HEAD START FASHION | FASHION GROWTH

Page 1

FASHION GROWTH

HVOR MODEBRANDS OG KAPITALSTÆRKE INVESTORER MØDES


HEADSTART FASHION Mindet 4B DK-8000 Aahus C mail: info@headstartfashion.dk

FASHION GROWTH

02


03

En af udfordringerne i modebranchen er at få kapital til vækst. Derfor etable­ rede HEADSTART FASHION i samarbejde med Danske Bank ”Fashion Growth”­i 2017. Omdrejningspunktet er at koble kapitalstærke investorer med mode­virksomheder. Christian Stadil er formand for Fashion Growth. Fashion Growth er et årligt tilbagevendende arrangement, for små og mellemstore modevirksomheder. Det går ud på at koble kapitalstærke investorer med modevirksomheder, og formen for arrangementet kan sammenlignes med DR’s iværksætterprogram Løvens Hule. Poul Nielsen, områdedirektør for Danske Banks erhvervskunder i Østjylland, udtaler følgende om Fashion Growth og samarbejdet med HEADSTART FASHION: ”Modebranchen skaber værdi for Danmark og er kendetegnet ved mange dygtige virksomheder med høj vækst, stor eksportandel og mange ansatte. Med Fashion Growth fortsætter vi det gode samarbejde med HEADSTART FASHION og sætter endnu mere fokus på udfordringen med fremskaffelse af risikovillig kapital fra investorer”. Man kan ansøge om at deltage som iværksætter med sin virksomhed – men man har også mulighed for i stedet at suge til sig fra tilskuerpladserne som publikum og opleve, hvilke mekanismer og synergier der opstår, når de modige iværksættere får kyndig rådgivning fra etablerede, kapitalstærke investorer. DIREKTE ADGANG TIL DEN DANSKE MODEBRANCHES VIGTIGSTE INVESTORER Fashion Growth kulminerer, når udvalgte modevirksomheder præsenterer deres forretningsidé og vækstpotentiale for investorerne. Inden selve dagen er virksomhederne blevet vejledt af den erfarne advokat og investor Carl Erik Skovgaard, som har trænet iværksætterne i at pitche deres virksomhed og vækstpotentiale for investorerne. Vinderne får adgang til et mentorforløb med sparring og rådgivning hos de mest interesserede investorer og desuden mulighed for indskydelse af risiko­ villig kapital. Og alle deltagerne får en unik chance for at få skærpet deres virksomhedsforretningskoncept.

FASHION GROWTH

HVAD ER FASHION GROWTH?


DETTE ÅRS VINDER ”SUITSYOU BY SJÖLIN” TIDOBLER OVERSKUD PÅ ÉT ÅR

FASHION GROWTH

04


05

HVORFOR DELTOG I I FASHION GROWTH? Det begyndte at gå rigtig hurtigt med virksomheden, ja, fabrikken i Thailand kunne ikke følge med den store efterspørgsel. Til at starte med kørte det rigtig meget på hårdt arbejde og iværksætterånd. Vi knoklede rigtig meget, men følte os ikke klar til at gå internationalt. Vi havde brug for rådgivning om, hvordan vi kommer videre. Vi ville gerne drive en kæmpe tøjkæde og havde brug for at vide, hvordan man bygger en franchise case op fra bunden, som kan duplikeres ud til alle storbyer i verden. HVAD BLEV I OVERRASKEDE OVER VED FASHION GROWTH? Det er en hamrende professionel jury. Der sidder jo kun de absolutte topper inden for mode og design i Danmark. Jeg var rigtig overrasket over det store netværk og den promovering, vi fik på nettet. Det giver overraskende meget at være med. Vi har etableret et kompetent Advisory Board gennem Fashion Growth, som kan hjælpe os ud i det store udland i slut 2019. HVAD HAR I LÆRT? Vi har lært meget om værdikædeoptimering, og hvad man gør, hvis ens supply chain ikke kan følge med efterspørgslen. Vi har fået to fabrikker og har ikke kapacitetsproblemer længere. Vi oplever slet ikke problemer i værdikæden og er blevet rigtig solide. Det synes vi er super fint, og den viden kommer primært fra Fashion Growth. Nu er vi klar til at gå internationalt. Det var vi ikke for et halvt år siden. HVORDAN HAR DELTAGELSEN SKABT VÆRDI FOR JER? Det er tilfredsstillende, at vi ikke har kapacitetsproblemer mere. Endvidere har vi tidoblet vores overskud på blot et år. Vi ligger p.t. et overskud efter 1. halvår 2018 på 800.000 kroner. I 2017 omsatte vi for 2.9 millioner kroner, og i år når vi 6 millioner. Vores salg af jakkesæt er steget fra 900 stk. i 2017 til 2100 stk. i 2018. Vi har nu fire showrooms fordelt rundt omkring i Danmark.

FASHION GROWTH

SuitsYou by Sjölin, der leverer skræddersyede jakkesæt til billige penge, tog dommerne med storm i 2018 med deres forretningsmodel og flotte vækstkurve. De holder prisen nede ved at have showrooms i billige erhvervslejemål lidt uden for byen, hvor man som kunde skal booke tid forinden, og jakkesættene syes i Thailand.


VIRKSOMHEDEN ”ZALE” DELT 2. PLADS TIL FASHION GROWTH 2017 Zale er en app-baseret platform for tøj-udsalg på tværs af leverandører, som er stiftet i 2017 af Andreas Nielsen og Mathias Jensen. De to iværksætteres kendskab til modebranchen var til at starte med begrænset – og deres store passion var egentlig computerprogrammering. Ikke desto mindre har de hurtigt etableret sig i modebranchen. I dag er appen en millionsucces med 150.000 downloads i Danmark og 20.000 i Holland.

FASHION GROWTH

06

“Ved at deltage i Fashion Growth har vi lært, hvordan vi kan gøre ting 3000 gange bedre i stedet for de måske tre gange bedre, vi kunne have klaret på egen hånd. Det at få input fra de investorer i Danmark, som vi respekterer allermest, har været uvurderligt. Vi har fået indsigt i, hvordan spillerne i modebranchen tænker og en unik mulighed for at se Zale udefra. Vi har fået analyseret, hvilke udfordringer, vi ville møde, og et meget bedre indblik i vores virksomhed – og ikke bare i produktet. Vi har fået et netværk blandt investorer og også mere fodfæste i Danske Bank, som gav os gode lånemuligheder”.


07 FASHION GROWTH

”TWELVEPIECES” DELT 2. PLADS TIL FASHION GROWTH 2017 Twelvepieces laver eksklusivt streetwear med historier og fortælling om kultural diversitet. Designer og medstifter Amir Hassan har rødder i Egypten, og han fortæller om sig selv og sin kulturelle baggrund gennem tekstiler. Twelvepieces har eksisteret siden januar 2017 og med stor opbakning fra Fashion Growth’s etablerede investorer, knokler han for at komme gennem modeindustriens nåleøje uden at give afkald på sin kunstneriske integritet. HVAD FIK DU UD AF AT VÆRE MED TIL FASHION GROWTH? “Jeg har fået gå-på-mod. Altså, når Christian Stadil siger, at jeg kan sælge 3000 af de her jakker, så ved jeg, at jeg er på rette spor. Jeg har i det hele taget fået meget ud af mentorfoløbet med de erfarne investorer fra Fashion Growth. De har vist stor interesse for mine produkter, og det skulderklap, har fået mig til at tænke stort. Jeg har fået konkrete redskaber til at udvikle en virksomhedsstruktur, bredere kendskab til branchen og et netværk jeg ikke ville være foruden. Når man snakker med folk, som har været i branchen i mange år, så lærer man enormt meget. Og det er godt for mig, som er 25 år og har en kreativ hjerne og store ambitioner”.


“BRITT SISSECK” NUMMER 2 TIL FASHION GROWTH 2018

Britt Sisseck designer eksklusive skjorter og bluser med lang levedygtighed. Britt Sisseck er et selvfinansieret brand, der startede for fem år siden, og som nu har planer om at gøre sig mere synlige på det internationale marked. Virksomheden blev nummer to i 2018 og fik ros for sine kvalitetsprodukter, lækre designs og store internationale potentiale. Via Fashion Growth har Britt Sisseck fået gratis adgang til at benytte SPYsystem i et helt år.

FASHION GROWTH

08

HVAD FIK DU UD AF AT DELTAGE I FASHION GROWTH? “Jeg deltog i Fashion Growth for at blive klogere på den strategiske og salgsmæssige del af forretningen. Jeg havde brug for viden om, hvordan man vækster organisk i forhold til efterspørgslen uden at overeksponere sit brand. Jeg ville gerne have mine produkter ud internationalt og havde brug for at udbygge en salgsmaskine, der var gearet til det niveau. Til selve arrangementet skulle vi jo pitche over for panelet, og det var en rigtig fin øvelse. Jeg fik en masse god feedback og nye, kvalificerede øjne på forretningen. Og det er vigtigt at få. For det er nødvendigt at lytte til andres holdninger flere gange og på forskellige måder for at kunne lave den perfekte opskrift, der passer til ens firma.”


09 FASHION GROWTH


FASHION GROWTH

10


11 FASHION GROWTH

INVESTORPANELET PÅ FASHION GROWTH 2018 Fashion Growth investorpanelet består af nogen af spydspidserne inden for dansk mode og repræsenterer forskellige livsstilsvirksomheder. Tilfælles har de deres passion for iværksætterfeltet, og de vil gøre, hvad der står i deres magt for at styrke væksten inden for dansk modeindustri.


FASHION GROWTH

12


13

HVORFOR ENGAGERER DU DIG SOM FORMAND OG INVESTOR I FASHION GROWTH? Jeg synes, det at arbejde med iværksættere og startups, er det mest spændende ved mit arbejde. Det er her, man ser ilden i øjnene, og her man for alvor fornemmer folks innovationskraft, evner og lyst. Det er meget inspirerende. Det at blive iværksætter er blevet enormt populært. Hvor de unge for 10 år siden ville være rockstjerner, vil de i dag være iværksættere. Jeg får dagligt 10-20 henvendelser fra iværksættere. Men meget af det handler om teknologi, og jeg vil gerne slå på tromme for fashion-delen. Der er en stolt tradition for mode i Danmark, og den skal iværksætterne bygge videre på. Vi skal have flere modevirksomheder fra Danmark på banen. Der er mange gode danskere i fashion-branchen, og jeg vil gerne være med til at føre de nye generationer på gaden. HVAD ER DET FOR EN RETNING INDEN FOR MODE, SOM DU GERNE VIL SKUBBE UDVIKLINGEN HEN IMOD? Der er jo mange retninger – alt lige fra accessory til street, high-end women, og så de rene sko-brands. Jeg vil ikke udelukke nogle ved at fokusere på et specifikt element. Jeg vil i stedet fokusere på de virksomheder, der har en god forretningsmodel, fordi de er gode til at tænke i koncepter, f.eks at man kun sælger på nettet, eller kun leverer én særlig ydelse eller kun har en fysisk butik. Man skal skille sig ud. Mange modevirksomheder begår den fejl, at de laver en lidt for generisk forretningsmodel, som H&M i virkeligheden kunne lave lige så godt – og meget billigere. HVAD FÅR DU UD AF VÆRE FORMAND FOR FASHION GROWTH? Det er spændende både forretningsmæssigt og personlig, og så er det vigtigt, for vi skal have flere modevirksomheder fra Danmark på banen. Det at hjælpe iværksætterne har også en effekt for de etablerede virksomheder. Det er tydeligt, at der er en synergi der, som har en indirekte forretningsmæssig relevans over til mine eksisterende virksomheder.

FASHION GROWTH

CHRISTIAN STADIL, FORMAND FOR FASHION GROWTH


PETER HILDEBRANDT, MEDEJER AF WODEN M.FL.

HVAD FÅR DU UD AF AT DELTAGE I FASHION GROWTH SOM INVESTOR? Min egen vej ind i investorpanelet har været som iværksætter, så derfor er jeg meget optaget af den rejse. Jeg er lige så meget iværksætter, som jeg er investor. Jeg deltager, fordi Fashion Growth er en unik mulighed for at se hvilke iværksættere, der er på markedet, hvad de kan, og hvilke udfordringer de har. Jeg elsker at møde folk, som brænder for det, de laver. Og dem, jeg giver et godt skub, giver måske et skub tilbage på et andet tidspunkt. Jeg har selv bygget mange virksomheder op, og da jeg startede i sin tid, havde jeg brug for guidance. Men det var der ikke så meget af – så jeg fik en masse øretæver i stedet. FASHION GROWTH

14

Fashion Growth anskueliggør iværksættervejen i vores branche. Hvad vil det sige at være iværksætter, og hvilke bump på vejen kan man møde? Du kan jo ikke så nemt komme i praktik som iværksætter, men her får man mulighed for at få gode råd fra erfarne folk – og man kan jo også være med som publikum – og lære en masse ved at se på de andre.


15

Der er brug for flere iværksættere i Danmark, og jeg vil gerne styrke iværksætterkulturen. Når iværksætterne præsenterer deres ide til Fashion Growth, er det dem selv, der har bygget flyveren, og så forsøger jeg at hjælpe med, hvordan vi kan få den til at lette. Man kan sige, at jeg vækker dem lidt fra drømmen og rådgiver om, hvordan deres ide også kan holde i virkeligheden.

JENS POULSEN, EJER AF DK COMPANY

FASHION GROWTH

HVORFOR DELTAGER DU SOM INVESTOR I FASHION GROWTH? Ved at deltage i Fashion Growth genoplever jeg den gejst og optimisme, som man som iværksætter typisk har i starten. Og den gejst inspirerer mig som erfaren erhvervsdrivende, og giver mig nye ideer. Den her iværksætterånd er vigtig at have med ind i erhvervslivet, for den inspirerer til at skabe nyt.


VÆR MED! DELTAG SOM VIRKSOMHED Ambitionerne og kvaliteten på Fashion Growth er vokset år for år. Både små og mellemstore virksomheder kan ansøge om at komme i betragtning. Hvis du og din virksomhed er interesserede i at deltage, så kontakt HEADSTART FASHION via mail på info@headstartfashion.dk DELTAG SOM INVESTOR Er du interesseret i at høre nærmere om mulighederne som investor i Fashion Growth, så kontakt Christian Chapelle på cc@headstartfashion.dk