Page 1

Studentspecial! BLI SOMMARSNYGG

Lär dig styla basplaggen!

o lt l A

m:

AIYA NAPA STUDENTEN Längtan eller förtvivlan?

SPORT: Elin Palmquist -

En lovande simtalang

FRÄSCH LUNCH på 30 minuter!


Vi är tre tjejer som går ekonomi programmet på Peder Skrivares skola. Vi läser en kurs som heter Entreprenörskap och företagande och i den kursen har vi precis startat förtaget WOWenbag UF. Vår affärsidé är att sälja snygga och praktiska väskor i Non Woven material vilket är ett material som både tål väta och är mycket slitstarkt.Väskan är perfekt att ha till gymmet, skolan eller varför inte till mataffären. Då slipper du köpa en ny plastpåse varje gång du handlar vilket leder till att färre plastpåsar förbrukas, detta är miljötänk! Hälsningar Leah, Hanna och Emelie!

WOWenbag UF wowenbaguf@hotmail.com

39:-


Den bästa blandningen

Innehåll nr 1 1 Just nu 2 Utbildning 9 Studentspecial 10 Sport 13 Nöje 19 Mode

ERIKA BENGTSSON CHEFREDAKTÖR

LINNÉA GUNNARSSON REPORTER

tud ent spe cia l

S

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nu är det vår på riktigt - eller nästan försommar, om jag får säga min mening. De flesta elever kan hålla med om att stressfaktorn ökar under vårterminen. För förstaårseleverna startar nationella proven, många andraårselever börjar övningsköra, och treorna har fullt upp med gymnasiearbetet. Utöver detta sätter också sommarjobbssökandet igång. Ändå välkomnas denna stress med leenden och entusiasm. Kanske beror det på att ljuset har återvänt till Sverige, eller så har det att göra med de växande förväntningarna inför sommaren. För sistaårseleverna närmar sig studentdagen med sjumilakliv - därför tillägnar vi detta nummer åt alla blivande studenter, och vi firar med en stor Studentspecial! Är du nyfiken på vad som händer i Napa, eller är du kanske mer intresserad av studentbalens mode? Vi tar upp allt ifrån goda tips till personliga upplevelser. Som vanligt har vi också fyllt tidningen med läsning om bland annat utbildning, mode och sport - och missa inte Olivers recept! Vi är GROGG - vi blandar helt enkelt det bästa av allt.

JOHANNA ALVARSON OSKAR GUNNARSSON REPORTER

CAROLINA BENGTSSON REBECCA JOHANSSON MODEREPORTER

MODEREPORTER

SPORTREPORTER

OLIVER DANHAGE KÖKSREPORTER

ELIN ANDERSSON SPORTREPORTER

SARA NILSSON ART DIRECTOR


Kommande events du inte bör missa AV ERIKA BENGTSSON FOTO WIKIMEDIA

22 juni Maleryd Varberg Triathlon Under ”Simmarveckan 2014” anordnar Varberg Sim ett stadstriathlon där alla över 15 år kan delta, antingen i motions- eller tävlingsklassen. Deltagarna tävlar i simning, cykling och löpning runt omkring Varbergs vackra, historiska miljöer. Tävlingen har ett begränsat antal platser, och därför är det först till kvarn som gäller vid anmälningen. För mer information titta in på simmarveckan.se/stadstriathlon/. 5 juli Petter konsert Kl. 21:00 den femte juli uppträder artisten Petter vid Majas vid havet. Du kan redan nu boka biljetter hos Ticnet. Åldersgränsen är 18 år, eller 13 år med målsman.

17-19 Juli Hallifornia Varberg förvandlas under tre sommardagar till ett paradis för alla som älskar vatten,street-, och actionsporter av olika slag. För de professionella åkarna finns det tävlingar att delta i, och för dig som vill prova något nytt finns det mängder med valmöjligheter! Man kan också hänga på denna sommarfestival för att bara njuta av skön musik och stämningsfulla kvällar. Biljetter släpps i maj och en line-up kommer upp kort därefter. Mer information hittar du på www. hallifornia.se

FAVO R

ITER

oncept C l a y o The R w h lo own Be am Smit S D in b a C d 5 My Min n O y The 197 e Mon te Aloe Blacc Chocola n Vance Joy The Ma Keys e Black h e T id t ip R Boy Fuego Lonely a ina Loc a V a n U

22 juli Badjävlar - Sommarstandup För femte året i rad drar en grupp svenska komiker, bland andra Magnus Betnér och Björn Gustafsson, ut på västkustturné i Sverige, och den 22 juli infinner de sig i Societetsparken i Varberg. Åldersgränsen för de som går utan målsman är 18 år. För mer information om biljetter och biljettpris med mera, besök evenemang.se och sök efter badjävlar! Tänk på att det finns ett begränsat antal platser, så se till att boka så fort som möjligt!


STUDERA MERA Campus Varberg Campus är Hallands Missade du vårens högskoleprov? Den 25 oktober största yrkeshögskola. En högskola som erbjuder ett stort har du möjlighet att skriva utbud av utbildningar. Du kan igen. AV LINNÉA GUNNARSSON välja mellan högskoleprogram, yrkeshögskoleutbildningar samt fristående kurser. Campus är en Anmälningsavgiften är på 350kr och det är uppdelat i fem högskola med fokus på miljö och näringsliv. stycken olika prov och varje Högskoleutbildningar är forskprov är 55 minuter långt. Du får ningsanknutna och baseras skriva provet hur många gångpå mer vetenskapliga grunder. er som helst, oavsett ålder. Yrkeshögskolan är mer praktisk Du dubblar dina chanser att och gör dig förberedd för arkomma in på den högskola betslivet. du vill gå på genom att skriva detta prov. Resultatet på ditt Komvux prov gäller i fem år och det är På Komvux finns ett brett utditt bästa resultat som gäller. Gå in på studera.se för att ta bud av utbildningar och kurser. Du väljer själv vilka kurser du vill del av gratis övningsprov, en läsa och på så sätt skapar du bra förberedelse.

Boken ”Den kompletta guiden till Högskoleprovet” finns att köpa på Bokia för 399 kronor.

din egen utbildning. Komvux är perfekt för dig som missat kurser i din tidigare skolgång eller behöver komplettera dina betyg för att fortsätta dina studier. Du kan tidigast anmäla dig på höstterminen det året du fyller 20 år eller när du har en slutförd utbildning på ett gymnasieprogram.

Hitta plugghästen i dig! Har du svårt för att plugga? Känns det som att du läser och läser utan att ta in någon information? Det kanske inte kommer som en överraskning när man säger att det finns fler som du. Många får inte den hjälp de behöver inför det stora provet och alla lär sig bäst på olika sätt. AV JOHANNA ALVARSSON FOTO CAROLINA BENGTSSON Här nedan följer FYRA GYLLENE TIPS på hur du underlättar din inlärning:

1. Använd dina sinnen! Att använda så många sinnen som möjligt är väldigt effektivt. Så läs, skriv, lyssna och prata för bästa inlärning!

2. Vilken är din pluggplats?

Välj den plats där du känner dig mest avkopplad. Vardagsrummet, sovrummet, köket… vart som helst bara ingenting får dig att tappa fokus från det du håller på med. Koppla bort omgivningen så ska du se att det går både snabbare att plugga och att det blir mycket mer effektivt!

GROGG tipsar!

(verb) The act of texting, eating and watching TV with an open textbook nearby. Känner du igen dig?

3. Hitta din pluggstil! Alla har sitt eget sätt att plugga, så hitta just din stil! Ett tips är att läsa och samtidigt skriva ner frågor till dig själv. Låt någon förhöra dig eller ha en tävling med någon annan för att låta tankarna flöda!

4. Unna dig något gott! Få huvudet på topp och fyll på med energi. Choklad, frukt, snacks och varför inte lite klassisk musik i bakgrunden om du kan hålla kvar koncentrationen. Gör allt för att orka behålla fokus och få lite extra pepp av att det finns någonting du gillar med plugget!


P

Så får du jobbet AV ERIKA BENGTSSON FOTO DEVIANTART

å arbetsförmedlingens hemsida hittar du under fliken ”För arbetssökande” lediga jobb som olika företag annonserar. Hos företaget Lernia kan du registrera ditt CV, vilket sedan gör dig sökbar för deras rekryterare. Båda företagen ovan har kontor i Varberg, så passa på att gå dit om du vill ha extra hjälp. Självklart kan du ge dig ut på egen hand för att söka jobb. Besök, ring eller maila de företag du skulle vilja arbeta för och be att få lämna en intresseanmälan! Skriv ditt CV! Ett CV kan se ut på många olika sätt. När du söker jobb vill du givetvis att just ditt CV står ut ur mängden ansökningar. Försök därför att göra det uppseendeväckande. Välj en annorlunda utformning istället för den vanliga punktformen., eller skriv ut på färgat papper. Endast fantasin sätter gränser, men det gäller såklart att inte gå till överdrift. Referenser

Skriv i svart och med ett lättläst typsnitt. Vissa företag vill gärna att du skickar med ett foto. Välj då ett relativt nytaget porträtt där du är hel och ren, och inte facebookprofilbilden från 2010.

Kontaktinformation Börja med att skriva ditt namn och personnummer, ditt telefonnummer, din mailadress och din hemadress. Kontrollera noga!

Hur du än väljer att utforma ditt CV, finns det vissa fakta som du bör ha med.

Erfarenheter

Här skriver du kortfattat om var du tidigare arbetat. Det behöver inte bara handla om långtidsanställningar. Har du varit Utbildning funktionär på Wheels & Wings en sommar? Skriv ner det också! Vilket gymnasium studerar/studerade du vid, och med vilken inriktning?

Färdigheter

Skriv kortfattat om dina goda egenskaper. Försök sätta fingret på de egenskaper du har som kan passa till jobbet du söker. Om du söker ett jobb som kräver mycket kroppsarbete, skriv då att du har god fysik, förutsatt att du faktiskt har det! Att ljuga i ett CV hjälper dig inte, eftersom det i längen blir du själv som måste hantera konsekvenserna. Peka inte heller på dina mindre bra egenHar du kontakter från skaper. Du vill självklart vara ärlig, men dina tidigare arbeten som just nu ska du sälja in dig själv. kan intyga att du har gjort ett bra jobb? Fråga dem om du får lov att ange deras namn och nummer som referens. Övrig

Här kan du nämna om du har körkort, tillgång till egen bil, kunskaper i tyska o.s.v.

Tänk på att hålla det kort! Ditt CV bör inte bli längre än ett A4-papper. Erfarenheter och färdigheter kan du utveckla vidare i det personliga brev som oftast bifogas med ditt CV. Där går du också in djupare på vem du är, varför du vill har jobbet du söker, och varför du borde bli anställd. På Internet kan du naturligtvis hitta fler mallar till hur du skriver ditt CV och ditt personliga brev.


Nollning

HUR, NÄR & VARFÖR?

I både grundskolor, gymnasier och högskolor världen över är nollning en ökänd initieringsritual. AV ERIKA BENGTSSON FOTO LINNÉA GUNNARSSON, FLICKR

I

Varberg är det traditionellt sett andraårselever på gymnasiet som nollar förstaårseleverna, och traditionen är störst på Peder Skrivares skola. Nollningen sker oftast klassvis, det vill säga esteter nollar esteter och teknister nollar teknister o.s.v. Att nollningen ens blir av är helt upp till de äldre eleverna som anordnar den, och därför är det inte säkert att alla klasser blir bjudna till nollning. Under nollningen får klassen ett antal uppdrag att genomföra under kvällen. Det kan handla om allt från busringningar till nakenbad, men alla uppdrag behöver inte genomföras. Twisten med det hela är att de nya eleverna samtidigt bjuds på en hel del alkohol.

Många försök har gjorts för att få stopp på dessa riter. Tidigt under läsåret uppmanar lärarna sina elever till att försöka stå emot grupptryck, och polisen ökar sin tillsyn över staden när tiden för nollningar är inne.

Då kan man fråga sig varför så många elever fortsätter att delta i dessa ceremonier varje år. Vet de inte vad nollningen Detta medför naturligtvis innebär? Är det grupptrycket massor av skratt och pinsamsom påverkar, eller tycker de heter, men också förnedring flesta att det helt enkelt är och smärtsamma situationer en rolig grej? Elever från LBS, kan uppkomma. Hallands Plusgymnasiet och Drottning Nyheter skrev i slutet av januari Blanka som aldrig fick chansen om en pojke från Varberg som att delta i någon nollning sätidigt 2014 dömdes till villkorlig ger att de hade uppskattat ett dom och 50 timmars samsådant evenemang - så länge hällstjänst efter att ha spottat det inte går överstyr. och sparkat på en elev under höstens nollning.

”Jag hade jättegärna fått chansen att bli nollad, mest för att lära känna sin klass och andra klasser i skolan. Men efter att ha hört historier om hur hemska saker som har skett under nollningar så är jag glad att jag slapp.” - tjej, 18 år. ”Att bli nollad skulle väl varit kul ur min synvinkel. Men tror det är bättre att vi inte fick chansen.” - kille, 18 år. Enligt socialpsykologer är svaret på frågan varför? inte så komplicerad. Initieringsriter som nollning är nämligen inte begränsade till den moderna världen. Hos primitiva stammar i utvecklingsländer förekommer liknande ceremonier, och oftast handlar det om mandomsprov eller andra övergångsriter. Gemensamt för både stammedlemmar och elever vid toppskolor är den bestraffning och förnedring de genomgår under dessa riter. Socialpsykologer menar att en handling som är aktiv, självvald, offentlig och självuppoffrande skapar en inre förpliktel-


se hos människan. Enkelt sett kan man säga att ju mer man kämpar för något, ju mer kommer man att värdesätta resultatet när målet är uppnått. En elev som deltar i en nollning kommer efter att ha utfört diverse aktiva, självvalda, offentliga och självuppoffrande handlingar känna starkare samhörighet till klassen. Det handlar alltså inte om sadism eller psykiska störningar hos de som håller i riterna. Nollning och liknande initieringsriter är helt enkelt urgamla - och omedvetna - processer som stärker medlemmars lojalitet till gruppen, och därmed också gynnar gruppens överlevnad. Så teorin om att elever endast deltar i nollningar på grund av grupptryck kanske inte stämmer till hundra pro-

S

cent. En 17-årig tjej som valde att inte delta i klassens nollning svarar såhär på frågan om hon ångrade sig efteråt: ”Nej det var nog faktiskt mer tvärtom! För de som hade varit med kände nog ganska dåligt samvete och tyckte nog egentligen inte att det hade varit så himla kul.»

”I slutändan är det elevens beslut.” Klart är det i alla fall att eleverna deltar i nollningar på egen risk. Oftast måste de faktiskt betala för att få vara med. «Nollarna» har det stora ansvaret att se till att ingen av de nya eleverna skadas under nollningen, men också föräldrar bör ta sig tid att prata med sina barn om grupptryck och alkoholkonsumtion.

tudentspecial

Men i slutändan är det elevens beslut, och det är eleven som måste leva med konsekvenserna av antingen en lyckad eller misslyckad nollning, oavsett varför han eller hon valde att delta. Notis! Artikeln bygger på boken Påverkan - teori och praktik, av Robert B. Cialdini, och Aronson och Mills studie från 1959.

PRES

ENTE

RAR

Studenten närmar sig med stormsteg. Förväntningarna är höga och nervositeten börjar komma krypande hos tredjeårseleverna. För vissa är framtiden noga genomtänkt, för andra är tiden efter studenten fylld av ångest och oro. Mycket har planerats och mycket ska planeras inför balen och studentdagen. Fokus läggs i detta avsnitt på tiden före studenten den tolfte juni. Här kan du läsa om allt från balmode till studentresor. FOTO FLICKR


Rebecca berättar om:

AYIA FUCKING NAPA

Med 300 restauranger och över 150 barer som inte stänger före gryningen är Ayia Napa det perfekta partystället för festsugna studenter. AV LINNÉA GUNNARSSON

FOTO WIKIPEDIA, PRIVAT

Ayia Napa är staden som

För att komma till stranden fick man ta taxi för en billig aldrig sover. Ett känt resmål bland studenter i Varberg. I en peng. Taxibilarna i staden hade inga taxameters vilket gjorde intervju med fjolårets student att man kunde pruta ner priset Rebecca Månsson delar hon med sig om hur hennes vecka till ett fast pris innan man åkte iväg. Det fanns två stränder i Ayia Napa var. Hon berättar man kunde välja mellan att åka att det var mycket snack om till, den lugna stranden eller parresan de närmsta veckorna tystranden. innan det var dags för planet Rebecca och hennes kompiatt lyfta. sar valde oftast att åka till den Majoriteten var stundeter på lugna stranden för att kunna sola i lugn och ro efter en lång flyget vilket resulterade till en natts dansande på de olika fartfylld flygresa med mycket barerna. Längs stranden stod alkohol och sång. Alla hade det män som sålde färskpressad höga förväntningar och de juice, något som uppskattablev inte besvikna. Rebecca och nio av hennes klasskompi- des enormt i den 30° hettande solen. Solskyddsfaktor och parasar hade bokat resan tillsamsoll var ett måste för att skydda mans. De bodde på hotellet sig mot den starka solen. För de Elgonia, ett stenkast från den som ville festa dygnet runt fanns omtalade bargatan. Gångavstånd till både restauranger det strandbarer med DJ som och supermarkets dock en bit spelade musik hela dagarna på den populära stranden Nissi ifrån den vackra stranden. e Beach. .s ng

ll a

:

Vi

50 cl öl på flaska: 4 euro 1 flaska vin: 12 euro Pizza: 10 euro Sallad: 7 euro Hamburgare: 7 euro Souvlaki: 10 euro

Efter en hel dag i solen begav sig de flesta hemåt fram emot kvällen för att göra i ordning sig och gå ut och käka. Det var lätt att man glömde av att dricka vatten och äta i den värme som man befanns sig i, men Rebecca och hennes gäng var noga med att äta en rejäl måltid om dagen.

En vanlig syn på gatorna i ”Napa”.

Efter besöket på restaurangen begav sig de flesta ner till närmaste supermarket för att köpa in kvällens alkohol. Senare samlades man på varandras balkonger, då det var dags att komma igång med förfesten. När klockan närmade sig midnatt gick de längs bargatan för att välja kvällens bar. En stark favorit var baren Grabbarna Grus. En annan rolig bar var The Flintstones Bar, som man bara måste testa. Rebecca tipsar om att köpa ett partypaket där en barrunda och en biljett till partybåt ingår. På barrundan går man tillsammans från bar till bar och allting avslutas på Grabbarna Grus. Detta brukar vara något som uppskattas av många. Klockan 04.00 på natten vinglar de flesta hem längs bargatan. Sedan väntas några timmars sömn innan det är dags igen. Rebecca summerar resan som en fartfylld och rolig resa som man blir ett minne för livet.


V

ad är väl en bal på slottet...

Fest, glitter och glamour. Baldejten, kläder och färger är spikade, och för tjejerna är hår, smink och naglar äntligen fixat. Efter månader av planering står äntligen den stora dagen vid dörren, och trots alla olika utstyrslar är upplägget i princip detsamma. 17.00 Baldeltagarna anländer till Brunnsparken i Varberg och förbereder sig för paraden ner till Societén. Som andra år är ingen av deltagarna den andra lik. Vissa anländer i limousin medan vissa nöjer sig med en vanlig bil och kläderna sträcker sig allt från vardagliga stilar till fluffiga prinsessklänningar och kostymer. Trots detta är engagemanget runt de deltagande detsamma. Familjer, vänner och släktingar har kommit för att se de fina paren och självklart föreviga ögonblicken med foton. 17.30 Efter en tid bland alla åskådarna och fotograferna i folksamlingarna anländer gästerna till Societén där mingel med champagne och posering står på schemat. 19.00 - 22.00 Gästerna börjar gå in i salarna och sätta sig vid ned vid borden. När gästerna är på sina platser kommer det hållas en välkomsthälsning och ett välkomsttal innan förrätten serveras. Fram till 22.00 varieras kvällen med maträtter, skål och låtar med bandet. 22.30 När middagen är över börjar valsen för gästerna, och den varar i ungefär 15 minuter. Kvällen fortsätter senare med en mix av både DJ:ns låtar och bandets musik, tills gästerna beger sig hemåt efter en oförglömlig kväll.

Vi har frågat Alfred och Linnea om deras personliga upplevelse av balen. Alfred Handin Utgångsår 2013 Vad gjorde du innan balen? Hur förberedde du dig och hur firade ni innan? ”Innan balen var vi hos en kompis som fixade förfest, så drack vi lite så man kunde gå utan problem, haha. Sen fick vi skjuts ner till balen av min baldejts pappa så vi hade ingen speciell bil som vissa har, men just då var det lite nervöst”. Levde balen upp till dina förväntningar? ”Underhållningen under kvällen var väl helt okej, men då satt vi och vid borden fortfarande och typ pratade och drack. Men sen när det var dj som spelade var alla uppe på dansgolvet och det ägde! En vanlig utekväll i Varberg märker man av att stämningen inte är lika bra, men på balen var exakt alla var lyckliga och taggade så de var lätt en av de bästa kvällarna i mitt liv! Hade roligare på balen än själva studenten faktiskt, så det var bättre än förväntat och den roligaste studentdagen”. Hur mycket pengar la du på balen? Blev det mer eller mindre än vad du trott? ”Det vad mamma som betalde, så jag vet faktiskt inte”. Linnéa Apelqvist Utgångsår 2012 Vad gjorde du innan balen? Hur förberedde du dig och hur firade ni innan? ”Samma dag på förmiddagen var jag hos min systers kompis som gjorde mitt hår, lockade det och gjorde en enkel uppsättning. Sen sminkade min syster mig. Efter lunchtid så åkte jag hem till min kompis i Apelviken som skulle

ha förfest. Där va alla mina vänner samt deras dater. Jag visste ju knappt vem jag skulle gå med så jag va där ensam och sen så träffades vi på torget typ 20 min innan vi skulle gå ner till societén. (PINSAMT) haha”. Levde balen upp till dina förväntningar? ”Alltså jag skulle ju gått med en annan kille först och sen dissade han mig så det blev ju lite konstigt med honom som jag gick med. Jag visste knappt hur han såg ut och vi hade inget att prata om så det blev väldigt stelt och pinsamt. Så det var lite tråkigt att det blev så. Men själva balen blev över min förväntan. Det var verkligen jätteroligt. Har man möjlighet tycker jag alla ska göra det! Man får nog inte så många tillfällen i livet att känna sig så uppklädd och vacker! Maten var en besvikelse. Man betalade ändå typ 750 spänn och maten var verkligen jätteäcklig, så det tyckte jag var dåligt. Men musiken och allt var toppen, sen kunde man bli fotad i ett rum vilket jag tyckte var kul, så har man ett fint minne ifrån kvällen!” Hur mycket pengar la du på balen? Blev det mer eller mindre än vad du trott? ”Biljetten kostade 750: - (om jag inte minns helt fel, var ju dyrare för mig eftersom jag inte gick på ps) Klänningen kostade 4500: - Så 5250: - Det är ju väldigt mycket pengar för bara en kväll. Men det var där jag tänkte mig jag skulle hamna. Trodde nog 5500: - för jag hade spanat in många dyra klänningar”. AV JOHANNA ALVARSSON FOTO FLICKR


LÅT DIG INSPIRERAS

1

2

BALEN 3

5

4

6

7

5 4 1

2

3

DAM 1. Forever Unique, 2400:2. NLY Eve, 799:3. NLY Shoes, 349:4. NLY Shoes, 349:5. New Look, 249:6. Michael Kors, 960:7. Rock’N’Rose, 400:-

HERR 1. Reclaimed Vintage, 198:2. Ecco, 999:3. Din sko, 399:4. Burton Menswear London, 399:5. BLÄCK, 1499:-


Studenten - längtan eller förtvivlan? Studentdagen - den dag jag drömt om så länge. Jag har ju hört om det från tidigare år, studenternas lyckligaste dag i livet. Jag har flera gånger sett de vita klänningarna, skorna, kostymerna, och plakaten med de fina eller rent ut sagt pinsamma bebisbilderna. När jag sett alla andra galna av lycka så har jag ju inte velat annat än att stå i deras skor. Senaste gången var tio månader sedan, och om två månader står jag där själv. När jag frågat tidigare studenter vad som var bäst på gymnasiet så var det trean och alla studentfester, och det jobbigaste året var tvåan. Om någon skulle fråga mig, så skulle jag säga att trean var både det bästa och jobbigaste. Studentfesterna, studentresa, balen och hela studenten… Jag såg fram emot hela året, ”det stora partyåret”, och det gjorde jag och alla andra helt rätt i. Studentåret är verkligen once in a life-time och allt bra jag hört om det stämmer in till 100 %. Jag har ju sett fram emot detta ända sedan den dagen jag först hörde om den, och det är minst sagt ett stort festfixande som gör att jag knappt kan hålla mig i två månader till. Samtidigt som jag känner en längtan och glädje som inte går att beskriva inför studenten, så är det klart att jag känner av nervositeten och pressen inför slutet. Tankarna flyger tillbaka till nionde klass när jag skulle göra gymnasieval, byta skola och få nya klasskompisar. Då fick jag nästan samma fråga som jag får nu, fast istället för ”Vad har du valt till gymnasiet?” så är det ”Vad ska du göra efter studenten?”. Efter ett skolliv av 13 år, så vet jag fortfarande inte, och det är jag inte ensam om. De flesta av oss som tar studenten i år kan fortfarande se ut som stora frågetecken när någon frågar. Jag har ju alla världens möjligheter att göra vad jag vill med mitt liv, men ändå så vet jag inte vad jag vill göra. Samtidigt som jag släpps mot frihet så kan man säga att jag släpps mot en osäkerhet. Jag har haft riktlinjer att gå efter hela livet i skolan, men nu ska jag för första gången ta helt eget ansvar. Ingen kan göra ett val åt mig och jag drar själv i strängarna. Men samtidigt kommer jag på att det inte behöver finnas någon stress, för jag har all tid i världen. Jag har ingen deadline för att uppnå det jag vill, det är bara jag som sätter gränserna. Startskottet för mitt liv är den 12 juni. Det är då jag kommer fira med alla andra studenter att vi ska ut i livet som nya människor; självständiga och vuxna. Vi kommer äntligen bli ”de stora” och nå det där livet, det som aldrig verkat komma närmre även om dagarna gått. Trots stress inför den stora dagen så kommer det bara finnas glädje och skratt, men framförallt så är det den dagen jag och alla andra tredjeårselever jobbat för i tre gymnasieår, och det är en dröm jag velat nå längre än så.

Månadens krönikör Johanna Alvarsson


STUDENTMODE Studenten AV CAROLINA BENGTSSON

DAM Vit axelbandslös klänning - NLY Trend Vit klänning med spets - Xenia Klocka i guld - Michael Kors Armband - NLY Trend Espadrillos - Replay Rosablommiga skor - Defeeter

HERR Strumpor - Happy Socks Klocka - Triwa Ljusblå kavaj - H&M Svart kostym - BK Herr Flugor - Minsmoking.se


MODE I detta numret välkomnar vi på modeavdelningen våren med öppna armar. Vi fokuserar på vårmodets fantastiska färger, material och former. Vi bjuder på allt från vårens hetaste nyckelplagg och hur du matchar dem till plaggen du redan har i garderoben. Vi har även tagit fram vårens hetaste färger, reportage med de lysande Varbergsbutikerna Björn E och Surfers Paradise, samt lyx vs budget varianter av måsteha-plagget skinnjackan.

budget VS lyx SKINNJACKA

VS Topshop, 180£

H&M, 399:-

VS H&M, 599:-

Stayhard, 2495:FOTO Fredrik Etoall/JC


mode

BLÅTT É FLOTT AV REBECCA JOHANSSON

DAM Byxor - Zara, 499:Nagellack - H&M, 29:Skor - Zara, 399:-

Jacka - NLY Trend, 499:Bikini - H&M, 129:Klänning - Zara, 549:Sporttopp - H&M, 129:-

HERR T-shirt - Topman, 175:Hörlurar - Urbanears, 598:Skjorta - Zara, 399:-

Skor - Nike, 1399:Badshorts - River Island, 125:Keps - New Era - 349:-


Unikt för Varberg Butiker du endast hittar i Varberg AV CAROLINA BENGTSSON & REBECCA JOHANSSON FOTO KRISTINA LINDQVIST, FLICKR, WIKIMEDIA

Butik Björn E På östra långgatan i Varberg finner du en stilren butik på 60kvm fyllt av smakfullt mode. Butiken har igenkännande märken som Acne, Whyred, Tiger, Hope och Diesel samt mycket, mycket mer. Butiken har funnits sedan augusti 2010 och grundades av ägaren Björn Eriksson. Björn öppnade butiken för att på sikt kunna skapa ett eget varumärke. Enligt honom är det en större chans att synas i modebranschen via butiken samt att det fattades en Stockholms-influerande butik i Varberg med det stilrena svenska modet. Björns syr och skapar även kläder själv då drömmen är att få skapa en egen kollektion. Under två år har även butiken medverkat i eventet ”Girl’s night out ”-på bildepån. Eventet har bestått av modevisning, gungande musik, utställning av sportbilar från Renault samt mat o dryck från Societen. Mer information hittar du på Olivia Larssons och Linnea Jakobssons blogg modeisinnet.blogg.se, eller på Björn E’s facebooksida.

Surfers Paradise Surfers Paradise är en butik som funnits i Varberg sedan år 1985 och de specialiserar sig på surfing i alla dess former. I butiken kan man finna utrustning som våtdräkter, bagar, fenor m.m. De säljer även kläder, skor, accessorer och smycken till både tjejer och killar. De är återförsäljare till klädmärken som Billabong, Analog, Neff, OBEY, Ripcurl och många fler. Surfers Paradise gör stora inköp och kan därför hålla priserna låga. Varorna ligger även alltid på lager, vilket gör att de kan leverera direkt till kunden. De har aldrig öppet under vintertid och försöker därför köpa in fjolårets varor till det bästa priset. Deras utbud gör det lätt för dig att finna de bästa brädorna, kläderna och den bästa utrustningen just för dig och din plånbok. Mer information hittar du på hemsida surfers.se


STYLA DINA BASICS 1.

2.

Här finner du inspiration till hur du kan styla dina mest basic plagg - den vita tröjan och jeansen!

3.

4. 5.

9.

6. 8.

DAM

1. Grön kappa - Zara 2. Transparent blus - Zara 3. Svart sko - Scorett 4. Sandal - Nelly 5. Koppartopp - Zara

7.

6. Mönstrade skor - Nelly 7. Långärmad topp - Asos 8. Gul blus - Zara 9. Collegetröja - Asos

HERR 1. Collegetröja - Asos 2. Grå/röd - Colour Wear 3. Korallfärgad streetsko - Laki 4. Skinnjacka - Asos

5. Flerfärgad streetsko - Nike 6. Gul T-shirt - Adrian Hammond 7. Blå/vit skjorta - Asos 8. Mörkblå skjorta - Junkyard

2. 4. 3. 1.

5.

7. 6.

DAM

1. Stickad tröja - H&M 2. Paljettkjol - Zara 3. Kaftan - H&M 4. Mönstrade shorts - Asos 5. Snörboots - Scorett

6. Blå byxor - Zara 7. Volangkjol - Zara 8. Boots - Bianco 9. Jeans - Zara

HERR 1. Svarta byxor - Zara 2. Jacka - Junkyard 3. Strumpor - Happy Socks 4. Jeans - Zara

5. Stickad tröja - H&M 6. Streetsko - Nike 7. Shorts - Asos


UTESTÄLLEN I VARBERG AV CAROLONA BENGTSSON FOTO FLICKR

Grappa är mest känt för att vara mingelcentrumet under sommarsäsongen. Det ligger centralt i Brunsparken och har både en trevlig mingelsalong där man kan äta lätta rätter och mingla runt samt en restaurangdel var man kan äta och dricka gott. Grappa riktar sig till en äldre målgrupp men kan under sommarhalvåret även locka yngre gäster. Mer info hittar du på grapparestaurang.se

Harrys restaurang och pub bjuder på en trevlig miljö, bred och prisvärd meny samt ett stort utbud av dryck och nöjen. På fredag- och lördagkvällar dunkar lokalen av festmusik och glada skratt under popquizomgångar. Under sommarhalvåret finns det givetvis ett större utbud av evenemang under veckodagarna. Harrys riktar sig till en äldre målgrupp då det ofta har leg över 20. Mer info hittar du på harrys.se

Hamnpaviljongen är som turistbyrån beskriver det ”strandhaket mitt i stan” med Varbergs största uteservering. Det ligger mellan Hamnen och Socitensparken och serverar allt från hemmagjorda hamburgare, pizzor och sallader, till goda drinkar och dunkande musik. Mer info hittar du på www. facebook.com/HamnpaviljongenVarberg

HUNGRIG? AV OLIVER DANHAGE FOTO FLICKR

Espressohouse

1. Väldigt mycket besökare. 2. Finns både sallader, massor med kaffesorter, och normalt utbud på fika. Perfekt för att bara ta en god kaffe eller fika. 3. Lite dyrare för bara vara ett fik. 3/5 groggar

Big boys

1. Mycket besökare. 2. Väldigt god mat med stort utbud. 3. Dyrast av dessa men definitivt värt det. 5/5 groggar

Café Mignon

1. Väldigt mycket besökare. 2. Bra mat och fika med stort utbud 3. Normala priser 4/5 groggar

TES

TA R

Lorensberg café & bistro 1. Inte jättemycket besökare. 2. Väldigt god mat med bra utbud . 3. Normala priser. 2/5 groggar


Fräsch limekyckling på en halvtimma

Olivers saffranspasta med räkor

På bara 20 minuter!

Ingredienser: 2 kycklinglår smör ½ lime 2 dl crème fraiche salt och svartpeppar efter smak 1 tsk soja 1 msk honung ½ hönsbuljongtärning 1 dl vatten Så här gör du: Smält smöret i en panna och skär kycklingen till mindre bitar. Lägg kycklingbitarna i pannan och låt de steka tills de är genomstekta och fått en fin gyllenbrun färg. Krydda med salt och svartpeppar efter smak. Bland ihop crème fraichen, honungen, sojan, vatten och hönsbuljongen i en gryta och pressa en halv lime över. Blanda ihop allt till en slät sås och glöm inte att hönsbuljongen ska vara nersmulad. Tillsätt kycklingen i såsen och låt koka på medelvärme i 5-8 min. Klar för servering!

Extra tips! Krydda kycklingen med några nypor curry!

Ingredienser: 400 g pasta 3 dl matlagningsgrädde 1 pkt saffran 200 g räkor utan skal 1 röd paprika Fetaost, rucola, valnötter, salt och peppar efter eget omdöme. Så här gör du: Koka pastan i saltat vatten efter hänvisningen på paketet. Skiva paprikan och låt den steka i någon minut, bara så den blir mjukare. Blanda matlagningsgrädde, paprikan, saffran, valnötter och räkorna. Låt det koka så det blir varmt, men låt det inte koka för länge då finns det risk att räkorna blir sega. Salta och peppra efter smak. Lägg på fetaost och rucola när allt ligger på tallriken!

AV OLIVER DANHAGE FOTO OLIVER DANHAGE, FLICKR


SPORT sport

GROGGs sportreportrar har träffat några unga duktiga idrottsprofiler ifrån Varberg. I detta avsnitt kan du läsa om Elin Palmqvist, Rasmus Hesslow, Jesper Norman, Ida Lindqvist, samt Marcus Stjernström. Alla sysslar de med olika sporter, allt i från handboll och fotboll till simning, vindsurfing och rodd.

AV ELIN ANDERSSON FOTO NIKE KRUNERS

SIMNING

en social sport Elin Palmqvist, 18 år, tränar simning i klubben Varberg-Falkenberg Sim. Hon bor med sin mamma och pappa i Träslöv, Varberg. Simning har hon hållit på med i princip hela sitt liv eftersom hennes familj alltid varit engagerade inom sporten. När vi frågar henne varför hon simmar svarar hon ”Jag hade inte något annat val än att börja simma”. Pappa Hans och mamma Annelie introducerade simningen tidigt. Elin fastnade för sporten i tidig ålder och hon tror det beror på alla människor hon träffar på tävlingar runt om i Sverige, samt att det är så kul att vinna och få utmana sig själv. Idag tränar hon sju pass med simning och två pass på gymmet varje vecka. Utöver det åker hon på tävlingar cirka två gånger i månaden, och jobbar dessutom som simtränare för små barn de helger då det inte är tävling. Tävlingarna befinner sig runt om i Sverige, ofta i Skåne och Göteborgsområdet. På tävlingarna träffar hon och

hennes klubbmedlemmar andra klubbar vars medlemmar de lärt känna under åren. ”Vi är lite som en enda stor simmarfamilj” säger Elin.

Vilka är dina styrkor? ”Jag är fierce, fast & fabulous”.

Hennes favoritgrenar är bröstsim och frisim. Hon simmar dessutom helst korta sträckor och kallar sig därför sprintsimmare.

Vilka är dina mål? ”Ett långsiktigt mål är OS. Kortsiktigt är mitt mål att uppnå kvaltid i individuellt kval till SM, samt förbättra mina tider i övrigt”.

När GROGG frågar henne om tidigare tävlingar svarar hon ”Oj, det är för många för att minnas” med lite ironi i rösten. Sedan fortsätter hon att berätta att hon deltagit i Svenska ungdomsmästerskapen, även kallat Sum-sim, vid ungefär fem tillfällen. Lika många gånger har hon simmat SM/JSM. Nästa stora tävling är SM som hålls ungefär en vecka efter studenten. Träningslägren är något av det bästa med simningen. Elin och hennes klubbkompisar har haft träningsveckor på spanska orter som Alicante, Calella, Fuertaventura och Málaga. USA har även varit destinationen för ett träningsläger. Andra positiva faktorer med sporten är att det är bra träning, kul att träffa människor och att den ger individuell utmaning.

…och svagheter? ”Har inga”.

Var ser du dig själv om 10 år? ”I framtiden tror jag kommer bli lite som pappa Hans. Jag är engagerad inom simningen, kanske som simtränare, och är omringad av ett par ’miniElinar’”.


Ida Lindqvist om

laget åkte därefter ut på målskillnad. Tvååkers IF lämnade Göteborg som femma i Sverige. Ida har även deltagit i ett landsAV ELIN ANDERSSON BILD PRIVAT lagsläger på Bosön, Lidingö, 2012. Dock skadade hon sig GROGG har pratat med Ida där. Vanligen spelar hon vänLindqvist, 16 år, från Tvååkers sterback, innermittfält eller vänIF:s damlag. Hon går räddningstjänst på Drottning Blankas ster yttermittfält. Hennes styrkor är hennes teknik och spelförGymnasieskola. Fyra dagar i veckan har hon fotbollsträning ståelse. En svaghet hos sig själv anser hon är styrkan. och tre gånger har hon fysträning i skolan. Ida har spelat Målet är att bli så fotboll sen hon var sex år och när hon var yngre provade hon bra som möjligt på även på innebandy, tennis och fotboll, och en dröm är att få spela i en volleyboll. Men det enda som toppklubb utomlands. Ida fastnade för var fotbollen. Till exempel Olympique Lyon i I februari hade laget precis börjat träna utomhus igen, men Frankrike, eller i någon klubb i inomhussäsongen var inte riktigt USA. Det enda negativa anser slut. I slutet av mars spelade hon hon är att fotbollsträningarna SM-slutspel med F17 i Göteborg, tar mycket på hennes fritid, samt att skolan ofta kommer i där Tvååkers IF mötte sju anandrahand. Men Ida håller ihop dra lag. Turnering avrundades med ett mål i från semifinal, och det bra. Samspelet mellan

FOTBOLL

Marcus Stjernström om

RODD

AV OSKAR GUNNARSSON FOTO PRIVAT

Berätta lite om dig själv, om rodd och dina mål med sporten. Mitt namn är Marcus Stjernström, jag och 17 år gammal och studerar samhälle inriktningen på Peder skrivares gymnasieskola. Jag började med rodd vid åtta års ålder eftersom det har varit en tradition i vårt släkte, både min mamma och morbror har tränat det. Jag startade med rodd i Varbergs roddklubb men vid senare ålder gick jag över till Falkenberg roddklubb på grund av utveckling. Mina mål med rodden är att komma upp i världsklassnivå och vinna OS-guld samt VM-guld.

För den som inte har en aning om vad sporten går ut på, hur skulle du beskriva den? Rodd är ett sätt att få en båt att ta sig framåt med en åra eller åror. Ror gör man oftast med två åror, men i tävlingsrodd med flera roddare använder med en åra per person. När man är ensam i båten kallas det för att vricka eller i dagligt tal att ”ro enkelåra”. Tävlingsrodd är en sport för lugna vatten. Det bästa banorna finns i långsmala sjöar och vattendrag där blåst och vågor inte ställer till alltför mycket besvär. Rodd är en vacker sport. Roddlagets perfekta, samtrimmade rörelser och sammansvetsade viljestyrka hör till det finaste man kan uppleva inom någon lagsport. Inom rodd förekommer i princip två båttyper: dubbelårsbåtar, även kallat “scullers”, respektive enkelårsbåtar. Besättningens storlek kan variera.

fotbollen och skolan fungerar oftast bra. Träningstiderna ligger de flesta gånger precis efter skolan och det är en fördel. Läxor gör hon i skolan eller på helgerna. Trots att det ibland är svårt att få ihop fotboll, skola och kompisar så ser hon positivt på att spela fotboll. ”Jag älskar spelet. Att få träna. Träffa kompisar. Allt i en enhet” säger hon.

står av intervaller, långdistans och många timmar på roddmaskinen. Jag försöker träna året runt så jag håller mig i form till nästkommande säsong. Under sommaren tränar jag varannan helg och under vintertid inte lika tätt, kan hända att jag tränar någon gång. En vanlig vecka består utav sju stycken träningspass, men i samband med tävling tränar jag betydligt mindre så jag har mer kraft och energi under tävlingens gång.

Vilka tävlingar har du deltagit i? Jag har deltagit i tävlingar som småregatter, SM vilket jag har vunnit två stycken guld i, både dubbel och kvadrupel, Baltic cup som äger rum i Polen och Ryssland, NM, nordiska mästerskapen, i Stockholm samt långlopp på våren som är fem kilometer i ”singel” eller ”tvåa” (en åra eller två) då jag tävlar med samma personer i ”dubbel” medan det i ”kvadrupel” Vart tränar du, och hur ser en van- varierar. lig träning ut? Under en säsong tränar jag rodd Var ser du dig själv om tio år? på Falkenbergs roddklubb sex Om tio år befinner jag mig i världsgånger i veckan om vädret til�klass, förhoppningsvis deltagit i OS låter, om vädret inte tillåter tränar och vunnit två stycken VM guld. jag på gym. Roddträningen be-


Jesper Norman om

VINDSURFING AV OSKAR GUNNARSSON FOTO PRIVAT

Berätta lite om dig själv och om surf ”Mitt namn är Jesper Norman och jag är 18 år gammal, snart 19. Jag studerar på Peder Skrivares gymnasieskola. Första gången jag provade vindsurfing var jag sex år gammal och det var nere i Italien på ön Sardinien, dock så provade jag bara på lite grann. Sedan när jag var åtta år gammal så flyttade jag och min familj ifrån Schweiz till Sverige och då drog det igång mer, då min pappa surfat sedan 80-talet. Jag började följa med min pappa ner till Apelviken varje gång han skulle surfa, sedan dess har det bara fortsatt rulla på”.

också! När jag kör så försöker jag bara ha så kul som möjligt! Jag brukar försöka värma upp lite med de tricken jag kan och sedan fortsätta med det jag tränar på. Just nu tränar jag på dubbla trick och air moves. Dubbla trick betyder att man gör trick som kombinationer, alltså direkt efter varandra, och air moves betyder att man gör höga snurrar, som 360 graders rotation och ibland 540 graders rotation. Jag har inte särskilt mycket resultat som jag strävar efter, utan jag går mer efter mina mål med den kommande säsongen. Årets mål är att jag ska delta i minst en Europa cuptävling. Jag surfar för jag brinner för det och alltid tyckt att det är det roligaste som finns!”

lingar i Sverige, men jag har cirka fem stycken freestyle tävlingar och tre stycken vågtävlingar kommande. I år ska jag även delta i danska cupen och förhoppningsvis en Europa cup-tävling. När jag tävlar försöker jag bara ta det lugnt och inte stressa upp mig själv, det gjorde jag alltid förut och då blir det bara mycket misstag. Jag försöker inte känna någon press, utan gör så gott jag kan och försöker ha roligt och lära mig utav de andra surfarna”.

Vilka är dina styrkor och svagheter? ”Mina styrkor har under det senaste året definitivt blivit fart, att lyckas behålla farten Vart tränar du, hur tränar du och Hur mycket tränar du? genom trick, och göra fler trick vilka är dina mål? ”Vart jag tränar vindsurfing be- ”Det beror helt på hur det blåser. efter varandra. Jag har även börjat få bättre höjd på tricken ror helt på vindriktningen, men Vissa veckor blir det ingenting alls, och vissa kan de bli sju daoch bra kontroll. Mina svaghemin favoritplats är läjet, därför ter är väl att jag lätt tappar foatt det är renast vågor, men jag gar i veckan”. kus, då händer det att jag gör surfar även mycket i norra näs och Apelviken. Det händer att Hur ofta tävlar du, och vad är bra mycket små missar. Men också när kameran tas fram, då gör jag åker upp till fiskebäck i Gö- att tänka på? ”Det är inte särskilt många tävjag också mycket småmissar”. teborg och kör med andra där


Var ser du dig själv inom tio år? ”Om 10 år vet jag inte riktigt vart jag är, jag hoppas att jag fått lite fler sponsorer och lyckats tagit mig upp till världscupen så jag får chansen att åka runt och tävlar i några av de större tävlingarna”.

för att köra två gånger på en vecka sedan vänta ytligare en vecka och köra två till”.

Hur ser en säsong ut? Tränar du året runt? ”Jag surfar så länge det inte är is över havet! är det is så åker jag till gymmet istället. Annars Finns det några nackdelar med kör jag året om, och försöker sporten? åka utomlands minst en gång ”Nackdelarna är ju definitivt att varje år”. det måste blåsa bra för det ska gå att träna, vilket det inte gör allt för ofta i Sverige. Man lär sig så mycket fortare när man reser bort till ett ställe där det blåser oavbrutet så man får chansen att surfa varje dag, istället

HANDBOLL MED

RASMUS HESSLOW

AV ELIN ANDERSSON FOTO ANNA GORDH

Rasmus Hesslow är arton år och spelar idag handboll i HK Aranäs, Kungsbacka. Rasmus började spela när han var elva år, och då i klubben HK Varberg. Anledningen till att han började med handboll var för att hans bröder spelade. Tidigare hade han spelat lite fotboll. När vi ställer frågan om varför han spelar just handboll, svarar han: ”För att bli lite ’fit’ kanske” och skrattar. I HK Aranäs trivs han bra. Fyra gånger i veckan tar han tåget till Kungsbacka. Utöver fyra handbollsträningar per vecka gymmar Rasmus. Sen får vi inte glömma att det är matcher nästan varje helg under handbollssäsongen. Det roligaste

anser han är att vinna och att få göra mål. Nackdelarna är de tidskrävande resorna, samt skadorna. Rasmus har sedan ett tag tillbaka haft problem med knät. Vi ställde ytterligare frågor till Rasmus:

”Det måste vara att jag alltid ger allt”.

Vad har du för mål med ditt handbollsspelande? ”Jag vet inte riktigt. Jag har inga proffsdrömmar, men jag skulle gärna spela i högsta eller nästhögsta serien”.

Nästa säsong har Rasmus planer på att börja i HK Varberg igen. I Aranäs har han inte utvecklats så mycket som han hoppats på, mycket beroende på skadeproblemen. Efter studenten kommer han troligtvis jobba i Varberg och vill då komma ifrån pendlandet mellan Varberg och Kungsbacka. I mars spelades SM för Rasmus del. HK Aranäs slutade på en sjätteplats.

Vilken position spelar du på? ”Vänsterkant”. Vilka är dina styrkor som handbollsspelare?

… och svagheter? ”Min nervositet ser jag som en svaghet”.


Body Butter 79:Läppcerat 30:-

ERBJUDANDE! Body Butter + Läppcerat 100:-

Vi driver UF-företaget, 4U-UF. Vår affärsidé är att sälja egentillverkade body butter och läppcerat av bara naturliga ingredienser. Body buttern doftar av kokos och vanilj, som kommer från äkta ekologiska vaniljstänger. Ceratet innehåller en olja från mandariner som ger en fräsch och söt citrusdoft. Naturligt 4U helt enkelt!

foryouuf@hotmail.com

Vår affärsidé är en enkel tygficka till kreditkort eller sedlar som du smidigt kan fästa på ditt BH-band eller på bältet. Detta gör det lättare för dig att hålla koll på dina pengar och stöldrisken minskar betydligt. Vi tillverkar vår produkt själva. Vi använder oss av ett behaglig svart tyg som ”andas” och är strechigt, man kan jämföra det med tyget som används till baddräkter. Vi har valt just detta pågrund av att det ska vara så skönt mot kroppen som möjligt. Vårt huvudmål med produkten var att den skulle kunna användas varje dag samt att den inte skulle synas eller störa. Vi valde först att specificera oss mot tjejer därför att det är just den kön kretsen som oftast inte har tillgång till bra fickor på kläder. Men under våra första försäljningar märkte vi att intresset för vår produkt också fanns hos killar, därför valde vi att också anpassa vår produkt så möjligheten till att fästa den i midjan också skulle fungera.

brapocketuf@live.com brapocketuf@live.com www.brapocketuf.hemsida24.se www.brapocketuf.hemsida24.se

Grogg  

En elevtidning av medieeleverna i 11SA på Peder Skrivaresskola.

Grogg  

En elevtidning av medieeleverna i 11SA på Peder Skrivaresskola.

Advertisement