Page 1

POEMA OBJECTE MARIA SABATER 1BAT D


EL POEMA OBJECTE A partir de l'imaginació i d'aïllar un objecte o relacionar-lo amb d'altres esdevé el poema objecte. En aquest projecte hem intentat crear una proposta de poema objecte a la manera de Joan Brossa.

JOAN BROSSA Va néixer el 19 de Gener del 1919 a Barcelona, Joan era fll únic i des de ben petit es va sentir atret pel génere artístic. No sent gran entussiasme pels estudis, i amb és disset anys va a lluitar a Lleida al front republicà. A la guerra comença la seva carrera poètica, les notes que pren més tard formaren part del llibre ''Trenta Divisió'' (Publicat al 1950). A l'any 1941, un pintor anomenat Joan Prats li presentà al poeta Josep Vicens Foix, qui esdevendria un mestre per Brossa i l'introduïria en el surrealisme, també es relacionà amb Joan Miró. poc més tard, l'any 1943, fa el seu primer poema objecte. L'obra consistia en un tros de paper xarolat, recollit de les escombraries i exposat, tal qual, sobre un suport.


L'any 1948 amb un altre grup de pintors, s'involucrà en l'edició d'una nova revista que, a proposta del propi Brossa, s'anomenà "Dau al Set". Els principals artistes que hi colaboraven eren Joan Ponç, Antoni Tàpies, Modest Cuixart i J.J. Tharrats com a pintors; A. Puig com a flòsof i Joan Brossa com a poeta. La revista volia ser una fnestra oberta enmig de l'ambient hermètic que imposava la dictadura.


Per aquests anys també començà a escriure obres de teatre en la més pura línia dadaísta; diàlegs de sords, absurds, participació de l'espectador, etcètera. La seva obra començava a establir-se sobre uns pilars cada cop més sòlids. La refexió sobre la validesa i el paper del llenguatge en la comunicació humana es perfla com el gran tema de fons de tota la seva obra. Brossa realitza també la seva primera peça de ballet i dos guions cinematogràfcs.

Joan Brossa va morir el 30 de setembre de 1998, Brossa, dramaturg, melòman, cinèfl,artista i poeta va deixar una de les obres més colpidores del segle XX català.


PROPOSTA DE POEMA OBJECTE Per començar vaig crear una pluja d'idees per tal de trobar els objectes quotidians adequats per elaborar el poema.

PLUJA D'IDEES: -pinçell -llapis -bombeta -forquilla -rellotge -marc -ulleres -bitllet -got -tisores -mirall

-gàbia -pilota -anell -moneda -auriculars -teclat


Després de la pluja d'idees vaig triar 4 objectes: Una bombeta, un rellotge, un mirall i una moneda. Després de fer esbossos dels diferent objectes els vaig analitzar formal, funcional i simbòlicament:

MIRALL: Analisi formal: En el meu cas es tracta d'un mirall de ''butxaca'', circular, d'uns 8 centimetres de diàmetre i amb l'exterior platejat. Analisi funcional: Un mirall serveix per veure's a un mateix i per arreclar-se. Analisi simbòlic: El mirall por simbolitzar el mirar dins d'un mateix i veure's, en tots els sentits de la paraula.


MONEDA: Analisi formal: objecte petit i de poc gruix de forma rodona i d'un diametre d'uns 2,5 centímetres. Análisi funcional: La moneda s'utilitza com a canvi per a adquirir béns i serveis, i n'hi ha de diferents valors. Análisi simbólic: Una moneda pot simbolitzar l'economia, el preu, la societat, etc.

RELLOTGE: Análisi formal: rellotge despertador antic d'uns 15 cm d'alçada de color daurat desgastat,té els números i manetes per una banda i pel darrera té el mecanisme per donar-li corda. Análisi funcional: serveix per saber l'hora i funciona com a despertador per emetre un avís a una hora predeterminada. Análisi simbólic: pot representar el pas del temps o de la vida.


BOMBETA: Análisi formal: Objecte amb el mecanisme al interior i una estructura ovalada de vidre transparent, part inferior de fosca de color platejat. Análisi funcional: S'utilitza per il.luminar.

Análisi simbòlic: Pot fer refèrencia a l'ingèni o a les idees.


IDEA FINAL: Finalment em vaig decidir per combinar dos objectes: la bombeta i el rellotge. Vaig utilitzar la part del mecanisme del rellotge, concretament amb el que se li dona corda i ho vaig enganxar a la part inferior de la bombeta per tal d'expresar la importància de ''donar corda'', es a dir, potenciar les nostres idees.

CONCLUSIONS: Crec que es un treball que no requereix un gran esforç, com a mínim en el meu cas, a l'hora de dur a terme el poema, pero que si que cal temps i paciència per trobar el que vols expresar i com fer-ho. Penso que es un treball iteressant i una bona manera de coneixer una altra forma d'expresar-se.


CREACIÓ D'UN POEMA OBJECTE TERCER TRIMESTRE 2013 VOLUM 1 BAT D NÚRIA ALBERCH

POEMA OBJECTE  

Creacio d'una proposta de poema objecte a l'estil de Joan Brossa.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you