Page 1

CALELLA DE PALAFRUGELL


INTRODUCCIÓ: Calella de Palafrugell és una població de la província de Girona, comarca del Baix Empordà. Es troba situat a la Costa Brava, en el mar mediterrani, entre Llafranc i Palamós. Pertany al municipi de Palafrugell. Calella de Palafrugell es troba a uns 135km de Barcelona i a uns 44 km de Girona. Calella és un antic poble de pescadors, situat sobre una costa rocosa, amb moltes petites cales. Té aproximadament 1000 habitants. El clima és mediterrani suau. La ubicació de Calella és privilegiada i durant l’estiu, molts turistes d’arreu del món hi van per gaudir dels seus privilegis. Les seves platges, la vegetació, el jardí botànic del Cap de Roig, etc són un dels elements més emblemàtics de Calella de Palafrugell. Calella és també conegut per el seu punt de trobada anual d’havaneres.

CALELLA DE PALAFRUGELL:POBLE: Calella de Palafrugell és un típic poble de la Costa Brava, originalment refugi de pescadors. Es troben restes de la seva història a l’església de St. Pere de Calellla (del 1.884 – 1.885), o la Torre de Calella, torre de defensa construïda en el S. XVI, que actualment és un hotel; o l’edifici Sa Perola (del S. XIX), on ara hi ha l’oficina de turisme. Calella està format per cases de pescadors que anteriorment utilitzaven la cala com a port natural. Les cases de Calella de Palafrugell són majoritàriament blanques. Algunes són d’altres colors, però sempre aquests són colors pàl—lids i mediterranis com ara el beig, groc clar, marró clar,etc. Un dels referents més curiós de Calella és l’anomenada “casa Rosa”. El seu peculiar color contrasta amb la resta dels tons del poble. Aquesta casa està situada davant de mar, entre la platja del Port Bo i el Canadell. Per el seu pati està obert un pas obligatori per creuar des de una de les platges anteriors a l’altra platja, i per les seves vistes, es comú veure sempre gent passant l’estona en ell.


PAISATGE I PLATGES Calella de Palafrugell està formada per infinitat de roques, penya-segats, platges i racons a vegades molt amagats i de gran bellesa. Les seves platges, i també les de Tamariu i Llafranc, compten amb el distintiu bandera blava que atorga anualment la Fundació Europea d'Educació Ambiental. Tal i com hem dit anteriorment, l’entorn de Calella de Palafrugell es troba rodejat per penya-segats i cales molt boniques. Les seves aigües són transparents, i en ella si desenvolupa una vegetació molt variada i acolorida.

Calella té un gran nombre de platges: LES PLATGES: PLATJA DEL GOLFET: La platja del Golfet està situada a l’oest, entre Calella i el Cap Roig. Aquesta situació fa que la platja estigui reservada del vent Garbi, per això, els dies que bufa aquest vent, tots els turistes van a banyar-se en ella. Aquesta platja, de sorra granada, té una longitud de 75m i una amplada de 20 metres. Només si pot arribar en ella a peu a través d’un tram d’escales o del camí de ronda. Es troba un aparcament a 5 minuts. En front d’aquesta platja hi ha dues roques que s’anomenen els enamorats.


PLATJA DE SANT ROC O DELS CANYERS: La platja de Sant Roc o dels canyers es troba situada a l’extrem oest de Calella de Palafrugell, just abans de la de Port Pelegrí. Aquesta platja té una longitud de 40m i una amplada de 18 metres. És de sorra granada. A dalt d’aquesta platja es troba el restaurant- hotel Sant Roc, un dels hotels més importants de Calella de Palafrugell. A la platja s’hi arriba a peu i en cotxe o transport públic. (barca). Aparcament a dos minuts.

PORT PELEGRÍ: La platja del Port Pelegrí, de sorra granada, es troba situada entre la del Sant Roc i la Platgeta. Aquesta és rodejada de petits penya-segats que formen una circumferència. Té una longitud de 47 m i de 12 metres d’amplada. Accessibilitat a peu i cotxe o transport públic. Aparcament a 2 minuts. És diu que és la platja dels submarinistes. Allà, els submarinistes de Calella hi tenen un magatzem amb tot el material necessari per submergir-se. Aquesta platja és el seu lloc d’embarcament. També, aquesta platja té uns antics porxos de pescadors que han sigut reformats i transformats en restaurants, en vivendes, o magatzems per barques, com el dels submarinistes.


PLATGETA: Platja situada a continuació de la del Port Pelegrí, entre aquesta i la Can Calau. És una petita platja, de sorra granada fina, de dimensions d’uns 20 metres de longitud i de 22 metres d’amplada. Té comunicació amb la platja de Can Calau a partir d’unes roques. Es té accés a peu i cotxe o transport públic. Aparcament a uns dos minuts.

PLATJA CENTRAL DE CALELLA: la platja del centre de Calella es divideix en tres parts: •

PLATJA SOTA CAN CALAU: Coneguda també per: la platja del club vela Calella.

La platja Sota Can Calau és de sorra granada, d’una longitud de 75metres i de 17 metres d’amplada. Accessibilitat a peu i en cotxe o transport públic. Aparcament a dos minuts. És la platja situada al centre de Calella. En ella s’hi troba un dels dos “ports” de Calella. També és una platja coneguda amb el nom de la Platja del Club Vela ja que en ella hi ha un espai amb vaixells de vela de l’escola del club. El Club, disposa d’unes boies, que lloga a la gent que té embarcacions. Aquesta gent, durant els mesos d’estiu, gràcies a les boies, hi poden amarrar les seves barques. Unes embarcacions de goma, tipus Zodíac, també propietat del Club Vela, s’encarreguen de portar la gent de la platja fins la seva barca i a l’inversa.


PORT BO:

La platja del Port Bo és la més coneguda de Calella gràcies a les seves voltes. Aquestes voltes són un dels elements més caracteritzats de Calella de Palafrugell. Van ser construïdes al S.XIX. També, és la platja més coneguda ja que durant el primer cap de setmana del mes de juliol, hi té lloc la cantada d’havaneres. La platja té una longitud de 190m i uns 15m d’amplada. És de sorra granada, amb accés a peu i en cotxe o transport públic. Aparcament a dos minuts.

PORT DE LA MALA ESPINA:

Platja, de sorra granada, de 47m de longitud i 12 metres d’amplada. Accés a peu i cotxe o transport públic. Aparcament a 2 minuts. És la platja més petita de Calella. Poca gent va ha banyar-se en ella, ja que en al fons del mar, a la zona de banyistes, hi ha moltes algues i roques. És una platja que no està protegida de la mala mar i per això rep el nom del “Port de la mala Espina”.

CANADELL: És la platja més gran de Calella de Palafrugell. Té uns 200 metres de longitud i uns 27 metres d’amplada. La sorra és granada. Accessibilitat a peu i en cotxe o transport públic. Està vorejada per un passeig peatonal on trobem antigues residencies d’estiueig. Sota el passeig, hi trobem antics porxos de pescadors que han sigut reformats i transformats en vivendes, magatzems per barques i restaurants. Aquesta platja té un “port” semblant al de la platja de Can Calau.


HAVANERES; El primer cap de setmana del mes de juliol té lloc, a la platja del port Bo, la tradicional cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, un referent d’aquest gènere, on s’hi troba el més variat repertori de colles. L’HAVANERA: L’Havanera és un gènere musical dels denominats “d’anada i tornada”. Té els seu orígens durant el segle XIX en els indians, mariners i emigrants retornats de Cuba que cantaven amb nostàlgia records d'aquella terra. Musicalment té un ritme de procedència anglesa a què s'afegeixen influències del Carib. La seva versió més pura s'interpreten a capella, encara que en l'actualitat és habitual

acompanyar-la

amb guitarres, llaüts i bandúrries.

Estan

escrites

en compàs de dos per quatre i amb tempo lent. L‘havanera, generalment s'interpretava a les tavernes. El cremat és la beguda que sol acompanyar les havaneres. Aquesta és originaria de la Costa Brava, principalment de la zona al voltant de Palafrugell. CANTADA D’HAVANERES DE CALELLA DE PALAFRUGELL: La cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, es va iniciar l’any 1966 amb una trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle. La iniciativa havia estat de Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot. L’èxit de la trobada va portar als organitzadors a repetir l’acte l’any següent, però aquesta cantada la van realitzar de manera més formal en la Platja de Can Calau, a Calella de Palafrugell. Tres anys després de l’iniciativa, al 1969, l’Associació d’Amics de Calella, organitzadora de la Cantada en aquell moment, va decidir traslladarla a la plaça del Port-Bo, on es celebra en l’actualitat.

La cantada d’havaneres de Calella ha esdevingut la trobada de referència del gènere a Catalunya i s’ha convertit en una de les més importants de l’Estat espanyol. Unes 40.000 persones han aplegat en la cantada anterior, al estiu del 2010. Cinquanta mitjans de comunicació retransmeteren la Cantada per tot Catalunya.

Actualment, com ja s’ha dit anteriorment, la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell es celebra a la platja del Port Bo. La gent d’allà, pot escoltar i veure les havaneres en les grades que hi ha en front l’escenari. En aquest cas, s’ha de pagar una entrada.


En canvi hi ha gent que prefereix escoltar les havaneres des de la platja de Can Calau, en les seves pròpies barques (anclades a la vora de l’escenari, en el “port del club vela”), en al passeig del carrer, o simplement des del balcó de casa seva. Aquestes últimes ho poden fer ja que uns tècnics s’encarreguen de posar altaveus per tot Calella de Palafrugell. Una de les cançons més emblemàtiques que canten durant la nit d’havaneres és “La bella Lola” i “el meu avi va anar a Cuba”. Durant aquestes dues cançons, la gent de Calella de Palafrugell treu un mocador blanc i el venteja seguint el ritme de la melodia. Aquesta cantada, converteix Calella de Palafrugell en la capital de l’havanera.


LLOCS DE VISITA: JARDÍ BOTÀNIC El jardí botànic està situat en els penya-segats de Calella de Palafrugell, en el paratge anomenat Cap Roig. Aquest jardí, és un conjunt paisatgístic de gran valor estètic i ornamental i per això és considerat un dels jardins botànics més importants de la mediterrània. Aquest espai té més de 500 espècies botàniques fet que l’ha convertit en una eina educativa. En els darrers anys, el Jardí botànic s’ha convertit també en un espai obert a la cultura. La Fundació Caixa Girona de “la Caixa” , durant tots els estius, organitza el Festival Jardins de Cap Roig, un festival musical en el qual cantants famosos hi fan concerts. També realitza exposicions de prestigiosos escultors nacionals i internacionals que transformen el jardí en un singular espai d’art a l’aire lliure. HISTÒRIA: L’any 1927 el matrimoni Woevodsky va decidir instalar-se en aquest paradisíac indret de la Costa Brava. Nicolai Woevodsky, un aficionat al dibuix i a l’arquitectura, juntament amb la seva esposa Dorothy Webster, una aristòcrata anglesa i decoradora, aficionada a l’arqueologia i a la jardineria, van fer un gran treball d’ajardinament i van construir aquest paratge únic a la Costa Brava. La situació geogràfica i la seva orientació arrecerada conformen condicions climàtiques i de substrat favorables per sostenir una gran varietat de flora mediterrània i també de flora exòtica, tropical i subtropical. Després de la mort del matrimoni Woevodsky, la diputació de Girona s’encarrega de que els jardiners de Palafrugell conservin l'esperit que el matrimoni Woevodsky va donar a aquest singular indret. Actualment, es pot visitar el Castell que fou la vivenda del matrimoni Woevodsky. Aquest es troba dins del jardí botànic.


ALTRES: CLUB VELA CALELLA: El club vela Calella va ser fundat l'any 1947 per en Frank Keerl, en Rafa Jiménez i en Josep Mª Juanola. Van tenir la idea bàsica de fomentar la vela i organitzar regates, i així van decidir formar un club de vela. L’any 1969 l'Enric Cusí i en Carles Jové varen crear l'escola de vela que segueix funcionant. Aquesta escola de vela és situada al carrer Noi Gran, número3, 17210 Calella de Palafrugell. Per altra banda, i sempre en pro de la vela, s'han anat organitzant diversos esdeveniments nàutics. Les flotes de competició han anat variant amb el pas del temps. Es va començar amb els dinguis de 3 metres i desseguida amb els 3 ½. Després es va seguir amb els vauriens, els 420, fins ara que es regateja amb Optimist i Làsser. Les classes, es fan durant l’estiu. Cada quinzena comença un nou curs. Les classes per a nens consisteixen en fer uns quaranta-cinc minuts de classe teòrica en el club i després durant una hora i mitja van al mar i fan la part pràctica, amb raquero o làser pico. Els primers dos anys de vela és fa raquero o gamba i després es fa làser pico. Tots aquests valers són propietats del club vela. Per a la gent gran, hi ha classes particulars de làser. L’embarcació és propietat del alumne, no del club. També hi ha classes particulars per a nens i també es fan classes particulars de laser pico o raquero per a gent més gran. Les embarcacions necessàries per fer les classes de vela, es troben a la platja de Can Calau, on una zona és reservada pel Club Vela Calella. En aquesta zona hi ha làsers, làsers picos i una caseta on s’hi troben els salvavides, les orses, les botavares, les escotes, els flocs, etc. (elements dels valers). Els raqueros es troben en el port d’aquesta platja, enclats en boies.


CAMÍ DE RONDA: Els camins de ronda del municipi permeten conèixer detalladament els recons més encantadors de la Costa Brava. Aquests són uns camins de sorra, on només si pot passejar a peu. El camí de ronda que passa per Calella de Palafrugell, va des de Llafranc fins a Calella, i del Sant Roc fins el Golfet. Aquest camí de ronda voreja el mar, i permet descobrir un paisatge blavós, del mar, i verdós, dels pins. Aquest camí també permet donar accessibilitat a moltes platges i poder observar cales amagades, que rodegen l’encantador poble.

LA GASTRONOMIA:

La gastronomia de Calella de Palafrugell forma part de la Gastronomia Palafrugellenca. Aquesta és molt rica i variada. Tant els plats tradicionals com els plats més avantguardistes són presents a les cartes dels restaurants i estan preparats amb productes de primera qualitat. El plat més emblemàtic són les garoines, anomenades “garotes” a Calella de Palafrugell, cuinades de diverses maneres. Normalment es serveixen amb pa i botifarra negra. Un altre plat molt típic és el “niu”. Aquest plat és molt antic, d’origen palafrugellenc, en què en els seus inicis no s’hi posava carn, ja que es tractava d’un plat de Quaresma. Es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. Amb el temps es va anar enriquint, els pescador van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i, fins i tot, salsitxes. Aquest, és un plat d’hivern que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a les barraques. La preparació d’aquest plat és molt llarga, dura unes cinc hores, una per al sofregit i quatre per guisar els altres ingredients. Per aquesta raó, molt sovint no es troba a la majoria de cartes dels restaurants i en tot cas cal encarregar-lo.


RESTAURANTS. • Taverna Ca la Raquel • Pizzeria Ca la Nonna • Restaurant Vent de Mar • Restaurant La Placeta • Restaurant Xabec • Restaurant Tony's • Taverna La Bella Lola • Taverna de Can Batlle • Restaurant Tango • Restaurant Sol i Mar

• Restaurant Sa Jambina • Restaurant Puerto Limón • Restaurant Sol Ixent • Restaurant Salí • Pizzeria La Briciola • Pizzeria Calella • Restaurant Peixtot • Restaurant Les Voltes • Restaurant La Vela • Restaurant La Gavina • Restaurant La Clova

• Restaurant Hotel La Torre • Restaurant Can Gelpí • Restaurant Hotel Garbí • Restaurant Fiego • Restaurant El Tragamar • Restaurant El Didal • Restaurant Can Palet • Restaurant Albó • Rest. El Balcó de Calella - H. St. Roc

ALLOTJAMENTS. • • • • • •

Finques Port Calella Finques Palafrugell Finques Frigola Finques Chopitea Finques Calella Immo Cala Marquesa

• Càmping Moby Dick • Càmping La Siesta • Apartaments Colina del Sol • Aparthotel Port Bo • Hotel La Torre *

• • • • •

Hotel Mediterrani ** Hotel Sant Roc *** Hotel Port Bo *** Hotel Garbí *** Hotel Alga ***

WEBS D’INTERES: http://www.visitpalafrugell.cat/ http://jardins.caproig.cat/index.php http://albertopereziriarte.wordpress.com/2007/12/14/cataluna-callella-de-palafrugell/ http://www.guiacostabrava.cat/calella-de-palafrugell/restaurants.php PLATGES: http://ca.costabravaonline.com/platges/calella-de-palafrugell/14/ http://lepamap.udg.edu/jip2010/index.html

DOCUMENT CALELLA DE PALAFRUGELL  

En aquest document, podreu trobar informació sobre Calella de Palafrugell. Informació de la seva situació, de les seves platges, dels llocs...

DOCUMENT CALELLA DE PALAFRUGELL  

En aquest document, podreu trobar informació sobre Calella de Palafrugell. Informació de la seva situació, de les seves platges, dels llocs...

Advertisement