Page 1

JMT

Mariah Tobin, AIAS


PRESERVATION AS PROVOCATION

RURAL VISIONARY

REVELATION

TEKAMAH WELLNESS CENTER


TEKAMAH WELLNESS CENTER Location: Tekamah, NE Project Type: Health Care Description: The overall focus of the studio was to determine causes of small-town American decline, especially within the main street corridors. The objective was to create an architectural strategy that would help move these towns forward. This architectural strategy was to incorporate, along with a health/wellness program, a residential, a commercial, and a community-driven program. The project site sits on the northern edge of Tekamah’s main street corridor. It lies just south of the K-12 school and shares half the site with the Tekamah creek. The Tekamah Wellness Center is centered around the idea of creating a communityoriented site that will supplement one’s health and wellness. Through the programming and site location, the project was able to establish a wellness campus that can facilitate the 7 dimensions of wellness: social, emotional, spiritual, environmental, physical, occupational, and intellectual.


REVELATION Location: London, England U.K. Project Type: Office / Commercial / Religious Team: Amina Cheikh, Mei-Ling Krabbe, Mariah Tobin Description: In today’s economy, smaller parish churches are struggling. There are many factors that have institute this rapid decline, but one such factor is these churches fail to attract new and younger parishioners. This inability is most often due to a lack of space. Our project was to create this needed space with the small, famed church by James Gibbs, St. Mary le Strand. We were tasked with providing the church with two to four below grade floors whilst incorporating programming that would help attract the public and youth as well as financially sustain the parish. Our design proposal, Revelation, is a space where people can congregate to share, think, and discuss ideas. In the co-lab and coffee bar, people may exchange ideas, iterate off them and come up with even better solutions. The yoga studio provides a peaceful space where one can get lost in their thoughts. Ultimately parishioners and locals have a haven in Revelation to work together as a community.


RURAL VISIONARY Location: Adams County, NE Project Type: (Pre-K - 6) Elementary School Team: Maddison Diggs, Mariah Tobin, Jessica Svehla Description: Adams County Elementary school is a consolidation of three area elementary schools in Adam County Nebraska. Our goal for the design was to create a learning environment for students to engage with material though cross disciplinary teaching methods, which promote collaboration and experimentation while catering to multiple intelligence learning styles. Our design incorporates experiential learning through various learning zones for different types of curriculum and learners. Central to all classrooms are the Experiential Learning Pods where students can engage with material in a hands on manner. These pods also prompt cross disciplinary learning as they can collaborate across subjects. Next to these pods are the Elective Pods. School grades are divided into four zones with two grades per, allowing for students to work with differing grade levels. Outside the classrooms zones are breakout spaces - flexible for all types of teaching methods; whole class, small group, and individual.

KINESTHETIC

MUSICAL

SPACIAL

NATURALISTIC

INTERPERSONAL

LINGUISTIC

INTRAPERSONAL

LOGICAL


PRESERVATION AS PROVOCATION Location: Plano, IL Project Type: Visitor Center Description: The Farnsworth House, one of the most iconic twentieth-century buildings deserves a Visitor’s Center that can appropriately acknowledge the Farnsworth House through subtle abstractions, and create a mental /physical connection with the house. These re-envisioned abstractions allow the center to situate comfortably within the present while referencing the past. Three strategies of sustainability are incorporated into the building. The first half of the building functions as a thermal mass, the second half of the building has floor to ceiling curtain walls incorporating new solar harvesting glass called Transparent Luminescent Solar Concentrator (TLSC) created by researchers at Michigan State University. The third sustainable design strategy is natural ventilation. The pillar serves the dual purpose of support and air stack; vents are located on the exterior face and on top of the pillar bringing wind up through the duct and dispersing it throughout the building. To preserve the idea of this site as an architectural pilgrimage, the building would be located where the current visitor’s center sits. Once a visitor exits the Visitor’s center and passes over the Rob Roy Creek they enter a different world, passing through back to the time of Mies van der Rohe.

Heat absorbed into the building

Heat released into building and expelled by ventilation Air is circulated through a ventilation system located in the building column

2018 Teaser Portfolio  
2018 Teaser Portfolio  
Advertisement