Page 1

TORSTAD

5 på gata-

TIDENE

med 17.mai?

hva er best

Torstag 24. mai 2012 Nr. 1 Uke 21. 1. årgang Løssalg kr. 25,00,-

Klar for OL Mariusz og sønnen hans Bartosz er

Les mer S. 2 Foto: h.uib.no

klare for å fekte i London fra den 27 juli til den 12. august. Les intervjuet med Mariusz Piazecki side 4.

Storstreik statsannsatte streiker for første gang på 28år. Les side: .....

Foto: bygdofekting.no

Kan bli Slaktet Det er for mange

Stemningsrapport fra Tigerstaden 22. mai Sol og blå himmel rammer Oslo hele ettermiddagen på tirsdag. Foto: Maria Grefberg

hester på Bunes gård og hestene må finne etnytt hjem ellers kan de bli slaktet.

Borgelig konfirmasjon? Leder side ......

Les mer side 3

5 på gata-


hva er best med 17.mai? skrevet av Leo Moe

Nordmenn velger Spania. Hvor drar egentlig nordmenn i sommerferien? Vi har vært på Aker brygge og lett etter svar.

17. mai har helt siden 1814 vært en viktig helligdag og har skapt glede siden, men Spania er favoritten blant hva er det egentlig folk og fe liker med de som drar til utlandet.Dette er denne dagen? sannsynligvis på grunn av det fantastiske været vi i Yngve(62): At det en festdag for alle og at Norge så sårt trenger. Hele 10% av Norges barn står i sentrum. befolkning drar til Spania i sommerferien. Rett bak Unni(44): Stemningen og at det er et ligger Hellas med 9% som viser at nordmenn bryr symbol på fred og demokrati. seg relativt lite om finanskrisene. Når hver Brage(7): Det er fint å ha gode ting å tiende nordmann drar til spise. Spania, viser det at mange er lei av vinter etter Herman(10): Pølser og is og godteri og mange måneder. Allikevel blir 41% av befolkningen i kaker. 17. mai eier! Skandinavia, hvilket viser mange nyter de Trude(42): Jeg synes det er best å se de at nordiske sommerene. Det er en stor nedgang i antall glade barna. reiser til England, som nå bare er på 2%. At hele 66% reiser til utlandet indikerer at nordmenn har meget god råd.


Bokanmeldelse av "De usynlige brødre", skrevet av Kurt Aust skrevet av Leo Moe

Stemningsrapport fra Tigerstaden Hva gjør folk i Oslo når kvikksølvet stiger til 25 grader? Jeg dro til Oslo for å sjekke. Det mest naturlige stede å starte er ved Aker Brygge. Ved Aker Brygge, som ligger ved kysten, var alle uterestauranter fulle av folk. Det var strålende sol og ikke en sky på himmelen. Folk gikk rundt i skjorts og singlet med is i hånden og solbriller godt plantet på nesa. Det var god stemning. Mange solhungrige mennesker satt langs bryggekanten og spiste jordbær og kikket på båtene som lå ved kai. Det spiltes trekkspill og saksofon av noen gatemusikkanter som lager en slags ”feel good”stemning.

Når Mai-Brit skyter seg selv i Paris oppdager eks- mannen, professor Even Vik, at hun skrev en bok som hadde potensialet til å forandre hele virkeligsoppfattelsen og forståelsen av Isaac Newton, når hun utforsket de skjulte sidene av ham, som inkuderer alkymi. Even Vik oppdager at Mai-Brit har lagt ut spor for ham som starter med avskjedsbrevet hennes. I en spennende jakt på sannheten kommer han innom London, Paris og dypt inn i hans eget sinn. Det viser seg at Newton var medlem av et hemmelig brorskap med medlemmer i samfunnets elite. Dette Lenger opp i byen er det også sol, men skygge bak de brorskapet var kalt De Usynlige Brødre, og høye bygningene. Det er viser seg øyeblikkelig som et stort problem for deilig og komme seg litt i skyggen også, når det er så Even. Vil Even klare å overleve De Usynlige varmt i sola, sa en tilfeldig Brødre og samtidig fullføre den avdøde Mai- forbi passerende. Oslo var fylt med latter og glede hele Brits arbeid? ettermiddagen!

Dette er en bok jeg anbefaler for alle som liker spenning og ikke går i veien for litt ekstra kunnskap. Håper dere for en like god opplevelse av denne boka som meg.


Portrettintervju

Pia Klafstad: 3. plass kadett VM

Mariusz Piazezki

Bartosz: 3. plass U23 VM

Forventningene er høye når Bartosz Piazezki har kvalifisert seg til OL. Det er en stolt far og trener som sender sønnen til London. skrevet av Leo Moe. Intervjuet og diktert av Hans Mange

Hvor lenge har du trent landslaget? Siden 1992 Hva gjorde du før du begynte å trene landslaget?

Er fekting en gutte eller jentesport? I Norge er det cirka 20% jenter og 80% gutter, men i andre land er det ganske jevnt. Hvorfor gjør vi (Norge) det så bra?

Vi har kunnskap til å utvikle oss. Nordmenn Hvor utdannet du deg? generelt egner seg som fektere. De har Jeg har utdannet meg som gymlærer og har mastergrad temperament. De er som gymtrener fra Polen. selvstendige. De er Hvor lenge har du trent Bartosz? sterke mentalt og kan overføre dette til I 18 år. Vi begynte når han var 8 år. Vi begynte med en gang fektingen. i uken og det ble mer etterhvert. Jeg begynte som klubbtrener for Norge i 1988.

Hvilke forventninger har du til Bartoszs prestasjoner i OL? Det kommer an på. Hvis han vinner første elimineringskamp kan alt skje. Målet er topp 8. Hvilke medaljevinnere har du trent? Claus Mørc junior, Maria Fosson, Pia Klafstad og Barosz. Hvor mange medaljer har Norge tatt internasjonalt (OL, VM, EM), mens du har vært landslagstrener? Claus Mørc: 3. og 1.plass VM kadett, 3. og 1. plass junior EM og 3. plass junior VM Maria Fossom: 2. plass kadett VM,

Hva er dine forventninger til Norges prestasjoner i fremtiden? Det kommer an på om det kommer utenlandske trenere til Norge eller ikke Mangler Norge trenere? -Norge har penger. Penger kan skaffe trenere.Trenere er


lærere, men det er ikke så mange som trener barn, fordi det ikke er penger å hente der. Norge har noen proffe trener. Når kom du til Norge? -Jeg deltok i stevne i Norge mellom 1979 og 1984. Blant annet deltok jeg i Oslocup. Hvor mange Oslocup- er har du arrangert? -24 av 25. Foto: Hans Magne

-Jeg drev med volleyball og var elev på idrettskole. Min far var volleyballtrener. Hvorfor kom du til Norge? -Jeg kom fordi jeg kunne få jobb. Jeg ble også tilbudt jobb av Frankrike og Tyskland, men selv om jeg kunne få bedre betalt der, så jeg potensialet ved å trene i Norge. Kommunistene kom og da dro jeg. Hvor mange klubber er det i Norge? -Det er 22 klubber, men bare 4 har profesjonelle, utenlandske trenere. Resten er basert på dugnadbasis. Noen har trenere som blir betalt lite, eller ingenting, imens de andre ikke har trenere. De som ikke har trenere har foreldre, som er elendige, siden de ikke kan svare på spørsmål. Hvor lenge har du tenkt å fortsette trene?

Hva gjorde du før du begynte med fekting?

-Til pensjonsalder


Hvor lenge er det til? -det er rundt 13 år fra nå. Hvordan var det å flytte til Norge? -Det var greit. Det er samme klima som i Gdansk, bare at vinterene er lengre og mildere. Hvorfor ble du boende i Norge? -Jeg liker meg her og barna ble voksne, så jeg kunne ikke dra.

patriarkene. Denne boka forklarer til og med det romerske styresett på en måte som skaper et sterkt ønske om å få vite mer.

Denne boka er for Bokanmeldelse av boka alle som liker å holde seg "Cæsar" av Adrian fagorientert, samtidig som at Goldsworthy det er umulig å Leo Moe ikke bli intressert Dette er boka om en av verdenshistoriens og engasjert. største skikkelser, ved navn Julius Cæsar. Allikevel er dette Denne boka viser dn utrolige dybden i Cæsar tungt stoff å lese, og hans liv, fra da han var ung og hørte på men om du har lyst senatorene diskutere til da han i 44 f.kr blir til å lese denne har myrdet offisielt av en gjeng konspiratører, du sikret deg ledet av Brutus. Boka er skrevet nøkternt og lesestoff for en uke uten fordommer og forklarer saklig hven eller kanskje to. Cæsar var, eller i det minste hva han gjorde gjennom sitt 66 år lange liv. Den forklarer blant annet hvordan han tok makten og kontrollen i det romerske riket og den gir en unik innsikt i det romerske liv blant


Leserinnlegg:

Religion- Seriøse saker eller bare tull? Leo Moe

uansett hva som skjer er det fint å ha noe å tro på, som gir livet mening. det gjør at de aller fleste prøver å gjøre noe i løpet av livet, i stedet for å bare gi opp, hvilket gjør at mennesker arbeider hardere, oppfører seg bedre og blir generelt bedre mennesker, siden de tror at de blir dømt til verre straffer enn de kan ane.

Nå i moderne tider gjør vi konstant fremskritt og selv om vi Kan bli slaktet sannsynligvis aldri vil kjenne til hele verden og alt i den gjør vi raske fremskritt og muligheten blir større og større for hver Familien Dybwad Ryeng dag som går. på Bunes gård blir bedt om å kvitte seg med syv Nå i disse dager er det flere og flere som tror på vitenskapen og Big hester innen onsdag. Bang, men allikevel kaller seg kristne. De fleste kan si seg enige i Familien mistet fire dette. Tross alt er alle fremskrittene som fly, bil, datamaskiner, hingster 25.april da industri og mye annet kommet ved hjelp av teknologi og ikke "Guds mattilsynet var på inspeksjon. Kraft". Det jeg sier er ikke at religion bare er tull, bare at de må forandre synspunktene sine drastisk. Tross alt har det vært mange titalls, kanskje hundretalls religioner før de moderne vi har nå, og nesten alle er glemt.

Familien har fått bekymringsmeldinger, nabokrangel, aksjonistgrupper på Facebook og fire spørsmål i Noe annet som stiller spørsmålstegn ved religion er alle problemene Stortinget i åtte år, men nå har jordas innbyggere er i. Det er jo både krig og miljøproblemer som i de fått beskjed om å kvitte seg med syv hester innen onsdag disse dager truer med å ødelegge, og kommer det en løsning vil den ettermiddag. Hvis dette ikke sannsynligvis komme ved hjelp av hardt arbeid og besluttsomhet, i skjer kommer slaktebilen og henter dem. Det ble slaktet fire stedet for "Guds Kraft", som har vært temmelig fraværende i det hingster forrige gang siste. Det er mange som dør her i verden og det er sannsynligvis like mattilsynet var på besøk.

mange ærlige og redelige som tyver med ondt i sinnet. Verden blir ikke rettferdig uten en overordnet kraft eller umenneskelig samarbeid og som sagt "Verden er ikke rettferdig", hvilket viser at vi mangler både umenneskelig samarbeid og en overordnet kraft.

-I ettermiddag fikk familien endelige vedtak i klartest. De får ikke lov til å ha ansvaret for mer enn ti hester. De nå eier og har ansvar for 17 hester, og innen onsdag ettermiddag må Allikevel skal det sies at ingenting samler mennesker som religion. de gi et svar på hva de vil gjøre Religion djør at uansett hva som har skjedd, så har du noen å vende med de syv siste hestene, sies deg til for å be om hjelp. Det er sannsynligvis aldri vært flere folk av mattilsynets regiondirektør samlet under et begrep enn "religiøse". Det er noe som samler folk Torkjell Andersen.

uansett bakgrunn, så lenge de tror på øvre krefter. Siden vi, ifølge vitenskapen, vil ende opp som jord før eller siden

Familien Dybwad Ryeng har fått frist til onsdag ettermiddag med å svare. Hvis ikke de


Larsen LidoLido / Little Dragon / Den Svenska Björnstammen / Christina Perri / Envy / Dreamon / TeamMe Musikkfestivalen med de store artistene Kollen har ambisjon å bli Norges største Å velge mellom kristelig og humanistisk konfirmasjon er et musikkfestival fylt med valg uten konsekvenser. Med andre ordklan man gifte seg i internasjonale og norske kirken, feire jul og ha begravelsen sin i kirken selv om toppnavn innen pop, rock, konfirmerer seg borgelig. hiphop fordelt på 3 scener. Totalt vil ca. 25 artister bidra De fleste ungdommer feirer jul, påske, pinse og mange andre til å gjøre KOLLEN til en ny kristelige tradisjonen. Det jeg ikke skjønner er hvorfor noen folkefest Holmenkollen. Se konfirmerer seg ikke-kristelig. Det er ikke logisk at etter de har frasakt www.kollenfest.no seg kristendommen fortsatt feirer den. I fjor valgte 15 prosent av Aftenposten kan som stolt landets ungdommer å gjennomføre humanistisk konfirmasjon, mens mediepartner og 65 prosent valgte kristelig. Gjennom årene har det blitt mer og mer hovedsponsor tilby poppulært å velge humanistisk konfirmasjon, framfor kristelig. Norge abonnenter med A-kort er et kristelig land, er det ikke best å la det være slik? 15 åringer er rabatterte og festial- og dagspass til KOLLEN ofte i demonstrasjon mot de voksne, kanskje det er derfor noen A-kortpris kr 599,- / 999,velger humanistisk konfirmasjon? Dagspass lørrdag/ festivalpass fredag og Det første voksne valget norske ungdommer tar er hva slags lørdag konfirmasjon de vil ha. Hadde det vært voksne som skulle ta den Ordinœr pris kr 829,-/ avgjørelsen, hadde de tatt det mye mer seriøst. Noen ungdommer 1339,konfirmerer seg borgelig og ferdig med det. Sånn er det ikke! Skal de Pris eks. billettavgift. konfirmere seg borgelig burde det være noen konsekvenser. Alle For billettkjøp: kristelige tradisjoner burde ikke være noen vits i å feire hvis man ikke Billettservice på tlf. 815 feirer den som er meningen å feire, Jesus. 33133 eller www.billettservice.no Alle barn lærer om Jesus og Gud, og må lese kappitler fra Bibelen på A-kortet må vises ved barneskolen. Det kan også være en grunn til at fler og fler barn ikke henting av billetter. liker kristendommen, de er lei. Begrenset antall billetter til A-kortpris. NB! din Kollen 29-30. juni 2012 Holmenkollen sommerfestival festivalbillett/armbånd gjelder som reisebevis på Rihanna/Kiss T-bane, trikk og buss Noel Gallagher's high flying birds innen Oslo den/de Allison Krauss & Union Station feat. Jerry Douglas / Billy Idol aktuelle dagene. Turbonegro / Villi / Bjørn Eidsvåg / Sivert Høyem / Glasvegas / Marit flytter de syv hestene frivillig, sender mattilsynet en dyrebil til gården og laster på hestene i løpet av kort tid. Familien har da selv valget mellom å flytte hestene til en godkjent stall eller sende dem til slakt.

Leder:

Borglig konfirmasjon?


Torsdag 24. mai

Fredag 25. mai

Lørdag 26. mai

Søndag 27. mai

22°

23°

21°

22°

0 mm nedbør i døgnet

0 mm nedbør i døgnet

0 mm nedbør i døgnet

0 mm nedbør i døgnet

Ungdomsutfordring Ungdomskolen er en utfordring for mange elever. Vi tok en undersøkelse på Hvalstad barneskole for å sjekke hva de tenker om å starte på ungdomskolen. - Jeg tror det blir bra å komme seg bort fra barneskolen, Marcus fra 7a. - Det blir vel annerledes med nye ting som karakterer, legger Tiril fra 7a til. Mange gleder seg til ungdomskolen, men noen gruer seg også; - Jeg gruer meg litt til å miste kontakten med mine gamle venner, sier Mathilde også fra 7a. Vi spurte også 6. klasse om hva de tenker om ungdomskolen for å få et litt annet synspunkt på saken. - Jeg tror det kommer til å bli mye lekser og arbeid, sier Oskar fra 6b - Det blir gøy å starte i klasse med de jeg spiller fotball med, Elias fra 6b Intervjuene vi gjennomførte underbygger det vi trodde fra før: barn er positive, men spente på den store overgangen det er å gå fra barneskolen til ungdomskolen.

Vil du begynne å fekte? VÅRT MOTTO ER: UTVIKLING MED MORO! Besøk www.bygdofekting.no for mer informasjon.


Kan bli slaktet Familien Dybwad Ryeng på Bunes gård blir bedt om å kvitte seg med syv hester innen onsdag. Familien mistet fire hingster 25.april da mattilsynet var på inspeksjon. Familien har fått bekymringsmeldinger, nabokrangel, aksjonistgrupper på Facebook og fire spørsmål i Stortinget i åtte år, men nå har de fått beskjed om å kvitte seg med syv hester innen onsdag ettermiddag. Hvis dette ikke skjer kommer slaktebilen og henter dem. Det ble slaktet fire hingster forrige gang mattilsynet var på besøk. -I ettermiddag fikk familien endelige vedtak i klartest. De får ikke lov til å ha ansvaret for mer enn ti hester. De nå eier og har ansvar for 17 hester, og innen onsdag ettermiddag må de gi et svar på hva de vil gjøre med de syv siste hestene, sies av mattilsynets regiondirektør Torkjell Andersen. Familien Dybwad Ryeng har fått frist til onsdag ettermiddag med å svare. Hvis ikke de flytter de syv hestene frivillig, sender mattilsynet en dyrebil til gården og laster på hestene i løpet av kort tid. Familien har da selv valget mellom å flytte hestene til en godkjent stall eller sende dem til slakt.

Avisprosjekt  

Avisprosjekt på Torstad skole.

Advertisement