Page 1

P T L

O F I

R O O

Maria Luengo ARCHITECT


CONTENTS

02 Restaurant Yacht Club of Naarden, the Netherlands

12

05 Visitor Centre and the Thermal Baths Baza, Spain

17

Transport Interchange Station Granada, Spain

24

Justice Tribunal Granada, Spain

Juliana Gastrobar Granada, Spain 01


RESTAURANT YACHT CLUB OF NAARDEN, THE NETHERLANDS Competition · Attika Architekten, Amsterdam, the Netherlands Stages: 1 - 2 Software: AutoCAD, SketchUp, Lumion

02


Project of a restaurant in the Yacht Club in Naarden (The Netherlands), eventually commissioned. In this phase of the project the working team developed the idea inspired in the shape of a boat. It consist of a two-storey building with big glass walls and brick finish. The interior is conceived as a cosy space with a significant fireplace and an opening between the two storeys which connects the space visually.

03


04


VISITOR CENTRE AND THE THERMAL BATHS BAZA, SPAIN Final Project · Master's Degree in Architecture Stages: 1 - 5 Software: AutoCAD, Illustrator, Photoshop, InDesign, SketchUp, Lumion

05


inhabitants >20000 <10000 <5000 <500

Baza’s plateau underwent an irreversible change in 1984. Due to the lack of supplying and the high flooding risk in the region, Negratin’s prey was built generating a reservoir of 546 hm3 capacity which regulates a vast river basin in the northeastern part of Granada, Jaen, Almería, Murcia and Albacete. As a consequence of this construction, a big part of the region was flooded, leaving under the water the old Zujar thermal baths, well known as El Gran Hotel (“The Big Hotel”). It consisted on a big thermal complex, nearby the present Zujar thermal baths.

“Baza’s plateau” overview

06


INTERVENTION STRATEGY | TAKE A WALK

1 6 7

5

path

lookout point

4

lookout point

path

2 1

3

path

path

lookout point

group

lev el

f le vel

restaurant

um

thermal pool

ax im

pine

out

e

m

access to the restaurant

ns r

pine linear distribution

slope

3pines

bai

isolated

cur re

slope

slope

paths

slope

rocks isolated pine

Geomorphology + reservoir level

nt l e vel

Architecture

hal

Vegetation · Pine forest

Throughout the time, many infrastructures dedicated to developing thermal activities have been taken place in this area. The explanation is that this territory, highly filled with clay, shows at this point a limestone outcrop, and in between the rock’s cracks rises a natural fountain from Baza’s mountain range. As an starting point of a possible intervention in this natural and artificial environment, both the human’s and natural preexistences are analysed. They are shown to us as milestones to get to know this landscape. The terrain itself shows us the right path to take a walk around it.

07


offices accommodation

reception nature workshop

hotel reception

locker room

restaurant

thermal baths swimming pool

public

private

An itinerary has been created which allows us to appreciate the splendour of the place: the sunset above the dam, the shelter feeling of wandering around the pines, or the experience of the thermal waters that bursts forth between the rocks.

08


09

1

Main floor

2

Ground floor

3

South elevation


Detail 1 CA4

C1

C2

C3

C4

C5

C6

Detail 4

Detail 5 C1

C2

C3

C4

C5

Detail 6

C6 P3

P6 P7 P8

C7 CA3 CA1

E1

CR4 CA1 CA3

CM8

CM11 R1

F8 F7 F6 F2

F2 F7 F6 F8

Detail 7

CM1 CM5 CM7

CM12 CA3 CA1

F1

F2


11


Click on the image if you want to see the video of the Visitor Centre and the Thermal Baths

12


TRANSPORT INTERCHANGE STATION GRANADA, SPAIN Student project · Master's Degree in Architecture Stages: 1 - 3 Software: AutoCAD, Photoshop, SketchUp, Lumion

13


3 Strategy

Current urban bus lines & long-distance bus lines + Main equipments in Granada

Cycle paths

New tram line Public bikes

Long-distance buses station

Pedestrian zones 2 Re/interpretation

1 Current situation

The movement has become an essential value in our society nowadays: goods, people, capital goods, information. The exchange creates progress, economic development, human beingâ&#x20AC;&#x2122;s aspiration to choose where to go, where to realize the activity offered in that place. Therefore, in cities with high traffic congestion is essential to supply people the chance of getting their jobs in time, having fun, doing the shopping, learning, going to the doctorâ&#x20AC;Ś while saving in the use of natural sources and limiting emissions of carbon dioxide.

14


Parking

Bus-Bike Tram

Bus-bike | ±0’0m

Parking | -3’0m

Tram | -6’0m

15

The River Genil

Offices · Café · Restaurant · Viewpoint

“El Salón” Park

Current buildings

Offices · Café-Restaurant · Viewpoint | +10’0m


Looking for as aim the improvement of the quality of the air of the city we posed the doubt: would it be possible to modify the transit in a congested city as it is Granada to promote the use of the public transport and the bicycle? Hence, we analysed the interurban bus-lines nearby The River Genil. After some rearrangements of the site, the interurban bus stops have been situated in places with less accessibility and also far from the urban bus stops. All of this means a bigger waste of time and a decreasing in the use of this collective transport. We propose a main core which will act as a fast communication centre joining the tram+bus+bicycles in Humilladero’s Square where nowadays a big residual space has been generated offering a huge potential because it’s just 5 minutes walking to Granada’s city centre.

Viewpoint section, looking at the “Sacromonte” neighbourhood


JUSTICE TRIBUNAL GRANADA, SPAIN Student project · Master's Degree in Architecture Stages: 1 - 4 Software: AutoCAD, Photoshop, SketchUp, Lumion

18


Situation floor plan Rhythm from rapidity to calmness

Orientation

Transition

General model

Heritage

from urban to rural

19


Judicial power in Andalusia is shared by two cities: Seville (capital of Andalusia), gives service to the occidental part, meanwhile the oriental part has their headquarters in the city of Granada. For that reason, this new Justice Tribunal is thought in Granada, which will complement the other existing two situated in the historical centre of the city. The new headquarter is placed in the east side of the city, bordering south to Genil river and north with the historical road to Sierra Nevada. This strategical placement is also divided diagonally by the old path that lead to the historical neighbour of El Realejo. The building is defined as an assemblage of distinct legible elements.

20

1

Second floor

2

First floor

3

Ground floor

4

Cellar floor


21


Third floor | +13,0m

Staff staircase Courts of first instance

Second floor | +9’5m General staircase

Staff staircase Courts of first instance

General staircase Staff staircase

First floor | +5’8m

Courts of first instance

Offices Staff staircase Offices

Registry office Ground floor | +1’3m Person under arrest staircase

General staircase Security control Offices

Law courts

Staff staircase Offices

Forensic surgeon clinic Summary court

Cellar floor | -2’3m Person under arrest area Archives

Parking

22


Public access to the lawcourt building is via a grand square, leading to the lobby which focuses the attention to the river, providing a glance of the bridge that crossed the path to El Realejo. The interior distribution is determined by the graduation of the space in different itineraries. Hence, we can see how public access is separated of the employees' entry as well as judges itinerary is also detached of the arrested people entry.

detail A

detail B


detail A

detail B

24


JULIANA GASTROBAR GRANADA, SPAIN Competition · Racoon Studio, Granada, Spain Stages: 1 - 3 Software: AutoCAD, Illustrator, SketchUp, Lumion

25


1,5x

8x

5,5x

x

7x

9,5x

2x

12x

3x

16x

Juliana consists of a total design project: corporate identity, interior design, 3D modelling and rendering. It is a brand of gourmet products, complete with a gastrobar, which uses organic local products. The logo is built on the premise of representing on a calligraphic form a fruit or vegetable. The green colour that is associated with the natural and organic, and therefore a sought ambiguity is generated when trying to recognize what vegetable is represented. The main typography is Egyptian, Didone type, with high contrast and curved spikes in lower case. His great height makes it easy readability typography while elegant. The typography used in â&#x20AC;&#x153;Gastrobarâ&#x20AC;? is very rounded. The combination of both typefaces project the philosophy of the company to the outside communications. It is a smart company, at the same time friendly and contemporary.

26


In designing the interior of gastrobar is it have been considered to generate a high contrast between natural materials: wood and grass, transmitting this way the freshness of the brand. The atmosphere is divided into two distinct areas: the entrance area and cafeteria, near the windows where the chairs and low tables are, and the lounge, which is the dining space. Lighting is another essential aspect of design: ambient lighting is achieved by rail down lights and light walls that bathe space. Accent lighting is achieved with large copper lamps of the entrance area.

27


Click on the image if you want to see the video of Juliana Gastrobar

28


www.mluengo.com/eng info@mluengo.com

M Luengo examples of work  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you