poesia * 1918 La branca * 1920 La collita en la boira * 1923 Poesia * 1931 L’ombra i altres poemes * 1956 Obra poètica * 1961 La ciutat del temps Prosa * 1934 Notes sobre literatura estrangera * 1948 Montseny. Zodíac d’un paisatge * 1968 A flor d’oblit * 1973 Poesia, llenguatge, forma: dotze poetes catalans i altres notes crítiques * 1975 El vel de Maia. Dietari de la Guerra civil (1936-1939) * 1981 Notícies d’art * 1982 L’aroma d’arç, dietari dispers (1919-1981) * 1982 Llibres d’ara i antany * 1987 Rellegint * 1992 Notes de dietari, 1937-1939 * 1994 Vuit cartes a Palau i Fabre * 1995 Dietari dispers (1918-1984) * 1999 Crítica, personatges, confidències. Articles inèdits i dispersos En castellà * 1962 Cómo nace el poema y otros ensayos y notas * 1971 Palabra y poesía y otras notas críticas Obres presentades als Jocs Florals de Barcelona * 1916 Dels camins * 1916 La Catedral de Catalunya * 1917 Diàleg autumnal, 2n accèssit a la Flor Natural * 1917 Elogi d’un camp llaurat, accèssit del premi B del Mantenidors * 1917 La mirada de Jesús * 1917 Goigs a Nostra Dona de Queralt

-24-


ESPAI D’ENTREVISTA Aquest trimestre, tres periodistes de l’escola vam preparar una entrevista per fer-li a la senyora Fina Manent. La Fina Manent és la filla de l’escriptor Marià Manent, que és el poeta que dóna nom a la nostra escola. En Diego, en Miguel i l’Abdel, de 6è de primària, vam anar a casa de la Fina Manent per entrevistar-la. La Fina Manent va estar molt agradable i dolça amb nosaltres. Ens va ensenyar casa seva i l’hort de la masia. I també el racó que té dedicat al seu pare, al menjador. Va ser una activitat que valdria la pena tornar a repetir!

Fina Manent i Cisa

Hola! Bon dia Sra. Fina! Som els alumnes de 6è A i 6è B, de l’escola Marià Manent de Premià de Dalt. Li voldríem fer una entrevista. És per a la revista de la nostra escola. Moltes gràcies Fina! Li farem arribar un exemplar de la revista.

Ens podria dir el seu nom i cognoms, sencers? Fina Manent Segimon. A quin any va nèixer, vostè? Al 1940. Quants germans té, Sra. Fina? Un germà i dues germanes. Quina professió tenia, vostè? on treballava? Era mestra de primària i de música, a la comunitat gitana. Quants idiomes parlava el seu pare? En parlava sis: italia, francès, català, castellà, anglès i una mica d’alemany. Qui eren els millors amics del seu pare? En tenia molts, eren escriptors com ell. On escrivia, el seu pare, els llibres que feia? Al costat d’una mina d’aigua, a una masia de la nostra mare Fina Segimon. De què treballava el seu pare, a part d’escriure, durant la postguerra? Era el director literari d’una editorial. Quin va ser el seu primer llibre? “Montseny”, 1948. Quin és el llibre que li agrada més del seu pare, Marià Manent? “Poesia completa” (1916 –1986). Al seu pare, què li agradava fer quan era nen? Passejar per la muntanya. Li agradava molt la muntanya. Com era com a pare? Era encantador!! Quins tipus de llibres li agradava llegir? A ell li agradava llegir molts llibres, però sobretot literatura anglesa. Es reunien sovint amb els amics? Sí, cada diumenge, a casa d’en Carles Riba, Jaume Bofill i Ferro, i altres escriptors/es catalans, i feien tertúlia literària. Coneix la història de per què la nostra escola, porta el nom del seu pare? El Sr. Fuxet va insistir a que l’escola es digués Marià Manent. Algun dels seus germans, escriu com ell? Sí, l’Albert Manent; que és escriptor i historiador.

-25-

Periodistes : Diego Fern ández, Mig i Abdelkhrim uel Alarcón S Entrevistada aib : Fina Man ent Col.labora dores: Àng ela Ferrer i Roser Cab anillas


COLÒNIES Els dies 24 i 25 de març, les nenes i els nens de P5, vam anar de colònies a Can Ribas de Montbui (bigues i Riells). Vam viure les aventures al poble de “Can Ribas Town”, juntament amb els indis i cawboys per aconseguir l’amistat eterna i forjar un gran respecte per la natura que ens envolta. Ens hem divertit molt!!

Els dies 30, 31 de març i 1 d’abril els nens de 2n vam anar de colònies a “La Granja” (Santa Maria de Palautordera). Després de conèixer els monitors, ens vam instal.lar a les habitacions i vam començar “L’aventura dels pirates”. Vam fer moltes activitats : passejada a la nit amb llanternes, ball a la discoteca, cabanes al bosc, baixada pel tobogan gegant, les galetes dels pirates...El tercer dia vam anar al bosc de l’aranya i vam trobar el tresor: dues capsetes on posava amistat i felicitat. Tots ens ho vam passar molt bé.

Hem muntat a cavall!!

-26-


LA CUINA RECEPTES DE CUINA DE 5è

Espaguetis a la Matriciana Ingredients per a 4 persones: • • • • • • •

350g d‛espaguetis Tomàquet fregit 250g de pernil dolç Sal i pebre Oli i una pastilla d‛Avecrem Una olla i una paella Un colador i una escumadora

Preparació: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

En una olla al foc posem aigua i sal. Quan comenci a bullir, fiquem els espaguetis. Tallem el pernil dolç a trossets. En un got posem una mica d‛aigua, posem pebre, la pastilla d‛Avecrem i ho remenem bé. A una paella amb oli posem el pernil dolç junt amb la barreja que hem fet del pebre i l‛Avecrem. Quan estigui ben fregit, afegim el tomàquet. Una vegada els espaguetis estiguin ben cuits, els traiem i els posem al colador. Posem els espaguetis en l‛olla amb el fregit que hem fet i amb l‛escumadora remenem bé... i ja podem servir els plats.

Quiché de porros i xampinyons Ingredients per a 4 persones • • • • • • • •

1 motlle rodó per a quiché. 1 massa brisa. 1 ceba gran i 3 porros. 250g de xampinyons laminats. 200g de formatge ratllat (emmental i mozzarella). 4 ous. Sal i pebre. 2 dents d‛all i julivert.

Preparació 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Tallem la ceba i el porro a juliana. Posem oli en una paella i saltegem la ceba i el porro a foc baix fins que s‛estovi. En una altra paella saltegem els xampinyons amb l‛all i julivert i una mica de sal. Afegim els xampinyons a les verdures anteriors i també el formatge. Batem els ous amb una mica de sal i pebre i els afegim a la preparació anterior. Escalfem el forn a 200°C durant 10 minuts. Mentrestant estenem la massa sobre el motlle. Introduïm el motlle en el forn calent i deixem coure la massa entre 10 i 15 minuts. Quan estigui mig cuita, retirem del forn i hi afegim el preparat d‛abans. Enfornem tot uns 15 minuts més. Retirem la quiché del forn i li traiem el motlle.

-27-


LA CUINA Arròs amb llet Ingredients per a 4 persones • 300 g. d‛arròs • 200 g. de sucre • 1 ½ litres de llet • 30 g. de mantega

• • • •

1 beina de vainilla 1 pell fina de llimona Canyella en pols 1 mica de sal

Preparació 1. Rentar l‛arròs i posar-lo a bullir 5 minuts en aigua. 2. Escórrer l‛arròs, refrescar sota l‛aixeta i tirar en la llet que ha d‛estar bullint. 3. Afegir el sucre, la vainilla, la pell de llimona i una mica de sal. Cocció suau i ininterrompuda durant 25 minuts. 4. Passat aquest temps, afegir la mantega i treure la beina de vainilla. 5. Abocar l‛arròs en una font poc profunda. 6. Quan estigui fred, empolvorar amb una mica de canyella. 7. Deixar refredar abans de servir.

Bunyols de vent Ingredients per a 4 persones • 125 ml de llet • 75 g de farina • 60 g de mantega • 3 ous

• • •

Sal Anís sec Sucre

Preparació 1. Posar la llet i tota la mantega en un cassó al foc, amb un pessic de sal. 2. Quan la llet i tota la mantega s‛hagi fos, afegir d‛un sol cop tota la farina tamisada. 3. Deixar coure, sense parar de remenar, fins que aquesta massa se separi de les parets del cassó. 4. Fora del foc, afegir un ou i remenar fins que quedi homogeni. 5. Així, fins afegir-hi els tres ous. 6. Fregir petites porcions de la pasta en oli calent. 7. Quan estiguin encara calents, mullar-los amb una mica.

Crepes de xocolata Ingredients per a 4 persones • 250 gr. de farina • 4 ous • Un sobre de sucre de vainilla • Un pessic de sal • Mig litre de llet sencera

• • • • •

50 gr. de mantega Una cullerada de licor de taronja o ron Nutella Una paella mitjana, un colador i un cullerot Cullera de fusta i un bol

Preparació 1 Fondre la mantega a la paella. 2 Barrejar en un bol la farina, passada per un colador, juntament amb el sobre de sucre de vainilla. 3 Afegir els ous i la llet, junt amb la mantega i el licor. Batre la massa fins que no quedin grumolls ( també es pot fer amb una batedora elèctrica). 4 Deixar reposar la massa a la nevera (mínim 1 hora). 5 Escalfar una paella que no s‛enganxi amb una mica d‛oli al fons. Remenar la massa i posar un cullerot al mig de la paella. 6 Moure la paella ràpidament, fent que la massa s‛escampi fins que quedi ben repartida per la paella. 7 S‛ha de deixar aproximadament un minut a la paella amb el foc no gaire alt. Quan els cantons es comencin a aixecar i la crep es comenci a daurar, fer-li la volta (millor amb una espàtula). 8 Quan giris la crep, deixa-la fer un minut per l‛altra banda fins que es dauri. I per finalitzar unta la Nutella al mig i fes un embolcall com si fos una truita.

-28-


LA CUINA La recepta de la nostra cuinera Carmen

POLLASTRE AMB PERES I PRUNES Ingredients: √ Peres √ Prunes √ Ceba √ Sal √ Oli d‛oliva √ Vi negre √ Pernilets de pollastre √ Alls √ Llorer

Elaboració: Col·loquem en la safata els pernilets de pollastre, ja salats, amb els alls i el llorer al forn. A mitja cocció li afegim la ceba picada. Quan passin 15 minuts li posem les peres pelades i tallades a quarts. Quan les peres estiguin “tovetes”, li posem les prunes, que prèviament les hem saltejat amb una mica d‛oli, afegim el vi i esperem que es redueixi amb la resta d‛ingredients. Bon Profit!! Aquest plat ha estat el·laborat , dins la programació que SANED fa cada trimestre i s‛emmarca en la celebració la Jornada gastronòmica de l‛Alt Urgell, per la nostra cuinera la Carmen i les seves ajudants la Pepi i la Juani.

Carmen Casado, Juani Prieto i Pepi Gonzàlez

-29-


LES PORTADES La portada podia haver estat una d’aquestes ja que se n’han presentat un munt de molt boniques.

-30-


FESTES

El dia de la Pau Divendres 28 de gener vam celebrar el dia de la Pau. Tots els nens i els mestres de l’escola vam fer una rotllana molt gran al pati. Dos nens de cada classe van llegir frases i missatges sobre els premis Nobel de la Pau que havien estudiat: Rigoberta Menchú, el Dalai Lama, Nelson Mandela, Albert Schweitzer, la Mare Teresa de Calcuta… Dos companys nostres, l’Adolfo i la Natàlia, van parlar de Metges sense fronteres i van dir: “tothom té dret a rebre assistència mèdica independentment de la seva nacionalitat”. Després vam cantar dues cançons de John Lennon: Imagine i Give peace a change. Tots portàvem uns penjolls o diademes amb el colom de la pau, mans, el símbol dels hippies… Va ser una celebració molt bonica. 2n B SI ET PREGUNTEN QUINA ÉS LA COSA MÉS IMPORTANT PER A LA HUMANITAT, RESPON PRIMER, DESPRÉS, SEMPRE: LA PAU LU TIEN MIN

-31-


Un projecte fet realitat

Educa

ció I nfant il

Un espai diferent!! Educació Pri mària

Nous jocs!!

ia

Ed

imàr r P ó i ucac

Revista escolar 2010-2011  

Revista escolar 2010-2011

Revista escolar 2010-2011  

Revista escolar 2010-2011